» »

Bela, zelena in modra soba

Bela, zelena in modra soba

««
12 / 87
»»

Valentin ::

Good point, nevone !

Iceman:

Glej, tudi jaz sem včasih razmišljal na podoben način; prenos zavesti in osebnosti se mi je zdel neizvedljiv.
Toda če bolje razmisliš, je pravzaprav zmotna edinole ideja o edinstvenem in neponovljivem jazu.

Mogoče te lahko prepričam s tem primerom:

Imel si hudo nesreco, priklopljen si na aparate.
Tvoje telo je nepopravljivo poškodovano, nepoškodovani so samo možgani. Zdravniški konzilij izbira med več možnostmi, nato pa se odloči za radikalen poseg.
V glavo ti spustijo nanobote, ki kopirajo nevron za nevronom in jih pomenjajo z umetnimi, enega za drugim. Na koncu kirurgi še prenesejo tvoje nove možgane v novo, boljše telo.

Sedaj si dobil situacijo takorekoč identično kloniranju. Od fizičnega tebe ni ostalo nič, pa vendar si ti.

Seveda si ni težko zamisliti situacijo, ko hkrati, na enak način naredijo še eno tvojo kopijo.

Ki pa si seveda zopet ti.

:)

G3GANT1C ::

Kako naj bosta dva osebka, ki sta začela svoje popotovanje na različnih lokacijah, ista, če nista ista niti dva osebka, ki sta začela svoje popotovanje na istem mestu ob istem času? Primer tega sem recimo jaz, ki sem začel svoje popotovanje/sem se rodil na istem mestu ob istem času kot jaz, zdaj pa je moja zavest popolnoma drugačna kot takrat... Torej? A sem karkoli spregledal?

I'm so happy... :)
Če bil bi bog, bi rekel da me ni. (Janez Menart)

OwcA ::

@IceMan: imamo 2 radijska sprejemnika, ki sta popolnoma enako izdelana in enako nastavljena. Oba lovita na isti frekvenci, ali je pesem, ki jo oba igrata ista ali enaka?

Dokazal sem jih že dostikrat. Tega morda le nisem storil na način, ki bi ga ti razumel.

Pa daj še na tak. Vsi ostali smo se potrudili in ti razložili česar nisi razumel. :)
Otroška radovednost - gonilo napredka.

undefined ::

> Pa daj še na tak. Vsi ostali smo se potrudili in ti razložili česar nisi razumel.

Mislim, da sem ti to že povedal, da na tak način zaenkrat še ne znam. Vas sem pa že razumel takoj na začetku, le logično se mi ni zdelo, kot se mi še zdaj ne. :)

Keyser Soze ::

Valentin, warum boš pa kopiral možgane z nanoboti. A ne bo bolj preprosto popraviti obstoječe telo z to tehnologijo(če bo obvladljiva)?

Če ne drugače pa vzeti original možgane iz pokvarjene(lupine) ter jih premestiti v tisto, delujočo?
OM, F, G!

jeti51 ::

Še bolj preprosto pa je, da možgane skeniraš in jih preneseš na nek drug medij, ker tole naše biološko telo ni pretirano obstojno, je kvarljivo in energetsko potratno.

@Keyser Soze
> Valentin, warum boš pa kopiral možgane z nanoboti. A ne bo bolj preprosto popraviti obstoječe telo z to tehnologijo(če bo obvladljiva)?

Zakaj pa ne bi imel raje umetnih ?
Ce ne drugega, umetni bi vzdrzali precej dalj casa, kot organski, se mi zdi.

@jeti51
Pravzaprav govoriva o istem.
Le da nanoboti hkrati delajo oboje: skenirajo in prenasajo na drug medij.

Sem pa tisto napisal, ker je to meni nedvomno najbolj razumljiv nacin prenosa osebnosti in zavesti na od originalnega telesa neodvisen substrat.

Kako si lahko se vedno ti, pa ceprav te ne povezuje s starim telesom niti en atom vec.

tx-z ::

nism bral kaj ste pisal tko da tut ne vem če prv razmišlam

ja ti bi se zbudi v beli sobi sj si tm zaspal ane??
tist k bi bil pa v zeleni al pa modri sobi bi se pa zavedu da so ga prestavl al pa kloniral.
tx-z

snow ::

Vprašanje je: Katero barvo bi videl TI?
In ne: Katero barvo bi videl on, pa on pa on.

Je velika razlika.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

lej,,ti daš eno kamero v belo sobo, nato pa kamero kloniraš v zeleno sobo in nato še iz zelene v belo, pol pa k so vse na svojm mestu pržgeš in vidiš da prva kamera kaže belo sliko, druga zeleno, tretja pa modro.. Ti pa vidš tisto k si jo nazadnje, sj te kopirajo, te ne prestavjo v zeleno...
tx-z

snow ::

Maš tri kamere in tri zaslone in gledaš v vse tri naenkrat. Katere barve vidiš? Vse.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

_marko ::

Nevem kaj tolk mučkate v tej temi.

Vse si ti! V vseh sobah si ti!
Vidiš vse barve!
Ampak vsi trije niso med sabo povezani, so še pa vedno ti.

npr. TI vidiš vse barve, vendar se TI v zeleni sobi ne spomniš, da vidiš tudi belo bravo. (kr imaš to telo v 1 sobi )
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

kaj te pol kopirajo v zeleno iz zelene v modro, nato te zbrišejo v beli in zeleni. ja vidš modro ne..lej: nared,downloadi en program k ti pokaže vsebino diska in ga dej na c-disk. nato ga skopiri na d-disk in še na e-disk. pol pa zažen vse program iz vsazga diska posebi in un na cju bo vidu tist kr je na cju, un k je na dju bo vidu tist kr je na dju, un k je pa na eju bo pa vidu tist kr je na eju ne??
tx-z

Problem pri tem je preprosto to, da ti ločiš med instancami programov. Vprašanje pri tem problemu pa ni, kaj vidi instanca kamere (torej vsak izmed treh instanc programa na svojem disku), temveč kaj vidi kamera (program). A je zdaj bolj razumljivo?
Kamera vidi belo sobo, kamera vidi zeleno sobo, kamera vidi modro sobo. Namreč kamera je vse troje, je v vsaki izmed sob. Instance kamere pa dejasnko vidijo vsaka svojo sliko.

Je zdaj jasno? Jaz sem tisto v prvi sobi, prav tako sem jaz tisto v drugi sobi in tudi tisto v tretji sobi. Sem torej v vseh treh sobah naenkrat. S po eno instanco mene v vsaki sobi. Potem, ko človek tole na ta način premisli, bi ja moralo biti vsem jasno. Jaz je bolj splošen pojem od instanca mene.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jeti51 ()

Pa da bo še bolj jasno, od kod izvirajo težave pri miselnem preskok in razločevanjem med jaz ter instanca mene:

Imamo tri avtomobile: Aston-Martina, Bentleyja in pa Chevroleta. Prvega parkiraš v belo garažo, drugega v modro in tretjega v zeleno. Če se kdo vpraša, kje je avto, je seveda odgovor "v vseh treh garažah". Kot instanca A je avto v beli garaži, kot instanca B v modri in kot instanca C je avto tudi v zeleni garaži.

Tako si tudi ti v vseh treh sobah - kot prva instanca v beli sobi, kot druga instanca v modri sobi in kot treja instanca v zeleni sobi. A zdaj je jasno? Tudi če se instance sčasoma začnejo spreminjati in razlikovati med seboj, si ti še vedno v vseh treh sobah - le v malo spremenjenih instancah se pojavljaš.:)

js ostajam pr tem mojem. Lej če te kopirajo ti ne boš vedu razlike tut če tist klon umre..pač..razmišlite po svoje. bomo pa že čez kakšnih 50let vedl kako je res :)
tx-z

Nekateri že danes vemo, kako je s tem danes. ;) Ti pa si preberi še post o avtih in potem povej, če ti je kaj bolj jasno, kje je težava pri vsem skupaj. Ljudje enačijo splošnejši pojem sebe ("jaz") s svojimi instancami samo zato, ker so v življenju videli naenkrat samo en izvod sebe (če so pa slučajno videli še kakšen drug izvod sebe, se pa očitno niso prepoznali :D).

@jeti51
>Potem, ko človek tole na ta način premisli, bi ja moralo biti vsem jasno. Jaz je bolj splošen pojem od instanca mene.

Veliko 'črnila' je bilo že prelitega v tej temi.

Samo, bolje, kot si to pojasnil ti, bi bilo pa že težko.

Se sopodpišem, če dovoliš.
:))

Thomas ::

Pa še jest bi dren delal kot sopodpisnik! :D

Jaz je splošnejši od (ene) instance. To je ključni uvid - IMO!

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Jah, enostavno sem ob prebiranju vsega skupaj ugotovil, kje je pri mnogo ljudeh tista blokada v razmišljanju, ki zahteva miselni preskok. Pa sem zgradil most čez to.:)
Se mi je zdelo, da bo še najbolj razumljivo, če na primeru pokažem, kako lahko neka stvar obstaja v večih izvodih, pa nobena izmed njih ni "prava", ostale pa "napačne", nobena izmed njih ni "original", druge pa kopije. Izvodi (instance) so enakovredni med sabo. Od tu naprej pa si ni več težko predstavljati, kako bi izgledalo, če bi lahko obstajalo več "jaz"-ov naenkrat in zakaj so "vsi jaz" in ne morda "originalni jaz in kopije mene".

Evo, še en primer: izdelajo 100 fičkotov, istočasno (tudi če ne, nima veze). Kateri je pravi fičko, kateri so pa samo kopije? Jah, kar lepo vsi so fičko, vsak izmed njih. Nihče ni original ali kopija. :)

Grey ::

jeti51:
Če pogledaš z enega zornega kota so tile vsi tvoji fičkoti kopije. Original je bil tisti, ki so ga prvega naredili. No1 je vedno original. Vsi avti, ki jih mi vozimo so kopije, "neoriginali" pa vseeno isti po izgledu kot original. To da pa narediš 100 fičkotov naenkrat je nesmisel, ker se vedno naredi model, da vidiš kako izgleda itd. Oblika, mašina... Avto je samo lupinska primerjava. Človek je veliko bolj zapletena "naprava". Sicer pa, če bojo to naredili in pokazali kako je to bom pa še bolj vesel in sprejemljiv do njihovega dokaza. JAZ sem JAZ in ON je ON. JAZ ne morem biti ON. Ker nisva v istem telesu. Oziroma je to vprašanje nesmiselno, ker ni potrebe da bi dva enaka osebka obstajala. Po moje bi biu moj klon osebek z mojimi spomini in bi bil kot shizofrenik. Npr. če bi se pogovarjal z mojim klonom, ki je živ(jaz pa mrtev), bi klon govoril ON je biu blah blah blah.. Vseeno bi pa imel moje spomine. Tako podobno kot robot.

Po mojih opazovanjih se očitno v tej temi razhajamo, ker gledamo na človeka vsak drugače. V bistvu bi se nas dal v dva koša: tisti ki gledajo človeka kot telo, program v možganih in tiste, ki imajo človeka kot edinost in unikatnost, kjer manjka še neki del, da bomo lahko klonirali človeka in da ne moreta obstajati dva naenkrat.

Ah, nekateri brez potrebe komplicirajo. Pač predpostavi, da fičkote izdelajo hkrati. Skice, modele in vse ostalo pa uničijo, če ti je tako ljubše. Ali pa da izdelajo dve (po tvojem) "kopiji" istočasno. Potem pa eno od njiju postaviš v eno sobo, drugo pa v drugo sobo. Zdaj pa mi povej, v kateri sobi je fičko? Zakaj ne kar v obeh? To je ves hec vsega. Fičko je recimo nekaj, kar je avto in ima (recimo) tako-in-tako obliko ter motor. Jasno kto beli dan je, da lahko obstaja več fičkov in tako lahko obstaja tudi več "jazov" - več instanc programa, ki teče na tvojih možganih. To, da je človek malo bolj zapleten od avtomobila, nima pomena.

>> JAZ ne morem biti ON. Ker nisva v istem telesu.
Očitno še vedno nisi dobro prebral vsega. JAZ je splošnejši pojem od INSTANCA MENE. Tako kot je "fičko" splošneji pojem od "točno tale fičko v tejle garaži". To, kar hočeš ti povedati je, da "moja instanca" ne more biti "tista instanca tam", ker nista v istem telesu. Še vedno pa sta obe instanci ti. Tako kot "fičko v 1. garaži" ni "fičko v 2.garaži", še vedno pa za vsakega izmed njiju mirno lahko rečeš, da je "fičko". Se strinjaš?:)

Sci-Fi ::

Najprej lep pozdrav ker prvič odgovarjam na to temo.

Celotne teme nisem prebral (ima malo preveč strani), zato tudi ne vem če ste to možnost že omenili.
Je nekoliko drugače interpretirana Jetijeva izjava.

To stvar si je mogoče predstavljati tudi spomočjo večplastnih osebnosti. Recimo, da se rodi otrok z dvojno osebnostjo. Predpostavimo, da se prva ne zaveda druge in se druga ne zaveda prve, če mu tega pač ne povedo drugi. Sedaj se lahko upravičeno vprašamo katera osebnost je JAZ. Po mojem sta obe.

Prav tako si lahko predstavljamo ta primer.
Na začetku ima oseba eno osebnost nato pa jo 'razcepimo' in tako dobimo en JAZ v treh osebah, ki pa od trenutka ponovnega zavedanja krenejo vsaka v svojo smer razvoja. Ampak osnovni JAZ je še vedno prisoten v vseh treh osebah.

Torej če bi vse tri osebe nekako ponovno 'združili' nazaj v eno, bi imela ta nova oseba pač troplastno osebnost, JAZ pa bi se obdržal.
Sci-Fi is the best way to dream

ja no..štos je da nkol ne morjo bit fičkoti istočasno narjeni :) prvi bo tapravi
vseen tut če te kopirajo ti boš še vedn ti, razen če te prestavjo iz bele v zeleno sobo, pol te pa še iz zelene prestavjo v modro sobo in nato te kopirajo v vsehrkati tebe pa uničjo. Pol pa lahko vidš vse barve (kar je skoraj nemogoče)
tx-z

zigam - ti si nekoliko preveč ... trd.

Sci-Fi,

Welcome and bravo. Eden ki kapira več.

Tale multipla osebnost, ki se razceplja in združuje (vsaj včasih se tudi "zaceli nazaj") - je tudi ena zelo dobra varianta za predstavo tega problema.

zigam:
poglej ti gledas malo preozko. Ti sebe tretiras pač kot svojo osebnost, kar je čisto prav, ampak JAZ je več kot osebnost. JAZ lahko vsebuje več osebnosti. Kot je že Jeti omenil Instanc.

Poglejmo iz drugega zornega kota. Kdo pa je v sosednji sobi če nisi ti. Tvoja kopija?
Pa saj tvoja kopija si v resnici ti. Vprašajmo se kaj te pravzaprav definira. Recimo da te definirajo spomini, izkušnje, lastnosti, ...

Kaj ne definirajo osebe v sosednji sobi prav iste stvari. Torej isti spomini, iste izkušnje, iste lastnosti, ...

Kdo je potem ta oseba. Ima isto ime, priimek, telesno maso in višino, barvo oči, ...
prav tako ve da je kot 5 let star otrok padla iz stola, ve kdo sta njena starša, ...

V trenutku tik pred ponovnim zavedanjem imajo osebe v sosednjih sobah celo enako osebnost! Od tga trenutka naprej pa se začnejo razvijati po svoje. Ampak še vedno so TI.
Razlika je v tem, da osebnost v sosednji sobi videla drugo barvo kot osebnost v tej sobi, ampak obe osebnosti sta del TEBE.

Tako je vsaj moje mnenje

ja to že,,vsi misljo da so tapravi ampak edino ti VEŠ da si taprav kr k si šl v sobo si se zavedu da si beli sobi in si se v beli tut zbudu. Če so te kopiral, druge osebe tut vejo da so zaspal v beli sobi ampak zbudil so pa se v zeleni al pa modri sobi in vejo da je neki narobe.
Vsak pa vid tisto barvo sobe k je v njej
tx-z

kopernik ::

ja, ampak vsak izmed teh treh si ti. Torej vidiš vse tri barve

@zigam: po tvoji "logiki" tudi ti (kot "original") ne bi vedel, da si ti, če te spečega prestavijo.

in kakšno barvo pol vidš če zmešaš belo zeleno in modro?
tx-z

kopernik ::

jaz si to predstavljam tako, da po kopiranju obstajajo trije jaz-i: beli jaz, modri jaz in zeleni jaz. Vsi trije so jaz. Mogoče si pa to narobe predstavljam...

@kopernik: prav si predstavljaš. :)

Barve se ne zmešajo, IMO. Vidiš zeleno, vidiš belo, vidiš modro, vse tri hkrati (vsaka tvoja instanca eno barvo). Ne vem, če lahko ravno rečemo, da vidiš mešanico vseh treh barv, ker vzporedno pač vidimo vse tri. Kot če bi skakal iz ene sobe v drugo. Najprej bi videl belo, potem modro, potem pa zeleno. Če si v vseh sobah hkrati, boš pa tudi vse tri barve videl hkrati.
Tako tudi tisti tvoj hipotetičen program v treh instancah na treh diskih ne bo videl mešanice podatkov z diskov c:, d: in e:, ampak posebej podatke na c:, posebej podatke na d: in posebej podatke na e:. Vse to troje hkrati, sočasno.

kopernik: tako je. Tako lahko imaš belega fička, zelenega fička in modrega fička. Vsak izmed njih je fičko in obstajajo hkrati.:)

Zigam:

Pa saj nimas kaj mešati, zakaj bi mešal?
Poglej še enkrat:
vsaka osebnost vidi dvojo barvo (prvi belo, drugi rdečo, ...)
vse osebnosti skupaj pa naenkrat pa vidijo vse barve (prva pač belo, druga pač rdečo, ...)
vse osebnosti skupaj tvorijo TEBE.
Torej TI vidiš vse barve.

primer na fičotu:
imamo belega, rdečega, modrega, ... fičota (kot posamezen primerek)
vsi fičoti skupaj so vseh barv: prvi bele, drugi rdeče,... (pač vsake barve vsaj en)
Vsi fičoti skupaj predstavljajo FIČOTA (zastava 750) kot model.
FIČO kot model je torej vseh barv.

bl na enostavno pa ne znam razložit.

Thomas:
sej sem predpostavu, da se osebnosti med sabo ne poznajo :)

sj to razumem, sam vseen zakaj bi vidu ti vse barve, če so te sam skopiral,, sj niso s kabli povezani ti ljudje..
tx-z

zigam: ravno zato, ker je "ti" bolj splošen pojem kot "en človek" (eno telo, ena oseba, ena instanca...kakor ti je najljubše). Ti nisi samo ena instanca v eni sobi, ampak si več instanc.
Še enkrat, glej: ti si fičko. V eni garaži je zelen fičko. V drugi garaži je bel fičko. V tretji garaži je moder fičko. Vsak izmed njih ima eno barvo. "Fičko" je pa vseh barv. "Fičko" je zelen, saj je v eni garaži "zelen fičko". "Fičko" je tudi moder, saj v drugi garaži obstaja "moder fičko". Hkrati pa je "fičko" tudi bel, saj imamo v tretji garaži tudi "belega fička".

Je zdaj jasno? "Fičko" je splošen pojem, "zelen fičko" je pa bolj konkreten. Tako je tudi "jaz" splošen pojem, "jaz v zeleni sobi" pa bolj konkreten. "Jaz v neki sobi" res vidi samo eno barvo, medtem ko "jaz" vidi vse sobe, v katerih obstaja konkretnejši pojem "jaz v neki sobi". Mislim, da je to tisto, kar te bega.:)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jeti51 ()

Poglej ti z Jaz-om enačiš osebek, ki je zaspal. Ne tega enačit. JAZ je več kot osebek, ki je zaspal, prav tako kot je človek več kot Žiga.
a bo zdej slo?

ja ok to zdej razumem, samo ne predstavljam si kako bi pa zgledalo če bi vidu vse barve skp in,...pa itaq to še ni možno tko da.. ne, ne razumem :'(

a lahko kdo razloži kaj pomen instanca,,k nimam sskj doma
tx-z

instanca je (posamezen) primerek nečesa.

nevone ::

zigam, originalni TI ne veš da obstajajo kopije TEBE še v drugih sobah. Pa vseeno si to TI. Ko boš pripravljen sprejeti da imaš lahko kopijo SEBE, za katero sploh ni nujno da veš da obstaja, boš razumel.

o+ nevone

instanca = izvod nečesa, dejanska stvar. Nekaj konkretnega. "Avto" je splošen pojem, instanca avtomobila je pa konkreten avto, ki se pripelje mimo, instanca avtomobila je avto, v katerem se voziš, pa vsi avtomobili na parkirišču in sploh vsi izdelani avtomobili. Splošen pojem "avto" pa zajema vse te instance, vse te konkretne avtomobile, ki jih lahko vidiš. "Avto" nekako zbere vse instance avtomobila v eno veliko skupino. Vsak konkreten član te skupine (vsaka instanca) je avto.
Na isti način "jaz" lahko zajema več ljudi. "Jaz" so vsi konkretni ljudje (instance), ki jih tale splošen pojem "jaz" združuje v eno skupino.

Morda še nekoliko drugačna primera sposojena iz sveta idej. Ko rečeš "drevo" si predstavljaš neko bolj ali manj amstraktno drevo, ob enem pa veš, da lahko za drevo označiš tako smreko kot lipo, neglede na to, da se navzven dokaj razlikujeta. Ko pa rečeš "drevo na babičenem vrtu" ali "drevo pred trgovino" misliš na točno določeno drevo, ki ga v mislih dokaj natančno povzameš. Podobno je z "jazom". Ta lahko označuje poljubno število zavesti, nobena izmed njih ni "originalna", kot ni originalnega drevesa, je le tvoja predstava abstraktnega pojma (aktualizacija formalne realnosti, da izpadem učeno ;) ), ki ti olajša razmišljanje, ne smeš pa se pustiti zapeljati in misliti, da ta original dejansko obstaja. To bi bilo podobno, kot če bi trdil, da smreka pa že ni drevo, drevo ima vendar liste ne iglic.

Grey ::

Mene tuki pri vsem tem skupi moti to, da se preveč zavedam, da obstaja duša. Za katero veliko ljudi trdi da ne obstaja. In to me moti, ker ne moreta dve isti obstajati hkrati. Moti me tudi to, če pogledaš enojajčne dvojčke sta na pogled enaka vendar razmišljata drugače a ne? Enemu so všeč druge stvari, drugemu druge. In sploh ne bi mogu prenest da vidim še enega sebe, ki ni moj enjajčni dvojček. K bi znoru, na živce bi mi šu. Ne potrebujem ga. Prav tako bi moj klon znoru, ker ne bi prenesu soobstoja še enega sebe. To je vse v možganih in je tako kopiranje odvisno od tega, kako to kot posameznik sprejemaš. Če tega ne razumeš potem tudi klon ne bo razumel, ker je ON JAZ. Catch je v temu.

Sam glej Thomas, kako se zavest replicira ne da bi jo zbrisu iz možganov. To mi zdej ne klapa, k si tam govoru o uploadanju na virtualni svet itd. Tam potem ostane telo prazna lupina, zavest pa na HDD v tistem bajnem superračunalniku?

Problem se pojavi pri že prej omenjenih razdeljenih osebnostih.
Kaj ima potem človek z dvojno osebnostjo dve duši ali eno razdvojeno dušo.

sploh ni važno:

a) Če ima eno razdvojeno:
Potem imajo ostale istance pač tudi samo del duše in je duša tisto kar imajo vse instance skupaj

b) Če ima dve duši:
Potem ima pač vsaka instanca svojo dušo.

Kakor ti je pač bolj všeč

Tk si pač js to predstavljam.

hh.ja če nardi instanco pol že vidš vse sobe hkrati, če pa nardiš kopijo nekoga pa vid samo svojo barvo..
tx-z

Double_J ::

Kopija seveda je instanca.

Res tudi jaz se strinjam, da je kopija enako instanci, pravzaprav celo, da je njena podpomenka.

To vprašanje pa temelji predvsem na tem kako definiramo JAZ. To sem že prej omenil, a bom še enkrat.

Če JAZ enačimo z osebnostjo potem ima vsaka instanca svoj JAZ.
Če pa JAZ-a ne enačimo z osebnostjo potem so JAZ vsi skupaj.

Meni je bolj pri srcu drugo. Splošne definicije pač ne poznam.
Ampak to je le moje skromno mnenje.

Kot sem bil že enkrat napisal:

JAZ na enem mestu ob večih različnih časih mi je domače, ker ga vsaj enosmerno vežejo spomini. Pa četudi ga ne, amnezijo znam všteti.

JAZ na večih mestih ob enem času - se mi pa zdi, da nimam izkušenj. Vsaj spomnim se jih ne. Zato mi to dela težave.

Ene pol ure širokopasovne telepatije z nekom, bi pa vsakemu odprlo oči.

Ja to bo že res kar si napisal ni pa mi povsem jasno, kako JAZ dejansko nastane in zakaj bi v tem primeru ne mogli nastati novi JAZ-i ?
S čim je pogojen nastanek Jaz-a, Se morda generira somo in nič drugače kot ob rojstvu, ali malo po njem?
Kaj če se v tem primeru pač na novo ustvari?

Pač odpiram nove poti, čeprav sam še vedno zagovarjam svojo prvo izjavo o skupnem enem JAZ-u.

zanima pa me mnenje ostalih. Oziroma morda celo kakšnega poznavalca.
««
12 / 87
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Teleportacija-prihodnost (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16631726 (28339) energetik
»

2045: Avatar project (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
16030731 (28001) guest #44
»

subjektivna izkusnja in umetna inteligenca

252597 (2054) OwcA
»

Blue Brain (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
18714040 (11412) BBB
»

Thomas, pomagaj mi pri širjenju "krive vere" (strani: 1 2 )

677955 (6622) Thomas

Več podobnih tem