» »

Bela, zelena in modra soba

Bela, zelena in modra soba

««
9 / 87
»»

OwcA ::

@G3GANT1C: v vsakem trenutku vidiš belo in ne vidš bele, vidiš zeleno in ne vidiš zelene, vidiš modro in ne vidiš modre.

... ali pa si barvno slep in vidiš vse sivo ;)
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: OwcA ()

Thomas ::

HeMan,

Ti ne morem dat večjega priznanja za ton in vsebino tvojega posta. Za dober namen, pravzaprav. Brez najmanjšega heca.

Samo eno malenkost si spregledal. Kakor je tebi (in ene polovici vseh) jasno - tako Giganticu ni! Kot da bi barvno slepemu razlagal modro, rdečo in zeleno. Sej ni neumen, neinteligenten - ampak kakor da ne bi poznal občutka jaza.

Če bi videl to prvič - ne bi verjel!

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Double_J ::

Tako kot šimpanzi, ki ne dojamejo, da jim je bilo nekaj nalepljeno na čelo.:D

Samo mogoče ma pa Gigantic zase prav, ker nima zavesti in se ne zaveda. Torej si ne deli skupne zavesti z nami, niti z morebitnimi kloni.:\

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Double_J ()

@Double_J: četudi kdo ne deli tvojega prepričanja, ga, verjeti ali ne, to avtomatično še ne kvalificira za tepca ... ;(

OwcA,

A je bil Dalton tepec?

Sploh ne, samo barv ni videl. Nihče tudi ne pravi, da je Gigantic tepec. Ampak očitno ima eno slepo pego. Pejt brat nazaj!

@Thomas: zelo pozorno spremljam temo, hvala za skrb, toda ako smo odkriti, je treba priznati, da bi Double_J lahko svoje pomisleke izrazil precej bolj taktno. Priznam, da sem tudi sam podajal opozorila že bolj prefinjeno, ampak recimo temu, da sem delal z višjimi cilji v mislih, konec koncev je v interesu vseh, da debata ohrani svoj trenutni nivo. :)

G3GANT1C ::

Thomas, jaz sem si pač ustvaril svoje mnenje, tako kot maš ti svojega. Isto bi lahko jaz zdej zate rekel, da si barvno slep... Ampak bom reku raje to, da znaš dobr razmišljat... In sem lahko še zmer happy, kot včeraj.

:) :)) :D
Če bil bi bog, bi rekel da me ni. (Janez Menart)

BigWhale ::

Hm, jaz bi se zbudil v beli sobi, ce me ne bi ubili, mojadva druga jaza pa vsak v svoji in obema bi se zdelo precej cudno zakaj je nekdo sobo vmes pofarbal ko sta (sem?) spala. Ce bi se pa potem srecala, bi si pa najbrz sla precej na zivce, kakrsnega koli medsebojnem sodelovanja pa najbrz ni za pricakovati, ker bi imela oba prevelik ego in bi bila prepricana, da je glih on pravi jaz... ;>

Anyway, ce je skupna zavest, se je prekleto malo zavedamo, na zalost, we are not the borg... Bleeh, in ce res je skupna zavest, kje je skupna zavest, kako smo 'prklopljeni nanjo' in koneckonvev kak bandwidth imamo?

?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: BigWhale ()

jeti51 ::

>> Ce bi se pa potem srecala, bi si pa najbrz sla precej na zivce, kakrsnega koli medsebojnem sodelovanja pa najbrz ni za pricakovati, ker bi imela oba prevelik ego in bi bila prepricana, da je glih on pravi jaz...
Hm, meni bi se pa zdelo precej zabavno imeti svojega dvojnika. Lahko, da bi postala velika prijatelja. najbolj podobna "enojajčna dvojčka" izmed vseh. :D

>> in koneckonvev kak bandwidth imamo?
Premajhen, da bi se počutili kot eno z nekim drugim "jazom". Pretok informacij bi moral biti MNOGO večji.In ravno zato, ker tega občutka, da si "kot eno" z nekim drugim jazom, praktično nihče od nas (no, najbrž) ni nikoli imel, se nam to zdi tako čudno in nepredstavljivo. Tudi srednjeveški človek ni nikoli videl slike okrogle zemlje in bi se mu zdelo jako čudno, če bi mu rekel, da zemlja ni ploskev ampak geoid. Čeprav bi po tehtnem premisleku videl, da to pa vseeno je možno (jambor ladje izginja na obzorju...), bi se mu še vedno zdelo - čudno. Ker tega ni navajen.

Je pa zanimivo nekaj... bolj kot človek premišljuje o tem, manj se mu zdi čudno in bolje sprejema to idejo o večih "jazih"(argumenti so pač zelo dobri). Tile memi se očitno rinejo vedno bolj globoko. Zanimivo bi bilo, če bi nas že od vsega začetka takole učili. Potem bi bilo današnjim mulcev ideja o večih "jazih" samo po sebi umevna in bi se čudili staršem, kako lahko to le s težavo razumejo oz. sploh ne.:)

Potemtakem smo bili ustvarjeni kot neindividualisti? Ce nas zdruzuje skupna zavest in tudi podzavest, se pravi se o vsem odlocamo vsi skupaj?

Poleg tega pa to zabrise tisto individualnost.

Ampak, ce je nas bandwidth s skupno zavestjo preozek, tako da o tem ne dobivamo informacij, a je to potem se vedno skupna zavest?

Vcepljanje tega v glavo ostalim je pa priblizno tako kot ce bi hotel uvajat neka marksisticna nacela in izkoreninit pohlep, kakrsen koli. Vsi imajo vse, vsi delajo in vse je zastonj, star trek universe...

Na zalost ne mores, one trakc mind of us people... :)

Rad bi se zahvalil OwcI, ker me jemlje (v nasprotju z nekaterimi drugimi) resno.

Hvala, OwcA!

:))

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: G3GANT1C ()

jeti51

Kvečjemu podpišem se pod post.

Whale

Tale tvoj point o Marxizmu in Star Trek Universe ni brez veze. Ni za računat, da bi ljudje se začeli na ta način obnašat! Biološka evolucija jih vleče ravno v drugo smer.

Osrednja zavest pa seveda ne obstaja in ne povezave z njo. Tako kot ne obstajajo neki WINDOWSI, v katerih bi se ostali zrcalili. Tega (še) ni. Samo posamezne instance so. Bandwidth pa lahko izmeriš tukaj na forumu, čez mizo v gostilni... Ali pa ko bereš knjigo nekega avtorja. Samo tisti megabajt podatkov zdeliš s z vsoto časov njegovega pisanja in tvojega branja. To je (enosmerni) bandwith!

Če bi gledal z vašega zornega kot in s predpostavko, da je popolna kopija neke osebe kar oseba sama, potem bi se seveda moral strinjati z vami, da bi videl vse tri sobe. Ne vem pa, zakaj bi to predpostavil... Torej, če me razsvetlite...

snow ::

Kaj pa po tvoje razlikuje popolno kopijo od tebe?
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

No, razlikuje se že po lokaciji/okolju.

A ti si skoz v istem okolju in na isti lokaciji?

:\

Nisem. Mam pa lastnost, da sem ob enem samem določenem času na enem samem mestu, ki je točno določeno. In drugi osebek ima to lastnost drugačno... Vidmo se jutr...

8-)

Ok. Miselni poizkus po tvoji logiki.

Greš v belo sobo. Padeš v nezavest (ni važno kako). Naredimo popolno kopijo tebe in tebe(original) damo v zeleno sobo, kopijo pa pustimo v beli sobi, točno tako kot si ti ležal tam v nezavesti.

Kateri si sedaj ti?

HeMan ::

Snow sej ti je napisal, da on je tocno ob dolocenem casu na dolocenem mestu, in ko bi bil v zeleni sobi, bi se od belega tisti trenutek razlikoval po lokaciji. Iz tega je jako jasno da bi bil v zeleni, ce gledamo po tej logiki. :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: HeMan ()

Ja. On misli, da je v posvečenem koordinatnem sistemu. Da je njegova identiteta vezana na krivuljo, po kateri hodi že od rojstva. Vsaka druga krivulja pa ne bi bila dobra zanj.

Samo če bi ga nanostroji nekoč med sprehodom razcepili na dva enakšna, od katerih bi eden zavil na Tivoli, drugi pa na Rožnik ... to možnost pa odpravi z "itak zavedno nemogoče".

In zakaj oz. kako bo on to vedel ko se zbudi iz nezavesti v zeleni sobi?

Dodatno vprašanje za G3GANT1C-a:
Če te teleportiramo v Avstrijo, to ne boš več ti?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: snow ()

> Ni za računat, da bi ljudje se začeli na ta način obnašat!
> Biološka evolucija jih vleče ravno v drugo smer.

Ja, tako sta obe stvari, kolektivna zavest in star trek universe se zmeraj fantastika... Na zalost, ceprav tisto prvo niti nevem, ce mi je vsec... ;)

> Ali pa ko bereš knjigo nekega avtorja. Samo tisti megabajt
> podatkov zdeliš s z vsoto časov njegovega pisanja in tvojega
> branja. To je (enosmerni) bandwith!

Hm, to je potemtakem skoraj tako kot ce bi rekel, da so _vsi_ racunalniki povezani v mrezo, sirina bandwidtha je pa hitrost s katero lahko disketa (ali kak drug medij) prepotuje od izvora k cilju... ;)

Za zdaj, prakticno neuporabno... :P Je pa res, da ne bo vec dolgo, ko bojo dejansko vsi racunalniki v eni sami mrezi... :) Zavest je pa spet poglavje zase... ;)

Problem skupne zavesti je v bistvu kriza identitete. Skupna zavest je lahko 'narejena' na dva nacina.

Prvi je tak BorgovskiTM (for all the star trek fans), se pravi vsi smo eden in hkrati eden ni nobeden. Torej, za dobrobit skupnosti je en drone cisto sprejemljiva zrtev... Tudi sto ali tisoc. Odstranjevanje sibkih in nebogljenih, ter ohranitev mocnih.

Drugi nacin je pa skupna zavest s tem, da ima vsak osebek se vedno nekaj svoj individualizem. Kar pa pusca odprto moznost, da se ta osebek lahko nekega dne spunta...

Tole kloniranje me spomni na eno zgodbo iz Siriusa (za vse, ki ste ga brali) ko eno zensko ujame en alien ship. Ti alieni so tako nagravzni, da jih povsod kamor pridejo takoj pobijejo ker so tako grdi. Zato so si njo izbrali za 'poslanko' jo N-krat klonirali in klone poslali na raziskave sirom galaksije.. Ko so se kloni vrnili so nardili en tak merge in ona se je spomnila vsega kot bi se to njej zgodilo... Zgodba se vrti okrog dileme ali so to njeni spomini ali niso vec in tako naprej... Zanimivo branje, skoda ker niti ne vem vec kdo je bil avtor, tistega Siriusa pa ze davno nimam vec... :/

Dovolj si ga bodi za danes (vceraj ;>), grem vecerjat potem pa spat... :)

Thomas:

Samo če bi ga nanostroji nekoč med sprehodom razcepili na dva enakšna, od katerih bi eden zavil na Tivoli, drugi pa na Rožnik ... to možnost pa odpravi z "itak zavedno nemogoče".

No, če bi me razcepili (brez kopiranja), bi šel vsak del mene naprej po svoji krivulji. Torej, če vpeljemo še malo determinizma (pa sej to je blo že prej nekje gor...) - vsak atom se giblje po točno določeni tirnici oziroma krivulji v koordinatnem sistemu. Glede na to, kar sem vidu od vas, verjamem, da se boste s tem strinjali...

Iz tega bi lahko celo sklepali, da zavest ne obstaja...

In če me teleportirate v Avstrijo, je taka pač moja tirnica očitno...

A boš to ti ali ne?

Definiraj mi pojem "jaz"...

> Definiraj mi pojem "jaz"...

"Tebi"?

A je še kdo drug tukaj, ki je izrecno prosil za tako definicijo?
Sploh pa: kot je modri Thomas nekoč dejal: Vsaka definicija je zgolj zdravorazumska bergla... Mislim, da je vsaka razprava tudi zgolj zdravorazumska bergal, saj razprave temeljijo na definicijah...

@G3GANT1C:
Definiraj mi pojem "jaz"...

Nekoč, nekdaj sem razkril svoj pogled na zavest, katere definicija je vključevala tudi pojem "jaz", z nekaj premetavanja besed, pa bi se jo dalo preoblikovati v obliko pokravajočo se tvojimi željam in potrebam:
Zavest je vrednotenje zaznav glede na nek umišljen (navidezen) objekt, jaz, s katerim se (trenutno aktivni) miselni proces enači (self-referencing).

> kot je modri Thomas nekoč dejal:

> Vsaka definicija je zgolj zdravorazumska bergla...

Tako pa modri Thomas ni nikoli dejal.

... pomagajo pa definicije ohraniti zdrav razum udeležencev debate. ;)

OK, Thomas, priznam, narobe sem te citiral... Eno besedo sem pozabu... Oh, ja... Sorry...

Keyser Soze ::

Tako je Gigantic.

Definiraj pojem "jaz" in problem bo rešen. Kako potem razumem Gigantica?

Ali ne znate pomisliti in razumeti, kaj vam hoče človek povedati?

Temu bi jaz rekel omejenost v razmišljanju. Da nisi sposoben razumeti teorije drugega človeka in razumeš samo tisto, ki jo sam "skuješ".

Ti nisi ti v primeru kloniranja. Ampak v nekem pomenu si ti ti. Kaj pa pomeni ti v prvem primeru in kaj v drugem je pa sedaj druga stvar.

Ti v prvem primeru pomeni samozavedanje sebe. To kar "trobite" že vseskozi.

Ti v drugem primeru pomeni ti kot organska celota.

Ali po domače prvi TI se ne zaveda drugega TI. Ampak prvi TI je popolnoma enak drugemu TI. Tudi v samozavedanju.

Sem pozabil dodati: Vendar to še ne pomeni, da je prvi TI drugi TI.

Zgodovina sprememb…

Soze,

"Žal" greš v mojo teorijo o tem, da ne veš, kaj je prvoosebni pogled. Ali pa se vsaj delaš - for the sake of the discussion!

;)

Stvar je sicer sila preprosta, gre pa nekako takole:

Jaz sem jaz, ko se kloniram bom jaz ostal jaz ampak tisti drugi jaz je tudi jaz, ko se srecva jaz mislim da oni jaz ni jaz, ker sem jaz jaz. Drudi jaz je pa preprican da jaz nisem jaz, ker je on jaz, kdo ima tukaj prav, v bistvu oba, oba sva jaz.

;>

PS: Typos fixed ;>

Zgodovina sprememb…

• spremenil: BigWhale ()

Oh, Thomas. Osvetli me. Sem ti že napisal mnogokrat, da sem dovzeten za mnenja drugih.

Vkolikor pa na novo pišeš SSKJ ti pa žal ne morem pomagati.

Zgodovina sprememb…

Terraner ::

Eh, po dolgem času se spet mal oglašam. In tale tema se mi v danem trenutku zdi nadvse primerna da malo vpadem vanjo in dodam svoje mnenje. Saj je precej obširno, pa načeloma je večino bilo že povedano. Samo morda malo za lažje razumevanje vsega. Z definicijo "jaz"-a, "razuma"-a, "duh"-a "duše" in podobnega (prav tako razprava o bogu, neki višji inteligenci ali kakorkoli to že opredelimo) se človek (navsezadnje) tudi človeštvo ukvarja že... Hja, od pamtiveka. Moderna "zahodna" civilizacija (itak trenutno bolj ali manj večina sveta - dobro, zdaj tudi primesi drugih; kršanstvo, budizem itn.) stoji na starogrški civilizaciji. Se pravi da je treba najprej nekaj vedeti samih začetkih vsega tega, se pravi vse od grških filozofov, rimskih, srednjega veka, baroka, romantike (glede tega priporočam prebrat knjigo "Zofijin svet", ki mi je zadnjič prišla pod roke in katera je odličen povzetek vsega tega). Šele na podlagi tega potem ugotoviš da je odgovorov na dano vprašanje lahko več, odvisno pač od določenih pogojev oz. definicij okrog "jaz"-a (razuma, duše... kakorkoli se že to opredeli). Navsezadnje so nekatere stvari dualne (kdo mi pa ne zagotavlja da celo trojne ali četverne ali n-te) narave (nekako tako kot fotoni). Saj to je po svoje bilo že ugotovljeno skozi vso to debato.
Brez veze pa to vsekakor ni, ker povleče vsak od možnih odgovorov za sabo določene (popolnoma neslutene) posledice!
Hja, vsekakor se mi zdi da je stvar treba gledat iz modernega stališča, se pravi na podlagi vsega kar vemo.
Skratka, končni odgovor o tem ali je soba bela, rdeča oz. modra so pač odvisni od tega a je možno "jaz" (duha, dušo, razum...) cepit ali ne, oz. koliko je slednje dejansko vezano na položaj atomov se pravi na materijo ali prihaja iz nekega transcendentalnega(?) sveta.
Emm, kot dodatek predlagam da se prebere še nekaj člankov na Matrix strani pod razdelkom "Philosophy".
Heh, kar se tiče pa cepljenja "jaz"-a, ravno v Matrix Reloaded je en tak krasn primer z agentom Smith-om. Tisti ki so že gledal bodo vedel kaj sem mislil ("Me, me, me...", "And me 2" press)
Eto, toliko! :D

Mene pa zanima ce sta zate Thomas enojajcna dvojca isti osebi (osebnosti) ali dve razlicni. Mislim kako bi ti gledal ce gresta vsak v svojo sobo spat, pa bi vprasal enega od dvojckov v kaki sobi lezi, bi mogu rect obe barvi sob (recimo da mata vsak svojo barvo sobe) ali bi sam pogledal steno in povedal barvo?

Berite tale thread od začetka, počasi in s premislekom.

Sej je bilo že vse povedano. Nima smisla, da še enkrat pišem isto.

Torej ce si ti eden od enojajcnih dvojckov, pa ti brata ubijejo, zate bi to pomenilo da so tebe ubil? Sej vem da si to ze povedal, sam a se ti to nekak ne zdi logicno? :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: HeMan ()

Meni je logično, da če umre nosilec tvojega paralelnega jaza, bo za "tvoj" jaz, nekaj manj dogodkov v prihodnosti.

Neposredno tega nobena instanca ne občuti - ampak sklepa pa kakšna inteligenca že lahko tako. Pa kakšna instanca jaza to občuti kot del svojega mentalnega okolja.

Aha, in to je prvoosebni pogled?

To, da pomeni en manj človek po nekem "imageu" manj izkušenj za ta "image".

Matrix.8-)

Matrix so delal eni, ki zastopijo bolj slabo. Ne samo slabo, celo narobe.

Potem so to skušali povedati naprej drugim na način, da bi ob tem kar se da zaslužili.

Ne mi hodit z Matrixom. Please.

Prvoosebni pogled sem pa zahteval zgoraj od nekaterih, da bi spregledali, kako pomankljiv sistem razumevanja imajo.

Samo res! Tale tema je nekaterim dala mislit. Ampak "žal" samo "določenim".

Ali z drugimi besedami povedano - s farbenblintom se ne moreš prerekati o tem, kdaj turkizna preide iz zelene v modro. Preveč mu je "jasno", katera siva je bolj svetla.

:D

> Ali z drugimi besedami povedano - s
> farbenblintom se ne moreš prerekati o tem,
> kdaj turkizna preide iz zelene v modro.
> Preveč mu je "jasno", katera siva je bolj
> svetla.

Jaz se tolazim s tem, da je dolocen procent zensk 'tetra-kromatov' in vidijo stiri osnovne barve...

;>

Tako je. Tetrakromatice vidijo morda sto ali tisočkrat več barvnih nians, kot mi navadni.

Nekateri raki so pa celo dekakromati. Število njihovih barvnih odtenkov je milijarde milijard. Le da jih najbrž ne zazna nobena zavest in je cel šov v prazno.

Grey ::

Hi!

Neb si mislu da je to tako zanimiva tema. Mislim pa da skoraj vsi poznate odgovor: Zbudu bi se tam kamr bi te prenesli, čeprav bi biu kloniran. Klon bi biu ti najbrž samo v fizičnem pogledu, psihično bi imel najbrž iste lastnosti vendar to nisi ti. Naše zaznavanje je omejeno na naše možgane, ki jih imamo kot ljudje vsak v svojem telesu. tako kot je nekdo prej napisu, zaznavanje našega prelepega vesolja je omejeno na koordinate prostor/čas. Bi pa bili tisto novih n-individualnih mene. Če bi se teloportiru bi biu to jst ker ostane enak zapis nečesa kar še nismo odkrili, ker še niso uspešno izvedli teleportacije, so pa zato ugotovili da je težko. Če bi hotu vidt vse sobe naenkrat bi moru bit zelo zelo razvit kar se tiče jasnovidnosti ali pa remote viewinga. ni pa mogoče da bi kar preklapljal med telesi ker nismo monitor in grafična kartica z več izhodi. Ko upravljaš z remote view ne vidiš ničesar pred sabo, vidijo tvoje druge oči takorekoč potem ni možno videti vseh treh sob naenkrat.

8-)

Naj jasno povem, kaj bi bilo.

Bilo bi zelo podobno, kot če bi te najprej skreirali v zeleni sobi. Čez recimo sto let, pa še v modri. Torej zaporedoma. Najprej bi dal skozi zeleni, potem pa še modri scenarij.

Vse kar bi prihodnost hranila za modrega, bi hranila zate. In kar bi hranila za zelenega, bi hranila zate.

Tako si ZLAHKA predstavljamo. En scenarij za drugim. Samo da je bergla o zaporednosti v bistvu nepotrebna.

8-)

Ko je Thomas reku da bi vidu vse 3 barve, to ni misleno vse 3 barve na 1x kot 1 osebek. To je misljeno, vsi trije osebki so popolnoma enaki meni, torej so vsi JAZ. Vsak vidi svojo barvo, ker pa so vsi JAZ, lohka recemo da JAZ vidim vse 3 barve. Nehite ze govort da clovek ne more vidt treh sob na 1x, ker to vemo da ne more in tuki tud ni tko misljeno.

> Vsak vidi svojo barvo, ker pa so vsi JAZ, lohka recemo
> da JAZ vidim vse 3 barve.

Ampak ce navezem vse skupaj na 'bandwidth', s katerim naj bi bile vse tri instance tebe povezane, potem se vsak 'individum' ko bi odprl oci, ne bi zavedal, da je videl tudi drugi dve sobi.

Bandwidth je enostavno preozek in te informacije ne dobi...
««
9 / 87
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Teleportacija-prihodnost (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16631713 (28326) energetik
»

2045: Avatar project (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
16030717 (27987) guest #44
»

subjektivna izkusnja in umetna inteligenca

252597 (2054) OwcA
»

Blue Brain (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
18714028 (11400) BBB
»

Thomas, pomagaj mi pri širjenju "krive vere" (strani: 1 2 )

677955 (6622) Thomas

Več podobnih tem