» »

Bela, zelena in modra soba

Bela, zelena in modra soba

««
38 / 87
»»

Thomas ::

Na nek način veš, da to ni res. Zato tudi sodeluješ v temi, da bi "pregnal nevarnost", sicer še bral ne bi.

Ampak ... izvoli. Povej KAJ je tisto, kar vsako zavest v vseh primerih in za vekomaj loči od vsake druge. Klasiki nimate nobene taprave razlage, samo tako naj bi bilo, ker "se itak ve".

Saladin ::

Ne more biti kopija odvisna od hitrosti kopiranja.

"Kvaliteta" kopije tukaj je odvisna od hitrosti kopiranja.

Instantna kopija bo drugačna biološka kopija kot pa počasna (kjer se je med tem že samo zamenjalo določeno število atomov zaradi regeneracij in mutacij).

Morda zanemarljiva razlika, ampak vseeno razlika.
To je vse kar trdim.

Dovolj podobna kopija tebe še vedno nisi tehnično "ti", ampak je še vedno kopija "tebe".
Kakorkoli obrneš - vedno ti ostaneta ti dve dejstvi (original-kopija in sedaj dodatna oseba namesto prejšnje ene).

Temu lahko "poenostavljeno" rečeš "jaz" - striktno tehnično pa to ni pravilno.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

whatever ::

Na nek način veš, da to ni res. Zato tudi sodeluješ v temi, da bi "pregnal nevarnost", sicer še bral ne bi.

Ampak ... izvoli. Povej KAJ je tisto, kar vsako zavest v vseh primerih in za vekomaj loči od vsake druge. Klasiki nimate nobene taprave razlage, samo tako naj bi bilo, ker "se itak ve".

Ne, sem v svoje mnenje kar precej prepričan, povrhu pa imam tudi mnoge somišljenike, s stališči katerih se v zelo veliki meri strinjam. Nobene "nevarnosti" ne vidim, morda jo ti za svoje argumente.

KAJ je tisto? Se mi zdi, da kar hrepeniš, da izjavim pojem "duša".;) Ja, v končni fazi je ni kar apriori za odpisat. Če mora "naš" tabor zagovarjat termin "duša", mora vaš tabor zagovarjat termina "telepatija" in "(ko/re)inkarnacija". Ampak vsi trije termini so irelevantni, čeprav se vaš tabor opira v tej temi na mistiko bistveno bolj kot naš. Samo za intermezzo. Vprašanje je bilo, KAJ loči...
Že samo dejstvo, da je zavest električni vzorec v fizično individualnih in ločenih možganih.
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

Nobena "telepatija" ni zahtevana.

Korigiraj svoj prispevek!

Ne bom, ker seveda je.

A vidiš da ne zastopiš? KJE sem rekel, da kakšna telepatija funkcionira?

gani-med ::

Odgovor na vprašanje; kaj je tisto, kar loči eno zavest od druge, je preprost:
zavesti sta ločeni, če sta fizično ločena nosilca zavesti (naprimer možgani ali v nekaterih primerih možganski polobli)

Vprašanje bi zato raje obrnil. Kaj je tisto, kar dve zavesti združi v eno?
Za Corpus Callosum že vemo, da združuje zavesti dveh možganskih polobel v eno skupno zavest.

Ali je še kakšna druga poznana možnost za povezavo dveh zavesti?

Izkušnje mi pravijo, da moja zavest ni povezana z zavestjo nobenega drugega človeka.
Ali pa morda kdo čuti, da je njegova zavest direktno povezana s še katero drugo?
CO2 is the elixir of life.

"fizično ločena" je slabo definiran pojem. "Fizično ločen" sem "današnji jaz" od "pojutrišnjega mene". Pa kaj?

"Fizično ločeno" tudi nima nobenega fizikalnega smisla, povrh. To so neke zdravorazumarske kategorije. St Luna in Zemlja "fizično ločeni"? Fraza brez pomena.

jype ::

gani-med> Ali pa morda kdo čuti, da je njegova zavest direktno povezana s še katero drugo?

LSD zna pomagati do takih občutkov.

A ste se že izjasnili, kaj zavest sploh je?

Izkušnje mi pravijo, da moja zavest ni povezana z zavestjo nobenega drugega človeka.
Ali pa morda kdo čuti, da je njegova zavest direktno povezana s še katero drugo?

Sej se pogovarjamo. Bandwidth je kašen bit na minuto. Dovolj da vem, da se tamle čuti zavest na vsaj podoben način kot tule.

Sem enkrat predlagal, da bi definirali, pa naletel na gluha ušesa.

Da lahko vse definiraš, je mau zabloda. Nekateri osnovni pojmi ostanejo nedefinirani. Nujno.

Iz nedefiniranih delaš naprej definicije, to ve vsak, ki ve kaj je to aksiomatski sistem. Ni druge.

Zavest bi jaz vseeno definiral tako, kot je naredila nevone. Čutilo znotraj glave za misli in občutke. Bolj čutenje, kot čutilo. Internal thoughts and emotions sense.

Ne ravno nedefinirani, bolj nedokazljivi. Aksiom privzameš, da velja. Ampak tudi za slednje morajo bit dobri indici.

jype ::

Thomas> Internal thoughts and emotions sense.

Zelo dobro. Ta definicija je nujno potrebna, ker imamo trenutno več konkurenčnih pomenov in vsak potem pusha svojega. Taka zavest je potem lastnost vseh sentientov in dejansko mislim, da ne moremo narediti dovolj "brihtnega" robota, ne da bi se mu razvila zavest. Prav tako se strinjam, da ima kopija človeka isto zavest, čeprav ima zgolj enake, a nove možgane.

Po tej definiciji so vse zavesti enake in lahko komot rečemo, da so ista reč, tako kot imamo vsi isti mehanizem za pomnenje (pa vseeno različne spomine).

Ne strinjam se pa, da umor enega od osebkov boli oba osebka. Pravzaprav si brez težav predstavljam da v konkurenčnem spopadu eden ubije drugega - klon izvirnika ali obratno - brez kakšnih večjih zadržkov, da bo "ubil samega sebe".

Pogovarjamo se, samo nisem prepričan, da ta "pogovorni bandwidth" že zadošča za "kvalitativno" združitev zavesti.
Morda je potrebna zadostna intenzivnost komunikacije? Kako intenzivna, ne vem?

Pogovarjam pa se lahko tudi z računalnikom, vendar iz tega ne morem sklepati, da ima zavest.

imagodei ::

Se bom sicer poskusil najprej prebiti skozi vse, kar ste v zadnjih dneh napisali, ampak vseeno kak komentar sem ter tja:

nevone> "Ti praviš, da ni možno nič vedeti, kaj in kako se v glavah dogaja. Kako potem ti lahko sklepaš, da sta najini zavesti različni?"

Če ti torej trdiš, da pri kopiranju v modro/zeleno sobo oz. pri teleportu ali pri uploadu nastane zgolj druga instanca tebe; ob enem pa trdiš, da so vse zavesti očitno samo različne instance, zakaj bi se potem sploh želela uploadat? Naredi otroka, to je samo druga instanca (tvoje) zavesti.

Sicer je problem že z besedno zvezo "tvoja instanca". Gre za brezvezno semantiko. Odtis štampiljke na listu papirja je tudi stalno enak, ni pa isti. Na vsakem izvodu pogodbe je nov, samostojen odtis. Mogoče v Protokolu po uploadu živi tvoja NOVA instanca, ampak to še vedno nisi TI. Za dokazovanje tega, da si kakorkoli povezana s tisto instanco in da sebe v primeru smrti lahko naložiš iz backupa, pa bo vse tako kot prej, bo potrebno pokazat kaj več, kot pa pogruntat fensi besedno zvezo.

Instanca - samostojna osebnost: isto sranje. V obeh primerih imaš za rezultat samostojno entiteto, na katero nimaš vpliva in te njeno življenje ne zadeva popolnoma nič. No, ne več, kot življenja tvojih sorodnikov, prijateljev...
- Hoc est qui sumus -

Okapi> "Ni mi čisto jasno, kaj bi pravzaprav rad s to eno skupno zavestjo? Kdo pravi, da bi jo imeli? Oziroma zakaj bi bilo dobro, da bi jo imeli? Kaj ima to skupnega s kopiranjem zavesti?"

Če je zavest zgolj enaka, ne pa ista, mi npr. Upload ne pomaga nič. Po uploadu bo v Protokolu živel moj dvojnik. Ko bom jaz (fizični imagodei) umrl, bo moj dvojnik v Protokolu živel naprej svoje življenje.

Ravno tako mi ne pomaga teleport: če se na drugem koncu Zemlje sestavi enako telo in enaka zavest (ne pa ista zavest), mene pa se na tem koncu Zemlje upepeli oz. kako drugače razstavi na prafaktorje, si na drugem koncu Zemlje dobil drugo osebo. Moje življenje se je končalo.

To je pomembnost skupne/iste zavesti. Če me kopiraš iz ene sobe v drugo, v drugi sobi ne bom Jaz, čeprav bo tista kopija menila, da je ona Jaz. In iz njenega stališča bo takšno razmišljanje celo čisto pravilno in veljavno. Vseeno jaz kot original z njo ne delim zavesti - to pa je edino, kar je pomembno, če govorim o SEBI oz. če neko stvar hočem imenovati JAZ.

IOW, ko bi se kopiji iz modre in zelene sobe srečali z originalom iz bele, bi vsaka točno vedela, o kom se govori. Ko bi modra kopija rekla "JAZ sem se zbudil in zagledal modro sobo," bi zelena kopija in original natančno vedela, o kom teče beseda. Noben se ne bi spraševal "Čaki malo, o katerem JAZ govoriš?"
- Hoc est qui sumus -

Valentin ::

Mogoče v Protokolu po uploadu živi tvoja NOVA instanca, ampak to še vedno nisi TI.

Ampak nova instanca SI ti.

Thomas> "Če se prejšnje stanje ne more vzpostaviti, potem se tudi samo po sebi ne in si vsako nanosekundo druga zvest."

Zakaj torej nisem jaz vsako nevemkatero nanosekundo ti?

Thomas> "Ampak ni potrebno sploh, da bi se vzpostavilo identično stanje, podobno je že dovolj, kot vidimo. Zavest kar lepo vztraja na dinamično spreminajočem se substratu."

To je tako zgolj zato, ker je zavest transcendentno emergentni pojav, ki vztraja nad substratom. Zavest je rezultanta delovanja možganskih celic, ravno tako kot je npr. tržna cena (ali pa širše: ekonomija) rezultanta delovanja populacije.

S kopiranjem atomov, elektronov, elektrokemijskega stanja itd, ne dobiš iste zavesti. Dobiš enako zavest. Enako "zavest" pa imata praktično tudi dvojčka v maternici, pa se kljub temu razvijeta v dve ločeni osebi.
- Hoc est qui sumus -

Valentin> "Ampak nova instanca SI ti. "

Izvrsten dokaz. QED, lahko gremo domov.
- Hoc est qui sumus -

thramos ::

Zakaj ne bi dajala ENAKA zavest, ISTEGA občutka bivanja ob teleportu oz. deljenju v sobe?

Če pa to vsakodnevno počne ob odmiranju celic, izgubi zavesti ipd ... ?

WarpedGone ::

Imagodei:
Zakaj torej nisem jaz vsako nevemkatero nanosekundo ti?

Po čem sklepaš da nisi? Spomini so materialni in se ne selijo sm ter tja.

Zavest je EN nematerialen ptič, ki leta od gnezda do gnezda. Spomini, znanje in vse ostalo, kar definira posamezno osebo, pa ostaja v posameznem gnezdu.

Whole existance is a monodrama.
Zbogom in hvala za vse ribe

CoolBits ::

@W1 Kaj to kar ti govoriš je bog? :)

Thor gleda nas iz pekla... mašin dvigamo v nebo in tako dalje.

>> "JAZ!=samozavedanje"

nevone> "Kaj pa je JAZ?"

To je brezvezno opletanje z besedami. Se strinjamo, da bi v tejle temi prav prišel en slovarček z izrazi jaz, zavest, samozavedanje, entiteta...

Ampak, saj vsi točno vemo o čem govorimo. Naša stran trdi, da se center zavedanja pri kopiranju ne seli nikamor, da moja kopija postane samostojno bitje in če bi jo preselili tisoče kilometrov stran v divjino, tako da komunikacija med nama ne bi bila možna, jaz o tej novi kopiji ne bi vedel nič.

Vaša stran trdi, da nova kopija predstavlja mojo novo instanco in da sem nekako magično povezan z njo. Če kot original umrem, živim naprej v novi instanci. Če gre po uploadu v Protokol kaj narobe in umrem tam, se lahko naložim iz Backupa in spet zaživim.

Za potrebe te debate je dovolj vedeti, da JAZ, ZAVEST, INSTANCA in ne vem kaj še vse označujejo tisti pojav, ki izza mojih oči opazuje svet, ga kritično analizira, se odziva na dražljaje iz njega in se sprašuje o naravi sveta (ter samega sebe).

Nihče tukaj ne nasprotuje ideji, da bi se ta proces moglo podvojiti - lahko se ga. Vendar pa naša stran trdi, da je podvojen proces pač to - podvojen proces. Teče paralelno, svet doživlja neodvisno od mene, o njem se sprašuje neodvisno od mene, vanj strmi s svojim parom oči.
- Hoc est qui sumus -

nevone ::

Če ti torej trdiš, da pri kopiranju v modro/zeleno sobo oz. pri teleportu ali pri uploadu nastane zgolj druga instanca tebe; ob enem pa trdiš, da so vse zavesti očitno samo različne instance, zakaj bi se potem sploh želela uploadat? Naredi otroka, to je samo druga instanca (tvoje) zavesti.

Zato, ker tudi mojemu otroku ne bo garantirano, da ne bo nikoli trpel. Jest želim zavest skopirat in oskrbovat tako, da ne bo nikoli čutila bolečine (tiste nezaželjene, če bi se že izkazalo, da bolečine ni možno jasno ločiti od ugodja.)

Odtis štampiljke na listu papirja je tudi stalno enak, ni pa isti. Na vsakem izvodu pogodbe je nov, samostojen odtis.

Z definicijo istosti smo se že ukvarjali, in ugotovili, da je istost zelo težko definirat. Dojemanje istosti se včasih veže na čas, včasih na lokacijo, včasih na nekakšno kontinuiteto in ne vem kaj še. V primeru odtisa - kaj pa če "isti" odtis zgubi 100 atomov, ali je še isti?

Instanca - samostojna osebnost: isto sranje. V obeh primerih imaš za rezultat samostojno entiteto, na katero nimaš vpliva in te njeno življenje ne zadeva popolnoma nič. No, ne več, kot življenja tvojih sorodnikov, prijateljev...

Kakor hitro te entitete na kakršenkoli način komunicirajo, ta komunikacija vpliva nanje. In kopiranje ene osebe v kopijo druge je tudi komunikacija, sicer enkratna ampak je. Zgodi se prenos, komunikacija pa se potem prekine.

Jasno pa je, da midva, kljub temu da je proces zavedanja pri meni in pri tebi enak, ta trenutek ne zaznavava istih stvari. Gre samo za to, da vsi vsega istočasno ne doživljamo. Ampak doživljamo pa precej podobne stvari. In predvsem vseskozi zaznavamo dogajanje in občutke. Ta proces, ki ga želimo dešifrirati, pri vseh nas obstaja. Ne vemo pa še, kateri pogoji morajo biti zagotovljeni, da se vzpostavi.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

kaj pa če "isti" odtis zgubi 100 atomov, ali je še isti?
o+ nevone

Še vedno je isti, ni pa več enak... to sem ti že obrazložil z osebo, ki je z leti vedno ista ne pa enaka...
Nevem kako vam je tako težko ločit med isti in enak, res mi ni jasno.

Mislim da je bilo že parkrat omenjeno, da "mene", sestavljenega iz atomov izpred 10 let ni več. Zamenjali so se z drugimi, počasi se je substrat prekopiral v novega. Zavest je ostala ISTA.

NI RES. Še vedno si isti TI... nisi pa več enak, to je pa res. V telesu se atomi zamenjujejo ne pa kopirajo, nova celica prevzame vlogo stare itd...

kaj pa če "isti" odtis zgubi 100 atomov, ali je še isti?
o+ nevone

Še vedno je isti, ni pa več enak... to sem ti že obrazložil z osebo, ki je z leti vedno ista ne pa enaka...
Nevem kako vam je tako težko ločit med isti in enak, res mi ni jasno.

Jest razumem razliko med dojemanjem istosti in enakosti. Samo se mi zdi, da pri kopiranju zavesti ta dva pojma nista pomembna.

Tako kot razumemo, kaj pomeni 3, razumemo kaj pomeni zavedanje. Istost in enakost tu nimata vloge. 3 je 3. Ni važno ali je napisana s kredo na tablo, ali z nalivko na list papirja.

o+ nevone

Ja ... in zavest se je "obdržala" tekom procesa. Prenesla iz delovanja na starih atomih na nove.

Zakaj se to ne bi zgodilo tudi pri kopiranju v sobe?

>> "JAZ!=samozavedanje"

nevone> "Kaj pa je JAZ?"

To je brezvezno opletanje z besedami. Se strinjamo, da bi v tejle temi prav prišel en slovarček z izrazi jaz, zavest, samozavedanje, entiteta...

Tukaj sem samo Okapiju skušal dopovedat, da bi razumel. Neenakost sem uporabil le zato, ker sem se skušal vživet v njegov post in si predstavljat, kar si je on pod tema pojmoma predstavljal.

Seveda sta ta dva pojma pomembna, ker kopija ene zavesti nemore bit ista ampak samo enaka... to je point.

Seveda sta ta dva pojma pomembna, ker kopija ene zavesti nemore bit ista ampak samo enaka... to je point.

Sej če je enaka, je to že dovolj.

o+ nevone

Ja je... samo potem v kopiji nisi več ista ti ampak samo tvoja kopija enaka tebi. O tem govorimo.

dzinks63 ::

Zavest se ne da skopirat. Le ta se vspostavi avtomatično pri vsakem posamezniku, ko se poklopijo vsi dejavniki za njeno aktivacijo.

Ja je... samo potem v kopiji nisi več ista ti ampak samo tvoja kopija enaka tebi. O tem govorimo.

In zavest je ista.

"Isto" in "enako"?

Teorija množic, aksiomatska, Fraenkel Zermelo, kar je kar dober vir za definicijo - ima kdo boljšega? - trdi, da "isto" je enako "enako". Oziroma da je to ista zadeva.

Aksiom o paru. Ampak temu tu ni dosti več mesta kot kvantni mehaniki.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Thomas ()

In zavest je ista.

Največ enaka, ista je samo v primerjavi originala z originalom.

Pri vprašanju zavesti niso pomembne jezikovne posebnosti. Z dovolj zvitimi jezikovnimi "prijemi" se da celo tako naplesti, da si sam sebi dedek.

Od postov, na zadnji strani mi je še najbolj všeč tale:
Zavest se ne da skopirat. Le ta se vspostavi avtomatično pri vsakem posamezniku, ko se poklopijo vsi dejavniki za njeno aktivacijo.

Vprašanje semantike. Ali je moja zavest ista, kot moja zavest izpred 10 let?

innerspace ::

Sej če je enaka, je to že dovolj.

Ja, saj je kopija.
Vprasanje je kaj se zgodi s tvojo kontinuiteto...ali umres ali "preskocis".

Thr.>Mislim da je bilo že parkrat omenjeno, da "mene", sestavljenega iz atomov izpred 10 let ni več. Zamenjali so se z drugimi, počasi se je substrat prekopiral v novega. Zavest je ostala ISTA.

T.>"Fizično ločen" sem "današnji jaz" od "pojutrišnjega mene". Pa kaj?

Nisi nic fizicno locen, si spremenjen.
To je kot s starim avtom(except consciousness)...mu crknejo motor, lezaji, menjalnik...pa vse to zamenjas.
Je to potem isti avto? Obnasa se drugace, mogoce boljse, torej ni isti avto.
Lahko si se vedno navezan nanj kot na "Starega dobrega bmw-ja"...but it changed. It is a new monstercar.

Kar se tukaj isce je "preskok zavesti" ali preskok Jaza.
Zanimivo, dva pojma ki sploh nista definirana. Ce pa sta, sta zelo pesnisko.

whatever>> "Ti trdiš, da se med skopiranima osebkoma pojavi MAGIČNA TELEPATSKA povezava."

Okapi> "Pa kaj imate s temi povezavami???? Kje sem kaj takšnega rekel? Nobene povezave ni, ne telepatske, ne kakšne drugačne. Zavest se podvoji, ko podvojiš možgane. Malo prej ste ugotovili, da so možgani=zavest. Podvojiš možgane, podvojiš zavest. Daš možgane v drugo telo in to je to."

Torej bi se ti dejansko podvrgel teleportu, kljub temu, da se zavedaš, da ni nobene povezave med tabo in tvojo novo kopijo, 10.000 km proč?

Kratka analiza: postaviš se v "teleporter", ki te v trenutku poskenira. Nato pošlje vse informacije v 10.000 km oddaljen center, kjer to vržejo v spešl napravo, ki iz rezervarjev dušika, ogljika, kisika in podobnega sranja pobere pravo število atomov. Naprava začne sestavljati molekule in jih postavljati na pravo mesto. Glej ga zlomka, začne se pojavljati tvoja kopija. V nekem trenutku, zelo kmalu po prvotnem scanu v drugem "teleporterju" stoji tvoja identična kopija, ki ima identične možgane, vse do zadnjega atoma. V tistem trenutku v tvoje možgane pošljejo natančno enako elektrokemijsko stanje in poženejo srce.

V tistem trenutku tvoja kopija odpre oči. V trenutku se zave, za kaj gre in se spomni, da je še sekundo nazaj stala v drugačnem prostoru. Odprejo se vrata teleporterja, tvoja kopija izstopi in si misli, da je teleport uspel. "Huh, pa vedno imam nek strah pred teleportiranjem," si misli in si oddahne.

Tudi pomisli ne, kaj se v tem trenutku dogaja z izvirnikom.

Izvirniku (tebi) se dogaja "rahlo" drugačna zgodba. Takoj po uspešno zaključenem skeniranju slišiš iz kontrolne sobe Scottyja, ki pravi, da so bili podatki uspešno poslani na oddaljeno lokacijo. Rečeš si "No, fino, še nekaj trenutkov in tam bom". Naslednji moment slišiš, kako Scottyju sporočijo, da je teleport zaključen in da naj nadaljujejo s postopkom. Nekoliko se zdrzneš, saj še vedno razločno vidiš in slišiš Scottyja, pa tudi na "peronu" še vedno vidiš napis Ljubljana, namesto Petropavlovsk. Zajameš sapo, da bi jih obvestil, da si še vedno tam, vendar Scotty že pritisne na velik rdeč gumb. Z grozo v očeh se zaveš, da so se ti pravkar začele razkrajat roke in noge, ter da se očitno razkrajaš v prafaktorje. Hočeš glasno zakleti: "Jebenti, pa vedno imam nek strah pred teleportiranjem," a žal nimaš več pljuč in ust. Tvoja zadnja koherentna misel, preden se ti razkrojijo tudi možgani je, ali so se vsi izvirniki pri vseh tvojih predhodnih teleportih počutili tako. Nato sledi tema.

Teleportiran dvojnik se v Petropavlovsku ravno tisti trenutek prijazno zahvali operaterju teleporterja in veselo požvižgajoč zapusti sobo za teleportiranje in se sprašuje, kaj bi kupil ženi za bližajočo se obletnico.
- Hoc est qui sumus -

Že Heraklit je ugotovil, da niti dvakrat ne stopiš v isto reko.

Vemo pa tudi, da obstajajo različne reke, take, ki tečejo v različnih rečnih koritih.

Okapi> "Kot rečeno, nekateri pač ne uspete razumeti koncepta podvojitve osebnosti.
Ki si ga je v bistvu precej preprosto predstavljati. Vsakokrat, ko zaspiš, pride do diskontinuitete zavesti. V bistvu za nekaj časa nehaš biti jaz in ko se zbudiš, to na novo postaneš. Ko se zbudiš, bi se prav lahko zbudil v dvojniku, pa se ne bi čisto nič spremenilo."

To enostavno ne drži. EEG dokazuje, da ni nobene diskontinuitete.

Če se ti ob smrti EEG ustavi in se nato spet pojavi, se pa lahko upravičeno začnemo spraševat, ali je zavest, ki se ponovno uspostavi, dejansko ista (ali samo enaka). Na žalost (ali pa celo na srečo) tega nihče nikoli ne bo mogel izkustveno potrditi. Če ne probaš, ne moreš vedeti. Če pa se ti zgodi, bo zavest itak mislila, da je originalna, torej spet ne more povedat.
- Hoc est qui sumus -

Double_J> Kdo od nasprotnikov, bo prvi sprejel koncept "ena zavest"?"

To niti ni pomembno. Če je ideja napačna, si jo lahko do onemoglosti ponavljaš, pa še vedno bo napačna. Če je napačna.

Zaenkrat pač niste ponudili dovolj jasne in prepričljive razlage za kaj takšnega. Jaz ne trdim, da koncept ene zavesti ni možen, je pa zelo neverjeten.

Vse moje doživljanje in vsa moja izkustva, kot tudi izkustva vseh drugih ljudi na tem svetu so takšna, da smo vsak zase individuumi, da ni nikakršne "ene zavesti". Četudi smo instance istega razreda, smo ločeni objekti. Naši pointerji ne kažejo na isto pomnilniško lokacijo. Tudi če bi podvojil en objekt, bi le-ta zasedal drugo mesto v pomnilniku, nikakor ne istega. Skratka, vse kaže na to, da jaz ne morem vedeti, kaj boli Okapija, Thomasa ali tebe, ti ne moreš vedeti, kaj mislim, čutim in doživljam ta trenutek jaz. nevone ne vidi istega, kot whatever. Tudi enojajčna dvojčka imata svoje lastne inpute in kar čuti eden, ne vpliva na drugega. Drug za drugega ne moreta vedeti, kaj razmišljata. Njuna procesa zavesti sta povsem neodvisna, tečeta paralelno. Tako tudi dve kopiji istega človeka nimata veze drug z drugim; še najmanj do te mere, da bi bilo to uporabno pri teleportiranju ali pri nalaganju iz Backupa.

Vse izkušnje kažejo tako. Če me želiš prepričat, bo treba kaj drugega pokazat, kot I wanna believe odnos. Če pa prodajate vero, se pa registrirajte kot verska skupnost. Ima svoje prednosti.
- Hoc est qui sumus -

Hm, poglejmo kaj se je zgodilo v zadnjih 10 letih ... naši možgani so spremenili sestavo, sedaj so sestavljeni iz popolnoma drugih atomov. Se je zavest se je ohranila, da ali ne?

In če prepostavimo, da to spremembo, zamenjavo substrata lahko naredimo hitreje, v 1 sekunde, se bo zavest spet ohranila? Zakaj ne?

CoolBits>> "No pa naredi move tvoje tipkovnice po mizi in povej kje in kdaj si naredu delete"

Okapi> "Pogovarjamo se o informacijah. Za fizične stvari pa velja kvečjemu obratno, da se jih da prenašati, ne da se jih pa kopirati. Tiste, ki jih lahko kopiraš, pa lahko premakneš tudi s kopiranjem in brisanjem.
Whatever pa trdi, da je zavest nekaj, kar lahko kopiraš, ne moreš pa premakniti."

Če bi vedel, kaj se dogaja v ozadju kopiranja iz enega medija na drugega, ne bi tako suvereno trdil, da ni razlike med prenašanjem in kopiranjem.

Če prek FTP-ja preneseš en program k sebi, si naredil kopijo. To kopijo sestavljajo fizično drugi elementi, kot original. Enako, če iz Torrenta potegneš DVD film k sebi na računalnik. In ko ga zapečeš na DVD ter izbrišeš original, spet isto. Nikoli nisi fizično premikal originala, vedno si ustvarjal ENAKE kopije. Enkrat je to kopijo sestavljal magnetni zapis na disku, drugič različne optične lastnosti nosilca. Če bi imel dovolj luknjanih kartic, bi zapis lahko eno kopijo zapisal tudi v tej obliki. NIKOLI pa ni šlo za PRENOS istih fizičnih, vedno za PODVAJANJE enakih podatkov.

Če premakneš tipkovnico iz levega konca mize na desnega, si premaknil ISTO tipkovnico v čas-prostoru. Če premakneš excelov dokument iz Mojih Dokumentov na USB ključ, si na USB ključu v flash zapekel ENAKO sekvenco bitov, kot je bila zapisana z magnetnim zapisom na trdem disku, na koncu pa si slednjega še izbrisal.
- Hoc est qui sumus -

Če bi vedel, kaj se dogaja v ozadju kopiranja iz enega medija na drugega, ne bi tako suvereno trdil, da ni razlike med prenašanjem in kopiranjem.

Če prek FTP-ja preneseš en program k sebi, si naredil kopijo. To kopijo sestavljajo fizično drugi elementi, kot original. Enako, če iz Torrenta potegneš DVD film k sebi na računalnik. In ko ga zapečeš na DVD ter izbrišeš original, spet isto. Nikoli nisi fizično premikal originala, vedno si ustvarjal ENAKE kopije. Enkrat je to kopijo sestavljal magnetni zapis na disku, drugič različne optične lastnosti nosilca. Če bi imel dovolj luknjanih kartic, bi zapis lahko eno kopijo zapisal tudi v tej obliki. NIKOLI pa ni šlo za PRENOS istih fizičnih, vedno za PODVAJANJE enakih podatkov.

Če je funkcionalnost programa v mojih možganih zavest.exe ta, da meni daje občutek bivanja, zakaj bi po kopiranju na drug substrat prenehala delovati ta funkcionalnost?

Valentin ::

Če se ti ob smrti EEG ustavi in se nato spet pojavi, se pa lahko upravičeno začnemo spraševat, ali je zavest, ki se ponovno uspostavi, dejansko ista (ali samo enaka). Na žalost (ali pa celo na srečo) tega nihče nikoli ne bo mogel izkustveno potrditi. Če ne probaš, ne moreš vedeti. Če pa se ti zgodi, bo zavest itak mislila, da je originalna, torej spet ne more povedat.

Normalno, da se zbudiš ti. To je TVOJA zavest, ker so to TVOJI podatki, podatki o tvojem JAZU. Kaj te tu bega?
««
38 / 87
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Teleportacija-prihodnost (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16631864 (28477) energetik
»

2045: Avatar project (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
16030854 (28124) guest #44
»

subjektivna izkusnja in umetna inteligenca

252602 (2059) OwcA
»

Blue Brain (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
18714105 (11477) BBB
»

Thomas, pomagaj mi pri širjenju "krive vere" (strani: 1 2 )

677966 (6633) Thomas

Več podobnih tem