» »

Lepo je biti rom v naši državi...

Lepo je biti rom v naši državi...

«
1
2

neo ::

Delam neke na računalniku, zraven prižgan TV, in glej ga zlomka, spet vest ki mi nenormalno dvigne pritisk. Strojanovi ne plačujejo elektrike tam kjer zdaj pač stanujejo. Saj ne da bi me to kaj posebej presenetilo, ampak, ne plačujejo ne najemnine, ne elektrike, verjetno ne plačuejo praktično nič. Pa dobro, so pač ljudje ki izkoriščajo sistem in trenutno jokcanje okrog človekovih pravic gor in dol na vseh naših TV postajah. Česar imam počasi poln kurc je totalna nesposobnost oz. nepripravljenost naše gnile države in sodstva, da bi take probleme rešila.
No pa recimo, da jaz ene tri mesece ne plačam elektrike, najemnine, dohodnine, etc.... Sigurno imam po treh mescih na vratih možakarja iz Elektra ki bo odklopil števec, najemodajalec me bo vrgel ven iz stanovanja, država me bo vrgla v keho ker ne plačujem dohodnine, raznih malih prometnih prekrškov itd. Super mi je, da se vsak dan, tudi čez vikende jebem za 800€ na mesec, plačujem redno vse davke in prispevke, vse kazni, skratka, sem vzoren državljan, da lahko pol država zapravlja za ene, ki niso pripravljeni delat, niso nikoli delali in tudi ne bodo, sadijo travo, kradejo naokrog in se preživljajo s švercerijo, živijo na njen račun in to vejo zelo zelo dobro izkoriščat. Seveda pa se na koncu pred sodišče pripeljejo z avti o katerih lahko povprečni slovenci samo sanjamo, noben od njih pa ni nikoli obsojen oz. vsi dobivajo samo neke smešne pogojne kazni ali pa še tega ne. Vedno bolj se mi dozdeva da svet leti nazaj v trideseta leta prejšnjega stoletja, kaj pa se je iz tridesetih kasneje razvilo pa vsi dobro vemo. Uboga raja bo počasi imela vrh glave vsega in se bo spet navdahnila z besedami (bog ne daj) kakega "pametnega" diktatorja, pol pa tako vemo kaj sledi....
No, kaj pa vi menite?:)
Neo's

M-XXXX ::

Se 100% strinjam:

In vam dajem eno enostavno vprašanje: Kdo je tukaj diskriminiran?

Utk ::

Strojani so diskriminirani. Ker dobijo en kup pomoči, pa nimajo denarja za kurjavo, in morajo kurit na drago elektriko. Da živijo sred faking gozda je pa sploh smola, ker tam je ful malo nafte, tako da ne morejo kurit na njo.

T_F_7 ::

js sm pa slišal, da baje v novem mestu imajo romi kvote koliko lahko nakradejo v določeni trgovini. Pač lastnik trgovine jih prijavi, pride policija in če niso kaj preveč nakradli ni panike.:O
Pri spremembi podpisa lahko traja nekaj časa, da le-ta postane vidna.

Ziga Dolhar ::

Bomo videli kakšne argumente?

Za začetek recimo - sodbe. Če pravite, da je krivo sodstvo.
https://dolhar.si/

tommy boy ::

Se strinjam 100% z zgoraj napisanim. Država bi morala najprej poskrbeti za svoje državljane in ne za neke prišleke iz Indije al od kje pač so cigani in jim lepo potuho dajat.
Pošteni državljani se kratko malo jeb*** za par € na mesec, medtem ko pa naši ˝prijatelji cigani˝ živijo kot kralji. VSe cigane nagnat ven iz države, saj ni tako ali tako nihče uradno tu.>:D

Beli_Zajcek ::

Ti prekleti cigani! Kar nočejo se asimilirati, pa jim že desetletja nudimo vso podporo pri tem. Kako si drugače razlagate rezultate ankete pred kakim letom dni v Oni, ko so bili manj zaželjeni sosedje samo še narkomani. Noben ga ne bi hotel za soseda, noben ga ne bi gledal v službi, noben ne bi imel opravka z njimi, oni barabe vsi do zadnjega se pa še kar nočejo asimilirati. Al pa prevzet "civilizacijske" norme. Sicer je res da pri nas na dolenjskem, če nekaj malega ukradejo iz trgovine se ne bodo ukvarjali s tem. Jebiga ni čisto po črki zakona, ampak delo policista in sodnika stane, rezultat preganjanja mladoletnega cigančka pa žal ne daje haska. Ampak po drugi strani pa Slovenija tudi ne naredi veliko za njih. Se pač znajdejo po svoje. Kolikor gledam najbližje cigane lahko rečem, da premorejo dokaj podjetniškega duha (ne nujno na pravi strani zakona). Z izobrazbo in malo pravih priložnosti bi bila lahko situacija drugačna in bi bil na čelu Laškega ali Istrabenza kak Brajdič ali Hudorovič. :)) Pol nam pa spet ne bi bilo prav.

Kar se pa prišelkov tiče. Cigani so že toliko časa tukaj, da jih ne moremo več smatrati za priseljence. Potemtakem bi lahko tudi marsikaterega slovenca oklicali za prišelka. Nekateri bi radi očitno spet brisali...

mtosev ::

ha pustimo jih pri miru. da mamo mi mir od njih.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Tomas 33 ::

Romi ali cigani so slovenski državljani kot vsi ostali. Problem je, da država ni dosledna pri izvajanju zakonov. Moje mnenje je: striktno kaznovati vsako krajo, prometni prekršek, vsiljivo beračenje, kršenje javnega miru... Pa socialne službe naj imajo enake standarde pri njihovih otrocih kot je standard za ostale, pa bi kmalu ostali brez otrok in ogromnih doklad in ostalih socialnih transferjev.

mtosev ::

@neo bi sel v gozd zivet ce je tak lepo bit rom?
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

Utk ::

Bomo videli kakšne argumente?

Za začetek recimo - sodbe. Če pravite, da je krivo sodstvo.

O kakih argumentih ti govoriš? Če misliš tisto o krajah, policaji se ne bojo ukvarjali s tem, če nekdo, ki vsak teden nekaj ukrade, spet ukrade nekaj za 10 evrov, pa mu itak nihče nič ne more.

JebatGa ::

Kakšne kvote za krajo. Kdo bo pa plačal kar nakradejo. Če naredimo preprosto računico. Recimo je 1000 ciganov. Če bi bila kvota 10 eurov je to 10.000 evrov. Če to pomnožiš z recimo 300x ker niso vsak dan v trgovini je to 3.000.000evrov. To je velika cifra in misliš da bi to kar prezrli.

Drugače pa za to neasimiliranje ciganov v družbo krivim predvsem državo. Ko sem še hodil v osnovno šolo, živim v okolici novega mesta, sem skozi 8 let zamenjal prb. 12 sošolcev ciganov. Večina jih je padla razred ali kaj podobnega. Najbolj pa me je jezilo to, da so imeli oni čisto drugačen učni program. Niso jemali isto snov kot mi ampak so jim dajali snov mnogo lažjo kot mi. Ne vem zakaj se jih je obravnavalo kot da so neumni, saj vem da vsaj večina ni bila. Že torej ko smo bili otroci, so nas v šoli učili da so oni drugačni in niso enaki nam.

Za zaposlitev je pa spet druga zgodba. Je govoril kolega, kako so se na prosto delovno mesto v neki tovarni prijavila dva cigana in nekaj "civilov" in čeprav sta bila cigana vsaj po zunanjem izgledu čista in zgledala sta poštena in prijazna, so rajši vzeli necigana, zato ker so se bali da bosta kradla. Vem da je včasih to čisto legitimen razlog, ampak če hoče nek cigan zaživet nek normalno življenje je to zelo težko za njega.

Pa z mnogimi smo bili dobri kolegi. Ravno zadnjič sem srečal enega, ki je bil sošolec samo 1 leto v 4. razredu in me je takoj prepoznal in pozdravil.

Pa še da ne bo kdo težil da govorim cigani in ne romi. Ko sem enemu sošolcu rekel rom mi je on takoj nazaj zavpil: Mi nismo romi, mi smo cigani. Pa človek je bil star 15 let. Od takrat naprej nikoli več ne rečem romi.

opeter ::

Dejansko je problem bolj kompleksen. Ste prebrali, kaj pametnega je (končno!) napisal mtosev?

ha pustimo jih pri miru. da mamo mi mir od njih.


Točno tako misli naša država, naši politiki, večina uradnikov.
Raje jim dajo (damo) denar, da imajo (imamo) mir.

Neke vrste podkupovanja je to. Saj se verjetno nekateri od vas spominja na situacijo izpred nekaj let, ko so na Sloveškem cigani zažigali avtomobile, uničevali trgovine ipd. ker so jim skenslali denarno pomoč? No, sedaj si to predstavljajte pri nas.

Garantiram vam, da bi takoj naslednji dan - po najavi preklica denarne podpore ciganom - gorela zgradba Upravne enote. Če ne parlament. Kakšen cirkus je bil, ko so odpeljali iz Dolge vasi tisto deklico. Iz Ljubljane in Maribora je prišlo okoli 100 specialcev v polni opravi, ker so cigani takrat grozili z orožjem. Kar pomeni, da nas je strah.

S pomočjo ustrahovanja, oz. na račun tega se tudi da živeti.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Utk ::

Že tako so padali razrede, kaj bi blo, če bi enake iste stvari kot ostali? Najbrž niso imeli prvo leto cigane v razredu, ko si bil ti tam, so že imeli izkušnje.
Kdo je tist, ki je dolžan zaposlit cigana? Ga bi ti zaposlil? No, če imaš možnost, ga dej, ostali se pa naj odločajo zase in svoje firme.
In seveda niso nič bolj neumni kot vsi drugi, samo malo (zelo) drugač razmišljajo. To šola težko spremeni, če starši niso za to. Saj je dosti čisto normalnih in jih več nihče ne loči od civilov.

opeter ::

Sicer pa imam soseda, cigana. Prijazen, ni nobenih problemov z njim.

Kar nekaj ciganov sem imel kot sošolce. Z njimi nikoli ni bilo problemov.
Seveda pa obstaja določena problematična skupina kot je npr. ta, ki jo omenja avtore teme.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

kmetek ::

Prokleti cigani, ki jih je nekaj 100 ustrahujejo celo SLO, in to sredi EU?

Okapi ::

ne plačujejo ne najemnine

In zakaj bi pravzaprav plačevali najemnino v lastni hiši?


O.

opeter ::

Prokleti cigani, ki jih je nekaj 100 ustrahujejo celo SLO, in to sredi EU?


EU namenja nekaj milijard € na letnih nivojih za "rešitev" (precej grdo se bere, le zakaj me spominja na nacizem in Hitlerjevo rešitev za problem z Judi? :8)) civilizacijskih problemov romov in njihovo sprejetje v družbo.

Ta znesek pokriva učni program, izgradnjo šol, tam kjer ni (velja predvsem za Romunijo, Bolgarijo) ipd.

http://international.ibox.bg/news/id_13...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

Utk ::

ne plačujejo ne najemnine

In zakaj bi pravzaprav plačevali najemnino v lastni hiši?

Če je treba plačat najemnino, je hiša njihova, če je treba plačat elektriko, je pa državna, al kako?

Okapi ::

Strojanovi živijo v svoji hiši na svoji parceli. Če ne plačujejo elektrije, je to problem od Elektra, in jih bo slej ko prej odklopil, kot odklopi vse, ki elektrike ne plačujejo.

O.

neo ::

@neo bi sel v gozd zivet ce je tak lepo bit rom?


In kaj si hotel povedat z tem? A mogoče veš za kerega roma ki živi v gozdu? V primeru da mi da država brezplačno stavbo v najem v bližnji okolici Ljubljane za katero ne plačujem nobenih obratovalnih stroškov, potem je odgovor:DA
Neo's

neo ::

Strojanovi živijo v svoji hiši na svoji parceli. Če ne plačujejo elektrije, je to problem od Elektra, in jih bo slej ko prej odklopil, kot odklopi vse, ki elektrike ne plačujejo.

O.


Hiša ni njihova, je od MORSA - se pravi od države, oz. od nas, davkoplačevalcev, pravtako je elektrika ki jo porabljajo, strošek davkoplačevalcev, kar pomeni da jaz, ti, tvoja mama, tvoj ata in vsi zaposleni plačujemo njihovo elektriko.
Neo's

Utk ::

Strojanovi živijo v svoji hiši na svoji parceli. Če ne plačujejo elektrije, je to problem od Elektra, in jih bo slej ko prej odklopil, kot odklopi vse, ki elektrike ne plačujejo.

O.

No, pejt to povedat na elektro, ki pošilja položnico na ministrstvo za obrambo, še zmeraj. Sej nazadnje pride do Strojanov, ampak kakorkoli, če bi bil to kdo drug, elektrike že dolgo ne bi blo več.

mtosev ::

@neo bi sel v gozd zivet ce je tak lepo bit rom?


In kaj si hotel povedat z tem? A mogoče veš za kerega roma ki živi v gozdu? V primeru da mi da država brezplačno stavbo v najem v bližnji okolici Ljubljane za katero ne plačujem nobenih obratovalnih stroškov, potem je odgovor:DA

ja na pop tv v 24ur je bilo pred casom. da zivijo tudi v gozdu. 1,5km oz 2km od civilizacije.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

Karaya 52 ::

Bolj kot the Strojan Family me moti sivi trg, ki na leto obrne praktično isti znesek kot ga država nameni za letni proračun.

neo ::

Romi ali cigani so slovenski državljani kot vsi ostali. Problem je, da država ni dosledna pri izvajanju zakonov. Moje mnenje je: striktno kaznovati vsako krajo, prometni prekršek, vsiljivo beračenje, kršenje javnega miru... Pa socialne službe naj imajo enake standarde pri njihovih otrocih kot je standard za ostale, pa bi kmalu ostali brez otrok in ogromnih doklad in ostalih socialnih transferjev.


Se popolnoma strinjam. V to smer sem tudi želel da se razvije debata. Zakaj oz. kdo ima od tega korist, da ima določena skupina državljanov ki so kao manjvredni - v tem primeru Romi, zelo velike bonuse na področju sociale in sodstva s strani države?

Za mene so enakovredni vsi ljudje, tako romi, kot ljudje vseh ras in veroizpovedi,ampak ne gre mi v glavo da določeni v nulo izkoriščajo državo - posredno mene kot davkoplačevalca, kakor hitro pa kdo hoče to stanje popravit, pa takoj zaženejo vik in krik, češ, mi smo Romi, nas noben ne mara, mi smo ubogi itd, itd., ob tem pa imajo seveda čudovito podporo medijev in raznih vrlih odvetnikov ki so seveda tako ali tako vedno prvi pri koritu.
Neo's

Karaya 52 ::

neo, si sploh prebral kar sem napisal? Soseda prejema lepo vsoto socialne pomoči ker je "brezposelna, samohranilka...". Pomoje so ji davkoplačevalci kupili že drugega BMWja.

Alexius Heristalski ::

neo, si sploh prebral kar sem napisal? Soseda prejema lepo vsoto socialne pomoči ker je "brezposelna, samohranilka...". Pomoje so ji davkoplačevalci kupili že drugega BMWja.

To so asi, ja. Poznam ene (ne osebno), katerih 18-leten mulc se vozi okoli z novim Mercedesom, pa je dal prošnjo za republiško štipendijo. Ne vem, če jo je dobil, ampak že samo to dejanje mi je sumljivo. Zakaj bi nekdo, ki je popolnoma preskrbljen, hotel republiško štipendijo? Za bencin za Medžota?
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Okapi ::

Hiša ni njihova, je od MORSA - se pravi od države,

Zakaj nekateri kar na pamet nekaj trdite? To preprosto ni res.


Slovenija, 27. december 2007
Ljubljana - MMC RTV SLO
Družina Strojan je z državo podpisala menjalno pogodbo o zamenjavi parcele v Ambrusu za parcelo v Rojah, kjer se trenutno nahaja.
Parcela s pripadajočim objektom naj bi bila vredna več kot njihova v Ambrusu, vendar naj ne bi bila nobena stran oškodovana.


O.

Beli_Zajcek ::

Romi ali cigani so slovenski državljani kot vsi ostali. Problem je, da država ni dosledna pri izvajanju zakonov. Moje mnenje je: striktno kaznovati vsako krajo, prometni prekršek, vsiljivo beračenje, kršenje javnega miru... Pa socialne službe naj imajo enake standarde pri njihovih otrocih kot je standard za ostale, pa bi kmalu ostali brez otrok in ogromnih doklad in ostalih socialnih transferjev.


Se popolnoma strinjam. V to smer sem tudi želel da se razvije debata. Zakaj oz. kdo ima od tega korist, da ima določena skupina državljanov ki so kao manjvredni - v tem primeru Romi, zelo velike bonuse na področju sociale in sodstva s strani države?


Mah ja. Teh 10.000 ciganov v Sloveniji ne naredi toliko škode kot jo sami naredimo s sivo ekonomijo. Neplačevanje računa za elektriko ni moj problem ampak od Elektra. Prav tako morebitno neplačevanje vode ni moj problem. Siva ekonomija,kot je izpostavil prej Karaya_52, pa je popolnoma druga zadeva in se nas vseh dosti bolj tiče (razen seveda, če niste eden izmed "obrtnikov":))) .

mtosev ::

jim dajo (damo) denar, da imajo (imamo) mir.

ja kaj pa lopovscina s strani nekaterih v podjetjih in tajkuni? to proti takim primerom ni skoraj nic $$$.

baje da 670E dobi druzina z 3 oz 4 otroki.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

Brane2 ::

Fino. Dejmo preganjat predvsem sivo ekonomijo, ni pa panike, če v tem času ne bomo plačevali računov.

MIslim, škoda bo, ampak manjša od koristi, ki jjo bomo pridelali s pregonom sive ekonomije.

Tako nekako ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

mtosev ::

Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

Beli_Zajcek ::

Fino. Dejmo preganjat predvsem sivo ekonomijo, ni pa panike, če v tem času ne bomo plačevali računov.

MIslim, škoda bo, ampak manjša od koristi, ki jjo bomo pridelali s pregonom sive ekonomije.

Tako nekako ?


Pa kaj ti ni jasno? Neplačevanje elektrike in vode je problem podjetij, ki to dvoje prodajata. Siva ekonomija se pa tiče vseh davkoplačevalcev. Še enkrat samo bolj počasi, mogoče ti bo potem jasno. Če Strojanovi ne plačujejo računov Elektru in pa Komunali, je to problem le-teh dveh podjetij. Za reševanje tega problema imata na voljo cel kup inštrumentov od sodnega pregona do odklopa. Povsem problem podjetij kaj od tega bodo uporabile ali pa tudi ne. Siva ekonomija od nikomurhudegamisleč obrtnikov do ubogih preganjanih kafičev (trenutno so le-ti že nekaj časa grozno preganjani s strani nekadilcev) pa zadeva vse davkoplačevalce, ki morajo zaradi neprispevka prej omenjenih več plačevati v državno blagajno. Jasno?

Brane2 ::

Pa saj to mislim. Tudi če jaz ne bom plačeval vode in štroma, bo to problem "dveh podjetij".
On the journey of life, I chose the psycho path.

Utk ::

Beli, elektriko vseeno nekdo plača, in če jo ne oni, jo mi. Na tak ali drugačen način. Če bi jo jim odklopli, bi bil pa spet cel hudič.
mtosev, če družina s 3-4 otroki dobi 670 evrov, je to še ena čist vredu plača. Za tolk nekdo dela cel mesec, ali pa 6 tednov. In še plačuje davke, elektriko in vse drugo, da gre potem teh 700 evrov ciganom. Ki ga potem še dodatno okradejo ob vsaki priliki.

Zeberdee ::

Okapijevi zapisi so zakon. Kljub temu, da je dokaj politično opredeljen, daje dokaze. In to v vsaki temi.

*plosk plosk*

jype ::

Brane2> Pa saj to mislim. Tudi če jaz ne bom plačeval vode in štroma, bo to problem "dveh podjetij".

Tako je. In ti bodo vodo in štrom odklopili, če se jim bo zdelo pametno. Če ti šenkajo, ti pač šenkajo (DDV od računov, ki ti jih pošljejo, morajo itak vseeno plačat).

CrniE> Beli, elektriko vseeno nekdo plača, in če jo ne oni, jo mi.

A lahko prosim poskeniraš svoj račun za elektriko, da vidimo kolikšna je postavka "Strojanovi" ?

Utk ::

Dobro, jype, potem niti obnove ulice ne plačamo "mi", ker nisem še na nobeni postavki pri trganju plače ali na računu v trgovini tega videl.
Okapijev dokaz je pa kopiran članek v katerem piše "naj bi", "bo" in ne vem kaj vse. Če račun za elektriko prihaja na MORS, potem nekaj tu ni res.

jype ::

CrniE> Če račun za elektriko prihaja na MORS, potem nekaj tu ni res.

Potem plačujem tudi jaz, ja. Verjetno so se za izvensodno poravnavo zmenili da jim država plačuje elektriko, ker so jih nelegalno preselili.

Brane2 ::

Brane2> Pa saj to mislim. Tudi če jaz ne bom plačeval vode in štroma, bo to problem "dveh podjetij".

Tako je. In ti bodo vodo in štrom odklopili, če se jim bo zdelo pametno. Če ti šenkajo, ti pač šenkajo (DDV od računov, ki ti jih pošljejo, morajo itak vseeno plačat).


Ne samo to. Ta znesek bi morali obravnavati kot podarjen in temu ustrezno obdavčiti.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Okapi ::

CrniE, očitno imaš težav z branjem. V članku lepo piše, da je država podpisala menjalno pogodbo. Pretekli čas, izvršeno dejstvo.

Očitno tudi še nisi nikoli kupoval stanovanja ali hiše. Moraš iti na Elektro in jim povedati za spremembo lastništva in kam naj pošiljajo račune. Da tega Strojanovi niso sami storili, je precej razumljivo:-), zakaj tega niso storili na MORS-u, moraš pa njih vprašati.

O.

Utk ::

Ne, ministrstvo ne plačuje, samo račun tam pride, potem gre račun preko še nekaj ministrstev, nazadnje pride do Strojanovih, ki ga pa tudi ne plačajo. Vsaj tako je blo rečeno na tv. Ampak kakorkoli, tam so že kolk, 2 leti? Bi bil čas, da se to poštima. In nazadnje bo to nekdo plačal, ampak najbrž ne Strojanovi. Pa tudi če bojo, sigurno ne bojo plačali iz prihodka od svojega dela ali kapitala :)

T_F_7 ::

@beli zajček: kaj si se pa ti spravu na sivo ekonomijo? to je pač vir dodatnih prihodkov, ki nobenemu ne škodi. Zakaj bi mogu folk stradat in živet življenje od kurca, če lahko s sivo ekonomijo zasluži nekaj denarcev več in se ima lepo?!
Pri spremembi podpisa lahko traja nekaj časa, da le-ta postane vidna.

djordjevic ::

@beli zajček: kaj si se pa ti spravu na sivo ekonomijo? to je pač vir dodatnih prihodkov, ki nobenemu ne škodi. Zakaj bi mogu folk stradat in živet življenje od kurca, če lahko s sivo ekonomijo zasluži nekaj denarcev več in se ima lepo?!

Ravno zaradi takih 'virov dodatnih prihodkov' država tiste, ki si denar služimo zakonito, obdavči bolj, kot bi velevala zdrava pamet. Hvala.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Utk ::

Ja to je začaran krog. Marsikdo si bi odprl s.p. zraven službe, če mu ne bi vsega pobrala država. Pobrala bi mu pa zato, ker zdaj nima nič odprtega.
Še bolj žalostno je, da v nekaterih občinah razne državne službe takšno delo na črno podpirajo. Še svetujejo ljudem, naj probajo najprej na črno. Tudi policaj se ne bo branil, če mu kdo kaj naredi brez računa...

djordjevic ::

Če bi imela ta naša vrla država kaj pameti, bi davčno politiko _dejansko_ izoblikovala tako, da bi vzpodbujala delo. Tako, kot je sedaj, vzpodbuja ... Kreativno računovodstvo. Vedno se bo sicer našlo par primerkov, ki bodo skušali okoli prinašati večino, ampak do zdaj bi naši ljubi državi lahko potegnilo, da je tako na ama vsakem področju. Kjerkoli je kakšna ugodna določba, se jo izkorišča, nato pa se zadevo zdrakonizira do te mere, da najebe ostalih 95%, ki so zadevo uporabljali v mišljenem obsegu. S stimulativnejšo davčno zakonodajo lahko država samo pridobi, četudi bi se morda zdelo, da je izguba na kratki rok. Primernejša obdavčitev -> manj izogibanja plačila davkov -> manj sive ekonomije -> manj stroškov z inšpekcijo -> all in all - polnejša državna malha. Ampak ne, let's do it the hard way ... Slovenija pač.

edit: typo
No grave is deep enough to keep us in chains.

Zgodovina sprememb…

KandazaR ::

Ravno siva ekonomija marsikatero družino drži nad pragom revščine. Država naj namesto pomoči ljudem in podjetim več denarja prepusti njim. Pa poenostaviti to birokracijo pa malo zmanjšati javni sektor (kjer je zaposlenih okol 200k ljudi). Šparat se da na veliko postavkah ne samo na kavi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KandazaR ()

djordjevic ::

Ravno siva ekonomija marsikatero drži nad pragom revščine.
Saj to je ravno problem - država jim drži štango, ker se zavedajo, da je preveč takšnih družin in s tem, glej, ga zlomka, preveč volilnih glasov, ki bi jih vladajoči (katerikoli) izgubili.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Beli_Zajcek ::

Ravno siva ekonomija marsikatero drži nad pragom revščine.
Saj to je ravno problem - država jim drži štango, ker se zavedajo, da je preveč takšnih družin in s tem, glej, ga zlomka, preveč volilnih glasov, ki bi jih vladajoči (katerikoli) izgubili.


Ja ja, pol pa svizec zavije čokolado v folijo. Za državo se zdi da tolerira sivo ekonomijo samo zaradi tega, ker je ne more učinkovito preganjati. Če se obrtnik pa stranka zmenita tega pač ne moreš dokazati, razen v primeru, da se eden pokesa in prizna. Če bi država jutri dobila učinkovite inštrumente s katerimi bi lahko dokazala neplačevanje davkov, bi bili jutri vsi obrtniki, gostinci, zasebni zdravniki, odvetniki pa še kdo mrzli, kar se dela brez računa tiče. Je bila pred kratkim v Mladini Klik za Članek zapisana ocena sive ekonomije pri nas in pa prav za gostince trije načini nadzora nad njihovimi blagajnami. Zdaj komur se ne da brati: ocena sive ekonomije znaša 27% BDP-ja ali približno 8 milijard evrov za leto 2005. Ni majhna cifra in tukaj mislim, da bi moralo vsakemu biti jasno (razen mogoče TF7 kolikor zagovarja sivo ekonomijo domnevam, da je sam udeleženec v tem), zakaj med drugim imamo tako visoke davke.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Davčne blagajne (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Programska oprema
34874126 (65190) Mavrik
»

Hvala vladi, da si bom lahko sam zgradil kurnik (WTF!?) (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
28256134 (49211) amigo_no1
»

Sarkozijev master plan (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
6014019 (12147) Blisk
»

Priviligiranost romov (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
18011481 (7929) čoko

Več podobnih tem