» »

Voda na Marsu (baje) !

Voda na Marsu (baje) !

Brane2 ::

Hojla, baje so našli (recimo raje zaznali) vodo na Marsu v ogromnih količinah !

LINK

Podrobnosti v članku, kolikor mu je verjeti.

Če je res, tud Coca-Cola ne more bit daleč :D

Thomas ::

Voda je - zelo verjetno.

Samo po moje, človeška noga ne bo nikoli stopila na Mars. Niti obuta v škorenj.

Do tja je 20 let daleč. Dlje kot do fundamentalnih sprememb na Zemlji.

Sicer pa voda na Marsu ne bi smela biti nepričakovana. Ker kisik v Osončju ne more biti redek, glede na termonuklearno zgodovino. Če pa kisik je - bo najraje šel z vodikom v španovijo. Kateri je še od prejšnjih časov neposredno po Big Bangu.

:)

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

billy ::

Nic pretresljivega oz nepricakovanega.

Brane2 ::

Vem, sam kot sem zasledil, Mars baje nima zadosti močne gravitacije, ki bi lahko obdržala kisik v atmosferi, temveč bi ta sčasoma odparel v prostor...

IIRC velja isto za vodne hlape. Ne vem sicer, koliko časa bi trjaalo, da tako odhlapiš morje a kaj je parsto milijonov let na planetarni ravni...


Thomas ::

Mars JE izgubil že skoraj vso atmosfero. Vsi planeti jo izgubljajo. Manjši in toplejši so - hitreje gre to.

To pa preprosto zato, ker ima vsaka atmosferska molekula vsakih nekaj minut (?) zaradi kaotičnih elastičnih trkov z drugimi molekulami, dovolj veliko, tako imenovano ubežno hitrost.

Če je takrat usmerjena navzgor, in vmes NE trči z drugo, za vedno uide planetu.

Tako izgublja atmosfero tudi Zemlja. Pa celo Jupiter.

Marsu je lahko ostala le zamrznjena voda. Tekoča bi se spremenila v paro, ta pa bi kmalu ušla po opisanem postopku.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Brane2 ::

Zato pa je novica tolk bolj zanimiva. Da je ostalo vode za solidno drugo rundo evolucije...

Me zanima, če so kaki fosilizirani življenjski ostanki na Marsu...

Če bi s serijo termonuklearnih eksplozij začeli spravljati vodo ven, bi se verjetno tud atmosferski tlak začel večati- kar bi bil žegen za morebitna človeška pljuča in prekletstvo za raketne motorje, ki bi karkoli dvigali z Marsove površine...

.:joco:. ::

MIslim da so imeli pri NASI nek projekt, da bi na mars poslali eno kulturo bakterij, ki bi v nekaj desetletjih naredila v marsu kar zajeten delež kisika v atmosferi. MIslim da bojo nekaj takega celo naredili. Pustimo se presenetit :)
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

Thomas ::

No, če bi jo spravili ven in v atmosfero, bi zdržala nekaj milijonov let, preden bi jo pol ušlo. Odvisno pač od ravnotežne temperature, ki bi se vzpostavila.

Kar se pa fosilov tiče - mislim da jih ni. Mislim.

:)

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Brane2 ::


ki bi v nekaj desetletjih naredila v marsu kar zajeten delež kisika v atmosferi. MIslim da bojo nekaj takega celo naredili


Bojim se, da si zamešal fikcijo iz "The Red Planet" z realnostjo.

Folk se že dolgo igra z mislijo na take stvari, a to bi pri sedanjih idejnih projektih folka, ki mogoče še nekaj šteje na tem področju dolga tisočletja in več.

Da bi naredili kaj takega v par desetletjih ? Ne verjamem.

Zato pa je zadnja novica tolk bolj zanimiva. Vsa ta voda na enem kupu.
Idelna stvar za naslednji projekt. Termonuklearna bomba itak nima praktične zgornje meje. Lahko narediš tolk velko, kot jo rabiš, seveda zelo poenostavljeno rečeno.

Na zemlji niso šli v nadaljni razvoj MT moči , ker ne bi blo smisla. Rabiš tako velko bombo, da sesuje oponenta, tebe pa še pusti celega.

Za take stvari bi pa verjetno rabili bistveno, bistveno močnejše petarde...


Thomas ::

A misliš, da bodo zeleni antiglabalisti in podobni mirno sprejeli nuklearno detonacijo na Marsu?

To bo jamra!

:D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Elemen_T ::

Kaj pa kupole?
Tudi to mogoče ni taka fikcija kot mogoče izgleda.

Brane2 ::

Bolj bi me skrbelo, če ni kakšno življenje že spodaj v vsej tisti vodi.

Da ne bi eksplozivno odnesel kake pomembne kose znanja...

To postavlja stvari v novo luč. Če bi se dalo v kakih parsto letih v atmosfero spravit tolko vode, da bi nastal vsaj nek tlak, potem bi kazalo razmišljat o ustanovitvi nove kolonije, ki bi upravljala s stvarmi že sedaj.

Spotoma bi pobirali razna znanja iz samega obstoja kolonije skozi nabiranje izkušenj in tako terraforming Marsa ne bi bil edini cilj, spotoma bi pobirali bonus točke.
Kot je nekdo reku: "Journey is our goal":D
Stvar bi kar naenkrat postala kolosalen projekt, vendar verjetno izvedljiv.
Ameri in Rusi itak ne vedo, kam bi z arsenalom in če bi kdo našel kako high-profile uporabo, ki ne bi vključevala pobijanja volilcev in potrošnikov, kaj češ boljšga.

Cena prevoza opreme zemlja-mars je kolosalna, vendar:

- rabiš prenest glavnino le enkrat

-ko imaš živi folk na Marsu, ki se vzdržuje, prenašaš samo dodatno opremo, ki je bistveno manj masivna in je torej prevoz cenejši.

-prevoz Mars --> Zemlja je bistveno, bistveno cenejši, sploh če z Marsa štartaš z lokalno pridelanim gorivom in opremo. Poleg tega se tu lahko izživljaš z motorji in gorivi, o katerih na Zemlji lahko le sanjajo. Recimo kak hud nuklearni motor itd.

burekar ::

Zakaj so šele zdaj to odkrili?
Ne vem, zakaj ne bi ljudje stopili na Mars. Saj ne bo nikoli trajalo 20 let, od kod te ideje Thomas? Kar se pa poselitve tiče pa zaenkrat resno dvomim v to zadevo. Če bomo prišli brez problemov do Marsa, bomo prišli tudi še mnogo dlje, kjer so še boljši planeti.

Brane2 ::

Zato, ker je pred potovanjem na Mars kup do sedaj nerešenih problemov, za mnoge niti ne vedo, kako bi se jih lotili.

Čisto na kratko:

1. Problem raket. Časi, ko se je potovalo na luno, so mimo. Tako tudi ni več gromozansko velikih raket ("heavy lifters"), ki bi lahko v orbito spravili uporabno breme. Spacce shutle in njegova kombinacija z zunjanjim tankom ter dvema raketama na trdno gorivo (SRB- Solid Rocket Booster)je mušji prdec proti temu, kar je potrebno.

Tudi če bi šli načrtno v razvoj takih raket, je vprašanje, če lahko pridelajo potrebno velikost.
Je zelo ostra omejitev tega, kar rakete še zmorejo in ko večaš zahteve (predvsem po dosegu), ti zelo pade masa tovora, ki jo lahko spraviš na cilj.

In doseg je tu zajeban. Zelo. Poleg tega, da gre za zelo dolgo pot, je tudi gravitacijski vlek Marsa veliko večji od luninega. Pa tudi to je drobiž v primerjav s potrebno razliko hitrosti med Zemljo in Marsom. Tu ni tako, kot pri poletu na Luno, ki pač kroži okrog Zemlje. Mars ima svojo pot.
Na Mars morajo spravit veliko več opreme, tudi med potjo jo veliko več rabijo, kot če bi šli na Luno. Pot naj bi trajala vsaj šest mesecev, kar pomeni dodatne probleme vseh sort itd. itd.itd.


2. Politični problemi

Napori in tveganja, postavljeni pred človeka, bodo tu ogromni. V primerjavi s tem bo polet na luno kot skok s padalom. Ker bo misija na Mars dražja od vseh dosedanjih misij za nekaj velikostnih razredov, bi bil neuspeh tu katastrofa.
Zato verjetno ne bo odprave dokler folk ne bo imel udobnih odgovor na zahteve misije.
To pa verjetno ne bo tako kmalu. Če bi bila Rusija v polnem zdravju bi bila druga stvar.
Tam so bili kakovostni ljudje vedno poceni, rusi pa so itak že dolga leta naprej na področju močnih raketnih motorjev, torej bi verjetno šli v to.

3. Problem posadke

Ker gre za dolgo pot, kjer cilj ni enostavno dosegljiv, se pred posadko postavijo naslednji problemi:

-dolžina potovanja do Marsa bo ogromna, v primerjavi s čemerkoli do sedaj. Ves ta čas mora posadka ostati zdrava, normalna in ne sme podleči sončnemu žarčenju.

- ni pametne možnosti backupa, ker ni rezerve v materialu. Ni možnosti reševanja in pametne možnosti predčasne vrnitve. Mars ni Luna, da bi vedno bil Zemlji pod ritjo. Če hočeš nazaj, moraš počakat na ugoden položaj planetov.

-trenutno ni niti teoretične variante, da bi na Mars pripeljali tako veliko raketo, da bi se lahko sama dvignila spoisadko vred z Marsove površine in priletela na Zemljo. Vsi dosedanji plani računajo na pridelavo goriva na Marsu. Če torej prideš na Mars in proizvodnja goriva zaradi česarkoli odpove, si pečen. To pa je nekaj, v čemer nihče še nima izkušenj.

Alec999 ::

Mislim, da tehnologija ni ovira, da nebi prsli zrd tega na Mars. Po besedah ljudi, ki so sodelovali v poletu na Luno pravijo, da bi lahko ze s takratno tehnologijo sli na Mars :)
Tko, da sedanja tehnologija in znanje, ki smo ga o Marsu pridobil bi moru zadostovat.

Najvecji problem je denar in pa vprasanje "Zakaj?" zakaj bi sli na Mars. Pojavla pa se tudi problem "lastnistva" ... nevem bo naprimer prva prsla na Mars Nasa in si bojo postavl gor bazo in rekl .. to je nase .. mi smo bli prvi :D
lohka pa, da pridejo prej Russi gor al pa Kitajci .. ceprou zaenkrat Kitajska cilja na bazo na Luni. Mogoce pa se bo odlocilo ksno neodvisno podjetje.

Najbols bi blo, da se zacnemo sirt v vesolje sele takrt ko se dogovorimo za skupno zastavo in jezik. Sam to se njbrz nebo zgodilo. Tko da bo se cel mess glede lastnistva in zakonov na drugih planetih/satelitih.

lp,
Alec999


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pred pol stoletja je Apollo 1 spremenil varnost vesoljskih poletov

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
355014 (2852) Invictus
»

Na Marsu nenavadno veliko metana (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6014716 (11242) Truga
»

NASA naj bi zgradila bazo na Luni do leta 2024 (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
15012237 (8453) Azrael
»

Ponoven polet na Luno?

Oddelek: Znanost in tehnologija
292587 (1650) Dr_M

Več podobnih tem