Forum » Šola » Matematična indukcija [nujno]
Matematična indukcija [nujno]
borut2121 ::
Pozdravljeni,
pri matematični indukciji bi potreboval nekaj pomoči, preglavice mi namreč povzročajo štirje primeri. Bi bil kdo tako prijazen in jih rešil? Zanima me predvsem postopek izračuna.
Hvala že vnaprej!
Lep pozdrav,
Peter
Še v .doc
pri matematični indukciji bi potreboval nekaj pomoči, preglavice mi namreč povzročajo štirje primeri. Bi bil kdo tako prijazen in jih rešil? Zanima me predvsem postopek izračuna.
Hvala že vnaprej!
Lep pozdrav,
Peter
Še v .doc
- spremenil: borut2121 ()
sherman ::
Ne razumem česa ne razumeš :p.
Naloge so trivialne.
Recimo 2:
Najprej, zastavljena je napačno. Neenakost velja za n \geq 4 (napaka se odpravlja) in ne za n \geq 2 (napaka se odpravlja).
Indukcija. Najprej preveriš, če velja za n == 4. Vstaviš in izračunaš.
Sedaj predpostaviš, da velja n! \geq 2^n (napaka se odpravlja) in greš računat (n+1)! (napaka se odpravlja)
(n+1)! = n!\cdot (n+1) (napaka se odpravlja), kar je po indukcijski predpostavki \geq 2^n\cdot (n+1) (napaka se odpravlja), ker pa je n \geq 4 (napaka se odpravlja) je to \geq 2^n \cdot 2 = 2^{n+1} (napaka se odpravlja)
Torej dobili smo (n+1)! \geq 2^{n+1} (napaka se odpravlja). QED
Zadnja ni res, ker na levi vedno dobiš za vsoto liho število, na desni pa je produkt vedno sodo število. Bi bilo res, če na levi prišteješ še eno enko.
Naloge so trivialne.
Recimo 2:
Najprej, zastavljena je napačno. Neenakost velja za n \geq 4 (napaka se odpravlja) in ne za n \geq 2 (napaka se odpravlja).
Indukcija. Najprej preveriš, če velja za n == 4. Vstaviš in izračunaš.
Sedaj predpostaviš, da velja n! \geq 2^n (napaka se odpravlja) in greš računat (n+1)! (napaka se odpravlja)
(n+1)! = n!\cdot (n+1) (napaka se odpravlja), kar je po indukcijski predpostavki \geq 2^n\cdot (n+1) (napaka se odpravlja), ker pa je n \geq 4 (napaka se odpravlja) je to \geq 2^n \cdot 2 = 2^{n+1} (napaka se odpravlja)
Torej dobili smo (n+1)! \geq 2^{n+1} (napaka se odpravlja). QED
Zadnja ni res, ker na levi vedno dobiš za vsoto liho število, na desni pa je produkt vedno sodo število. Bi bilo res, če na levi prišteješ še eno enko.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Python - naloga z računanjemOddelek: Programiranje | 2098 (1575) | ktka |
» | Deljivost številaOddelek: Šola | 1369 (1006) | darkkk |
» | Matematika - FMF (strani: 1 2 )Oddelek: Šola | 10446 (8179) | sherman |
» | logaritem ...Oddelek: Šola | 1351 (1081) | McHusch |
» | izpelji n?Oddelek: Šola | 842 (667) | bluefish |