» »

Kako izgleda študij?

Kako izgleda študij?

c0dehunter ::

Sem zadnji letnik SŠ in me zanima, kako sploh izgleda pouk na faksu, na splošno...
Ali imaš svoj razred in sošolce, ali pač greš k tistim uram predavanja, ki jih moraš opraviti? Če drži to tazadnje, potem verjetno ne moreš spoznati kaj veliko prijateljev :|

Kako je glede spraševanja - verjetno ga sploh ni, se pišejo samo kolokviji?
Ali se je potrebno veliko učiti? Če primerjamo recimo Tehniško gimnazijo (specializacija računalništva) in FERI al pa FRI?
I do not agree with what you have to say,
but I'll defend to the death your right to say it.

whatever ::

maš svoj razred in sošolce in sošolke, na predavanja lahko hodiš ali pa ne, vaje so pa obvezne in moraš hodit, opravljene in zagovorjene vaje so praviloma pogoj da sploh lahko greš na izpit

spraševanja ni, so kolokviji in izpiti

učenja je veliko, sploh če si se celo srednjo šolo šlepal na dvojkah in učil nič ali skoraj nič zna bit prehod kr problematičen

ampak glede na to, da si tehnična gimnazija z usmeritvijo računalništvo ti pomojem prehod ne bo povzročal prevelikih težav

jaz sem iz splošne gimnazije pa sem precej zabluzil in mi je žal, da sem izbral tehnični faks, ampak kar je, je

večinoma boš mel v 1. letniku samo matematiko in nekaj malega programiranja

moj nasvet bi bil pa tak, da naj grejo na FRI tisti, ki so že prej kaj programirali, bodisi s tehnične šole al pa srednje računalniške
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

BaRtMaN ::

Tako hudo pa spet ni. Sem prišel na FRI s splošne gimnazije in mi programiranje ne dela nikakršnih preglavic.

Nekaterim je všeč, nekaterim manj (taki grejo na hardver, lol).

leinad ::

moj nasvet bi bil pa tak, da naj grejo na FRI tisti, ki so že prej kaj programirali, bodisi s tehnične šole al pa srednje računalniške


Pri Programiranju 1 se obdela snov vse od najbolj osnovnih pojmov tako, da začetniki sploh nimajo nobenih problemov s lovljenjem snovi. Prog. 2 pa je malo bolj advanced, ampak s podlago iz Prog. 1 tudi ni problematičen. Sam sem tudi iz gimnazije prišel na FRI UNI, nisem imel pojma o programiranju in sem brez problema spravil noter.

Gwanaroth ::

Jaz sem na HWju (logika in sistemi), absolvent vsš in prav uživam, ker nas je le 20 v razredu in odnesem dosti več, kot v prvem letniku, ko nas je bilo 150. Tudi profesorji imajo bolj osebni odnos s tabo, kar je logično, ker nas je manj v razredu.
Lights often keep secret hypnosis..

McHusch ::

Sošolce imaš, samo so vsako leto drugi. :D

Utk ::

Prva 3 leta je tezko, ampak ko enkrat prideš v drugi letnik...:)

whatever ::

tak nekak ja:))
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

gzibret ::

Ne vem, kako bo po bolonjskem sistemu. Jaz sem študiral še po starem.

Glede študija je čisto odvisno, na kateri fax boš šel. Če boš na kakšni ekonomiji, kjer vas bo 500 in več, potem temu težko rečeš "razred". Če boš pa na kakšnem faksu, kjer jih vpišejo 50, pa bo zadeva izgledala precej podobno srednji šoli s to razliko, da je stresa dosti manj, delo pa zelo kampanjsko. Torej - nič ali zelo malo domačih nalog, snov se jemlje izjemno hitro, učit pa se moraš takrat, ko imaš izpitne roke oz. lahko začneš že kakšen mesec ali dva prej.

Izjema so le kolokviji, ki jih pri bolj obsežnih predmetih (vsaj pri nas je bilo tako) pišeš na cca vsaka 2 meseca in je fajn, da jih delaš sproti, saj je snovi za na izpit potem RES veliko.

Glede obiskov predavanj pa je tako - niso obvezna. Ali prideš ali ne prideš, nobeden se ne bo preveč sekiral. Ti pa svetujem, da na predavanja redno hodiš, saj tam vidiš, kateri snovi da profesor več poudarka in tisto bo potem sigurno na izpitu. Pa tudi naučit se je lažje, če si enkrat nekaj že poslušal.

Glede snovi pa za primerjavo, da imaš vsak letnik faxa približno toliko snovi se za naučit, kot si jo imel prej vsa 4 leta srednje šole. Tako, za informacijo... (je pa to spet različno od faxa do faxa; na medicini jo imaš sigurno še več npr.).

Izpite imaš pa ponavadi pisne, ponekod tudi ustne, včasih so kolokviji pogoj, da prideš na izpit, včasih je pogoj narejena seminarska, včasih moraš prej naredit kakšne "domače" naloge, ki ti jih pol oceni... Različno; v glavnem vsak profesor ima nek svoj sistem, ni univerzalnega pravila. Sicer pa na prvem predavanju vsak profesor pove, kakšne so obveznosti študenta.
Vse je za neki dobr!

Fizikalko ::

Vse skupaj je precej odvisno od tega, na kateri fax hodiš. Če hodiš na pravo ali medicino, je pomemben predvsem zelo dober spomin, ker moraš požreti res ogromno materiala. Če hodiš na tehnični fax (FMF, FRI, FERI, strojni, FGG), je fino, če imaš smisel za logično razmišljanje.

Za filo fax moraš biti bolj družboslovno nadarjen, fa FDV pa... moraš pač... veselo bluzit naprej. ;)

Sam dam lahko najbolj verodostojno mnenje o FMF (fizika) in o FGG (gradbeništvo). Oboje UNI.
Na FMF je kar orenk zajebano, sploh 2. in 3. letnik. Učenja je relativno veliko, predvsem pa intelektualnega naprezanja.
FGG sem obiskoval le prvi letnik (menda najtežji). Je srednje zahtevna varianta (večini sta najbolj zoprna Linearna Algebra in pa Analiza I, meni pa sta bila najljubša predmeta poleg Fizike I), je pa precej lažje kot FMF.

Skratka, učit se bo treba, to je zagotovo.

c0dehunter ::

Hvala za odgovore, sem veliko na novo izvedel.

Sicer bi pa rad šel na FERI ali pa FRI, računalništvo in informatika. Slišal sem, daje na FERI več prakse, na FRI pa več teorije - je tukaj kdo, ki je hodil na oba faksa in bi lahko to res potrdil? :D

Pa še to - ne morem se odločit ali bi šel na VŠ ali UNI program.. Baje da je plača po končanem UNI za malenkost boljša (do 100€), je pa veliko več učenja. Če je temu res tako, potem sem sigurno bolj zainteresiran za VŠ, ker ne mislim sam sedet za mizo cele dneve, I have a normal life too ;)
I do not agree with what you have to say,
but I'll defend to the death your right to say it.

gzibret ::

Na plačo zdajle gledat je malo prezgodaj. Ti se vpiš tako, da boš naredil fax. Za plačo se boš pogajal kasneje.
Vse je za neki dobr!

Fizikalko ::

Plače boš imel toliko, kolikor boš znal in kolikor boš od tega iztržil. Nikakor pa ne boš plačan de facto po izobrazbi. Razen če imaš za življenjski cilj delati v državni upravi.

c0dehunter ::

Ti se vpiš tako, da boš naredil fax.


Saj zato me pa zanima kateri študij je lažji in koliko lažji (VŠ vs UNI) - če se sploh kaj pozna.
Saj ne, da se mi ne bi dalo učit, ampak piflat se stvari, ki ti gredo potem takoj iz glave, se mi zdi skrajno brezveze - glede na to, da pravite, da je snovi izredno veliko v zelo kratkem času, bo to že moralo držati.
I do not agree with what you have to say,
but I'll defend to the death your right to say it.

Sc0ut ::

Kaj mi pravijo programerji.

Faks te nauči programirat bore malo.

Če bi lahko vsi še enkrat izbrali, bi po srednji šoli (tehnična - programer) šli na firmo delat in se učit ob enem dobrem mentorju tam. Tako si v 4 ali 3 letih nabereš mnogo več izkušenj, znanja in REFERENC kot pa na enem faksu in če skočiš kaj v tujino, še izjemno dobro zaslužiš.

Ampak pri vseh poklicih ni tako, pri programerjih pa koliko vidim je tega ful.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

Pyr0Beast ::

FE in FRI nista nevemkaj. Vse skupaj je veliko matematike in teorije. Prakse pa malo ali nič. Edina dobra stvar na FE je Iztok Fajfar, za ostale profesorje bi težko kaj lepega izrekel.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Neon87 ::

js hodim na FERI, zdej grem v 3.letnik informatike(še stari program).
Če boš delal vaje sproti in SAM, boš naredil. Če boš vaje prepisoval in se "švercal" bo težje, butasto ti bo zagovarjat, ko te bojo asistenti kaj enostavnega vprašali o vaji pa ne boš vedel.
Js tud vseh vaj enostavno nisem znal in zmogel sam narediti, pa sem si pomagal z drugimi in naštudiral do potankosti, tk da je pol nekak šlo.
V 1.letniku smo meli skoz kolokvije, v drugem manj, v tretjem pa ne vem če še sploh bodo, pol v 4. pa 5. pa itak še manj.
Js mam nareto tk: ko zabušavam, uživam, žuram delam to, ko pa študiram pa se dam zravn pa delam resno in odgovorno z glavo.
Da se oboje, vendar moraš ločiti kdaj boš delal kaj in koliko bo česa.
Kamot lahk enkrat na tedn greš vn in maš noč, ko si jo želiš, ponavadi so to torki in srede, pa fajn če sredo nimaš zjutri:D
Na predavanja hodim tista, kjer zanimivo predavajo in kjer bi naj bil ustni izpit težji ter kjer ni literature, čeprav se da dobit zapiske od sošolcev.
Tako povezani kot v srednji med sošolci verjetno ne boste več, ti bojo pa eni bližje eni pač ne.
Sploh pa je ogromen osip, pri nas je bil od 170, približno 100 v 1.letniku. Zdj nas je blo 70, s tem da zdj se še delimo na dve smeri, tk da zdj nas bo za en večji razred v srednji šoli.

Ključ do uspeha na faksu so torej VAJE, tja hodi skoz in delaj jih sam, SPROTI zagovarjaj če se da. Enkrat na teden pa idi ven, pa sprosti možganske celice in pozab na faks. Če piješ, alkohol ubija ponavad tiste nepomembne in bolane celice, tk da ti bo celo koristlo.:D

velik sreče pri študiju.

lep pozdrav

Blinder ::

Tako hudo pa spet ni. Sem prišel na FRI s splošne gimnazije in mi programiranje ne dela nikakršnih preglavic.

Nekaterim je všeč, nekaterim manj (taki grejo na hardver, lol).


Je tako hudo ja. Zacetnik ne bo imel pojma o cem govori profesor na predavanjih od programiranja, kaj šele d abi se v roku enga tedna lahko naucil eno snov in naredil samostojno program8-O Prvo uro programiranja bruci si zapisujejo tisto teorijo ki govori profesor, tiste nivoje programskih jezikov, visji, pa strojni ipd. Nimajo pojma.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

ERGY ::

Da se jst dostavim svoje mnenje.

Ucit se moras.

user4683 ::

Je tako hudo ja. Zacetnik ne bo imel pojma o cem govori profesor na predavanjih od programiranja, kaj šele d abi se v roku enga tedna lahko naucil eno snov in naredil samostojno program8-O Prvo uro programiranja bruci si zapisujejo tisto teorijo ki govori profesor, tiste nivoje programskih jezikov, visji, pa strojni ipd. Nimajo pojma.

Funny, podobno bi lahko rekel za VIS, OTI, MIS in se N drugih predmetov.

It's not *that* hard ;)

Blinder ::

O ja teorija vis, oti in drobnikar, mis, hudi predmeti:))
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Revenant ::

ooo fax! Zakon zakon zakon! Žurke, babe, če glejte da se učite. Polurni prelet snovi istega dneva doma dela čudeže.
Bolje golob v roki kot kurac na strehi.

Smurf ::

FE in FRI nista nevemkaj. Vse skupaj je veliko matematike in teorije. Prakse pa malo ali nič. Edina dobra stvar na FE je Iztok Fajfar, za ostale profesorje bi težko kaj lepega izrekel.

Se ne bi strinjal. Večina profesorjev je vsaj meni korektnih oz. povsod narediš, če znaš. Nekateri seveda zahtevajo več, kar pa še ne pomeni da so "slabi".

MajorM ::

Še moje menje o FE faksu. Sicer sem študiral še po sistemu 9 semestrov in povem lahko, da je moje mnenje takšno da je večina profesorjev zelo dobrih. Imajo dober odnos do študentov in so korektni pri ocenjevanju.

Je bilo sicer nekaj predmetov ki bi jih lahko dali v kategorijo "kr neki", pa ne po tem da je predmet slab ampak je večinoma predavatelj slabo zastavil učni načrt ali pa ga ne zna dobro odpredavati.

To so res redke izjeme, večinoma pa se mi zdi da so naši profesorji precej skulirane osebe. Morda nekoliko težje v prvih dveh letnikih ko imaš v letniku po 300+ oseb in se jim ne moreš posvetit. Meni je bolj ko je šlo proti koncu, bolje je bilo (zanimivo, podobno se je dogajalo tudi z ocenami).

Še ena zadeva, ki je marsikateri drugi faksi ne prakticirajno toliko. Namreč vsak izpit na FE ima poleg pisnega tudi ustni del. Od nekje 40 izpitov al koliko sem jih moral opravljati, se mi zdi da na največ dveh ali morda 3 ni bilo poleg pisnega tudi ustnega izpita.

Če se boš pripravljal za vska izpit tako kot je treba potem OK, ker pa so znanja oziroma način učenja pri pisnem in ustnem delu precej specifična potem se boš najverjetneje učil za vsak izpit 2x (najmanj). Pisno posebaj in ustno posebaj. To nanese kar precej (pa ne mislim te s tem prestrašit).

Jaz sem pač zavidal kolegom iz drugih faksov, ki praktično niso vedeli kaj so to ustni izpiti. Mene so ustni izpiti precej morili (trema) ampak tudi čez to smo se prebili. 8-)

lp
Mitja

P.S.: Če bi rad znal dobro računat, potem je FE dobra izbira. Predvsem smer Elektronika!

Pyr0Beast ::

Nekateri seveda zahtevajo več, kar pa še ne pomeni da so "slabi".

Ne rečem, da so slabi ker zahtevajo več, ampak zato, ker snovi preprosto ne znajo razložiti.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Atos ::

@ MajorM

No, meni se zdi, da so ustni izpiti dokaj pogost pojav na vseh naravoslovnih faksih. Za FMF vem, da je tako, da skoraj ni predmeta brez ustnega izpita.

Drugo so pa potem družboslovni faksi. Tam ponavadi nimajo toliko ločene teorije in pa reševanje nalog, kot je to pri naravoslovnih faksih in zaradi česar obstajajo ustni del in pa pisni del.

c0dehunter ::

Kaj pa tisti ki hodite na FERI, kak je pa tam kaj? Tja me namreč najbolj mika it :D
I do not agree with what you have to say,
but I'll defend to the death your right to say it.

tx-z ::

FRI programiranje 1 je čist supr. Sam večina ljudi v 1. letniku se jim ne da poslušat Mahniča k res POČAAAS razlaga....Če maš pa volo ga 3ure poslušat vsak tedn se boš pa dost nauču...Zravn še na vaje hodš, mau se še sam zafrkavaš pa je prog1 narjen;) prog2 predrok je nekje isto težk kt prog1 (če spet gledaš da sproti delaš kej)...izpit iz prog2 je pa druga zgodba....:))

Uglavnm na FRI-ju v 1. letniku se naučiš 80% teorije, k jo v enmu tednu pozabš...pa ene 20% prakse, k jo pa tut pozabš hitr :) med teorijo spada večinoma tisto kr ti ne pride nč prou pr računalništvu(vsaj v začetku 2. letnika se men tko zdi)...kako bo pa v naslednih letih bomo pa vidl :P
tx-z

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tx-z ()

Alfonzo ::

Mene pa zanima če kdo hod na FOV, kajti zanima me kolk so kej težki njihovi programi ( Organizacija in management poslovnih in delovnih sistemov, Organizacija in management kadrovskih in izobraževalnih sistemov, Organizacija in management informacijskih sistemov ) pa pač kje se lahko kasneje zaposliš. Pa še to me zanima, če kdo hod na ekonomsko fakulteto smer Menedžmet ali pa poslovanje. Zanima me pa pač sledeče: ali je težak program, pa pač kje se lahko kasneje zaposliš ko narediš faks.

tony1 ::

Evo ti absolventa FOV z vsemi izpiti, ki čara diplomo (da bodo šefi na šihtu zadovoljni z mano, ker bom končno diplomant :D).

Kar se mene tiče, je kaj vredna edino informatika, kjer je dela (oz. same matematike - na FOV boš imel opravka precej več z verjetnostjo, statistiko, stohastiko) manj kot na FRI.

O primerjavi FRI/FERI/FOV smo že veliko pisali na forumu alter.si, poišči moje poste...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: tony1 ()

BCSman ::

eno vprašanje:
recimo da se odločiš da boš naredil samo prvo stopnjo bolonjskega (UN). A bodo sploh kje zaposlovali ljudi s to izobrazbo?
Delodajalci, ki so zaposlovali diplomante vsš bodo verjetno sedaj iskali nekoga s prvo stopnjo (VS), tisti ki so zaposlovali UNI bodo iskali nekoga z 2. stopnjo. Torej kaj bo diplomiran xxx (UN) lahko sploh počel?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BCSman ()

tx-z ::

Bolj kot sama izobrazba je v tej smeri pomembno dejansko znanje :P
tx-z

tony1 ::

Čakaj, čakaj... Prva stopnja bolonese ni enako staremu UN programu!

Stari UN program = novi bolonjski magisterij!

Sicer pa se jih bo verjetno zdaj več potrudilo do magisterija iz bolonjske omake, kot včasih VSŠjevcev, ki so šli naredit še UN, ampak mislim, da z zaposlivostjo tudi prva bolonjska stopnja ne bo imela težav... Pač bo enaka stari VSŠ...

P.S.: najpomembnejše je kaj znaš, ne koliko pasjih značk imaš okrog vratu...;)

Gandalfar ::

P.S.: najpomembnejše je kaj znaš, ne koliko pasjih značk imaš okrog vratu...


To rabis da lahko pobegnes v tujino na podiplomca in da se ti tekom kariere ne ustavi plezanje po lestvici.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

FRI (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
7113971 (5513) PH03N1X
»

FRI - UNI ali VSŠ (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
6420251 (16661) SimplyMiha
»

FRI (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Šola
22146523 (34043) awy
»

FRI in fizika

Oddelek: Šola
132845 (2532) grim_
»

Vprašanje o FRI-ju (fakulteta za rač. in inf.) !!!

Oddelek: Loža
222786 (2529) whatson

Več podobnih tem