» »

Uslužbenec, ki ga ni mogoče odpustiti

Uslužbenec, ki ga ni mogoče odpustiti

SFGate - Po tem, ko so njegovi predpostavljeni 43-letnega računalniškega inženirja zaposlenega v mestni upravi San Francisca želeli odpustiti, je spremenil administratorska gesla za dostop do mestnega informacijskega sistema FiberWAN, kjer so shranjeni številni pomembni podatki - od elektronske pošte mestnih uradnikov, seznamov zaposlenih, zaupnih policijskih dokumentov in podobnega.

Da bi se zavaroval pred odpovedjo, je omenjeni 43-letnik v omrežje namestil tudi programsko opremo, s katero je prestrezal in nadzoroval podatke, ki so si jih o njemu izmenjevali ostali uslužbenci, predvsem v zvezi z njegovo odpustitvijo.

Uslužbenec je od nedelje v policijskem pridržanju, gesel policiji ne želi razkriti, oblasti pa se tudi bojijo, da je v sistem vstavil kakšna stranska vrata, s katerimi bi lahko celo iz zapora preko mobilnega telefona uničil na tisoče pomembnih dokumentov.

Očitno živimo v časih, ko si svoj mali osebni prisluškovalni raj želi imeti vsakdo...

40 komentarjev

Dami ::

Don't mess with sys admin>:D
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

nevone ::

Softwar.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Tody ::

Uzamejo naj mu telefon ane? :D Model je car :) Me prov zanima kdo bo popustil :D

b0j3 ::

Zaupanje je fajn. Kontrola je še boljša.

darkolord ::

Hm, ga bojo poslal v Guantanamo na en "cockmeat sandwich"

Brane2 ::

Tip je utelešenje The Registerjevega BOFHa - Bastard Operator From Hell ;o)
On the journey of life, I chose the psycho path.

opeter ::

Čestitke fantiču, mestna oblast pa je najebala.
Čas je, da nekdo pokaže birokraciji, da niso oni "Bog i batina".
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Brane2 ::

Tipična "Dilbert -- Pointy Haired Boss" dilema

Q: Who will control the Controllers ?

A: Controllers, ofcourse.

Q: And who will control them ?

A: There are Controllers all the way up...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Ziga Dolhar ::

Čestitke fantiču, mestna oblast pa je najebala.
Čas je, da nekdo pokaže birokraciji, da niso oni "Bog i batina".


Vsa čast tajnici, ki pritisne shift+delete in zažge varnostne kopije.
Čas je, da nekdo pokaže ...

Al pa tkole.

Vsa čast pijanemu vozniku, ki se je zaletel v otroka na pločniku.
Čas je že bil, da ugotovi, da je življenje prasica.
https://dolhar.si/

PaX_MaN ::

To je pa tako, če imaš diktaturo v javni upravi. :P

Azrael ::

Mislim, da bo tip prej ali slej spušil big time.

Če so se problema lotili resno, imajo že varnostno kopijo vsega in par hekerjev, ki bodo nekako zaobšli prepreke. Račun, ki ne bo majhen, se bo iztavilo tipu.

In tudi če ne, kdo bo takega človeka še vzel v službo? Mogoče edino za kakega cestnega pometača, pa še takrat se mu bo gledalo pod prste, da ne bo sunil ali polomil metle.
Nekoč je bil Slo-tech.

PROTOTIP ::

Hehe, "kdo ga bo še vzel v službo", misliš da so Amerigi tko butasti kot naši? Po moje ga bo kakšna cia vzela za svoje koristi. Dejstvo je da tip zna, ima jajca in takšne znajo oni dobr izkoristit.

Ziga Dolhar ::

Kaj "zna"?
https://dolhar.si/

Tody ::

No preden smo pametni bi moral vedeti zakaj je to naredil. Glede na pomanjkanje SYS adminov, so tega pa kr hotel odpustit. Če je šlo za osebno zamero, bi jest isto naredu, okey ni problema grem stran ampak ne povem vam nič o mojih delovnih procesih. Kle mate pa delajte če znate :)

Ziga Dolhar ::

Si prepričan, da si lahko to privoščiš?
https://dolhar.si/

imagodei ::

Halo, no... Ne bi pa spremenil gesel, al kako?

Če bi se jaz skregal s svojim delodajalcem, bi tudi šel preč, pa naj se znajdejo kakor vejo in znajo. Je dovolj obskurnosti na sistemu, da tudi drug sysadmin ne bi v enem tednu vse zapopadel, pa mi ni treba spreminjat nobenih gesel. Z dnem, ko odidem skozi vrata zaradi neke zamere, sem pa dosegljiv samo preko pogodbe, za 50 EUR/uro neto.

Ampak to je še vedno v povsem drugem rangu, kot pa spremenit geslo, neupravičeno brat tujo pošto in po možnosti namestit kak backdoor v sistem.
- Hoc est qui sumus -

necromncr ::

Redorange ::

Hehe, "kdo ga bo še vzel v službo", misliš da so Amerigi tko butasti kot naši? Po moje ga bo kakšna cia vzela za svoje koristi. Dejstvo je da tip zna, ima jajca in takšne znajo oni dobr izkoristit.


A niso tudi naši zaposlili unga tipa, ki je kao dobil neko varnostno luknjo za it bančništvo in je prodajal nek program za nevemkoliko dnarja?

Brane2 ::

Lahko so ga zaposlili samo kot truplo. Tip se je ubil.
On the journey of life, I chose the psycho path.

A. Smith ::

A niso tudi naši zaposlili unga tipa, ki je kao dobil neko varnostno luknjo za it bančništvo in je prodajal nek program za nevemkoliko dnarja?


Moj sarkazem detektor je crknil. Tole je bil prehud šok zanj >:D
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Matrin ::

Hotli so ga zaposlit v javnem sektorju za pridržanje in kaznovanje. :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matrin ()

poweroff ::

Za to, da nepooblaščeno spremeniš administratorsko geslo ni potrebno nikakršno znanje. Zato tudi ni razloga, da bi tipa zaposlili pri kakšni CII, NSA ali podobno. Ker ni izkazal nobenega posebnega znanja. Je pa dokazal, da zna delati težave, to pa ja.


Glede Škulja in NLB je pa taka, da so ga vrgli iz službe na ministrstvu za obrambo, potem pa se je ustrelil s pištolo. Program za zaščito, ki ga je prodajal pa NLB ni hotela kupiti - pač pa so ga raje prijavili policiji.
sudo poweroff

kihc ::

To kar je ta freak naredu je isto kot če bi bančni uslužbenec zamenjal ključavnico v sefu (govorim hipotetično), pa še eno bombo noter nastavu, za vsak slučaj, če se bo kdo lotu vrat s fleksarco.

Če bi bil tipo kej pameten, bi nastavu en virus/trojanca, potem, ko bi ga odpustili bi pa začel delat štalo, novemu adminu ne bilo itak nič jasno in na koncu bi ga na kolenih prosili naj pride nazaj porihtat zadeve.
x

jlpktnst ::

Kot je brane ugotovil - utelešenje BOFH :D Samo imo je ene 20 let prepozno naredil to ... rezultat pač na dlani.

Pa ravno sem hotel napisat "BOFH lives" :/

BigWhale ::

BOFH bi stvari dost bolj elegantno naredil. Sicer tako, da bi ga imeli po vrhu vsega se radi...

Tale je pa en pocar.

darkolord ::

Ja za tega se ne bo dobr končalo v nobenem primeru.

c3p0 ::

Tudi da gesla ponastaviš ni potrebno neko hudo znanje, na nobeni platformi. Dovolj je fizični dostop. Kriptiral pa diskov verjetno ni.

Odyn ::

Hja, če je menjava gesel v njegovem delovnem opisu...

...:TOMI:... ::

Hja, vprašanje zakaj so ga hoteli odpustiti, če je naredil kako pi******* potem je vsekakor prav, da so ga hoteli odpustiti in ni prav da jim je potem hotel naredit celo štalo iz tega, če pa je krivda v kakem manjšem sporu z nadrejenim ali karkoli drugega potem bi tudi jaz uporabil enako metodo in jih malo izsiljeval, da se spametujejo.
Tomi

Loki ::

mrš na sodisce pa cav. zaradi izsiljevanja alpa magar zanemarjanja delovnih obveznosti pa naj placa, da vse drugi postimajo nazaj. sicer pa zato obstajajo odpovedni roki.
I left my wallet in El Segundo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Loki ()

Brane2 ::

On the journey of life, I chose the psycho path.

iggy ::

"Lahko so ga zaposlili samo kot truplo. Tip se je ubil."

ja "ubiv"
Hey, you're fat!

poweroff ::

Brane: glede na to, bi bilo treba zapreti še kakšnega od njegovih šefov...
sudo poweroff

Daedalus ::

Childs' attitude toward other administrators is by no means unusual in the IT industry. This is generally due to the fact that admins who are tasked with constructing and maintaining networks of this size and scope care for them like children, and eventually come to believe that no one else could have the knowledge and skills to touch the delicate configurations that form the heart of the network.


Wtf? Vsaka pametna organizacija ima failover admina z dostopi in vsaj interni wiki/dokumentacijo o tem, kako so stvari postavljene. Če imaš enega človeka, ki vse pozna in nobenega ne spusti zraven, si mrzel. Pa sploh ni treba, da se z njim skregaš, dosti je da se z biciklom konkretno zlomi. Al pa samo da odpoved. Tako da takole vedenje ni usual, AFAIK. Je bolj posledica zgrešenega pristopa.

Later in the e-mail, my source offered some insight into what may be at the core of the issue: Childs was so paranoid about the security of the network that he even refused to write router and switch configs to flash, which would mean that if the device was powered off, all configurations would be lost.


No, tip je pa definitivno za k psihiatru, če tole drži...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Utk ::

Tisti, ki so mu take stvari dovolili, tudi.

Tody ::

Hehe, sej noben ni vedu kaj dela, kaj šele kako zadeva dela :)

Jst ::

Glede na ta insight, so nesposobni menedžerji in njegov employer. Hotli so FiberWAN n=np kompleksnosti in dali temu tipu za nardit. Glede na zgodbo je on večkrat hotel, da bi sprejeli security policy, pa so vse njegove zahteve ignorirali in samo hoteli, da zadeva dela. Tip, kot resnični strokovnjak na svojem področju, ki se zaveda vseh nevarnosti, brez sprejete politike glede varnosti, je sam, na svojo pobudo, naredil vse, da je FiberWAN up and running. Bli dosegljiv 24/7/356.... Jaz se sploh ne čudim, da ni dovolil nobenemu, da šari po routerjih, sploh ob dejstvu, da bi bil potem on kriv, če bi se pojavil kak downtime/neavtorizirani dostop/hack. Jaz tipa spoštujem že iz dejstva, da je *sam* postavil FiberWAN za celo mesto, vsak server, router, switch. In ob ignoranci nadrejenih postajal čedalje bolj overprotective. Do te meje:
Childs was so paranoid about the security of the network that he even refused to write router and switch configs to flash, which would mean that if the device was powered off, all configurations would be lost.
Vendar je v tem kontekstu potrebno quotati še:
He eventually conceded and (ahem) decided that disabling password recovery was sufficient security.”


Na sodišču bo še veselo, po mojem mnenju, ker ima tip argumentov zase dovolj. Sploh če v obzir vzamemo Intelectual Property zakone.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

madviper ::

Jst a si mogoc preskočo tisti del, kjer je nekdo dal link, do novice, da je tip naredo samomor?
I'd like to do something crazy!

imagodei ::

Link? Kje?
- Hoc est qui sumus -

Jst ::

Aja?
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pod črto: Informator policije vdrl v elektronsko komunikacijo več sto posameznikov (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
11141690 (30279) windigo
»

Bostonski policaji nenavdušeni nad sledenjem... sebi

Oddelek: Novice / Zasebnost
85817 (3425) Jupito
»

V Britaniji aretirali nevarnega "terorista" s prenosnikom (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Varnost
13814864 (9002) techfreak :)

Več podobnih tem