»

Deutsche Bahn kaznovana zaradi vohunjenja za zaposlenimi

Slo-Tech - Po tem, ko se je v začetku leta izkazalo, da je nemško železničarsko podjetje Deutsche Bahn v letih 1998, 2002, 2003 in 2005 vohunilo za svojimi zaposlenimi, je bilo podjetje prejšnji mesec kaznovano.

Železničarji so nadzorovali vse uslužbence in sicer tako, da so zbirali in obdelovali njihove osebne podatke, vključno s podrobnostmi o bančnih računih, telefonskih številkah, itd. nekatere zaposlene pa so tudi spremljali. Nadzorovali so tudi njihovo e-pošto in pregledovali njihove računalnike. V letih 2002 - 2003 so nadzorovali od 173.000 do 220.000 uslužbencev, leta 2005 pa kar vse uslužbence.

Zaradi škandala je odstopil direktor železnic Hartmut Mehdorn, prejšnji mesec pa je bila podjetju izrečena tudi kazen v višini 1,1 milijona EUR.

Se je izplačalo?

60 komentarjev

Intel oškodovan za milijardo?

Slo-Tech - Na podlagi obtožnice naj bi triintrideset letni Biswamohan Pani od svojega nekdanjega delodajalca, procesorskega giganta Intela, nezakonito prosvojil številne dokumente in informacije z oznakami "zaupno", "tajno" in "top secret" in s tem podjetje oškodoval za več kot milijardo ameriških dolarjev. Do le-teh naj bi se dokopal po tem, ko je svoje nadrejene prosil za teden dni dopusta pred odpovedjo z izgovorom, da si med tem poišče novo službo. Vendar je, po besedah obtožnice, takrat že sprejel delovno mesto pri Intelovem največjem rivalu, AMD-ju, omenjen dopust pa izkoristil za pridobivanje zaupnih informacij. Med hišno preiskavo je FBI tako našel osem dokumentov s prej omenjenimi oznakami. AMD ni niti vedel za informacije, ki jih njegov nesojeni bodoči uslužbenec poseduje, niti ni od njega le-teh zahteval.

Več o tem si preberite na Sacramento Business Journal.

15 komentarjev

Uslužbenec, ki ga ni mogoče odpustiti

SFGate - Po tem, ko so njegovi predpostavljeni 43-letnega računalniškega inženirja zaposlenega v mestni upravi San Francisca želeli odpustiti, je spremenil administratorska gesla za dostop do mestnega informacijskega sistema FiberWAN, kjer so shranjeni številni pomembni podatki - od elektronske pošte mestnih uradnikov, seznamov zaposlenih, zaupnih policijskih dokumentov in podobnega.

Da bi se zavaroval pred odpovedjo, je omenjeni 43-letnik v omrežje namestil tudi programsko opremo, s katero je prestrezal in nadzoroval podatke, ki so si jih o njemu izmenjevali ostali uslužbenci, predvsem v zvezi z njegovo odpustitvijo.

Uslužbenec je od nedelje v policijskem pridržanju, gesel policiji ne želi razkriti, oblasti pa se tudi bojijo, da je v sistem vstavil kakšna stranska vrata, s katerimi bi lahko celo iz zapora preko mobilnega telefona uničil na tisoče pomembnih dokumentov.

Očitno živimo v časih, ko si svoj mali osebni prisluškovalni raj želi imeti vsakdo...

40 komentarjev

Britanci spet izgubili zaupne dokumente

Al Qaida Constraints and Vulnerabilities, foto: BBC

vir: BBC
BBC - Britanski vladni uslužbenci očitno radi izgubljajo občutljive podatke. Po tem, ko so pred časom uspeli izgubiti 25 milijonov osebnih podatkov, jim je tokrat uspel še bolj zanimiv podvig.

Po poročanju BBC je namreč eden izmed vladnih uslužbencev na vlaku pozabil strogo zaupne dokumente o teroristični mreži Al Kajda, kjer jih je našel mimoidoči in jih kot zaveden državljan odnesel - naravnost na BBC.

Prvi del dokumentov vsebuje oceno iraških varnostnih sil, ki jo je pripravilo britansko ministrstvo za obrambo, še bolj sporen pa je drugi del dokumentov z naslovom Ranljivosti Al Kajde, ki sta ga pripravila britansko zunanje in notranje ministrstvo.

Sedem strani dokumentov po poročanju BBC...

16 komentarjev

V ZDA kršijo tudi zasebnost predsedniških kandidatov?

BBC - Kot poroča BBC je ameriška administracija danes sporočila, da je odpustila dva uslužbenca, ki sta nezakonito dostopala do podatkov iz potnega lista ameriškega predsedniškega kandidata Baracka Obame, proti tretjemu pa so sprožili disciplinski postopek. Do zlorabe osebnih podatkov je prišlo 9. januarja, 21. februarja in 14. marca.

Uslužbenci so do podatkov po mnenju predstavnika državne administracije dostopili zaradi "nepreudarne radovednosti", predstavniki predsedniškega kandidata Obame pa so mnenja, da so storilci morda imeli politične namene. Zato zahtevajo celovito preiskavo ter odgovore na vprašanja kdo je vpogledal v osebne podatke Obame, s kakšnim namenom ter zakaj je trajalo toliko časa, da so podatki o incidentu prišli v javnost.

Poleg vprašanja kršitve informacijske zasebnosti se v tem primeru postavlja tudi vprašanje kako je mogoče, da lahko začasni državni uslužbenci dostopajo do osebnih podatkov osebe, ki jo varuje tajna služba. Predstavnik Baracka Obame ob tem dodaja...

47 komentarjev

Brskanje po spletu na delovnem mestu ni razlog za odpustitev

MSNBC - V začetku tega tedna je newyorški sodnik John Spooner razsodil v primeru uslužbenca ministrstva za izobraževanje Toquira Choudhrija. Uslužbenec je na delovnem mestu in v delovnem času večkrat brskal po spletu, nadrejeni pa so ga večkrat opozorili, da to ni dovoljeno. Ker opozoril ni upošteval, so ga odpustili.

Zaposleni se je pritožil, sodnik pa je presodil, da je "internet postal sodoben ekvivalent telefonu ali dnevnemu časopisu", zaradi česar je njegova uporaba dovoljena, razen v kolikor ne ovira splošne delovne uspešnosti zaposlenega. Iz navedenih razlogov je odpustitev delavca prehuda sankcija. Sodnik je presodil, da je v primeru surfanja na delovnem mestu primerna le najmilejša sankcija in sicer ukor.

S to odločitvijo se tudi ameriška pravna ureditev približuje evropski. V Franciji je namreč leta 2001 Kasacijsko sodišče Francije v primeru Societe Nikon France, SA v. Onof zapisalo: "Menimo, da je splošna popolna prepoved uporabe e-pošte v neslužbene namene nerealna in krši...

45 komentarjev

München nadaljuje

Slashdot - Münchenski župan, Christian Ude, je na novinarski konferenci zatrdil, da bo mestna uprava, kljub nedavnemu opominjanju na potencialno sporne programske patente, nadaljevala s prehodom na Linux. Na problem programskih patentov, ki bi v primeru nove evropske direktive, ki trka na vrata, lahko resno ogrozili München, je opozoril Jens Muehlhaus, sicer pripadnik Zelenih in hkrati podpornik odprtokodnega programja.

36 komentarjev

Večno mesto prehaja na Linux

Slashdot - La Repubblica, eden glavnih italijanskih časopisov, poroča, da mestna uprava Rima začenja uvajati Linux na delovna mesta s 9500 odjemalci. Področja, ki bodo prva doživela spremembo, so elektronska pošta, osebni imeniki in skupna raba sistemov. Razlogi za prehod niso ekonomski, ampak politični, saj je jasno, da bo veliko denarja, prihranjenega z licencami, kratkoročno porabljenega za izobraževanje. Microsoft na odločitev še ni reagiral, vendar predstavnik rimske uprave trdi, da korak ne pomeni prekinitev vsakršnega sodelovanja s podjetjem iz Redmonda. Klik!

17 komentarjev