» »

Nakup routerja - 300 uporabnikov

Nakup routerja - 300 uporabnikov

1
2
3

Witboy ::

pr ns v firmi vse sami konfiguriramo Cisco routerje... zato so tudi solani mrezarji :) Ce pa je kak vecji projekt pa da pride do pomanjkanja znanj pa je zato Cisco support :) O ceni raje nebi, je pa se vedno cenej kot pa polurni izpad omrezja ;)

zee ::

Koliko uporabnikov?
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Witboy ::

5k+

zee ::

Waw. Hvala za info.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

imagodei ::

Kot so ti že drugi povedal, je problem homemade variant v tem, da če nekaj odpove, si lahko pečen za krepko število ur ali celo dni. Crkne plata - kje boš dobil v roku npr. 2 ur nadomestno identično? Boš namesto solidne mašine iz naftalina potegnil enega 500MHz mlinčka s 16-32 MB Rama in nanj hitro inštaliral novo verzijo monowalla/smoothwalla oz. drugih predlaganih variant? Recimo, da bo stara mašina dobro prenesla relativno nove X-based SW firewalle; potem pa še konfiguracija... Če boš dosti hitro našel staro mašino in ČE bo vsa inštalacija+konfiguracija šla OK skoz, boš verjetno fertik v manj kot 2-3 urah. Kaj pa, če ne bo šlo vse po planu.

Pri orenk rešitvah (ala Cisco ali Juniper) lahko kupiš tudi dodatne garancije, kjer ti sam proizvajalec garantira, da boš imel v času življenjske dobe izdelka vedno v bližini na voljo zamenjavo. IOW, to pomeni, da ti v primeru odpovedi firewalla garantirajo zamenjavo znotraj 4 ur. Če imaš vsaj osnovno konfiguracijo backupirano, ti net najkasneje po 4 urah spet deluje.

Omenjeni firmi pač poleg izdelkov (zelo uspešno) prodajata tudi storitve, ki so za eno SoHo firmo seveda totalni overkill, če pa je delovanje interneta ena večjih prioritet, pa firma nabavi tudi extended garancijo.

Konfiguracija takšnih strojev seveda (nalašč) ni trivialna. Cisco ima v ta namen razvit svoj operacijski sistem (IOS), s katerim lahko muchas natančno konfiguriraš firewall, switch oz. katerokoli njihovo aktivno napravo. Z GUI vmesnikom si lahko pomagaš le osnovno. Zato pač resna firma ima izšolanega Cisco strokovnjaka (vsaj CCNA), ali pa vzdrževanje mreže outsourca. V LJ in okolici je precej računalniških podjetij, ki imajo strokovnjake, ki znajo šofirat Ciscote. Mogoče je to celo ceneje, kot če bi ti to servisirali uradni Cisco zastopniki, dunno.

No, pa da ne boš rekel, da navijam za Ciscota (čeprav imam jaz same dobre izkušnje z njim). V glavnem, svetujem ti, da pretehtaš, kaj ti je bolj pomembno. V odločanje je vključenih kar nekaj faktorjev.

Če bo firma zdržala izpad interneta npr. do 24 ur, potem lahko razmišljaš tudi o poceni mlinčkih in freeware variantah. Če to ni opcija, potem si takoj vezan na (nov) brandname PC, kjer ti garantirajo, da bodo nadomestni deli zanj dobavljivi vsaj npr. 3-5 let. Ali pa moraš imeti VEDNO na razpolago backup računalnik, na katerem je po možnosti firewall z identično konfiguracijo že inštaliran in v primeru izpada lahko samo zamenjaš.

Skratka, naredi eno analizo, kaj pomeni izpad interneta za firmo. Ali pomeni samo oteženo poslovanje in nekaj 100 EUR izgube na dan? V tem primeru ti komplet primarnega in backup računalnika s smoothwallom popolnoma zadostuje.
Pomeni en dan brez interneta izgubo več kot nekaj 1.000 EUR? Potem ni dileme: Cisco ASA 5505, ena takšna izvedba, ki bi bila primerna za vaše podjetje, stane okoli 1.000 EUR, plus "zavarovanje"/garancija za hitro zamenjavo, če ti crkne kakih 200 EUR. Če tega ne znaš sam konfigurirat, dodaj zraven še 3-4 inženirske ure (max 200-300 EUR), pa imaš orenk Cisco firewall za 1.500 EUR.

En sam izpad, zaradi katerega bi podjetje izgubilo zgolj 1.000 EUR zaradi nedelovanja pošte, zamujenih rokov in posledično penalov pri projektih ali zmanjšanja superrabata, ipd, pa je razlika med mlinčkom za 500 EUR z nameščenim freeware firewallom in Cisco routerjem pokrita. Seveda je odgovornim v podjetju treba včasih malo odpreti oči - navadno vsi vidijo samo neposredne stroške in se jim višja cena zdi neupravičena. V bistvu pa samo želijo slišati, kaj PRIDOBIJO s tem, ko plačajo višjo ceno oz. kaj lahko izgubijo, če plačajo nižjo ceno.
- Hoc est qui sumus -

mainman ::

Ne govorite, da rabiš nekaj dni za vzpostavitev normalnega delovanja, če odpove homemade usmerjevalnik. Samo backup mašino je potrebno imeti in je vse skupaj vprašanje minut. Rabim 5 minut, da pridem do računalnika in izvedem analizo stanja in dodatnih 5 minut, da zaženem backup mašino. To je to. Ker so računalniki poceni si lahko privoščim backup, ki ne bo nič delal. Konfiguracijo imam na nekem mediju oz. izvajam sinhronizacijo med produkcijo in backupom.

Pri Cisco kot prvo so zadeve drage in si ne morem privoščiti rezerve. Rabim tehnika saj sam zadeve ne vem nastaviti. Če mi zadeva odpove sem prepuščen milosti oz. nemilosti tehnika, da bo prišel do mene in mi zadevo zamenjal. Res lahko imam v pogodbi čas v katerem mora biti napaka odpravljena. Če je to 1h lahko tehnik pride komaj čez 1h, v tem času jaz zadevo že 4 krat uredim.

Ne, da bi mislili, da priviligiram homemade zadeve. Vse je odvisno od situacije.

Pyr0Beast ::

Greš podobno kišto kupit za male pare. Če crkne pač crkne. Zdaj, da ima cisco kaj bolše stvari noter tudi močno dvomim.
Za 500€ sistem bo krepko nas4#" kateregakoli ciscota v 1k, 2k€ rangu. Pa sej tut stvari ne crknejo tako nenadoma. Poleg tega se oprema pa itq na vsake 3 leta preventivno zamenja, tako, da ni panike glede tega.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Pimoz ::

definitivno enga spodobnega ciscota :D mislm pr takih pogojih to zamoje pojme sploh ni vprašanje...

zee ::

Kot berem sta možnosti dve, dejansko pa samo ena, in sicer je to kakšen izdelek od Ciscota.

Preden se name usuje plaz obtožb in kritik naj pojasnim celotno zgodbo. V inštituciji, kjer stanujem se bo obstoječi router, ki ne zmore vsega prometa, zamenjal z novejšim in predvidoma boljšim. Obstoječi router ne zmore prebaviti vsega prometa, kar se kaže kot zamrzovanje v "peak" urah, domnevne kraje IP naslovov (ja, zadeva ne pozna DHCPja) in v splošnem nezanesljivo delovanje interneta. Zadeva spravlja inštituticijo v zadrego, saj pri nas prenočujejo tudi tuji gosti, ki bi recimo radi kaj naredili ali pa opravili kakšen klic preko VoIP do svoje družine, pa tega ne morejo, ker internet ne dela. Svoje seveda doda tudi odsotnost spodobnega QoS, ki bi promet ustrezno presortiral in usmerjal po vnaprej določenih prioritetah.

Ker je torej bistveno, da sistem deluje čimbolj zanesljivo, pa četudi je potrebno kdaj poklicati kakšnega usposobljenega tehnika, vse "domače" (*nix based routerji v kombinaciji s poceni strojno opremo) variante žal odpadejo (čeprav jih bom ob priliki pretestiral doma :-D ).

Hvala vsem za pomoč, mnenja in nasvete.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

imagodei ::

@Pyr0Beast:
Testiral sem m0n0wall in smoothwall na par let stari mašini, cca 1.5Ghz Intel Pentium, rama več kot dovolj (ne vem, ali 128 ali 256 MB), dve 100 MB mrežni kartici. Konfiguriran kot firewall. ISP povezava je bila 10/2, vendar v nobeni kombinaciji throughput DL s firewallom ni delal hitreje, kot 8 MB.

Tko da, ja - Cisco "ima notri" definitivno boljše zadeve.

Oprema se preventivno menja na 3 leta žal v zelo redkih podjetjih, ki se zavedajo, da IT ni strošek, ampak naložba. V 90+% podjetij je menjava opreme na manj kot 5 let že cela pravljica.

@mainman:
Res je, z backup mašino se da precej rešit. Če imaš narejen backup konfiguracije, je še toliko lažje. Če si pogodbeni vzdrževalec sistema, imaš verjetno na vsake 3-5 podjetij pripravljen backup računalnik. Mogoče si celo toliko overprotective, da imaš v VSAKI firmi na voljo backup mašino za takšne primere. Ja, to se da tako urejat. Problem je seveda v tem, da takoj, ko ti ena mašina v vlogi FW shodi in jo zamenjaš z nadomestno, rabiš nekje dobiti "novo" rezervno. Oziroma, ker je backup mašina itak slabša od prvotne, boš moral dobiti nekaj novejšega, ker bo sicer trpel performance. Torej si primoran zbirat "odpadno" opremo, testirat, če vse deluje OK, ali pa kupovat neke low-budget računalnike. Not nice. Če imaš pri Ciscotu ustrezno garancijo (SMARTnet), ti za to ni treba skrbeti.

Ne rečem, da rešitev vedno odtehta začetne stroške za firewall. Pozabljaš verjetno, da govorim za večja podjetja. Zakaj bi za podjetje z 2, 5, 10 računalniki kupoval Cisco, mi res ni jasno. V firmi s 300+ računalniki, je situacija neprimerljiva. Če pač ni sprejemljivo, da je firewall postavljen na neki zaprašeni, 10 let stari mašini, potem si takoj pred dejstvom - ali vsaj nek soliden brandname PC, ali pa brandname namenski firewall.

Nimam nič proti, če ima resno podjetje Opensource firewall postavljen na posebnem računalniku. Samo da so zadeve ok urejene. Če mi pokažeš firmo, kjer FW teče na enem starem zaprašenem Pentiumu 100, potem vem, da to ni resna firma. Približno tako, kot če podjetje misli, kako ima orenk urejen Linux mail server (npr Postfix), kar se tiče varnosti vse urejeno, najnovejši popravki, vse tip top, mašina na kateri teče server je pa 8 let star komp brez RAID polja. Odleti disk in gre celemu podjetju pošta do nadaljnega na dopust.

Če so stvari orenk urejene, so m0n0wall like alternative čisto OK, verjetno v marsičem celo prekašajo komercialne rešitve tipa Cisco. Če je pa cel pristop tko mal z levo roko, v stilu "sviraj kurcu", potem je pa brez veze govoriti o prednostih opensource rešitev, ker vedno velja tisto - malo denarja, malo muzike.
- Hoc est qui sumus -

Pyr0Beast ::

Testiral sem m0n0wall in smoothwall na par let stari mašini, cca 1.5Ghz Intel Pentium, rama več kot dovolj (ne vem, ali 128 ali 256 MB), dve 100 MB mrežni kartici. Konfiguriran kot firewall. ISP povezava je bila 10/2, vendar v nobeni kombinaciji throughput DL s firewallom ni delal hitreje, kot 8 MB.
Že tale buffalo pali 10/10 linijo z 2000+ povezavami na polno in (HD)IPTV čez. Je pa res, da se zna sfiltrirati kar velik del prometa preko FW.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

ender ::

imagodei: pfSense poganjam na tej plošči (500 MHz 586 CPU), in mi na 50/50 liniji brez problemov vleče okoli 5,6MB/s, tako da mi ni jasno, kako je lahko trikrat hitrejša mašina omejevala 5x počasnejši download.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

misek ::

@Pyr0Beast:
Tko da, ja - Cisco "ima notri" definitivno boljše zadeve.

Eno morda trapasto vprašanje: A Cisco router dela tudi vse v software-u ali ima kaj urejeno v hardware-u, tako kot switch? Ker če drugo, potem ni čudno, da dela boljše.
Pa še to: je že kdo delal kakšen High-Availability router z open-source programjem? V smislu dveh routerjev - aktive in standby.

steev ::

Meni Pentium 1 prebavi z lahkoto 10/10 na m0n0wallu.
:|

r5r ::

Mene Pentium 2 400 MHz zavira na okoli 60 Mbit prometa preko mrežnih kartic. Sicer da od sebe 100 Mbit kot spletni strežnik.
And it makes me wonder.

Steinkauz ::

Ma ni tolk povezava kot je število uporabnikov(posledično število povezav- 300 folka, pa če jih 50% uporabla p2p je ogromno). Še večji problem nastane pri kakšnih bolj kompliciranih filtriranjih in preverjanju. No če je zanesljivost najvažnejša potem res kak zanesljiv router(čeprav tut strežnik ni slaba-čeprov kolker gledam prideš dražje čez, sam dobiš velik zmogljivejšo mašino) Če bi bil server v uporabi še za kej drugega kot samo router potem bi se ti splačal strežnik, tako pa raje kupte router, pa še če je kej narobe se ti ni treba zajebavat.

Pyr0Beast ::

Pri mastnem P2P bo še najboljši cisco pokleknil.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

zee ::

Točno tako, čeprav poudarjam, da bi bila OSS scena moja prva izbira, če bi izbiral glede na moje potrebe/želje.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

para! ::

Pyr0Beast, to govoriš iz izkušenj (z najboljšim Cisco usmerjevalnikom)?

lp
Death before dishonor!

Witboy ::

Pr ns smo cvikal sam ob kiptiranju podatkov... Ce bo Cisco potegnu tok al ne :) Ker je ze QoS laufal na polno, pol smo pa se kriptiranje vklopli... pa je en tastar model pri 1gb fajlu res pokleknu (bil na 90% obremenitve - drugace delal normalno), ta novi pa delajo BP. Pol pa se recimo Cackti ki lepo nadzira vse routerje pa povezave po Sloveniji, je neki najlepsega pri Ciscotu :)

Pyr0Beast ::

Predvidevam iz izkušenj. Pri P2P bo tud najboljši roter pokleknil z QoS in polno obremenitvijo linije.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Tilen ::

Pri P2P bo tud najboljši roter pokleknil z QoS in polno obremenitvijo linije.

Težko bi se strinjal s tem. En izmed routerjev, ki ga uporabljamo v MB je recimo CISCO 7609. Drugače pa so še trije malo "manjši" CISCO 7606.

S temi boš težko falil. Testirano z ogromno P2P userji HKRATI! >:D
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

Daedalus ::


Preden se name usuje plaz obtožb in kritik naj pojasnim celotno zgodbo. V inštituciji, kjer stanujem se bo obstoječi router, ki ne zmore vsega prometa, zamenjal z novejšim in predvidoma boljšim. Obstoječi router ne zmore prebaviti vsega prometa, kar se kaže kot zamrzovanje v "peak" urah, domnevne kraje IP naslovov (ja, zadeva ne pozna DHCPja) in v splošnem nezanesljivo delovanje interneta. Zadeva spravlja inštituticijo v zadrego, saj pri nas prenočujejo tudi tuji gosti, ki bi recimo radi kaj naredili ali pa opravili kakšen klic preko VoIP do svoje družine, pa tega ne morejo, ker internet ne dela. Svoje seveda doda tudi odsotnost spodobnega QoS, ki bi promet ustrezno presortiral in usmerjal po vnaprej določenih prioritetah.

Ker je torej bistveno, da sistem deluje čimbolj zanesljivo, pa četudi je potrebno kdaj poklicati kakšnega usposobljenega tehnika, vse "domače" (*nix based routerji v kombinaciji s poceni strojno opremo) variante žal odpadejo (čeprav jih bom ob priliki pretestiral doma :-D ).


Meni to zveni kot da ta "tvoja" inštitucija rabi outsource vzdrževanja networka v obliki kake pogodbe z ustrezno firmo. Samo router pa en sisko tehnik na klic je bolj kilava rešitev, IMO. Rabiš nekoga, ki bo tole katastrofo spravil v red, da bo delala nekako tako, kot se pričakuje, da takele stvari delajo.

Itak pa da vsako domače kuhanje odpade. Če nimaš lastnega IT oddelka, oziroma stalnega človeka, ki skrbi za delovanje mreže, sploh ni kaj za razmišljat. Kupiš namensko opremo in vzdrževalno pogodbo. Aja, pa če ti zariba homebrew router...ziher ga ne spraviš nazaj online v 5 min. Take failover rešitve niso banalnosti v obliki skopiranega backupa na drugo kišto, ampak morajo delat avtomatsko in vsake tolko je treba testno "sfukat" primarni router, da vidiš, če failover dela, kot mora. Pa tista z enim diskom je tud bosa...pol ti pa disk crkne. In so vsi offline, sam pa besno iščeš rezervni disk, pa upaš, da je zadnji backup ok, al kako:))
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

imagodei ::

Daedalus,

katera "z enim diskom"? Moja? Kaj si mislil s tem, da je bosa?
- Hoc est qui sumus -

Daedalus ::

Mah, na prejšnji strani je nekdo sanjal nekaj o SCSI disku... diski pač crkujejo, SCSI al ne. Nobena pol-neresna produkcijska kišta ne more živet s samo enim diskom za sistem/podatke.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

imagodei ::

@Daedalus:
Ah, got it. :)

@Tilen:
Mmmmm... Zgleda orgazmično. Kolk pa kaj stanejo takšne mrcine?
- Hoc est qui sumus -

Steinkauz ::

Daedalus, ful ti problem raid postavit...

Tilen ::

Mmmmm... Zgleda orgazmično. Kolk pa kaj stanejo takšne mrcine?

7609 od 50.000$ naprej. 7606 od 37.000$ naprej. Odvisno od "dodatne" opreme. Si pa lahko hitro čez 100.000$ po kosu!
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Pyr0Beast ::

Brez pogodbe in garancije a ne ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Tilen ::

Cenik dodatnih storitev/opreme.

Cisco 7600 Series

Za približno predstavo. Zgornje meje tudi tukaj ni.

Pyr0Beast, tiste številke so bile bolj user friendly. Te zdaj niso. >:D
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

Pyr0Beast ::

Mhm. Za ta dnar, ko ga zagoniš za en takle routerček lahko najemeš enga IT policaja, da ti bo upravljal z totim kompom več let skupaj, s tem da maš lahko Bp še redunanco porihtano.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Tilen ::

Odvisno s koliko uporabniki imaš opravka. Za 300 le teh se takšna zadeva zagotovo ne splača. Bil je samo reply na tvojo trditev, da ni routerja, ki bi lahko normalno prežvekal QoS + P2P userje [ogromno userjev].
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

Pyr0Beast ::

Da mu zafilaš vse porte in celoten bandwidth se zagotovo začne sesedati, ni varijante, da se nebi.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Witboy ::

matr, jst si nebi upal dat nekega pca za MPLS :) Sploh pa ne da bi jih mel 100 tko po Sloveniji.

imagodei ::

@Pyr0Beast:
Daj no, taledva omenjena Ciscota sta totalni overkill za večino Slovenskih podjetij. Z izjemo kakega ISP-ja, mogoče. No, ja, mogoče se še kakšna državna organizacija kvalificira - skratka na prste ene roke prešteješ verjetno ciljne kupce za ti dve mrcini pri nas.

Nekaj drugega so seveda podjetja z več (deset)tisoč uporabniki, dislociranimi izpostavami, ki so povezane na matično firmo (po optiki) , zakupljenim IP blokom, z nekaj redundantnimi povezavami. Kot rečeno, z izjemo ISP-jev pri nas težko najdeš takšno podjetje. Petrol, Krka, Lek... Potem se pa počasi neha...
- Hoc est qui sumus -

mambli ::

Lahko pa pogledaš tudi kakšen firewall od Checkpointa .V UTM-1 modelih lahko enostavno izključiš p2p za vse uporabnike, lahko jim celo onemogočiš MSN če hočeš.

zee ::

Verjetno bomo nabavili kaksnega Ciscota v kombinaciji s pogodbo za vzdrzevanje.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Invictus ::

Mislim da se cene pri Ciscotu začnejo nekje okoli 800 EUR za router serije 800. Je pa treba povedat, da imajo ponavadi vgrajen tudi backup link (malo sem že ven, da bi točno vedel, in ne da se mi brskat po netu ;).

Itak da tudi Ciscoti crknejo. Vendar z ustrezno vzdrževalno pogodbo rešiš tudi to. V moji prejnji firmi je imelo podjetje s katerim smo imeli pogodbo zamenjavo v 4 urah, na lagerju kar eno 6500 z našo konfiguracijo. Kljub temu da smo imeli dve v mreži (redundančna povezava).

Cisco IOS ni nič prav težji za nastavljat od Linuxa (če seveda na Linuxu ne upotrabljaš web vmesnika - ampak pravi Linuxaš tako ali tako uporablja samo command line :))). Filozofija je drugačna, ampak če se ti le malo sanja o protokolih, filozofijo poštekaš po enem tečaju.

Cisco zastopnik pri nas nima zaposlenih tehnikov :D. So več ali manj samo prodaja in pomoč pri reševanju problemov. Drugače bi težko računali za šolanja in certifikate 8-).

Seveda pa obstajajo še drugi proizvajalci. Da ne bomo samo plesali okoli Ciscota ...

LP I.

zee ::

In drugi proizvajalci so?
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

imagodei ::

V tem rangu verjetno samo še Juniper, potem pa zelo dolgo ničesar.
- Hoc est qui sumus -

zee ::

Hvala.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

aleksander10 ::

Definitivno je pri 300 uporabnikih in nekaj n-strežnikih potrebno računati na te zadeve (če je firma resna firma in je njihovo poslovanje odvisno od internata)

Resna firma uporabi 2 permiter router za dostop do internta (2 ali več SP-jev), 2 firewalla ki delujeta saj v failover načinu, če ne že v active/active, IDS/IPS napravi vgrajeni za intrusion prevention. Naprave so lahko od Cisco, Juniper potem pa se počasi konča. V ceni teh naprav je pomemben support, ki je na voljo 24x7 in ni namenjen samo takrat ko imaš problema, ampak tudi takrat ko imaš problem s konfiguracijo (ne znaš nekaj pravilno nastavit).

Perimeter scaling je odvisen od povezav, ki jih boš imel, od tipa prometa, etc.

Sicer pa v firmah ne dovoljujejo P2P prometa, vsaj v tistih ki so resne. (to prepovedujejo v security policy dokumentu).
Aleksander

"A friend is someone who gives you total freedom to be yourself. (J.M.)"

zee ::

Nismo ravno resna firma, ampak bolj neke vrste studentski dom, kjer je P2P sprejemljiv.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

misek ::

Pa nimate na Univerzi (kateri že?) ljudi, ki se spoznajo na te stvari. Vsaj v Mariboru vem da so. In ravno ti ljudje ponavadi povežejo takšen router nekam naprej.

zee ::

Ta dom ne spada pod Univerzo.

off-topic=on
Ljudje (firma), ki skrbijo za mrežno opremo na Univerzi (pustimo ob strani podatek za katero univerzo se gre), so izredno nekompetentne, arogantne in si svoje storitve *močno* zaračunajo. Osebno poznam tako ljudi iz te firme kot njihove stranke, ki so vse po spisku zelo nezadovoljne z njihovimi storitvami. Več pa ne sodi v to temo.
off-topic=off
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

r5r ::

A nimajo tej domovi urejene povezave preko Arnesa?
And it makes me wonder.

zee ::

ne vem kako točno je pri nas. Zgleda, da so na Upravi podpisali nek NDA :-D
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Tilen ::

Da mu zafilaš vse porte in celoten bandwidth se zagotovo začne sesedati, ni varijante, da se nebi.

Potrebuješ vsaj 720 Gbps bandwidtha. Za začetek.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

Pyr0Beast ::

Se da doseči. Sicer pa ni ravno bandwidth, kot je količina povezav pri P2P (200 na vsak Mb), ki ubije router.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

imagodei ::

Pyr0Beast,

seveda se vse da dosečt. Ampak, C'mon, se ti ne zdi, da je bistvena razlika med SoHo routerjem, med enim entry level Cisco Routerjem, ali pa temle heavy duty routerjem?
- Hoc est qui sumus -
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Brezplačno Cisco CCNA izobraževanje

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
264932 (2148) WilhelmTell
»

Močnejši router/switch za do 30 uporabnikov

Oddelek: Omrežja in internet
211865 (1551) Pyr0Beast
»

Router za manjše podjetje (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
1178067 (6122) madmitch
»

Cisco 2621 router

Oddelek: Strojna oprema
81863 (1726) Djuro
»

Kateri ROUTER

Oddelek: Kaj kupiti
192185 (1887) Poldi112

Več podobnih tem