» »

Nakup routerja - 300 uporabnikov

Nakup routerja - 300 uporabnikov

1 2
3
»

Pyr0Beast ::

Sigurno je, .. v ceni [:D]
Pri končanih tovarniških izdelkih ne moreš kaj veliko narediti s HWom in zamenjava na novejšo/boljšo/cenejšo verzijo/generacijo je pain in the ***, medtem, ko pri home-brewed izdelkih nakomot spreminjaš konfiguracijo, lavfaš še sambo zraven in podobne stvari. Zraven si lahko postaviš še redunančni sistem za male pare, kar te pri coscotu stane €€, da je joj. Poleg tega te tukaj SW praktično ne omejuje, lahko lavfaš custom skripte, blokiraš stvari na 100 in en način, uporabljaš VPN na različnih portih ..
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

aleksander10 ::

Pyr0Beast,

Ti očitno še nisi konfiguriral nobenga pravega SP routerja. Vse se da sesuti, vprašanje je samo kako vse to prerečiti in teh tehnik imaš mnogo, da preprečiš katastrofo. Predvsem je problem prometa, ki gre na CPU od routeja, ker tisti promet ki se večinoma switcha preko CEFa ne vpliva na router.

En home-made PC z ne vem kakšnim linux, unix sistemom se s tem ne more primerjat, ker ni bil narejen za to. Pri PCu in linux,unix SW-ju imaš vse narejeno v SW-ju, pri teh zverinah je veliko, veliko stvari narejenih v posebnih ASIC čipih, to pomeni v HW-ju. Verjemi zadeva je bila narejena, da lahko današnji SP delujejo kot morajo. Pa 7600 še ni prav velik router, potrebno je pogledat CRS-1 ali XR12000. A to je že druga zgodba.

Upam, da vidiš razliko glede na to kaj potrebuješ. PC je dober za doma, pa mogoče za SOHO vse ostalo ne pride v poštev saj za resne ljudi.

Alex
Aleksander

"A friend is someone who gives you total freedom to be yourself. (J.M.)"

BlazP ::

Sigurno je, .. v ceni :D
Pri končanih tovarniških izdelkih ne moreš kaj veliko narediti s HWom in zamenjava na novejšo/boljšo/cenejšo verzijo/generacijo je pain in the ***, medtem, ko pri home-brewed izdelkih nakomot spreminjaš konfiguracijo, lavfaš še sambo zraven in podobne stvari. Zraven si lahko postaviš še redunančni sistem za male pare, kar te pri coscotu stane €€, da je joj. Poleg tega te tukaj SW praktično ne omejuje, lahko lavfaš custom skripte, blokiraš stvari na 100 in en način, uporabljaš VPN na različnih portih ..



In ko bos ti nehal vzdrzevati in bo prisel nekdo drug, ki bo gledal kaj vse si skupaj zmetal, pa mu pol tica ne bo jasno, kaj si skusal narediti in kako zadeva v bistvu deluje. Lahko bo zabrisal celo zadevo stran, ker, ali ne bo znal delati z linuxom, unixom, z monowallom, ali katerokoli od tristo drugimi stvarmi, ki si jih navlekel gor. Mocno dvomim, da sproti pises celotno dokumentacijo kaj cemu sluzi v tvoji konfiguraciji.

Poznam enega ali morda celo dva cloveka ki sta uporabljala monowall, se dva ki znata linux, 3 ki znajo freebsd in nobenega ki zna vse to skupaj. Poznam pa 10 drugih, ki znajo Ciscota postavit, celotna dokumentacija je na enem mestu, ce se ti kje zatakne imas pa cel kup firm, ko se ukvarjajo z vzdrzevanjem in konfiguracijo Cisco opreme.

Lahko porabis xx ur da se bos naucil celo zadevo postavit, dodatno se yy ur, ko nekaj ne bo delalo in bos po celem internetu iskal resitev, pa se kup drugih stvari. Lahko pa kupis namensko napravo, dodas zraven 1/4 cene pa ti jo ustrezno kvalificirana oseba se konfigurira po tvojih zeljah.

Osebno raje tistih xx+yy ur porabim kje drugje bolj koristno in zasluzim vec, kot bom prihranil s home made resitvijo.

Pyr0Beast ::

Je čisto odvisno od posameznika. Meni ni problem zagoniti xx+yy+zz ur, če mi je to v veselje in se nekaj novega naučim. Da bi se pa navadil na produkte samo ene firme in se ostalih bal ko hudič križa je pa no-no.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Tomay ::

Veliko firm, pri katerih downtime stane več kot oprema se drži ciscota. Kaj drugega sploh ne pride v poštev in cena ni pomembna. Če pa je firma lahko uro ali pa pol dneva brez interneta in to ne povzroča večjih stroškov potem so homebrew variante v redu in na manjših firmah to deluje b.p.
Čeprav tudi sam rad delam z Linuxom in ni problem preživet xyz ur za rešitev oz postavitev sistema, je težava v tem, ker tej ur nihče ne plača. Pa še če vzdržuješ sistem, ki ga je nekdo drug postavljal to pomeni še dodatne težave.

Tako, da je včasih to varčevanje na napačnem koncu.
Voodoo 4Ever

imagodei ::

Pyr0Beast> "Meni ni problem zagoniti xx+yy+zz ur, če mi je to v veselje in se nekaj novega naučim. Da bi se pa navadil na produkte samo ene firme in se ostalih bal ko hudič križa je pa no-no."

No, tukaj se strinjam s tabo. Je pa zadeva seveda ekonomsko pogojena, so to speak. Time is money.

Tle se namreč odpira ena dilema, ki jo je lepo nakazal že BlazP. Recimo, da ti vzdržuješ eni firmi router na unix-like sistemu, pa te povozi avto in si pol leta na rehabilitaciji. Firma mora za ta čas najti nekoga drugega, ki po vsej verjetnosti ne bo dovolj dobro poznal delovanja sistema in bo za svoje delo seveda tudi konkretno zaračunal. V stilu - prevzamem, samo moja ura je vredna (npr.) 100 EUR. Preden se bo spoznal s konfiguracijo in logiko firewalla, bo šlo gladko 5-10 ur.

Ja, kolikor toliko resne firme gledajo tudi na to. Ali si one man band in te poleti 1 mesec ne bodo mogli priklicati, ker boš na morju (ali pa boš žrtvoval svoje počitnice za to, da boš na razpolago 24/7), kdo bo servisiral, če zboliš, kaj se zgodi, če tvoje podjetje propade... Vse to spada pod TCO. (No, če imaš resno podjetje, vsaj 3-4 zaposleni, stalno en dežuren - potem zadeva s freeware rešitvami izpade čisto OK).

To pogojuje ceno tudi tebi. OK, mogoče se bo podjetje odločilo za ene homebrewed rešitve na zaprašenem 400 MHz Celeronu, ki mu škriplje ventilator, ampak te bo tudi toliko manj plačalo. Ali pa se glede takšnih rešitev ne bodo niti pogovarjali.

Cisco in Juniper se prodajata, verjetno zato, ker imata tržišče in ker upravičita svojo ceno. Kot je malo višje rekel tudi Aleksander, hardwired logika je gotovo hitrejša ter zmogljivejša, kot softverska. Poleg tega so rešitve dokaj standardne, tako da ni problema, če gre eno outsourcing vzdrževalno podjetje k vragu - pač najameš drugega.

Ne pomeni pa to, da ni tržišča za freeware/opensource rešitve. Pravzaprav sem prepričan, da je in jaz celo navijam zanje. Ne moreš pa tega resno tržit, če si one man band (že samo, če v dveh podjetjih pride sočasno do kakšne okvare/vdora, si screwed). No, v bistvu lahko, recimo petim podjetjem, ki imajo vsa skupaj manj kot 20 računalnikov in ne rabijo drugega, kot da enkrat nastaviš, potem pa pozabiš nanje za naslednje pol leta.
- Hoc est qui sumus -

Invictus ::

Tukaj tako al tako ni problem samega hardwara, kot se je že ugotovilo. Problem je vzdrževanje. Posledično dokumentacija.

Pri Ciscotu in ostalih podobnih je konfiguracija standardna. V bistvu je tudi pri Linuxu, če smo pošteni. Razlika je tu le v tem, da ponavadi za Cisco in podobne najameš firmo, za Linux pa dobiš sosedovega sina. Malo firm plačuje za nastavitev Linux-a, ali pa plačajo en drobiž one-man bandu. Ob napakah je tule razlika.

Kar se odpovedi hardwara tiče, je čas med dvema odpovedima sorazmeren ceni. Več denarja, večja zanesljivost (statistično seveda, tudi najdražji mercedes crkuje). Ampak pri znanih proizvajalcih so naprave narejene za delovanje 24x7. Me zanima koliko "home made" Linux routerjev tako deluje. Če pa so že tako narejeni, pa niso več poceni. SCSI diski, ki so bolj zanesljivi, niso tako poceni, krmilniki tudi ne, ECC RAM ali celo FB-DIMM drži svojo ceno. Cena sestavljenega strežnika, ki bi bil dovolj zanesljiv, se prav hitro približa ceni kakega Ciscota ali Juniperja.

Drugi faktor je pa vzdrževalna pogodba. Če je ni - nikomur ni treba priti. Če se pa plačuje mesečni znesek, je pa spet odvisno koliko se plača. Jaz bi precej zaračunal za dostopnost 24x7 in mogoče odpravo napak v 8 urih. Ker to pomeni da praktično rabiš en podoben strežnik doma na zalogi (zadeva crkne ob 8 zvečer, pa dobi novo plato ali disk).

Če si sam administrator in te stvari zanimajo, se boš tudi konfiguracije Ciscota naučil, ravno tako kot Linuxa.

LP I.

imagodei ::

Invictus> "Cena sestavljenega strežnika, ki bi bil dovolj zanesljiv, se prav hitro približa ceni kakega Ciscota ali Juniperja."

... ali pa jih celo preseže: ASA 5505 z Unlimited uporabniki stane cca 1.100 EUR, garancija za hitro menjavo (SMARTnet) še kakih 200 EUR in si na 1.300 EUR. Imaš pa seveda tudi cenejše (800 EUR).

Če v nek entry level HP-jev strežnik začneš vgrajevat SCSI diske oz. RAID kontroler pa najmanj 3 SATA diske, se tej ceni kar hitro bližaš.
- Hoc est qui sumus -

r5r ::

Meni vse dela 24/7, če je le elektrika.
To leto mi je strojna oprema odpovedala dvakrat, saj je zmanjkalo elektrike samo za hip toliko, da plošča ni tega zaznala in se ni nazaj vklopila.
And it makes me wonder.

Pyr0Beast ::

Za ta denar, ko dobivaš ECC ram in pa SCSI diske dobiš vsaj dvakratno količino normalnih diskov in rama.
Če hočeš biti varen lahko res vse to uporabiš, samo je ceneje in bolj zanesljivo, če preprosto postaviš še en sistem skupaj, pa magari se praši zraven.

Pri kakšem manjšem IT podjetju, v katerem folk ve, kaj dela, postavitev homebrewed varijante sploh nebi bila problematična. Se vedno najde kdo, ki bi lahko/rad pomagal in ima vsaj nekaj izkušenj s tem, kar je vsekakor bolje, kot ne imeti FW sploh (kar je (žalostna) praksa pri mnogih podjetjih).
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Invictus ::

Pyr0Beast -> Kot si rekel manjše IT podjetje 8-). Tam ljudje razumejo ko je problem.

Če pa delaš v podjetju, kjer glavni del posla ni IT, potem si ob vsakem nedelovanju črna ovca (kar si že tako al tako - ob izpadih še toliko večja).
Takrat direktor kake enote pokliče IT direktorja in začne piz***, zakaj to ne dela. Ponavadi so pa IT direktorji več ali manj posranci, ki so lezli
precej v r** in sploh ne zanjo zagovarjat izpada.

V takih situacijah je bolje več keša zapravit in imaš mir. Rečeš da se rešuje, in kdaj bo rešeno in imaš v veliki večini mir.

LP I.

Pyr0Beast ::

Ahh, ja v kakšnem ne-IT podjetju zna res biti štala, ko gre kaj narobe. Pa pol slišiš, da meni pa pošta ne dela, pa da že cel teden enmu internet ne dela .. in pol lepo ugotoviš da -si- fasal kakšnega zlobnega trojanca/virus, kateri lepo zafila celotno linijo in se lepo širi po omrežju, AV pa se na (ne)srečo ni uspel posodobiti, ker je povezava v tujino mrknila.

Sicer je pri manjših IT podjetjih prednost tudi ta, da tisti, ki mu kaj ne dela, bo sam poskrbel za to, da se bo stvar uredila brez tečnarjenja in dolgovezenja, zakaj stvar ne dela in kaj on in sploh ... [:D]


Če keš ni tvoj problem (meaning, da nisi direktor/sp ali pa plačuješ iz lastnega žepa), pa lepo ciscota ali kaj podobno dragega, vzdrževalno pogodbo za par let in si 'rešen'. [>:D]
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

zee ::

Recimo, da denar ni problem, zato bo padel kakšen Cisco v kombinaciji z vzdrževalno pogodbo in gotovo.

Sem pa izvedel veliko novega iz vaših sporočil.

Hvala še enkrat.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Spock83 ::

Cisco je najboljša rešitev, če denar ni ovira. Drugače priporočam Dlink DFL-800 ali DFL-1600. Ponujata maksimalno za svoj denar.

shock ::

Dejan83: A ti kar tako napamet govoriš ali to govoriš iz izkušenj? Poznam kar nekaj vodilnih firm v sloveniji, ki niso izbrali cisco rešitve ker so enostavni predragi za to kar ponujajo.

imagodei ::

Shock - lahko poimensko, ali je teh "kar nekaj vodilnih firm" privlečeno za lase?

En rabljen mlinček za 400 EUR se ne more primerjat s Ciscotovim entry level routerjem za 800 EUR. Orenk mašina, ki bi se lahko primerjala, pa stane 1000+ EUR, ima v sebi mehanske dele (diski, kup ventilatorjev) in cel kup ostalih pokvarljivih delov (npr ECC RAM), ki jih namenska škatla nima. Jasno, da lahko tudi Cisco crkne, ampak razni MTTF-ji in MTBF-ji so sigurno višji za en namenski router za 1000 EUR, kot pa za entry server za 1000+ EUR.

Druga zgodba je, če govoriš o tem, da so namesto Ciscota izbrali npr. Juniperja ali kaj drugega iz te lige (ampak res ne poznam drugega, ki bi bil primerljiv).

All in all je pač tako, kot je višje gor napisal aleksander10: V tehle zverinicah imaš fiksno ožičeno logiko, ASIC čipe in firmware, ki logiko routerja še vedno šofira precej hitrejše, kot katerikoli rabljen mlinček. Posledično so zadeve zmogljivejše in bolj robustne.

Ob vsem tem še enkrat omenjam vso podporo, ki jo (lahko) dobiš pri firmi tipa Cisco. Za moje pojme CIO, ki ne zna zagovarjat nakupa Cisco ali Juniper opreme, sploh ne ve, za kaj se gre pri omrežjih. S tem ne mislim rečt, da se potem vsak CIO mora odločit za nakup Ciscota ali Juniperja; samo govorit, da sta predraga za to, kar ponujajo, je pa bull shit.

Treba je gledat celoten TCO. Tukaj pa hitro prideš do dragih vzdrževalnih pogodb. Vzdrževalec sistema (ki ima razčiščene pojme) ti bo bistveno dražje zaračunal vzdrževanje, kjer je kritični element dostopa do interneta postavljen na izrabljenem računalniku, ki se približuje koncu življenjske dobe in mora imeti 24/7 na rezervi (neizkoriščen!) še en podoben računalnik. Kar precej ceneje te zna koštati vzdrževalnina za sistem, kjer so vsi ključni elementi aktivne omrežne opreme namenski in od priznanega proizvajalca, ki nudi izvrstne storitve in zato vzdrževalcu ni treba imeti na lagerju posebej zate 1 kos nekurantne robe (ali pa, če vzdržuje več podjetij 30-50% rezervne nekurantne robe za vse stranke).

EDIT: Typo
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: imagodei ()

shock ::

Nisem mislil kak star računalnik, to sploh ne, ampak namensko napravo. Ne bom govoril točno kere firme imajo kakšne rešitve, ampak te firme so v Sloveniji na špici, kjer pomeni enourni izpad reda 100k in več € izgube prihodka. Samo kar sem hotel povedat je da eni Ciscota povišujejo v višave, češ da drugi ne pridejo do kolen. Cisco je enostaven uspešen ker ima dober marketing.

Tilen ::

Zakaj so pa imena teh firm tako skrivnostno zavita v meglo?
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

imagodei ::

stock> "Nisem mislil kak star računalnik, to sploh ne, ampak namensko napravo."

Mi lahko zaupaš za katerega proizvajalca gre?
- Hoc est qui sumus -

krho ::

... ima v sebi mehanske dele (diski, kup ventilatorjev) in cel kup ostalih pokvarljivih delov (npr ECC RAM), ...

Aha Cisco pa dela brez rama. Pa tud ne vem, kaj se mi v komunikacijski omari dere. Vem to da ni switch je pa nekaj, kar se začne na črko C
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

imagodei ::

krho> "Aha Cisco pa dela brez rama. Pa tud ne vem, kaj se mi v komunikacijski omari dere. Vem to da ni switch je pa nekaj, kar se začne na črko C"

Ko sem poslal tole in še enkrat prebral, sem vedel, da bodo takšni odgovori. Pa naj ti vseeno malo osvežim spomin na dejanske razlike med namensko napravo ter serverjem.

Če si že kdaj slučajno odprl kak rack-mountable server, si v njem sigurno lahko naštel nekako slabih 10 ventilatorjev. Ciscotovi switchi zelo razširjene serije Catalyst 2950 npr., imajo celo en ventilator, pa pravzaprav se niti ne grejejo tako zelo. V ustrezno klimatizirani sobi najbrž kakšne hude krize s pregrevanjem ne bi bilo, če bi ventilator za kak dan crknil. Ciscotovi routerji entry level (do 1500 EUR) pa itak nimajo nobenega ventilatorja.

Kar se tiče RAMa - valjda ga ima router tudi. Ram sem itak navedel samo kot primer. Gre za to, da imaš v eni škatli 15x15x4 cm (š/d/v) konkretno manj elektronike, manj pokvarljivih delov, predvsem pa manj pokvarljivih mehanskih delov, kot pa v povprečnem strežniku, ki bi lahko pariral osnovnemu Cisco routerčku.

Skratka - kakorkoli obračaš, v povprečnem serverju lahko odpove precej več stvari, kot v povprečnem routerju. Je pa prednost serverja ta, da če ti crkne RAM, ga lahko odpreš na licu mesta in zamenjaš. Po drugi strani je pa tudi res, da vsaj za razne HP, IBM ipd. rack-mountable serverje ne dobiš ravno vsakega rezervnega dela v vsakem Comshopu ali Big Bangu.
- Hoc est qui sumus -

Daedalus ::

Serverski HW je dandanašnji čisto lepo dovolj zanesljiv, CPU moči pa je itak na pretek. Tako da se tu ne bi lih tako na easy spravljal na stran Cisco routerja - lih tako lahk crkne v dveh dneh po postavitvi, al pa lavfa 10+ let. Pri današnjem trajanju opreme pa itak nima smisla računat kaj več, kot dokler traja garancija, plus še kako leto, dve, pol pa zamenjaš. Hudič je IMO zgolj v tem, kar dobiš zraven. Pri Ciscotu pač ni problem dobit še vzdrževalne pogodbe pa nekoga, ki bo to zadevo pol vsake tolko malo lepo pogledal, da bo delala, kot se pričakuje, konfiguracija linux/bsd kište pa niti ni tako trivialna reč. Če maš ljudi, ki znajo s tem delat, pol je škoda $$ za Ciscota in podporo, če jih nimaš, je izbira očitna. Itak pa je strošek HW-ja v primerjavi s stroški znanja, vzdrževanja in napak/izpadov že srednjeročno čisto zanemarljiv.

Aja, pa en povprečn server z lunixom/bsd-jem dandanašnji komot parira routerjem do par k €. Nima da nema... sam postavit vse to je pa nekaj drugega:D
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

imagodei ::

Vsaka stvar, ki jo kupiš, lahko crkne po dveh dneh. Tudi z najnovejšim in najboljšim Audijem ali SAABom so lahko problemi. In tudi s Ciscotom. Nihče ti ne more garantirat, da bo ravno tvoj Cisco router delal brez problema 10+ let. Na dovolj velikem vzorcu pa se pokaže razlika. Tukaj pač moraš zaupat v statistiko, ker enostavno ne veš, kaj boš dobil iz trgovine.

Po eni strani: seveda je serverski HW dovolj zanesljiv, Daedalus. Ampak za to pač rabiš imet novo mašino, ane, ne pa rabljenega mlinčka. Takoj, ko imaš novo mašino in dovolj zmogljiv HW, se pa lahko začneš spraševat, zakaj server, ki bi lahko poganjal FTP, al pa web page, al pa pošto, al pa bazo, al pa vse to skupaj FWIW, spremenit in omejit v firewall? Če imaš pa rabljeno mašino - ja tisto, za katero sam praviš, da jo je treba zamenjat po preteku garancije plus še kaki dve leti - pa nimaš zanesljivega serverskega HW-ja.

Po drugi strani: serverski HW je še vedno manj zanesljiv, kot ozko usmerjena namenska naprava. Takoj, ko imaš sistem z več komponentami, od katerih se vsaka zase lahko neodvisno pokvari, se ti verjetnost, da se sistem ustavi, množi. Z izjemo parih SoHo routerjev, ki niso bili ustrezno zaščiteni in jih je skurila strela, jaz še nisem videl routerja v poslovnem okolju, ki bi crknil. Smo pa samo v zadnjih 5 letih v dveh firmah (skupaj 150 PC-jev in serverjev), menjali 2 SCSI diska v serverjih, vsaj 7 matičnih plošč, okoli 5 ATA/SATA diskov, nekaj mrežnih kart, nekaj ramov in še bi se našlo. Bi skoraj rekel nenavadno (pa ne bom), vendar namenske omrežne naprave ala switchi ter routerji delujejo bistveno bolj zanesljivo.

Potem praviš še, da "Če maš ljudi, ki znajo s tem delat, pol je škoda $$ za Ciscota in podporo". Kdo pa pade v to skupino? Katera podjetja bi bila primerna? IMHO so to samo srednje velika podjetja (ne govorim po ekonomskih standardih), ki imajo nekako od 50 ali 100 pa do 1000 računalnikov, lasten IT oddelek in zaposlenega Linux/BSD strokovnjaka. Pa razna računalniška podjetja ne glede na velikost, ki se lahko "špogajo" s takšnimi strokovnjaki. Majhna podjetja nimajo (dovolj močnega) IT oddelka in so takoj obsojena na outsourcanje, tukaj je pa treba gledat TCO; kot si že sam ugotovil, je cena HW že srednjeročno zanemarljiva (na linux mašini je treba frekventno updatat kernel, odpravljat ostale morebitne varnostne luknje...). Velika podjetja, 2000 in več PC, ki bi želela imet zadeve v failover načinu + backup linije ipd., morajo pa v ta namen spet vložit v nakup mal hujših Cisco strojev, ali pa 2, 3, 5 serverjev v nekakšen cluster, vse skupaj skonfigurirat, kar - ja, tako kot praviš - ni trivialno. Če imaš par serverjev, v failover načinu in load balancing, potem imaš verjetno samo zato zaposlenega enega človeka, ki ga najbrž ne plačaš dosti manj, kot bi plačal enega Cisco inženirja.

Kot pravim, tržišče za SW routerje gotovo je. Podjetju, ki ima 20-30 računalnikov in morda nekaj izpostav, bi gotovo svetoval en orenk opensource SW router, VPN povezavo in router postavljen na simpl mašinah za 500 EUR. Pri 20 računalnikih itak postaviš in za eno leto pozabiš. Ni problema za srednja podjetja z lastnim IT-jem in zaposlenim strokovnjakom. Ni problema za računalniško usmerjena podjetja, ki si to lahko privoščijo. Ostala podjetja bi jaz sicer ravno tako obravnaval od primera do primera, vendar bi dajal vedno prednost namenskim napravam.
- Hoc est qui sumus -

Pyr0Beast ::

Kaj pa bo pri home-made routerju crklno, kar pri Ciscotu ne more ?

S tem, da lahko nekatere plate lavfajo popolnoma brez graf.
Ram ? Si že kdaj videl, da bi normalen ram crknil sam od sebe ? (Maš pač 2 palčki not, če ena crkne, jo sam vzemeš vn in stvar lahko lavfa dalje)
Proc ? Ni varijante, ponavadi je to edina stvar, katera preživi strelo.
Disk, ki se zalavfa enkrat na vsake kvatre (sicer pa imaš lahko tudi flash pomnilnik) ?
PSU ? ... če je LC ali kaj podobnega, res mogoče.

Si skoraj upam staviti da je cisco tlele bolj švoh. Rama najbrž nima veliko, prav tako flash pomnilnika, vse se pa v nagačenih škatlicah lepo greje preko vseh meja.
In, kaj boš pri ciscotu naredil, ko se ti zapaca/zaruži/zariba vent ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

steev ::

To je bull, da se običen HW kar tako pokvari. Sam mam m0n0wall-a že več kot dve leti na pentium 1 pasivno hlajen pa še vedno dela.
:|

Witboy ::

hehe, zanimiva razmisljanja... Sam se vedno neko vecje podjetje kjub svojemu ITju, se ne bo spogalo nekeih homemade routerjev :) Ze mozno da ne vzamejo Cisca, sam da bi pa za routing uporabljali masine je pa mal bosa :D Naj en pokaze eno banko, drzavno upravo, al pa se kak vecji konglomerat ki laufa na homemade mlinckih :)
Te mlincke naj kr majo doma, pa v podjetjih do par 100 uporabnikov, v katerem majo kakega linux frika k se mu da s tem ubadat :)

Pyr0Beast ::

Naj en pokaze eno banko, drzavno upravo, al pa se kak vecji konglomerat ki laufa na homemade mlinckih :)
Banka slovenije, večina trgovin ...
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

imagodei ::

Kaj pa bo pri home-made routerju crklno, kar pri Ciscotu ne more ?
S tem, da lahko nekatere plate lavfajo popolnoma brez graf.

Seveda, zakaj bi naredil zadevo preprosto, ko pa lahko zakompliciraš in postavljaš sistem brez priklopljenega monitorja.


Ram ? Si že kdaj videl, da bi normalen ram crknil sam od sebe ? (Maš pač 2 palčki not, če ena crkne, jo sam vzemeš vn in stvar lahko lavfa dalje)

Jaz sem že videl. Ti ne? Ravno prejšnji teden sem bil pri kolegu, ki mu je računalnik non-stop resetiralo iz neznanega razloga. Sem zagnal Memtest in je po 5 minutah pokazalo, da je ram v k***cu. Še ni pol leta nazaj, kar je imela iste probleme moja punca. Pa tudi na šihtu sem že odpravljal take težave.

Kaj naredit, če odleti? Če gre za navaden ram, no sweat. Če je ECC, hja, nima čist vsak lokalni PC shop ECC-ja na zalogi. Je pač treba mal poklicat naokrog, poiskat, kdo ima, in če hočeš, da ti še isti dan dela, običajno sam it iskat.


Proc ? Ni varijante, ponavadi je to edina stvar, katera preživi strelo.

Nima veze. Če odleti matična ali pa mrežna, je strežnik neuporaben. Tudi, če proc preživi.


Disk, ki se zalavfa enkrat na vsake kvatre (sicer pa imaš lahko tudi flash pomnilnik) ?

Ja, lahko imaš tudi solid state disk, samo tukaj je govora o poceni rešitvah, ki so primerljive s Ciscotom. Cisco ima osnovne routerje za 800 EUR. Seveda lahko narediš tudi navaden server popolnoma robusten, pasivno hlajenje, nobenega ventilatorja in flash diske namesto navadnih. Samo mensezdi, da ti vse to draži zdevo, ne pa poceni, kaj praviš? Kaj je potem fora? Da postaviš SW router na enem serverju, zato ker se to da, ali zato, ker je cenejše (tako za postavit, kot za vzdrževat)?


PSU ? ... če je LC ali kaj podobnega, res mogoče.

Vsak malo boljši brand name server ima itak redundančno napajanje, tako da verjetno moraš imet hudo nesrečo, da odletita oba. Če imaš samo enega in če še vedno govoriš o no-name (rabljenem) računalniku, potem tudi spontana odpoved napajalnika ni unheard-of.

Itak velja tako, kot sem malo višje zapisal: če crkne ena stvar, je računalnik ravno tako neuporaben, kot če crknejo 3 stvari hkrati.


Si skoraj upam staviti da je cisco tlele bolj švoh. Rama najbrž nima veliko, prav tako flash pomnilnika, vse se pa v nagačenih škatlicah lepo greje preko vseh meja.

Ne vem, zakaj bi bilo to pomembno. Zadeva dela s prve. Če zmanjka štroma, se zadeva pač ustavi in sama od sebe pobere, ko spet pride štrom. PC mora biti na Smart UPS-ju, da ga zna pravilno zaustavit (saj imamo journaling sisteme, ampak se še vedno dogajajo nesreče z izgubo podatkov), pa potem spet zagnat, ko pride štrom nazaj.


In, kaj boš pri ciscotu naredil, ko se ti zapaca/zaruži/zariba vent ?

Ti, ne vem. Na nobenem routerju do sedaj se mi še noben ventilator ni zapacal. No, res sem imel v upravljanju samo štiri Ciscote do sedaj (2x Pix 501, 1x Pix 505 in 1x ASA 5505). Najbrž ima določeno vlogo pri tem tudi dejstvo, da noben od teh štirih VENTILATORJA NI IMEL?
- Hoc est qui sumus -

imagodei ::

Witboy>> "Naj en pokaze eno banko, drzavno upravo, al pa se kak vecji konglomerat ki laufa na homemade mlinckih :)"

Pyr0Beast> "Banka slovenije, večina trgovin ..."

Mission critical zadeve laufajo na homemade mlinčkih? Si resen? Saj sem že bil v prostorih Banke Slovenije (sem tudi podpisal, da ne bom razkrival ničesar, kar bi utegnilo škoditi varnosti BS), ampak kot sem jaz videl, mission critical zadev niso imeli na starih Pentiumih in 486-kah. Smo pa en software inštalirali na en tak večnamenski računalnik, ki pa niti slučajno ni bil starejši, kot 3-4 leta.
- Hoc est qui sumus -

Pyr0Beast ::

Mission critical zadeve laufajo na homemade mlinčkih? Si resen? Saj sem že bil v prostorih Banke Slovenije (sem tudi podpisal, da ne bom razkrival ničesar, kar bi utegnilo škoditi varnosti BS), ampak kot sem jaz videl, mission critical zadev niso imeli na starih Pentiumih in 486-kah. Smo pa en software inštalirali na en tak večnamenski računalnik, ki pa niti slučajno ni bil starejši, kot 3-4 leta.
Saj nisem rekel, da jim sistemi lavfajo na 486kah (sicer bankomati niso dosti daleč od tega).

Seveda, zakaj bi naredil zadevo preprosto, ko pa lahko zakompliciraš in postavljaš sistem brez priklopljenega monitorja.
Pač grafo vn stakneš, ko si končal. Če pa kaj rabiš maš pa itaq romote konzolo ali pa RDC, no vsaj jaz stvari tako delam.

Jaz sem že videl. Ti ne? Ravno prejšnji teden sem bil pri kolegu, ki mu je računalnik non-stop resetiralo iz neznanega razloga. Sem zagnal Memtest in je po 5 minutah pokazalo, da je ram v k***cu. Še ni pol leta nazaj, kar je imela iste probleme moja punca. Pa tudi na šihtu sem že odpravljal take težave.
Kaj pa kakše latence, napetosti si kaj pogledal ?

Kaj naredit, če odleti? Če gre za navaden ram, no sweat. Če je ECC, hja, nima čist vsak lokalni PC shop ECC-ja na zalogi. Je pač treba mal poklicat naokrog, poiskat, kdo ima, in če hočeš, da ti še isti dan dela, običajno sam it iskat.
Pa kaj boš ECC rinu u server ?

Nima veze. Če odleti matična ali pa mrežna, je strežnik neuporaben. Tudi, če proc preživi.
Isto je s Ciscotom, samo da ti tam nič ne ostane ...
Sicer pa ne rabiš imeti backup kište na istem nivoju, lahko je slabša, a da dela BP, dokler se ta glavni ne zrihta.

Ja, lahko imaš tudi solid state disk, samo tukaj je govora o poceni rešitvah, ki so primerljive s Ciscotom. Cisco ima osnovne routerje za 800 EUR. Seveda lahko narediš tudi navaden server popolnoma robusten, pasivno hlajenje, nobenega ventilatorja in flash diske namesto navadnih. Samo mensezdi, da ti vse to draži zdevo, ne pa poceni, kaj praviš? Kaj je potem fora? Da postaviš SW router na enem serverju, zato ker se to da, ali zato, ker je cenejše (tako za postavit, kot za vzdrževat)?
... mislil sem flash na splošno, tudi USB ključke med drugim.
Če hočeš se da priti čes dokaj poceni z redunanco&stuff. Za pasivno hlajenje je ponavadi dovolj že osnovni cooler, pač, samo spustiš voltažo in to je to.

Vsak malo boljši brand name server ima itak redundančno napajanje, tako da verjetno moraš imet hudo nesrečo, da odletita oba. Če imaš samo enega in če še vedno govoriš o no-name (rabljenem) računalniku, potem tudi spontana odpoved napajalnika ni unheard-of.
Redunanca je tko, tko... ceneje imeti še eno kišto zraven. Govorim pa o novih sistemih ...
Sem že videl, kako so plate (priznanih) firm lepo pocrkale ... Sama znamka mi ne pomeni veliko.

Itak velja tako, kot sem malo višje zapisal: če crkne ena stvar, je računalnik ravno tako neuporaben, kot če crknejo 3 stvari hkrati.
Pri ciscotu ti bo kaj odpovedalo in sploh vedel ne boš, da stvar zgublja paketke ..

Ne vem, zakaj bi bilo to pomembno. Zadeva dela s prve. Če zmanjka štroma, se zadeva pač ustavi in sama od sebe pobere, ko spet pride štrom. PC mora biti na Smart UPS-ju, da ga zna pravilno zaustavit (saj imamo journaling sisteme, ampak se še vedno dogajajo nesreče z izgubo podatkov), pa potem spet zagnat, ko pride štrom nazaj.
Dej dej ...
Sistem boš imel sigurno pod UPS-om, ne vidim razloga, zakaj nebi.
Do 'korupcije' :) podatkov pa pride, ko se kaj piše na disk. Če kompu zmanjka štroma, ko nič ne dela na disku (je le ta izključen), se lahko kaj zgodi ? Nič. Sistem se bo ponovno postavil in to je to.

Ti, ne vem. Na nobenem routerju do sedaj se mi še noben ventilator ni zapacal. No, res sem imel v upravljanju samo štiri Ciscote do sedaj (2x Pix 501, 1x Pix 505 in 1x ASA 5505). Najbrž ima določeno vlogo pri tem tudi dejstvo, da noben od teh štirih VENTILATORJA NI IMEL?
Kako lahko potem praviš, da se je nekaj zapacalo, če tega tam sploh ni bilo ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

Spock83 ::

No ja Cisco in Juniper imata zelo dobro podporo, garancijo, kvalitetne produkte, različne pakete vzdrževanja, so zelo razširjeni itd. Za premožnejše firme, ki želijo nemoteno delo in mrežo so to zadostni razlogi za nakup. Vsak, ki bolje pozna zadeve ti lahko tudi konfigurira router/switch. Imaš pregledno dokumentacijo. Nisi vezan na določeno osebo ali firmo.

Sem tudi doživel, da je ventilator prenehal delovati v switchu. Tako, da to ni nič neobičajnega.
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Brezplačno Cisco CCNA izobraževanje

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
264929 (2145) WilhelmTell
»

Močnejši router/switch za do 30 uporabnikov

Oddelek: Omrežja in internet
211864 (1550) Pyr0Beast
»

Router za manjše podjetje (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
1178062 (6117) madmitch
»

Cisco 2621 router

Oddelek: Strojna oprema
81862 (1725) Djuro
»

Kateri ROUTER

Oddelek: Kaj kupiti
192185 (1887) Poldi112

Več podobnih tem