» »

Router za manjše podjetje

Router za manjše podjetje

1
2
3

steev ::

V eni firmi pa velikost res nebi smel biti problem. In ja, monowall ima traffic shaping (QoS). :))

Zdej pa dost reklame za m0nwalla-
:|

shock ::

steev:
Ja ok smo razumeli, da je monowal top trenutno na trgu. Zdaj si vesel?

Ne.

imagodei ::

BluPhenix:

Cisco je za 6 PC-ov totalni overkill. Jaz bi se odločil za Linksys. Zadeva ima tudi močno online podporo, tako da lahko zdownloadaš cel kup nekih security enhanced rešitev in drugih modov, če bi rabil. Običajno pa ne rabiš. Omenjeni model bo kar v redu.

Res pa je, da si nekako ne upamo priznat, da bi rešitve z freeware sistemom, postavljenim na enem 2-3 leta starem PC-ju v 99% delovale popolnoma enako in ustrezno. Mi imamo v firmi Ciscota (45 računalnikov), če bi pa danes nabavljali, bi pa v ožji izbor gotovo prišla tudi monowall in smoothwall...
- Hoc est qui sumus -

Brane2 ::

Meni se zdijo ti namenski routerji za SOHO use zelo precenjeni.

Daš 100EUR za nekega linksysa in ko ga odpreš, vidiš, da si za ta denar dobil neko crkovino na ARM jedru, ki dela na 100 ali 200 MHz.

Ajde, za 100EUR več dobiš mogoče kaj malo boljšega, a še vedno crkovino.

kakršnakoli EPIA bi to zadevo morala biti sposobna zlahka sesuti.

Da ne govorimo o kaki mini-itx plati za AMD64 in poceni procom, mogoče kaj v stilu 3800, mogoče celo dovnclockano.

Če dobiš kako plato z dvema mrežnima vdelanima v nvidijin čipset, stvar ima da žvižga,
On the journey of life, I chose the psycho path.

mihec87 ::

Jst dobro vem kaj je qos ga tudi sam doma lepo koristim.Samo ga pac nisem omenjal ker tut prej ni bil omenjen in ja malo boljši router ima tudi qos.

Priznam pa da bi tudi sam imel monowall+računalnik varjanto samo se mi enostavno ne da s tem ubadat, nimam prostora za še en comp itd..

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mihec87 ()

Andruxa ::

ha ha :)) steev: ti pa tale svoj monowal jemljes zeloo osebno! To je vedno pri takih stvareh, s katerimi se mors mal sam pomatrat, in niso cisto out of the box, da se potem navezes na njih.
Lp, A

kulSMS ::

Saj za probleme pri prioriteti telefonije niso krivi dragi routerji na siolu?
verjetno je sagem kriv. upam vsaj.

flashroyal ::

Ker se je debata dobro razvnela si poglej tudi tole. Najde se vse, kar si človek poželi za svoje potrebe.

Daedalus ::

Sam da sliste kista+m0n0wall, naredite iz muhe slona. Ce bi enkrat probal, kako preprost je m0n0wall, nebi nikol vec kupoval routerjev.

Mah, sem postavljal že marsikaj, od DIY routerjev na debian netinstal, CC, monowall... sam še vedno - če mi nekdo reče, da hoče postavi-pozabi zadevo, mu priporočam nekega "generika," ki dela out of the box, po možnosti s čimmanj komplikacijami. Itak vsak router, ki stane več kot 30€, komot nese "load" 10Mbit linije in parih pisarniških kišt. P2P in podobne zadeve pa itak nimajo kaj iskat na službeni liniji.

Ko že vsi tak gledate na ceno - postavitev in vzdrževanje neke monowall/CC kište tud ni zastonj (edin, če si ne znaš postavit cene), obenem je pa vprašljiva tud zanesljivost neke stare kište. Sploh če pri tem upoštevaš simpl dejstvo, da namesto CF kartic folk tja not tlači (običajno stare) diske, ki ne slovijo lih po neki zanesljivosti. Škoda časa in denarja. Če ga ma pa kdo preveč, pa se naj kr oglasi, mu z veseljem sestavim router, magari na DOS 6.0:D
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

postavitev in vzdrževanje neke kište z nekim je primerljiva s konfiguracijo routerja. Kdor si prvega ne zna (bolje rečeno ne upa) sam naredit verjetno ne bo niti drugega, v firmi pa itak.
Saj v glavnem imaš nek install CD ali pa disketo, še največji problem je, da izbereš katero mrežno kartico imaš, eni pa to itak sami naredijo.
glede zanesljivosti bi se pa odločil za kišto, je pa generik bolj fensi.

Kar se pa tiče starih diskov, ti itak laufajo le po nekaj minut na mesec ali pa še to ne. (2 minute ob zagonu routerja potem se pa ugasnejo)

Jst ::

Če koga skrbi zanesljivost pomnilnika - naj bo to Harddisk, CF, CDRom + disketa za shranjevanje nastavitev, ostalo... - naj povem, da se prebere zadeva samo ob bootu ter ob spremembi nastavitev. Nato se zadeva ugasne.

Brane je to čisto realno povedal. Te stvari nimajo dovolj moči, da bi za 10 klientov stregli routing s QOS. ARM se mi zdi, da se uporablja tudi za dlančnike. VIA C8-M je v primerjavi z zadevo s do 200EU ultra maratonec. Pa ne porabi kaj pretirano več energije.

Jaz imam eno izmed zadev v ohišju, ki je dosti manjše kot Xbox360. Je čisto tih. V enem letu se je zadeva dvakrat resetirala. Prvič ob namestitvi - kar mislim, da se sploh ne šteje, ter naslednjič, ko sem menjal UPS. To pomeni tudi to, da je v letu samo dvakrat bralo iz pomnilnika, ki je v tem primeru CF.

Firme imajo ponavadi posebni prostor za takšne stvari kot so routerji, switchi, serverji in kablov več kot las na glavi.

---

Linksys je firma za home userje, ki je v lasti Ciscota. In je čisto logično zakaj je temu tako.

---

Zakaj pravite, da nima bittorrent kaj delati na omrežju kakšne firme? Dandanes se vedno več stvari dobi preko tega protokola. In prav je, da je bittorrent nastavljen na najmanjšo prioriteto. Pokažite mi Cheap router, ki bo prenesel 10 klientov z bittorrentom + enim klientom ip telefonije, ki sploh ne bo opazil, da je omrežje tako zasedeno. Ga ni. A mo0n0 že na eni pentium dvojki bi mogoče to omogočal. Vem da Via C8-M lahko za šalo obdela takšno situacijo.

Kateri cheap router ima za nastavljati pipes, queues?

---

BluPhenix: spoštujem tvoje želje in nimam nič proti tvoji odločitvi. Sem pa malo jezen na ostale, ki govorijo neumnosti. Če je kdaj moje pisanje prizadelo tebe, se opravičujem.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Kar se zanesljivosti diska tiče:

1. disk lahko ugašaš. Stvar je lahko aktivna praktično samo toliko da se mašina zboota, pa mogoče še 10 minut, da se iztečejo timerji za ugašanje diska.

2. Še bolje, lahko disk preskočiš in zadevo zbootaš z USB ključka, ki ga prištekaš na interni port.

Če koga skrbi zanesljivost pomnilnika - naj bo to Harddisk, CF, CDRom + disketa za shranjevanje nastavitev, ostalo... - naj povem, da se prebere zadeva samo ob bootu ter ob spremembi nastavitev. Nato se zadeva ugasne.

IMO sta CF na ustreznem adapterju/USB ključ edini zaupanja vredni rešitvi. Diski so...ne hvala. Diskete pa še manj - jo grdo pogledaš, pa crkne:D

Sej načeloma se strinjam s tabo. Sam še vedno ostaja dejstvo, da je za VIA EPIA router potrebno precej znanja, nekaj volje in časa. In če se folku ne lubi s tem ubadat, naj nabavijo generika. Ostali pa - komot. Jaz bom kmal mrežil lokalni MC + wifi hotspot. In tam bom pač uporabil ustrezno predelan PC + Linux. Sam, tisto bom naredil, ker mam znanje, veselje in ker hočemo neko zmogljivo, pa poceni zadevo. Lastnega dela itak ne bom zaračunal. Če pa k projektu prišteješ še postavke za delo - pol pa na lepem ni več poceni, sploh.
[J.P.Sartre]

Amen.

Jst ::

Jaz ne bi uporabil linuxa. So mi *BSD zadeve nekoliko bolj varne. Mogoče samo moj občutek, ampak je vseeno vredno premisliti.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

OrkAA ::

Žal gre skoraj pri vseh vaših prepričanjih le za neke občutke, ki nimajo popolnoma nobene veze z ničemer.

@OrkAA:

Boš to malo bolj obširno pojasnil? Ker iz tega enostavčnega sporočila si res ne moremo nič pomagat...
- Hoc est qui sumus -

Smešno je, ko nekateri govorijo o routerjih, kot da so zgrajeni iz izbranih komponent in vedno zanesljivi. PC routerje, ki pa imajo skoraj vedno _BOLJŠO_ strojno opremo pa potiskajo v kot. Ko na PC namestiš routerski software, se ta v trenutku pretvori v samostojno napravo. Mogoče se kdo ne zaveda, vendar se taka naprava zna tudi resetirati oz. ponovno zagnati sama ob morebitnem pomankanju elektrike.

Pa še opazke glede zanesljivosti diska. Kot je bilo že večkrat povedano, disk v PC routerju deluje le, ko se zadeva prižge. To pomeni, da se npr. v 5 letih delovanja prižge le za dobrih 5 minut? Ja, tako je.

Sam imam postavljenih kar nekaj linux routerjev, ki delujejo 24/7 že par let in mi ne predstavljajo prav nobenih težav. Pri tem gre povdariti, da moji računalniki niso samo routerji, ampak tudi raznorazni strežniki, kjer je še 10x več možnosti, da gre kaj narobe. Pa enostavno ne gre. Seveda se bo kdo spotaknil ob to in rekel, da pač vem kaj delam, neizkušencu pa tega ni treba. PC z m0n0wallom deluje _popolnoma_ samostojno. Ko se zadeva nastavi (kar je v večini primerov lažje kot komercialne zadeve) tudi deluje.

Aja še nekaj. Nekateri se pritožujejo, da jim PC s flash pomnilnikom ne ustreza. Kaj pa mislite, da dobite v routerju?

Ja, sej maš prav. Maš ustrezno znanje, voljo, čas. Jaz osebno za uslugo al pa za par € ne grem nikomur postavljat PC routerja iz preprostega razloga - ne da se mi s tem ubadat, sploh ko gre kaj narobe in ti pol folk teži na žive in mrtve. So že spraševali - in so vedno dobili zgolj priporočilo, kaj naj nabavijo. Se ne splača, preprosto. In glede na to, kar avtore teme rabi, je pretvarjanje PC-ja v router predrago opravilo. Če zna sam, naj. Če ne zna, al pa se mu da učiti kako in kaj - naj kupi nekega generika.
[J.P.Sartre]

Stratus ::

BluePhenix: Poglej malo tudi za ZyXel imajo zelo dobre rešitve za mala in srednja podjetja. Pri nas jih zastopa in prodaja Datacom na Celovški.
Nije žvaka za seljaka !

A ma kdo žvečilni :)

#000000 ::

Ma jest sem že par kolegom postavil PC-router, najbol zihr je m0n0wall kr s CDja lavfat (al pa Coyote disketa, ta je še bolj simpl), imam .xml na ključku, tko da nastavim samo LAN in WAN kartice. Ostalo pa je končano v 1 minuti, prijava, restore in še enkrat prijava če novo geslo dela in je vse OK.

Seveda mora pol on samo spremenit porte za p2p

BluPhenix ::

Huh, hud boj je to postal.

No, da grem še jaz malo po tej drugi smeri teme. Strinjal se bom z Deadalusom. Včasih je tako početje, čeprav je tak router bolj poceni predrago. Ni nujno da v denarju, lahko v zaupanju pri ljudeh.

Če je človek za katerega to rihtaš nasplošno nenaklonjem takim sistemom, oz. ne pozna področja unix sistemov, razen to, da obstaja nek linux, ter jim zaradi neizkušenj in neznanja posledično ne zaupa je lahko precej problematično. In pač če človek nima volje tega človeka najprej prepričevati, da je to sigurna zadeva, pol pa še da tak router deluje enako dobro kot tisti v škatlicah, pač nima volje. Tudi če boš takemu človeku nekako dopovedal, da je v bistvu to ista zadeva in bo s takim self-made routerjem nekaj narobe, bo seveda *nix zadeva pri njem večinoma zgubila kredibilnost, s tem pa posledično tudi človek, ki je zadevo rihtal. Pač nekomu tak položaj ne ustreza, zato se odloči za drugačno rešitev. Škatlico kupiš, ima da dela. Če se kaj zgodi z njo človek zgubi zaupanje v proizvajalca škatlice, ne v človeka, ki jo je nabavil.

Med drugim, če dam nek denar za eno stvar in se potem z njo nekaj zgodi (kar naj se po specifikacijah nebi smelo) kar povzroči nek izpad dobička ali česa drugega, se lahko pritožim proizvajalcu oz. ga lahko tožim. Če se kaj takega zgodi pri monowallu, ki sem ga sam postavil na neko mašino se nimam komu pritožit, tožim pa lahko samo sebe. Drugače je če imaš sistemca in ti on da garancijo da to deluje v takih in takih normah.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

ne veidim, kje je problem. K userju tako ali tako prikorakaš s škatlo, ki jo je potem treba skonfigurirati, pa naj bo to gotov router ali tvoj box.

In za končnega uporabnika sta obe rešitvi navadni črni škatli, o katerih notranjosti mu ni treba vedeti nič.

Kje je bistvena razlika ?

Zakaj bi bil v primeru odpovedi DIY routerja kriv ti, v primeru profi rešitve pa Linksys ?

Poleg tega je bistveno lažje uštimati klasični računalnik, saj dobiš komponentne v vsaki štacuni po konkurenčnih cenah kot pa gotov rputer, ki ga v primeru okvare lahko samo v celoti zabrišeš v kanto.

TESKAn ::

Za komercialen ruter garantira proizvajalec, da bo delal v okviru specifikacij. Kdo ti garantira, da ti bo monowall delal v nekih specifikacijah?
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Proizvajalec?

SasoS ::

eh...če kaj jaz poznam legal mumbo jumbo proizvajalec ne garantira pol k*rca :D

Tako kot je rekel Brane2 - Router ti crkne v soboto zvečer. Koliko je možnosti, da boš še isti dan dobil novega? Če pa crkne PC pa lahko v najboljšem primeru menjaš le napajalnik, ram, itd. Te osnovne komponente imajo ljudje ponavadi doma na zalogi.

genau tko, če nimaš viška ti ga ima kolega, če ne pa klik klik na bolho in maš v 1 uri vse.

OrkAA,

se strinjam s tabo. Na splošno, Monowall je zadevica, ki se izredno lepo in zlahka da skonfigurirat, tudi kakšne bolj zahtevne postavitve se lepo dajo zrihtat. Stvar sploh ni tako komplicirana, kot bi nekateri želeli verjeti. Če znaš skonfigurirat Out-of-a-Box router, znaš skonfigurirat monowall.

Kar pomeni - če ne znaš skonfigurirat Linksysa, ti ga bo itak nekdo drug moral. Če ga znaš, se tudi z Monowallom ne boš preveč dolgo ubadal. Poleg tega je Monowall verjetno bolj primeren za LAN-e z recimo do 50 računalniki, kot nek klasični LevelOne, D-link ali Planet. Linksys je mogoče že malo boljša izbira, pa spet ne vsak. Monowall bi si upal postavit tudi v firmo z več kot 50 računalniki, ker ponuja dosti dobro in moderno zaščito, sigurno boljšo, kot nek entry-level namenski router. Čeprav v takšni firmi pridejo v poštev že rešitve ala Cisco.

Po drugi strani je pa tako, da imet Cisco router pomeni, da imaš nekoga, ki ga zna orenk skonfigurirat. Cisco ima pač svoj jezik za konfiguracijo aktivne opreme in grafični vmesniki nikakor ne omogočajo popolne konfiguracije. Tako da pri Ciscotu moraš vedet, kaj delaš.

Zdaj, velikokrat mislimo, da je Cisco res tisto pravo, ker je drag ko žafran in to mora bit pa res dobro. Po drugi stani sklepamo kompromise med ceno in zmogljivostjo in kupujemo poceni routerje za firmo, kar spet ni ravno najboljša ideja. Ko potem vse skupaj pogledaš z distance, vidiš, da je Monowall na primerni HW platformi čisto solidna rešitev. Je pa tako simpl stvar, da je iz serije For Dummies - zagovarjat namenske škatlice kot neko bistveno bolj preprosto rešitev v primerjavi z M0n0, je pa res smešno. Če to postaviš še na box PC-ju s CF-jem, imaš zanesljivo rešitev za zelo zmerno ceno.
- Hoc est qui sumus -

Zakaj ne greste na SiOL, T-2, UPC,... in ponudite vašo fantastično rešitev? Se strinjam, da se s PC-jem naredi fantastični router, samo nekaterim se ne da s tem vbadat. In kaj se zgodi, če se kaj pokvari. A mislite, da tam v firmi se bodo vbadali pol dneva preden bojo ugotovili in stem izgubljali morebiten profit? Skratka človek mora postat sistemski administrator, omrežni administrator in pa dobavitelj računalniške opreme. Nekateri ste smešni da boste sredi weekenda kupil kaj preko bolhe, saj firma mora imeti račun za vsak kos opreme, da bo lahko na koncu upoštevali pri dohodnini.

Zakaj spet mešaš majhno firmo z ISP-jem, ki ima vec 10k uporabnikov.

Gapi ::

Pa naj fant kup ciscota ali kako podobno reč Sej se bo on po glavi tepu zakaj jih nism poslušal. Kolk dnarja tok muzke. Prednost ciscota so da stvar postaviš in pozabiš nanjo. Samo ko cisco crkne, kar pa redkogdaj pa nimaš na voljo rezerve ali pa pomoči da bi ti pomagal zrihtat v roku urce. Pri PC routerju maš pa pomanklivost to da jo neki cajta rihtaš da je stvar za dat v roke tudi neumnemu direktorju ki ne ve kaj dela. Pa si spet na firmi da popravljaš napake direktorja . Tako da najbolj zbira zanjga je da kup neki konkretnejšega v upanju da bo stvar delala tako kot treba tudi v primeru da se firma razžiri in da bo router po zmogljivostih še vedno dohajal promet ki ga obdeluje. PC routerji v firmo ne pašejo!!!!
Paše kaka fensi lepa škatlca da je postavljena sred pisarne in da vseh %n lučk utripa v ritmu dela.

Shock, če gazda firme ne more premore nakupa za keš na bolhi ipd. v vrednosti 20€ brez da bi se mu to poznalo v poslovanju. Potem taka firma ne dela ampak životari in v končni fazi se mu sploh ne splača imen ne neta ne ruterja ne pisarne ter končno niti firme ne.

Če zastopiš kaj hočem rečt, jebem ti firmo kjer gazda nima 20€ v žepu.

ThinMan ::

Gapi se popolnoma strinjam.

Sicer pa moje mnenje takšno: Če skrbiš za IT pri neki firmi in PC krepa potem ti najebeš ker je PC krepal in zakaj se sploh računalnik za to uporablja. Rekli boste nazaj, jah zato ker ima ta več funkcij in privarčujemo itd itd. Tega vodilne ne zanima. Koliko košta košta samo da dela normalno in da lahko tajnica pošlje mail :)

Pri PCju potrebuješ še tipkovnico in ekran, to pa kar zaseda prostor. Res da dela brez ekrana in tipkovnice ampak dajte primerjat realno. CISCO škatlico in PC kot celota.
----
"We may not be able to control the wind, but we can always adjust our sails"

ThinMan ::

Če zastopiš kaj hočem rečt, jebem ti firmo kjer gazda nima 20€ v žepu.

Tak bo raje kupil namensko napravo kot pa dajal enemu kr tm od nekje za nek rabljen PC.

V eni firmi so kupili stroje vredne malo miljardo evrov (pa so samo 3 zaposleni). Ko smo računali da bodo za nove PCje porabili 2000 € je bila kriza, ker je to prevelik strošek.

Ehhhh, v tej debati bomo lahko prišli do čistilke in wc papirja :)

Takole naredi z routerjem. V eni računalniški štacuni se zmeni da boš kupil tisti router s katerim boš najbolj zadovoljen. Pa naj bo to PC varianta ali pa box.
----
"We may not be able to control the wind, but we can always adjust our sails"

Tipkovnico in miško niti ne rabiš, recimo na monowallu nastaviš Lan in Wan kartici samo prvič to se shrani ali na disketo ali na disk, pol pa prineseš lahko škatlo kamorkol in vse delaš čez webgui. Pri coyote linux pa tko že ko delaš disketo vpišeš vse podatke in tud ne rabiš ničesar. Če vzameš neko malo ležečo kišto niti ni dosti velika zadeva.

saj je isto! Ko se kaj pokvari je isto s..... ali se bodo ubadali z navadnim routerjem ali pa s PC routerjem?
Jaz imam še vedno občutek, da tisti ki ste zelo proti PC routerjem mislite, da je potrebno pri instalaciji monowall-a skompajlat linux pa še vsak gonilnik posebej za vsako komponento in potem še kakšne tri ure nekaj v shellu konfigurirat. NI potrebno, to so že drugi naredili za nas!
Daš dve mrežni kartici v računalnik, zapečeš CD oz disketo bootaš iz ustrezenega medija in že si tam kjer si pri navadnem routerju.

Mr.B ::

Meni Linksys 54GL z WRT-dd služi odlično. Ni šans da bi me kdo prepričal, da bi si za domačo uporabo omislil še eno kišto, z namenom ruterja. Če samo razmislim, bi me Wireles kartica stala več kot vse skupaj, pa prostor, elektrika, itd...
Tak dober ruter te stane 100€...Res pa je da ni antivirus gor, ki bi znal HTTP, ali pa SMTP skenirati...
Dlje ko boste plačevali influencerjem za čustveno stanje,
slabše bo za ukjince in posledično tudi Evropo.
Vseeno je včasih potrebno pogledati stanje na terena.

Linksys je crap, ko gre za malo večje potrebe.

Služi ti "odlično", ker itak samo premetave semtertja tistih par paketkov, ki jih lahko dobi po ozkih linkih in se z vsakim ne ukvarja kaj dosti.

Ta zadeva se niti približati ne more pravi pixni, ki ima lahko prave Gigabitne Ethernet porte in lahko po potrebi opravlja še marsikaj, da o kompleksnih iptables pravilih niti ne govorimo...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Brane2 ()

IceIceBaby ::

veliko sreče pri uporabi routerjev iz PCjev. Verjamem, da se da sestaviti super router iz starega računalnika, samo za mission critical zadeve v firmi pa jaz še vedno zaupam namenskim napravam, ki so že v osnovi narejene z mislijo na zanesljivost.

Zakaj ?

1. PC ima ventilatorje, grafično kartico, disketnik oziroma cdrom, disk, ram, malo morje kablov, ki se lahko iztaknejo...
Namenski router je v kompaktnem ohišju, ima manj kablov, manj komponent, vse je bolj ali manj zalotano na vezje in narejeno tako, da preživi tudi kakšen padec ali kaj podobnega...

2. PC, ko je nov ima 1, 2 leti garancije če kupiš komplet, če ga sestavljaš po delih mogoče še manj. Namenski router ima doživljenjsko garancijo. Mislim, da to pove precej o zanesljivosti hardvera. Verjetno ne da proizvajalec kar na blef take garancije potem pa menja produkte po tekočem traku.

3. Kakšen računalnik dobiš za 200, 250€ ? Dvomim, da lahko sestaviš majhen, tih računalnik s kakovostnimi komponentami, ki jim lahko res zaupaš, medtem ko za toliko dobiš že spodoben router.

Tega, da je 5 let star računalnik neznanega porekla bolj zanesljiv od nove namenske naprave pa sploh ne bom komentiral. Poleg tega na bolhi bolj težko dobiš račun za rabljen računalnik.

4. Nekateri se pač nočejo zajebavat s sestavljanjem PCja, ker tega ne znajo, nočejo, nimajo časa, whatever. Verjamem, da ste nekateri maherji in vam je to nekaj povsem običajnega. Ampak večina ljudi pa tega ne zna, ne pozna komponent, ne ve kaj gre skupaj in kaj ne. Kako bo tak človek spravil skupaj spodoben PC ?

St@jler ::

Sicer nima direktnega odgovora na temo, kateri ruter kupiti, ampak bi se vključil v debato PC vs. kupljeni ruter.

Sam osebno nebi imel še ene kište za router, ker imam zadeve v sobi, kjer spim in je kakršnokoli rožljanje tudi najmanjšega ventilatorčka moteče (vsaj meni). Poleg tega če kupi ruter, ga postavim na poličko in mi zasede max. 20x20 cm placa. Zaenkrat imam v mini towerju server, pa se mi zdi da kar dosti prostora zaseda.
Poleg tega se moraš še potruditi, da spraviš en P2 z plato in vsem v eno majhno ohišje, ker je vprašanje če bo pasalo notri.
Tako da iz prostorskega aspekta se mi ne zdi uredu.
Če pa gledam z druge strani, pa prinese taka konfiguracija v PC precej več funkcionalnosti ipd.

Pc, ki ga uporabljaš za router, nima grafične kartice oz. jo daš ven. Zakaj bi jo imel notri?

Ventilatorji se pa itak ne slišjo ob tisti 20 W porabi štroma, ker jih pač preprosto daš ven. Saj jest sem jih dal, pa se nič ne pregreva.

shock@ Zakaj ne greste na SiOL, T-2, UPC,... in ponudite vašo fantastično rešitev? Se strinjam, da se s PC-jem naredi fantastični router, samo nekaterim se ne da s tem vbadat. In kaj se zgodi, če se kaj pokvari.

Dečko, kaj ti res misliš, da imajo ta večje firme in pa ISP-ji (ki jih sam omenjaš), izključno rešitve Out-of-the-box?

Newsflash: namenski routerji in firewalli so relativno nova pogruntavščina. Pred množičnim pojavom in pocenitvam teh namenskih škatlic je bilo kar zelo običajno, da so večja podjetja imela v glavnem vozlišču namenski računalnik, na katerem je nalogo routerja/firewalla opravljal UNIX strežnik. Ta praksa se je pri ISP-jih in velikih podjetjih obdržala še do danes. Nikar ne misli, da so routerji na ARNES-u izključno neke namenske škatlice ala Cisco.

Žal freeware firewall programčki trpijo za podobno otroško boleznijo, kot večina drugega prostega programja - ljudje jim ne zaupajo popolnoma, ker so zastonj. Kako naj bo OpenOffice dovolj dober za našo ultra resno podjetje, če je pa zastonj? (OK, ta primerjava ne drži čisto, ker ima prste vmes še razširjenost Microsoftovega doc formata, ki ni 100% kompatibilen z Ooo) Kako naj bo Monowall primeren za firewall za naše super duper podjetje, če je pa zastonj?

Ampak, dejstvo je, da se produkti, kot je Monowall lahko povsem enakomerno kosajo z vsemi SOHO rešitvami, prav tako pa v 95% pokrijejo potrebe podjetij z do 100 računalniki. Gladko. Monowall ima praktično vse, kar imajo veliki in je opensource - ne gredo se security through obscurity.
- Hoc est qui sumus -

kst:

AD1: ne vidim, zakaj bi bil PC tako elo nezanesljiv, če bo negibno ležal v kotu. Kdaj ti je nazadnje kak vent crknil kar tako, sam
od sebe in kdaj se ti je tako iztaknil kak kabel ali kartica ?

AD2:- Garancija. Njena dolžina vsaj meni ne pomeni dosti. Ko mi stvar crkne, jo moram usposobit čimprej in mi ni toliko važno ali me bo to stalo kaj malega ali ne. Kaj ti pomaga garancija, če ti prodajalec reče "pridite čez dva tedna po novega" ?

Tudi če tega ne bi bilo, se ne bi sekiral. Tudi PC ti lahko traja tako dolgo, da praktično nadživi standard in ga potem zamenjaš ne zato, ker bi crknil ampak zato, ker rabiš modernejši HW.

AD3: Čeprav o recimo EPIA platah nimam prav visokega mnenja, bi lahko eno tako mašinco sestavil z njo. Ali pa s kako staro plato in navadnim Athlonom. Mogoče celo s kako novo mašino. Videl sem že nove socket AM2 mašine za cca 200EUR + DDV.

Po moje bi jo lahko sestaavil sam mogoče tudi malo ceneje, če recimo HDD ne rabiš

AD4: Za te nekatere je lahko gotov router super rešitev. Čeprav ne vidim, kaj je tako težavnega pri sestavitvi PCja.

Počiš tiste komponente skup in si fertik v pol ure. Zna biti, da ti bo vlečenje kablov od in k routerju vzelo bistveno več časa...

IceIceBaby ::

Nisem rekel, da je PC nezanesljiv. Ampak dvomim, da bolj zanesljiv od namenske naprave. Bolj zaupam napravi ki ima doživljenjsko garancijo kot napravi ki ima 1 ali 2 leti garancije.

In ja, zgodilo se mi je že, da sem kolegom menjal ventilatorje, ko so se na lepem ustavili. Ne pogosto, ampak ene 2x, 3x pa sigurno.

Čeprav ne vidim, kaj je tako težavnega pri sestavitvi PCja.

Za večino to je težavno. Moraš vedet katere komponente sploh rabiš, potem pa moraš zadevo še sestavt. Poleg tega moraš imet čas in voljo vse skup sestavt. Nekaterim to ni problem, veliko pa je takih, ki se ne zajebavajo s tem in kupijo namenskso napravo za isto ali nižjo ceno pa še kak dan ali 2 časa prišparajo.

Za isto ali nižjo ceno od?

kst,

celo tvoje sporočilo je obremenjeno s slabim poznavanjem področja in nekimi pol oblikovanimi idejami. Ne rečem, da so nekateri posti v tej temi bili res malo off in res tudi jaz ne bi za resno delo uporabil v službi 5 let starega kompa, ampak ti pa mal pretiravaš...

->veliko sreče pri uporabi routerjev iz PCjev. Verjamem, da se da sestaviti super router iz
->starega računalnika, samo za mission critical zadeve v firmi pa jaz še vedno zaupam
->namenskim napravam, ki so že v osnovi narejene z mislijo na zanesljivost.

Star računalnik za mission critical zadeve odpade v vsakem primeru, ne le za router. Edino, če bi ti razvojniku, ki ima kritično vlogo pri načrtovanju novega produkta v nekem CAD programu dal 5 let star računalnik?
Zanimivo pa, da bi večina raje za router kupila 5 let star rabljen Cisco, kot pa 2 leti star računalnik...

->1. PC ima ventilatorje, grafično kartico, disketnik oziroma cdrom, disk, ram, malo morje
->kablov, ki se lahko iztaknejo...

Kabli se pri današnjih računalnikih zelo pogosto iztikajo, ja... :\ To je ena izmed najpogostejših okvar, ni kaj. Tudi pri strežnikih je treba ta problem odpravljati vsaj 2x mesečno.

->Namenski router je v kompaktnem ohišju, ima manj kablov, manj komponent, vse je bolj ali
->manj zalotano na vezje in narejeno tako, da preživi tudi kakšen padec ali kaj
->podobnega...

Računalnike in routerje običajno v jezi brcamo, tolčemo in mečemo ob tla. Sploh v poslovnem okolju. :\
Brez heca: obstajajo embedded PC-ji, ki ne stanejo prav veliko, imajo vgrajen CF in so dovolj močni, da na njih brez problema teče kak minimalističen Linux z ali brez GUI. Še toliko lažje pa mini mini Monowall.

->2. PC, ko je nov ima 1, 2 leti garancije če kupiš komplet, če ga sestavljaš po delih mogoče
->še manj. Namenski router ima doživljenjsko garancijo. Mislim, da to pove precej o
->zanesljivosti hardvera. Verjetno ne da proizvajalec kar na blef take garancije potem pa
->menja produkte po tekočem traku.

Načeloma dober pomislek. Ampak:
-doživljenjska garancija je običajno omejena, če ne drugače pa z zaključkom življenjskega cikla izdelka - garancija propade par let po tem, ko ga umaknejo s trga.
-Kljub vsemu je pri računalniku HW najbolj zanesljiva komponenta. Človek in posledično tudi SW odpovesta precej bolj pogosto. Če gre za kvalitetno robo, ni s HW nobene panike. Delal sem v podjetju, kjer smo imeli 80 računalnikov in prenosnikov, v roku 2 let smo menjali 1 monitor (star preko 5 let), dva CD-ROMa (stara preko 5 let) in SCSI disk na serverju (star manj kot 2 leti). Najpogostejši vzrok HW okvar je udar strele, sicer se kvalitetne komponente kvarijo izredno redko.

->3. Kakšen računalnik dobiš za 200, 250€ ? Dvomim, da lahko sestaviš majhen, tih
->računalnik s kakovostnimi komponentami, ki jim lahko res zaupaš, medtem ko za toliko
->dobiš že spodoben router.

Bi sicer moral preverit cene, ampak mislim, da se motiš. Že prej omenjeni Embedded PC niso prav nič dragi. Gre za nekoliko manj zmogljive x86 kompatibilne računalnike, ki na majhni matični plošči vsebujejo cel kup integriranih I/O enot, nekaj CF diska in kaki dve generaciji stare procesorje. Pri nas uporabljamo za nadzor nad napravami malo boljše, na katerih teče kompleten Win2000, tako da stanejo (z licenco) nekako 500 EUR, vendar obstajajo tudi cenejše variante. In so zelo tihi.

->Tega, da je 5 let star računalnik neznanega porekla bolj zanesljiv od nove namenske
->naprave pa sploh ne bom komentiral. Poleg tega na bolhi bolj težko dobiš račun za rabljen
->računalnik.

Glede tega se pa strinjam, kot sem že tudi uvodoma povedal.

->4. Nekateri se pač nočejo zajebavat s sestavljanjem PCja, ker tega ne znajo, nočejo,
->nimajo časa, whatever. Verjamem, da ste nekateri maherji in vam je to nekaj povsem
->običajnega. Ampak večina ljudi pa tega ne zna, ne pozna komponent, ne ve kaj gre skupaj
-> in kaj ne. Kako bo tak človek spravil skupaj spodoben PC ?

Viš, takole je - govora je o podjetjih. Za domačo uporabo je stvar točno takšna, kot praviš, za podjetja je pa stvar odločitve. Ako imajo v podjetju zaposlenega človeka, ki se čuti sposobnega administrirat Linux strežnik v vlogi firewalla, je morda vseeno in tudi ceneje, če v okviru delavnika še 5 ur na mesec pri normalnem delovanju preverja in fine-tuna ta strežnik, kot pa če nabavijo Ciscotovega ASA za 1500 EUR, ki ga bo ravno tako treba preverjat. Po drugi strani, če bi podjetje rado imelo set&forget zadevo, lahko spet nabavi router v rangu 100-200 EUR, ali pa en Embedded PC in gor vrže monowall. V obeh primerih zadeva deluje tako, da lahko nanjo pozabiš.

Kot pravim, stvar je samo v temu, da freeware firewallu ne zaupamo.
- Hoc est qui sumus -

krho ::

Gigabyte GA-M61SME-S2, VGA, AM263€
AMD Athlon 64 3800+ X2 Dual-Core Box, AM2 79,8€
Geil DDR2 LONG DIMM 2x512MB 800 MHz 47€
TP-Link TF-3239DL 2x100MBit 11,4€
512M USB ključek8,5€
SUM == 210€
Kar sem sestavil je totelen overkil, manjka le še ležeče ohišje, vse skupaj je se pravi tam 260€ vse skupaj pa ima en samcat ventilator onega v napajalniku
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net
1
2
3

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup routerja - 300 uporabnikov (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
13010190 (7219) Spock83
»

cene ruterjev (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
557040 (5796) gameby
»

Izbira routerja za majhno podjetje

Oddelek: Omrežja in internet
393284 (2311) bastadu
»

Računlik - router