» »

Router za manjše podjetje

Router za manjše podjetje

«
1
2 3

BluPhenix ::

Torej, prosim priporočila za router, ki bi služil v podjetju. Internet povezavo uporablja nekako 6 računalnikov, seveda s switchem (ni treba da ima router toliko portov).

Važno mi je predvsem to, da je zanesljiv in da nudi neko uredu stopnjo varnosti (uredu firewall ipd.). Fanj je tudi, če podpira VPN. Primarno pa je vsekakor, da je zanesljiv, torej da ga ne bo treba resetirati vsakih par dni. Mora delat, razen če pade cigel na njega (pa e takrat bi bilo dobro da bi :D) .

NE bo se uporabljal za noben P2P, messenger programi me ne zanimajo (zato prosim ne omenjat takih, ki delajo dobro s tem). Internetna povezava ima statičen IP.

Cena do recimo 200€, če sem slabo zastavil ceno za to kar želim, me seveda popravite.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

steev ::

Najprej reces da te ne zanima p2p in podobno sranje, potem pa poves da daš 200€. Nekako nelogično. Kaj pride v poštev kak home made router iz kakega pentiuma 1?
:|

amigo_no1 ::

draytek vigor 2910

ali

d-link dir 100

Zgodovina sprememb…

Jst ::

Če bo prenesel full load p2pja iz več računalnikov hkrati, ob tem pa še vedno zagotavljal odzivnost, potem je to dober router. Ampak ni pa nujno, da ima obilico funkcij. Te cheap routerji so pravi gamble. Enterprise zadeve so pa v višavah.

Jaz bi ti priporočal, da ga sam sestaviš. Gor pa namestiš kakšen m0n0wall, IpCop,.. Tako boš imel dokaj zanesljivo in fleksibilno zadevo. Pa še cena, ki je potrebna za tak računalnik, je v bistvu na ravni žepnine.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

BluPhenix ::

steev, drugič prosim preberi do konca.

jst: sam ga ne bom delal, ker s tem preprosto nimam izkušenj, nimam pa ravno časa da bi se s tem začel ukvarjati. Kot sem napisal potrebuijem tudi varno in zanesljivo stvar, kar v začetku takegapočetja vsekakor nebi bila. Tako da to, zaenkrat odpade.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Zgodovina sprememb…

Jst ::

> Kot sem napisal potrebuijem tudi varno in zanesljivo stvar, kar v
> začetku takegapočetja vsekakor nebi bila.

Hmm, default (no, sej drugega ni) instalacija m0n0walla (FreeBSD based) ti vzame 10 min in je čisto zaprta zadeva, nimaš kaj vdirati. Preko web interface-a si potem lahko nastaviš še kakšne odprte porte, če jih potrebuješ, VPN. Poleg routanja ima še nekakšen osnovni set pravil za firewall. Tukaj ne moreš faliti.

IpCop je že druga zadeva, dosti bolj fleksibilna. V nasprotju z m0n0wallom, tukaj lahko inštaliraš tudi svoje programe, po default-u ima nadgrajujoči se firewall, ki opravlja svoj job kar dobro.


---

Za 100-200€ dobiš (po mojem pojmovanju) cheap modele, kateri niso flexibilni, firewalla nimajo oz. imajo samo, tako kot m0n0, nekakšen osnovni set. Pri IpCopu imaš še IDS (Intruder Detection System), kar pri cheap routerjih ne najdeš. Cheap modeli, ali nimajo, ali pa slabo opravljajo Bandwidth Shaping oz. Quality Of Service.

Ne vem no, za firmo jaz ne bi kupil cheap router. Glede na to, kar si ti napisal da rabiš, bi ti jaz najbolj priporočal m0n0wall. Zadeva je preklemano varna in foolproof. Bi si upal trditi, da so default nastavitve na m0n0-ju dosti bolj varne, kot pa na kakšnem routerju. Za postavitev ti vzame toliko časa kot za kupljeni router plus 10min instalacija.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

mainman ::

Kot prvo pozabi na neke p1 ali podobne računalnike. Na dolgi rok se ti stvar ne splača. V firmo take zadeve ne spadajo edino če imaš sposobnega sistemca, ki ve kaj dela in mu je vzdrževanje takih stvari primarna dejavnost.

Vzami enega od usmerjevalnikov, ki so namenjeni za firme.

Od netgeara imaš prosafe serijo.
Imaš Vigor 29xx serijo
Linksys ima rv serijo (npr; rv042)
3com ima officeconnect produkte
Imaš pa še Billion BiGuard, ki pa ga osebno ne poznam.

Naštel sem ti samo nekaj bolj znanih firm je pa teh usmerjevalnikov malo morje.

steev ::

Kaj manjka P1 in m0n0wall-u. Verjetno najboljsa izbira. Tudi najcenejsa. Vzdrzevanja potrebujes toliko kot za ostale kupljene routerje.
:|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: steev ()

BluPhenix ::

No to mi je že bolj v pomoč.

tisti rv042 mi je precej všeč. Kakšna sta pa RVS400 in rvl200? Če imaš kaj izkušenj?

Pač glede p1 in self made, meni se s tem ne da ukvarjati, nimam časa niti volje. Pa tudi direktor ni ravno za taka "mešetarjenja", pa meni tudi ni ravno všeč in nebi rad imel v komunikacijski omarici celo kišto samo za router. Če se ne motim nisem nikjer zapisal, da mora biti zadeva čim bolj poceni.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

steev ::

Hoteli smo tebi in podjetju bolje. Mi smo ti priporočali. Če pa ti/podjetje tega ne želite, pa tudi prav. Sekiral se ne bomo. Pa že ene 3X je bilo rečeno, da potrebuješ 10 minut da naštimaš m0n0wall za osnovno delovanje.
:|

BluPhenix ::

Glej zdej že 3jič pišem da nočem self made stvari. Ok hvala za skrb, ampak če nekdo reče, da noče take rešitve je ni treba silit, sploh pa če ne veš ali je res tako bolje zame in za podjetje.

Če je z kupljenim routerjem kaj narobe, je pač narobe, se uveljavi garancijo. Če je s takim self made problem, bom potem jaz imel probleme, ki jih nočem imet. Eno je če delaš take self-made stvari vsak dan, drugo če to delaš enkrat in prvič v življenju. Ampak očitno je to pretežko za razumet.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Senitel ::

Self made... Saj če kišta crkne tudi uveljavljaš garancijo. Konfiguracijo boš moral tudi na box routerju narediti isto kot na m0n0wall-u. Vse kar je pri m0n0wall-u "self made" je to da moraš zapečt CD (s katerega se ti bo ta PC bootal) in vstavit disketo v disketnik (na katero bo shranjeval nastavitve).

#000000 ::

Sej lahko monowall tudi kupiš, zakaj ne, wrap mislm da se reče zadevi, ali pa mikrotik ipd. to je vse z garancijo ipd. vendar je drago k žafran , nekaj 100€ takoj, v bistvu pa je notri isti software kot če zadevo narediš doma za 20€ vsega skupaj.

Lej če nujno mora biti kupljen oz. z garancijo (tovarniški) ti samo povej, zrihtam koj, edino cena ti pol ne sme delat težav. LP

mainman ::

rvs-a in rvl-a ne poznam tolko, da bi ti lahko povedal da sta ok.

rvs je gigabitni in ima zraven še ids. rv je 100 mb in nima ids. rvl-a pa ne poznam.

b ::

rv042 sem testiral pred par leti in je sicer OK, ampak VPN pa sucks... Predvidevam sicer, da je bil to kakšen firmware bug in je odpravljen. Kakorkoli, zadeva je spravila čezse VPN promet, ki se je meril v dvomestnih številkah. Kilobitov na sekundo. Yuck.

Ampak od takrat se ga nisem več dotaknil in predvidevam, da če bi ta problem še vedno obstajal, bi se to razvedelo... Je pa bil takrat cca 400€, ne vem kolikšna je cena sedaj.

Za res dobro delovanje bi jaz priporočal D-Link DGL-4300. Sicer ga prodajajo kot gaming router, ampak to pomeni dober QoS in da zdrži obilo prometa ter ima 4 gigabitne porte. Cena je pod 200€.

Druga varianta je, da kupiš 2 linksys-a wrt54gl (skupaj okrog 200€) in namestiš gor DD-WRT. Funkcionalnosti boš imel dovolj za tvoje potrebe, pa še hot spare v primeru da prvi router crkne. Namestitev drugega firmware-a pa ni noben bavbav, boš imel v eni uri 100% vse narejeno na obeh routerjih.

Z Draytekom jaz nisem bil zadovoljen, ampak to je bilo daleč nazaj (5 in več let) in mislim, da takrat še ni bilo serije 29xx, tako da o tem ne morem govorit.

shock ::

BluPhenix:

Verjamem, da se ti ne da vbadat z raznoraznimi linux sistemi, najboljše je da si omlišiš kakšnega cisco, 3com, netscreen varianto. Samo take zadeve niso poceni (reda 400-800€), ampak zato imaš za to ceno kvaliteto in dober support v ozadju.

Mr.B ::

France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

BluPhenix ::

Huh to je hudo ... ampak vseeno mao predrago.

Zaenkrat sem se zagledal vi tisto RV serijo Linksysa je pa vsekakor tudi vse ostalo dobrodošlo.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

shock ::

Samo tako za info, glej kakšna je cena in verjetnost, da ti vdrejo notri v tvojo omrežje in kakšna škoda bi nastala zaradi tega in koliko pa stane dober router. No, da ne bi spet mislil da bi pri pocen routerjih se, da kar tako vdret notri ampak dobri routerji imajo razne bombončke kot so antispam itd.

IceIceBaby ::

Priporočam Netgear ProSafe serijo :)

FVS318 recimo, cena malenkost pod 140€.

SasoS ::

kak asus 500g premium pa x-wrt. zmaga, se obnese tudi v večjih podjetjih ;)

BluPhenix ::

Ta netgear mi je zelo zanimiv. Edino kar me malo moti je to, da moraš software za VPN dodatno kupiti. No bom naprej razmišljal.

shock, ja, se strinjam, ampak podjetje ni moje, tako da ne odločam jaz o končni ceni
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

IceIceBaby ::

Ja, to je spet ena čudna poteza od Netgeara (ko že misliš, da je vse popolno...). Ampak če je sila se da skonfigurirat od MS ipsec clienta. Je precej zajebancije, ampak prihranek je pa kar velik.

jan01 ::

Ja vzameš kak asus wl500gp (ali kaj podobnega) in z x-wrt (in dodatnimi package). Gor imaš lahko odličen openvpn.

IceIceBaby ::

Ta Asus je čist consumer produkt. Ne rečem, da ni zanesljiv in dober, ampak če imaš na router obešene mašine, od katerih je odvisno tvoje poslovanje in pomožnosti še kakšno IP telefonijo se pomoje splača investirat v res varno in zanelsjivo rešitev.

Prosafe serija od Netgeara recimo ima lifetime garancijo in je že v osnovi namenjen poslovnem okolju.

SasoS ::

Jaz sem imel na svojem asusu 116 dni uptima. Potem sem ga resetiral ker sem ga premaknil polico višje :P

steev ::

Da ne govorimo o m0n0wall-u. Zdrzal 200 dni, potem pa so ga ustavile poletne nevihte. :P
:|

aambro ::

Moram povedat dobro izkusnjo s homemade routerjem. Nisem se spoznal na te zadeve, vendar je bila osnovna instalacija precej enostavna. Doma imam mrezo in gor 6 - 7 pcjev, od katerih jih zal kar nekaj vlece preko p2p programov in sem imel prej s kupljenimi routerji do 20 kSIT stalno probleme. Stalno so zamrzovali. Potem pa sem za 4000 SIT kupil star pentium, nalozil gor Coyote Linux z diskete in mi zadeva se ni crknila. Z napajalca sem celo vzel ven ventilator, izklopil disk in stvar je popolnoma neslisna. Edino enkrat, ko je vzgala strela, mi je upor na mrezni skurlo, tako da sem moral menjat mrezno.

Nasvet za Coyote Linux sem pa dobil na Slo-Techu, tako da se ob tej priliki zahvaljujem tistemu, ki ga je omenil. V kratkem bom enako zadevo verjetno instaliral tudi v sluzbi v kateri delam predvsem zaradi QoS in vecjega nadzora.

jan01 ::

Ja, asus je s privzetim firmwarom(linux!) bolj zanič, a obstajajo izboljšave kot x-wrt(openwrt gui)

kulSMS ::

meni se tudi zdi, da je moj router P-233 s coyote linux-om dosti bolj zanesljiv, kot razni routerji (recimo Linksys WRT-54GL), ki se jih kupi v trgovini.

IceIceBaby ::

Nekaj je domača uporaba, kjer zanesljivost in dodatne storitve ne pomenijo dosti. Če ti doma pade dol router ni kakšne hude škode, tisti torrenti bodo že počakali kak dan, pa na kabel se boš moral priklopiti.

Če maš pa na router obešenih nekaj službenih računalnikov, od katerih je odvisno tvoje poslovanje se pa kriteriji malo spremenijo. V takih primerih se kriteriji malo spremenijo. Ne gleda se toliko na ceno (ker ti že nekaj urni izpad naredi več škode kot je sploh router vreden), ZELO zaželjena je pa dobra statistika, doživljenjska garancija, hiter servis...

Jaz verjamem, da vam doma sestavljeni routerji služijo povsem spodobno, ampak po zanesljivosti se en star pentium z 10 let starim diskom pač ne more primerjati z namensko napravo, ki je narejena tako, da dela kar se da zanesljivo (govorim o boljših, pro routerjih, ne teh navadnih wireless za doma).

kulSMS ::

potem je pa najboljša izbira Cisco routerji.

IceIceBaby ::

Ni nujno. V rem razredu je Netgear zelo konkurenčen.

steev ::

kst, nekaj govoris u 3 pm. Bod rajsi tiho. Sej mu nocem vsilit p2 routerja, samo ne pretiravej. m0n0wall bo z lahkoto naredil 300 dni uptima in ja, sploh ne uporablja diska (samo za bootanje), ce te je pa ze tako strah, potem pa vzames en CF2IDE adapter in eno CF kartico.

Edit: Najbolj mi gre na k. to, da folk sploh ne uporabljal (leto+) zadeve in govori kako je to nezanesljivo in oh in sploh. Kaj prodajas netgear-e? In verjetno se bo prej pokvrail ta tvoj netgear kot ta P1, ki ima ze 10 let za sabo.
:|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: steev ()

shock ::

steev:
A mi znaš povedat na koga bi se obrnila firma, ko bi se kaj zgodilo računalniku? A obstaja v slovenji kak tehnični center pomoč uporabnikom in s hitrim odzivom (razni slo-tech forumi odpadejo že na samem štartu). Raje plačaš več in imaš zanesljivost. Ne mislim zanesljivost uptime ampak zanesljivost pri tehnični podpori. A je tako težko razumet, da v sloveniji niso vsi računalniški freaki?

SasoS ::

Ja kaj pa naredijo ko se s katerim drugim računalnikom kaj naredi? Če je taka kriza 10 min downtima, potem najbrž da imajo kašnega sistemca...vsaj zunanjega :)
Za ceno "slabega" profi routerja dobiš 2 asusa, eden ti lahko magari sedi zraven na polici. Še vedno imaš potem manjši downtime (5s, štrom ven, ethernet ven, štrom not, ethernet not :D) kot pa da klicariš nek netgear tech support...

kulSMS ::

Če bi rad zelo hiter odzivni čas pri podpori je najboljše kupiti 2 routerja (pa ne glede kakšna sta) in oba skonfigurirat in če gre kaj narobe enostavno prvega odklopiš in daš drugega v mrežo. Podobno kot backup povezava pri internetu.

A imaš zanesljivo in hitro tehnično pomoč, če kupiš nek PRO router?
Upam, de je pri tem ponudijo kaj več kot garancija v 45ih dneh.

steev ::

Nisem rekel, da mora imeti podjetje kišto (beri višje). Se povsem strinjam z zgoraj napisanim, da imaš neko podporo, pomoč, karkoli že. Pravim samo o zanesljivosti, da te kište niso čisto nedolžne, kot izgleda na prvi pogled. Pravim da zdržijo tudi po več let (pri meni). In če je kišta stara 10 let, še ne pomeni da se bo jutri pokvarila. Te kište so že precej ulaufane, tako da jo samo še kaka strela lahko uniči (kot tudi te vaše ciscote za 1000€), sama od sebe se bo težko pokvarila.
:|

shock ::

Zakaj pa misliš, da SiOL ali pa kak T-2 nima kake PC-je namesto high end routerje kot so Juniper ali Cisco ali pa še nevem kaj. Saj bi s tem prihranili za faktor 1000 in več? Saj če bi se en pokvaril bi itak imeli kak PC na rezervi. Mater so neumni ker niso linux freaki, a ne? Zakaj sploh v našem podjetju imamo najeti 100M vod namesto T-2 100M, saj bi s T-2 optiko bistveno prihranili, ... Zato ker poceni rešitve niso lih vedno zanesljive. Isto to velja za moj 7 let star linux router, ki je zgrajen z ne najbolj kakovostnimi deli in samo vprašanje časa, kdaj se bo kak kondenzator, na matični plošči ali pa kaka druga komponenta pokvarila. BTW med tem obdobju sem moral že zamenjal disk, napajalnik in mrežno kartiico.

SasoS ::

Zato ker PC nima hardwareskega routanja, ki ga za za 6 pcjev nekako ne rabiš (siol in t-2 pa)...
s t-2 optiko bi pa najbrž de res kej prihranil ;)

steev ::

Aja, sry. Nisem vedel da imate v podjetju 10+ Gbit/s prenosa in in 20k uporabnikov.
:|

Daedalus ::

Važno mi je predvsem to, da je zanesljiv in da nudi neko uredu stopnjo varnosti (uredu firewall ipd.). Fanj je tudi, če podpira VPN. Primarno pa je vsekakor, da je zanesljiv, torej da ga ne bo treba resetirati vsakih par dni. Mora delat, razen če pade cigel na njega (pa e takrat bi bilo dobro da bi :D) .

Pred nekaj časa sem nekaj pisarniških računal obesil na najcenejšega Linksysa (60 nekaj €), vsega skupaj jih je 9 - 10, na 100 mbit interni liniji. Ajd, prek 5 MB/s res ne spravi skup (verjetno ma kaj zraven tud dodan najceneši level one switch, ker ma router sam 4 porte), dela pa ok. Na začetku je mel neke prebliske, pa je updejt firmwara to rešil. Za noben denar me pa ne pripraviš, da grem to zamenjat s P1 in monowallom - preveč dela. To vštekaš, parkrat klikneš in maš mir. Sam, to je res el cheapo varjanta, čeprav za tam je to uber napredek (prej je blo treba za vsako novo računalo fehtat fiksni Arnesov IP), ti pa si kr lepo privošči nekaj v rangu 200€, pa mir. VPN pa dela tud prek tega čisto dobro ven, za not pač porte odpiraš.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

steev ::

Sam da sliste kista+m0n0wall, naredite iz muhe slona. Ce bi enkrat probal, kako preprost je m0n0wall, nebi nikol vec kupoval routerjev. :D
:|

krho ::

en pc + monowall je 3x lažje skonfigurirat kot Ciskota.. (beri, sem zadevo sam vzdrževal). Sedaj je nekdo tečen in zahteva, da VPN teče preko Ciskota... Sedajle čakam ponudbo za Ciskota + vzdrževanje... Bom napisal cene semle, ko dobim zadevo na e-mail...
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

shock ::

Saj ne silim človeka, da kupi rešitev za 1000€, ampak samo hočem povedat, da poceni stvari pa za vse ne pride prav. BTW Z "navadnim" računalnikom se da naredit tudi 10G router (namig: Google -> 10Gbit/s PCI-X).

mihec87 ::

Omg fantje kaj ste tok posiljeni s starim računalnikom zadevo ste mu predlagali in predstavli kako te stvari grejo pa mu ni do tega..in želi router...
Je pa tako da imajo vse stvari svoje prednosti ter slabosti..

Ne pa da se že več ko pol teme samo flejma stara kista vs router.

Jst ::

Zakaj bi pa dal "staro masino"? VIA Cx procesor, mini plata, 128rama, CF kartica, HTPC ohisje. In to je na ravni 200-300EU.

Okej, razumem, da mu do tega (homemade) ni - zato sem pa nehal s predlogi, - ampak gre nam pa na jetra, ko pljuvate nekaj, kar sploh ne poznate. Kaj je pa v routerju za 200EU?? Svetovali smo mu, ker je rekel, da potrebuje za podjetja. Kaj pa rabijo podjetja? Ce se nekdo ali pa mogoce dva naenkrat spomnita dl nekaj iz torrent omrezja (legalno, ker danes sploh ni vec tako neobicajno), sef pa normalno uporablja IP telefonijo, tajnica brska po mejlih in ko se Janez spomni odpreti IE mu www.najdi.si V TRENUTNU odpre. Kaj bo pa router za 200EU???

Aja, Siol, T2 v svojih centralah ne uporabljajo zadev po 1000EU, kot je bilo omenjeno, ampak vsaj ena nula vec.

Se ena cvetka. PC nima hardwarskega routanja. Hahaha, kaj pa to pomeni??


---

Spostujemo zelje, ampak ko nekdo zacne stvari zavijati v meglo, smo pa jezni.

I rest my case.

Upam, da ti bodo svetovane stvari ustrezale in ni niti enega razloga, da ti ne bi. Jaz ti samo svetujem, da se izogibas Cheap stvari. Le-te se za domacega uporabnika z nekaj racunalniki niso, kaj sele za podjetje.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

mihec87 ::

Jst nicesar ne pluvam in tut ni treba iskati igle v senu sedaj, saj se dobro ve kaj sem mislis s tem staro kišto.

Glede Janeza pa tako ce bo negdo laufal p2p na veliko, pa ip telefonija itd..net dela pocasi tudi brez vmesnih aparatov, res pa je da to lahko se poslabsajo.

Drugace pa kaj pa kaksen linksys wrt-54gl router?

Jst ::

Jaz nisem nikoli govoril o kakšnem starem hardware-u. Če so nekateri svetovali, kako lahko prideš do tega najceneje, je drugo. A dejstvo, da če se odločiš laufati več service-ov, rabiš prekleto več kot pentium 1, kot je bilo omenjejo. Recimo ClarkConnect. Če se tu odločiš za WebCache in MySQL, rabiš že kar prekleto dobro serversko mašino, da to dela. Ampak jaz nisem fan all-in-one rešitev in se mi tudi z vidika varnosti to ne zdi dobra stvar.

Obstajajo trgovine, ki ti sestavijo kišto v velikosti XBoxa, 3 GBitne mrežne (3 za WEB, DMZ, LAN) ter ostal hardware in naslednji dan dvigneš/kupiš, kot da bi prišel po zapakirano stvar z garancijo. Nato ti ostane samo še nekaj minut do polnega delovanja.

Kaj je pa tako različnega in slabega, če si lahko sam izbereš najustreznejšo rešitev, kot pa proti nadgrajevanju firmware-a, kot je bilo omenjeno?

Cisco. Lepo se sliši, priznam. Za Cisco, ki ti ponuja osnovo - routanje, - kot m0n0, boš odštel koliko tisoč eurov?


---

Prav žleht ste s temi Crap El-Cheapo Asusi, linksysi...

> Glede Janeza pa tako ce bo negdo laufal p2p na veliko, pa ip
> telefonija itd..net dela pocasi tudi brez vmesnih aparatov, res pa
> je da to lahko se poslabsajo.

Hehehe, ali si kdaj slišal za Quality Of Service (Bandwidth Shaping)?

Ravno pri takšnih stvareh, poudarjam, je dobro, da veš kaj kupiš. Tudi če 10 računalnikov laufa p2p, MORA ssh, web, ip telefonija, še vedno biti on the top of the list. In tako dela čisto normalno, kot da 10 ljudi s svojimi p2p klienti, sploh ne bi bilo. Vidim, da nimaš niti dovolj znanja niti dovolj izkušenj z mrežami.

V QOS določiš, da se moraji ssh/ip telefonija/web strani paketki, ki letijo čez router, biti obravnavano prioritetno, ne glede na to, kaj se dogaja v mreži. Tako bo dober router z dobro nastavitvjo bil odziven v takšnih situacijah. To je odvisno tako od samega routerja, kot od samega uporabnika oziroma kaj bo človek nastavil. Lahko mu nastaviš, da p2p sploh čez ne spusti, ali pa, da se med uporabniki razdeli bandwidth pravično. Odvisno kaj hočeš. Če si šef si lahko nastaviš, da ko rabiš bandwidth ti ga zagotovi, kolikor ga je, tudi če potem zablokira ostalim p2p. In dober router z dobrimi nastavitvami bo naredil točno to.

Pa prosim zapomnite si, da je router nič drugega, kot računalnik. Nič nima magičnega, super herojskega, da bi bil drugačen od računalnika s pravim softwareom. Oboje je enako. Ponavadi so manjši, ja, to je pa tudi vse.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

BluPhenix ::

Jst, če pogledaš moj post, boš opazil, da je napisano kaj se bo rabilo in kaj ne. In prosim, ne s takimi kaj pa rabijo podjetja ipd. Ker ne veš za kaj se rabi, preko neta imaš lahko še morje drugih servisov, kjer je zanesljivost precej nuja.

Tako, pa da bi imel dva cheap routerja in ju menjaval ne pride v poštev, ker zadeva mora delati tudi ko mene ni. In ne more čakati, da pridem naz menjati router, žal.

CF kartic pa tudi nebi dajal v zanesljivo rešitev ... ker že same po sebi niso ravno nekaj hudo zanesljive. Ja, so bolj kot kakšna disketa, stari disk, a še vedno ne toliko. Navadno manj kot flash spomin vdelan v sam čip.

Vsekakor hvala vsem za predloge, zaenkrat se nismo še nič odločili.

P.S.: Jst, če je tisto s C3 v rangu 200-300€ ... pa mi je še vedno bolj všeč router v rangu 200-300€, žal. (Če ne drugo je 5x majnši :P )
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup routerja - 300 uporabnikov (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
1309665 (6694) Spock83
»

cene ruterjev (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
556573 (5329) gameby
»

Izbira routerja za majhno podjetje

Oddelek: Omrežja in internet
393132 (2159) bastadu
»

Računlik - router

Oddelek: Omrežja in internet
181480 (1173) steev
»

Kateri router bi mi priporočali?

Oddelek: Omrežja in internet
261995 (1379) Yacksy

Več podobnih tem