» »

Kateri ROUTER

Kateri ROUTER

Groovy ::

Zanima me vaše mnenje o nakupu ROUTERJA.>:D

- xDSL PLANET Cable router (4 LAN / 1 WAN) 14k SIT comtron
- Router LevelOne FBR-1405TX 4portni 16K SIT mimovrste.domenca.com
- ADSL/CABLE Router 4port +FireWall (firme ni) 15k SIT techtrade

Ve kdo mogoče še kje kaj za kako ugodnejšo (+kvaliteta) rešitev?:\
I am the captain of my soul
  • premaknil: Predator ()

sash ::

sam imam xDSL PLANET Cable router (4 LAN / 1 WAN) 14k SIT comtron in ga uporabljam že pol leta in dela super, edini problem je v tem da je bil takrat dražji ;((
--------------------
Think different...
TOROiD Group

Wox ::

Odvisno, kaj pričakuješ od omrežja. Vsi trije routerji, ki si jih naštel so podobna jajca. Tak da izbira je tvoja. Če boš mel v omrežju npr. 4 računalnike in bodo uporabniki normalno surfali po www in čekirali svoje maile zadeva duluje OK s katerim koli od naštetih. Če pa boš na kakšnem računalniku poganjal kak P2P program (bog ne daj več njih), pa boš imel prej ali slej štalo. To so pač low-budget routerji, ki jim je QoS španska vas.

DSmidgy ::

Samo če maš adsl s 4Mb/s po tvojem router s 100Mb/s ne bo mogel prebaviti tega prometa? Zakaj QoS če zasede samo 4% zmogljivosti routerja?

Wox ::

Glej. Upload ti štopa download. Ne moreš downloadat brez da bi poslal zahtevo (upload) kaj boš downloadal. P2P programi namreč kar naprej v zelo kratkih časovnih intervalih pošiljajo paketke z zahtevami za ono in tisto - upload je preobremenjen. Zadeva brez nekega inteligentnega mehanizma deluje na princupu FIFO (first in first out). Npr. eMula pošlje nek paketič z neko zahtevo. Nato ti hočeš surfat in browser pošlje paketič z neko zahtevo. Ker je upload zabasan se čaka, da se dobi odgovor na eMulino zahtevo. Šele takrat, ko ta odgovor pride (kar pa traja in traja) se pošlje paketič z zahtevo browserja. In tako naprej. Kar naenkrat ti tistih 4Mbit/s downloada nič ne pomaga in se počutiš, kot da bi bil na 45kbit/s povezavi.
No, tu pride do izraza QoS (quality of service), ki je po domače povadano nek inteligentni mehanizem, ki paketke z zahtevami markira glede na prioriteto (npr. low, high). Routerji, ki QoS podpirajo so precej dražji (npr. Cisco) in za domača omrežja niso ekonomsko upravičeni. Baje da obstajajo routerji, ki so cenovno sprejemljivi pa majo npr. 2 porta z visoko prioriteto in 2 porta z nizko prioriteto. Kako pa se zadeva v praksi izkaže pa ne vem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Wox ()

Jebiveter ::

Ce imas 30min casa in nekaj malega volje, znanja ter eno zabaceno 386ko potem ti priporocam FreeSCO.
Free linux-based router, zelo enostaven za konfigurirat in po pricevanjih nekaterih osebkov na njihovem forumu, se brez problem kosa z Cisco routerji.
Baje nekaterim bivsim uporabnikom Ciscotov deluje celo bolje!

Sam si bom tudi postavu router z FreeSCOtom cez 14 dni ko koncno dobim ADSL!

Mi je pa vsec tud zarad enga druzga razloga: da se ga namestit na disk (drgace deluje z diskete) in instalirat apache+mysql+php+mail+... serverje! Tako se ne rabis prevec zajebavat z instalacio komplet Linuxa. Bomo vidli kako se bo obneslo.
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

Wox ::

Jebiveter: Seveda. Ta rešitev je baje OK. Sem že vse na netu prečekiral. Zdaj čakam le še en stari komp, da zadeve uštimam. Kolko sem pa bral na forumih zadeva caruje.

BigFoot ::

Viharnik>a se to dogaja tud ce mas recimo 768kbit UL? ne samo 256kbit
LG 77CX OLED TV; Marantz SR6010 7.2: 5x Focal Sib, 2x Focal Cub, 2x Focal
Little Bird; PS5, Xbox Series X, PS4 Pro, Xbox One, PS3, Vero 4K, Samsung
UBD K8500 4K UHD, Philips BDP2180/12

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigFoot ()

Jebiveter ::

@Viharnik: Ce te zanima, jest ravno prodajam stare racunalnike, ki se mi valjajo po sobi.
Imam enga Cyrixa 200+ na ASUS ATX plati, tud kak ram bi se nasu pa graficna. Za FreeSCO poganjat je vec kot prevec! :) Po moje bi kot lokalni servercek deloval prav fletno. :D
Ce te zanima me kontaktiraj na ZS.

Lepo je videt, da free in opensource posegajo tudi "trg" drugace rezverviran pretezno za hardverske resitve (routerji). Vsaj po moje, no...
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

Wox ::

Jebiveter: Dva frenda mi že ponujata svoje stare kište. Vseeno hvala. Sicer sem pa bogu za hrbtom iz Murske Sobote, tak da ne bi glih v Lj šel po kišto. Trenutno pa se niti nimam časa ubadat s temi zadevami (faks pa to). Ko se stvari umirijo pa sigurno. Če boš zadeve uštimal, daj prosim napiši postopek v ta post. Sem bolj lene sorte :D . Sicer si pa jaz želim uštimat takšno omrežje: trije računalniki; en za delo (moj), file server(tu bi tekli P2P programi), pa familijski računalnik. Se pravi da bi pol rabo kar štiri mrežne v računalniku z Freescom. Ali se motim. Al pa tri (piše da podbira tri NICe), pa bi pol mojga in pa familijskega vezal pač na hub. Pa kje naj najdem tri ISA omrežne kartice, ker 386tke pa 486tke če se dobro spomnim nimajo PCI-ja? Tak da bi blo še njbolš met malo novejši komp s PCI.

Ma večji upload maš boljše je. Se pa da še tako velik upload nabasat, tako da...

Gapi ::

486 so ?e imele pci vodila . Tam od dx2 naprej.
No person is rich enough,to buy back his past.

ali3n ::

res je - jaz sem imel "eno zadnjih" na VLB vodilu... kake 2 meseca kasneje je prišel ven PCI.
Glede ISA mrežnih - poglej na bolhi - skoraj vedno je kaka 3COM 509 gor...
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

MadMax ::

Če se povrnem na začetno vprašanje:
Planet: ne. Ob intenzivni obremenitvi (p2p) se sesuje. Slabe izkušnje.
Level One: se mi zdi nekako najbolj razširjen med home-userji, nekih večjih problemov ni zaslediti. Osebno nimam izkušenj z njim.
Digitus: ja, ta je iz TechTrade-a. Stvar deluje. Print serverja se sicer (baje) ne da usposobit, vendar se mi zdi soliden. Ga imam ene 4 mesece, se še ni sesul.
www.digitus.de

Morda ima kdo izkušnje z Intellinet routerjem (tudi TechTrade)? Par jurjev dražji, ima pa več nastavitev.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Darko ::

Kako zmogljiv računalnik mora biti za ta Free router? Imam kabel z 2Mb linijo. Koliko rama in kakšen disk? Verjetno zadošča že nekaj 100MB. Koliko mrežnih kartic. Dve ali več? Ena za uplink, ena za hub ali po eno za vsak računalnik.
Še eno vprašanje: Ali lahko z dvema WIFi karticama vzpostavim neposredno povezavo ali je obveznen sprejemnik?

LP Darko

ali3n ::

@Darko:
Freesco
men je delalo na 486DX2 66MHz, 32 MB EDO ram, brez diska - laufa z diskete (oz iz rama...); funkcije na disketni verziji: router, portFW, firewall
Obstaja tudi PPPoE edition... malo poguglaj...

Coyote Linux
podobno kot Freesco.. disketna varianta; ista "mašina"... howtoje majo za moje pojme boljš napisane kot pri Freescu...
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

Wox ::

Ura je tri zjutraj. Malo sem se zagooglal in prišel do naslednjih novih spoznanj. Problem pri eMuli in routerju, konkretno Level One FBR-1402TX je ta, da je ta router sposoben prebaviti le 256 povezav naenkrat. To se pravi 252, ker so 4 povezave rezervirane za povezave znotraj LAN-a. V tem je torej celi catch. 252 hkratnih povezav pa je za eMulo zlo malo in ni čudno da routerju zmanjkuje sape. Tako da ni niti upload bandwidth kriv saj bi se, če bi ga bilo npr. 1Mbit/s ali več dogajalo isto. Connection Limits sem zdaj nastavil na 200, Max. new connections/5mins pa na 5. Zadeva zdaj še kar nekako deluje, čeprav počasneje kot bi sicer.
Ja nič. Vsaka šola pač nekaj stane. Tale me je 22k SIT.;((

Jebiveter ::

@ali3n: Novejse verzije (3.2 je najnovejasa) so bistveno boljse od 2.x. Tako da tudi ni vec razlicnih verzij glede na povezavo (PPP, PPPoE,...) Prav tako se mi zdi, da ima freesco dost lazje za nastelat kot coyote. Vsaj ko sem sprobaval je blo tko.

Vprasanje:
Vse mi je ratalo nastelat le nekaj me je*e:
Imam namrec dve ISA 3COM 509 kartici noter. Ena je combo (3je razlicni konektorji), druga pa ima sam BNC pa RJ-45. In v manualu pise, da morajo bit kartice na ISA nastavljene I/O=0 in IRQ=0. Tako sem nastavu na obeh, ampak inicializira smo eno, za drugo pa napise, naj spremenim nastavitve! Sej se mi je ze prej zdelo da ne moreta obe z istimi nastavitvami delat...
Zdej pa vprasanje:
Kako naj ugotovim, kateri I/O address uporablajta kartici in kateri IRQ interupt? V bistvu bi najbrz rabu en dos program...
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

ali3n ::

@Jebiveter - žal ne spremljam več razvoja obeh "distribucij"... je pa fino slišat, da fantje furajo naprej >:D

Kar se 3comov tiče - jaz sem pustil default (sem tud imel eno na isa in eno na PCI) - pa se spoznalo obe... tko da izkušenj s tem nimam :-)
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

Uporabnik ::

http://www.smoothwall.org/

Slo zelo aktivni glede update-ov, pa še plug & play...

Poldi112 ::

Jaz imam freesco 3.0 in 3com eisa kartici. islim da isto 509. In sem si razbijal glavo z irq, ampak sem na koncu prisel do tega, da ni problem tu, ampak da je bug v dynamic dns, in da je to treba izklopit. In ne vem zakaj mi je, ko sem shranil nastavitve v setup programu, password pobrisalo. Ko ga rocno nazaj vpises v en file, pol zadeva dela. Tko da a si ziher da imas problem z irq?
Aja, irq in ostalo (dma, io) sem nasel v windowsih. Pac, freesco dela, ce je disketa notri. Ko bom prodal masino, bom vzel disketo ven in prodal win98 racunalo :)
Upam da kmalu. Slackware me ze caka


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Torrent odjemalec in upočasnitev neta..

Oddelek: Pomoč in nasveti
92466 (1362) gendale
»

Linux zgolj kot router

Oddelek: Operacijski sistemi
81355 (1214) OmegaBlue
»

Linux router/firewall

Oddelek: Operacijski sistemi
141118 (922) HardFu
»

Malce bolj zmogljiv router

Oddelek: Kaj kupiti
201638 (1248) IceLord
»

Kateri router? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
555185 (3915) plavko61

Več podobnih tem