» »

Router za manjše podjetje

Router za manjše podjetje

1 2
3
»

Daedalus ::

Na kolko pa ceniš svoj čas za iskanje, sestavljanje in nato inštalacijo, konfiguracijo?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Brane2 ::

Ko sem to prvič počel, sem zaračunal nekaj (mislim da 100 EUR ali nekaj takega) za inštalacijo Linuxa na pixno ( naredil sem to z Gentoojem), sedaj pa bi najbrž skopiral inštalacijo in prilagodil malenkosti za drobiž.

kar se sestavljanja take pixne tiče, koliko pa ti jo v štacuni zaračunajo ?
Ponavadi tako malo, da tega ne vidiš, ko primerjaš ceno pixne s ceno opreme po kosih...
On the journey of life, I chose the psycho path.

IceIceBaby ::

Star računalnik za mission critical zadeve odpade v vsakem primeru, ne le za router. Edino, če bi ti razvojniku, ki ima kritično vlogo pri načrtovanju novega produkta v nekem CAD programu dal 5 let star računalnik?


No vidiš, tole jaz trobim že skozi cel thread. Nekateri vztrajno zagovarjajo, da je za firmo najboljša varjanta, da na bolhi kupi en 10 let star računalnik, ki je itak "uležan" in bolj zanesljiv od vsake namenske naprave.

Kar se mene tiče tisti opensource software sploh ni problem. Proti PC routerjem pa tudi nimam nič. Če imaš ustrezno znanje ali človeka, ki to dela potem ni problema. Še ena možnost več za potrošnike.

krho, zakaj bi se zajebaval z iskanjem komponent in sestavljanjem, če za to ceno dobiš 2 dobra routerja ?

imagodei ::

Se pravi, se najde po komponentah PC, ki je cenovno malo preko ranga običajnih SOHO škatlic.

Prednost Embedded variante pred self-made je v tem, da so skupaj preverjene komponente in je naprava kompaktna. Zato bi znala biti tudi malenkost dražja (ali pa tudi ne, ker ne rabiš zadnje generacije Core2Duo gor).

Strinjam se s pomisleki, češ da je namenska škatlica malenkost bolj simpl, kot Monowall: odpreš škatlo, v kateri pride, priklopiš napajalnik, vštekaš WAN in LAN kabel. Takoj potem je pa treba namenski router skonfigurirat, ravno tako, kot je treba skonfigurirat Monowall. Če znaš SOHO router skonfigurirat, boš znal tudi Monowall. Itak v svojo firmo ne bi spustil sosedovega nadebudnega mulca, da mi skonfigurira router, če se pač sam ne bi ukvarjal s tem, ampak bi zahteval, da je stvar orenk nastavljena, brez nekih lukenj, terminalskega dostopa z WAN do routerja in username/gesla: admin/12345

Če smo res uber komot, je torej lahkotnost postavitve out-of-the-box routerja dejansko argument. Če pa nimamo ravno dveh levih in sami sebi oziroma zaposlenemu informatiku zaupamo, da ve kaj dela, potem je pa Monowall spet v igri. Še enkrat - zadeva je iz serije For Dummies, tako da tisti, ki blebečete, da želite set&forget zadevo tukaj nimate argumenta.
- Hoc est qui sumus -

Daedalus ::

Itak v svojo firmo ne bi spustil sosedovega nadebudnega mulca, da mi skonfigurira router, če se pač sam ne bi ukvarjal s tem, ampak bi zahteval, da je stvar orenk nastavljena, brez nekih lukenj, terminalskega dostopa z WAN do routerja in username/gesla: admin/12345

Če smo res uber komot, je torej lahkotnost postavitve out-of-the-box routerja dejansko argument. Če pa nimamo ravno dveh levih in sami sebi oziroma zaposlenemu informatiku zaupamo, da ve kaj dela, potem je pa Monowall spet v igri.

Ne boš verjel - marsikje delajo točno to. Ti se pač sklicuješ na svoje znanje, prav. Ne pa ga posploševat na vse - ker večina folka nima pojma, kaj to router je. Pa tud večina firm nima lastnih informatikov, ker se ti do določene velikosti pač ne splača. Hočejo pa neko garancijo - če zadeva crkne, jo pač greš zamenjat. Če PC crkne - je pa običajno stvar malo bolj komplicirana.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

BluPhenix ::

Ma ja nekateri pač ne razumejo.

Računalnika mi ni probema sestavit, tudi monowall bi dal gor, za doma oz. nekje, kjer imam jaz zadnjo besedo. Nekje, kjer pa bodo mene postrani gledali, če se bo s tako rešitvijo kaj zgodilo, ker sem predlagal tako rešitev, pa tega ne bom delal.

Brane, glede tvojega začudenja zakaj bi bil jaz kriv v kolikor gre kaj narobe z monowallom in zakaj linksys če gre kaj narobe z rešitvijo out-of-the-box, pa ne vem kaj naj ti rečem. Lahko edino to, da se očitno preveč giblješ v krogih kjer je tako početje vsakdanje in si zgubil stik s tem kakšni so lahko drugi ljudje, predvsem to, da so lahko nenaklonjeni takim domačim rešitvam in imajo o njih slabo mnenje (skratka dej glavo malo ven iz geekovskih krogov v še kakšne druge, pa boš hitro videl o čem govorim). Včasih to izvira iz slabih izkušenj, včasih iz nepoznavanja področja. AMpak kot sem napisal ... nimam ne volje, ne časa prepričevati človeka da je to to, potem pa še narediti stvar z isto funkcionalnostjo, ki jo potrebujem in za isti denar kot za rešitev out-of-the-box. Pač v tem primeru se mi ne splača, oz se mi bolj splača da se kupi router v 10x manjši škatlici (pa še lažje ga bom spravil v komunikacijsko omaro, kjer ni ravno ful placa).
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Mr.B ::

Glej, če kupiš sestavljen računalnik, z garancijo all in one. Pa je bila nevihta in je počilo pa je recimo odletela matična plošča. Koliko podjetij poznaš, ki bi ti takoj, na besedo zamenjali matično, itd… Kupiti bi moral novo…Do sedaj sem vedno čakal kak teden za zamenjavo strojne opreme.
Če je podjetje majhno, te bodo vsi ignorirali po domače. Razen če koga poznaš tam.
Sicer ponavadi delajo linux FW, z večino strojne opreme, če jo zamenjaš, pa ti ponavadi, ni potrebno, kaj nastavljati…Samo vse eno.
Sicer po parih letih je čisto vse eno, ali je majhna škatlica, ali pa sestavljen računalnik…
Izbira je tvoja, odvisno pač koliko imaš časa. Če nimaš dela, potem si naredi sestavljanko, se boš kaj naučil, drugače pa nekaj univerzalnega.

PS Linksys 54GL + WRT-DD deluje super. Zadaj je Torrent in Mula + uradni uporabniki, Linija je 10/2. Od zime, sem ga moral 2x reštartati. V obeh primerih, se je brezžični del začel čudno obnašati.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

amigo_no1 ::

Pc, ki ga uporabljaš za router, nima grafične kartice oz. jo daš ven. Zakaj bi jo imel notri?
@steev
A to pomeni da daš grafično ven preden prižgeš kišto(ala router) v (ter se potem stvar celo zboota v OS) ?

Oddaljen dostop do WebGUI-ja na kišti-routerju potem dela normalno ?

jype ::

Pa kaj ga serjete?

Kupi naj eno dd-wrt kompatibilno napravco in zdravo.

Potem se lahko odloči in postavi router in firewall kot se spodobi, ali pa pusti gor tisto generično packarijo. Za 6 mašin bo to (eno ali drugo) čez glavo dovolj.

Če pa hoče močan router (ki ga 100M link ne bo vžgal) pa mu povejte naj si dobi en pentium II s par intel mrežnimi, ki bo to zlahka šofiral. Če to sploh potrebuje, glede na to, kaj razlaga, bi jaz predpostavljal, da ne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

imagodei ::

@Daedalus:
Sicer ni to moja bolečina, če želijo tako delat, naj kar. Moje osebno mnenje je pa, da danes vsak sp z več kot 3 zaposlenimi in internetom mora malo bolj poskrbeti za svojo varnost, kot tako, da pokliče sosedovega mulca in mu da 20 EUR v žep za dobro voljo. Ne bi zdaj tukaj o internetnih nevarnostih, se vsi najbrž dovolj dobro zavedamo tega; gre pač za to, da bi se jih vsak direktor moral zavedat in potem je to računica - ali se gremo popoldansko obrt in je vseeno, če mi nekdo sheka strežnik, ali pa bo za nekaj milijonov škode in je boljše preventivno postavit en malenkost boljši router. Tudi požarna ogroženost pri nas ni posebej visoka, firme ne gorijo kar vsak dan, pa dvomim, da kje najdeš resno podjetje, ki ni protipožarno zavarovano. Če ti je to jasno, je potem stvar ocene, koliko si izpostavljen - KRKA in LEK, npr, bi bila zlahka žrtev industrijske špijonaže, zato sem prepričan, da njihove razvojne dokumentacije ne dobiš takoj za prvim firewallom, ampak je med WAN in file strežnikom več kot en FW. Če ocenjuješ, da kot mizar nisi posebej ogrožen, verjetno zadostuje D-Link za 50 EUR.

Ne glede na to je pa treba stvar skonfigurirat. Pustiva firme z manj kot 5 računalniki in brez strežnika; za vse ostale velja, da če je direktor res tak butelj, da bo za konfiguracijo routerja poklical sinovega prijatelja, ki je prejšnji teden pri sebi doma ravno postavil prvi wireless router in "obvlada", potem je edino prav, da mu nekdo sheka v računovodstvo, pobere gesla, ipd.

Outsourcing... Če ocenjuješ, da ne rabiš vzdrževalne pogodbe, pa samo "na čez" daš konfiguracijo. In ti sploh ni treba vedet, kaj je router. Ampak, če ne veš, se ne spoznaš in potem zaupaš postavitev sosedovemu mulcu... ?!? Ne vem, meni se zdi, da tisto o "času in volji" za zafrkavanje z Monowallom ne zdrži. Nikakor.
- Hoc est qui sumus -

krho ::

Khm khm dobil cene za Ciscota:
Router 1812 933€, konfiguracija routerja 720€, vzdrževanje za prvo leto 120€... Imam občutek, da si bo tista tečka, ki na vsak način hoče Ciscota premislila ob tehle cenah...
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

IceIceBaby ::

Zato pa sem jaz predlagal Netgear, ki ima malo bolj primerne cene za ta razred.

Gapi ::

krho: za ta dnar mu jest vism tm cel mesc pa urejam konfiguracijo če treba. PC routerja se razume. pa na voljo sm mu 24/7/365 ali 366 v prestopnem letu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gapi ()

Brane2 ::


...hočejo pa neko garancijo - če zadeva crkne, jo pač greš zamenjat. Če PC crkne - je pa običajno stvar malo bolj komplicirana.



Od kdaj to ? Ravno solidnega routerja ne dobiš za vsakim foglom, PC komponente pa.
Pa še ena stvar me zanima. Recimo da imaš Linksysa WRT54G z neoriginalnim FW, ki ti crkne recimo v soboto.

1. Kako misliš uveljavljat garancijo za komponento, na kateri si naredil nepooblaščeni poseg ?

2. Kaj imaš od kao neke garancije, če je itak ne boš šel uveljavljat ? Sobota je, mudi se ti in že veš, da ne moreš čakat ponedeljka, ko boš lahko stvar kvečjemu odnesel na servis in čakal en teden na odgovor, ampak da stvar mora delat takoj.


Brane, glede tvojega začudenja zakaj bi bil jaz kriv v kolikor gre kaj narobe z monowallom in zakaj linksys če gre kaj narobe z rešitvijo out-of-the-box, pa ne vem kaj naj ti rečem. Lahko edino to, da se očitno preveč giblješ v krogih kjer je tako početje vsakdanje in si zgubil stik s tem kakšni so lahko drugi ljudje, predvsem to, da so lahko nenaklonjeni takim domačim rešitvam in imajo o njih slabo mnenje



Saj jaz šraufam te zadeve totalnim laikom. Moja računovodkinja ne ve, s katere strani se gleda v monitor.
Ko ji jaz štimam zadeve, ona hoče,d a stvari delajo. Ne zanima je, kaj piše na škatli, ki jo prinesem in ali sploh kaj gor piše. Tudi ji nimam kaj razlagat o poreklu in strukturi škatle, ki sem jo prinesel, ker tega noče poslušat. Ona hoče, da zadeva dela, pa karkoli piše na njej.
In takih kolegic ma še full.




A to pomeni da daš grafično ven preden prižgeš kišto(ala router) v (ter se potem stvar celo zboota v OS) ?

Oddaljen dostop do WebGUI-ja na kišti-routerju potem dela normalno ?


Seveda.



Kar se Linksys WRT54G tiče, to baš ni neka profi rešitev. Kak soliden napreden firewalling z njim odpade, ker za to nima ne CPU moči ne RAM-a pa mogoče tudi ne ostalega hardvera. Nisem ravno ziher, da bi zadeva lahko brez problema počela VLAN filtriranje in usmerjanje ob vsem ostalem, obenem pa je v poslovnem okolju prava škoda ne imeti na DSL linku s par odjemniki strojčka z naprednim QOS servisom in proxy cachingom.

Saj če ti Linksys in podobne rešitve zadovoljujejo potrebe, prav. Ampak prvotno vprašanje je bilo o zadevi bistveno višjega ranga...
On the journey of life, I chose the psycho path.

BluPhenix ::

Aha, torej v bistvu hočeš povedati da sploh ne vem kaj rabim? Kakšnega višjega ranga? Nikjer nisem zahteval QoS niti kaj drugega, ker ga, tako kot je sedaj ne potrebujem, preprosto. Ne mi govorit kaj rabim in kaj ne, če ne veste. Napisal sem kaj rabim. Nekateri so podali konkretne rešitve in tem se zahvlajujem, veliko pa vas je začelo kaj to pa to ne ponuja in to pa to ponuja. Če bil želel kakšne dodatne funkcije, ki ste jih tule naštevali, bi jih že prej omenil. Moje zahteve pa so: zanesljivost, zanesljivost, nekako soliden firewall, ter v kolikor podpira VPN.

Pozabil sem omeniti to, da me brezžične izvedenke ne zanimajo, ampak to niti ni tako pomembno. Iz teh zahtev se je vnela cela debata, kaj bi moral imeti in kaj ne ...

Vidim da še vedno veliko ljudi ne zna ločiti med tem kaj nekdo rabi in tem, kaj lahko vse dobi. Tisti, ki so videli kaj se bo rabilo so podali direktne rešitve, drugi so pa nizali kaj vse se da dobiti, kar ni niti približno to kar sem spraševal.

To je kot kadar ljudje sprašujejo za konfiguracijo za študenta za pisanje programov, ljudje mu pa ponujajo c2d, 300G disk in 4GB rama.

Glede računovodkinje ... kako lahko sploh delaš s človekom, ki imaš tako nizko mnenje o njemu, mi ni jasno (izjava, da ne ve s katere strani se gleda v monitor), ampak to so tvoji problemi. Pač obstajajo tudi taki ljudje, ki jim je važno da dela in jim ni vseeno s čim to zrihtaš, ker so pač do nekaterih rešitev nezaupljivi.

Fenomenalno delanje iz muhe slona. Pa neke zamere in užaljenja, če tvoja rešitev ni dobro sprejeta. Pa zaradi tega porivanje ostalih rešitev v smeti, ker itak tisto kar je pre-made je vse zanič. Še dobro da si avtomobilov ne delate sami, geez.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Brane2 ::


ha, torej v bistvu hočeš povedati da sploh ne vem kaj rabim? Kakšnega višjega ranga? Nikjer nisem zahteval QoS niti kaj drugega, ker ga, tako kot je sedaj ne potrebujem, preprosto.


Sori. Sem na brzino prebral tvoje vprašanje in narobe dojel, da to rabiš, ne da ne rabiš.
Potem se je vnela debata od dragem HWju in temu sem odgovarjal se tem, da je mogoče pametno premisliti, ali ni bolje vzeti kakšen PC kot drag majhen router.



Pozabil sem omeniti to, da me brezžične izvedenke ne zanimajo, ampak to niti ni tako pomembno. Iz teh zahtev se je vnela cela debata, kaj bi moral imeti in kaj ne ...


Ne spoomnim se, da bi ti kdo kaj dosti razlagal, kaj bi ti moral. Je pa folk podal svoje mnenje.
Kar je seveda normalno in pričakovano. Če ti ni všeč, ga pač ignoriraj.


Glede računovodkinje ... kako lahko sploh delaš s človekom, ki imaš tako nizko mnenje o njemu, mi ni jasno (izjava, da ne ve s katere strani se gleda v monitor), ampak to so tvoji problemi. Pač obstajajo tudi taki ljudje, ki jim je važno da dela in jim ni vseeno s čim to zrihtaš, ker so pač do nekaterih rešitev nezaupljivi.


Ne štekam od kod ti to. NIMAM nizkega mnenja o svoji računovodkinji, prej nasprotno. Je črni pas tretji dan za zadeve s katerimi se ukvarja. Ampak to ne spremeni dejstva, da je glupa za computing. Ravno tako kot sem jaz recimo glup za izdelavoi bilance podjetja. Saj zato pa sva skupaj koneckoncev.


Fenomenalno delanje iz muhe slona. Pa neke zamere in užaljenja, če tvoja rešitev ni dobro sprejeta. Pa zaradi tega porivanje ostalih rešitev v smeti, ker itak tisto kar je pre-made je vse zanič. Še dobro da si avtomobilov ne delate sami, geez.


Ne vem no kdo odgovarja emocionalno tukaj. Nisem užaljen sploh. Podal sem svoj odgovor, ti pa seveda imaš to svpbodo, da ga ignoriraš. Ne vem, zakaj te žalijo pogledi, ki se ne ujemajo s tvojim, tudi če so mogoče OT.
Saj to je S-T, ne pa oglasna tabla v študentskem domu. Kaj te stane en post - 2000 byteov placa na disku strežnika ?

In BTW, imam in uporabljam obe rešitvi- tako tistega Linksysa kot DIY mašine. Dva kosa WRT54 imam tu na polici, eden je pa pri tisti računovodkinji doma. Ni nič v osnovi narobe z njim, če ga uporabiš tam, kjer je primeren.


Čeprav tudi ona sedaj hoče vse več. Postavil sem ji novega PCja, stari je sedaj odveč, čeprav po 5 leti dela v osnovi brezhibno, hoče pa dodatne storitve in svojo webstran pa strežnik, kjer bo lahko kolegicam puščala materiale in kjer jih bodo lahko one puščale njej itd. Tu pa Linksys ne bo več zadosti...


In še nekaj. Skozi dosedanjo statistiko ti lahko rečem, da tudi WRT54G in podobni jajčki nimajo ravno stelarne zanesljivosti.
Če kje v bližini udari strela ali se pojavijo prenapetosti v mreži, jaz osebno veliko raje zaupam PCjevemu napajalniku kot tistem jajčku ob Linksysu.

Kar se vnetilatorjev tiče, je podobno. Dokler imaš namensko zadevo kot je WRT54G, lahko folku razlagaš o nezanesljivosti ventov. Ko pa postaviš na mizo nekaj v stilu Linksysovega gigabitnega switcha, kjer se zadeve rahlo bolj grejejo in ima zato vdelan vent, se stvari _POVSEM_ obrnejo. Tsiti vent je zelo utesnjen in se nažre prahu zelo hitro, zadeva pa ne rabi veliko,d a se pregreje. Po trejtjem razdiranju switcha sem po*izdil, zabrisal originalne venta v kanto, s Proxxonom izrezal luknjo za soliden PCjev vent na ohišju in gor zalimal PC vent. Od takrat zadeva dela 100.0%...
Pa tisti switch svojčas ni bil poceni. Zanj sem dal cca 80 kSIT...
On the journey of life, I chose the psycho path.

BluPhenix ::

Brane, preveč osebno si tole vzel, sej nisi bil samo ti v debati in to kar sem nazadnje napisal ni letelo samo (ali pa sploh nate).

Vem, vsakdo poda svoje mnenje, če hočeš ga upoštevaš če nočeš ne. Me ne žalijo drugi pogledi, sploh ne, moti me to, da poveš, da določenih rešitev ne želiš, poveš tukaj zakaj ne želiš. PA nekateri še vedno vztrajajo z njimi. Pač podal si mnenje, ni naletelo na odziv, ki si si ga želel, move on.

Ja za strelo mi je itak logično, pač vsaka stvar ima svojo šibko točko in po pravici vem, da je računalniški napajalnik boljši od tiste črne škatlice, ki pride polek routerja, ampak zadeva je itak na UPSu in v končni fazi čisto vseh stvari ne moreš preprečit.

Nekako sem se zagledal v Linksys RV084. Reviewji po internetu ga precej hvalijo (ja je treba vzeti z nekoliko rezerve), tudi ponuja vse kar potrebujem. Ni ravno poceni, ampak no za podjetje ni niti drag.

Ko se bojo pojavile pa kakšne druge potrebe oz potrebe drugačne specifike bomo pa morda tudi posegli po "kišti" in monowallu, ampak takrat dvomim da bo gor tekel samo monowall.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

madmitch ::

Mislim, da pri celi debati manjkata dva zelo važna faktorja. NADGRADLJIVOST in RAZŠIRLJIVOST!

Out of Box zadevo boš zelo težko, če ne nemogoče, nadgradil z recimo VoIP prehodom, brezžičnim dostopom... Pri PC zadevah je to dosti laže, ceneje in predsem možno.

Glede na, kako se stvari pri komunikacijah razvijajo, je to za manjše podjetje tudi pomembno.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup routerja - 300 uporabnikov (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
1309667 (6696) Spock83
»

cene ruterjev (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
556576 (5332) gameby
»

Izbira routerja za majhno podjetje

Oddelek: Omrežja in internet
393133 (2160) bastadu
»

Računlik - router

Oddelek: Omrežja in internet
181481 (1174) steev
»

Kateri router bi mi priporočali?

Oddelek: Omrežja in internet
261997 (1381) Yacksy

Več podobnih tem