» »

[ Ubuntu ] Univerzalna tema

[ Ubuntu ] Univerzalna tema

dela ::

Zakaj še nimamo univerzalne teme za ubuntu, če obstaja za visto? Glede na to, da so v tem oddelku odprte že tri teme o ubuntu, se mi ideja ne zdi slaba.

Ravnokar sem preizkušal najnovejšo različico (8.04), navdušen nisem, sem pa srednje zadovoljen. Zelo veliko izkušenj z raznimi linux distribucijami nimam, pred dvemi leti sem malce preizkušal ubuntu 5.10 in zenwalk (slackware derivat), to je pa tudi vse.

Na domači mašini #2 (AM2 sempron 3200+ @ 2.4 Ghz, 512 MB RAM, integrirana GF 6150) je ravno te dni "windows nekaj zašuštral" na disku, da je ta javljal bad sectorje, in windows se ni mogel več zagnati. Neke težke hardverske napake na disku ni bilo, ker je S.M.A.R.T šel skozi brez problema. Treba se je bilo lotiti reševanja podatkov (na srečo le nekaj manj pomembnih dokumentov). Ubuntu 5.10 in 6.06 na tej mašini nista nič pomagala, ker ju niti nisem uspel postaviti z live CD načina. Ubuntu 8.04 se je postavil brez težav, prebral vse podatke z NTFS in jih prestavil na USB ključ. Ena izboljšava (za neuke uporabnike vsaj) je že vidna.

Po low level formatu diska seveda z njim ni bilo več nič narobe (pravi samsungov diagnostični program), tako je na njem pristal svež winXP in prosta ~ 30 GB particija za Ubuntu 8.04, ki se je izkazal z reševanjem podatkov in me je že prej zanimal. Namestitev zdaj poteka grafično (govorim napram različici 5.10), to IMO neka huda prednost ravno ni, razen tistim, ki se bojijo samo treh barv in nekaj teksta.

Zadeva je nameščena v dual boot z winXP, ubuntu pravi, da je treba namestiti šoferje za grafično kartico, ki pa so zaprtokodni in tako dalje. Par klikov in restart, zadeva je nameščena (tega pri različici 5.10 tudi ni bilo). Prideš nazaj, nastaviš resolucijo, compiz deluje že takoj. Efekti so res luštkani, delujejo tudi na integrirani grafiki na najvišji nastavitivi v ubuntu (wobbly windows sem s svojim bistrim umom (:D) iz tega razbral, podrbno se v compizove plug-ine nisem spuščal). Žal s compizom ni vse tako rožnato, o tem še kasneje.

Programje je standardno (OO, GIMP, FF ...), ki sem ga že vajen, ker ga uporabljam tudi v win. S synapticom sem namestil še filezillo, openTTD, tuxracer (ali kako se že reče tej novi verziji) in VLC media player. Prve tri bolj za hec, VLC je pa poskrbel res za vse media datoteke z eno samo potezo. Sistem je s tem postal polno funkcionalen za delo, ki ga ponavadi opravljam, out-of-the-box sta delovala tiskalnik in multifunkcijska naprava, brez mučnega premetavanja CDjev, ki v windows za namestitev obeh požre kakšnih 10 minut. Še več, deloval je tudi prastari Mustekov skener, ki ga v winXP nikakor nisem uspel usposobiti, kljub temu, da je imel (očitno na silo in bolj simbolično spisane) gonilnike za winXP.

Pa preidimo na slabosti: ugotovil sem, da compiz + zaprti nvidia šoferji pridno papcata RAM, malce prebrskal po netu, ljudi s temi težavami je očitno ogromno, izklopil sem compiz. Po vsakem izhodu iz tuxracerja je sistem totalno zamrznil, zaradi tega sem namestil še enemy territory, da vidim, kaj je s to 3D grafiko - namestitev je potekala normalno, ob izhodu iz igre se dogaja enako - zamrznitev sistema, poleg tega še zvok v igri ne deluje, kar sem tudi poskušal odpraviti z raznimi triki z neta in sem potem "obupal", saj sem igro namestil bolj iz principa kot kaj drugega (drugače je igra delovala v redu, sem kar malce presenečen). Potem sem dejansko še malce igral openTTD in opazil, da me po nekaj minutah vrže ven. Verjetno bi brez problema ugotovil, kje je težava, in jo odpravil (glede na to, da nima veze s 3D grafiko), ko bi igro zagnal iz konzole in prebral, kaj le-ta pravi, a se mi enostavno ni ljubilo več - zaradi ostalih, težje rešljivih, 3D-težav - itak pa imam dual-boot in lahko te stvari pač zaganjam v windows.

Kaj naj rečem? Zadovoljen sem z ubuntu do te mere, da bo ostal nameščen. Dokler ga ne posiljuješ s 3D grafiko, je sistem odličen in, kar se mene tiče, popolnoma enakovreden, če ne še boljši od windows. Zaenkrat moj favorit ostaja winXP, opremljen s čimveč odprtokodnimi programi. Komaj pa čakam, da bo (če bo) Nvidia (v računalniku #1 imam še GF 7600GS) izdala kakšne odprtokodne gonilnike in da jih skupnost razvije do te mere, kot je do zdaj razvila ubuntu. Takrat bo windows odklenkalo (vsaj na mojih računalnikih).

Če se vam zdi univerzalna ubuntu tema dobra ideja, postajte sem svoje težave, izkušnje in vprašanja.

OmegaBlue ::

Čisto iz interesa.. iz kje ste potegnili ta fetiš na "uradne teme" - kaj točno je uradnega na njih?
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

dela ::

Če dobro pomislim, res nič. Sem popravil.

OmegaBlue ::

Well potem je to yet another ubuntu theme v kateri deliš svojo izkušnjo, za kar pa pač ni potrebna nova tema.

Pripopaj drugam. Za druge sticky teme pa poglej prvi post kako so sestavljene, če komu uspe/ima čas kaj takšnega spisat bo z veseljem postala "URADNA" tema.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri OS uporabljate in zakaj ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
796906 (4820) opeter

Vista ali Linux? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Operacijski sistemi
22813562 (8891) OmegaBlue

Ubuntu sux (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Operacijski sistemi
21513147 (8148) OmegaBlue
»

Izšel je Ubuntu 8.04 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
14515652 (9856) Jst
»

Prihaja Ubuntu 8.04 (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
15713645 (9370) zee

Več podobnih tem