» »

Velikost particije za Visto

Velikost particije za Visto

k4vz0024 ::

Koliko veliko namestitveno particijo za Visto, da ne bo kasneje particija premajhna?8-)

Tx

OmegaBlue ::

Minimalno rabiš 20GB, vista se zelo rada razleze takoj čez 10GB.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

nbicek ::

Odvisn kolk jo maš namen uporabljat. 20GB se mi zdi premalo. Sej delal ti bo, sam pol boš hitr kej nalagu dol, pa tut če boš vsakič po mal, bo kej hitr polnih tistih 10GB, k jih maš na voljo. Jst ti svetujem, da daš vsaj 100 GB. Sam sem imel pred časom nameščena visto in xp-je skupi, pa sm dal vsakmu na voljo 115 GB placa (diska je 232GB, čeprav nej bi bil 250;( ), pa je kmal zmankal 115GB namenjenih visti, tko da zdej ko mam gor sam visto pa nekak še gre. Zato ti svetujem, da če nimaš namena viste sam preizkust, (ker predvidevam, da je še nisi mel gor če sprašuješ) pol ji daj čim več placa.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nbicek ()

BoLhCa ::

wow, wow nbicek umiri se malo:)
20GB je več kot dovolj za Visto, s predpostavko, da imaš igre na drugi particiji in filme/mp3-je/benche na tretji oz. isto drugi v kolikor te moti več particij. Vse na eni particiji ni kulj met, ker če imaš particijo samo za OS in gre sistem k hudiču, ga postaviš na novo in vsi podatki so še vedno gor, ker so pač na drugi particiji:)
Naslednje, disk ima pravo velikost, saj pri diskih je malo drugačni sistem in sicer prodajo ti 250GB disk, dobiš pa manjšega zaradi 1024 delitve... (da bom to vprašanje oz. pizdenje čez premali disk še kdaj slišal, si nisem mislil. To mnda je pa res že vsesplošno znano).

EDIT: Typo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BoLhCa ()

LuGi ::

20Gb je res dovolj..ampak dej 30 da bo ziher če imas dosti aplikacij :)

Goldee ::

Js mam particijo 10gb za Visto in mi ostane še 1gb fraj, ko poženem sistem. Med delovanjem se tudi to zafila. Vse ostale podatke dajem sicer na drug disk, vendar sem se vseeno malce uštel. 10gb ni dovolj! Moram ponovno naložiti v kratkem.

Torej, za Visto vsaj 20gb.
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

_sem_ ::

En kup programov sploh ne sprašuje več kam naj se dajo ampak kar potiho na sistemski disk zlezejo.

k4vz0024 ::

Nekateri programi so res pravi neotesanci>:D Niti ne prašajo kam ampak kar na systemsko particijo.

Po moje bo 60G kar prava velikost.

Ob tej priliki bi prašal kako je z instalacijo XP in viste kot dual bootom. In sicer tako, da so Xp ji na svojem disku. Se podatki o dual bootu zapišejo na prvi disk in kako je v primeru, če drugega na katerm je Vista kasneja odstraniš?
Se Dual boot avtomatično izbriše iz prvega diska? Ni mi čist jasn.

Jaz bi instaliral Visto najraje tako, da kar ob zagonu izberem s katerga diska se bo naložil sistem, torej brez dual boota.:)) Kako to izvest?

Lp

blackbfm ::

Zakaj bi mel programe na drugi particiji kot windowse? Saj ko formatiraš morš itak vse (95% programov) še inštalirat da delujejo. Ok, za igre še štekam ker znajo dost placa zavzet. Jz mam 50gb za visto in programe, pa zaenkrat lepo znese, frej mam cca 10-20gb če še kaj pride vmes.

Wrop ::

Sam imam 40GB, ampak je malo premalo. Sem ga hotu razširit, ampak se ga ne da. No baje se ga da, sam je cel kup zajebancije, kar se mi pa ne da! Pod 20GB niti ne pomislit! S 40GB se da živet. Priporočam pa ti nekje med 50 in 70GB. Lahko pa tudi več, če misliš še kaj drugega dat gor.

k4vz0024 ::

Zagotovo je bolš imet ločene programe od sistema, že zaradi backupa.:D

zk_eu ::

sem malo na virtualni mašini gledal, koliko zavzamejo določene različice viste prostora...

Home Basic 5,6 GB
Enteprise okoli 6,5 GB
Ultimate pa okoli 8,5 GB...

Seveda vedet moreš da je to samo OS, brez popravkov in programo, že za delovanje čez nekaj časa bo se diska nekaj porabilo... ;)
Non omne, quod licet, honestum est - Ni vse, kar je dovoljeno, tudi pošteno.

cukl ::

jaz sm ji dal 150gb, pa imam z vsemi inštaliranimi programi + par slik še 55gb nezasedenih. :)

imagodei ::

Če boš imel generično inštalacijo in programe v Program files, sploh ni dileme, da rabiš cca 30 GB, raje več. Če boš striktno vse programe in dokumente dajal na drugo particijo, je 20 GB dovolj.
- Hoc est qui sumus -

solatko ::

Minimalno za Visto in vso ostalo programsko opremo vsaj 50GB. Particijo brez kakršnih koli problemov razširiš z Acronis Disk Director Suite.

Izi ::

Ne pretiravajte. Dejansko je 20 GB čez in čez zadosti za katerokoli Visto.
Sama Vista porabi nekaj manj kot 10 GB, ostalih 10 GB pa je čez in čez zadosti za vse programe, za par GB izmenljive datoteke in za toliko GB kot je RAMA za Hibernation file, ki pa se ga da izklopiti tudi v Visti, če ne uporabljate Hibernacije, ampak je potreben en majhen poseb v register.
Uporabni programi so precej kratki za današnje razmere. Recimo Photoshop zasede okoli 240 MB, CorelDraw okoli 165 MB, Najnovejši OpenOffice okoli 310 MB, Nero Burning ROM (brez šare) okoli 80 MB, Firefox okoli 23 MB ...
Za vse programe ne rabiš več kot 1 GB
Z Visto, vsemi možnimi programi in z celotno zbirko muzike ne boš nikoli zapolnil 20 GB.

Igre in filmi pa gredo jasno na drugi disk, kjer pa je tudi 1 TB zelo hitro premalo :D

wooted ::

v mojem primeru ma muzka 75G... to od lanskega poletja.
seveda je vedno najbolje met muzko/slike na drugmu disku/particiji, ker se zna zgodit da lahko zgubiš živce če gre kaj narobe :P

solatko ::

Brez iger samo AV, office 2007, nekaj pomožnih programov in vista ultimate, mi sedaj zaseda 22 GB, če pa hočeš imeti gor kakšne igre ali kakšne zmogljive grafične programe, pa je po mojem nek minimum okoli 40 - 50GB. Open office, ko se komplet razpakira in instalira zavzame blizu 600MB, tako da lahko pri vseh programih dejansko zavzemanje prostora množiš z 2 - 4.

volkec ::

Vista + programi - igre - ostali podatki = 13,3GB

imagodei ::

@Izi:

se ne morem strinjat. 20 GB je mogoče res dost, ni pa nujno. Poleg paging fileta imaš običajno vklopljen še system restore. Če si dosleden in vse premakneš na drugo particijo, potem OK, se brez problema strinjava. Če pa ne in imaš programe na isti particiji... Razen, če imaš inštaliranih točno tistih 5 programov, ki jih rabiš stalno, postane 20 GB hitro premalo. Da imaš inštaliranih samo 5 programov, moraš biti že patološko discipliniran, ali pa gre za strežnik, kjer ni gor ničesar drugega, kot tisto, kar rabiš.

Na mojem službenem PC-ju ni niti enega wareza, ni Corel Draw-jev in PhotoShopov, Adobe Acrobatov, CAD orodij in podobnega. Se najde GIMP, pa WireShark, pa še par manjših programov, od večjega pa samo Delphi 2007 in MS Office. Laufam Win XP, na disku C imam pa 15 GB zasedenega, s tem da imam My Documents na drugi particiji.

Da ne omenjam tega, da nekateri še igre inštalirajo na primarno particijo.

My point - verjetno bi ti in še kdo drug shajal z 20 GB particijo za Visto (če pa ne, pa gotovo obvladaš dost, da bi jo kasneje povečal). Samo, dejte se navadit, da ko dajete nasvete, bodite mal bolj generični in ne svojih navad vsiljevat oz. se hvalit, s kolk mal GB vi lahko nekaj rešite. Za druge to mogoče ni dobra rešitev.
- Hoc est qui sumus -

Tr0n ::

50 GB.

20 GB se hitro napolni, ko zacnes instaliravat razne programe, ki na vsak nacin snemajo svoje datoteke na sistemsko particijo.

imagodei ::

Spomnimo se še, da nekateri ne brišejo e-mailov in imajo arhive za več let nazaj. Če dobivajo veliko for, video clipov in podobne navlake, se hitro nabere par giga samo iz pošte. In kam običajno poštni programi shranjujejo pošto? Hmmm, C: ?
- Hoc est qui sumus -

kixs ::

Sistemsko particijo imam pripravljeno za Visto od zadnje nadgradnje diskov - 30GB. To mora biti dovolj tako za OS kot za vse programe, ki jih uporabljam.

Tisti, ki imate veliko RAM-a in uporabljate hibernate, vedite, da pagefile in hibernate file zasedeta 2X kolicino RAM-a! Ce imate npr. 4GB RAM-a, bosta samo ti dve datoteki zasedli 8GB diska.

lp

kixs ::

Spomnimo se še, da nekateri ne brišejo e-mailov in imajo arhive za več let nazaj. Če dobivajo veliko for, video clipov in podobne navlake, se hitro nabere par giga samo iz pošte. In kam običajno poštni programi shranjujejo pošto? Hmmm, C: ?


Meni se Thunderbird posta shranjuje na D particiji ;)

Je ze res, da moras pri instalacijah malo mislit v naprej. Na C particiji imam samo OS in programe in bookmarke. Vse moje podatke pa na D ali E particiji. My Documents takoj preselim na E. Ce delam restore sistema, moram backap-irat samo bookmark iz Firefox-a.

lp

imagodei ::

Se strinjam s tabo, kixs97, je treba planirat. Ampak, če dajete/dajejo nasvete v stilu 20GB je več kot dovolj, je treba tudi pojasnit okoli nastavitev, ane? Če pa so odgovori suhoparni, bi še kdo utegnil mislit, da je 20 GB zares dost za veke vekomaj ob privzeti inštalaciji. KAR PA NI RES - če ne spedenaš paging fajla, hibernacije, my documents, program fajlov, potem je 20 GB absolutno premalo.

Če dajete suhoparne odgovore, naj bodo vsaj generični; ali si pa vzemite 2 minuti in povejte, kaj to potegne za sabo. Potem se bo avtor teme že lahko pametno odločil.
- Hoc est qui sumus -

Izi ::

Page file po defaultu zasede 1,5-kratno količino RAMA, Hibernation file pa toliko kot je RAMA.
Z 2 GB RAMA ta dva fileta zasedeta 5 GB, z 4 GB RAMA pa 10 GB

Hibernation file je vsekakor pametno odstraniti, če ga ne misliš uporabljati. Page file pa je nujen, ampak ga lahko malo zmanjšaš, če opaziš, da nikoli ni uporabljen v celoti.

Kot sem opazil pri popravljanju računalnikov, ljudje nikoli ne brišejo nepomembnih reči.
Recimo za OpenOffice, ki najnovejši v celoti z popolno inštalacijo zavzame 310 MB, večinoma ljudje resnično porabijo skoraj 600 MB.
Najprej si posnamejo inštalacijski file, ki je dolg 113 MB, nato se ta razpakira in na disku zavzame dodatnih 116 MB, šele na to pa se stvar nainstalira in zavzame 310 MB, kar na disku zaradi velikanskega števila malih filetov pomeni dejanskih 317 MB.
Vse skupaj potrebuješ torej 546 MB prostora za download in instalacijo. Tu večina ljudi konča in tako jim OOo jemlje 546 MB prostora.
Redko kdo zbriše tisto začasno mapo v katero se razpakira inštalacijska datoteka, ki jo nikoli več ne potrebuješ in tudi tisto datoteko, ki si jo downloadal lahko mirno pobrišeš, ker bo ob naslednji instalaciji sigurno zunaj že novejša verzija. Tako lahko prihraniš 229 MB prostora na disku. Celotni OOo je namreč dolg samo 310 MB.

Tako ima narejeno kar veliko programov, da hrani na disku celotno razpakirano instalacijsko mapo, iz katerega se naredi morebitni "Repair".

Stara Elektronska pošta tudi v enem letu ponavadi preseže 1 GB, če jo sproti ne čistiš.

Kaj hudiča rabiš 75 GB muzike, mi tudi ne bo nikoli jasno. Če je povprečni komad dolg 5 MB (ponavadi je manj) to pomeni 15360 komadov muzike oz. okoli 76800 minut ali skoraj 54 dni, Ker pa človek tudi spi in nekaj dela v življenju, rabiš točno pol leta, da greš samo enkrat na hitro skozi svojo zbirko muzike.
Čisto navadno neselektivno grabljenje vse muzike, ki jo potem ne moreš nikoli poslušati, kar kliče po strokovni pomoči >:D
1 GB je več kot preveč muzike, okoli 205 komadov ali več kot 17 ur, kar pomeni da se komadi ponovijo šele na vsak 4 dan četudi poslušaš muziko prav ves prosti čas.

solatko ::

Izi - večina uporabnikov računalnik samo uporablja, zato je gor tudi vsa navlaka in pri odgovorih je treba računati na večino takih. Večina jih sploh ne ve kako se program nalaga, sledijo čarovniku in to je to. Strokovne zadeve, kot je čiščenje sistema, jih sploh ne zanima, ali pa samo takrat, ko se jim vse ustavi. Če bi bilo drugače, ti ne bi imel nobenega dela. Odgovori so na posamično vprašanje in namenjeni širši publiki, med katerimi se nekateri tudi malo več spoznamo na računalnike. Dosti je takih, ki še vedno svoje dokumente hranijo v enem izvodu na disku C, kljub vsem postom, ki so govorili o tem na forumu SLOTEH-a. Zavedaj pa se tudi tega, da nekdo zbira znamke, nekdo drug pa ima že 10 500GB - nih diskov posnetih filmov in glasbe - pa ne rabi nikakršne strokovne pomoči. Za povprečnega uporabnika Viste je zadosti okoli 50GB velika particija, če bo svoje dokumente sproti dajal kam drugam.

kixs ::

Page file po defaultu zasede 1,5-kratno količino RAMA, Hibernation file pa toliko kot je RAMA.
Z 2 GB RAMA ta dva fileta zasedeta 5 GB, z 4 GB RAMA pa 10 GB


Pagefile ni vec 1,5-kratnik pomnilnika. Pri 2GB RAM-a je pagefile tocno 2,29GB.

Js imam tolk razne "uporabne" sare na diskih, da je joj. Od dobrih 2TB imam samo 100GB fraj. ;((

lp

Tr0n ::

System restore, razni cache in ta navlaka se hitro nabere, ce ne cistis sproti.

50 GB minimum.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Windows 7 - filanje diska C:

Oddelek: Operacijski sistemi
232480 (2076) amigo_no1
»

Windows Vista - prostor particije?!

Oddelek: Operacijski sistemi
172769 (2482) Veron
»

Koliko placa za Visto?

Oddelek: Operacijski sistemi
131703 (1353) Pesimist
»

Windows XP: Problem pri zagonu

Oddelek: Operacijski sistemi
302210 (1860) armyman
»

Kako razdeliti 250GB disk? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
515834 (4947) bajsibajsi

Več podobnih tem