» »

Windows vs. Linux vs. Mac OS

Windows vs. Linux vs. Mac OS

dela ::

Preizkušam idejo. Namreč, katerokoli specifično debato o kateremkoli OS že pogledam, vedno pride vanjo en uporabnik drugega OS in začne debato o tem, kateri OS je boljši itd. Potem pride vanjo mod in začne brisat poste, ker tisto pač ni tema o OS proti OS. Takšne teme ni nikjer, potreba po njej je očitno ogromna. Lahko bi se vse teme, ki so zašle na tak način, nadaljevalo tukaj. Če je ideja dobra - sticky, drugače izbris.

Da začnem - nekaj vprašanj, kar odgovorite nanje:

-všeč mi je beryl, zmore vistin aero vse to?
-katero funkcijo, ki je GIMP nima, ima photoshop?
-zakaj je linux tako neprijazen do novih uporabnikov?
-zakaj je Mac OS najboljši za umetnike?
-zakaj je vista tako požrešna?
-open office ali MS office? Kaj sploh ima Mac OS? Kakšno boljšo zadevo?

Lahko tudi nadaljujete debato v kakšni drugi smeri - po želji (dokler gre za OS proti OS).

Naj se debata začne ...

KoMar- ::

- Ne. Aero je zgolj par olepšav Windowsov, medtem kot Beryl je dosti bolj zakomplicirana (in kičasta) zadeva
- Hja, primerjaj, ane...
- Ker ga paca preveč ljudi in nima pripravljenega nobenega načrta uporabniške izkušnje
- Kdo pravi, da je? Gre bolj za statusni simbol..
- Vista ima drugačen način dela z RAMom kot XPji, zato se zdi, da ga požre več - sploh pa, vsaka generacija Windowsov najbolje teče na aktualni opremi... ko so izšli XPji, jih tudi nisi mogel optimalno laufati na 2 leti starem mlinčku - isto velja za Visto
- OpenOffice je grd in počasen, je pa zastojn. Office 2007 je klasika, otroke se Word uči že zadnjih 10 let, pa še če si pirat, ni nobena ovira ga dobit :)

To je moj pogled na stvari :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KoMar- ()

opeter ::

- meni je aero všeč oz. še cel preveč, Beryl pa pri meni meji že proti... /preberi zgornji post/

- ne bom našteval, bom pa omenil eno zelo pomembno: podporo CMYK

- neprijazen? Zdaj odvisno. Meni je recimo Linux Mint zelo všeč in sploh se mi zdi, da je trenutno ena najprijaznešjih distribucij do namiznega uporanbika

- od kje ti to? napiši vrste umetnikov... pojem "umetnik" je širok pojem, katerega se na debelo in široko posiljuje in izrablja, podobno kot besede "design/dizajn", marketing ipd. Sam sem sicer diplomirani umetnik, čeprav nerad uporabljam ta "naziv"; sicer pa, pri svojem delu uporabljam pa PC (res pa je, da sem do sedaj uporabljal Maca :D - to pa lahko dokažem, da sem tudi eden od adminov na Jabuk.si ter veteranski član EPL foruma)

- a je res požrešna? Če si pri današnjih cenah ne moreš privoščit vsaj 2 GB RAMa in poceni dvojedrni procesor, potem nimaš kaj razmišljat o novem računalniku. Imaš pa seveda na srečo razne manj strojno zahtevne Linux distroje, namesti si tega. Če pa že kupuješ nov komp z recimo 4 GB RAMa, pa je vredno premisliti o sodobnem sistemu, predvsem zaradi naprednih storitev v smislu varčevanja z energijo (sploh pri novih prenosnikih)

- Sam glasujem za OpenOffice + Word Viewer kombinacijo. Tako ne boš imel težav pri odpiranju oz. pravilnem prikazu dokumentov. Sicer pa, v prihodnjih verzija OpenOffica bodo nekatere zadeve, kar se tiče kombatibilnosti z MS Office dokumetni še boljše rešena, saj je MS končno odprl format za starejše verzije Office-a, ter Officov XML formal je postal novi standard...

- V osnovi Expose, Spotlight, Stacks, ša še neke malenkosti, predvsem pa ima sam Finder nekatere podrobnosti pri upravljanju drugačno rešene od konkurence. Ne bom napisal, da boljše, ima pa vsekakor izvirno rešene zadeve. So pa tudi pomankjlivosti. Leoparda sicer še nisem uporabljal, saj sem bil zadovoljen uporabnik MacOS Tigra vse do prodaje PowerMac računalnika, motilo pa me je ena bistvena zadeva: če si v bilokaterem MacOS sistemu kopiral eno X mapo na neko drugo lokacijo, kjer je že pred tem obstajala mapa z istim imenom (torej X), je prva mapa X v celoti prepisala vsebino nove mape. Tvoje datoteke so tako za vedno izgubljene (oz. obstajajo orodja s katerim to lahko rešiš, ampak ni ekonomično). Problem je opisan recimo tukaj:

X vs. XP: Copying, Replacing, & Moving Files/Folders

 MacOS

MacOS



Dialog assumes that you realize that replacing a folder also means replacing the entire contents of the folder


HELP - File recovery required from overwritten folder!

To v nasprotju z MacOS sistemov ni bilo niti v DOSu, kaj šele v Windowsih. Tukaj ti sistem pusti prvotne datoteke nedotaknjene oz. te v primeru, da datoteka obstaja lepo vpraša, če želiš prejšnjo datoteko prepisati.
Mene recimo to prekleto moti, saj sem nemalokrat pomotoma prepisal mape v MacOS 7.x, pa tudi v poznejših verzijah (npr. v Tigru).
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

dela ::

Vprašanja niso vsa iz moje glave, nekatera so povzeta po tem, kar največkrat slišiš in namerno malce provokativna, da poženejo debato ...

Vista vs. ubuntu:
primerjava 1 (starejša)
primerjava 2 (novejša)

Komentarji in nadaljne primerjave dobrodošle.

neres ::

Meni se zdi izbira OSja nekaj izjemno preprostega. Namreč za moje pojme naj bi bil OS samo neka podlaga za uporabo programov. In ker je dostopnost programov[/iger] za določen OS (žal) omejena, potem se je lahko odločiti.

Če si uporabnik, ki hoče samo brskati po spletu, predvajati multimedijo in pisati besedila potem imaš to srečo, da lahko uporabljaš brezplačnen OS in programe. Moje mnenje je, da če se le da, zakaj ne bi uporabljal brezplačnih programov?
Če pa si vsestranski uporabnik, ki hoče veliko - predvsem specializiranih - programov[/igre] potem dileme (žal) ni. Obstaja le Windows. Kateri Windows? Tisti, ki dela najhitrejše in najstabilnejše, kakopak.

G-man ::

-všeč mi je beryl, zmore vistin aero vse to?

Beryl ne obstaja več, ker se je združil s projektom Compiz. Tako imamo zdaj Compiz Fusion. V Ubuntuju imaš privzeto nameščen le Compiz, ki ima učinke primerljive tistim v Visti, za bolj napredne (ex. Beryl) učinke, pa inštaliraš še dodatne pakete, ki omogočajo vse živo in si modificiraš učinke po lastni želji.
Z Visto sicer nimam dosti izkušenj, a se mi zdi, da so glede 3D učinkov ostali na zelo minimalistični ravni in se jih ne da nadgrajevati. Verjetno pa bo kakšen Vista uporabnik bolj vedel od mene :)

-katero funkcijo, ki je GIMP nima, ima photoshop?

Kot je že nekdo omenil, pereče je predvsem pomanjkanje CYMK in še nekaterih zelo osnovnih grafičnih funkcij. Prav glede teh kritičnih pomanjkljivostih so se razvijalci dokončno zganili in utegnemo dobiti te funkcije še v tem letu. Sicer pa se aktivno dela tudi na tem, da bo Photoshop CS3 100% kompatibilen z Wine-om.

-zakaj je linux tako neprijazen do novih uporabnikov?

Ta neprijaznost je dandanes bolj mit kot pa resnica. Pred kakšnimi 5 leti, ko sem prvič namestil Red Hat, sem obupal nad uporabo, ker mi ni bilo nič jasno, niti nisem vedel, kam se obrniti po pomoč. Ubuntu je približal GNU/Linux množicam in v zadnjih dveh letih, odkar ga uporabljam, se je ogromno stvari spremenilo na bolje do te mere, da se res ni treba bati Linuxa. Res je, da je Linux manj podprt od proizvajalcev strojne opreme, kar zna zakomplicirati inštalacijo kakšnih komponent, a obenem te nič ne stane, da že prej preveriš, če so komponente kompatibilne. Včasih se mi zdi, da ljudje Linux dojemajo kot težji zgolj zaradi navajenosti na Windows in njihove ozkoglednosti pri soočanju z izzivi. Je OS s pomanjkljivostmi, a vsekakor ne tako grozen, da ni uporaben za veliko večino uporabnikov. Aja, GNOME ima GUI navodila za konsistentnost.

-zakaj je Mac OS najboljši za umetnike?

Umetniki ga imajo radi verjetno prav zaradi dizajna. K temu je treba najbrž dodati še kanec ekskluzivnosti in ekscentričnosti, ki jo človek vzbuja s takim računalnikom. Ne pozabimo na "Just works" filozofijo.

-zakaj je vista tako požrešna?

Kot je že nekdo omenil, Vista uporablja pomnilnik na podoben način kot Linux, se pravi, da podatkov iz programov, ki jih ne uporabljaš, a jih imaš odprte, ne odlaga na disk, ampak pusti v pomnilniku. Tako je disk bolj tih (vsaj v Linuxu) in programi bolj odzivni. Seveda, če imaš malo pomnilnika, jih mora kljub vsemu odlagati na disk.

-open office ali MS office? Kaj sploh ima Mac OS? Kakšno boljšo zadevo?

MacOS ima MS Office ali pa spet OpenOffice.org port za Maca - Neoffice. OpenOffice.org bo popolnoma zadovoljil tvoje potrebe po pisanju dokumentov, preglednic in predstavitev. OpenOffice.org ima tudi možnost shranjevanja v ISO formatu ODF in izvažanja v formatu PDF.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: G-man ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izšel LibreOffice 3.3 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
8422078 (17322) System
»

IBM izziva Microsoft z brezplačnim pisarniškim paketom

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
335297 (3392) jype
»

Dell naj bi izbral Ubuntu (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
5710456 (8908) MrStein
»

Vista ali XP na novi računalnik

Oddelek: Kaj kupiti
352044 (1078) pizdindim
»

Pipin odprti termin: Bližnje srečanje 4. vrste - KDE4

Oddelek: Novice / Kiberpipa
314552 (3406) Phoebus

Več podobnih tem