» »

Telecommuting v 21. stoletju

Telecommuting v 21. stoletju

jype ::

Gandalfar> nekako se zmeraj ne vidim kako bi naso pisarno spravil pure-virtual, pa bi skoraj bil tezko bolj hi-tech firma. Ce zelis lahko to debate forknes v nov thread.

Ja.

Ni treba, da je pure-virtual, seveda bi pa po moje lahko bila. Ne le pure-virtual, ampak tudi popolnoma mobilna.

Seveda bi za ustrezno izkušnjo potreboval zanesljivo infrastrukturo, ustrezno programsko opremo in tudi "paradigm shift", ki je potreben, da ljudje besedno zvezo "delovno mesto" nehajo pojmovati kot fizično lokacijo.

Pri tem je nujno treba povedati, da pri tem ne gre za delo od doma (ki ga pesti en kup psiholoških fint, ki v resnici pogosteje produktivnost zmanjšajo, kot jo povečajo) temveč zgolj za delo od tam, kjer se trenutno nahajaš - le da namesto fizičnega prihoda na delovno mesto izvedel zgolj logičnega, ko se prijaviš v omrežje svoje delovne skupine in si s tem na voljo za poljubno obliko sodelovanja.

Kako to deluje ali ne je seveda stvar posameznika, teama in tudi podjetja, se je pa meni zelo dobro obneslo, ko je bilo treba implementirati reči, pri katerih ni pametno, da te kdo moti z vprašanji, ki presegajo tvoj trenutni fokus. Mislim, da je tega na tradicionalnem "delovnem mestu" več, kot na virtualnem.

Seveda to ne more delovati za vse in vsakogar - a s časom se odstotek tistih, ki si takšno delo lahko privoščijo, veča.
  • spremenilo: jype ()

Tody ::

Stvar je v tem da dokler ne bomo vsi na vsaj 5 mb hitrosti bo tako delovanje bolj za en kurc.

Že pri manjših projektih je sodelovanje brez video in avdio zadev, lahko zelo neproduktivna, saj manjka ton glasu in podobno. Tudi dlje časa traja. Da imaš video ki se zatika vsake 5 sec je pa tud bedno.

jype ::

Ja, to je res. Ampak jaz imam zdaj za dobrih 50 ojro doma (na kmetih) dve povezavi, ki hkrati še nista crknili. Ena je sicer šibka, druga pa 10/10, kar je povsem dovolj za normalno delo.

Žal "v službi" do konca aprila ostaja navaden 2M/512k adsl, kar je seveda premalo, s koncem aprila pa končno dobimo sodobno infrastrukturo (predvidevam, da 100/100).

Take povezave so pa povsem dovolj močne, da bi podjetje lahko kupilo vsakemu en Eee PC (ki, če prav razumem, ima vgrajen webcam), s katerim bi delavec bil v stalnem avdiovizualnem stiku s svojim teamom. Seveda se bo zagotovo našla tudi kakšna boljša, mobilnejša rešitev kot so Eee PCji. Imamo tudi mobilne telefone z "webcami", ki ponujajo tudi povezljivost preko wifi, kar rešitev naredi stroškovno sprejemljivo, hkrati pa nadvse mobilno.

Tody ::

Ja odvisno spet kaj delaš :) Če delaš pri stranki, potem vrjetno nimaš časa za sestanek in pomoč sodelavcem. Je pa vrjetno cool še si zadolžen za štajersko da se ti ni treba vozit v službo 200 km daleč.

root987 ::

Popolnoma brez sestankov po moje ne bi šlo tudi z 10/10 povezavami - vsaj za brainstorming in podobne zadeve se mi zdi da je lahko osebni kontakt precej kul.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: root987 ()

KandazaR ::

To bi bila dobra zadeva. Da ti ni treba vsak dan na delovno mesto za računalnik (npr računovodstva). Ne rečem da greš 1-2 na teden na kak fizični sestanek in podobno ampak pri nekaterih zadevah bi se po moje dalo kako stvar narediti kar od doma. Če samo pomisliš koliko časa ti ostane ko se ti ni treba vsakodnevno gužvati v službo in nazaj. Pa ta zasidrani 8 urni delovnik je tudi čist mim. Pač bi bilo določeno kaj mora biti narejeno za tisti dan (ali teden oz mesec) in lahko delaš 3h ali pa 10h (odvisno kako hiter si).

BigWhale ::

Jaz prakticiram 'delo od doma'. Zaenkrat se stvar obnese. Moja produktivnost je vecja. Vecino casa delam osem standardnih ur in se po vecerih kaj nakodiram.

Logisticno je zame precej manj naporno, kot pa, da bi se vozil v sluzbo. Kamorkoli bi se pac vozil. Ce sem 'stuck' s kaksnim problemom, spokam psico, jo peljem na sprehod in nazaj ponavadi pridem z resitvijo. Prav tako se dogaja, da se sredi noci spomnim kake stvari in jo grem stestirat.

Tako moje delovno mesto obsega dva ekrana na vsakem po stiri virtualne desktope in kakih 10 remote sessionov odprtih do 'delovisca'.

2/384 povezava v internet je za 20 navadnih ssh povezav povsem dovolj.

jype ::

root987> Popolnoma brez sestankov po moje ne bi šlo tudi z 10/10 povezavami - vsaj za brainstorming in podobne zadeve se mi zdi da je lahko osebni kontakt precej kul.

Jasno - vendar so taki sestanki ponavadi lahko sklicani ad-hoc in izven časa prometnih konic. Tudi če moraš vsak teden dvakrat na tak sestanek je to še vedno 60% manjši strošek od vsakodnevne vožnje in še večje zmanjšanje prometnega zamaška, če na sestanek ni treba voziti skozi prometno konico.

perci ::

jype ::

Če piše spodaj Cisco, potem je predrago za normalne uporabnike :)

IceIceBaby ::

V prejšnji službi sem cca 3 dni na teden delal od doma. Nekaj časa sem preživel na 1mb ADSLu kasneje pa sem si nabavil 8mb povezavo. V obeh primerih je zadeva potekala gladko.

Na firmi smo imeli urejeno IP telefonijo. Doma sem imel telefon, na katerem sem bil dosegljiv na službeno številko in VPN ter remote desktop dostop do službenega računalnika. Komunikacija med sodelavci je potekala preko Skypa (90% tipkanje, 10% voice) ali telefona. Problemov ni bilo. Produktivnost se mi je povišala, delal sem včasih tudi pol manj pa je bilo vseeno vse narejeno. Tudi stroški prevoza so se bistveno znižali.

Trenutno se pripravljam na delo, kjer bom 4 dni doma 1 dan pa v pisarni. S časom štartam na 100% mobile office. Svojo firmo pa itak lahko furam skoraj izključno od doma. Večino dobaviteljev nikoli nisem niti slišal po telefonu, vsa komunikacija gre prek maila ali MSN. Edino na računovodski servis je treba občasno nesti kakšne papirje, večino stvari se pa da urediti le z računalnikom (telefonom) in dostopom do interneta.

Moj cilj je, da v cca pol leta postanem 100% neodvisen od lokacije. Tako, da grem lahko za 1 mesec na karibe ali na japonsko pa vseeno vse laufa kot je treba.

Aja, še to. Delodajalci večinoma omenjajo sestanke in razna usklajevanja, kot razlog za prisotnost v pisarni. V resnici je IMHO 90% sestankov brez pomena ostalih 10% pa se da relativno enostavno speljati tudi drugače.

Sestanki brez točno definiranega plana so zguba časa. Če se točno definira plan in problemi se da pa večino stvari rešiti v krajšem času že po mailu ali telefonu. Tistih nekaj "upravičenih" sestankov se da pa speljati preko avdio konference.

Zgodovina sprememb…

Tear_DR0P ::

no saj mnogo open source projektov nastaja brez resnih sestankov v fizicnem svetu - razen enkrat na leto na raznih konferencah
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ali so v Sloveniji sploh še kakšni developerji? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
28057751 (27348) LeQuack
»

Koronavirus poskrbel za velik eksperiment: delo od doma

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
388422 (4630) jype
»

Tudi Hewlett-Packard ukinja delo od doma

Oddelek: Novice / Ostale najave
4711735 (9195) antonija
»

V Yahooju nič več dela od doma, zaposleni besni

Oddelek: Novice / Ostale najave
3410784 (7654) Spura
»

Pilotski projekt O2: Delo od doma povečuje storilnost (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
5324207 (20516) rokj

Več podobnih tem