» »

Terjatev neplačanih storitev

Terjatev neplačanih storitev

kriko1 ::

Pozdravljeni!
Zadeva je taka - oseba XYZ je mojemu očetu (s.p.) dolžna kar velik znesek za nazaj. Storitve so bile lepo predane na veljavnem računu, tako da se ne gre za nek črn posel, zato me zanima kako to osebo izterjat. Najprej bi radi to storili po lepi poti, torej z enim uradnim dopisom.
Samo ne vem kaj točno napisat. Če ima kdo kake izkušnje s tem, bi prosil če lahko kaj pomaga / predlaga.

hvala in lp

Ted ::

Pač pošlješ opomin, ki je kopija računa, navedeš številko neplačanega računa in opravljene storitve. Spodaj napišeš rok plačila 7 dni in opravičilo v primeru, da je račun že plačan. Omeniš še možnost sodne izterjave v primeru neplačila. Kaj več pa težko na tej stopnji ukrepaš, naslednja stopnja je sodišče.
Mah...

kriko1 ::

Uf, to bo pa ogromno kopij neplačanih računov :D

Hvala za hiter odgovor!

#000000 ::

Al pa prodaj terjatve, mislm da sem zadnjič vidu en jumbo plakat kjer je pisal da ti dajo 30% manj od dejanske cifre -lahko pa se motim in ti dajo samo 30%-

MadMicka ::

Original račune si jim že predal, zato niti ne rabiš pošiljati kopij, zadostuje, da poveš št. računa in znesek. Opozori jih še, da bodo v primeru sodne izterjave morali nostiti še zakonske zamudne obresti in stroške izvršbe (sodne takse, odvetniški stroški, ipd.).

Avenger ::

Take terjatve se da izterjat pod pogojem, da dolžnik ni že do vratu v dolgovih in da po možnosti nima nič premoženja - vse predhodno prepisano na tretje osebe, tako da mu ni kje vzet. Če je skratka 'normalen' da funkcionira, ima nekaj nepremičnin, nek dohodek, potem je najprej opomin, potem se zadevo preda odvetniku, ki sproži postopek na sodišču. Ne vem kako to običajno poteka, ampak mene je že več kot enkrat presenetila pošta o sodni izvršbi (neupravičena - zaradi njihove napake, ker so spregledali pretekla plačila), ki dovoljuje rubež premičnin. Tako da očitno lahko očitno do plačila terjatev prideš zelo hitro - s pravimi instrumenti... Skratka, ne obstaja lepa pot, samo pot do svojega denarja - pošlješ opomin in če ni plačan v 7 dneh, predaš stvar odvetniku.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Gandalfar ::

a moras kaj dokazovati, da si izvedel te storitve pa pogodbe pa to? Ker tole je slisat nekako kot, da jaz pac nekomu izdam par racunov in ga potem malo preganjam

Super Sonic ::

"Original račune si jim že predal, zato niti ne rabiš pošiljati kopij, zadostuje, da poveš št. računa in znesek. "

Ni rečeno, razen če nisi pošiljal priporočeno. Najprej priporočam, da dolžnik podpiše IOP.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Brane2 ::

Mislim,da so bile te zadeve nekaj poenostavljene.

Če imaš osnovo za izvršbo, priložiš dokumentacijo na sodišče, oni pa izdajo nalog in stvar steče naprej.

Seveda se potem stvari lahko grdo zakomplicirajo, če stvar postane sporna, ali če narediš napako...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Tody ::

V osnovi imaš 2 možnosti (poleg opominov and stuff)

1.) Prodaš terjatve tem podjetjem, oni ti sicer dajo nekaj manj denarja od tega kar imaš. Če so veliki zneski se greš malce pogajat in kej zbarantaš. Dobra stvar je da ti dobiš keš, sicer manj tega in potem oni delajo naprej na podjetju in tebe ne briga več.

2.) Greš prek sodišča in čakaš in upaš da boš sploh kaj dobil, če model ni že vsega prepisal na ostale in ubistvu mu lahko vzameš samo gate iz riti.

fabrskd ::

Ma pokličeš izetrjevalce, ki ti odkupijo terjatve in sicer za nekoliko manjši denar ampak vseeno. Dobiš recimo 80% nakar se oni bavijo z njim in ga preganjajo in tebe se ne tiče več. ;((
Screw you guys i'm going home!!!

#000000 ::

To z izterjevalci je al pa zna bit problem, ker če naletiš na tapravga nateguna oz. nategunsko združbo, se ponavadi taki ptički med seboj zelo dobro poznajo, da o tem kako gre velikokrat celo za ene in iste ljudi, ne govorim.

Uglavnem če boš prodajal terjatve, to naredi le z firmo ki je za to registrirana ne pa z nekim lokalnim vesotom, prej se pozanimaj o tej firmi, da ne boš naletel na silake ki bojo človeka pretepal, grozil, izsiljeval ipd. Ti boš pa nazadnje trepetal kdaj ti bivši dolžnik zabrisal molotovko skoz okno, al pa še kej hujšega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: #000000 ()

kriko1 ::

@Avenger: tip se vozi s takimi avti ko jih bom jaz do konca zivljenja lahko samo sanjal. Poleg tega se hvali po kakih hotelih in krajih je ze bil, tako da mislim da ima dovolj denarja da placa opravljene storitve cloveku, ki skusa iz meseca v mesec placat poloznice (doloceni dolgovi segajo 3 leta nazaj). SuperSonic, kaj je to IOP? Pardon za stil pisanja, strela skurla rac. tako da pisem z OMini.

BigWhale ::

> a moras kaj dokazovati, da si izvedel te storitve pa pogodbe pa to? Ker tole je slisat
> nekako kot, da jaz pac nekomu izdam par racunov in ga potem malo preganjam

V bistvu lahko to naredis ja. To je najvecji hec. Dokazovati mora tisti, ki je dobil racun.

Buggy ::

Ce zavrnes ta k racun v osmih dneh nimas kaj dokazovati in je potem zogica dokazovanja na strani osebe, ki je tak racun poslala.

BigWhale ::

Buggy, seveda. Ampak vecina ne ve tega. Dobis racun za nekaj kar nisi narocil, dobil in pac pozabis nanj. Osem dni je pa hitro mimo.

Posiljanje opominov pa afaik ni obvezno.

Buggy ::

kriko1: sicer slaba tolazba, vendar ali ni tako da se neizterjane terjatve stejejo kot strosek za podjeteje, kar je za marskatero podjetje dober manipulativni adut. Poznam nekaj primerov ko so ravno iz tega naslova delali fiktivne racune ter si jih steli kot olajsavo.
Racun za opravljeno storitev kakor vem, zastara sele po treh letih absoultno pa po petih.

Ziga Dolhar ::

Izvršba na podlagi verodostojne listine, mogoče? stran na www.sodisce.si
https://dolhar.si/

Brane2 ::

Buggy:

Kot vem je po novem tako, da moraš imeti papirje o tem, da si poskušal izterjavo, preden take zadeve odpišeš v stroške.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Buggy ::

Brane2:

imas prav kar pravis je pa to le ena izmed moznosti, da se terjatev prizna kot odhodek saj je dodana tudi moznost, ki je za tistega ki zna "loviti krivine" nedorecena in verjamem, da je marsikomu uspelo dokazati "...da so bila opravljena vsa dejanja, ki bi jih opravil s skrbnostjo dober gospodarstvenik"

LINK

Odpis terjatev je priznan kot odhodek tudi na podlagi neuspešno zaključenega izvršilnega postopka sodišča ali brez sodnega postopka za poplačilo terjatev, če zavezanec dokaže, da bi stroški sodnega postopka presegli znesek poplačila terjatev, oziroma če dokaže, da so bila opravljena vsa dejanja, ki bi jih opravil s skrbnostjo dober gospodarstvenik, za dosego poplačila terjatev, oziroma da so nadaljnji pravni postopki ekonomsko neupravičeni.

Sam detajlov sicer ne poznam, bi pa verjetno kaksen racunovodja znal kaj vec povedati.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Opomin pred izklopom za "neplačan" račun izpred dveh let?!

Oddelek: Loža
335264 (3516) St235
»

Zoran Vaskrsić zaradi dolga ob hišo (strani: 1 2 3 431 32 33 34 )

Oddelek: Problemi človeštva
1668227895 (155033) matjash
»

eizvršbe - ima kdo izkušnje? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7523943 (17324) MajorM
»

Položnice (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
518238 (7235) imagodei

Več podobnih tem