» »

dvojno državljanstvo

dvojno državljanstvo

levak1 ::

Pozdrav

Mene pa neki zanima. Kokr jst vem ne moreš dobiti državne službe če imaš dvojno državljanstvo. Zdj pa nastane problem. Jst sem bil rojen v Sloveniji in sem dobil državljanstvo leta 92 pač po razpadu sfrj. Takrat je oče obdržal hrvaško in pa tudi prevzel slovensko državljanstvo. A je možno da sem jaz po očetu tudi dobil hrvaško državljanstvo, ker takrat nism bil polnoleten? Upam da ga nisem, kajti to je lahko razlog da me ne sprejmejo v državno službo. Na matičnem uradu so mi povedali da je možno da imam preko očeta tudi hrvaško državljanstvo vendar sem se pozanimal na hrvaškem in nimajo nobenega podatka o meni da bi sploh bil v njihovi evidenci. Vendar potrebujem potrdilo da res nisem državljan. Kako ga dobiti sedaj oziroma kako izvedeti da res nisem državljan? Ker jaz nimam nobenih papirjev ali pa karkoli da bi me povezovalo s Hrvaško.

hvala za pomoč
  • spremenilo: levak1 ()

dejansan ::

"vendar sem se pozanimal na hrvaškem in nimajo nobenega podatka o meni da bi sploh obstajal"

parkrat preberi
dejansan

levak1 ::

no sej veš kva sm mislu. Pač da nimajo nobenega podatka o meni. Vendar na matičnem uradu pravijo da ljudje sploh ne vejo tega da imajo lahko tako dvojno državljanstvo.

opeter ::

dejansan ti je lepo napisal. Če nisi vpisan v matično knjigo, nisi državljan Hrvaške. Simpl, ko pasulj.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

MadMicka ::

Prvič slišm, da ne moreš biti zaposlen v državni upravi, če imaš dvojno državljanstvo. Kje si pa to slišal?

levak1 ::

državna služba kot recimo policaj ali vojska, ne smeš imeti dvojnega državljanstva.

Mercier ::

levak1
Takrat je oče obdržal hrvaško in pa tudi prevzel slovensko državljanstvo. A je možno da sem jaz po očetu tudi dobil hrvaško državljanstvo, ker takrat nism bil polnoleten?


Mislim, da ni mogel hrvaškega državljanstva kar obdržati, ampak ga je moral tam urediti in to potem, ko je že dobil slovensko. Slovensko državljanstvo lahko dobiš le, če se odpoveš drugim in pač potem zaprosiš za kakšno drugo, konkretno, dvigneš domovnico.

levak1 ::

oče se je rodil na hrvaškem in je imel hrvaško državljanstvo. Leta 92 je zaprosil kot vsi za Slovensko državljanstvo in ga dobil. Takrat ni bilo zakona da se moraš drugemu državljanstvu odpovedati, zato je Hrvaško državljanstvo obdržal, sedaj je drugače. Sedaj Slovenija ne priznava dvojnega državljanstva. No leta 92 sem jaz bil se mladoleten tako da sem bil Hrvaški državljan, kjer sem državljanstvo pridobil preko očeta, leta 92 sem pa dobil Slovensko državljanstvo. Tuki je pa zdj problem. Ali imam jaz še vedno Hrvaško državljanstvo ali ne? Jaz se nisem nič odjavljal iz Hrvaške, ker sploh niti pomislil nism da me kej veže s Hrvaško niti nimam kakšnih dokumenotv, ki bi me vezale s Hrvaško. V bistvu nič ne dokazuje da sem Hrvaški državljan razen to da ima oče še Hrvaško državljnstvo poleg Slovenskega. Kako naj jaz zdaj dokažem da nisem Hrvaški državljan. Na hrvaškem nimajo nobenega podatka o meni in pravijo da nima smisla da mi dajo potrdilo da me nimajo v evidenci. Kr neki vse skupi.

Matthai ::

Kako pa Slovenija lahko izve, da ima nekdo še nekje drugje državljanstvo?

Ne more. Tudi poizvedovat v tujih državah ne sme, ali ima ta in ta oseba pri vas državljanstvo.

Sestrična je imela še v bivši Jugi dvojno državljanstvo in sicer poleg jugoslovanskega še italijansko - ja Jugoslavija o tem ni vedela nič. In tudi ni potrebe, da bi kaj vedela.
All those moments will be lost in time, like tears in rain...
Time to die.

Mercier ::

Po razpadu Yuge smo vsi ostali z nekimi republiškimi državljanstvi. Za kaj so bila prej koristna ne vem, po veselici pa so države to (republiška državljanstva) ponucale, da so vedeli, koga je treba kam vpisat, izbrisat, pregnat ali ubit. Če tvoj oče takrat stalno prebival v Sloveniji in uspešno zaprosil za državljanstvo, potem nima hrvaškega državljanstva. Hrvaška ni avtomatsko podeljevala državljanstev folku s stalnim prebivališčen kje drugje, republiško državljanstvo gor, al dol.

Mercier ::

Matthai:
Kako pa Slovenija lahko izve, da ima nekdo še nekje drugje državljanstvo?


Tega ne vem, če pa zaprosiš za državljanstvo, pa najmanj s križcem potrjuješ, da nimaš več nobenega drugega. Ali pa recimo moraš prinesti potrdilo, ali pa moraš prinesti potrdilo, če je to mogoče, ali pa kaj podobnega.

edit:
Očitna slovnična napaka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mercier ()

levak1 ::

oče je imel Hrvaško državljanstvo že od svojega rojstva in leta 79 je dobil stalno prebivališče v Sloveniji. Meni pa tudi piše v rojstnem listu da sem bil hrvaški državljan(rojen 85), čeprav sem se rodil v Sloveniji, leta 92 sem pa potem dobil Slovensko državljanstvo. Drugače ima pa oče domovnico, kar pomeni da ima državljanstvo. Jaz je nimam.
Aja pa drugače je prej bilo dovolj,da si za službo dal izjavo da nisi dvojni državljan, zdaj naj bi rabili tudi potrdilo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: levak1 ()

Mercier ::

Oba sta imela republiško državljanstvo. Hrvaško državljanstvo si je moral oče uredit, si zrihtat domovnico, ni ga dobil s tem, da ni ukrenil čisto nič.

madmitch ::

Kristus, kako kompliciraš. Marš v avto in tja, kjer naj bi bil prijavljen na hrvaškem. Zaprosiš za uraden dokument, ki izkazuje, da nimaš hrvaškega državljanstva. Prosto ko pasulj (grah). Če boš doma sedel in spraševal vse okoli sebe, se ne bo nič samo od sebe uredilo.

Saša, ni res. Hrvati so takrat talali državljanstvo vse poprek. Moja mama je bila rojena kot izgnanka med vojno (ok njena mama je bila izgnana) in so ji avtomatsko dali državljanstvo, kljub temu, da ni nikoli po drugi vojni tam živela, tako da je morala urejati to, da ga je vrnila.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: madmitch ()

levak1 ::

ravno to je problem da dol nisem nikjer prijavljen, vse imam v Sloveniji. Kva nej se pol dol odjavim če nimam nič dol za odjavit. Matičarka mi je pravtako svetovala naj grem na Hrvaško ambasado in tam probam dobiti kakšno dokazilo, tam pa pravijo pojdi na Hrvaško boš najhitreje dobil. Grem tja na matični urad, kjer je oče in pravijo da me nimajo nikjer in kako naj potem dajo kašno potrdilo če me sploh nimajo nikjer.

Mercier ::

@madmitch

Da ni bila napaka? So jo vodili kot stalno prbivalko, npr.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mercier ()

Mercier ::

@madmitch

Ali pa ji je med vojno NDH dala državljanstvo?

Redkvica ::

'Grem tja na matični urad, kjer je oče in pravijo da me nimajo nikjer in kako naj potem dajo kašno potrdilo če me sploh nimajo nikjer.'

Napišejo naj ti potrdilo, da te nimajo v evidenci.

Mercier ::

Jaz pa bi prvo povprašal morebitne delodajalce, mogoče so bolj življenski. Sploh vojska bi, IMHO, morala biti, glede na manjko kadra. A si že vprašal. S papiraši bi se bodel, če drugače res ne bi šlo.

Matthai ::

1. Zakaj hudiča mora človek prinesti potrdilo, da ga hrvaški rgani nimajo v evidenci, ni pa mu treba prinesti Kirgizijskega, Ukrajinskega, Brazilskega in ostalih potrdil?

2. Če se na tistem obrazcu zlažeš - ali ima država sploh možnosti preveriti resničnost tvoje navedbe, da nimaš nekje drugje še enega državljanstva?

3. Kaj pa našo državo sploh briga katero državljanstvo imam še jaz? Če imam Monaškega (ki sem ga pridobil kasneje, po slovenskem), je to moja stvar.
All those moments will be lost in time, like tears in rain...
Time to die.

MadMicka ::

Ja pa res, če hočeš biti policaj, ne smeš imeti dvojnega državljanstva. Če si recimo tajnica na policiji, pol pa ni problema. :)

Sicer pa si tukajle preberi: http://www.sindikatpolicije.hr/PUOB/htm...

Če si se rodil v Sloveniji in je npr. mama Slovenka, potem nimaš hrvaškega državljanstva. Pa kot so rekli, celo, če bi ga po kakem čudežu imel, pač obkrožiš, da ga nimaš in mirna bosna. Celo, če bi kdaj po še kakem večjem čudežu na policiji prišli do podatka, da imaš hrvaško državljanstvo, poveš po resnici, da nisi imel in nimaš nobenega dokumenta o tem. Tako da verjamem, da bi se lahko tedaj, ko bi če bi dobil v roke tak dokument, odpovedal hrvaškemu državljanstvu.

Matthai ::

Ampak mi je pa precej smešno, če recimo prosiš za službo v SOVI, pa rečejo, da ne smeš imeti hrvaškega državljanstva - pa potem greš na hrvaško veleposlaništvo in rečeš, da ker prosiš za službo v SOVI rabiš potrdilo, da nimaš hrvaškega državljanstva.

Iz varnostnega stališča bi jaz na hrvaškem mestu vse ljudi, ki bi želeli tako potrdilo še posebej budno operativno spremljal. Saj je očitno, da bodo delali na kakšnem "občutljivem" področju.

Skratka - spet varnostni ukrep, ki bo dosegel ravno nasprotno od želenega.
All those moments will be lost in time, like tears in rain...
Time to die.

Keyser Soze ::

Ma šmuknjeni so.:D
Tudi samega pomena tega varovalnega ukrepa mi ne gre doumeti. Če je to sploh to, varovalni ukrep.

Kot da bo kakšen "krt" ki skuša prit v našo obveščevalno (ali pa policijo oz. vojsko), ter nato delovati v korist tuje države vzbujal pozornost z dvojnim državljanstvom. Logično, da bo imel tak človek dokaj "čisto" preteklost na papirju z kar se da minimalno povezavo z državo, za katero prikrito deluje.
OM, F, G!

Hammer123 ::

Pomoje se gre bolj zato, da če si zaposlen v vojski/policiji v eni državi, v drugi državi pa pride do "sranja", ki mu sledi vpoklic.

Keyser Soze ::

True, samo do tega sranja lahko pride na kateremkoli delovnem mestu. Razen če pride do sranja tipa SLO vs. HR, v tem primeru. Samo takrat itak ne važi državljanstvo ampak bolj tvoja osebna preferenca. Al te bodo prišli iskat pa ti dali puško?

Ne vem no, se mi še vedno zdi dokaj banalen problem.
OM, F, G!

Mercier ::

ZAKON O HRVATSKOM DRŽAVLJANSTVU

I. OPĆE ODREDBE

Članak 5.

Podrijetlom stječe hrvatsko državljanstvo dijete čiji je jedan od roditelja u trenutku njegova rođenja hrvatski državljanin, a dijete je rođeno u inozemstvu, ima prijavljeno prebivalište i živi u Republici Hrvatskoj. Takvo se dijete smatra hrvatskim državljaninom od trenutka rođenja.

Članak 6.

Podrijetlom stječe hrvatsko državljanstvo dijete koje je rođeno u inozemstvu a nema prijavljeno prebivalište i ne živi u Republici Hrvatskoj, ako jedan od roditelja koji je hrvatski drižavljanin da pisanu izjavu da se dijete smatra hrvatskirn državljaninom a drugi roditelj je stranog državljanstva ali ne one države u kojoj je dijete rođeno, i ne protivi se takvoj izjavi. Takvo se dijete smatra hrvatskim državljaninom od trenutka rođenja.


In spremembe, ki brišejo 6. člen in v celoti spremenijo 5.:

ZAKON o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskom državljanstvu

Članak 1.

U Zakonu o hrvatskom državljanstvu ("Narodne novine", br. 53/91.) članak 5. mijenja se i glasi:

"Podrijetlom stječe hrvatsko državljanstvo dijete rođeno u inozemstvu, čiji je jedan roditelj u trenutku njegova rođenja hrvatski državljanin ako do navršene 18 godine života bude prijavljeno radi upisa kao hrvatski državljanin kod nadležnog tijela Republike Hrvatske u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj ili se nastani u Republici Hrvatskoj.

Dijete, rođeno u inozemstvu, čiji je jedan roditelj u trenutku njegova rođenja hrvatski državljanin, a ne udovoljava jednoj od pretpostavki iz stavka 1. ovoga članka, stječe hrvatsko državljanstvo ako bi ostalo bez državljanstva.

Dijete, koje stječe hrvatsko državljanstvo prema stavku 1. ili 2. ovoga članka, smatra se hrvatskim državljaninom od trenutka rođenja."

Članak 2.

Članak 6. briše se.1. Se opravičujem za napačno pisanje glede par stvari. Al sem pa šele zdaj kaj pobrkal? Levakovega očeta, kot jaz vidim, Hrvaška smatra za državljana. Ne, da je državljanstvo na enostaven način pridobil (in dvignil potrdilo), kot sem si jaz razlagal.

2. Če je Levak1 imel hrvaško republiško državljanstvo, ali bi lahko padel v 5. člen (spremenjeni). Recimo, da se kot "nadležno tijelo Republike Hrvatske u inozemstvu" smatra, da je v Sloveniji bil vpisan s hrvaškim republiškim državljanstvom.

Zgolj hipotetično in zgolj iz radovednosti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mercier ()

levak1 ::

evo zdaj po nevem kokih mailih poslanih na hrvaško sem le dobil potrdilo da me nimajo v evidenci. Zgleda je le taprava oseba dobila to v roke. Tako da stric ga je že dobil samo še pošlje ga in stvar je rešena. Drgač pa Saša oz. madmicka dobr si najdu tele člene, neki tazga sem iskal pa nism najdu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: levak1 ()

xeon ::

Ravno za to boš pa rabil potrdilo, da te nimajo v evidenci, in boš plačal okoli 800 kun (na pamet govorim).

opeter ::

Heh, dvojni agent bi lahko tak postal. Si lahko zamislite, da bi nekdo delal za obe državi, hkrati pa obe vlekel za nos? >:D
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Hammer123 ::

Keyser Soze: če si po sranju na napačni strani(med poraženci) lahko sledi kazen. Pomoje te kazni niso ravno mile.

Bellatrix ::

Živjo!

Sem že precej prebrskal po zakonih glede pridobitve državljanstva, a nisem nikjer dobil podatka ki me zanima. Torej zanima me kako je s pridobitvijo italijanskega državljanstva. Pogledal sem spletno stran italijanske ambasade v Slo. Tam sicer so podatki a ne dobim tistih ki me zanimajo.

Namreč nekateri trdijo, da lahko ita. državljanstvo prebivalci primorske (območij katere so zasedli Italijani med vojno) dobijo brez kakršnih koli komplikacij. Torej ni potrebe po stalnem prebivališču,... To naj bi bilo omogočeno od druge svetovne vojne naprej (baje?)!

Zanima me če to drži, če mogoče kdo ve. Hvala

http://www.amblubiana.esteri.it/Ambasci...
People are quick to judge and slow to correct themselves.

Zgodovina sprememb…Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prepovedan vstop na Hrvaško - kako čez mejo? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
928443 (4692) šernk
»

Najprej so ga izbrisali, nato izgnali, potem je bil ubit (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
1135603 (4084) Keyser Soze
»

Državljanstvo

Oddelek: Loža
161613 (1211) Ejsi_Disi
»

Izbrisani na Evropsko sodisce v Strasbourg! (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
2069845 (6830) Daedalus
»

Dvojno državljanstvo- zakonske in druge posledice ?

Oddelek: Loža
142753 (2269) Brane2

Več podobnih tem