» »

Zakon o varstvu potrošnikov in rabljen avtomobil

Zakon o varstvu potrošnikov in rabljen avtomobil

«
1
2

drejc ::


37. člen

(1) Prodajalec mora potrošniku izročiti blago v skladu s pogodbo in odgovarja za stvarne in pravne napake svoje izpolnitve.
(2) Napaka je stvarna:
1. če stvar nima lastnosti, ki so potrebne za njeno normalno rabo ali za promet;
2. če stvar nima lastnosti, ki so potrebne za posebno rabo, za katero jo kupec kupuje, ki pa je bila prodajalcu znana oziroma bi mu morala biti znana;
3. če stvar nima lastnosti in odlik, ki so bile izrecno ali molče dogovorjene oziroma predpisane;
4. če je prodajalec izročil stvar, ki se ne ujema z vzorcem ali modelom, razen če je bil vzorec ali model pokazan le zaradi obvestila.
(3) Primernost blaga za normalno rabo se presoja glede na običajno blago enake vrste in ob upoštevanju kakršnihkoli prodajalčevih izjav o značilnostih blaga, ki jih je dal prodajalec ali proizvajalec zlasti z oglaševanjem, predstavitvijo izdelka ali navedbami na blagu samem.
(4) Za odgovornost za stvarne in pravne napake se uporabljajo določbe zakona, ki ureja obligacijska razmerja, če ta zakon ne določa drugače.

37.a člen

(1) Potrošnik lahko uveljavlja svoje pravice iz naslova stvarne napake, če o napaki obvesti prodajalca v roku dveh mesecev od dneva, ko je bila napaka odkrita.
(2) Potrošnik mora v obvestilu o napaki natančneje opisati napako in prodajalcu omogočiti, da stvar pregleda.
(3) Obvestilo o napaki lahko potrošnik prodajalcu sporoči osebno, o čemer mu prodajalec mora izdati potrdilo, ali ga pošlje v prodajalno, kjer je bila stvar kupljena, ali pa zastopniku prodajalca, s katerim je sklenil pogodbo.

37.b člen

(1) Prodajalec ne odgovarja za stvarne napake na blagu, ki se pokažejo potem, ko mineta dve leti, odkar je bila stvar izročena.
(2) Če je predmet pogodbe med prodajalcem in potrošnikom rabljena stvar, ne odgovarja prodajalec za stvarne napake na blagu, ki se pokažejo potem, ko mine leto dni, odkar je bila stvar izročena.
(3) Šteje se, da je napaka na stvari obstajala že v času izročitve, če se pojavi v roku šest mesecev od izročitve.


Zakon o varstvu potrošnikov

Avto je rabljen, kupiljen 3 mesece nazaj pri uradnem (pre)prodajalcu avtomobilov TALON d.o.o. iz Dorfarj pri Kranju. Lastnik ne trza in hoče samo prispevati k popravilu. Šel je zobati jermen, tako da je stroškov za 800€.

Zanima me kakšne so moje opcije preden mu začnem grozit.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse
  • spremenil: drejc ()

Dr_M ::

Lahko mu grozis, ce na zamenjal jermena pri kilometrih, ki jih predpisuje proizvajalec. Ce je biu jermen menjan po predpisih, mu ne mores nic, ker to ni njegova krivda.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

drejc ::


Napaka je stvarna:
1. če stvar nima lastnosti, ki so potrebne za njeno normalno rabo ali za promet;
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Vikking ::

En primer iz Motorevije:

Kupec je pri podjetju za prodajo rabljenih vozil kupil rabljen avto, teden dni kasneje pa se mu je pokvaril menjalnik (ni šlo za obrabo). Pri nakupu avtomobila so mu pri podjetju zatrjevali, da je avto brezhiben. Kaj lahko pravno stori kupec?



Glede na to, da je bil avto kupljen pri podjetju za prodajo rabljenih vozil, bi mu to podjetje po 7. odstavku 16. člena ZVPot tudi za to vozilo moralo izročiti garancijski list, navodilo za uporabo in seznam pooblaščenih servisov. Za rabljena vozila najkrajši garancijski rok ni predpisan, tako da prodajalci v praksi dajejo kratke roke. Tako ima kupec, če je bila garancija dana, ter v času okvare še velja, pravico do brezplačnega popravila.



Če pa garancija ni bila dana, ali v primeru, če je garancijski rok že potekel, pa ima kupec pravico do uveljavljanja zahtevkov iz naslova stvarnih napak. V kolikor je kupec fizična oseba in je vozilo kupljeno pri podjetju za prodajo rabljenih vozil se v celoti uporablja ZPot in njegove določbe glede stvarnih napak blaga (poglavje VI.2. ZVPot). Glede na to, da gre za rabljeno vozilo, prodajalec odgovarja za stvarne napake, ki se pokažejo v letu dni, odkar je bila stvar izročena kupcu. Dolžnost kupca pa je o vsaki napaki (ki jo želi uveljavljati), obvestiti prodajalca v roku dveh mesecev od odkritja. V takem obvestilu je treba natančno opisati napako in prodajalcu omogočiti, da stvar pregleda. Zakon pod določenimi pogoji omogoča tudi ustno obvestilo, vendar je vsekakor bolj priporočljivo prodajalca obvestiti pisno.



Če je kupec prodajalca pravilno obvestil o napaki, ima v roku dveh let od pravilnega in pravočasnega obvestila pravico od prodajalca zahtevati, da:

- odpravi napako na blagu ali

- vrne del plačanega zneska v sorazmerju z napako ali

- blago z napako zamenja z novim brezhibnim blagom ali

- vrne plačan znesek.



V vsakem od teh primerov pa ima kupec tudi pravico do povračila izkazane škode.



Ne glede na omenjeno, je treba opozoriti, da je lahko vsako uveljavljanje napak predmet dolgotrajnih sodnih postopkov in da same zakonske pravice še ne pomenijo uspeha pri uveljavljanju teh napak. Tako bi v konkretnem primeru lahko prišlo do spora, ali je šlo za napako ali obrabo, pri čemer pa se šteje, da je napaka na stvari obstajala že v času izročitve, če se pojavi v roku šest mesecev od izročitve.



V primeru, da je kupec rabljenega vozila pravna oseba, se ta odgovor delno razlikuje. Tudi pravni osebi je prodajalec dolžan dati garancijo in izročiti garancijski list, se pa glede na to, da gre za odnos med dvema pravnima osebama, ne uporabljajo določbe o stvarnih napakah, ki jih predpisuje ZVPot, temveč določbe o stvarnih napakah OZ-a, ki se razlikujejo predvsem v rokih. Tako mora npr. pravna oseba o odkriti napaki prodajalca obvestiti nemudoma.

drejc ::

To je slab primer...oz sploh ni primer...je sam obnova tistega kar sem jaz prilepil. Fino bi bilo ako bi kdo povedal svoje izkušnje s tem ali mi podal primer oz pravni nasvet.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Loki ::

samo problem je, ker se lahko prodajalec (posrednik) sklicuje, da lahko ni vedel, da jermen ni bil menjan (ker on pac ni bil lastnik). je pa res, da naj bi se on spoznal na svoj posel in bi kaj takega verjetno opazil.
I left my wallet in El Segundo

Super Sonic ::

Če je v pogodbi med teboj in prodajalcem navedeno "kupljeno po sistemu videno - kupljeno" nimaš kej praskat. In ponavadi v vseh teh pogodbah rabljenih vozil to tudi piše.

Dokazovati stvarno napako pri avtomobilu je pa... ...podobno dokazovanju teze, da Elvis še živi.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Zgodovina sprememb…

Super Sonic ::

"je pa res, da naj bi se on spoznal na svoj posel in bi kaj takega verjetno opazil."

Kako že? :)) Edina možna varianta bi bila, da bi vsak avto fizično razdrli in preverili kako stojijo materiali.

Račun in štempiljko ponarediti v knjigico, je pa mala malca.

drejc - kateri avtomobil?

Ker določeni modeli imajo razne "serijske napake" (naprimer aluminij motorji VW baže 1.0, 1.2, 1.4 in VW kar pridno plačuje določen del popravila, seveda ob predpostavki, da je bilo redno servisirano na pooblaščenem servisu).
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Loki ::

v bistvu to ne velja cisto tako. nobena pogodba ne more "preglasiti" zakona.:))
I left my wallet in El Segundo

Super Sonic ::

loki - ne ločiš med rabljenim in novim blagom.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Dr_M ::

Noben potrosni material nima garancije (kar zobati jermen definitivno je). Seveda se lahko strga tudi nov. Videl ze nekaj primerov, ko se je strgal po cca 2000km.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Yossarian ::

Če si avto kupil po načelu "videno-kupljeno", ne boš kaj dosti dosegel. Če ti je v takšnem primeru pripravljen sofinancirati popravilo, vzemi, kar ti da, pa četudi samo 100 €.
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

Zheegec ::

Če imaš v pogodbi postavko "videno-kupljeno", jih lahko prijaviš in poizkusiš izsiliti preklic pogodbe (ter vračilo kupnine), ker je v direktnem nasprotju z ZVpot 8-)
Takšnih pogodb se ne ustrašiti.

Je pa tukaj na mestu opazka, da je jermen najbrž potrošni material.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Calligulla ::

Videno kupljeno ne izbici pravic iz naslova stvarnih oz skritih napak. Ne nasedat temu, da videno kupljeno pomeni, da je vse na kupcu.

Skrite napake so iz videno kupljeno izvzete.

NAceloma se mi zdi, da se pogosto v takih primerih na koncu stranke dogovorijo in recimo kupec placa od tretjine do polovice zneska popravila. Odvistno tudi od tega koliko nazaj je bil izdelek kupljen.

Skratka je tudi malo stvar pogajanj.. naj bi pa prodajalec nosil vecino ali najmanj pol.

Yossarian ::

Calligula, majčkeno se motiš.

Glede načela videno-kupljeno si preberite Obligacijski zakonik

Pogodbena omejitev ali izključitev prodajalčeve
odgovornosti za stvarne napake

466. člen

(1) Pogodbenika lahko omejita ali popolnoma izključita
prodajalčevo odgovornost za stvarne napake stvari.

(2) Pogodbeno določilo o omejitvi ali izključitvi odgovornosti za
napake stvari je nično, če je bila napaka prodajalcu znana, pa o
njej ni obvestil kupca, kot tudi tedaj, ko mu je prodajalec to
določilo vsilil, ker je izkoristil svoj prevladujoč položaj.

(3) Kupec, ki se je odpovedal pravici odstopiti od pogodbe zaradi
napake stvari, obdrži zaradi teh napak druge pravice.
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

poweroff ::

Meni se zdi, da tukaj gre za sistem videno - kupljeno (ali pa obratno: kupljeno - videno, hehe).

Zdi se mi, da se oni lahko sklicujejo na to, da si imel možnost pogledati koliko kilometrov ima avto in iz tega sklepati, da bo treba zamenjati zobati jermen. Po mojem mnenju bi jih lahko tožil samo v primeru, če bi oni ponaredili kilometrino (servisno knjižico ai zavrteli števec nazaj).

Svetujem ti pa, da pokličeš na Zvezo potrošnikov in jih povprašaš. Bo najhitreje in najceneje.
sudo poweroff

K0K0 ::

Rabljenih avtomobilov se ne kupuje v avtohišah!!! Tm not so večinoma slabo vzdrževani avtomobili z prevertenimi števci itd..., ki bi jih sami lastniki težko prodali.

Vikking ::

Rabljenih avtomobilov se ne kupuje v avtohišah!!! Tm not so večinoma slabo vzdrževani avtomobili z prevertenimi števci itd..., ki bi jih sami lastniki težko prodali.

Jst bi reku da ne, pri avtohišah je glavni namen prodati novo vozilo. Pri tistih ki se izključno ukvarjajo s preprodajajo rabljenih avtomobilov in tistih ki uvažajo rabljene iz tujine je večja možnost da naletiš na slabo vzdrževan avtomobil s prevrtenimi števci.....

djordjevic ::

V bistvu je sranje oboje in je, če že kupuješ rabljeno vozilo, še najboljše poiskati avto s prvim lastnikom in ga kupiti brez posrednikov.

imagodei ::

@KOKO,

ja, res je v interesu avtohiše, da bo prodajala crap/slabo vzdrževane avtomobile bistveno nad tržno ceno. To je verjetno neke vrste nova filozofija za samoreklamo, al kako?
- Hoc est qui sumus -

Zheegec ::

S členom vidno-kupljeno se izključuje samo očitne stvarne napake, ki bi morale biti povprečnemu človeku očitne.

Skrite pa vedno ostajajo...
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

perci ::

Tudi skrite se da s pogodbenim določilom izločiti. Vendar za to ni dovolj, da napišeš videno kupljeno. Poleg tega ne moreš izključiti odgovornosti za skrite napake za katere si ob prodaji vedel.

TRIROG ::

to je sicer čist teoretično ampak:
če prodajalec trdi da je bil avto redno servisiran pa se izkaže da ga je servisiral nepooblaščeni serviser oz da ga je servisiral sam potem bi se dalo mogoče kej stisnit skozi da gre za napako za katero je prodajalec vedel, ampak to je čist teoretično. Bi se s tem mogoče dalo it mimo izključitve odgovornosti zaradi sistema videno kupljeno- ker stanja jermena pač ne moreš preveriti...je pa to dost risky zadeva no ... ampak bi mogla pit vodo ...

Brane2 ::

Ni videti,d a ZvPOT velaj v tem primeru, ker gre za trgovino med dvemi fizičnimi osebami.

ZvPOT pa pravi:


(1) Ta zakon ureja pravice potrošnikov in potrošnic (v nadaljnjem besedilu: potrošnikov) pri ponujanju, prodajanju in drugih oblikah trženja blaga in storitev s strani podjetij in določa dolžnosti državnih organov in drugih subjektov, da te pravice zagotavljajo.
(2) Po tem zakonu je potrošnik fizična oseba, ki pridobiva ali uporablja blago in storitve za namene izven njegove poklicne ali pridobitne dejavnosti.
(3) Po tem zakonu se šteje za podjetje pravna ali fizična oseba, ki opravlja pridobitno dejavnost, ne glede na njeno pravnoorganizacijsko obliko ali lastninsko pripadnost.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

aiko ::

1. Pomembno je kako je bil jermen montiran (preveč napet/ohlapen, zvijan).
2. Če avto ni več v garanciji, ga lahko lastnik servisira kjer hoče in kakor hoče (če ga sploh)
3. Kot DOBER novi lastnik, bi po nakupu lahko peljal avto k svojemu mehaniku, da preveri stanje pomembnih delov ter potrošnega materijala (sem spada tudi jermen) in se tako izognil stroškom. Osebno ne poznam nikogar, ki to ni naredil.
4. Prodajalec ti je prodal vozilo s celim jermenom. Lahko sploh ni vedel, da je jermen v slabem stanju. Lahko je mislil, da je bil menjan.
5. Če je pripravljen sofinancirat, vzemi kar ti da in bodi vesel, da si sploh kaj dobil. Cca. 2 leti nazaj je nekemu tipu, po menjavi pumpe se mi zdi, odletel jermen na Audiju A3 (vozilo tik iz garancije - pumpa je bila menjana po izteku garancije pri nekem mehaniku), kjer so ga preveč zategnili. Po par mesečnem kreganju ni dobil nič. (Samo za info)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: aiko ()

K0K0 ::

@imagodei pod avtohiše štejem vse preprodajalce rabljenih vozil. In ja čisto vse po vrsti boli k*** zate. Itak je zuni še pol miljona ovc. Moji mami so pred leti na Avtodelti prodal tko zjebanga golfa 3 da je kuru 3l olja na tank bencina (resno). Lani sva iskala A6 in ker so imeli na Avtodelti ravno enega ki je pasal v shemo sva ga šla pač pogledat. Na netu je pisalo da je odlično ohranjen in nikol karamboliran tud ceno je mel med višjimi tko da sm mislu da bo res vredu. No vresnici je bil najslabši A6 kar sm jih kdej vidu vs potolčen, prazen aku, v prtljažniku so mankale tapete in še kej bi se najdlo. Komentar prodajalca ja avto je star 5 let, in ne more bit ko nov. Mislim ko da sm se učer rodil in nism še nikol vidu rablenga avta. Mama pa baba kot baba, "kaj pa če res nebova dubla bolšga in bi ga kr uzela ?" 8-O.

aiko ::

Marsikdaj so vozila (ne dosti stara) res v zelo zelo slabem stanju. Dobiš pa tudi 15 let stara, ki svojih let ne kažejo. Vem za par takih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: aiko ()

imagodei ::

@KOKO,

lej, fino... Seveda se dogaja. Si pa zdajle povedal to pred nekaj 1000 glavo množico. Zelo slaba reklama, ane? Povej še vsem svojim stricom, tetam, sestričnam, prijateljem, omeni še na kakšnem drugem forumu... Mogoče jih bo pa po žepu udarilo in se bodo zamislili.

Ne trdim, da se to ne dogaja - seveda se. In če ljudje molčijo, potem tak nategant lahko dolgo časa živi. Če mu pa narediš mal slabe reklame - hej, v 10km okoli njega je verjetno še 5-10 drugih avtohiš in preprodajalcev avtomobila. Pa kdo bo hodil k takemu, ki je znan po nategancijah?
- Hoc est qui sumus -

K0K0 ::

Glede tega so vse avtohiše iste tko da nima veze da blatim sam eno. Če dobijo slab avto imajo 2 možnosti al bodo enga nategnil in pri tem še mal zaslužil al pa ga dajo na servis in si naredijo zgubo. Kaj mislte kaj bodo naredli ? :D
Kr pomislte kater idijot bo dal svoj dobro vzdrževan avto v avtohišo za 8K€ če bi lahko z malo truda preko oglasnika dobil 10k€ ? To počnejo sam tisti, ki točno vedo da je avto v k... in ga bodo zato sami težko prodal.

imagodei ::

No, KOKO,

jaz ne delim takšnih slabih izkušenj s tabo. Definitivno se mi zdi slaba poslovna poteza, če direktor avtohiše razmišlja na način, ki ga ti želiš prikazat. Seveda je v SLO vse mogoče, splošna praksa pa to ni. Normalno bi bilo, da bi direktor pretehtal, ali se mu splača prodajati rabljene avtomobile. Če se mu ne izidejo stroški s popravilom vred, bi enostavno moral skleniti, da njegova avtohiša rabljenih avtov ne bo prodajala. Če pa sklene, da bo sistematično nategoval ljudi, je pa seveda zrel za obisk inšpektorja (v času interneta pa ja ni težko najti 10 nezadovoljnih ljudi, ki so pri isti avtohiši imeli probleme z "brezhibnim" avtomobilom?) in pa za to, da bi ga konkurenca počasi "popapcala".

Seveda pa smo Slovenci krepko naivni in neuki, kar se tiče kapitalizma, zato dovolimo, da takšni izkoriščevalci živijo na naš račun. Iz istega poglavja (ampak za drugo temo) je tudi rast cen v trgovinah: Namesto, da bi zavili v pol cenejši Lidl, prisegamo na drago slovensko kvaliteto.

EDIT: Tako kot ti še vedno hodiš v Avtodelto, čeprav so te pred leti nategnili z golfom, ki je kuril 3 litre olja na tank.
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: imagodei ()

BigWhale ::

> Kr pomislte kater idijot bo dal svoj dobro vzdrževan avto v avtohišo za 8K€ če
> bi lahko z malo truda preko oglasnika dobil 10k€ ? To počnejo sam tisti, ki
> točno vedo da je avto v k... in ga bodo zato sami težko prodal.

Dej ne bluzi no. Jaz sem ravnokar prodal drugi avto. Za oba, ki sem ju prodajal sem imel namen iti kar v avtohiso in vzeti kolikor mi dajo. Zakaj? Ker se enostavno nimam casa ukvarjati s prodajo in razkazovati avto, cepeti ob telefonu in tako naprej.

No, v glavnem, prvi avto sem potem prodal pol ure po oddaji oglasa, drugega pa se mi ni mudilo prodajati, pa je sel v nekaj dnevih.

Ce ju ne bi tako hitro prodal, bi ju pa dal v avtohiso, kljub temu, da bi dobil manj denarja za njiju. Enostavno, ker se mi ni ljubilo prodajati.

andromedar ::

V kolikor se napaka pojavi prej kot 6 mesecev od izročitve blaga, obstaja zakonita domneva, da je napaka obstajala že ob izročitvi....


V katerem zakonu je že to? Sem že malo pozabil...že 1 leto nisem v tem "fohu"


...no, če je to znotraj 6 mesecev mora prodajalec dokazovati da stvarna napaka ne obstaja....vsekakor ni potrebno tebi dokazovati da obstaja.


Določeno je tudi koliko je minimalna garancija za rabljeno zadevo...pa mislim da ne more biti krajša kot 1 leto...
Eh?

Yossarian ::

andromedar, motiš se in nimaš prav. Vse je bilo že obrazloženo zgoraj, zato ne bom še enkrat ponavljal.
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

Keyser Soze ::

Tale tvoj "obrazloženo" je en šmorn.

Suhoparen citat par določb še zdaleč ni obrazložitev. Hvala bogu, da se vsaj naša sodišča in državni organi opirajo na malo bolj obširno definicijo obrazložitve.:\
OM, F, G!

Yossarian ::

Že mogoče, da je šmorn, ampak k drugemu odstavku zgoraj navedenega člena pa res ne vem, kaj bi dodal. Meni je zelo jasen in za to zadevo ključen pri nakupu "videno-kupljeno". Če pa ti kaj ni jasno, pa kar vprašaj.

Ej, KOKO, samo res, da si šel še enkrat k istemu, ki te je že enkrat nagnil?
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

Zgodovina sprememb…

Azrael ::

Za avtorja teme.

Če imaš servisno knjigo, pozanimaj se na servisu, ki naj bi opravil veliki servis (seveda ne na način: avtu, ki ste ga šravfali je razneslo mašino, ampak diplomatsko). Take podatke bi morali imeti v evidenci. Če bodo potrdili, da so oni to naredili, veš kdo je zaje*al.

So mojstri, ki menjajo samo jermen, napenjalci in vodilna kolesa pa so zanje še dobri, čeprav se mora obvezno menjati vse, saj so vsi ti deli iztrošeni, ali pa narobe sestavijo. Rezultat je enak.

Če servis ni sploh nič delal, oz. tega avta nikoli niso servisirali, imaš ponarejene dokumente. Torej zagrabi (pre)prodajalca.

Če veliki servis še ni bil delan, je lahko problem v tem, da pri nas prepogosto ne upoštevajo naknadnih priporočil nekaterih tovarn, da je treba izvesti veliki servis prej (ne na 100-120k km, ampak 80k km ali 5 let, oz kar je prej). Komu se žaliti v takem primeru, ne vem.

In 800€ se mi zdi zelo nizka cena za tako okvaro, saj je že veliki servis navadno blizu polovice tega zneska.

Sedaj, če mislijo samo menjati zvite ventile in dati nov jermen, niso naredili nič. Čez par tisoč km take mašine rade zaribajo. Vzroki so zvite ojnice, poškodovani ležaji ročične in odmične gredi, deformirani bati itd. Tako srečo, da se vse skupaj ustavi točno tako, da se ventili in bati ne srečajo, so imeli zelo redki.
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

Dr_M ::

Tako srečo, da se vse skupaj ustavi točno tako, da se ventili in bati ne srečajo, so imeli zelo redki.

Zato pa imajo nekateri bati utore za ventile. Ce se jermen strga, se ventili ne zabijejo in samo nastavijo gredi nazaj, nov jermen in motor laufa naprej. Samo redki so taki motorji, na zalost...
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Jobi ::

Jaz imam pa tudi en zanimiv primer, ob katerem se pravzaprav prav trapasto pocutim. Ampak vseeno:
- maja sem kupil avto. Izgledal je brezhibno in pravzaprav do sedaj z njim nisem imel nikakrsnega problema. Motor zelo lepo dela, avto ne vlece postrani, vsa elektronika dela brezhibno, plocevina OK.
- sedaj (po 8. mesecih) pa sem avto dal na "ta velik" servis in mehanik ugotovi, da je bil avto servisiran v Italiji junija 2007 (en mesec po tem ko sem ga kupil)
- ocitno sem pri nakupu spregledal datum zadnjega servisa. Mi ni v ponos .

Je pa torej dokazljivost ponarejene servisne knjižice v tem primeru zelo jasna.
Zanima me, če imam na podlagi zakonov, ki ste jih nekateri zgoraj našteli, kakršnekoli možnosti za kakršnokoli povračilo sredstev?

Calligulla ::

V praksi je odvisno tudi od tega ali si kupil od kake avto hise ali pravne osebe. Ker potem gres lahko tja najedat, da naj ti v izogib tezavam v pravnem smislu pac krijejo kak vecji servis oz stroske za tega ze opravljenega, naj ti kompenzirajo recimo z novimi letnimi gumami ali kaj takega. Skratka, da stvar spravis do tocke kjer nisi vec v minusu in raje v rahlem plusu.

Ce pa si kupil od posameznika pa lahko probas malo najedat v tej smeri.

Jobi ::

Gre za dovolj znano pravno osebo iz okolice Ljubljane.

Calligula ::

Pol pa pojdi in zahttevaj, da ti uprizorijo celo Novo leto v smislu dobrot. Sploh, ce imajo svoj servis... Kaksen avto je? Vrednost?
Naceloma jih drzis za jajca, ce gre za kao ugledno avto hiso. Ker te hise so legla nategovanja in je prav, da se jih nazaj obere.

Jobi ::

Lancia Phedra, 16.000 EUR

Calligula ::

No, to je kar soliden znesek. Bi na tvojem mestu sel tja in cisto popizdil in jim na licu mesta naredil stalo ces, da imas izrazito izrazito negativen odnos do nategovanja in, da tebe nihce ne nateguje in, da od take hise tega ne pricakujes in, da naj pricakujejo, da se bo oglasil tvoj odvetnik in pa, da bo zadeva v pismih bralcev, na Svetu ipd..

Potem pa naj sami kaj ponudijo,.. ceprav si taki prasci zasluzjo, da bi bili ljudje o tem obvesceni.
Ampak misli, da bi moral imeti ti servise, nove gume,.. od sedaj tam lep cas brezplacne.

Sam vem, d abi jih privil do konca.

aljazh ::

Pri mojem nakupu 4 leta starega avta je znan pooblaščeni prodajalec italijanskih vozil iz Kopra tudi zamolčal nekatera dejstva, ki so se odkrila po nakupu. Šlo je za to, da sta bila prednja blatnika barvana (sicer samo popravilo prask, a vendar); zadnja amortizerja sta bila že precej iztrošena (menjava bi bila potrebna prej kot v 20.000 km). Pa še nekaj šlamparije je bilo, kot na primer to, da so ob menjavi zračnega filtra pozabili priklopiti nazaj LMM.

Ko sem to odkril, sem šel na AMZS, kjer je izvedenec za 80 eur napravil popis celotnega stanja avtomobila (tukaj se je izkazalo, da je rahlo razštelana tudi optika) in nato sem kopijo tega ter mojo specifikacijo napak, opremljenih s slikovnim materialom, s povratnico poslal trgovcu kot prijavo stvarnih napak.

Ni minilo dolgo, ko so me povabili, da se zglasim pri njih in... to make long story short, sem s takšnim uradniško-pravniškim pristopom iztržil zastonj veliki servis, menjavo zadnjih amortizerjev in nastavitev optike. Če tega ne bi sprejel, pa so mi ponudili tudi, da avto po isti ceni odkupijo nazaj.

Zato svetujem, da vse stvari dokumentiraš, pridobiš pisno mnenje neodvisnega strokovnjaka in nato svoje zahtevke pisno, s povratnico pošlješ prodajalcu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: aljazh ()

A1B1J2 ::

Pozdravljeni, potrebujem nasvet:

Kupili smo tovorno vozilo na način videno-kupljeno (lani decembra).

Te dni smo se odločili zamenjati zavorne ploščice, olje in filter ter jermen ker je grozno piskal dokler se ni segrel.

Z jermenom ni bilo težav, ostalo pa...; gume smo komaj, ampak res komaj odšraufali, ko smo ga dvignili je kolona popustila.
Za filter smo se mučili več ur, da smo ga dobili dol, tako je bil zapečen (po nekih papirjih iz vozila naj bi bil menjan l. 2008).

Izkupiček vsega tega je bil: menjano vse 1/4 sivih celic uničenih zaradi težav in uničene kolone kjer se je pokazalo, da je prodajalec pred prodajo vozilo prešprical z anti-rombo (katramom) luknje pa je zamašil z purpeno??!! in se bo nakupu to ni videlo. Res da nisem neki specialist, ampak če ne bi bilo vse tako čepo in kao porihtano bi že opazili pred nakupom.

Kaj lahko storim/ mnenja dobrodošla.

Vikking ::

Če je bila v pogodbo vnešena klavzula (videno-kupljeno, prodajalec omeji ali izključi jamčenje za napake) pomeni pa da prodajalec še vedno odgovarja za stvarne napake. A le za stvarne napake za katere je vedel da so na vozilu, pa jih je kupcu zamolčal. Pa še to le napake ki niso posledica normalne obrabe...

Se pravi, je določilo videno-kupljeno nično samo, če je prodajalec zamolčal stvarno napako kupcu za katero je vedel.
Prodajalca pa je potrebno obvestiti v 8 dneh od odkritja napake (pisno), napako pa lahko uveljavlja najkasneje v 6 mesecih od nakupa.

Se pravi si prepozn, pa niti nevem če bi lahko sploh oveljavljal opisane napake, četudi se 6mesečni rok ne bi iztekel.

Seveda zgoraj opisano je v primerh kadar se vozilo kupi od fizične osebe po sistemu videno-kupljeno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vikking ()

Zheegec ::

sistema "videno-kupljeno" ni. Lahko se pa seveda izključi stvarne napake, na katere te prodajalec opozori, ali pa bi morale biti tebi kot laiku očitne.
Ampak fizični osebi uveljavljati stvarno napako je zelo težko (ker se ne smatra kot strokovnjak) in tudi že prepozno...
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Vikking ::

Zheegec je izjavil:

sistema "videno-kupljeno" ni.


Glede na to da sodišče prepoznava "sistem videno-kupljeno" kar lahko razbereš iz večine spisov sodb sodišča. Poleg tega pa zakon o stavarnih napakah, prepoznava "klavzula videno-kupljeno".
Tako da nimaš prav.

Imaš pa prav da je te napake zelo zelo težko dokazovati, večina se jih konča na sodiščih z velikimi stroški, redke se končajo sporazumno oz. kupec ponavadi raje odneha prej. Ki na koncu ponavadi presegajo vrednost vozila za večkrat.

Namreč zelo težko je dokazati prodajalcu (fizični osebi), da je za napako vedel a jo je zamolčal kupcu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vikking ()

šernk ::

Tudi v zgornjem primeru, ko je bilo vozilo popravljeno z purpeno, prodajalec lahko enostavno reče, da so tako naredili na servisu mimo njegove vednosti, sedaj pa pojdi ugotavljat kdaj je bila zadeva popravljena in kje z malo sreče servis celo ne obstaja več :)
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

Invictus ::

K0K0 je izjavil:

Rabljenih avtomobilov se ne kupuje v avtohišah!!! Tm not so večinoma slabo vzdrževani avtomobili z prevertenimi števci itd..., ki bi jih sami lastniki težko prodali.

Večina rabljenih avtomobilov je izvoz iz Zahodne Evrope. Praktično vsi imajo prevrtene kilometre. Ker jih imajo lahko. Na zahodu tega ne delajo, ker so kazni precej hude.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prodaja avta in reklamacija kupca, pomoč! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Na cesti
13417216 (6682) BadgerSkin
»

Uveljavljanje stvarne napake / garancije (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8015363 (5291) TOP
»

Prodal Avto - okvarjen avto po 1mescu (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Na cesti
20632839 (21123) zobnik
»

Okvare na rabljenem avtomobilu

Oddelek: Na cesti
162638 (2030) Super Sonic
»

Garancija pri prodaji rabljenega vozila 6 mesecev..WTF?!

Oddelek: Loža
415750 (5082) Primoz78

Več podobnih tem