» »

Ogrevanje

Ogrevanje

mmmato ::

V bloku kjer stanujem sem kot edini dec zadolžen za kurjavo. Ogreva se 5 stanovanj (okoli 200m2) s plinom. Mi pa gre že počasi na jetra, da si sosedje stalno zmišljujejo kako toplo hočjo met. Prejšnji teden mi je soseda povedala da jo zebe, in da v sosednjih blokih menda zdaj ko je cel dan okoli ničle kurijo čez cel dan. Zraven mi še potoži da nima velik dnarja in bi rada letos pri kurjavi malo prišparala. Mene mraz ne moti, sploh ponoči mi je ql če je ql :). Poleg tega sem še šmrkovc, večino položnic mi plačujejo starši, tako da me račun za plin osebno ne udari po žepu.

Torej, sprašujem vas, kako kurite vi (časovno) in na kakšno temperaturo segrevate vodo. Trenutno imam nastavljeno dobrih 50 stopinj C, peč se ugasne zvečer za kašnih 7 ur.

EDIT: zamenjal ° tag
  • spremenil: mmmato ()

Djuro ::

Voda konstantno na okoli 55 stopinj, enkrat tedensko na 70 (zaradi legionele).
Centralna vsak dan od 6 do 22, sedaj ko je žena doma na porodniški, sicer pa takrat ko nikogar ni doma (služba,..) velja noči režim.
Podnevi 21 stopinj, nočni režim minimalno 17 (ampak nikoli ne pade pod 19, razen če bi elektrike zmanjkalo pa par dni).

kurjava je čedalje večji strošek, boš videl, ko boš enkrat na svojem.
Če si sam, ali imaš slabe dohodke zna bit ogrevanje precejšnje finančno breme.

K0K0 ::

Pri kateri temperaturi vode ima peč najboljši izkoristek ?

Odvisno od peči same. Maš nizkotemperaturne (kjer se voda v kotlu lahko ohladi tudi do 30 stopinj) in visokotemeraturne, kjer voda v kotlu ne sme pod 55-60 stopinj.
Ponavadi maš v navodilih diagram izkoristka.

gruntfürmich ::

visoka temp. peči bo hitreje zagrela stanovanja vendar bolj uničevala peč in več bo topl. izgub.
za ogrevanje sanitarne vode pa mislim da bi bilo ceneje, če bi se segrevala na elektriko v vsakem stanovanju posebej. če ima vsako stanovanje boiler, lahko s tem probate.

temperatura ogrevalne vode pa čisto različno; če imate talno ogrevanje, mora biti T zelo nizka, če imate samo radiatorje je lahko T visoka. bi se pa strinjal da je optimum nekje pri 50°C.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Tody ::

ja kakšen sistem mate pa to ? Na začetku sem mislu da boš napisal da ti premog notr mečeš :)

Ena stvar je da bi se dalo narediti termostate pa si sam prižiga in ugaša toploto. Druga stvar je da se dajo kupit naprave, ki se jih da na radiatorje in potem izmerijo koliko toplote si porabil or something in lahko vsakemu stanovanju na cent poveš koliko so zapravil.

Druga bolj (na začetku) draga stvar je pa da si vsako stanovanje nabavi svojo peč in svoj termostat in seveda s tem tudi svoj plin za števec. Mi imamo tako narejno, da imamo na dvorišču veliko cisterno z plinom in se pač ogreva vsako stanovanje kakor hoče.

mmmato ::

ja kakšen sistem mate pa to ? Na začetku sem mislu da boš napisal da ti premog notr mečeš :)

Dobr sej nismo na Kitajskem. Moje vprašanje ni blo namenjeno temu, da bi sosedi ki jo zebe zaračunal več. Sam zanimal me je kako naj optimalno nastavim timer in T.

Odvisno od potreb stanovalcev in toplotne izolacije objekta.
Recimo, pri dobro izoliranem objektu temperatura dolgo časa po prenehanju dovajanja toplote v radiatorje ne pade, zaradi akumulacije toplote v stene.
Temperatura 50 stopinj v radiatorje se mi zdi pri teh temperaturah primerna.
Kar pa se tajminga tiče je pa to bolj tricky vprašanje: nekdo, ki dela, gleda tv, je pač buden do 2h zjutraj, bi rad toplo do takrat.
Spet drugi ne more spat in vstaja ob 5h, in bi že rad imel toplo stanovanje.
Je pa po moje tako, da je za večino dovolj če ogrevaš med 5.30-6.30 do 22.00-23.00.

Kako prišparat: termostatski ventili, kalorimeter za vsako stanovanje in se potem plačuje po porabljenih kalorijah in ne po kvadratudi, kar je popolni nesmisel (mnogi imajo radiatorje odprte do konca, in kipana okna), izolacija objekta (kar pa mislim da že itak ni tvoja stvar)l.

BigWhale ::

Jaz ogrevam cca 200 kvadratov hise s plinom.

Temperatura je nastavljena takole:

5:50 - 7:30 = 22
7:30 - 15:30 = 16
15:30 - 22:00 = 22
22:00 - 05:50 = 19

Porabe je bilo v tem mesecu, ki je bil malo bolj mrzel v primerjavi z ostalimi jesenskimi miseci za kakih 300 kubikov. Give or take a few.

Ne vem pa ali je to dobro ali slabo. Ker nimam neke reference :)

Karaya 52 ::

Tisti ki imajo stanovanje na vogalu ali ob robu stene morajo imeti topla stanovanja. Ostali ki so v notranjosti in lahko kradejo toploto od sosedov pa enostavno zapirajo ventile na radiatorjih. Zakaj to pišem, ker poznam veliko oseb ki namesto da zapirajo ventile raje odpirajo (ne zračijo) okna.

klemenSLO ::

Pritličje + mansarda: cca 200 m2.
UNP Plin.

Žena je na porodniški tako da mam le 2 režima:
- od 7:30 do 22:30 21 C
- ponoči 17 vendar nikoli ne pade pod 19.

Temp vode 44 stopinj. Kar je čisto dovolj.
Peč ima pa funkcijo za leginonelo tako da 1x na teden sama ornk segreje vodo

2 meseca vseljen, tako da me tudi zanima koliko bo kej porabe plina.....

oolh ::

Ne vem pa ali je to dobro ali slabo. Ker nimam neke reference :)

Referenca je Pravilnik o toplotni zaščiti in učinkoviti rabi energije v stavbah.

Brezplačni program gradbene fizike dobiš na straneh URSE.
Svojo stavbo poznaš, tako da bo izračun s programom dokaj enostaven.
Če boš delal s programom prvič, uporabi poenostavljen način izračuna toplotnih mostov. V programu Gradbene fizike pri podatkih o projektu in stavbi pod "Dodatne opcije pri izračunu" obkljukaš ponujeno opcijo.
Po 4. odstavku 8. člena Pravilnika velja, da če imajo vsi toplotni mostovi v stavbi linijsko toplotno prehodnost Ψ(i) ≤ 0,2 W/mK ali Ψ(e) ≤ 0,1 W/mK (standard SIST EN ISO 14683), se lahko njihov vpliv upošteva na poenostavljeni način s povečanjem toplotne prehodnosti celotnega ovoja stavbe za 0,1 W/m2K.
Kar ti prihrani ogromno dela in bo za osnovni vpogled povsem dovolj.

Glede na dobljen izračun nato izdelaš simulacijo med ceno zdajšnje porabe energije in ceno investicije v dodatno toplotno zaščito stavbe ter tako pridobljenimi prihranki. Neznana spremenljivka pri simulaciji bo prihodnja cena energentov.
S čimer si ne velja pretirano komplicirati izračunov; navzdol tako ne bodo šle, tako da je izračun z zdajšnjo ceno zadosten pokazatelj kaj se ti splača. In splača se še preveriti pri energetskih svetovalcih, kako je z razpisi subvencij za toplotno izolacijo zunanjih sten.
Leta 2003, ko sem jih jaz pridobil, so sredstva bila tudi še za gradnjo sistema sončnih kolektorjev, za toplotne črpalke in za ogrevanje s kotli na lesno biomaso. Kakšno je stanje z razpisi zdaj, bo potrebno preveriti.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: oolh ()

gruntfürmich ::

--------namesto da zapirajo ventile raje odpirajo (ne zračijo) okna.

ja, to je velik problem. nastal pa je samo zaradi tega, ker ne plačuje vsak koliko porabi, pa tudi posledica navadnih ventilov na radiatorjih, ki imajo samo funkcijo vklop izklop, vmesna regulacija je prektično nična. če pa bi imeli na radiatorjih termostatske ventile, pa bi regulacija bila veliko bolj enostavna in ne bi prihajalo do luftanja in kurjenja obenem.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

DuleKrtola ::

Imamo plinsko peč v 2-nadstropnem bloku, peč je v pritličju. Kakšen tlak v sistemu je potreben za tako višino? Vodo se torej pumpa kakih 6-7m visoko (=2 nadstropji). Vode v sistemu je bilo za 1bar, in zaradi tega je sosedi v 2. štuku menda odneslo ventil na radiatorju. Je 1bar res pretiran tlak?

BALAST ::

Kaj je s tabo 1Bar ni nič, ogrevalne napeljave v večnadstropnih objektih preizkušajo na 8bar, za normalno delovanje je pa nekje priporočen 1bar.
Tako da ti sosedu povej da je verjetno nekdo ventil fizično poškodoval.

Tody ::

ja na moji peči skos kaže 1 bar. Sosed te hoče nategnit da mu daš za nov ventil :)

zpza ::

bom pod to temo zastavila vprasanje, da ne odpiram nove:
pri nas se oseba, ki ima dostop do podpostaje v bloku ocitno izzivlja na sistemu centralne kurjave... tako je ocitno nastinal obraten krogotok na veji, ki gre skozi dnevno, tako imamo ultra vroco odvodno cev, kjer bi morala biti ohlajena voda iz radiatorja, v dovodni cevi po kateri bi morala priti topla voda za v radiator pa je mrzla voda... itak kuri ne nic radiator, ker nima tople vide. poka pa v ceveh ful ker to odvodno segreva tako, da je prijet ne mores, tako je vroca...

ali nam lahko tako zafrkavanje ocitno nekoga lahko povzroci kaksno skodo na sistemu, ventilih? Ravno smo menjali ventile poleti, sistem je bil v celoti spraznjen in na novo napolnjen, imamo nek sistem na novo energetsko uravnotetenega ogrevanja ... placali za vse nove ventile in vse, tdaj pa se ocitno nekdo izzivlja..
naj povem da v ostalih sobah je ok, samo v dnevni na tej liniji se ocitno izzivlja. Ga pa ocitno vzburja pokanje po ceveh, ker zaradi nabijanja ful vrocine v cev, se te ful raztezajo in posledicno ful poka... in to pocne na intervalne case cez cel dan... ni konstant temparature v cevi, ampak se prav slisi in cuti na intervale ko tolk nabije temp. za kratek cas se cev ultra segreje, da te opece, ce jo primes, potem jo nahitro shladi in potem ponavlja to... kot receno v cevi ful poka zaradi tega... tako da ni mogoce niti biti v sobi, ko to pocne.

Kaksna skoda lahko nastane iz vsega tega igrackanja tega, ki ima dostop do tega da to pocne?

OutOfTheBox ::

Kako veš da to nekdo namerno dela in ni to kakšna napaka na sistemu? Praviš da ste menjali ventile, a je mogoče da ste kaj hecnili pri inštalaciji?

Skratka, jaz bi prej vse prekontroliral preden bi prišel do zaključka da to nekdo namerno dela. Plus če nekdo to namerno dela, verjetno ne bi bilo samo pri vas? Lahko o tem povprašaš kakšnega soseda če je tudi pri njemu podobna zadeva?

FireSnake ::

Tole je pa malo čudno.
Ali so ob sanaciji menjavali tudi cevi?
Če bi vse delalo narobe, potem je nekdo narobe zvezal. Ker pa imate težave samo v enem radiatorju je zadeva zelo čudna.
Škoda je lahko samo, če bi peč bila v praznem teku (da ne bi bilo porabe). Vse drugo ni tako zaskrbljujoče.
Najboljše bo poklicat vodovodarja, da to pregleda. Mi je pa tole zelo čudno. Za en radiator zagotovo ni kriva oseba, ki ima dostop do peči.

Po končanem delu: je izvajalec preveril, da vse deluje vredu?
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: FireSnake ()

zagotovo lahko recem, da se to nekdo izzivlja... izzivljal se je ze lani, da je samovoljno zapiral veje ogrevanja in nabijal intervalno ful vroco temp. v dovodni cevi lani... to je pokalo po cele dneve... vcasih nic, vcasih cel dan kakor se je spomnil...
s
potem je en da zaprl cel dovod tople vode na veji, naslednji dan je odprl... to se je ze lani tako izzivljal pa ni bilo novega sistema se...
no ko je bil letos mojster tu, ko je menjaval ve tile sem ga vprasala kaj je kahko razlog pokanja... razlozil mi je da je to izjemoma, ce je ful velika temp. razlika ko se cev segreje ali ohlaja, torej samo ob zacetku ali na koncu kurjenja cez dan, pa se to izjemoma, ker mora biti ful velika tem. razlika da povzroci tako sirjenje cevi...
zatrdil mi je, da nikakor se to ne more dogajat vez dan, ko je temp konstantna, v kolikor se dogaja in se temp. sunkovito spreminja je rekel potem to ocitno nekdo pocne dol v podpostaji...

pri nas se je pokanje in samovoljno uptavljanje s kurjenjem zapiranje posameznih vej in soet odpiranje dogajalo ze lani celo sezono, tako da gotovo iz vsega sklepam, da se to nekdo izzivlja...
zdaj je oa prvic naredil tako, da je obrnil krogotok ocitno... in nabija vroco vodo v odvodno cev namesto v dovodno...

imam namen počakati na ful mraz ko bo ljudi zacelo zebst in bomo videli, ce no takrat morebiti cudezno stvar se obrnila... potem je jasno, da to nekdo namerno nedvomno pocbe,... ce pocakam se izgovarjati ne bodo mogli na napake...

imamo pa ekstra paciente v bloku, ki so vsega zmozni... tudi kaznivih in nevarnih stvari iz zabave... sumim nekoga v mislih, ki je ze veckrat pocel podobne bedarije in mislim, da ima dostop do podpostaje

Lonsarg ::

Počasi bo čas da vsi stari bloki z 50+ let starim ogrevanjem napeljejo novo napeljavo na način da pride v vsako stanovanje topla voda na eno vhodno točko in je števec samo na tej vhodni točki in si potem vsak naprej štima sam. Ker to kako so te stari bloki reševali s skupnimi navpičnimi vodi ki gredo čez več stanovanj je grozno.

FireSnake ::

zpza je izjavil:

zagotovo lahko recem, da se to nekdo izzivlja... izzivljal se je ze lani, da je samovoljno zapiral veje ogrevanja in nabijal intervalno ful vroco temp. v dovodni cevi lani... to je pokalo po cele dneve... vcasih nic, vcasih cel dan kakor se je spomnil...
s
potem je en da zaprl cel dovod tople vode na veji, naslednji dan je odprl... to se je ze lani tako izzivljal pa ni bilo novega sistema se...
no ko je bil letos mojster tu, ko je menjaval ve tile sem ga vprasala kaj je kahko razlog pokanja... razlozil mi je da je to izjemoma, ce je ful velika temp. razlika ko se cev segreje ali ohlaja, torej samo ob zacetku ali na koncu kurjenja cez dan, pa se to izjemoma, ker mora biti ful velika tem. razlika da povzroci tako sirjenje cevi...
zatrdil mi je, da nikakor se to ne more dogajat vez dan, ko je temp konstantna, v kolikor se dogaja in se temp. sunkovito spreminja je rekel potem to ocitno nekdo pocne dol v podpostaji...

pri nas se je pokanje in samovoljno uptavljanje s kurjenjem zapiranje posameznih vej in soet odpiranje dogajalo ze lani celo sezono, tako da gotovo iz vsega sklepam, da se to nekdo izzivlja...
zdaj je oa prvic naredil tako, da je obrnil krogotok ocitno... in nabija vroco vodo v odvodno cev namesto v dovodno...

imam namen počakati na ful mraz ko bo ljudi zacelo zebst in bomo videli, ce no takrat morebiti cudezno stvar se obrnila... potem je jasno, da to nekdo namerno nedvomno pocbe,... ce pocakam se izgovarjati ne bodo mogli na napake...

imamo pa ekstra paciente v bloku, ki so vsega zmozni... tudi kaznivih in nevarnih stvari iz zabave... sumim nekoga v mislih, ki je ze veckrat pocel podobne bedarije in mislim, da ima dostop do podpostaje

Kupite kamero. Dobijo se na baterije in spominsko kartico.
Snema samo takrat, ko je nekdo v dosegu.
Cena okoli 150€.
Pa bo takoj jasno.

Da bi pa kdo tokokrog obrnil je pa skorajda nemogoče: moral bi fizičen poseg narediti.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

IL_DIAVOLO ::

Haha kake nebuloze "hisnikov" brez realne predstave, kako težko je naredit taksno sabotažo.

Več kot očitno je napaka v ogrevalnem tokokrogu.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

jaz nisem hisnik, niti strokovnjak, 40 let sem v tem bloku in vem kako se je kurilo, kako je vse delovalo in, da do lani nikoli ni bilo problemov, ko se je ocitno nekdo zacel izzivljati... to je potrdil tudi strokovnjak ob menjavi ventilov, da nekdo je moral dol to počet

zdaj pa jasno vidim, da po toploti cevi, da je narobe... to ktera je dovodna in ktera odvodna tolk vem, in jasno znam zaznati, ktera je vroca in ktera mrzla in to je ocitno obrnjeno.. jasno je tudi to, da je ta v dnevni odvodna, ki jo segreva neprimerno bolj vroca napram ostalim v ostalih sobah, ki kurijo... tako da ocitno se glede temp . razlike spet nekdo špila, ker teh razlik do lani nikoli ni bilo... vse cevi so bile do lani v istem casu enako tople in so po ostalih blokih se sedaj imam znance in sem preverila ... tako da ze to je ocitno, da nekdo nekaj pocne ori nas v bloku v podpostaji...

kot sem pa rekla, ce je ta krogotok v dnevni tudi stvar zajebavanja nekoga se bo takoj videlo, ko bo mrzlo zelo, in ce bo takrat cudezno obrnjen rok, ker sicer, ce ne bo, bo ljudi vse na nasi liniji ultra zeblo, jer radiator od mrzle vode na dovodni ne ogreje nic potem bo to jasna potrditev, da se nekdo igracka...
sumim nekoga, ki ima veze pri upravniku in obataja tudi možnost, da bi se potem lazno izgovarjal na napako... zato bom zdaj namerno tiho, da vidimo kaj se bo zgodilo, ko bo pritisnil mraz...

dejatvo pa je da se glede temperature, povzrocanja pokanja po ceveh in zapiranja dolocenih linij po posaneznih sobah jasno ocitno nekdo to pocne in to mi je tudi strokovnjak potrdil, da so taksna dogajanja lahko samo odras poseganja nekoga v podpostaji.

IL_DIAVOLO ::

Tak kot si mu predstavila svoje nebuloze, drugačnega odgovora niti ne more bit.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

me pa skrbi če lahko to kako okvari spodnji ventil, ker mu nabija vroco vodo iz zunanje strani, s strani cevi...

sumim celo, da se je to sele zgodilo drugi dan ogrevanja, ker prvi v sredo sredi dneva, ko so zaceli ogrevat, ce se spominjam, da je radiator, ogrelo na zacetku...

potem naslednji dan pa je bila zunanja dovodna cev mrzla...

tako da tudi na tej podlagi sem skoraj 99% sem mnenja, da se nekdo zahebava

kixs ::

Ocitno imas cas. Pojdi pred vrata podpostaje in cakaj, da pride ta hecko.

Invictus ::

Če imaš 5 stanovanj, namesti kalorimetre, pol naj si pa vsak odpira radiatorje kakor hoče.

Bo soseda hitro nehala težiti...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

kdo pravi da je 5 stanovanj... izvorna tema je stara
v stolpnici je 55 stanovanj
sem pa zdaj ugotovila,da je očitno danes pa ta nekdo zaprl sploh vod v spalnici, kjer so cevi čisto mrzle... če bi si hotel recimo zakurit ne moreš... ker sploh ni v tej veji tople vode...
tako se igra

kixs ::

Obrni se na upravnika. To je njegova naloga.

Anney ::

Ma dejte no nehat, kuj nima vsaka soba svoje veje, dovod je en (levo in desno krilo), sploh v večstanovanjskih blokih, bluzi.
Obstajata samo dva načina kako živeti svoje življenje:
Prvi pravi, da nič ni čudež, drugi pa, da vse je čudež.

Lonsarg ::

Pri nas je za 5 radiatorjev 4 navpičnih vodov skozi stanovanje. Fun.

BorutK-73 ::

Kdor ogreva danes ali včeraj, ga pa res zebe:))

Tole meni bolj smrdi da je ali zrak v ceveh ali pa zaprt glavni ventil na veji. Sem živel dolgo v bloku v kletnem stanovanju in sem imel ventile za 2 veje bloka;((

135063 ::

Naneslo je, da se bo obdalo ene centralnogrelne cevi s TermaGo PE-izolacijo fi 35+13mm in lepo paše na odvodno cev fi 34, dovodna cev fi 34 je proč ene 22mm (in ne 26mm) - kako zožiti to izolacijo na dovodni za nekje 4mm v dolžini 2m med odvodno in dovodno, da bo približno izgledalo še v kleti? Z olfa nožem bo sicer šlo in se lahko 'grdo' zožano skrije pred pogledi - je še kakšen boljši/lepši način?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: 135063 ()

Invictus ::

Anney je izjavil:

Ma dejte no nehat, kuj nima vsaka soba svoje veje, dovod je en (levo in desno krilo), sploh v večstanovanjskih blokih, bluzi.

Ni nujno, ker so včasih šparali na materialu,. pa so vsi radiatorji v eni vertikali vezani zaporedno, ni odcepov...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

se vedno je tako kot sem napisala... obrnila sem se na vse, nihce nic ne ukrene, izgovarjajo se eden na drugega, zdaj je ocitno nekdo odkril od 1.11. naprej, da lahko zaradi sistema energetsko uravnot. ogrevanja, kjer je nastavljen notri poseben tlak nam, ob tem obrnjenem krogotoku, povzroca vsem nenormalno tuljenje po ceveh... tako obcasno tuli tako, da ni mogoce biti v stanovanju... tuli samo v dnevni, kjer je narobna smer ogrevanja, vendar tako, da se slisi v vse sobe... je kot sirena non stop, da se ti zmeša... zadnjic v ponedeljek je tulilo 6 ur skupaj, vceraj tudi, vmes ne... ocitno je to dokaz da se nekdo izzivlja in ta nekdo ima ocitno vse zmenjeno tudi z upravnikom, da se tega ne popravi, ampak iscejo najbolj butaste izgovore...
celo take da je bil serviser tu in ni nic našel, celo niti tega ni ugotovil, da narobe kurijo, jaki serviser res,... kar je zdaj potrjeno, ampak prej pa sam tega ni ugotovil... potem pride en dan in slika pec v podpostaji in gre, naslednji dan pride in se spomni da mora nekdo drug to popravit, ki naj bi prisel dan kasneje urgentno, ko pride ta dan rece upravnik da nimajo casa in tako ze ceeeel mesec... vceraj sem v mrazu prezivela 5 ur tuljenja v avtu, ker tega se poslusat ne da, ker se ti zmesa im dobis na loncu tinitus, ko sem zvecer prisla nazaj domov je en napisal na vhodna vrata, da ce tega ne bodo popravili, da bo poklical novinarje. Ker se dobesedno norca delajo. Ce ve kdo kako naloziti posnetek zvoka na splet, da vam pokazem kako tuli, naj pove, nalozim, sama ne vem kak to narediti.
Sicer pa predstavljajte si sireno, ki jo poslusamo vsako prvo soboto v mesecu, enakomeren dolg zvok 1 minuta... no tako nam tuli po radiatorskih ceveh v dnevni, samo da ne eno minuto, ampak lahko po cele dneve...
za poppppp...
da gre za sabotazo in za namerno ravnanje, daje meni misliti odziv neresnosti pri odpravljanju tega.
Nihce od upravnika, pooblascenega serviserja, niti onih, ki so delali sistem energet. uravnotezenja nic ne ukrene...

da pa nam nekdo dolocene veje lahko samovoljno zapira im tudi jih, pa mi je potrdil tudi gospod na energetiki na dezurni službi, ki sem ga klicala... rekel je da bi moral upravnik vse to uredit, samo kaj ko upravnik se zdi zlizan s tem, ki to pocenja. Upravnik na vprasanje kdaj bo to odoravljeno rece meni, poklicite vedezevalko to je taka napoved kot loto stevilke, ne vemo kdaj. ravna pa tako kot sem povedala, da je ocitno da se jim hebe in da nimajo nekega resnega nanena niti pristopa to popraviti.

Ne vem kam lahko vse to prijavimo, ker ocitno vse bolj gre za zahebavanje nekoga.
Je pa grozljivo, da ne moremo imeti miru v stanovanjih.

fikus_ ::

Imaš ventil na radiatorju? Malo ga zapri, mogoče zvok zgine.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

ne, se huje je...
problem je v tem obrnjenem toku in tlaku, ki je ekstra nastiman za vsak radiator, ko so nam montirali glave je za vsak radiator bil izmerjen tlak, ki ga je nastavil v termostatski glavi
zdaj pa ker se kuri obratno voda na glavo pride iz obratne smeri skozi radiator ne skozi dovodno cev, kjer bi morala in glava v tej obratni smeri ne spusca vode... in potem pa ce nekdo ocitno al poveca tlak v sistemu al kaj spodaj prestavi, da takrat tacne tulit kot noro... kot da imas zvocnik gasilske sirene v stanovanju.

Potem pa zapri ventil in odpri vrata do drugih prostorov, da bo toplo.

ce boli v cevi, cevi ne morem ven vrevi, cevi trese, cetudi jaz cel radiator zaprem vse v ceveh to povzrocajo... druge sobe so pa zaprli dovod ogrevanja imam mrzlw cevi tako v kabinwtu, kot v kuhinji, edino kopalnico zaenktat kutijo normalno tako kot je treba

Potem je pravi naslov upravnik, pisno pojasni, kaj se dogaja in naj ti pisno odgovori, podada rešitev težave, posnemi zvok na telefon, obstajajo apk za telefon, s katerimi meriš jakost zvoka (sicer ni merodajno, ker ni umerjeno), ....

Tukaj na ST se ne da rešiti zadeve.

Utk ::

Ojoj, problemi z modemi, s fasaderji, s kurjači...jaz se bi preselil. V tem stanovanju nekaj ne štima (to mislim dobesedeno in v več pomenih).

Sem šel gledat objave zp.. tako da ....

evo povem se popoldan od 16 do 16.45 spet tulilo se vroče cevi, zdaj se mi zdi nekam mrzlo v dnevni, pogledam cevi, vse hladno... vse cevi v dnevni prav mrzle... ocitno so vse zaprli... notri je voda tudi v radiatorjih, samo upam da ne zmrzne karkoli ker bo se vecja stala... in vikend tu... cel teden smo opozarjali, niso nic naredili, da nam zdaj na vikend zaprejo vse... zunaj pa minus se napoveduje
ne najdem besed vec
o fasadi pa raje ne bom, ker zdaj podirajo odre po vec kot mesecih dela samo na nasi strani, bloka se zdalec niso celega koncali... ni besed za tako slamparijo... sem ze na zacetku prav ocenila njihov odnos... evo in en izmed rezultatov je, da imamo nove okenske police cisto polne risov, ker gospodje z olfa nozi gor risejo- ko ga vidis, kaj pocne in ga vprasas kaj dela ti rece, da on to cisti.
Sosedu je v teh novembrskih neurjih, ko je bil ponoci mocan vetr nekaj zmetalo skozi okno iz odra, ker frajerji kakopak ga ne pospravijo preden grejo in ponoci mu je priletelo skozi okno v dnevno... meni je vrglo na polico neke plate izolacije od zgoraj, pred novimi napovedmi vetra ga lepo prosim , ce to pospravi, da ne bo oken in zunanjih rolet unicilo, rece ja bomo in nikoli ni tistega niti taknil ne. ... take mamo...

kolkr je hisa drazja in je veliko dela, si pa odvisen sam od sebe in so cloveku prihranjene take nemogoce stvari..

fikus_ je izjavil:

Potem je pravi naslov upravnik, pisno pojasni, kaj se dogaja in naj ti pisno odgovori, podada rešitev težave, posnemi zvok na telefon, obstajajo apk za telefon, s katerimi meriš jakost zvoka (sicer ni merodajno, ker ni umerjeno), ....

Tukaj na ST se ne da rešiti zadeve.

hvala ti za idejo o appu merilnika, zdaj so itak zaprli, tako da bogu hvala tuliti ta cas vsaj ne more...
sem pa z appom preverila jakost zvoka na posnetku, sicer kamera pobere nekaj hakosti zvoka in je v resnici se glasneje, ampak ze pri preko posnetka zvok izmeri preko 70 db... in sem pogooglala kaj to pomeni in ja piše, da dolgotrajna taka jakost zvoka ti lahko unici sluh...
in je res ze kobstant vec 10 min ti gre na jetra, kaj sele ko ure in ure tuli, dobis tinitus

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ne razumem tega sistema ogrevanja (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
23736328 (22440) joze67
»

Radiator ne dela

4511910 (6186) Likalnik
»

Delilnikih toplote in stroški odčitavanja (strani: 1 2 3 4 )

17339921 (22907) Uporabnix
»

Merilniki ogrevanja - poraba energije (strani: 1 2 3 )

12723632 (20359) Okapi
»

Stroški centralnega ogrevanja

4110973 (9421) Pyr0Beast

Več podobnih tem