» »

Življenska doba podatkov na DVD-jih

Življenska doba podatkov na DVD-jih

Xavier ::

Seos

Menite da imajo podatki, ki so posneti na DVD-je manj znanih in manj cenjenih firm (npr. Supernova) krajšo življensko dobo od podatkov, ki so posneti na DVD-je bolj znanih in bolj cenjenih firm (npr. Verbatin)?

postar_si ::

Mislim da. Sem pekel filme pred leti na mullerjeve cd-je in na verbat. Mullerjevi cd-ji povečini ne delajo več, medtem ko verbatinovi še delajo.

element ::

Razlika je. Ampak se morš zavedat, da majo podatki na zapisljivih DVD-jih življensko dobo v letih (kakšen od prvih zapečenih mi je že crknu), odvisno od tega kako jih hraniš in kvalitete. Za kakšne trajne arhive niso najboljš, čeprav pravijo, da naj bi mel shelf time 30 let...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: element ()

cCleo ::

V bistvu je najbolj zanesljiv medij, za 100% ohranitev podatkov, trdi disk (v kombinaciji z RAID).
CD-ji in DVD-ji imajo življensko dobo okoli 3-5 let, odvisno od proizvajalca.
Veliko je odvisno tudi od "hranjenja" teh medijev, da niso preveč izpostavljeni npr. vlagi, toploti, svetlobi ipd.

Če se že shranjujejo podatki na CD oz. na DVD, svetujem, da si vsako tolko let nardiš varnostno kopijo. Pa ne šparat, kupuj DVD-je z oznakami "Advanced AZO+".

bluefish ::

varnostno hranjenje na trdih diskih v ustrenem RAID polju je morda res najbolj zanesljivo, vendar pa cenovno neugodno in prostorsko prepožrešno.
Kot že napisano, DVD imej zaprt v škatlici na suhem in temnem mestu, pa bo zdržal dolgo let. Sam imam tako shranjene tudi stare Müller CD-je in so še presenetljivo v dobrem stanju. In seveda, dražji in bolj priznani mediji so veliko boljši od poceni plastike.

Izi ::

Bolj kot kvaliteta medija je pomembna kvaliteta pekača.
Najbolj od vsega pa je pomembna hitrost peke plošč.
Tem večja je hitrost peke plošč, tem manj časa bodo zdržale.

Sicer pa ima Nero orodje za pregled površine diska in z njim se da zelo natančno napovedati koliko časa bo kakšen disk še zdržal.
Ponavadi od enega meseca do okoli treh let.
Za 5 let se moraš že kar močno potruditi z kvalitetnim pekačem in kvalitetno ploščo in pečenjem pri majhni hitrosti.

Najbolj zanesljivi so podatki na trdem disku shranjenem v omari :D
Zdržali bodo verjetno več stoletij, vendar diska takrat ne boš imel več kam priklopiti >:D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Izi ()

Nebi bil tako prepričan, da je disk v omari primeren za dolgoročno hranjenje podatkov. Z leti se tud plošče razmagnetijo, poleg tega vsebuje veliko mehanskih delov. Vprašanje kaj se zgodi z diskom, ki je stal 10 let na polici, ko ga prižgeš (če ga maš še kam priklopit). Poleg tega majhna napaka na elektroniki razsuje cel disk in reševanje podatkov je hudičevo drago.

Izi ::

Jaz sem pa prepričan iz prve roke. V omari je suho in pri miru. Tresenje in vlaga sta najhujša sovražnika trenutnih trdih diskov.

Ravno mesec dni nazaj sem iz omare vzel trdi disk, ki sem ga tja odložil davnega leta 1994 :D
Kapaciteta 540 MB, IDE priključek, 5400 obratov, formatiran na FAT 16.
Še vedno sem ga lahko priklopil na moj trenutni računalnik, ki še vedno vsebuje en IDE priključek, ki je danes namenjen optičnim enotam.

13 let je nedotaknjen ležal v omari in lahko sem prebral vse iz njega. Imel je particijo 528 MB, ker mi takrat BIOS še ni podpiral tako gromozanskega diska kot je 540 MB :D
Seveda so bili vsi podatki, ki sem jih takrat tako skrbno shranil na ta disk sedaj popolnoma nekoristni, ker jih je čas že davno povozil.

Treba je še vedeti, da so bili takrat diski bistveno slabši kot danes. Znotraj računalnika je deloval največ 1 do 2 leti, današnji zdržijo 5 let brez problema.

Hočem še nekaj poudariti. Več kot 15 let starih podatkov ne boš nikoli potreboval, ne gleda na to kaj si shraniš.
Filmov ne boš mogel več predvajati, ker se bodo kodeki že zdavnaj vsi spremenili in takrat bo tudi vse na HD resolucijah
Podobno velja za muziko, težko boš leta 2022 kje našel MP3 kodek, da boš predvajal tvojo staro kolekcijo muzike.
15 let starih programov nimaš kaj uporabljati, ker verjetno sploh ne delujejo več na najnovejšem OS
Tekst pa tudi postane precej nepomemben po 15 letih.

Sedaj sem ga vrgel v smeti >:D
Toliko o dolgoročnosti hrambe podatkov.

Moram reči, da je magnet precej bolj uporabna zadeva kot pa žganje luknjic, ker imam še nekaj floppy disket 3,5" 1,44 MB, ki so stare med 10 in 20 let in jih polovica še vedno deluje.

Brane2 ::

Kar se trdih diskov tiče, se strinjam. Hudo uporabna zadeva za backup.

Vendar se da tudi DVDjem pomagat. Poleg ostalih ukrepov ( dobri ploščki, počasno pečenje, skrbna hramba) se da zadevo posneti tako, da je nek del ploščka namenjen ECC vsotam in tako lahko s posebnim programom plošček tudi "zakrpamo", če postane kaj na njem mogoče neberljivo.

Videl sem utility za Linux ( pravzaprav samo navodila zanj- stvari nisem probal), kjer si se lahko pred pečenjem odločil, koliko placa bi namenil za ECC. Od tega je bila odvisna seveda preostala kapaciteta ploščka in tudi njegova roobustnost.

Tip je kazal nek demo, kjer je za ECC na DVDju namenil nekje 500 MB in je tako nanj spravil le malo čez 4G, nato pa je zadevo z žebljem temeljito spraskal in dobil vse nazaj... 8-O
On the journey of life, I chose the psycho path.

bluefish ::

kaj več podatkov o tem ECC? Na wiki se pod to stvarjo skriva kar veliko stvari.

Brane2 ::

ECC = Error Correction Code

So nekakšne redundantne kontrolne vsote, s pomočjo katerih se da znova izračunati poškodovane/manjkajoče pdatke.

Nekako tako kto ti lahko na RAID-5 polju crkne en disk, pa stvar še vedno dela.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Družinske slike so recimo ena izmed stvari, ki jo je dobro hranit tud 50 let in več. Včasih ko smo mel foto albume, so bli leta in leta v omari, danes pa hočeš nočeš veliko podatkov zgubljamo. :\

Bellzmet ::

Ja samo kljub temu, da veliko podatkov izgubimo, jih imamo še vedno veliko več kot leta nazaj.

BlackHole ::

Včasih ko smo mel foto albume,...

Jaz jih še danes uporabljam (imam digitalca, da ne bo pomote).
LP Marko

Kekec ::

Hočem še nekaj poudariti. Več kot 15 let starih podatkov ne boš nikoli potreboval, ne gleda na to kaj si shraniš.

To si ga pa mimo pihnil da nevem kaj.

Slike, dokumenti, posnetki, ... boš še vedno lahko predvajala brez probleme, tudi čez 20 let, lahko naredijo še nevem kako superiorne formate.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zanič DVD-ji ali zapisovalec?

Oddelek: Pomoč in nasveti
342817 (1982) Han
»

Disk za življenje (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
7810325 (7513) Jst
»

M -Disc

Oddelek: Strojna oprema
483377 (2448) _Sajmon_
»

Sony predstavil nov sistem za zapisovanje podatkov na optične enote (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Optične enote / mediji
8014092 (11086) BigWhale
»

Kako do podatkov čez 20-40 let? (strani: 1 2 )

Oddelek: Programska oprema
7510601 (8078) Pyr0Beast

Več podobnih tem