» »

Kako do podatkov čez 20-40 let?

Kako do podatkov čez 20-40 let?

«
1
2

Tero ::

Danes sem gledal razno razne slike od moje babice očeta itd. Nekateri slike so recimo iz leta 1970 ali še starejše. Dandanes pa imamo večino slik v digitalni obliki. To me pravzaprav zelo skrbi. Kam shranit slike da bom jih lahko gledal čez 30 let? Trdi diski bodo prej crknili, ne glede koliko backupov je. Cd-ji in dvd-ji so že danes včasih neberljivi če so nekaj let stari. Da ne omenim kaj če se bo v prihodnosti spremenil kak file system, ne bo več jpg formata itd.
Seveda možnost je da vsakih nekaj let se vso bazo slik prekopira na nove medije, ampak to je tako zamudno in tečno. IMHO je najboljša opcija, da bi vse slike shranil v nek oblak, vendar tehnologija kljub temu še ni zrela za kaj takega, saj recimo v nekaj letih takoj imaš več TB slik (da ne omenjam videa). To pa je za domačega uporabnika preprosto predrago.
Najbolj enostavno se mi zdi, da se še vedno splača sprintat slike. Razen požara jih nič ne uniči.
Ali ma kdo kakšen drugačen predlog? Ali razmišlja kdo kako drugače?
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.
  • spremenil: Tero ()

Lonsarg ::

Če jih boš stiskal je to rešitev kratkoročna, da ne omejna miljon drugih razlogov. DIgitalno je edino, ampak moraš pač poskrbeti za več backupov. Iz trdega diska ni noben problem čez 10 let prekopirati na "vstavi poljubno tehnologijo" diska, ki bo takrat na voljo. Sam backup, backup, backup. Če to porihtaš drugih bojazni ni. Tudi bojazen o jpeg je odveč, če se nov formwat pojavi bodo programi še vedno lepo brali tudi starejše formate.

Torej samo za bacup poskrbi pa bo, jaz imam svoj komp + server doma na podstrešju + google picasa sem kupil 20GB za 6EUR/leto. 2 lokalna + en claud, ni boljšega. Mal naredi čistko, če si šu na tedenski trip pa imaš od tega 10GB fotk znižaj na 1GB, verjemi, jaz sem začel sistematsko za nazaj delat to, od kar v original kvaliteti na picaso dajem in bom vedno to delal, če niso urejeni albumi je čisto vseeno, če jih ni, takrat, ko si boš želel pogledat bo prepozno za urejat, takrat se ti urejat ne bo dalo in se zaradi zmede sploh ne boš odločil za ogled...

Če si res ekstremist, pa se mi zdi da imam že jaz dosti fotk, pa ti 20GB ni zadosti pa pojdi na 80GB za 24EUR/leto, tudi ni pretiran znesek. Al pa pač preživi z dvema ali tremi lokalnimi backupi, jaz sem pač malo bolj pazljiv pa imam raje še tretjega:)

Samo claud pa tudi ni zanesljivo, mora biti še ena local alternativa.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

blackbfm ::

Najbolj enostavno se mi zdi, da se še vedno splača sprintat slike. Razen požara jih nič ne uniči.


Jah to ni res. Slike se degradirajo, barve bledijo itd.. Kar se tega tiče je digitalni zapis sigurno superioren. Če ti je tok do slik ti jih verjetno ne bo problem vsake tok časa skopirat. Sploh pa jih daš komot še sprintat za vsak slučaj.

opeter ::

Za slike so sledeči formati dokaj uporabni in se bo dalo verjetno odpreti tudi v naslednjih desetletjih (v kolikor se datoteke ne bodo pokvarile): TIF, TGA (Targa), PNG in JPG

Za besedilo: TXT, morda ODF.

Za kombinacijo obojega (torej besedila in slik) pa PDF, ki je dandanes dokaj odprt format/standard. Pri slednjem so bolj problematični izvirni fonti, v kolikor naj bi bilo le te potrebno urejati.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Lonsarg ::

Tudi čez 100 let se bo dal odpret jpeg, docx in tut kakšen čisto nepopularen format, takrat bo osebni računalnik itak ena mala umetna inteligenca in če bo znala enga bozga starga formata v svoji bazi najt, oziroma pač izumt kako odpret, bo reklamacija:D

gregor_m ::

Kateri pomnilniški medi pa je trenutno najbolj zanesljiv, če želiš shraniti podatke za več deset let (glede na obstojnost podatkov)? Verjetno USB ključ?

Lonsarg ::

Shranit podatke in dati v omaro medij tega se ne dela več. En računalnik v hiši naj bo data center, se nabaše trdih diskov notri in to je to. Za bakcup pa še kak USB al pa še kak drug računalnik. Ta data center sepotem itak nagrajuje, nove diske itd in ti vzame samo par klikov da iz enga diska na novega daš.

JanK ::

Lonsarg je izjavil:

Shranit podatke in dati v omaro medij tega se ne dela več. En računalnik v hiši naj bo data center, se nabaše trdih diskov notri in to je to. Za bakcup pa še kak USB al pa še kak drug računalnik. Ta data center sepotem itak nagrajuje, nove diske itd in ti vzame samo par klikov da iz enga diska na novega daš.


Ampak ce imas vse te zadeve na eni masini, lahko potencialni vlomilec v to masino naredi "rm -rf /" oziroma ekvivalent. Lahko ti seveda tudi zgori stanovanje. Ce hoces varnost, *morajo* podatki biti fizicno loceni od streznika, po moznosti na drugi lokaciji.

Lonsarg ::

Nobene razlike ni, če imaš na kompu ali pa v omari na kateremkoli mediju. V obeh primerih gre za eno fizično lokacijo. Pravi backup sta dve fizični lokaciji. V praksi je težko to drugače izvest, kot da sta obe v isti hiši(dva računalnika, ali računalnik + medij v omari), zato je fajn še dodatno en oblačni backup.

medij + medij backup je pa bedno imeti, zaradi nepraktičnosti vzdrževanja tega backupa, ker noben medij ni večen.

BlueRunner ::

Ej folk... znanost delate iz preprostega vprašanja.

Slike so se ohranjale v dveh oblikah: "natisnjena" v foto albomu in razviti negativi (oziroma pozitivi). Če je bajta zgorela, so tudi spomini zgoreli. Samo zato jih ni nihče zaklepal v bančnem trezorju.

Danes je lepo slike hraniti v dveh oblikah: "natisnjene" v foto albumu in digitalni obliki. Če bo bajta zgorela, bodo tudi spomini zgoreli. Samo zato jih verjetno ne bo nihče zaklepal v bančen trezor.

That said... digitalne tehnologije niso niti približno tako obstojne kot dobri stari negativi. Še huje pa je, da ni nikakršne garancije, da bo lahko tvoj froc čez 15 ali 20 let sploh še prebral medij na katerem se slika nahaja. Potem pa še težava dekodiranja digitalnih podatkov. 3.5" disketa? IOmega Click? 5.25" disketa? VHS? To so mediji za katere tudi če so še veedno berljivi, ni rečeno, da jih boš sploh imel s čem prebrati. Vsak, ki je starejši od 30 let se zagotovo spomne kakšnega digitalnega medija, ki je bil včasih "standard", danes pa praktično več ne obstaja.

Dokler si živ, toliko časa lahko delaš kopije na vedno nove medije in konverzije v vedno nove formate. Ko to enkrat opustiš, bodo tvoji potomci po vsej verjetnosti prikrajšani za vse te spomine.

Zato nesi slike v profi fotolaboratorij, naj ti jih natisnejo na profi papir s profi barvami. Te slike bodo dejansko obstojne v rangu 50+ let. Kar ti naredijo domači inkjeti ni nič. Kar ti naredijo v instant 1h fotolabih v 80% tudi ni vredno počenega groša. Digitalne kopije vrži v enega izmed oblakov (Amazon S3, Google Picasa, ...) in vrži na CD-je. Ti so se do sedaj kot medij izkazali kot precej trdoživi. 40 let ti ne jamči nihče, a šanse imajo CD-ji še najboljše.

Predvsem pa se zavedaj, da spomini zbledijo in slike se izgubijo...

Zgodovina sprememb…

barakus ::

Kolk pa stane en tak amazon S3 service? Recimo da ti hranijo 50GB podatkov pa mogoce letno dodas 1GB zraven? Sem poguglal pa sploh ne razumem tistih postavk...

Lonsarg ::

Na amazon mi je google tole ceno vrgel ven: $0.140/month per GB do prvega terabajta. Google pa tole:
http://picasa.google.com/support/bin/an...

Google je nekaj cenejši, jaz sem se pa zanj odločil še predvsem zaradi dobrega programa Picasa za sync in taging. Pa sharing albumov posameznih.

@BlueRunner valda da se mediji spreminjajo, zato pa pravim NE SHRANIT NA LOČENE MEDIJE, ampak na računalnik. Da ne bi slučajno CD ali DVD to je že zdaj za v koš, kaj šele čez 10 let. Na računalniku je najbolj simpl, ko ga menjaš pač vsakič preneseš, kar ti vzame eno urco.

Če boš pa pekel na CD-je DVDje boš pa čez 10 let imel fuuuuuul dela na novejše medije spravt. Verjemi mi, sam sem imel 200CDjev, sem ob prihodu poceni DVD pekačev dal na DVD,ki se jih je tut ene 200 nabral. In kasneje sem končno se lotil na trdi disk vse dat. Zmaga! Če pride "vstavi poljubno tehnologijo" disk, ga preprosto priklopim v računalnik in nanj prekopiram vse z enim klikom.

Pyr0Beast ::

Imeti zadeve izključno na računalniku je neumnost. Rabiš še vsaj backup in backup backupa.

2 Zunanja diska. Potem si nekako varen.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Lonsarg ::

Seveda backup, samo na na enem DVD-ju ali USB klučku skritem v omari, na katerega boš pozabil za 20 let, potem pa ne bo več delal. Pač pa v eni aktivni napravi, recimo računalniku. Imaš pač kopijo vseh pomembnih stvari na vseh računalnikih doma + en claud pa je.

BigWhale ::

Lonsarg je izjavil:

Tudi čez 100 let se bo dal odpret jpeg, docx in tut kakšen čisto nepopularen format, takrat bo osebni računalnik itak ena mala umetna inteligenca in če bo znala enga bozga starga formata v svoji bazi najt, oziroma pač izumt kako odpret, bo reklamacija:D


A da se bo dal? A lahko danes odpres preglednico, ki je bila narejena v Quattro Pro? Preglednico imas na disketi, samega programa pa ne vec. Zal ne mores. Podobno je s kaksnim AmiPro dokumentom.

Verjetno bi slo s kaksno starejso verzijo Office-a ampak cez nekaj deset let bodo starejse verzije Office-a za prava redkost. Slikovni formati se bodo verjetno obdrzali dalj casa, nihce ti pa tega ne garantiral.

Resitvi sta dve. Sprotno posodabljanje varnostnih kopij ali pa uporaba odprtih standardov. Za StarOffice 1.0 se verjetno lahko najdes specifikacije formata na internetu. Za QuattroPro in AmiPro pa najbrz ne. Podjetji, ki sta naredili ta dva formata sta ze davno zaprti ali pa se s tem ne ukvarjata vec.

blackbfm ::

Ja, samo trenutno aktualni formati so pa res preveč razširjeni, da bi podpora (kakršnakoli že) kar izginla. Sploh ne moreš primerjat.

opeter ::

blackbfm je izjavil:

Ja, samo trenutno aktualni formati so pa res preveč razširjeni, da bi podpora (kakršnakoli že) kar izginla. Sploh ne moreš primerjat.


To samo ti misliš. Pride cunami (v prenesenem pomenu besede) in adijo.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

technolog ::

Potem pa zraven backupa priložiš še linux kernel in knjižnice za delo s kodeki.

Lonsarg ::

Da čez 30 let jpeg ne bi bil podprt je isto, kot da zdele 30 let start in več .txt format ne bi bil podprt. Take stvari se pa res ne dogajajo. In sploh ne gre za odprtost, gre za popularnost formatov. Bolje je popularen zaprt format, kot kr en neznan odprt format.

In ja, čez 100 let SE BO dalo odpret preglednico iz Quattro Pro, ker bodo programi tok pametni, da bodo znali neznane formate vn data dobit:)

BlueRunner ::

@Azgard: na arhivu Slovenije se išče nekdo, ki bi imel v malem prstu problematiko hranjenja digitalnih zapisov za obdobja 50+ let. Če je tebi vse tako jasno in enostavno, se bo zagotovo našla zelo dobro plačana služba za takšnega eksperta. Pa ne mislim s tem na tvoj QPro-sarkazem.

Mimogrede: 30 let star .txt v kateri kodni tabeli? Tudi pri .txt ni vse vedno jasno in enostavno.

Sicer pa se strinjam, da JPEG-u danes dobro kaže. Danes. Dobro kaže. Že jutri je lahko vse drugače.

Lonsarg ::

Sory, ampak sekirat zaradi take stvari, kot je dolgoročnost formata je brez razloga, SPLOH za ustanove. Osebni uporabnik bo še imel kakšne probleme, ko ne bo znal najti windows 7 emulatorja čez 50 let(ČE bo to potrebno) in bo mogel sosedovega mulca poklicat, ki se spozna na take stvari, oziroma v najslabšem primeru bo mogelna specialni servis nest, kjer mu bodo močno zaračunali.

Bolj resna ustanova pa bo za arhiv imela pač stroške pretvarjenja, ko en format ne bo podprt v sodobnih programih in bodo šli pretvarjat, torej ja je bojazen proti stroški in prav je da se stroka odloči za prave formate, da to zniža na najnižjo možno raven. Da bodo digitalne informacije o enem bolj znanih formatov kar izginile pa ni nobene bojazni.


Sicer pa, format itak nima veze, če imaš backup vedno na osebnem računalniku/tablici/mobitelu(karkoli pač bo v prihodnosti) Namreč ko menjavaš naprave boš vsakič prenesel na novo in trenutek, ko nova naprave ne bo podpirala tvojega formata, boš itak pretvoril. --> razlog zakaj pravim, ne shranjevat ne nek medij pa vreč v omaro. En backup ali bolje vsi naj bodo na AKTIVNI napravi, vse rešeno.

Problem digitalnega shranjevanja je SAMO backup. Vse ostale tegobe digitalnega zapisa niso omembe vredne, res ne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

Pyr0Beast ::

Bolj resna ustanova pa bo za arhiv imela pač stroške pretvarjenja, ko en format ne bo podprt v sodobnih programih in bodo šli pretvarjat, torej ja je bojazen proti stroški in prav je da se stroka odloči za prave formate, da to zniža na najnižjo možno raven. Da bodo digitalne informacije o enem bolj znanih formatov kar izginile pa ni nobene bojazni.

Ah dej se zezat. Saj to dela CPU sam od sebe, ni treba več tistih trakov na roke vrtet.

Ali pa shraniš zadevo v 3h različnih formatih. En bo že preživel.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

BigWhale ::

blackbfm je izjavil:

Ja, samo trenutno aktualni formati so pa res preveč razširjeni, da bi podpora (kakršnakoli že) kar izginla. Sploh ne moreš primerjat.


QuatroPro je bil defacto standard na podrocju preglednic. Kje ga pa danes vidis? Pa je minilo komaj kakih 20 let...

Zanasati se na to, da bodo cez 20 let lahko racunalniki sami desifrirali razlicne formate ni ravno najbolje.

Danes 30 let star YUSCII text ni vec povsem normalno berljiv. Razlika je minimalna in jo lahko kar na roke popravis. V nekem binarnem formatu pa taka razlika pomeni, da datoteke ne mores vec prebrati.

Pyr0Beast ::

Pa zapečeš en sistem kjer ta zadeva venomar lavfa.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

amigo_no1 ::

Za QuattroPro & Amipro ima Excel& Word (pod dodatki) možnost uvoza.Ne vem sicer kakšen je rezultat.
Bo treba par starih kišt prihraniti za stare čase, skupaj z ustreznim programjem :D.


Problematika ni tako enostavna, kot morebiti izgleda neukemu uporabniku.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

BlueRunner ::

"Zapečeš en sistem"?

Blast form the past: pisalo se je leto 1991. Junija je izšel MS DOS 5.0, aktualna okna so bila Windows 4 Workgroups. Avgusta bo Linux praznoval prvo obletnico.

Ne bom rekel, da ni možno, vendar pa si po 20 letih ne bi delal utvar, da bo kar vse kar delovalo. MS DOS 5.0 zagnati bi verjento še šlo... če ne bo v naslednjih nekaj letih EFI nadomestil BIOS. W4W bi potem šele moral namestiti...

Torej emulator... koliko emulatorjev Mac OS 9 danes še deluje? Koliko je bilo arhiviranih datotek za kakšen SW, ki je deloval še na Motorolinih CPE-jih?

Ohraniti škatlo živo? Mnja, do neke mere bi šlo, vendar pa ne pomnilniške medije. MFM? RLL? Kje danes še najdeš takšen disk in na drugi strani kaj se zgodi s takšnim diskom, če leži 10 let na polici? Se bodo plošče sploh še obrnile?


Digitalna tehnika preprosto ni archive-friendly. Zato še vedno predlagam, da gredo slike v fotolab in na papir - nikakor pa ne inkjet ali pa tisti 1h foto servisi. Izvorne datoteke se lahko človek trudi ohranjati, dokler je živ, nekaj 10 let po smrti vzdrževalca, pa bo za potomce stvar verjetno game over. Kar je v bistvu žalostno iz vidika ohranjanja družinskega spomina.

Ampak dotičnega mrtvega to takrat verjetno več ne bo bolelo...

barakus ::

Tisti ki bo tale problem rešil, bo novi miljarder.

Lonsarg ::

Rešitev se pravzaprav ponuja sama, ko vse zgleda, da bo čez par desetletij 99% našega življenja v oblakih. Sam za nekatere kot sem jaz bomo vedno imeli še local backup:)

Tiskanje fotografij priporočati zdele, kot nekaj za shranit spomine je pa mimo sory. Digitalno kopijo vzdržvat pomeni samo sproti vsakih 10 let preverit, če je bolje v kak nov format transformirat. Medtem ko pri tiskani fotografiji moraš vse skenirati in na novo natiskati. Zelo težka odločitev za dolgoročno shranjevanje ja... Tiskanje ti edino kratkoročno lahko malo omili zadevo, ker ti ni treba vzdržvat, ampak pač prepustiš da umre počasi.

BlueRunner ::

Prvo dejstvo je, da ni nič večno. Vprašanje je samo koliko časa želiš, da se spomin obdrži.

Drugo dejstvo je, da so se do sedaj najbolje obnesle zadeve vklesane v kamen, takoj za kamnom pa je papir.

Lahko ti shranjuješ v oblaku, vendar pa bodo podatki "v oblaku" preminili jako hitro po tem, ko naslednji račun ne bo poravnan. Če pa ne, kako bodo tvoji potomci, s katerimi se nikoli v življenju ne boš srečal, vedeli kje iskati zgodovino tvojega življenja. Če bo od nje "v oblaku" kaj dosti ostalo.

Tudi transformiranje vsakih 10 let je nekaj kar počno agencije in živi ljudje. Ko igraš tarok s sv. Petrom, je jako težko narediti pretvrobo po potrebi.

Sicer pa by all means uporabljaj oblak - tega priporočam praktično vsakomur. Ravno tako zagovarjam zapisovanje na CD-je, ker je to dovolj primitiven in otipljiv format, da bo morda kaj od teh stvari ostalo tudi za bodoče družinske arheologe. Papirja pa niti pod razno ne odpisati... čeprav se sliši arhaično, je fotografski papir še kako zelo obstojna zadeva. Morda sem pri temu biased, ker imam v omari skoraj 100 let stare slike svojih pra in pra-pra staršev, ter še vse generacije vmes. Ampak zame je to neprecenljivo in, če bodo moji potomci čez 100 let želeli videti svojega pra-pra, ga bodo najlažje, najbolj zanesljivo in najbolj plastično videli na papirju. Seveda je tudi ta arhiv možno uničiti ali izgubiti, vendar pa je od vseh tukaj ponujenih alternativ daleč najboljši. Že več kot 100 let daleč najboljši.

Pyr0Beast ::

Ma kaj ima veze OS. JPEG je tule že 10 let pa še bo.

Papir bo zgnil/porjavel. Edino v digitalnosti se ohranja večnost.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

BlueRunner ::

Malo še moker za ušesi? (dobrohotno mišljeno).

V branje o izzivih dolgotrajne osebne digitalne hrambe priporočam Rethinking Personal Digital Archiving: prvi in drugi del.

Konkretno o thle JPEG-ih:

3.4 Retrieval from long-term storage
Seriously: what's the hangup? ... You aren't suggesting that, come 2054, nobody will remember how JPEG works?"

Let's jump ahead to 2054. Will we really be worried about how JPEG works, or will we simply not know what we have and where we have stored it? Most future-looking scenarios assume that we will more or less remember what we have, and know roughly what we're looking for.


Da, vem da izvajam nov argument, vendar se ne odrekam predhodnih argumentov. So pa tukaj izzivi precej medsebojno prepleteni, tako da tudi ta ne bi smel škoditi.

Zgodovina sprememb…

Pyr0Beast ::

Potem pa v .RAW in .DNG shranjujemo.

Če zna JPEG prikazati navadni brskalnik je to to.

Saj standard ne gre iz uporabe v eni milisekundi, imaš čas da predvidiš.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

valvoline1 ::

DLT je še vedno zakon za backup. Spoh pa une kasete write once only,baje so podatki praktično neuničljivi. VHS kaseta je daleč najbolj trpežen format-medij doslej. Za video pa sploh če hočeš trajnost.

Pyr0Beast ::

VHS kaseto zje* že navaden magnet.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

residual ::

najbolje je imeti backup originalov na več diskih (vse moje in pomembne družisnke slike (skenirane) + vse kar sem z digitalcem poslikal do sedaj ne presega 50GB)- to ni problem za noben disk (mrežni, prenosni, v PCju), pač imaš več kopij in datumsko refrešaš vsako leto.

Posamezne kvalitetne slike iz različnih dogodkov pa še dat razvit v studio. Ko se nabere količina nad 500 ali 1000 slik, so še količinski popusti (cena slike 5-6 centov), in te cela vreča slik pride nekaj 50 eurov (dražji so albumi). Toraj digitalni in papirni backup.

Za ogledovanje in kazanje slik pa ja najbolje kak iPad (domač wifi + mrežni disk).

kronik ::

Jaz ti predlagam, da sliko sprintaš v binarni obliki in nekompresirano. Na tak način bo možna obnova podatkov. Tudi, če bo del lista poškodovan :D

kurjač ::

VHS kaseto zje* že navaden magnet.
S to razliko, da še vedno nekaj vidiš. V digitalni obliki pa si obriši rosno čelo.

opeter ::

Ali proizvajalec garantira, da bo za ta nosilec na voljo bralna enota čez recimo 30-40 let?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

MIHAc27 ::

Problem "analognega shranjevanja" oz tiskanja slik - negativi in slike z leti zbledijo. Vendar že v navadnem albumu zdrži brez večjih težav 30 let.

Problem digitalnih zapisov pa je napredek, ki je dokaj hiter. (V službi sem imel primer nekega gospoda, ki je imel življensko delo pač neke raziskave na DATA kasetki.
Ne vem več točno kateri format je bil, kasetka je 100% delala in še bo 100let, nismo pa mogli nikjer najti čitalca zanj. Našel se je en šele v Nemčiji).
Nove tehnologije praviloma podpirajo tudi stare vendar le nekaj časa. Tako da vsakih 10-20 let je potrebno digitalni format posodobiti in imaš spet mir.

TRDI DISKI SO NEZANESLJIVI. Tako da backup na enem je enako 0. Vsaj 2, pa obvezno različni firmi ali vsaj različne serije. Aja pa ne v istem računalniku/Raidu. Ker če gre pri RAID kaj narobe, to je šele sranje reševat podatke.

A za USB ključke ima kdo kake podatke, koliko časa zdržijo? Bi pričakoval, da je njihova življenska doba daljša od navadnega trdega diska. USB 1.0 je že zelo dolgo na svetu pa še vedno podprt v vseh novih računalnikih. En 16Gb ključek je poceni, in dovolj prostoren za veliko slik.

Pyr0Beast ::


Ali proizvajalec garantira, da bo za ta nosilec na voljo bralna enota čez recimo 30-40 let?

Hehe. Tule je keč-

Super duper varni nosilec. a nimaš ga nato s čim brati :))

TRDI DISKI SO NEZANESLJIVI. Tako da backup na enem je enako 0. Vsaj 2, pa obvezno različni firmi ali vsaj različne serije. Aja pa ne v istem računalniku/Raidu. Ker če gre pri RAID kaj narobe, to je šele sranje reševat podatke.

Ker cela firma lavfa iz edinega in enega samega diska ?

Mislim. Če delaš arhiv imaš vse skupaj vsaj podvojeno če ne potrojeno.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

BlueRunner ::

30 let za fotografije v fotoalbumu ni nič. Na podstrešju, ne ravno izpostavljene elementom, ampak ne pa tudi ravno preveč zaščitene, barve živahne kot nove...

Bom videl čez 20 let kakšne bodo pri 50-ih :D

OrkAA ::

Kot zanimivost:

Zadnjic sem raziskoval zelo popularno backup resitev Backblaze, ki ponuja neomejen backup enega racunalnika. Podatki so 'varno' shranjeni v cloudu, problem pa se pojavi v enem kratkem stavku v termsih:

If for any reason the Backblaze datacenter has not heard from your computer in six months, the backup copy of your data will be removed from the Backblaze datacenter and your account is subject to cancellation.

Kar lepo a?

bezerk ::

jaz pomembne stvari; služba, družinske fotke in filmčki hranim na več mestih naenkrat.
Je waste of space, ampak "ziher".
PC disk, zunanji disk, DVD-R verbatim.
Glede na to, da imam DVD filme na več kot deset let starih DVD-R in še vedno delajo, verjamem, da bo verbatim zdržal do penzije.

DamirK ::

PaperBack is a free application that allows you to back up your precious files on the ordinary paper in the form of the oversized bitmaps. If you have a good laser printer with the 600 dpi resolution, you can save up to 500,000 bytes of uncompressed data on the single A4/Letter sheet. Integrated packer allows for much better data density - up to 3,000,000+ (three megabytes) of C code per page.

You may ask - why? Why, for heaven's sake, do I need to make paper backups, if there are so many alternative possibilities like CD-R's, DVD±R's, memory sticks, flash cards, hard disks, streamer tapes, ZIP drives, network storages, magnetooptical cartridges, and even 8-inch double-sided floppy disks formatted for DEC PDP-11? (I still have some). The answer is simple: you don't. However, by looking on CD or magnetic tape, you are not able to tell whether your data is readable or not. You must insert your medium into the drive (if you have one!) and try to read it.

Paper is different. Do you remember the punched cards? EBCDIC and all this stuff. For years, cards were the main storage medium for the source code. I agree that 100K+ programs were... unhandly, but hey, only real programmers dared to write applications of this size. And used cards were good as notepads, too. Punched tapes were also common. And even the most weird codings, like CDC or EBCDIC, were readable by humans (I mean, by real programmers).

http://www.ollydbg.de/Paperbak/index.ht...

RejZoR ::

Osebno se ne bi preveč sekiral in tud mal pretiravaš. Sam imam doma po 12 let stare CD-je, ki so povsem berljivi in v stanju kot so bili 12 let nazaj. Sicer jih ne smeš ravno metat okol in imet na soncu kar počne večina. Ker če pogledaš fotografije niso nič manj občutljive. Ne smeš jih imet na soncu in ni fino prijemat svetlečo površino, ker se spaca zaradi maščobe kože in ne smeš jih drgnit, ker se bojo videle praske.

S formati pa je tko, da so pač standardni. JPG je isti format že dolga leta. In glede na to da je od njega odvisnih toliko naprav ti lahko garantiram, da najbrž nikoli ne bo šel v pozabo. Samo poglej kaj vse podpira ta format. Mobiteli, računalniki, DVD predvajalniki, LCD TV-ji, konzole, fotoaparati, digitalni foto okvirji itd. Tud če bo kdaj prišel boljši format bo podpora ostala.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Spajky ::

Jest sem pred leti za štos zapekel pri najnižji brzini en verbatim CD in ga pol en dan cel dan na sonce poleti s plastjo navzgor postavil. Ko se je ohladil, sem ga dal v komp, prebralo ga je BP !!!
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Steinkauz ::

Ja wow 1 dan
Pusti ga pol leta na soncu

RejZoR ::

Spajky je izjavil:

Jest sem pred leti za štos zapekel pri najnižji brzini en verbatim CD in ga pol en dan cel dan na sonce poleti s plastjo navzgor postavil. Ko se je ohladil, sem ga dal v komp, prebralo ga je BP !!!


Mogoče ti ga je prebralo takoj, če pa bi tak UV treated plošček pustil ležati na mizi v CD-ju normalnih pogojih, pa bi se verjetno bistveno hitreje degradiral kot nek pravilno hranjen plošček.
Sicer ima večina boljših ploščkov UV zaščito ampak vseeno.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Spajky ::

RejZoR je izjavil:

Mogoče ti ga je prebralo takoj...
Prebralo ga je tudi čez par tednov, probal. Je bil pa kvaliteten CD (z debelo škatlico, ne oni na "kilograme" ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

valvoline1 ::

http://www.fujifilm.com/products/storag...

DLT enostavno nima konkurence kar se tiče trajnosti in varnosti.Bratranec ma DLT IV drive jaz ga nimam,kasete so tam po 10-15e za 40gb. Mam vse pomembnega shranjenega na dlt write once,proizvajalci garantirajo 30 let (dejansko pa lahka tudi 100 ali več).

Zgodovina sprememb…

«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Format diska za max kompatibilnost

Oddelek: Pomoč in nasveti
161521 (1132) opeter
»

Bi rajši profi slike ali vam zadošča DM, Hofer...

Oddelek: Loža
4910602 (9005) jype
»

Sony predstavil nov sistem za zapisovanje podatkov na optične enote (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Optične enote / mediji
8013154 (10148) BigWhale
»

Nova anketa: je DVD/Blu ray enota (že) odveč? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostalo
10026331 (23803) kuglvinkl
»

Življenska doba podatkov na DVD-jih

Oddelek: Pomoč in nasveti
141970 (1970) Kekec

Več podobnih tem