» »

Težave računalnika, ne najdem vzroka

Težave računalnika, ne najdem vzroka

debil ::

Na žalost je prišel tudi moj čas, ko bi najraje zabrisal računalnik skozi okno, a žal tega ne bi bil vesel.
Da preidem na težave.
1. Začelo se je cca mesec nazaj, po sveži namestitvi windowsov (nisem prepričan, se mi pa tudi zdi da sem z razlogom formatiral sistemsko particijo 20gb na disku). Za tem, je bilo par uric vse v redu, ko so se pa namestili potrebni programi (razne posodobitve ki jih potrebujemo, itd..) pa je začel počasi štekati oz. niti ne tako zoprno, ampak je bil že počasnejši kot prej. Pregledal sem že z Nod32 in Kasperskyem, vendar noben ni našel ničesar. Urejeval sem že register z RegistryBooster 2, ki mi je našel pribl. 1200 errorjev in jih če se ne motim uspešno popravil. Ampak tudi to ni toliko pomembno zdaj, ali pač? Poskusil sem tudi poiskati spyware s primernimi programi in jih je nekaj našel, a za tem je bilo še vedno enako.
Sklepam: -Ali moram res popolno formatirati celoten disk (to nisem opravljal odkar imam disk, cca 2,5 leti, zaradi pomembnih podatkov, ki jih nikdar nisem imel volje kopirati na par 10 dvdjev)
- Ali je vzrok v disku, je namreč 160gb IDE/ATA (ali kako se mu reče, torej ne SATA)? Samo do nekje začetka letošnje jeseni je računalnik delal kot po maslu (torej čisto primerno).

2. Enkrat sem zasledil ko sem pregledoval za raznimi virusi, da je nek virus "Dram..." (kaj je naprej pisalo se žal ne spomnem), če se prav spomnim. Mislim da sem program imel trial verzijo (toliko da sem poskusil, če bo kaj najti) in sem potem ta AV program tudi izbrisal in od takrat ni bilo več sledi tega "virusa," ali karkoli je že to bilo.

3. Da prilepim sliko task managerja in če mi lahko kdo napiše, kaj od tega ne rabim imeti, ali če je kaj od tega slučajno virus.
Task manager

Drugi dve sličici se navezujeta na težavo, ki jo imam v Recycle Binu. Namreč kar naenkrat je bil poln, ga normalno želim izprazniti kot se to spodobi in mi napiše "Ste prepričani da želiti izbrisati Windows mapo" in po premisleku stisnem da ker na sistemski particiji je še vedno Windows mapa. In me opozori da Dd325 ne more izbrisati. Več o tem na priloženi sliki.
Povezava do slike


No da še opišem običajne težave, ki mi ne delujejo normalno.
Dosti krat rabi zelo dolgo (10s in naprej) da pride v Windows explorer, desni miškin klik rabi dosti časa da poda neke komande kjerkoli (ali na namizju ali pred košem ali v explorerju, itd..) Dostikrat tudi zamrzne za en kratek čas (10s ali 30s,..)
Kot da bi nekaj ustavljalo procesor a nič se ne vidi, samo opazi.
Prosim za kakršnokoli pomoč. Kaj mi je storiti.

Lp

kingkong ::

jaz bi na tvojem mestu še enkrat sveže naložil windowse. v task managerju nisem videl nobenega čudnega procesa...

_Sajmon_ ::

če sam nameščam (komu) okna na novo, potem bootam cd z winsi in eventuelno pobrišem in na novo kreiram in sformatiran (quick) particijo, kje so nameščena okna. Nikoli ni bilo težav.

Ob predpostavki, da je rama dovolj (512MB, pa tudi na 256 ne bi smelo tako štekat), potem je res čudno, kar se ti dogaja. Edina štekanja, ki jih poznam pri sebi, so vezana na uporabo dvd enote, npr. ko noter dam medij, mi kar nekaj sekund sistem zmrzne. Kaj bi lahko pri tebi bilo možno, ne vem. Premalo si tudi napisal. Obstaja možnost, da si namestil kak (piratski) okužen program? Ti so okna po namestitvi delala normalno? Kaj misliš pod posodobitvami oz. programi? Včasih namestitev kakih novejših anti-bogvekaj programov še bolj upočasni računalnik kot prej (beri: pokurijo več cpu-ja in/ali memorije). Si preveril, če je z driverji vse v redu? So performanse diska v redu? Npr. kolega je imel obupno počasen disk, ker mu na servisu niso nekaj vklopili v biosu, da bi delal hitreje...

Res je morda možnost ponovne inštalacije še najbolj na mestu. Kako in zakaj ti je uspelo windows direktorij dat v koš, pa ne vem...

Hm, morda glede štekanja - imej odprt task manager - če se tisti delaji vidijo v 99% kurjenju kakega procesa, potem je morda to to, če pa vse zmrzne (tudi osveževanje desktopa), je morda kaj s hardwerom ali driverji.

gudluk.

solatko ::

Ko boš na novo instaliral, daj particjo na kateri boš imel XP na polni format - ne quick. Malo dle bo trajal, ampak se splača. Ostali disk takoj preglej z anti virusnim in sypadaware programi, ker če imaš v kakšnem failu virus ali podobno nesnago, sčasoma najde pot na disk C in ti dela lumparije. Preglej tudi disk od Win.., če je slučajno kaj dodanega, če nimaš original verzije.

junuk ::

Glede upočasnitve sistema Windows je kar veliko razlogov. Glede na to, da je disk star nad dve leti in verjetno veliko uporabljen je najbolje da z testnim programom pregledaš . če so napake v strojni opremi.
Eden takšnih programov je Astra 32 in drugi Aida 32, so še drugi testni programčki.
Virusi so zelo pogosti za počasnejše delovanje.
Osebno sem imel kar nekaj primerov, da je bil trdi disk v rahli okvari.
Tudi gonilniki so pomembni, da so vsi naloženi.
Če nimaš Astra 32 programa za testiranje strojne opreme celotnega računalnika, piši na moj Email in pošljem ti ga po Emailu.

junuk

_Sajmon_ ::

Solatko, zakaj pa naj bi se splačalo full formatirat particijo, ne pa quick? Kolikor si predstavljam, quick posname na disk minimum potrebnih blokov, da lahko particija deluje, full pa po mojem formatira vse zanjo namenjene bloke, tudi prazne. Ker pa iz teh ne beremo, je čist vseeno, če je ob prvem pisanju noter naključna vsebina ali formatirana. Se morda motim?

solatko ::

Full format naredi naključni prepis vseh sektorjev, quick pa pobriše samo meni oz.dostop do datotek. Pri čistem računalniku ni nikakršnih problemov, pri okuženem, pa se znajo pojavit po zelo hitrem času delovanja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

debil ::

Evo, naredil full format. Sedaj nameščam vse potrebne programčke. Trenutno deluje kot bi moral. Ne kaže mi tistih "znanih napak, ki sem jih opisal." Kateri antivirusni mi priporočate? Ne želim nekega požrešnega. Rama imam 1gb. Bom poročal, če bo s časoma kaj drugače.

Lp

solatko ::

Če hočeš free antivirus priporočam PCTOOL, za spy in ostalo nesnago pa Spyboot s&d.

_Sajmon_ ::

Solatko, glede razlike med quick in full bo verjetno nekaj takega, še vedno me nisi prepričal, da bi quick bilo slabše kot full formatiranje. Ok, če je na disku bil virus, je čisto možno, da je še vedno v kakšen sektorju (ali več) še "živ", vendar nanj nobena datoteka ne kaže, torej ne vidim praktične možnosti, da bi se računalnik okužil oz. da bi čež čas imel težave, če se quick format naredil.

_Sajmon_ ::

zate, Solatko in za ostale bralce in zame:

The ONLY DIFFERENCE between a quick format and a regular format is that the entire volume is scanned for bad sectors, these are physically bad places on the discs in your hard-drive. NO, old files or registry strings CAN NOT just pop-up, this is impossible. If you have bad sectors on your hard-drive you should probably just throw it away anyway.

A regular format does not erase any more than a quick format does. A zero-fill is never necessary, and it would take a long, long, long time compared to even a regular format. Plus, you would need to find a utility that zero-fills a drive. This is just a waste of time unless you are trying to hide information from someone who actually knows what they are doing.

Quick formats work just as well as regular formats because they both do exactly the same thing, except for check for bad sectors on the drive.

Torej: full format samo v primeru, če se hočem prepričati, da je z diskom vse v redu glede bad sektorjev, sicer je izguba časa.

_Sajmon_ ::

pa še Microsoftov vir: http://support.microsoft.com/kb/302686, kjer jasno piše, da full format samo verificira sektorje. Eventuelni sektorji z virusom ostanejo. Pomaga verjetno samo lowlevel format s kakim utilitijem od proizvajalca diska.

solatko ::

Sajmon - kaj si tako zapel za ta format. Če tebi dela vredu na quik delaj pač tako, sam sem inštaliral nič koliko računalnikov in dokler je šlo vredu, sem uporabljal tudi sam, potem pa sem imel enkrat tri ure problemov z instalacijo, poizkusil vse živo (na drugem disku laufal...) in sem se oprijel zadnje slamce - full format. Delalo je kot urca, zamudil sem se cca 15 minut in od takrat nikdar več ne formatiram drugače. Debil je sporočil, da mu po polnem formatu, zadeva deluje, kar je najvažneje. Diski se ponavadi od enega formatiranja do drugega polnijo in praznijo z razno svinjarijo, tako se lahko pojavijo tudi bad sector-ji, ki so z polnim formatom popravljeni. Za druge particije tudi sam uporabljam quik format, na C pa nikoli več.

_Sajmon_ ::

mah zapel sem, ker si pisal stvari, ki ne držijo....

Izi ::

_Sajmon_ ima prav :D
Quick format ali navaden format naredita popolnoma isto zadevo, z malenkostno razliko, da navaden format po formatiranju še preskenira vse sektorje za morebitnimi napakami, zato tudi traja toliko časa.
Navaden format ves tisti čas ne počne nič drugega, kot pregleduje če so sektorji pokvarjeni.

Niti Quick format, niti navaden format ničesar ne pišeta na disk. Prepišeta samo dva mala sektorčka na disku in sicer boot sektor in pa datotečni imenik.
Zato se vsi podatki po formatiranju lahko z lahkoto obnovijo z primernim programom, ker so v bistvi povsem nedotaknjeni.
Po disku piše samo "low level format", ki pa se ga da narediti samo z posebnimi orodji z strani proizvajalca diska.

Navadni dolgi format se uporablja samo v primeru, da na disku pričakuješ bad sektorje, ker jih le ta označi in potem sisetm na tiste sektorje ne piše več.
Če pa je disk dober, in te ne zanima skeniranje za bad sektorji, pa se VEDNO uporablja samo quick format.

Solatko je širil dezinformacije :D

solatko ::

Lepo sem napisal, da sem prej tudi sam delal hitri format, ker pa sem imel probleme, sedaj vedno dam full in se mi še ni zgodilo, da bi imel probleme pri instalaciji XP-jev. Bad sektorji so na C disku zelo pogosti, zato se ne mislim nikoli več zezat in sprobavat instal na quik. Particijo C naredim vedno med 20 in 30 GB, tako da full format ne traja več kot 10 minut, če pa se ti med instalacijo začnejo problemi, je ena ura mim grede okol.

_Sajmon_ ::

Bad sektorji so na C disku zelo pogosti


IMHO: prvič: so zelo redki, drugič: ali je C disk ali D ali E, je čisto vseeno.

Solatko, če zaključim: nič ne škodi, če full formatiraš. Le za moje pojme je za današnje diske to odveč. To, da bi full format pomagal pri instalu XP-jev je pa zgolj slučaj.

Zaključujem.

solatko ::

Sajmon - verjetno imaš dokaj novo opremo, jaz pa v popravilo dobim večina računalnikov, na katerih so diski povprečno starejši kot dve leti, polni iger in chat programov, virusov, spy-a...., zato mi verjemi, da mi quik format ne pomaga kaj dosti. Z novejšo opremo je malo bolje. Programski bad sektorji so pa zelooo pogosti, sploh na sistemskem disku (po navadi C), na diskih oziroma particijah, kjer ne teče sistem, pa ga še nisem našel, razen ko gre disk v krtovo deželo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Windows 7 formatiranje

Oddelek: Pomoč in nasveti
134592 (4127) rezator
»

Quick Format

Oddelek: Pomoč in nasveti
51081 (1055) Malajlo
»

Na eBayu spet prodali ameriške vojaške skrivnosti

Oddelek: Novice / Diski
354462 (3063) Lawler_
»

Prvo formatiranje: počasno ali hitro?

Oddelek: Pomoč in nasveti
182683 (2186) Brane2
»

Nedoslednost prodajalcev rabljenih trdih diskov in pomnilniških kartic pri brisanju p

Oddelek: Novice / Zasebnost
346177 (4812) Tarzan

Več podobnih tem