» »

Kam z žarnico...

Kam z žarnico...

heftek ::

zadnjič sem razmišljal, kam pravzaprav lahko človek odvrže odsluženo varčno žarnico, zdaj ko je "in" ločevanje odpadkov, saj je sestavljena tako iz stekla, kot iz plastičnih delov in ima na sebi tudi oznako za reciklažo, vendar ne podaja nobenih info. kam jo vreči.

V kolikor se komu zdi vprašanje zanimivo, je zaželjeno da poda svojo rešitev k problemu,

LP

jype ::

Nisem prepričan, da je to problem človeštva, vsekakor pa lahko žarnico vrneš v trgovini, kjer boš kupil novo.

Jin_ ::

Lahko si pa priden in jo razstaviš (razbiješ) na posamične dele katere pridno razvrstiš...:)

Ted ::

Mislim da je za reciklažo varčnih žarnic potrebna posebna procedura in "manualno" recikliranje in razčetverjenje okolju prej škodi kot kaj drugega. Verjetno jo je najboljše vrniti.
Mah...

Torej, če kupim npr. žarnico v Šparu in jo iztrošim, jo morajo pol oni vzeti nazaj(ob priloženem računu)?

PS sori...nisn vedo kam prilimat temo, saj jo je admin premakno =)

A. Smith ::

Lahko si pa priden in jo razstaviš (razbiješ) na posamične dele katere pridno razvrstiš...:)

Jaz ne bi tega, ker je v večini sijalk (večina varčnih žarnic) živo srebro.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Matej_K ::

V Merkurju na viču imaš posebno škatlo, kamor lahko odvržeš varčne žarnice. Sam sem jih s sabo prinesel 5 različnih(nedelujočih). Kupil nove. Stare pa s sabo domov odnesel in vrgel v smeti, drug dan pa v reklami videl kako pri njim svetujejo da jih naj odvržem v to škatlo. Pa dva prodajalca sta videla da imam pregorene lučke.
... .. .

@Matej_K: hvala ti...torej lahko noter vržeš kirekoli varčne varčne žarnice, čeprav niso pri njih kupljene?...

Tear_DR0P ::

naceloma velja da v trgovini kjer kupis novo elektronsko napravo morajo staro vzeti na reciklažo - ko sem na mobitelu hotel to nardit z mobilnim aparatom so rekli da zanje to ne velja :/
ampak nisem bil tolko slabe volje da bi se pozanimal kako je s tem točno
btw: aparata se nisem vrgel proc
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Zgodovina sprememb…

Matej_K ::

@heftek: verjetno lahko prineseš žarnico tudi če ni kupljena pri njih,kak pa naj vejo. Samo ne jim prnest par vreč s temi žarncami, kokr vem je tista škatla tut kr mejhna pr njih :D
... .. .

Strumf ::

Po novem zakonu velja, da lahko vrneš v trgovino toliko starih žarnic, kot jih kupiš novih. Prodajalec ti jih načeloma mora vzeti, lahko pa te pošlje na pogodbeno deponijo podjetja ZEOS, vendar ta ne sme biti oddaljena več kot 5 km.

Pa ne se sekirati zaradi velikosti tiste škatle, ker obstajajo posebne palete in škatle za večje količine žarnic, ki jih lahko trgovci naročijo za deponiranje.

Če pa ima kdo doma veliko zalogo starih žarnic, pa jih lahko sam pelje na deponijo, vendar mora le-ta biti pogodbena deponija podjetja ZEOS.

Torej to podjetje žarnice reciklira ali je zgolj pogodbeno podjetje za odstranitev teh žarnic, ki potem tako ali tako končajo na deponiji?

PS a kdo ve kam z starimi PC/mobitel komponentami, ker se mi zdi tematika dost zanimiva in pomoje da ni potrebe odpirati še ene o smeteh =)

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Varčne - so nevarne? (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
8220927 (17744) Furbo
»

Od danes prepoved prodaje razsipnih žarnic (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
19118410 (13086) Matev
»

EU prepoveduje navadne žarnice (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
32125589 (16754) MrStein
»

Varčne žarnice in ekologija

Oddelek: Problemi človeštva
454638 (3616) gruntfürmich

Več podobnih tem