» »

Potrebujem nasvet glede raztegljivosti slike

Potrebujem nasvet glede raztegljivosti slike

Marabela ::

V kratkem nameravam kupiti lcd monitor, ki bi ga uporabljal tudi kot tv preko compa - ala tv kartica. In sem pri kolegi videl na 19" da se slika v bistvu raztegne in od blizu ne zgleda nič kaj gledljivo... šele na razdalji 2m je OK.

Zdaj imam pa vprašanje: če bi si jaz kupil 24" monitor in gor priklopil t2 tv - bi mel še več problemov? Ker bi bilo za resolucijo 1900x1200 potrebno še bolj raztegovat sliko - in ali sploh obstajajo tv kartice ki to podpirajo?

hvala za odgovor!
  • spremenil: Marabela ()

Highlag ::

TV signal ima resolucijo 576 vrstic, razmerje širine proti višini pa je 4:3. Torej se slika na vsakem računalniškem ekranu (razen kakšnem prastarem VGA) razteguje.

Pri T2 gre še zato, da je slika, ki pride do dvoje hiše v digitalni obliki, škatlica od T2 ti digitalno sliko pretvori nazaj v analogen PAL signal, ki ga brez težav prikazuje navaden TV. Pri tej D/A konverziji prihaja do napak, pa tudi digitalna slika je kompresirana, kar glede na stopnjo tako ali tako popači sliko. Potem ti z TV kartico ta signal ponovno digitaliziraš, da ga računalnik zna prikazat, ter glede na tip monitorja in priključka lahko ponovno konvertiraš nazaj v analogni signal. Pri vsaki konverziji pride do kakšne napake in izgube kakovosti.

Zna pa običajno video računalnik precej dobro raztegniti na željeno vrednost. Sploh če se uporabi še kakšen filter za obdelavo slike.
Never trust a computer you can't throw out a window

Marabela ::

Potem, če pravilno razumem, je to popolnoma neprimerno za normalno gledanje TVja? :\
Bi bila izbira amis, telemach, tušmobil itd mogoče drugačna?

Ali pa je enostavneje da si kupim za ogled tv - tv sprejemnik?:D Hotel sem samo imeti več naprav v eni... pa očitno to ni tako?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

FulHD TV kot monitor

Oddelek: Strojna oprema
373802 (1552) Silck
»

Telemach digitalna tv, Pomoč!! (strani: 1 2 3 434 35 36 37 )

Oddelek: Omrežja in internet
1833436461 (75989) zavajon
»

Lidl in vračilo blaga

Oddelek: Loža
242556 (1869) Sims
»

kdaj bo Siol začel v optiko pošiljat boljši iptv signal?

Oddelek: Omrežja in internet
303282 (2263) Pesimist
»

Katero TV kartico kupiti? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
509859 (7668) edublin

Več podobnih tem