» »

EMX - zamenjava porta za PSTN telefonijo za ADSL + VoIP

EMX - zamenjava porta za PSTN telefonijo za ADSL + VoIP

yerney ::

Naj najprej malo osvetlim mojo trenutno situacijo. Živim v naselju, kjer je ko smo se priklapljali na telefonsko omrežje primankovalo paric do centrale in so v sosedovi hiši namestili "visokofrekvenčni multiplekser". Tako vse do sedaj ni bilo nikakršne možnosti za ADSL. Zdaj pa sem slišal za t.i. EMX sistem, ki omogoča ravno to - ADSL uporabnikom na skupni parici.

Tako sem danes klical na telekomovo klicno pomoč v zvezi z možnostjo ADSL preko EMX sistema. Prijazen gospod mi je povedal, da na moji lokaciji načeloma možnost EMXa obstaja (glavna centrala je nadgrajena) vendar naj bi bilo zasedenih vseh 5 portov na multiplekserju, za delovanje EMXa pa je nujno potreben 1 prost port, preko katerega je potem EMX-N44 (IP-DSLAM) povezan na centralo. Naročil sem še preveritev direktno na lokaciji - ker se mi zdi da sta poleg mene na multiplekser priključena samo še 2 soseda - in tako se je najin klic zaključil.

Kmalu po tem, ko sem poklopil telefon, pa se mi je porodila zanimiva ideja. Ali bi bilo možno, da bi se moj obstoječi port na multiplekserju, na katerem je zdaj moja PSTN telefonija, uporabil za priklop EMX DSLAMa, preko katerega bi potem uporabljal ADSL, obstoječo telefonijo pa bi zamenjal za VoIP preko te širokopasovne povezave?

Seveda sem takoj poklical na klicno pomoč, kjer pa se je tokrat oglasila, sicer prijazna, vendar po mojem (sploh ni nujno da pravilnem) mnenju manj kompetentna gospodična, ki je na mojo idejo odgovorila s tem, da bi bila za VoIP (oz. njene besede so bile: za paket Duo) ta širokopasovna povezava prešibka .

Po tem odgovoru sem na internetu skušal najti odgovor, koliko bandwitcha dejansko potrebuje VoIP. Pametnega odgovora nisem našel, razen tega, da na wikipediji pravijo:
"Typically, to send a G.723.1 5.6 kbit/s compressed audio path requires 18 kbit/s of bandwidth based on standard sampling rates."

Ker nevem niti kakšno kodiranje in kompresijo uporabljajo naši ponudniki, niti kakšno vlogo igra pri tem delay, ki bi lahko bil na tej liniji visok, sam ne morem oceniti, ali so njeni navedki dejansko resnični.

Zato se obračam na vas, da mi pomagate pri ugotavljanju dejanskih zahtev VoIPja, kar se tiče bandwicha in delaya, in pa da poveste svoje misli o moji ideji.

Konec koncev pa še vedno upam, da bo prosto vsaj še eno mesto na multiplekserju. :)

Še nekaj linkov:
EMX-N44 remote IP-DSLAM
Wikipedia: VoIP

Želim vam lep dan. ;)

Matheeew ::

Nekaj je port na EMX-u (ki so kot kaže zasedeni), drugo pa priključek telefonske parice na centrali.

Kot drugo. Če vzameš širokopasovni dostop preko EMX-a, nimaš možnosti, da odklopiš PSTN. (no tehnično verjetno je).

No go.

yerney ::

Ne, zasedeni naj bi bili porti na multiplekserju, torej je težava v omarici pri sosedu in ne v tem da bi na centrali primankovalo EMX portov. Kolikor razumem vso situcacijo, pa je potreben 1 port na multiplexerju, torej takšen in nič drugačen, kot tisti v katerega je sedaj priključena bakerna parica, ki se nadaljuje v mojo hišo. Odklopili bi to bakreno parico, povezali na ta port EMX DSLAM in mojo bakreno parico v DSLAM. O tem sem razmišljal... Jasno mi je da je to povsem nekaj drugega kot priklop parice v centrali.

No, drugače sem si tako tudi mislil, da tehnično bi to bilo možno, ampak zaradi vseh teh njihovih politik in bla, bla, bla, bla.... pa ne bo.

Še vedno upam na prazen port... :)

Senitel ::

Na centrali ni "EMX portov" v takem smislu, kot si ti predstavljaš. Pri EMX gre za mini DSLAM, ki nadomesti dosedanje multiplexerje in se s centralo poveže z SHDSL (seveda zato tudi na centrali potrebujejo nekaj hardware-a). Glej link, ki si ga v bsitvu že sam podal.
Preko EMX nimaš običajne telefonije (PSTN/ISDN) ampak avtomatsko dobiš neko vrsto IP telefonije. Ti dobiš CPE, na katerega priključiš in običajen analogni telefon in mrežni kabel za internet. Nimaš klasičnega modema in spliterja.
Kar je problem v tvojem primeru je, da na EMX lahko spravijo največ 4 priključke. Sedaj imajo do tistega vozlišča speljani recimo dve parici, na eni je običajen multiplexer, preko katerega je speljanih kar 5 PSTN telefonskih priključkov, na drugi parici pa je EMX DSLAM, preko katerega so vezani štirje uporabniki (512Kbps) ali dva uporabnika (1024Kbps). Sedaj bi moral ta običajen multiplexer zamenjat še z enim EMX DSLAM-om kar pa ne gre, ker (1.) morajo potem tudi ostali štirje srečni uporabniki tega multiplexerja vzet ADSL in (2.) ne moreš 5 uporabnikov priklopit na EMX.

yerney ::

No saj kot EMX porte sem mislil ta del hardwarea v centrali.

Do tega vozlišča je - kolikor jaz vem - speljana ena parica na kateri je multiplekser.
Se pravi, da to pomeni, da v primeru, da so recimo sedaj gor samo 4 uporabniki in si eden želi ADSL se TA multiplexer zamenja z EMX DSLAMom in morajo vsi imet NT člene doma. Ali so lahko te členi v nekem smislu v tem vozlišču, da obstoječi uporabniki ne opazijo razlike?

yerney ::

Sem našel na tisti strani:
POTS phone may be also connected directly if no Broadband data is required.


Torej je to možno.

No sedaj vidim celotno sliko. Glavni problem je, da multiplekser podpira 5 uporabnikov, EMX DSLAM pa 4 in zato, če je na multiplekser priključenih 5 uporabnikov ga ne morejo zamenjat z EMX DSLAMom.

Hvala vsem za pomoč.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izgradnja nove internetne priključne točke ADSL

Oddelek: Omrežja in internet
151841 (1485) Štrubsi
»

Internetni dostop brez Telekoma

Oddelek: Omrežja in internet
122387 (1944) jurre
»

Odjava telefonskega priključka

Oddelek: Omrežja in internet
94763 (4578) dronyx
»

Telekom in že spet Telekom ...

Oddelek: Omrežja in internet
454743 (2916) Tilen
»

ADSL za "nesrečneže"

Oddelek: Omrežja in internet
426240 (2599) KoMar-

Več podobnih tem