» »

Telekom in že spet Telekom ...

Telekom in že spet Telekom ...

Davor281 ::

Tole pismo sem poslal na Telekom in še kam. Kdor se v njem prepozna, naj deluje po svoji volji in vesti.


Kopija pisma:

---

Spoštovani!

V bistvu se sprašujem, če si sploh kdo od odgovornih pri vašem podjetju zasluži, da se ga naslovi na tak način.

Naj vam pojasnim kaj me je razjezilo.

Pred letom dni sem pogosto komuniciral z vašimi informaterji, saj me je zanimalo kakšne so možnosti priklopa za internetno povezavo na moji lokaciji. Takrat so mi vaši spletni vmesniki in informaterji zagotavljali, da ADSL povezava ni izvedljiva, lokalni tehniki pa so konstantno govorili o možnosti EMX povezave. Šele po nekaj precej vročih pismih, so vaše službe ugotovile, da je EMX povezava izvedljiva. Obenem so mi pristojni pojasnili, da je problem v tem, da vaš program preverja samo ADSL povezavo, ta pa ne vključuje možnosti EMX. Pa še za to vztrajnost in iznajdljivost se lahko zahvalim bolj službam v  mariborskem centru kot pa informatorjem na klicnih številkah.

Po dokaj vročičnem priklopu v začetku letošnjega leta - spet je prišlo do pomanjkanja informacij med vašimi informaterji na klicnih številkah - so me ob ponovnem posredovanju entuziastov iz mariborskega centra le priklopili. Na moje vprašanje in opozorilo, da je propagiranje "trojčka" in zagotavljanje o skoraj celotni pokritosti z ADSL povezavo neetično in mogoče tudi pravno sporno, so mi v mariborskem centru odgovorili, da se problema zavedajo, ampak da služba za marketing v Ljubljani ne upošteva dejstva, da v precejšnjem delu zagotavljanje reklamiranih storitev tehnično ni izvedljivo.

Upal sem, da se bo zadeva končala zgolj pri malo prenapihnjenem marketingu. Žal je resnica bolj grenka.

Kmalu po priklopu, so mi vaše službe samostojno spremenile računsko postavko z znižanjem naročnine in spremembo hitrosti. Po podpisani pogodbi mi garantirate povezavo 1024/256, preklopili pa so me na 512/128. Pojasnili so mi, da se je to zgodilo zaradi tega, ker mi višje hitrosti ne morejo zagotoviti. Znižanje naročnine je vsekakor pravilna poteza, se pa sprašujem zakaj so mi vaše službe na začetku ponudile priklop 1024/256. Vedeti morate, da so hitrost spremenili samo nekaj dni po priklopu, kar mi daje vedeti, da je nekdo vedel da na tej lokaciji ta hitrost ni izvedljiva, nekdo pa ne.

Od takrat naprej vsaj dvakrat mesečno komuniciram z vašimi tehničnimi svetovalci, saj hitrost konstantno pada, je daleč od te, ki jo zagotavljate po pogodbi, čeprav ste pogodbo dovolj spretno napisali, tako da se glede tega pravno ne morem pritožiti, saj mi zagotavljate povezavo "DO 512/128", kar pomeni da ni kršitve pogodbe če je hitrost od interneta proti meni 40-krat !!! počasnejša. Problem pa ni samo v hitrosti, ampak tudi v tem, da se pogosto dogaja da ne dobim IP naslova, oziroma da se povezava ob vključitvi sploh ne vzpostavi. Ti problemi se ne pojavljajo samo pri meni, ampak tudi pri sosedih. Vsakič ko se to zgodi, je treba poklicati na dežurno številko, operaterji pokličejo tehnično službo, ta pa potem resetira centralo. To včasih traja tudi več kot 12 ur.

Nazadnje je vaš tehnik bil tudi na domu. Mene ni bilo doma, so mi pa povedali, da je bilo govora o neki menjavi opreme. Upal sem, da bo to pomenilo izboljšavo, seveda to ni res. Po telefonskem pogovoru s tehnikom sem izvedel da je edina dolgoročna rešitev optika, kar vem sam,  na vprašanje kaj in kdaj je še v načrtu mi tehniki in službe v Mariboru ne vedo odgovoriti, vaše informacijske službe v Ljubljani pa pravijo da je to poslovna skrivnost.

Vsi ti problemi so me privedli do razmišljanja o menjavi ponudnika. Žal pa sem ugotovil, da je tehnična značilnost (zastarelost + preobremenjenost ?) mojega priklopa ta, da MORAM ohraniti osnovni telefonski priključek.

Tako se v tem primeru počutim kot človek brez pravic. Brez pravic zaradi tega, ker ste vse pogodbe sestavili dovolj spretno, da pravno ne morem doseči čisto nič. Tudi če se odločim, da z vami prekinem pogodbo, se boste smejali vi, saj s tem ne bom, oziroma ne morem prestopiti k drugemu ponudniku.

Hec pa je v tem, da sem vse bolj prepričan da vse to počnete zavestno in namenoma. Kar nekaj let ste brez sramu trdili, da je za povezavo ADSL pogoj ISDN priključek. Vemo kako se je ta zgodba končala. Širokoustite se z informacijami o veliki pokritosti Slovenije s širokopasovno povezavo, javnosti pa ne poveste, da to procentualno pokritost računate glede na število prebivalcev, ne pa geografsko. V oddaljenejših krajih - je ta termin v Sloveniji sploh možno uporabiti - je nemogoče preklopiti na drugega ponudnika, ne da bi uporabljali vaše tehnično omrežje, ki pa je bilo v večini zgrajeno iz samoprispevkov.

Če vse to seštejem, ugotavljam, da je vaše poslovanje nemoralno, neetično in za človeka skrajno žaljivo. Najbrž je res, da je pravno pravilno in poslovno uspešno. Vem pa tudi, da je pravo marsikdaj zgolj igriva tehtnica v rokah dobrega odvetnika, o katerem po sodelovanju z vami resno razmišljam, laž poslovne uspešnosti pa se trenutno kaže povsod v svetu.

Prav nemoralnost in neetičnost vašega delovanja me navaja tudi k odločitvi, da vas javno oblatim kolikor se le da. To sporočilo bo poslano na vse forume ki imajo karkoli opravit z informatiko, poslano bo voditeljici oddaje "Preverjeno" in določenim poslancem v državnem zboru, saj mislim da gre za slabo gospodarjenje in vodenje podjetja, ki je če se ne motim, še zmeraj v večinski lasti države.

Nič več s spoštovanjem.

---

ENjoY!

shinko ::

tusi sam sem mel v mb veliko problemmov z internetom. sedaj sem pristal na kableskem upc in sem z njim zadovoljen.

LP.

Gost ::

Pljunek v morje, če mene vprašaš. Večja, ko je ustanova, manj pomemben je posameznik. Nimaš druge kot čakati na novejše tehnologije ... Kdor čaka dočaka.

Tilen ::



Žal gre za EMX. Delovanja se tukaj ne da izboljšati, Telekomovega odnosa pa tudi ne.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Tilen ()

black ice ::

Želim ti veliko uspeha.

Tudi meni se je tako dogajalo, za EMX sploh niso hoteli slišati (čeprav mi je zaposleni na Telekomu rekel, da je priključitev preko EMX možna tudi na moji številki).
Vsakič ko sem poklical sem dobil odgovor, da ADSL na moji lokaciji ni možen, za EMX pa veliko delavcev v klicnem centru sploh ni vedelo (je to sploh normalno?) IN da naj pokličem spet čez 2 tedna, 1 mesec, 2 mesca... Vsak naslednji pogovor je bil v osnovi isti, samo z drugo osebo sem govoril. Tako je trajalo dolgih 9 mesecev da so me priklopili na ADSL. Res, hvala Telekomu za izjemno hitro odzivnost.

Enkrat pa sem dobil na telefon prijaznega delavca, ki mi je lepo razložil, da je verjetno moja številka skupaj z do največ 3 dodatnimi številkami na splitterju na eni parici in zato ADSL ni možen. Bi se pa težava rešila, če bi ta splitter zamenjali in bi potem teoretično lahko dosegel hitrost do 1Mbit/s.

Potem sem pa dal predlog da bi preklopili mojo in xy številko (tisto ki je sama na parici) in na kateri sigurno nihče ne bi imel ADSLa (na tej centrali je precej takih številk. kjer živijo starejši ljudje ki itak nikoli ne bodo uporabljali interneta). Dobil sem odgovor, da žal to ni izvedljivo in da zakon to onemogoča. Je to res?

Sedaj sem pa hvala bogu že skoraj 2 leti na ADSL brez večjih problemov s povezavo in baje lahko imam tudi hitrost 10Mbit/s.

Tilen ::

Pri EMX-u je problem, da je tukaj priključenih več uporabnikov na isti parici in seveda ne moreš imeti ADSL-ja dokler ne pride ena individualna parica do tvoje hiše. Nekaterim EMX deluje celo relativno OK ampak so vrjetno edini od 4 možnih "gostiteljev" kateri si delijo MAX 2.2Mbit. SHDSL do mini IP DSLAM-a (EMX multiplexer) je drugače precej zanesljiva zadeva.

Zakaj ti večje hitrosti niso mogli zagotoviti? Enostavno. Dokler imaš 2 uporabnika priklopljena v EMX sistemu lahko obema daš 1024/256, ko se pa pojavi tretji in četrti pa se hitrosti več "ne more zagotavljati" kar je logično, glede na MAX ~2.2Mbit. (2.2/4 = ~512Kbit po komadu)
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

šernk ::

podobno je bilo pri meni, trdili so da je nemogoče dobiti ADSL. no ko sem zvedel da ima praktično moj sosed adsl...smo takoj leteli na najbližji telekom in praktično zahtevali vpogled v možnosti... kar naenkrat so ugotovil da so za mojo vas na voljo trije priključni in dva sta bila še prosta, seveda smo še tisti dan vzeli.

in ja ko kličeš na njihovo številko v LJ ti govorijo eno, ko te kliče lokalni tehnik ti pravi pa popolnoma vse drugače. lokalni tehnik je v zadnje trdil da je kriva oddaljenost in slaba linija, ko kličeš čez 24 ur nazaj v LJ ti pa rečejo da to nikakor ne more biti krivo in da ne ve zakaj bi lahko bil to vzrok saj lahko imam povezavo do 12Mb/s...skregano z vsako logiko
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

Veron ::

sej obstajajo altarnative, umts (simobil, mobitel, če imaš slučajno še t2 pokritost)... via, škoda živcev...

friksi ::

Vsi ti problemi so me privedli do razmišljanja o menjavi ponudnika. Žal pa sem ugotovil, da je tehnična značilnost (zastarelost + preobremenjenost ?) mojega priklopa ta, da MORAM ohraniti osnovni telefonski priključek.


Kako pa je to mogoče? Iz kakšnih tehničnih razlogov? Ker pravno gledano je tole čisto napačno. (glej 3. člen Splošnega akta o prenosljivosti številk) Nihče te ne more prisiliti, da ostaneš pri istem operaterju.

LP

P.S.
Mogoče bi se obrnil na APEK

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: friksi ()

Tilen ::

Pozabljate, da uporabnik nima samostojne parice do svoje hise. APEK tu ne more nic. Lahko gres na Amis (TS centrala) in furas EMX preko njih. V tem primeru posredno placas samo majn Telekomu, ostalo ostane vse enako. Karkoli druga je tehnično neizvedljivo, kot so že povedali.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

K0K0 ::

Da ne bom odpiral nove teme bom kar tukaj opisal moj problem.

Torej pred cca dvema mesecoma so nam na Telekomu odklopili tel linijo, ker jim nismo plačali računa za avgusti v višini 16€. Ostali računi so bili plačani. Tukaj gre za popolno izključitev tko da mi tud internet ne dela več. Ker se mi je zdelo za malo sem jim plačal teh 16€ in poslal prošnjo na amis. Čez 3 dni me kliče gospodična iz Telekoma (ne Amisa) da na moji lokaciji ni možen adsl. Ok si mislim verjetno bo zato, ker imam še vedno siolov adsl. Iz telekoma mi namreč še vedno pošiljajo račune za internet (45€) Kličem na siol naj mi uredijo razvezan dostop, ker telefona skoraj ne uporabljam. Tam mi pravijo da bi moral za to opcijo najprej priklopit telefon, kar bo cca 40€. Rečem ok sam da dobim internet in jim pošljem prošnjo na mail kot mi je rekla gospa na telekomu. Čez slab mesec dobim odgovor da rabijo pisno prošnjo. Ok pošljem pisno prošnjo nakar me kake 2 tedna nazaj kličejo da sem jim dolžan 2 računa za internet zadnja dva meseca torej obdobje v katerem sploh nisem imel interneta. Sem si mislu sam da dobim net in sem jim plačal. Prej sem jih mislu prej izpodbijat, ker so mi računali zrak.
Potem pa včeraj dobim pisno obvestilo da na moji lokaciji ni možno priklopit "Telefona".

Pod razloge so navedli:

-neobstoječe ali polno zasedeno omrežje
- pridobitev soglasij lastnikov zemljišč
- naročilo obsežne izgradnje izvajalcu
- gradbeni poseg izvajalca na terenu
- priprava posebne tehnične rešitve

Iz tega je razvidno da sploh niso preverili stanja ali pa se jim ne zdi pomembno da bi me obvestili.
Kolkr sm bral na www.apek.si mi je Telekom kot uzvajalec univerzalne storitve dolžan zagotoviti vsaj navaden telefon. Je tako ?
http://www.apek.si/sl/univerzalna_storitev

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: K0K0 ()

Tilen ::

Navaden telefon pomoje že, interneta pa ne. Predpostaviva, da je DSLAM 100% poln (kar naceloma ne bi smel bit) in ima TS na čakanju 10 drugih uporabnikov, ki bi radi imeli internet pa parica ni primerna za razvezavo ali kaksna podobna fora. Potem se pojavis ti kot neplacnik, tvoj port na DSLAM-u sprostijo in dajo gor Janeza kateri bo pac placeval redno in ze kake pol leta caka da enega odklopijo iz X vzroka.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

K0K0 ::

V dopisu piše da mi ne morejo zagotovit "telefonskega priključka". Adsl očitno imam, ker mi še vedno pošiljajo račune. Tud uporabnik in geslo sta še vedno aktivna.
Zakaj nekatere parice ne morejo bit razvezane ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: K0K0 ()

multiscan ::

V dopisu piše da mi ne morejo zagotovit "telefonskega priključka". Adsl očitno imam, ker mi še vedno pošiljajo račune. Tud uporabnik in geslo sta še vedno aktivna.
Zakaj nekatere parice ne morejo bit razvezane ?


saj so lahko, če zahteve ustrezajo zakonu:)

StratOS ::

Hehe sam v CE bloku, v središču mesta nimam možnosti za telefonsko parico si lahko zamislite in to v 2008 oz. 2009 letu ?
Po točno 9 oz. 10 poskusih še zdaj niso zmožni to urediti, kajti to po mojem ni problem.
Prav zaradi tega T2 in Amis ... ne morejo narediti širokopasovnega priključka.
Lahko sem le na kablu ali wireless, optika je tudi pred vratah, le potegnit jo je treba.
Le kdo govori o konkurenci na wired opcijah je v totalnih zablodi.
Vse se vrti okoli $.
"Multitasking - ability to f##k up several things at once."
"It works better if you plug it in."
"The one who is digging the hole for the other to fall in is allready in it."

Good Guy ::

Nič več s spoštovanjem.


jao ti pa si en kekec...

če misleš da se ti godi krivica to prijavi za to prisristojni instituciji

pejt na sodišče z odvetnikom katerim si situacijo pojasnu..

s takimi "butastimi" pismi pa ne boš nč dosegu(odprejo preberejo prvi odstavek in vržejo stran)...
http://goo.gl/7ItKpU
Naj računalnik dela za vas^^

StratOS ::

Čuj če T2 in Amis 'ne moreta' nič pri APEK, misliš da kot fizična oseba lahko ?
"Multitasking - ability to f##k up several things at once."
"It works better if you plug it in."
"The one who is digging the hole for the other to fall in is allready in it."

multiscan ::

Hehe sam v CE bloku, v središču mesta nimam možnosti za telefonsko parico si lahko zamislite in to v 2008 oz. 2009 letu ?
Po točno 9 oz. 10 poskusih še zdaj niso zmožni to urediti, kajti to po mojem ni problem.
Prav zaradi tega T2 in Amis ... ne morejo narediti širokopasovnega priključka.
Lahko sem le na kablu ali wireless, optika je tudi pred vratah, le potegnit jo je treba.
Le kdo govori o konkurenci na wired opcijah je v totalnih zablodi.
Vse se vrti okoli $.

sej nikogar ne zanima kaj je treba narest da ti lahko dobiš broadband.vprašanje je če ga lahko dobiš na obstoječe resurse ane?
zdej pa če ga ne more t2 naredit pol ga tut amis ne more al pa siol. dejansko rabijo vsi enake pogoje da ti lahko zagotovijo broadband.
menda pa ne misliš da bo kdorkoli delal kaj na kapacitetah da bi potem drug operater lahko prodal priključek.
to je tko k da bi jest kupil nov avto, da bi se ti vozil z njim....mal mimo ane?
drek pri denarju se neha jebiga
a si razmislil o kaki gsm varianti, simobil, mobitel?

Senitel ::

zdej pa če ga ne more t2 naredit pol ga tut amis ne more al pa siol. dejansko rabijo vsi enake pogoje da ti lahko zagotovijo broadband.

Ne bo držalo. Če T2 ne more postavit priključka še ne pomeni, da ga Amis ali Telekom ne moreta. T2 ima še vedno bistveno manj central kot Telekom, Amis pa gostuje na Telekomovih DSLAM-ih.

to je tko k da bi jest kupil nov avto, da bi se ti vozil z njim....mal mimo ane?

Za rent a car še nisi slišal kaj ne?

Brane2 ::

Davor281:

Ne mislim sedaj branit TK ampak dejstvo je, da v praksi ne morejo predvidevat razmerij na tvoji parici preden jih ne probajo in da so lahko samo zužnji razmer- bakrena parica je v veliki večini primerov "ozko grlo". Kar se tiste definicije podane hitrosti tiče, ta bega tudi mene.
On the journey of life, I chose the psycho path.

gensi ::

Še moj primer vezan na TK:
Pred leti, ko sem bil še na telefonskem modemu, mi iznenada hitrost zelo pade, povezave pa so postale nestabilne.
Klical sem na pomoč za odgovor pa dobil: VAŠA LINIJA DELUJE SKLADNO Z MINIMALNO PREDPISANO ZAKONSKO HITROSTJO. PRIPOROČAMO VAM, DA PRI NAS NAROČITE ADSL.

Neuradno sem nekaj dni kasneje izvedel, da so (baje) vgradili nekakšne varovalke, ki so omejevale povezavo. Po posredovanju znanca, so na TK očitno omejitev umaknili in povezava je zopet delovala tako kot prej.

TK mora država prodati, področje regulirati, infrastruktura pa mora biti na voljo vsem...

Tilen ::

TK mora država prodati, področje regulirati, infrastruktura pa mora biti na voljo vsem...

Pogumne besede.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

balocom ::

TK mora država prodati, področje regulirati, infrastruktura pa mora biti na voljo vsem...


Ja, in pekel bo zmrznil. Samo, nekaj me zanima. Kako je lahko dobil TS sredstva EU al posojilo EU za izbiljšanje infrastrukture, nato so pa ta dnar namenil prevzemanju ex-YU in okolica ISP-jev ter drugih operaterjev? A nebi morali s tem denarjem izbolšati (paradon, postaviti=) svoje omrežje?
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

StratOS ::

Vse lepo in prav vendar odgovor iz T2 in Amisa kaže na monopolno zavlačevanje.
Telekom le govori, da je že večkrat poslal ljudi na teren, k meni ni prišel še doben, da bi me vsaj malce razpoložil, po drugi strani pa se mi Wi-Fi varijante zdijo čisto brezvezne, kabelska je ok, pa tudi kmalo bo optika, tako da se zaradi tega prav nič ne skrbim, sam postopek pa traja že več let.
Po drugi strani, pa telekom in ostali vestno izkazujejo, da je fiksnih priključkov vedno manj, torej le kateremu lahko verjamem, verjamem pa da se ob obstoječi infrastrukturi in centrali in razdelilniku, ki je zelo blizu bloka da vse narediti, če se le da ...
No ko sem se pa prijavil na Siol, pa je zadeva lepo stekla, bi bili pripravljeni narediti zadevo takoj, ko so pa zvedeli, da sem to naredil samo zaradi testa konkurence pa je stvar šla zopet v isto smer.

Prejeli smo negativen odgovor o možnosti izgradnje širokopasovnega priključka. T-2 smatra, da nacionalni operater neutemeljeno zavrača večji del poizvedovanj, za kar je na APEK (Agencija za pošto in elektronske komunikacije) sprožil že vrsto postopkov. T-2 je APEK-u že v več primerih dokazal, da so zavrnjene poizvedbe neutemeljene, saj je nacionalni operater priklop širokopasovnega priključka omogočil hčerinski družbi, ki je prav tako ponudnik dostopa do interneta.

Naprošamo vas, da poskusite pridobiti uradni pisni odgovor s strani hčerinske družbe nacionalnega operaterja, kjer je razvidno, da vam omogočajo priklop na primerljive širokopasovne storitve (polno ali skupno razvezan dostop na lastni parici, torej priključek ne sme biti povezan na multipleksne naprave).

Ta odgovor (najbolje je pridobiti pogodbo, ki je podpisana s strani tretjega operaterja) lahko nato dostavite ali pošljete na:

T-2 d.o.o.
Pravna služba
Streliška cesta 150,
2000 Maribor

T-2 bo za vsako kršitev s strani nacionalnega operaterja pisno obvestil APEK in zahteval, da se naročniku omogoči priklop na omrežje T-2, nacionalnega operaterja pa kaznuje skladno z zakonodajo.
"Multitasking - ability to f##k up several things at once."
"It works better if you plug it in."
"The one who is digging the hole for the other to fall in is allready in it."

fabrskd ::

Ma sj niso sam pr Telekomu mongloidi, sj so tud pr vseh drugih operaterjih. Dokler stvar samo prklučjo pa, da vse dela kot po maslu je vse v redu, čim se nekaj zatakne je pa takoj ogenj v strehi.
Screw you guys i'm going home!!!

Spajky ::

Ma npr. če Adsl še dela, ni nujno, da bo delal tudi T2 VDSL, zato je treba možnost povezave primerjat samo z ADSL ponudniki ... StratOS, če maš kabelsko, pa si naroči kabelski net, če ne gre drugače 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

BlueRunner ::

Torej pred cca dvema mesecoma so nam na Telekomu odklopili tel linijo, ker jim nismo plačali računa za avgusti v višini 16€. Ostali računi so bili plačani. Tukaj gre za popolno izključitev tko da mi tud internet ne dela več.


Če je to Telekom res naredil, to pomeni, da je kršil Zakon o elektronskih komunikacijah, zaradi česar ga lahko prijaviš na APEK in zahtevaš vzpostavitev prvotnega stanja - kakorkoli vedo in znajo. Podlaga za prijavo je 94. čl. ZEKom, kjer v 5. odstavku piše: "Če je to tehnično mogoče, mora operater omejiti dostop le do tistih storitev, glede katerih uporabnik krši naročniško pogodbo, razen v primeru zlorabe, stalnih zamud pri plačilu računov ali stalnega neplačevanja računov."

Če si plačal račun za internet, nisi pa plačal računa za fiksen telefon (dve ločeni pogodbi), potem je Telekom kršil zakon s tem, da ti je odklopil in odvzel celotno parico, čeprav je bila na njo vezana tudi druga storitev, ki je ne bi smel prekiniti. Tehnično tukaj ni ovir, odkar je Telekom priznal, da je sposoben zagotoviti tudi razvezan dostop do interneta (brez PSTN ali ISDN).

Na APEK pošlji karatek dopis, kjer boš napiši kaj se je zgodilo, katere pravice meniš, da so ti bile kršene in kako meniš, da je Telekom prekršil zakon. Zraven priloži še kopije potrdil o plačanih računih za internet do trenutka odklopa. Brez kakršnih koli dodatkov o velikih škodah in duševnem trpljenju, Prijava naj bo kratka in jedrnata. Potem pa vsake toliko malo pokliči in vprašaj kako tvoja zadeva teča... da jih boš malo motiviral.

Pred leti, ko sem bil še na telefonskem modemu, mi iznenada hitrost zelo pade, povezave pa so postale nestabilne.

Neuradno sem nekaj dni kasneje izvedel, da so (baje) vgradili nekakšne varovalke, ki so omejevale povezavo.


Prenapetostne varovalke niso imele učinka na klasične modeme. Kar se je verjetno zgodilo je bil prenos parice na PCM, kjer se je združevalo več paric. Tvoj znanec je verjetno samo poskrbel, da se je tvojo parico iz PCM-a odstranilo. Ti prenosi na in iz PCM so se veliko dogajali v času, ko je TS končno omogočil naročilo ADSL brez vezave na ISDN. Če si imel PSTN in, če nisi imel ADSL, se te je odselilo na PCM, da se je lahko od tam odselilo nekoga v tvoji bližini, ki je naročil ADSL.

Vse lepo in prav vendar odgovor iz T2 in Amisa kaže na monopolno zavlačevanje.

Naprošamo vas, da poskusite pridobiti uradni pisni odgovor s strani hčerinske družbe nacionalnega operaterja, kjer je razvidno, da vam omogočajo priklop na primerljive širokopasovne storitve


Uf. To je pa verjetno zelo staro sporočilo. Če pa ni, potem bi moral nekdo poklicati na T-2 in jih vprašati o kateri hčerinski družbi govorijo. :D

To sicer ne pomeni, da TS ne igra igro zavlačevanja, ampak koliko lahko verjameš dopisu, ki očitno ni bil popravljen že več kot eno leto. SiOL d.o.o. namreč več ne obstaja že dobro leto in pol. Morda je del težave tudi to, da si je TS že zdavnaj našel nove izgovore, nekateri "alternativci" pa tega še ne znajo pravilno sporočiti svojim potencialnim strankam. Če pa na APEK pošlješ prijavo z napačnimi podatki in navedbami, pa verjamem, da zelo hitro roma v arhiv.

Tilen ::

Ma npr. če Adsl še dela, ni nujno, da bo delal tudi T2 VDSL, zato je treba možnost povezave primerjat samo z ADSL ponudniki ... StratOS, če maš kabelsko, pa si naroči kabelski net, če ne gre drugače 8-)

Definitivno. VDSL na kakšnih 3000 metrih zračne razdalje kar pozabi. Prav tako drži, kot je že BlueRunner zapisal, da ti TS ne bi smel izklopiti širokopasovne storitve v kolikor nisi plačal računa za PSTN telefonijo, ker slednja ni pogoj za delovanje.

Kako je lahko dobil TS sredstva EU al posojilo EU za izbiljšanje infrastrukture, nato so pa ta dnar namenil prevzemanju ex-YU in okolica ISP-jev ter drugih operaterjev?

S tem ko prevzema se tudi širi in lahko posledično iz več dobičkov nameni več za razvoj. Teoretično, če se formula izide.

Informativno pa še tole, če je kdo zasledil :

Poslovanje največjih gospodarskih družb v IKT sektorju v Sloveniji leta 2007
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

Pesimist ::

Mater ta T2 pa res smrdi kak je dolgi in siroki. Zdaj se uporabnike napizduje oz poziva da nej delajo to in ono iz svoje pravno sluzbo lol. Zakaj so pa oni tam da samo drek mesajo pa juho kuhajo? ;(

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pesimist ()

multiscan ::

Mater ta T2 pa res smrdi kak je dolgi in siroki. Zdaj se uporabnike napizduje oz poziva da nej delajo to in ono iz svoje pravno sluzbo lol. Zakaj so pa oni tam da samo drek mesajo pa juho kuhajo? ;(



pod tole tut jaz svoj podpis vržem:)), so pač podmukli...

tilenn ::

Če imaš SRD, potem res posebej plačuješ za telefonski priključek, in če ti tega odklopijo, potem tudi ADSLa nimaš več, tvoja parica pa gre k prvemu v čakalni vrsti. Hkrati pa je res, da posebej plačuješ tudi za ADSL priključek in če tega ne odjaviš posebej, ga pač plačuješ kljub temu, da ne dela. Žal zadeve ne gredo na ta način, da bi neplačnike na SRD avtomatsko spremenil v PRD. Se morda spomnite naročnikov, ki so v želji naročiti PRD odpovedovali navadne telefonske priključke in potem ostali brez vsega? No, enako se je zgodilo v tem primeru.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tilenn ()

BlueRunner ::

Ta sprememba verjetno res ne gre avtomatično, vendar pa jo zakon zahteva, tehničnih ovir pa ni. To pomeni, da je tukaj vsa odgovornost na strani TS, da "spuca svojo birokracijo" in začne tudi to početi v skladu z zakonodajo.

Ali TS pri SRD z npr. Amis-om pri neplačilu tel. računa odklopi celotno parico, mi onemogoči uporabo Amis-a in odvzame priključno točko na delilniku? Ne. Torej težave, ki ji je pvzročil K0K0-tu izhajajo iz čiste birokratske nemarnosti, pa še zakon kršijo. Pustimo pa, da pri temu TS še dodatno pljuva samemu sebi v skledo (še vedno pošilja položnice za storitev, ki je več ne omogoča).

Tisti pa, ki so odpovedali telefonski priključek pred naročilom PRD so naredili napako zato, ker so odpovedali edino storitev na telefonski parici, tako da so potem res izgubili parico.

Yaqwsx ::

Mater ta T2 pa res smrdi kak je dolgi in siroki. Zdaj se uporabnike napizduje oz poziva da nej delajo to in ono iz svoje pravno sluzbo lol. Zakaj so pa oni tam da samo drek mesajo pa juho kuhajo? ;(


se 1x preberi vse, pa bos mogoce ugotovil da je telekom tisti ki smrdi..
t2, amis in ostala podjedja, ki uporablajo njihovo omrezje za xdsl se pac trudijo da bi imeli enake moznosti kot siol

fabrskd ::

V Sloveniji bi se mogu upelat zakon on mongloidskih operaterjih. Zarad njih mamo sive lase, ker sam štrikajo tm okol telefona pa serjejo klamfe. Vsi za pred zid (razen redkih izjem)!
Screw you guys i'm going home!!!

Utk ::

Kje so zdej tisti zagovorniki trga in kako trg vse reši? Sej imamo najmanj 20 ponudnikov v Sloveniji, kako zaboga tolk problemov? Dobro, Telekom je monopolist, ampak zdaj se ga da odkrižat, pa tudi brez njega je še dovolj ostalih problemov. Pa pejte k drugemu, bi rekli oni...kot da bo kaj drugač.

Samson ::

drugace bi bilo ce bi imeli tako razvejano omrezje kot ima Telekom. Zal pa vsi delajo po nacelu. Gremo z internetom tam, kjer je veliko populacije. Vasice naj pocakajo. in tako se vrti vse v krogu. Naceloma gre telekom v vsako ulico kamor zavije t2 in se potem tepejo za narocnike. Do nedavnega je v Novem mestu bilo le par ulic, oz. naselij kjer je mozna siol optika. Ne vem kako je sedaj, ampak se mi zdi da ni nevem kako roznato. Kaj sele mi kle dol v Beli krajini. Optika se ravno tako vlece le po blokih, ki jihe je na pamet receno cca 10. Ce je hisa blizu blokov pa ze ne pride v postev da bi se tam povlekli optiko. Kje smo sele mi cca 3km stran od mesta. Se tole kar so nam pred cca 2 meseca nazaj zamenjali opremo v centrali da imamo lahko vsaj trio. Pred tem pa neka 2 leti stara centrala, kjer je bilo mozno imeti samo internet pa se to max 4M paket...Smili se nas bog, sej nismo mi krivi ce jim je toliko do denarja. No ja, sej so kar nekaj denarja vrnili nazaj kao vlaganje v infrastrukturo, pa vendar se vedno premalo glede na to, da so se placevali leta 1985 konkretno pri nas 3600 tedanjih mark, pa se delat smo morali. Vsaka hisa je skopala eno luknjo, oz. ce je imela gozd so lahko dali namesto kopanja en steber...in po tolikih letij je vse skupaj po njihovem vredno cca. 960€. Aja pa da ne govorimo da sedaj po zamenjavi centrale domala vsem slika vsake tolk freezne in cez 5-10 sec gre naprej kot da nic ni bilo. Pa se poka po zvocnikih. Ampak vsaj nekaj je, ker veliko ljudi se to ne more imet na zalost. Pa vsaka vlada posebej naglasuje da se zavzema za to, da bo internet v vsakem domu - samo kakor je videt je to edino v parlamentarnem domu, hehe.
condom.com not found - load pregnant.bat - done :O)

KuntaKinte ::

to ni res,doma sem v centru Maribora in o optiki lahko samo sanjam

Pesimist ::

Jaz pa na robu MBja in mam optiko :D

Samson ::

Shhhhhhs, malce tisje da ti je kdo ne pregrizne...
condom.com not found - load pregnant.bat - done :O)

mokster ::

Če se orng prebere pogodba (ne vem ker člen je že), not piše da za adsl ali emx morš met delujočo pstn/isdn linijo. Razvezavo je treba narest dokler maš delujočo linijo ne glede kerga operaterja maš.
Ko maš pogodbo za razvezavo tega člena ni več not.

gokky ::

Na Zaplani imajo tudi optiko.

Tilen ::

Na EMX ni mogoče priklopiti razvezane zanke.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Spc ::

to ni res,doma sem v centru Maribora in o optiki lahko samo sanjam

Sej na taboru še tudi nič nimamo.
To bo še kakih 10 let za čakat.
:\

Pa še potem bo PPPoE preko optike kar sploh ni standard za optiko.
PPPoE je standard za ADSL ne pa za optiko .. kje ste še vidli MTU 1472, dialup, username preko optike.
Optika bi mogla met vsaj 1600 MTUja, fixni ip in ethernet.
To kar dela siol je ADSL over fibre.
 

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spc ()

Pesimist ::

eh daj ne bluzi. Ce mas kapico iz folje na glavi me prav nic nebi cudlo.

sakkra ::

Izbiro ponudbe ima zelo malo ljudi. Večina pa je omejena na telekomovo parico in ADSL, ki ga lahko kupiš pod različnimi markami. Se mi pa zdi trapasto od firm (Amis ), ki prodaja telekomov ADSL z reklamo "že dolgo plačujete preveč sa telefonski priključek". Na take partnerje se ne morejo zanašat pr telekomu. Pa tud bolj normalno se mi zdi da kupš direktno SIOL ADSL kot pa od podizvajalca. Tam kjer je pa T2 naredu svojo centralico pa je že nekaj možnosti izbire, seveda če maš doma priključek telekoma. Optika je pa samo za izbrance (npr. zaplana Drnovšek!) in okolico.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sakkra ()

Tilen ::

Saj Telekom nima tukaj na bakreni parici izbire ali bo dal nekaj v share ali ne. Mora. Konkurenca pa oglašuje tako, da čim več proda, jasno.

Večina pa je omejena na telekomovo parico in ADSL, ki ga lahko kupiš pod različnimi markami. Se mi pa zdi trapasto od firm (Amis ), ki prodaja telekomov ADSL z reklamo "že dolgo plačujete preveč sa telefonski priključek". Na take partnerje se ne morejo zanašat pr telekomu. Pa tud bolj normalno se mi zdi da kupš direktno SIOL ADSL kot pa od podizvajalca. Tam kjer je pa T2 naredu svojo centralico pa je že nekaj možnosti izbire, seveda če maš doma priključek telekoma.

Počasi. Razlika pri razvezani zanki pri T2 VDSL in Amis ADSL je kakšna? Kdo je lastnik omrežja in le tega vzdrževalec? Telekom. Razlika med Amisom in T2 v tem segmentu je samo v tem, da ima T2 le PRD/SRD centrale, Amis pa gostuje tudi na Telekomovih centralah (in ima uporabnike seveda tudi na svojih).

Torej kaj ti kateri od ISP-jev (T2, Amis, Siol, Tuštelekom, ...) lahko kot fizičnemu uporabniku po bakreni Telekomovi parici ponudi in kako se kakšna storitev razlikuje?

Informativna tabela za približno predstavo stroškov:

Internet X providerja preko svoje centrale 20 enot
Internet X providerja preko TS centrale - 25 enot
VoIP - 3 enote
TS telefonski priključek - 15 enot

Storitve :

SRD - Skupno razvezan dostop (TS telefonija ter internet X providerja) 35 enot
PRD - Polno razvezan dostop (VoIP telefonija in internet od istega X providerja) 23 enot
SRD + PRD - Telekomova telefonija + VoIP (na drugi stevilki od istega X providerja) 38 enot
Gostovanje na drugih centralah, kjer nek provider nima svoje kolokacije - kar npr dela Amis, Tuštelekom,... (TS Telefonija + internet od X providerja na opremi Telekoma) 40 enot

Novost ob katero se je pa sakkra spotaknil je pa t.i "naked" dostop. (VoIP X providerja + internet od X providerja na opremi Telekoma) 28 enot.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sredi Ljubljane ni mogoče do interneta prek bakra (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
5413641 (11004) x.sci
»

Internetni dostop brez Telekoma

Oddelek: Omrežja in internet
122360 (1917) jurre
»

Razvezan dostop - kalvarija

Oddelek: Omrežja in internet
192594 (2113) PaJo
»

odprava PCM naprave in samostojna parica

Oddelek: Omrežja in internet
142592 (2407) Tomay
»

Telekom zavrnil razvezan dostop

Oddelek: Omrežja in internet
265594 (4003) 'FireSTORM'

Več podobnih tem