» »

Internetni dostop brez Telekoma

Internetni dostop brez Telekoma

Brbotalnik ::

Sem v najemniskem stanovanju in bi rad narocil internetni prikljucek. Telefonski kabel imam napeljan, a je lastnik stanovanja pred kaksnim letom ali morda vec odjavil klasicno telefonijo pri Telekomu, ker je pac ni nihce uporabljal. Poklicem na T-2 pa mi po nekaj dneh odvrnejo, da ni prostih paric na centrali. Dobro si recem, bom pa poskusal pri Siol-u. Podoben problem, z razliko, da mi razlozijo, da priklop je mogoc, a je potrebno najprej narociti PSTN pri Telekomu, kar stane okrog 120€, potem pa bo mogoce narociti tudi internetno storitev. Cisto nazadnje pa se lahko odjavi analogno telefonijo pri Telekomu in se preide na popolnoma razvezan dostop.
Naj mi prosim nekdo razlozi zakaj je potrebno placati ~120€ Telekomu, da kasneje odjavim PSTN? Ce se ne motim naj bi od leta 2004 vse centrale v Sloveniji omogocale razvezavo krajevne zanke, tako da resnicno ne vidim razloga za placilo teh 120€.

Wox ::

Welcome to Slovenia. Recimo da Apek vprašaš kaj o tem.:))

x.sci ::

To je cena, ki jo placas, da ti potegnejo (nove) kable od centrale do stanovanja. Mogoce po obstojecih ne mores imet dsl-a?

Edit: Ali pa toliko stane ponoven priklop, potem ko te enkrat odklopijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: x.sci ()

Brbotalnik ::

Wox: Sem iskal na apekovi strani, a nisem dobil nicesar konkretnega o tocno tem primeru.
x.sci: nove kable zagotovo ne, ker je stanovanje v bloku. Toliko ocitno res stane ponoven priklop, a me zanima zakaj. Razlaga Siolovcev na narocniski sluzbi je bila, da je centrala prezasedena. Torej to pomeni, da s placilom Telekomu so dogradili centralo katera sedaj omogoca dodatne priklope. A potem me postavlja v neenak polozaj s tistimi, ki imajo to sreco, da so prikljuceni na centralo, ki ni tako zasedena in jim zato ni potrebno nicesar placati. Sicer pa si mislim, da je naloga operaterja, da vzdrzuje infrastrukturo in jo po potrebi tudi razsiri (kar je seveda zajeto v mesecni narocnini).

jan01 ::

odvisno kje si: t2 mobilni internet 10EUR, mobitel internet 29EUR

whatever ::

mobilni internet sux
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

Senitel ::

Brbotalnik: Telekom prodaja telefonske priključke, xDSL je za njih samo bonus, razevava lokalne zanke pa hudič, ki jim odžira dobiček.
Centrala je težko prezasedena (sploh pa če imaš možnost tako Telekom kot T-2). Prezasedeno je kvečjemu omrežje, torej da od centrale do tebe ni več proste parice (kaj češ še par let nazaj praktično polovica priključkov bila speljana čez multiplekse). Tako pač mamo...

Brbotalnik ::

Senitel: Razvezava lokalne zanke jim naceloma ne odzira dobicka, no delno jim ga, a itak v primeru PRDja se placa Telekomu nadomestilo za uporabo centrale (razlika med cenama Interneta v primeru uporabe PSTNja in brez analogne telefonije). Ne vem, cudno se mi zdi vse, predvsem me moti, da mi ni bil nihce na narocniski sluzbi sposoben podati vsaj delno kredibilne tehnicne razlage zakaj je temu tako. Naj se obrnem na zvezo potrošnikov, apek, na koga tretjega?

Da je prezasedeno omrezje (da ni vec proste parice od stanovanja do centrale) se mi tudi zdi malo verjetno - center mesta, stanovanjski blok.

Zgodovina sprememb…

x.sci ::

Problem je v tem, da je telekom vcasih sparal na bakru: na isti kabel (parico) so priklapljal vec uporabnikov (multipleksiranje -- PCM). Kot si lahko mislis, DSL na takih priklopih ni mozen (razen z raznimi umotvori tipa EMX).

Lahko pa vprasas se npr. amis, kaj oni pravijo (ni nujno cisto ista stvar kot t-2).

Brbotalnik ::

Kar sem prebral v podobnih temah, obicajno Telekom ob odjavi PSTNja in vseh ostalih storitev, prekljuci narocnika na PCM port v centrali, tako da sprosti kapacitete za bodoce PRD narocnike. Kot sem omenil, v mojem primeru je lastnik stanovanja pred kaksnim letom odjavil vse storitve. Novo parico sem preprican, da niso polagali. Ostane samo sprememba priklopa v centrali (iz PCM na PRD port).

Senitel ::

Ravno center mesta in stanovanski bloki so problem glede tega. Mislis, da je Telekom vlekel nove kable, ko so potrebe po telefonskih prikljuckih rastle? Ne. Obstojece so posibal na PCM-je. Za xDSL pa potrebujes celo parico od tebe do centrale (razen EMX variante kar pa itak ni smiselno omenjat).

PCM ni (samo) na centrali! PCM je najprej nekje na relaciji od tebe do centrale (pac v neki Telekomovi omarici), kjer se tvoja linija zdruzi se z nekaj ostalimi, in potem se na centrali, kjer se spet razdeli na vec linij.

To s porti je pa spet bedarija. PRD (polno razvezan dostop) pomeni, da imas doma modem, priklopljen direkt na parico, na drugi strani parice pa je takoj DSLAM (ali Telekomov ali T-2-jev). SRD (skupno razvezan dostop) pomeni, da imas se vedno PSTN/ISDN telefonijo in imas pri sebi doma pred modemom in v centrali pred DSLAM-om spliter. Tako gre en del signala (PSTN/ISDN) na navadno Telekomovo telefonsko centralo in drugi del (xDSL) na DSLAM modul (katerega koli) pac ze ponudnika.

V tvojem primeru nic od tega v bistvu ni prav hudo pomembno, ker niti nimas aktivnega prikljucka. Telekomova politika pa je pac taka, da moras najprej nabavit PSTN prikljucek, oznacit da hoces potem tudi xDSL, potem pa lahko narocis xDSL kakor ti pase.

Brbotalnik ::

Senitel: hvala za izcrpno razlago. Zanimivo, da ko sem narocal Siol internet me je gospodicna vprasala kdaj je bil prikljucek odnarocen, ker ce ni minilo vec kot leto oz. tam nekje naj mogoce celo ne bi bilo potrebno placati priklopa Telekomu - kar se mi zdi nenavadno, da je priklop pogojen s casom odjave, samo tehnicna omejitev bi morala obstajati. No, ocitno je minilo vec kot leto dni ali pa sploh ni bilo tehnicno izvedljivo brez predhodne napeljave cisto moje parice. Se mi pa zdi sporno, da zaradi preteklih nevlaganj v izboljsave omrezja, placujemo sedaj za posodobitve infrastrukture taksni primeri kot sem sam. Je pa res, da je iz strani Apeka doloceno, da mora operater z vecjim trznim delezom zagotavljati zgolj 56.600 bps.

jurre ::

@Brbotalnik
bolj točni podatki na tvoj prvi in zadnji post. Nov priključek pri Telekomu pride 88,89 EUR. Zakaj te je vprašala kdaj je bil odjavljen? Zato, ker če telefonski priključek odjaviš, potem pa ga priklopiš nazaj v roku enega leta in na istega naročnika te pride pol ceneje (40 EUR).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Znižanje stroškov ADSLja (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
7310701 (9403) Lonsarg
»

Razvezan dostop - kalvarija

Oddelek: Omrežja in internet
192605 (2124) PaJo
»

Izklop ISDN priljučka pogojuje tudi izklop širokopasovnega interneta?

Oddelek: Omrežja in internet
132298 (1909) smile-
»

Nov telefonski priključek brez kopanja?!

Oddelek: Omrežja in internet
112652 (2652) jerry2000
»

Telekom zavrnil razvezan dostop

Oddelek: Omrežja in internet
265604 (4013) 'FireSTORM'

Več podobnih tem