» »

Zamenjava Interneta

Zamenjava Interneta

marko1000 ::

Zdravo! Jaz nameravam zamenjati internet. Trenutno imam od siola 1mbps/256kbps, sedaj pa nameravam zamenjati s t-2 ponudnikom 10mbps/10mbps. Močno me zanima kakšen mora biti postopek v tem. Ali bo treba se od siola odjavit? Bo prišel un k to dela vse ugrajevt pa use delat ponovno če je že vse od siola ugrajen in narejen al bo sam zamenjal net? Koliko časa bo to trajalo, da se to nardi? Bom moral nekaj časa potrpeti brez interneta od siol, ker bi ga verjetno moral odjaviti in sedaj pričakujem novega ali mi ga nebi blo treba takoj odjaviti še?

robbe ::

Predlagam ti da se najprej pozanimaš koliko si oddaljen od svoje centrale. Opremo boš dobil od T-2, siol pa bo prišel po svojo (v kolikor jo imaš samo na posojo).Kaj bi prišel vgrajevat in delat ponovno? Ja modem ti zamenja pa priklopi gor kar pač še naročiš poleg interneta.
Glede odjave lahko v pogodbi pooblastiš T2 da to naredijo namesto tebe. Glede časa brez interneta pa je različno. S telekomom se dogovorijo o datumu montaže in tako te pridejo odklopit in priklopit isti dan. Brez neta boš v skrajenm primeru največ kak dan. Upam pa da ti je jasno da nemoreš met od siola ADSL in od T2 VDSL istočasno.

marko1000 ::

Ok, resnično hvala za info, zanima me še k mam js 3 računalnike, dva namizna in enga prenosca in mam ruter. Saj nebo potrebno novi router kupti kajne? Pa kaj je to vdsl? To kar ni poptično? A je res da internet ugrajujejo šele naslednji mesec na 1ga? npr da bi js mogu zej čakt do 1ga septembra? a to se lah zmeniš kdaj pridejo pa urihtajo al morš čakt tok kokr bojo oni rekli?

Nikonja ::

Ce bos vzel T2 VDSL potem ti je "robbe" vse napisal, ce pa bos vzel optiko potem bos dobil cist nove kable v stanovanje in ti predlagam da pocakas da te dejansko priklopijo na t2 in sele takrat preklices pogodbo z siolom ce ze ne mores brez interneta !
A dejansko res rabis 10/10 !!!

marko1000 ::

Zakaj pa ne 10/10? Kaj je narobe s tem? Glede daljave od centrale pa vem sam to, da se centrala nahaja v Ljubljani, kjer jaz živim.
Pa še neki me tudi zelo zanima. Kaj je razlika med:

Skupno razvezan VDSL dostop do interneta in Polno razvezan VDSL dostop do interneta

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: marko1000 ()

Nikonja ::

Ne me narobe razumet, kar se mene tice ti lahko vzames gigabitno ce imas dovolj denarja. Samo ce ne downloadas vsak dan po 20GB potem ne vidim razloga, ampak tvoja izbira !
Se vedno nisi povedal ali bos vzel VDSL ali optiko, ker v primeru optike sploh ni pomembna razdalja.
Kar se tice dostopa tuki ti vse lepo pise:
http://www.t-2.net/?AUID=B2B65010F1F501...

Drugac:
Skupno: telekomu placas za tel, internet T2
Polno: sve placas T2

robbe ::

Ne ruterja ne bo potrebno novga kupit. VSDL gre po obstoječih telefonskih kablih.Ko bo cel postopek poizvedbe in dogovarjanja z telekomom narejen te bodo prišli priklopit. Seveda te bodo pa prej kontaktiral in ti povedal kdaj bodo prišli. Zdaj da bi pa ti rekel dajte me pridet drug teden u sredo priklopit pa ne bo šlo. :)

marko1000 ::

Saj sem prej tudi vprašal če je vdsl to kar ni optično, da maš priključke al kako. Ampak js še vedno nerazumem te razlike, kko telekomu plačš za telefon, a ne plačujš telefon že tko, ni mi jasn, pa sve plačš t2, kaj vse? mogoče je natančno povedano, vendar js tako ne razumm, ker mi ni jasn pa nevm zakj. to mi tut ni jasn:
Naročnik dodatno plačuje še telefonsko naročnino in pogovore po ceniku nacionalnega operaterja. - kake pogovore? a te k maš na netu pa messenjerih al kko? sj se ne gre za telefon, gre se za net, telefon je sam tok da bom net meu,
in pr polnemu razvezanem dostopu:
"Uporabnik ne potrebuje in ne plačuje telefonije nacionalnega operaterja."
kakšnega uperatarja, sj js nobenga operaterja ne kličm nikol, sam da bi net naroču pa urihtu pa da bi meu mir, pa da je neomejeno, kaj je zdj s telefonijo pa operaterji pa nevem kaj še, ni mi jasn, i mean wtf (???),
oprosti če se sliš kot da sm neumn ampk js se stakimi stvari nespoznam glih tako kot z izdelavo avionov ne! poleg tega pa je moj maeterni jezik makedonski in ga bolj obvladam kot slovensko, ampk to ne pomen da mi mora en makedonsk zdj kle razlagt LoL. Dj plis povej tko na izi kaj je skupno kaj pa polno, mogoče sm pa res budala, sori. na izi povej plis.

gregaster ::

Jaz ne razumem nič kar si napisal.
Največ informacij boš dobil tu

jurre ::

@marko1000
skupno razvezan dostop (SRD) pomeni da ti obdrzis navaden stacionaren telefon od telekoma (predvidevam, da imas zdaj navaden telefonski prikljucek + adsl), se pravi bos imel zdaj navadni telefon + vdsl - placujes telekomu telefon, vdsl pa T-2ju.
polno razvezan dostop (PRD) pa pomeni, da ti navadni telefon telekomov odjavis in imas lahko samo VDSL pri t-2 ali pa vzames se IP telefonijo preko T-2. Ne bos imel vec stacionarnega telefona, ampak t-2jevega preko interneta, telefonsko stevilko pa si lahko preneses iz Telekoma na T-2. Placujes T-2ju VDSL + telefon.
Kar ti tam pise nacionalni operater je to Telekom, to je misljeno navaden stacionaren telefon ali pa ISDN.
VDSL pa imas lahko preko bakra, kakor imas sedaj ADSL, lahko pa preko optike. Ce imas ze polozeno se ti bolj splaca it na optiko, pa se ceneje pride. Je pa kakor so ti rekli, odvisna tvoja oddaljenost od centrale, ker ce si predalec ti 10/10 paket ne bo delal!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jurre ()

jrtjtejtt ::

skupno razvezan dostop pomeni, da obdržiš telefonski priključek pri telekomu, poleg tega pa dobiš še povezavo na internet preko T-2. Pri tem paketu plačuješ naročnino za stacionarni telefon pri telekomu, zraven pa še internetni dostop preko t-2. Pogovore, ki jih opravljaš preko stacionarnega telefona tudi plačuješ telekomu.

polno razvezan dostop pa pomeni, da ne obdržiš stacionarnega telefona. Imaš samo internet preko t-2 in to plačuješ.

nacionalni operater=Telekom Slovenije

vdsl=po istem kablu (bakrena žička) kot navaden telefon

optika=čisto nova napeljava in novi priključki

10/10 je hud priključek. Jst mam 10/2 pa je to preveč, tko da bom kmalu znižal. K se mi zljubi, da bi pogledal par filmov, mi jih štiri ali pet potegne dol v nekaj urah. Pri taki liniji ti hitro zmanjka stvari za dolvleko.

Nikonja ::

Prav to sam mu hotel povedat, ker s 10/10 potegnes vse kar rabis v par ur in potem imas prazno linijo vec kot polovico dneva !

marko1000 ::

ok po bom pa provu nekak manj če treba. ej ej ej roky a to k si reku da obdržiš telefon, a to pomen da ti ni treva nou telefon nabavt pa novo številko met pa to?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: marko1000 ()

jrtjtejtt ::

Ne ni treba. Obdržiš star telefon in številko. Sam plačuješ pa naročnino pri telekomu. Vprašanje če se ti splača obdržat telefon, ker ljudje (vsaj pri nas doma) ne uporabljajo več stacionarca. Mi smo mel 3 jurje naročnine in 27 tolarjev (preračunano 10 centov) pogovorov.

Linija 4/1 je po moje čist dovolj.

marko1000 ::

Če smo pri teh temah kaj je dovolj kaj ni, bi me zanimalo naslednje:

Ali lahko zaradi prehitre in premočne povezave pa to "10/10" povzroči nepričakovano izgubo povezave, ali kako naj uprašam, npr če lahko povzroči tole: Da te meče vn iz msnja nepričakovano pa iz skypa, yahoo messengera pa tega in še kaj drugega?

Nikonja ::

Ne, to nima nobene veze eno z drugim !

Infinity ::

če maš router bi se poglobu v to kolk wan povezav je zmožn prenest ;) to je lohk razlok za sesuvanje le tega :)

marko1000 ::

Kaj to pomeni? kok računalnikov se lah poveže z njim? 4. če sm pravilno razumu pa odgovoru. če nism naj me en poprav plis.

Infinity ::

ne mišlen je blo d maš omejeno stevilo povezav ven iz tvojega lokalnega omrežja ;) in ta cifra je odvisna od vsazga posameznga routerja

marko1000 ::

In kje sploh ugotoviš za to cifro? In kaka bi bila primerna cifra da bi js lahko meu t-2 preko 3h kompov?

Infinity ::

to cifro zveš tko d pogledaš u navodila al pa poišeš kje na netu ;) kok pa nucaš je pa odvisn ;) če uporablaš kake torrente in pa mulo bo kakoh 254 premal ;) če pa samo maile gledaš in podobn boš ti bo pa to čist zadost ;)

dolenska ::

lahko imaš 200 računalnikov, če imaš tri ruterje in kup switchov.
Pri T-2 lahko pridobiš 3 ip številke, kar pomeni, da ti ni potrebno imeti ruterja za dostop do neta. no če pa želiš imeti ruter pol ga pa povežeš na moddem, iz ruterja pa tri utp kable do računalnikov in imaš še dve ip številke proste.

marko1000 ::

čakej, kaj bom js rabu da bom biu 100% da lah kke torrente uporablam al pa mulo?

bluefish ::

vzami buffalo router, ga nadgradi z zunanjim firmwareom (dd-wrt, tomato,...) in to je to. To velja v primeru, da se boš povezoval tudi brezžično.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

marko1000 ::

niti ne sanja se mi kako se to nardi

Trdi ::

Reci očetu, starejšemu bratu ali starejšemu bratu kakšnega tvojega sošolca, če bi to lahko zrihtal. Bo najlažje tako, ker ti še nisi za samostojno naročanje internetne povezave. Premalo stvari razumeš. Brez panike, čez nekaj let ti bo vse jasno, boš videl.
Trdota d.o.o.

marko1000 ::

pa dobr ka si mislu s tem uzemi buffalo ruter? da ga nabavm al kaj?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: marko1000 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Telekom in že spet Telekom ...

Oddelek: Omrežja in internet
454738 (2911) Tilen
»

AMIS telefonija

Oddelek: Omrežja in internet
92872 (2674) Bakunin
»

Kaj je najbolje storit v trenutni situaciji?

Oddelek: Omrežja in internet
222437 (1703) roscha
»

SiOL ZELO poizveduje za T-2jevci ! Jim teče voda v grlo? :) (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Omrežja in internet
19117581 (9659) pizdindim
»

Volja - cenejši internet kot T-2? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
11916625 (9081) Wox

Več podobnih tem