» »

Nova pogodba ali izkoriščanje ?

Nova pogodba ali izkoriščanje ?

1 2
3
4

Mr.B ::

Tako je.
Zato pa naj pisno napišejo, kaj je narobe itd, in dajo zraven še kopijo pogodbe, saj te morejo na osnovi te pogodbe matrati....
Potem pa do odvetnika, daš mu pare za dopis in odpišeš, če smatraš da nekaj smrdi.
Ponavadi zelo hitro odnehajo,....
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Brane2 ::

perci:

Služimo narodu... :D
On the journey of life, I chose the psycho path.

sniffo ::

Pa kaj je z vami?? A je res tako težko plačat, nekaj kar si kupil?

Brane2 ::

Če ti ne pustijo, ja.

Če imaš kak pameten predlog, kar na dan z njim.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Mr.B ::

Ta ne pustijo je dobra.
V BTC-ju so rabili tri tedne da so mi izdali predračun za 2000€ za licence Office, pa še to so na koncu narobe naredili. Sem težil vsak dan, itd, in so bili kao uni ki pri distributerju so na dopustu, itd.... Sem šel na eno izmed spletnih trgovin, naročil, dobil v pol ure predračun, ga plačal in to je to, ne pa da te tam nekam peljejo. Jaz bom rekel, da imajo preveč denarja, ali pa preslabo plačan kader, bo pa treba kdaj posrednik, malo slabši avto kupiti....
V glabnem naj pisno pošlje ?, ter mu naj odgovorijo...
Če se podpisuje nova pogodba, se podpiše po tržnih cenah veljavnih na dan podpisa...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Yossarian ::

Ampak kako to lahko storiš izven tega, kar je definirano v pogodbi brez strinjanja nasprotne strani ? JI porineš kovance po grlu ?

Brane, hipotetični primer (ker ne vemo, kaj dejansko se je zgodilo grozdeku): ti kot prodajalec prodaš kupcu računalnik. Način plačila: prvi obrok v gotovini takoj, ostalih npr. 11 obrokov pa na trajnik. Kupec prvi obrok plača in izpolni ustrezne papirje, ti pa mu izročiš računalnik. Kasneje tekom dneva te papirje izgubiš, lahko zaradi lastne šlamparije ali pa celo kakšnega objektivnega razloga (požar ali kaj drugega, ni pomembno). Očitno je v glavnem, da ti banke od kupca ne moreš obvestit o tem, da naj odpre trajnik, ker pač nimaš papirjev. V pogodbi je zapisano, da se 11 obrokov plača preko trajnika in je jasno, da je takšna izpolnitev nemogoča, ker enostavno nimaš papirjev. Ali ne boš ničesar ukrenil, ker se zavedaš, da je izpolnitev na takšen način nemogoča in boš samo upal, da ti bo kupec denar porinil po grlu? Ali pa boš vendarle pozval kupca, da naj pride k tebi in se pogovorita o načinu plačila?

Bom zopet ponovil, da ne vemo, zakaj hoče Comtron imeti novo podpisano pogodbo in zakaj nerazumljivo hočejo, da se prvi obrok ponovno plača. Lahko da je Comtron na trajnik navedel napačno številko TRR, kar je seveda njihova krivda in bodo oni morali izterjat ta denar od tistega, ki je dobil d4enar nakazan (to pa je šolski primer neupravičene pridobitve - čl. 190 OZ). Lahko pa je tudi kaj drugega, vendar mi tega ne vemo, saj nam grozdek noče ali ne zna povedat.
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

Mr.B ::

Lepo in prav, bi rekel, če bi oni poklicali po mesecu ali dveh, da so za j. Torej takrat se strinjam z ostalimi, moraš plačati.
Verjetno pa so to ugotovili, ko se je zaključila pogodba, in nekdo ni trgal s trajnika.
Torej naj se pritoži Comtron Banki, če je zaj z njihove strani, banka pa naj terja od njega...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Brane2 ::

edenpač:

V tem primeru obvestiš partnerja in zahtevaš dodatne podatke, s katerimi boš lahko uredil vse potrebno za uveljatvitev svojih pravic.
Če ne zahtevaš kaj nerazumnega ampak stvari, ki jih dejanjsko lahko pričakuješ po veljavni zakonodaji, bi se pogodbeni partner moral ustrezno odzvati in ti pomagati.


Ni mu pa treba recimo dati najstarejše hčerke za spolne užitke prodajalca kot kompenzacijo za robo, ki jo ima, pa je še ni dejanjsko plačal- po krivdi prodajalca ali vsaj brez lastne krivde.

IN še nekaj, obstaja RAHLA razlika med tem,d a pokličeš kupca na pogovor in tem, da mu kar brez pojasnil zdiktiraš da mora podpisat novo pogodbo in še enkrat plačat že plačani prvi obrok.


Bom zopet ponovil, da ne vemo, zakaj hoče Comtron imeti novo podpisano pogodbo in zakaj nerazumljivo hočejo, da se prvi obrok ponovno plača.


Ampak to ni problem kupca. Če pogodbeni stranki nekaj ni všeč ali ima težave, druga stran valjda lahko pričakuje, da ji bo znala to prikazat in pojasnit- ali je mogoče to že preveč ?


Lahko da je Comtron na trajnik navedel napačno številko TRR, kar je seveda njihova krivda in bodo oni morali izterjat ta denar od tistega, ki je dobil d4enar nakazan (to pa je šolski primer neupravičene pridobitve - čl. 190 OZ). Lahko pa je tudi kaj drugega, vendar mi tega ne vemo, saj nam grozdek noče ali ne zna povedat.


IN kako si lahko prepričan v to, da "ne zna povedat" ravno on, ne pa prodajalec ? Rečeno je bilo,d a se je fotr zglasil vštacuni, kjer pa ustreznega pojasnila ni dobil, le zahtevo naj privoli v to,d a sam sebe zaje*e in podpiše še eno isto pogodbo in znova plača prvi obrok.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Yossarian ::

V tem primeru obvestiš partnerja in zahtevaš dodatne podatke, s katerimi boš lahko uredil vse potrebno za uveljatvitev svojih pravic.

Brane, zdaj pa že prihajava skupaj. To že nekako ves čas trdim.


Ni mu pa treba recimo dati najstarejše hčerke za spolne užitke

Verjetno se strinjaš, da ta "vložek" v tej debati ni potreben, ker nihče ne pomišlja v tej smeri (bi pa bilo marsikateremu prodajalcu zelo zanimivo).

obstaja RAHLA razlika med tem,d a pokličeš kupca na pogovor in tem, da mu kar brez pojasnil zdiktiraš

Nedvomno, za nekoga rahla, za nekoga pa verjetno velika.

druga stran valjda lahko pričakuje, da ji bo znala to prikazat in pojasnit- ali je mogoče to že preveč ?

Tako je, Brane, druga stran lahko upravičeno to pričakuje in to ni preveč. Nikoli nisem trdil nasprotno.

IN kako si lahko prepričan v to, da "ne zna povedat" ravno on, ne pa prodajalec ?

Saj jaz nisem prepričan in tega nisem nikjer trdil. To se mi samo zdi glede na to, da je tukaj jasnih zelo malo stvari in bolj tipamo v megli in ugibamo, kaj je kdo hotel.

Mr.B, mi ne vemo, kaj je bilo. Grozdek pravi, da je bilo to pred 7 meseci.

Samo v opozorilo bom še dodal, da se za morebitno zastaranje uporablja v konkretni zadevi splošni zastaralni rok iz čl. 346 OZ, ki znaša 5 let.
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

opeter ::

Hmmm... tema bo kmalu zrela, da se prestavi v Probleme človeštva ali pa ne daj Bog v Ložo

Zheegec ::

Če so pogodbo izgubili bi lahko prosili samo za kopijo, če se podpiše nova pogodba pa se mora prej stara razveljaviti.
Seveda je pa ponovno plačilo prvega obroka popolnoma neutemeljeno.
Možno je tudi, da blagajna ni dobro preverila stanja in je kredit odobrila, banka pa kasneje zavrnila in zato ne morejo dobivati nakazanih obrokov.
Težko je reči, kaj je dejansko razlog, ampak vsekakor ne bi smeli za računalnik plačati več, kot je bilo v prvi pogodbi sklenjeno.
Čudno skratka...
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

aiko ::

...ti kot prodajalec prodaš kupcu računalnik. Način plačila: prvi obrok v gotovini takoj, ostalih npr. 11 obrokov pa na trajnik. Kupec prvi obrok plača in izpolni ustrezne papirje, ti pa mu izročiš računalnik. Kasneje tekom dneva te papirje izgubiš, lahko zaradi lastne šlamparije ali pa celo kakšnega objektivnega razloga (požar ali kaj drugega, ni pomembno). Očitno je v glavnem, da ti banke od kupca ne moreš obvestit o tem, da naj odpre trajnik, ker pač nimaš papirjev. V pogodbi je zapisano, da se 11 obrokov plača preko trajnika in je jasno, da je takšna izpolnitev nemogoča, ker enostavno nimaš papirjev...


Edenpač:
v Comtronu se pri sklenitvi trajnika podatke ter zahtevo za kredit pošlje v BANKO preko spleta, tako, da prodajalec TAKOJ vidi, če je KUPEC kreditosposoben. V kolikor banka kredita ne odobri, izdaja in podpis pogodbe ni mogoč. Če se ne motim je to Nova KBM. Tako, da je tu očitno, da je prodajalec zajebal.

Opciji vidim tu dve: 1. Banka ne more dobiti denarja zaradi kakih nepravilnosti v pogodbi in zato želi to iztrgati Comtronu (Veliko vlogo pri tem imajo tudi zaporedne številke pogodbi in take neumnosti (lahko je samo številka napačna))
2. Prodajalec je pogodbo izgubil in zato je Comtron ne more posredovati dalje banki, tako, da je spet v minusu. Banka zahteva pač tudi papir, čeprav so vsi podatki za kredit že v njihovi bazi, ter ODOBRENI.
In kot vem nebi bilo prvič. V 90% se kupec ne vrne in denar ter pc je za Comtron izgubljen.

V kolikor pa niso bili posredovani pravi podatki s strani kupca, pa bo le-ta kazensko preganjan. (Prijava na policijo).

sniffo ::

Banka odobri BANKREDIT, če se slip ujema (znesek in datum) z pogodbo. Tako da, če morejo naredit novo pogodbo, morajo tudi kartico na novo potegnit. Star znesek pa se stornira in vrne na kupčev osebni račun.

kobilica ::

Jaz bi placal,ker ce ne,se ti bo vrnilo...ne delaj drugim to, kar ti noces da drugi delajo tebi 0:)

Yossarian ::

aiko, primer, ki sem ga navedel, je hipotetičen in se ne nanaša na grozdekov primer; lahko pa so kakšne podobnosti. Tudi jaz se bolj nagibam k temu, da je prodajalec "zajebal"

V 90% se kupec ne vrne in denar ter pc je za Comtron izgubljen.

To pa kaže na nesposobnost Comtrona, saj ta denar za povprečnega pravnika v firmi ali celo za slabega odvetnika še zdaleč ni izgubljen.

Jaz ne zagovarjam Comtrona; včasih, če mi je že "usput", kupim pri njih kakšno malenkost (DVD ploščke in podobno šaro), drugače pa mi je čisto vseeno do njih. Trgovin v Sloveniji je več kot dovolj. Pač pa bi svetoval grozdekovemu fotru, da naj tudi on malo mrdne in se pogovori z njimi, da bo plačal za računalnik. Če bo prišlo do tožbe, jo bo zagotovo izgubil; zmaga lahko le zaradi Comtronove nesposobnosti.

sniffo pa vam je nakazal možnost, zakaj bi bilo mogoče v konkretni zadevi plačat ponovno prvi obrok. Trdim tudi, da bi večina ljudi zadevo rešila takoj (kljub morebitni Comtronovi arogantnosti) in do takšnih vprašanj na forumu niti ne bi prišlo. Za prepir sta vedno potrebna dva, eden je premalo. Kobilica je navrgel kar lepo misel.
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

tomaz- ::

bom pa še jaz malo "aroganten":
Mislim, da je bolj problem v Grozdekovem fotru..........

Tole berem, predvsem grozdekove poste, pa mam skos bolj tak občutek..

Pa sory, če sem falil, ampak delam pri podobnih zadevah v eni večji firmi, kjer imam dnevno zaplete take in drugačne, večinoma pa se potem ugotovi, da stranke tako ali drugače "hvatajo krivine"..
Mogoče nimam prav, tako je samo moje MNENJE...

Se pa grozdek že dolgo ni oglasil...

imagodei ::

Mimogrede... Ne da bi bilo pretirano pomembno za debato, ampak...

A se samo meni kaže "grozdkov" nickname kot GROZDIKA???

Če bi "pametni" razpravljalci tukaj dejansko prebrali NJENA sporočila, bi ugotovili, da se je oseba deklarirala kot DEKLE.

Tako da - malo me oči bolijo, ko stalno berem grozdek to, grozdek ono, grozdkov foter, grozdek ni povedal in podobno.

ŽENSKA! :\
- Hoc est qui sumus -

kitzbrado ::

Stranke "hvatajo krivine" iz večih razlogov. Po moje je glavni razlog ta, da so nas vse kdaj nategnili na tak ali drugačen način - predvsem v večjih trgovinah. Žal sem osebno bil samo "nategnjen", in sicer prav s strani Comtrona. Obratne situacije še nisem doživel.

Drugače se mi pa zdi najbolj konstruktiven v tej temi Brane2, ki se je res potrudil in čigar nasveti se mi zdijo zelo smiselni in utemeljeni.

Yossarian ::

Joj, imagodei, res ni pomembno, vendar imaš hudo prav. Grozdika, se ti oproščam (uh, mater, zdaj sem pa ravnal podobno kot Comtron :))

Kitzbrado, vsak ima pravico, da ravna tako, kot se zdi njemu prav in na koncu bo vsak nosil temu ustrezne posledice.
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

AlesC ::

Enostavno. Če si robo dobil jo plačaj. Če je bil pač trajnik, se dogovorite, da vam naj odtegujejo od novo podpisane pogodbe naprej. Če bi se to zgodilo meni, bi bila to zadnja stvar, ki sem jo vzel v tej trgovini. Tle vidim, da ima dosti ljudi slabe izkušnje z Comtronom. Jaz moram reči, da do sedaj naročeno, ni bilo še enega problema. Je pa res, da še tam nisem nič vzel na obroke, ampak vse prek neta. Je pa dejstvo, da imaš v vsaki firmi leve ljudi.
Jaz osebno imam slabe izkušnje z Big Bangom, pa še vseeno tu in tam kaj kupim. 100 ljudi 100 čudi. :)

dela ::

Najbolj se strinjam z Branetom, s to razliko, da jaz ne bi kopije sklenjene pogodbe poslal vnaprej, brez da bi me oni prosili ali me obvestili o problemu, šele potem bi razmislil, kako bi dalje ravnal. Tudi ves kontakt bi moral potekati pisno, da si pustiš vse možnosti odprte, tako kot predlaga Brane. Dokler ti ne dajo konkretnega pisnega odgovora o problemu, imaš vsekakor razlog za skepticizem glede njihovih namer in tega verjetno noben sodnik na tem svetu ne bi zanemaril.

[špekuliram o njihovem potencialnem odgovoru, da pogodbe nimajo:] Če oni nimajo več pogodbe, bi se morda splačalo, da jo tudi sam "izgubiš". Oni jo lahko izgubijo, ti je pa ne smeš? ČE je nimajo (tj. tvojega podpisa), kako dokažejo, da si računalnik sploh prejel? Verjetno imajo kakšne zapiske, ker imajo še kupčeve podatke, ampak, a to dejansko kaj šteje na sodišču? Podatke bi lahko dobili tudi kako drugače. Pri kakšnem prejšnjem nakupu z enako metodo, ampak za blago, ki je bilo vredno veliko manj, recimo.

Nekateri ste bolj izobraženi na tem področju - kakšen je vaš komentar na to?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dela ()

Gavran ::

Če je res tako kot piše Grozdika, je zaj. Comtron in kupec za njihovo šlamparijo ni odgovoren, bi pa že za lasten miren spanec naredil tako kot je predlagal Brane2.

Še moj podoben primer izpred veliko let: robo sem v trgovini vzel na čeke (če kdo ne ve - napisel si recimo 10 čekov za vsak mesec naprej po enega - podobno kot trajnik). No, tisto noč so vlomili v trgovino in med drugim odnesli tudi vse moje (nevnovčene) čeke. Iz trgovine sem nato dobil obvestilo, naj plačam dobljeno blago. Poslal sem jim (priporočeno) odgovor, da sem jim že izročil čeke in da se ne čutim krivega za njihovo pomanjkljivo varovanje njihove lastnine ter vprašanje ali bi mi povrnili denar, če bi nekdo poskušal vnovčiti moje čeke. Odgovora iz trgovine ni bilo...
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

Brane2 ::

Gavran:

Mislim, da če bi trgovec rinol tvoj slučaj naprej bi dosegel svoje in ti bi izpušil.

Tega ni naredil najbrž zato, ker bi izpušil tudi on, saj tako plačevanje s čeki ni bilo dovoljeno, čeprav so ga prakticirali mnogi.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Yossarian ::

FaLcOn3y3, razmišljanje glede tvoje špekulacije; možno, da bi oba izgubila pogodbo. Comtronu drugega ne preostane, kot da vloži tožbo. Toženec (v našem primeru kupec) reče, da računalnika ni kupil pri njih. Za kupca bi šlo skozi, če bi nekako znal utemeljit, kje je kupil računalnik. Lahko npr. reče, da si je sestavil računalnik po delih. V tem primeru bi se po mojem mnenju izmazal, če bi npr. predložil računa za vsaj eno ali dve komponenti (lahko si jih npr. sposodi pri kakem kolegu, še posebej, če gre za isti komponenti). Variant je ogromno, tako da je to malce preširoka spekulacija.

Gavran, tebe so hoteli nap..., vendar se pravilno nisi pustil. Pravne osnove niso imeli nobene.

Sicer pa še podam moje videnje. Jaz bi v grozdikinem primeru (še enkrat oprosti za nezaželeno spremembo spola), šel na Comtron in rekel, da bi pač rad plačal računalnik pod takimi pogoji, kot so navedeni v pogodbi in da mi naj dajo nTRR, kamor naj začnem nakazovat denar. Če mi tega npr. v roku 15 dni ne bi dali, bi jim poslal priporočeno po pošti dopis s podobno vsebino. Če še takrat ne bi reagirali, potem bi pa verjetno čakal in čakal. in čakal... Mogoče pa imajo slabo evidenco in bi vmes stvar zastarala. V vsakem primeru pa je na koncu, če ne pride do dogovora, zelo pomemben ta dopis, s katerim bi se lahko ob morebitni tožbi rešil plačila zamudnih obresti. Hkrati pa boš ob morebitni vložitvi tožbe v sami tožbi ugotovil, kam naj nakažeš denar in ga ob prejemu tožbe tudi nakaži. S tem se bo foter izognil tudi plačilu stroškov postopka, saj ti niso nastali po krivdi fotra, pa tudi inflacija bo že malo nažrla znesek... Eh, variant je kar nekaj (nekdo bi se lahko spomnil celo sodnega depozita iz čl. 168 Zakona o nepravdnem postopku>:D
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

Brane2 ::

Jaz pa se sploh ne bi več šel pogovarjat v štacuno iz preprostega razloga, ker je to velikokrat samo voda na mlin prodajalca.

Skoraj vedno je tako da WC račka med čepenjem na školjki sekreta te štacune ima ene toliko besede pri odločanju o tvojem problemu kot prodajalec, ki se te bo poskušal čimprej otresti.

Tip ima verjetno pooblastilo, da ti pomoli pred nos standarni obrazec za kredit, ki ga je dobil od svojih šefov, opravi na njem ukazano mu proceduro, pritisne gor štempelj in to je to.

Čisto zlahka se lahko zgodi, da ti tip "svetuje" o zadevah, o katerih nima ne pojma in ni nit pooblaščen, da v imenu lastnikov družbe odloča o načinu plačila posamezne stranke.

Karkoli se z njim zmeniš in to čez leto dni postane sporno, obstaja dobra verjetnost da takrat niti našla ne boš več tega tipa v tej štacuni, da bi se nanj sklicevala.

Pa tudi če bi ga našla, kdo pravi,d a se bo spominjal dogodka enako kot ti ?

Ne zgubljat časa. Edina pot, ki nekaj šteje, je pisna uradna pot in edini relevanten naslov je naslov _sedeža_ podjetja ( ne nujno štacune ).
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Azrael ::

@edenpač:

>Lahko npr. reče, da si je sestavil računalnik po delih. V tem primeru bi se po mojem mnenju izmazal, če bi npr. predložil računa za vsaj eno ali dve komponenti (lahko si jih npr. sposodi pri kakem kolegu, še posebej, če gre za isti komponenti). Variant je ogromno, tako da je to malce preširoka spekulacija.

Tako hvatanje krivin je poguba, če in ko stvar pride do sodišča. Komponente imajo namreč serijske številke in te si beležijo v vseh normalnih rač. trgovinah, ziher tudi v Comtronu.

Drugič za to temo vedo tudi v Comtronu (v njej sodeluje vsaj eden, ki je zaposlen pri njih, koliko si je temo samo ogledalo ne vemo) in zato razno napeljevanje, kako ne plačati, škoduje stranki ne firmi, če bo stranka to upoštevala. Prava medvedja usluga.
Nekoč je bil Slo-tech.

Yossarian ::

Tako hvatanje krivin je poguba, če in ko stvar pride do sodišča. Komponente imajo namreč serijske številke in te si beležijo v vseh normalnih rač. trgovinah, ziher tudi v Comtronu.

Se povsem strinjam s tabo, kar izhaja iz vseh mojih zgornjih postov. Na koncu bo računalnik treba plačat, kot sem zgoraj že večkrat navedel. zato sem tudi napisal, da je to pač ena od spekulacij cin to zelo, zelo širokih.

S tistim da pa Comtron spremlja to temo, si me pa kar presenetil. Nisem vedel, da se eden od njih tudi pojavlja v tej temi. Le kateri? Namig?

in zato razno napeljevanje, kako ne plačati, škoduje stranki ne firmi, če bo stranka to upoštevala

Na moj način mislim, da zelo težko. Je fer in korekten do obeh strani.
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

Yohan del Sud ::

Glede na to da poznam biznis in tudi precej firmo, pač samo kot partnerja, a govorice zato so morda tudi umestne... Imajo precej prosto strukturo in rapidno menjavanje delovnih postopkov, ter legendarno vodstvo, ki omogoča dokajšnje jebanje zaposlenih in ob njihovih napakah tudi zabavno sankcioniranje. Posledica je po eni strani prilagodljivost, a po drugi velik obrat in frustriranost njih. Ampak, jebiga, to omogoča ugodne cene in posledično polno takih naivnih kupcev. Filozofija hoferjev in lidlov pač. Posledica: Imajo na eni strani Fotra TM, ki je kupil poceni računalik in Prodajalca TM, ki ne ve kaj in kako mu je zadevo prodal. Pa imamo konflikt. In ubogo deklico na sredi ognja.
www.strancar.com

Zgodovina sprememb…

knesz ::

Še mojih 5c k celotni situtuciji :)

Glede na vse smetje čez celo temo, sem izločil samo Grozdikine poste in prišel do zaključka, da:

- manjka precej podatkov, da bi podali pravi odgovor.

Iz prvega posta zvemo, da je bil celotni znesek okoli 1370€ . 10% se plača prvi obrok (137€) z kreditno kartico, kar zvemo v 6 postu. Če ta post št. 6 pravilno berem ter računam, je oči plačal z enim potegom kartice 10% + prvi obrok (zneski se približno ujemajo, če je kredit sklenjen za eno leto. Celo obrestna mera je zelo ugodna).

Če so vse Grozdikine trditve pravilne, potem jaz tukaj vidim prvi problem. Banka, pri kateri je sklenjena kreditna pogodba, običajno zahteva priložen slip v vrednosti 10% izstavljenega računa. Če je bil priložen slip za 230€, potem je banka zaradi tega verjetno zavrnila pogodbo.

Kot drugo možnost pa dopuščam to, da očka pri plačilu s kartico ni uporabil tiste, na katero prejema plačo. V tem primeru bi bilo deloma razloženih teh 7 mesecev.

Tretja možnost je pa dejansko ta, da se je pogodba založila. Praviloma bi se pogodba morala oddati na banko v 2 delovnih dneh, nekako je dopustno do enega tedna. Po 7 mesecih je pa definitivno potrebno skleniti novo pogodbo.

Sicer dvomim, da na comtronu niso razložili, zakaj je do te situacije prišlo. Osebno stranke uvrščam med dobre stranke in težke stranke, po pisanju sodeč bi očka padel v slednjo kategorijo. To so ljudje, ki imajo prijatelje in znance, ki so strokovno podkovani na nivoju slo-techa (razen nekaj svetlih izjem) in potem pridrvijo v trgovino s spiskom vseh potrošniških pravic.

Če je resnično potrebno skleniti novo pogodbo, naj jo sklene, vendar za znesek ki je ustrezno manjši od že plačanega (230), zraven bi bilo pa potrebno dodati aneks, da je prejšnja pogodba št. blabla, zaradi blabla vzrokov neveljavna. Če ste računalnik dobili, je le-tega treba plačati.

Seveda je možno, da so posredi kakšni drugi problemi, a to vesta le očka in prodajalec.

lp

dela ::

Ja, serijske številke. Kako bi pa sploh prišli do kupčevih komponent, da bi primerjali serijski številki, če bi kupec rekel, da računalnika sploh nima, in comtron nima s čim dokazati, da je nasprotno? Preiskovalni nalog in preiskovanje kupčevega stanovanja ali kako?

Podatke, ki jih comtron ima, bi lahko v tem primeru comtron tudi sam spreminjal. Kako so lahko relevantni? Saj oni kontrolirajo, kaj pišejo v svoje računalnike - napisali bi lahko karkoli. ČE nimajo edinega dokumenta, na katerem kupec potrjuje, da podatki držijo, s kakšno podlago se lahko potem preceni, da to niso neka podtikanja, ki bi jih lahko uporabili na vsakem kupcu, ki je kadarkoli kupil kaj pri njih na določen način (tako, da je posredoval določene podatke - za katere gre v tem primeru)?

Yossarian ::

če bi kupec rekel, da računalnika sploh nima

FaLcOn3y3, ali misliš, da je v današnjem digitalnem svetu to možno? Ali misliš, da pri grozdiki nimajo interneta? Kaj se na internet povežejo preko radija?
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

Brane2 ::

BOlj hecno bi bilo, če bi recimo kupec začel komplicrat in bi pregled prodajalčevih knjig pokazal, da so isti računalnik hkrati odpisali ( kar ne bi smeli kar tako), ga trgali prodajalcu, ki je "za*ebal" od plače in ga sedaj skušajo zaračunati kupcu... Se pravi en računalnik "zaračunati" na treh straneh hkrati; prodajalcu kot povzročeno škodo, sebi kot recuimo temu kalo in kupcu...
On the journey of life, I chose the psycho path.

AngelOfDeath ::

Jaz bi se držal nasvetov Braneta

Ustne izjave so en k.. vredne na sodišču.
edit: Slovnica

AlesC ::

men osebno bi se že po prvem mesecu zdel čudn, če mi nebi odtegnal, tak da bi sam ukrepal. Ne pa da bi čakal dokler prodajalec kontaktira s teboj. Ker če greš v tožbo v 90% tak potrošniki popušimo. Oni so kontaktiral s teboj. Kasneje ti bodo poslal še pisno, potem pa po moje nadaljni postopki kot so sodišče itd... Oni se po moje zavedajo svoje napake in so naredili prvi kontakt, čeprav komaj po sedmih mesecih. Vsak pošten bi poklical kaj se dogaja in bi se mu moralo zdeti čudno kako to, da se ne odteguje. Zdej iskat krivine se mi pa ne zdi smiselno.

Yossarian ::

Malo me celo zanima epilog te zgodbe.
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

Gavran ::

@ Brane2: zakaj bi izpušil?

1. Čeki so bili izenačeni z gotovino. Torej če bi plačal z gotovino in bi jo vlomilci odnesli - kakšna je razlika za trgovino? Oškodovani so tako ali tako. Kako lahko mene krivijo za lastno pomanjkljivo varnost?

2. Če bi vlomilci vnovčili moje čeke - ali sem jaz dolžan plačati dvakrat za isto robo (enkrat trgovini in enkrat lopovom)? Efektivno bi torej lopovi okradli mene, pri tem pa jaz nisem imel nobene možnosti samozaščite?

Na njihov dopis sem odreagiral, praktično sem zahteval le zagotovilo da robe ne bom dvakrat plačal.

V primeru Grozdike bi ravnal enako: dopis z zahtevo po podrobni obrazložitvi (kot si že svetoval) in z zagotovilom da robe ne bom dvakrat plačal (dve pogodbi - stara in nova za isti računalnik). Če pa so zaj. sami v trgovini, pa naj sami nosijo tudi posledice. Le s kakšno pravico valijo krivdo za lastno nesposobnost na kupca? V vsakem primeru bi se morali kupcu za popravljanje njihove šlamparije nekako oddolžiti ker krivda za zaplet (glede na dobljene podatke) ni na strani kupca.
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

Mr.B ::

Ha ha ha, so zgodbice,
Kao boš pokazal račun za katero komponento, če bo prišlo tako daleč, boš računalnik podaril sosedu, ker ti bodo celega vzeli, in če so oni katerokoli komponento uvozili, te imajo...

Problem je v tem da se boste začeli uradno dopisovati, in en dopis, te bo stal najman 50€+, pri pri desetem dopisu, boš začel razmišljati, če se ti splača, in ko bo prišlo na sodišče, te bo še kako stalo, pa da ne omenjam, da kar tako stroškov ne boš dobil nazaj, itd....

Torej zmeni se pametno, ko boš vedel kaj je narobe... Torej naj ti dajo dober skonto v novi pogodbi, ali pa vrni računalnik ...

Ostalo se ti ravno ne splača, razen če imaš žlahto, ki se na ta posel spozna, potem verjetno nebi niti na obroke kupaoval, ok z izjemo če si cigan, ko kupiš nekaj, plačaš prvi polog, potem pa skonto pred trgovino prodaj, kaj ti pa morejo od socialne trgati....Pa še naslova nimaš...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Yossarian ::

Še enkrat ponavljam, več pa ne mislim: tisto zgoraj je bila samo ena spekulacija. jaz tega zagotovo ne bi naredil.

in en dopis, te bo stal najman 50€

Od kod ti pa to, mr. B? Preko pošte zagotovo ne stane toliko, preko odvetnika pa stane več.

Torej naj ti dajo dober skonto v novi pogodbi

Če so količkaj pametni, bi se s tem kar strinjal.

ali pa vrni računalnik

Ja, vidiš, tukaj pa lahko nastane kakšen majčken problemček. Po kakšni ceni pa ga naj vrne nazaj? Po nabavni? Težko, ker ga uporabljajo že 7 mesecev. Koliko potem naj odštejejo, da bo prav? Tja, eni pravniki, takšni kot so, bi lahko začeli govoriti o plačilu uporabnine, saj bi lahko zlobno trdili, da glede na to, da še ni plačal stvari, da še ni njen lastnik, kar pa pomeni, da uporablja tujo stvar za svojo korist (ampak to bi res naredili le tisti bolj "zlobni"), pa še bi se kaj našlo.

Takšni horuk nasveti nič ne pomagajo.
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

Brane2 ::

Problem je v tem da se boste začeli uradno dopisovati, in en dopis, te bo stal najman 50€+, pri pri desetem dopisu, boš začel razmišljati, če se ti splača, in ko bo prišlo na sodišče, te bo še kako stalo, pa da ne omenjam, da kar tako stroškov ne boš dobil nazaj, itd....


Če se dopisuješ s kom iz Klingonskega imperija ali recimo s kom na vesoljki postaji, potem že mogoče,

Drugače je to poštni strošek v rangu mogoče reda sto bivših tolarjev...


Torej zmeni se pametno, ko boš vedel kaj je narobe... Torej naj ti dajo dober skonto v novi pogodbi, ali pa vrni računalnik ...


Če bo tip računalnik vrnil tako "po kmečki pameti" kot je bil ta nasvet dan, je lahko kriza.

Sploh, ker lahko že sedaj precej gotovo rečeš, da mu prodajalec za to ne bo dal pametnih papirjev. Dobi lahko potrdilo o prejemu robe, ki pa ne pomeni veliko.
Prodajalec skoraj zagotovo ne bo preklical podpisane pogodbe, brez tega pa stvar ni zaključena.

Zanimivo je, kolk se folk z vsemi štirimi upira temu, da bi prebral zakone. Da se jim ja ne bi to zgodilo, tudi pomotoma ne- tudi če bi jih na silo pripeljali na zakonodaja.gov.si.
Bognedaj. :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

Yossarian ::

Zanimivo je, kolk se folk z vsemi štirimi upira temu, da bi prebral zakone

Ja, veš, samo Obligacijski zakonik ima 1062 členov, zdaj pa, če nisi pravnik, najdi pravega. Samo če nekdo misli dajat nasvete, potem pa že mora to brat.
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

Brane2 ::

KOliko pa stane tvoja ura, če kupuješ računalnik za 1kEUR na 12 obrokov in ti je "škoda časa za branje" ?

Poleg tega:

- je stvar dokaj pregledno razparcelirana
-so ti "splošni" zakoni tako široko uporabljani, da bi jih vsakdo MORAL prebrati vsaj enkrat
- ti ni treba vedno prebrati vsega, le orientirati se moraš po zadevi, da najdeš zate relevanten del...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Yossarian ::

KOliko pa stane tvoja ura, če kupuješ računalnik za 1kEUR na 12 obrokov in ti je "škoda časa za branje" ?

Saj ni govora o pogodbi na eni ali dveh straneh, ampak o Zakonu, ki ima 1062 členov in še vedno mislim, da je to kar precejšen zalogaj (ne glede na dobro preglednost itd.) Nekje sem prebral, da je ogromno Slovencev funkcionalno nepismenih in bežijo vstran od raznoraznega branja, še posebej glede prava. Pa vendar si tudi takšni zaslužijo zaščito pred npr. raznimi "Comtroni"; zato pa imamo odvetnike.
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

opeter ::

Zadevo ste res lepo analizirali do podtankosti, vsaka vam čast!
Ampak grozdika bi se pa ja lahko oglasila, da bi vsaj vi, ki ste temo tako obširno opisali, izvedeli, kako so se zadeve v real-life razrešile, ali pa tudi ne...

dela ::

FaLcOn3y3, ali misliš, da je v današnjem digitalnem svetu to možno? Ali misliš, da pri grozdiki nimajo interneta? Kaj se na internet povežejo preko radija?

Seveda je možno to reči. Mrežna kartica se identificira preko interneta, to je jasno. Matična plošča (če ima integrirano mrežno, uporabljaš add-on kartico), procesor in ram se lahko? Dvomim, ampak ne vem natančno. Sem pa skoraj siguren, da se monitorja, zvočnikov in tiskalnika (stvari, ki jih grozdika ima) preko interneta ne da identificirati.

Pa tudi ČE se vse identificira in se vse serijske številke skladajo s tistimi, ki jih comtron navaja, pa nikakor ne morejo dokazati, da je računalnik bil kupljen v celoti in ne po delih kdaj prej (lahko dokažejo, da je bil prevzet pri njih, ne pa tudi kdaj in kako), niti za kakšno ceno je bila pogodba sklenjena, niti ostalih pogojev pogodbe (ČE je nimajo - to je pač zdaj edina špekulacija). Njihovi podatki niso vredni nič, ker bi lahko z njimi brez problema manipulirali. Važna je pogodba. Drugače bi lahko vsakemu, ki je pri njih kdaj kupil mrežno kartico (in je sam izgubil pogodbo) podtaknili, da jim je dolžan plačilo za celoten računalnik. Ni tako?

tomaz- ::

no, zdej smo pa tolk daleč, da bi se še un tip od CSI mal po laseh počohal in skomignil z rameni........

Grozdika, dej rajš ti povej, kaj ste rešili, tukaj je vse polno "james Bondov" ( z izjemo Braneta2 in še parih)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: tomaz- ()

Yossarian ::

Zdaj vam bom pa razkril eno skrivnost, ki bo mogoče koga šokirala:D

Čl. 8 Zakona o pravdnem postopku določa, da sodišče odloči po svojem prepričanju na podlagi vestne in skrbne presoje vsakega dokaza posebej in vseh dokazov skupaj. FaLcOn3y3 pravi, da se nekaj da identifcirat, nekaj pa ne. Drži v celoti, vendar pa mogoče obstajajo kakšni drugi dokazi, ki pa napeljujejo na to, da je vendarle mogoče pri njih kupil tudi npr. monitor in printer. Če ima Comtron npr. shranjejno dobavnico, je to en zelo močan dokaz, ki bi ga grozdikin ata težko, težko ovrgel. Mi ne vemo, kaj oni imajo. Najbolj pa bo seveda razvidno iz pogodbe. Če je nimajo, jo bo v primeru tožbe moral najkasneje na sodišču predložiti grozdikin ati, sicer bi vse skupaj utegnilo za njega postati neprijetno. Zakaj in kako? raje ne bom povedal, da ne bom preveč pomagal Comtronu.>:D
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

Yossarian ::

raje ne bom povedal, da ne bom preveč pomagal Comtronu

Sem pač taki, da sem raje na strani šibkejšega.
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

_Tom_ ::

V vednost: kot sem razbral, gre za BANK KREDIT pogodbo tj. pogodbo med Banko in kupcem (Comtron je le posrednik)...in ni v povezavi z IZDANIM RAČUNOM...zato ne vpletajte vračila računalnika, tržne cene na dan podpisa in druge nevmestne spremenljivke....

Dumber ::

Ko malo to berem bi pa jaz le poslušal edenpač. Meni se tudi zdi boljše, da bi se šel najprej zmenit. Saj s tem nič ne zgubiš razen bencina. Če še pa ti je kaj do zdravja pa greš s kolesom.
Čim se gre pa za neke dopise se vsak potegne nazaj in vkoplje na svojem stališču. Brane je tudi vredu napisal vbistvu podobno kot edenpač, samo, da se mi zdi, da gre brane bol na nož.

Brane2 ::

Neumnost. uradni dopis ni "na nož".
Uradni dopis je "bika za roge". To namreč ni nič hudega ali agresivnega, le direktnega. Nekoga, ki je za nekaj odgovboren, si obvestil na zakonsko predviden način. Samo to. S tem nisi naredil še nobene agresivne poteze.

Neuradni pristop ( obiski štacune ) je pa predvsem zguba časa, laghko bi pa nanj gledali tudi kot na opravljanje bab na trgu.
Hodiš obiskovat nekoga, ki zelo verjetno ni odgovoren neposredno in nima dejanjskega vpliva na problem.
Nato tam igrata mentalni ping pong in nabijata točke, ki pa v bistvu kupcu ne pomenijo nič, ker jih ne more zamenjati v dejanjsko rešitev problema, ker prodajalec ne odloča neposredno o teh zadevah.

V najboljšem primeru se bo moral sam obrniti na višje inštance in če sam pri tem posredstvu ničesar ne zajebe, lahko kupec upa na milost prodajalčeve organizacije.

O.K. _Mogoče_ je lahko fajn,d a tudi v takih primerih najprej poskušaš stvari iurediti neuradno ( ne vidim, kaj bi s tem dosegel, ampak ajd), ampak kupec je "en obisk" že dal skozi. Rezultat je, vsaj po njegovih podatkih, neuspel a agresiven poskus natega s strani prodajalca.
Zakaj naj bi te obiske ponavljal in se izogibal uporabi dobrih, zakonsko priznanih postopkov, mi je misterij. :\
On the journey of life, I chose the psycho path.
1 2
3
4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

pogodba o najemu in novi lastnik

Oddelek: Loža
373078 (1792) St235
»

Močna pritožba na trgovino Rolan - pazite se ga. (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Kaj kupiti
27359597 (32940) slitkx
»

Pravila igre-stanovanjski problem? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5913100 (10874) Aston_11
»

nov lastnik, star najemnik, ni pogodbe (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5310743 (9266) St235

Več podobnih tem