» »

Nova pogodba ali izkoriščanje ?

Nova pogodba ali izkoriščanje ?

«
1
2 3 4

Grozdika ::

Pozdravljeni vsi skupi.
Vidim d na temu forumu ste sami računalničarji tako d imam vprašanje glede takih rči.
Situacija je takšna...
Pred 7. mesci sva z očijem kupila računalnik katerega rabim za šolo v comtronu katerega je cena bila okoli 1370 (+tiskalnik,zvočniki,monitor) evrov in ga vzela na trajnik ali kuko se že temu reč.

Sedaj pa je pršlo do majčkenega problemčka in sicer tkšnga, da je comtron klical očija po 7. mescih na gsm in so ga prosl d naj pride še enkrat sklenit pogodbo kr ni bila dobr napisana. Comtron v tem času ni uzel niti evra iz tekočega računa očiju v 7. mescih.

Sedaj pa uprašanje..
Če oči ne gre podpisat š ene pogodbe ali lhko comtron kaj ukrepa glede tega? .. Sj je bila pogodba sklenjena in vse je bilo vredu ob sklenitvi pogodbe doma imamo račun in celotno pogodbo podpisano z strani comtrona in z naše strani.
Kot izgleda comtron ne more uzet denarja iz banke.

hvala za odg.

JIM22 ::

hahaha, lepo. Neč hodit tam, kaj pa niso v prvo napisal vredu pogodbe.:D
Digitalni marketing, nastop na spletu v naročnikovem imenu.

Vsi na FB pridružite se itVision :)

AapocalypseE ::

Ja če si po domače povedano svinja neboš šal sklenit nove pogodbe in si nebojo mogli nič ker so oni naredli napako. Lahko pa si angelček in boš šal na novo sklenit pogodbo. To je to. :)

MEDENA ::

Če oči ne gre podpisat š ene pogodbe ali lhko comtron kaj ukrepa glede tega? Goljufija?

Torej drugi se lahko zmotijo in pridobite, ko se pa stranki v slabo kaj naredi pa vik in krik?

Gwanaroth ::

Ce je PRODAJALEC zajebal in po 7 mescih klice nazaj stranko, to s prodajalcem neki ni uredu... jst na tvojem mestu ne bi sel nazaj..

Ce imas ti vse papirje (original racun, pogodbo, garancijo in ne vem se kaj) pomeni, da si ti racunalnik dejansko kupil v trgovini. Ce pa so oni tako slabi da rabijo 7 mesecev da ugotovijo, da ne morejo dobit dnarja prek trajnika, je to njihov problem.


Jaz ne bi sel.
Lights often keep secret hypnosis..

Grozdika ::

aha tko torej.
Kwa tožit p nas ne morjo?

K men to tko čudn zgleda kot nekakšna potegavščina z strani comtrona.
:O

pupsi1984 ::

tozijo te lahko s strani pogodbe... ce ta ni podpisana ali narejena napacno je kot da vi racunalnika niste dobili... vseeno daj vpogled obstojeco pogodbo kaksnem pravniku, ce ga poznas... ali pa zastavi vprasanje na kaksnem pravnem forumu...

MEDENA ::

Kle bi rekel, da se je banka nekaj naprdnila.

"aha tko torej.
Kwa tožit p nas ne morjo?

K men to tko čudn zgleda kot nekakšna potegavščina z strani comtrona.
"

Pa kaj ti govoriš, kdo te hoče opeharit?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MEDENA ()

Grozdika ::

Recimo d gremo podpisat š eno pogodbo...
Ali je možn d podpisujema š eno pogodbo in nam lahko potem comtron uzame 2x dobiček iz računa?
Lhko d se sam delajo d pogodba ni bila vredu napisana in tako pridobijo dve veljavni pogodbi... 7. mescev je 7. mescev ali bi bilo kaj drugače pri 4. mescih oz. 6. mescih?

:\

jest10 ::

Nova pogodba naj bo po trenutnih cenah in ne po tistih izpred 7 mesecev.

AapocalypseE ::

Definitivno je tako, da ne morejo vzet denarja iz trajnika in zato rabijo zgleda novo pogodbo. Če bi jo šal sklenit na novo lahko da bi takoj vzeli iz trajnika znesek ki je primern za 7 mesecev ali vsaki mesec postopoma, to je to in nikakor drugače. Comtron sigurno noče nobenga opeharit. Comtron si sigurno niti ne sme privoščit kaj takega, ker bi se jim slabo pisalo, če bi jih kdo dal v časopis.

Zgodovina sprememb…

Grozdika ::

Oči jih ima čz glavo in je rekel d ne gre nč več podpisat in tud časa nima dost ker dela po cele dneve kr je u takšni službi.
Zato nas tud zanima kako je z tem če lhko kaj nrdijo iz pravnega vidika...

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Grozdika ()

AapocalypseE ::

Kaj iz pravnega vidika ti bo težko tukaj keri kaj povedal ker ne vidimo pogodbe. Moreš prvo to videt in pol povedat če lahko kaj al ne. Tak da najboljše je to zanest k enemu pravniku da pogleda in primerno svetuje.

Zgodovina sprememb…

Pat_MaGroin ::

Dej ne seri.

Vse kar pocnes je to, da sprasujes, ce se ti lahko kaj pravno zgodi. Verjetno se vam je doma smeh razlezel do uses, ko ste prve mesece ugotovili, da vam nic ne trgajo z racuna.

(da ne bi slucajno rekla, da "oci" sedem mesecev ni opazil, da mu ne trgajo - vsaka opica pogleda mesecne izpiske od banke)

Ce bi bili vi kakorkoli oskodovani, bi naredili vik in krik, da je joj.

"Oci ma vsega dost". Cesa? Neplacevanja za nakupljeno robo?

Ne delam v Comtronu, ne kupujem v Comtronu, nikogar ne poznam, ki dela v Comtronu.

LP,
PIC

AapocalypseE ::

Lahko pa da je krivda na očetovi strani, mogoče ni dal kakega pravega podatka in sigurno ne morejo odtegnit, že ena sama druga številka je lahko kriva in ne gre odtegnit. Je pa res da recimo tretji mesec, ko je vido da še ni noben nič odtegnil bi lahko bil tolko človek in jih poklical in vprašal, če je prišlo do kakega zapleta. :\ Je pa problem, če je res on kriv in ne bo šal podpisat nove pogodbe potem pa vračaš z obrestmi vred.

BluPhenix ::

Ce bi bili vi kakorkoli oskodovani, bi naredili vik in krik, da je joj.

Ja no rešit bi probali, tako kot proba rešiti Comtron. Zdej pa je ravno toliko vprašanje, če je stranka poštena in reši prav, kot tudi ali bi bil comtron pošten in rešil prav, v kolikor bi bila stranka oškodovana.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

aljazh ::

Lahko bi šlo za neupravičeno obogatitev, v tem primeru bi Comtron imel podlago za tožbo proti tvojemu očetu.

Adrijan0 ::

Ja če greš slučajno na novo pogodbo delat so tiste konponente zdej 2x manj vreden :D reč naj naredijo na novo račun LOL.

Grozdika ::

Pogodba je 100% vredu podpisana kr jo je gospod u comtronu 4x pregledal. Tud vse številke so bile pravilno napisane in seveda tud podpis.
Kopijo pogodbe imamo doma in smo šli use številke skoz in se use ujema in je pravilno napisan.
Kakšne težave pa imajo uni z banko pa niso želel povedat.
Moj oči pa je vč kot sposoben d to tud plača.

Rahlo se nam je zdaj začel dozdevat d so mogoč zgubli to pogodbo oz. te papirje ali pa jh vč ne najdejo?

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Grozdika ()

AndrejS ::

Naj ti povejo kaj je narobe s pogodbo

miteq ::

Osebno imam ne-tako-dobre izkušnje s Comtronom, zato me takšna situacija, kot jo je opisala Grozdika, nič kaj ne preseneča.

S pravnega stališča pomoje ne bi smelo bit nič narobe, če je pogodba sklenjena pravilno. Sklenjena pa je takrat, kadar se kupec in prodajalec dogovorita o bistvenih sestavinah te prodajne pogodbe. Torej, če se je pogodba pravilno napisala, se je s tem tudi sklenila. Tukaj ne vidim dileme. Možno je edino, da so Comtronovci sebi v škodo napisali to pogodbo, jo zgubili ali kaj podobnega. V tem primeru pa ti ni potrebno iti tja in podpisati še eno. Njihov problem je, če nekako niso sposobni odtegnit tvojemu očetu denarja.

Stvar je sedaj samo v tem, ali je tvoj oče toliko fer, da bo za kupljen računalnik dal tudi protivrednost (torej, tisti denar, ki bi ga moral plačati).

pozitron ::

Ja, pozanimaj se zakaj še enkrat podpisat. Mislim, da so ti dolžni objasnit tut po telefonu zakaj gre. Pol pa se zmeni al komponente po sedanjih cenah al pa sploh ne pridete še enkrat podpisat. Kurc jih gleda nisi ti kriv, če so zajebal. Pač bodo mal popusta dal za vašo poštenost, če pridete. Drgač pa jst sploh ne bi šel še enkrat, kr tak al tak ne bojo propadl zarad tega, sej tko s temi komponentami služijo na veliko. Kar se pa ene človečnosti pa neki tiče, da bi lahko oče že sam ukrepal pa se pozanimal. Dej pa sej ni tak papak, da jih bo prosil , če lahko plača. Če bi ti zgubil račun in hotel uveljavljat garancijo, bi ti tut rekli pet u kurac, adijo.

marvin42 ::

naj gre podpisat novo pogodbo, ampak po vrednostih komponent na dan podpisa.
Mostly Harmless

Zheegec ::

Hmmm, mislim da je en mesec čas za razveljavitev pogodbe samo z ene strani, v primeru, da je prišlo do kakšne takšne napake (ali pa napačna izdaja ali podobno), mislim da ti zakonsko težko kaj naredijo, je pa pač pošteno, da greš podpisat novo pogodbo, seveda dobro preglej kaj piše - pa kakšno malenkost ti dajo gratis, pa je.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Calligula ::

Naj vam pokazejo novo pogodbo. Ce ste po njej v kakrsnemkoli slabsem polozaju ne pristanete. Ce vam zaradi cesa ne morejo trgati placila do katerega so upraviceni bi se spodobilo, da to uredite.

Cas je, da se tako trgovci kot kupci obnasamo spodobno in spostljivo. Comtron je dalec od tega,da bi bil popoln in nedolzno jagnje ampak nacela dobrega poslovanja se nanasajo tudi na kupce. Tudi, ce nekaj ukrades in ti ne morejo dokazat se ne pomeni, da nisi lopov.

Skratka pozanimajte se kako pogodbo predlagajo. Ne vidim zakaj bi sploh kdorkoli moral takoj tja hodit. Naj vam jo po emailu posljejo in jo poglejte.

Brane2 ::

Poleg tega bi se tako odlašanje lahko slabo končalo za kupca.

Čisto možno je,d a je Comtron sposoben izterjati ta denar ampak se mu ne da zaj* z odvetniki in pač hoče iti po liniji manjšega odpora.

IMHO je verjetno v pogodbi kaka malenkost, zaradi katere se banka upira temu, da bi ti trgala obroke preko trajnika, kar še ne pomeni, da do tega niso upravičeni ali da Comtron ni upravičen do denarja.

Kot vem, sta obe strani obvezani k korektnemu in dobronamernemu obnašanju.

Doslej se je fotr MOGOČE lahko zagovarjal, da pač ni opazil, da denarja niso vlekli dol ( in da je to Comtronov problem), ampak odslej se pa lahko zaplete, ker so ga obvestili o problemu in za naslednej zamude ga mogoče lahko terjajo za kake zamudne obresti itd.

Sam se ne bi kar tako zaj* s tem, sploh s t te perspektive "nič ne vem in me nič ne zanima".

Naj si tip vsaj prebere Obligacijski zakonik in zakon o pravicah potrošnika in naj zahteva kopijo nove pogodbe po faxu ali mailu, da si jo bo lahko prebral v miru in preštudiral razliko...
On the journey of life, I chose the psycho path.

MadMax ::

Morda pa očka takrat (v času sklepanja pogodbe) niso imeli zadosti cekinov na računu.
V tem primeru banka ne odobri pogodbe.
Iz istega razloga ponavadi ne razkrijejo razloga, zakaj pogodba ni šla skozi, saj bi očka kuj bili hudo užaljeni, saj on pa že niso revež! (zato naj lepo podpiše novo pogodbo in mirna Bosna.)

Vsekakor pa gre pri takem primeru za goljufijo (s strani vašega über poštenega očkata).

Zamik 7 mesecev pa je kvečjemu majhna olajševalna okoliščina, še to v poznejši fazi kakšnega kazenskega postopka, ko se ubogi očka začne upirat na napake v postopku...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Brane2 ::

Vsekakor pa gre pri takem primeru za goljufijo (s strani vašega über poštenega očkata).


Nisem ziher,d a to lahko trdiš, ne da bi videl pogodbo in poznal okoliščine...
On the journey of life, I chose the psycho path.

#000000 ::

Stay home

Brane2 ::

Vsakakor pa je pogodba nek _dogovor_ obeh pogodbenih partnerjev.

Nihče te ne more siliti v podpis nove pogodbe ali ti narekovati njene pogoje.

Če ti kaj ni všeč, zahtevaj spremembo.

Seveda pa te ne glede na pogodbo vežejo temeljni zakoni- OZ in ZvPOT.

Preberi si ju in ukrepaj, počasi in s premislekom.

Ne dovoljuj trgovcem, da te jebejo v glavo in delajo cepca iz tebe.

Če to počnejo, uporabi zakon in po tej poti suni kako opico v jajca in ji pokaži, da jo taka zabava lahko precej stane.
On the journey of life, I chose the psycho path.

MadMax ::

Vsekakor je "pogodba" že ustni dogovor prodajalca s kupcem.
Prvi se je obvezal dostavit željeno robo, drugi pa to ustrezno poplačat.
Ali zaplet pri izterjavi izniči potrebo po plačilu dobljene robe?
Dvomim.


Primer:
Če bi se prodajalec in kupec osebno poznala in bi prodajalec izdal robo "na zaupanje" in obljubo kupca, da slednji pride podpisat/plačat čez 9 dni, o tem pa ni posebnega papirja (le dobavnica-izdajnica prodajalca kupcu), je to klasičen primer goljufije, za katerega kriminalisti obiščejo kupca.
Preverjeno.

Glede poznavanja okoliščin je pa tudi tukaj nekako v stilu "resnice so 3: njegova, njena in taprava".
Mi pa zaenkrat poznamo samo četrto, se pravi resnico kot jo vidi otrok.
Ostalo pa pač sklepamo na osnovi izkušenj pri nakupih in preteklega dela v štacunah.

Realno gledano, je kupec v primeru zdajšnjega plačila "v dobrem" za 7-mesečne obresti na dve solidne provincijalske plače.
Prodajalec pa bi v imenu dobrih poslovnih odnosov lahko dodal kak % popusta oziroma ponudil vsaj simbolično darilce v opravičilo za zaplete (v kolikor je krivda na njegovi strani).

Škoda, da ne bomo izvedeli zgodbe s strani prodajalca.
Verjetno niti razpleta s strani kupca ne.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Brane2 ::

Če bi se prodajalec in kupec osebno poznala in bi prodajalec izdal robo "na zaupanje" in obljubo kupca, da slednji pride podpisat/plačat čez 9 dni, o tem pa ni posebnega papirja (le dobavnica-izdajnica prodajalca kupcu), je to klasičen primer goljufije, za katerega kriminalisti obiščejo kupca.
Preverjeno.



Prej si rekel, da je pogodba že ustni dogovor,s edaj pa praviš, da šteje le papir.

Če v tem tvojem primeru šteje dogovor, potem je lopov tisti, ki je stroj sposodil brez reverza, a ne ?
In če je to klasičen slučaj, potem so skoraj vsi prodajalci preverentski prasci, če prav razumem ?

Glede poznavanja okoliščin je pa tudi tukaj nekako v stilu "resnice so 3: njegova, njena in taprava".


vsekakor potem ne moreš pričakovati, da ti bo kdo na ST brez poznavanja vsebine pogodbe in ostalih okoliščin avtomatsko stresel iz rokava optimalno rešitev, a ne ?

Realno gledano, je kupec v primeru zdajšnjega plačila "v dobrem" za 7-mesečne obresti na dve solidne provincijalske plače.


Težko daješ "realne" poglede brez poznavanja okoliščin in vsebine pogodbe.

Lahko da je res, lahko da ni. Lahko da je kupec v položaju, ko lahko sedaj prikoraka v štacuno s kupljeno mašino in reče "ne grem se več" in gre v drugo štacuno po novejši stroj za enak denar ali kaj podobnega.

Vsekakor pa nasvet "obdrži mašino in ignoriraj luzerja" ni varen nasvet. Take stvari znajo priti za teboj čez par let, skupaj z maso sodnih stroškov in zamudnimi obrestmi, in takrat te zna ta računalnik stati kot soliden rabljen avto...
On the journey of life, I chose the psycho path.

MadMax ::

Prej si rekel, da je pogodba že ustni dogovor,s edaj pa praviš, da šteje le papir.

Šteje seveda oboje, le da je s papirjem lažje kaj doseči.

Zakaj naj bi bili vsi prodajalci prevaranti, te ne razumem najbolj. Zato ker v želji po zaslužku radi zamolčijo kakšno zadevo, ali zato, ker ti robo zložijo v naročje, da jo moraš najprej odnest v avto, nakar šele lahko poplačaš zadevo oz. podpišeš kak papir?


vsekakor potem ne moreš pričakovati, da ti bo kdo na ST brez poznavanja vsebine pogodbe in ostalih okoliščin avtomatsko stresel iz rokava optimalno rešitev, a ne ?

Niti ne pričakujem, za razliko od avtorja teme.


Težko daješ "realne" poglede brez poznavanja okoliščin in vsebine pogodbe.
Lahko da je res, lahko da ni. Lahko da je kupec v položaju, ko lahko sedaj prikoraka v štacuno s kupljeno mašino in reče "ne grem se več" in gre v drugo štacuno po novejši stroj za enak denar ali kaj podobnega.


Lahko-lahko.
Ker tu itak samo odkrivamo toplo vodo, se zanašamo tudi na verjetnost da bo iz vklopljenega bojlerja pritekla toplejša kakor pa direkt iz vodovoda.
Sam pač dopuščam večjo verjetnost, da kupec ni imel stanja na računu in je zato prišlo do neljubega dogodka.
Nikakor pa ne zagovarjam trgovcev, saj 7-mesečna zamuda ni ravno znak sprotnega reševanja zadev. Ampak koneckoncev so tudi oni samo ljudje.
In kot je že nekdo omenil, če bi stranka dobila 1.2k€ vreden mlinček 4free, tega nihče ne bi izvedel, saj ne bi razvozlali razloga za sladek nasmeh na očkovem obrazu.
Ker pa je prasec trgovec opazil neporavnan račun... "Ej, kurba prevarantska, lopov tatinski, ...!!! Nič ti ne bom plačal, si zamudil vlak!"

Nja, tudi o tem bi se dalo kakšno rečt, ampak je preveč off-topic.


Vsekakor pa nasvet "obdrži mašino in ignoriraj luzerja" ni varen nasvet. Take stvari znajo priti za teboj čez par let, skupaj z maso sodnih stroškov in zamudnimi obrestmi, in takrat te zna ta računalnik stati kot soliden rabljen avto...

Se pa čisto strinjam.



Pa svi što gube se ljute, to je poznata stvar.

krneki0001 ::

Odnesi mašino nazaj v trgovino in ne podpisuj nove pogodbe. Potem pa pojdi v drugo trgovino in kupi za isti denar drugo mašino - boljšo.

Brane2 ::

kaj naj bi bili vsi prodajalci prevaranti, te ne razumem najbolj.


Zato, ker sam tako praviš. Podal si primer, kjer je v bistvu prodajalec nategnil kupca.
Nato si rekel " to je tipičen primer goljufije, kjer policaji obiščejo kupca- preverjeno."

Če je to tipičen primer prevare, potem je tipičen prodajalec preverantski prasec, saj to sledi iz tvojega "tipičnega primera".

Sam pač dopuščam večjo verjetnost, da kupec ni imel stanja na računu in je zato prišlo do neljubega dogodka.


"Dopuščaš" je preblag izraz. "Določaš" je mogoče bolj primeren.


Kar se danega primera tiče, res ne vem, zakaj se razburjaš. Tudi Comtron je že davno tega izgubil nedolžnost in prepričan sem da bi izkoristil kako papirnato bližnjico tudi sam, če bi jo le našel.
On the journey of life, I chose the psycho path.

pozitron ::

Dej brane2 paničart. Interpol ga bo iskal, če ne bo takoj letel in plačal vse. Vsekakor naredite tako, da boste imeli korist vi. Ker tut trgovci niso tako pošteni in vestni. Gre se jim samo za $$$.

Brane2 ::

Odnesi mašino nazaj v trgovino in ne podpisuj nove pogodbe. Potem pa pojdi v drugo trgovino in kupi za isti denar drugo mašino - boljšo.


Vsekakor ne napamet. To lahko zelo zakomplicira stvari.

Ni nujno,d a je stara pogodba neveljavna delno ali v celoti.

Preden bi karkoli naredil, bi:

1. Poklical prodajalca in vprašal, kaj v stari pogodbi mu ni všeč in zakaj niso bili obroki trgani z računa
2. Prebral staro pogodbo
3. Prebral novo pogodbo
4. našel razliko med njima
5. Prebral OZ
6. Prebral ZvPOT
7. Premislil zadevo
8a. Se dogovoril s trgovcem za novi deal vo okvirih tega, kar lahko na podlagi prejšnjih točk iztržim- če kaj.
8b. Ukrepal drugače: vrnil stroj, zahteval drugačno plačilno politiko ( več/manj obrokov, posebne klavzule ob neplačilu obroka itd), zahteval popust....
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::

davidx300:

Daj ne bluzi. Očitno še nisi dobil na dom zadeve z zamudnimi obrestmi in stroški.

Kakšen interpol neki. Usedejo se ti na plačo/prihodke. Če teh ni, te lahko pridejo obiskat rubežniki.

Že videno, verjemi, na srečo v drugi in tretji osebi.

Ne moreš verjet kolk butasti so v tem ljudje, ki so drugače izobraženi.

Znanec mi je rzlagal, kako je pač prišel v spor okrog nekega računa za nek minoren znesek ( recimo 50 EUR) in ga je ignoriral, ker je bil ziher, da se nihče ne bo šel zaj za ta denar.

Stvar se je vlekla nekaj let, nakar so ga obiskali rubežniki in mu odnesli televizor. Prav je imel, niso se šli zaj* za 50 EUR... >:D
On the journey of life, I chose the psycho path.

poweroff ::

Poslušajte Braneta, ki ve kaj govori.

Zdaj pa po vrsti. Jaz recimo nikoli ali zelo redko pregledujem bančne izpiske. In dejansko NE BI opazil, da mi ne trgajo iz trajnika. (Po drugi strani bi mi lahko goljufi pobrali ves denar iz računa, pa tudi ne bi opazil).

V danem primeru bi jaz šel s kopijo svoje pogodbe na Comtron in povedal:

a) da sem sedaj opazil, da niso trgali denarja iz mojega računa in jih vprašal zakaj?

b) vprašal zakaj hočejo novo pogodbo?

c) zahteval, da mi novo pogodbo pokažejo in jo primerjal s staro... notri bi seveda hotel videti tudi klavzulo, da stara pogodba ni več veljavna

d) presodil kaj morebitne spremembe pomenijo zame in za prodajalca ter potem ukrepal na podlagi tega.

Osnova iz katere bi izhajal pa je ta, da sem dobil računalnik, ki stane toliko in toliko EUR in to je treba pošteno plačat. Edino kar se lahko še dogovarjamo pa je način plačila (število obrokov, itd.). Tolk enega osnovnega poštenja je pa le treba imeti.
sudo poweroff

poweroff ::

No, pa še ena zgodba od mojega znanca.

Imel je nek kredit in ga je v par letih poplačal. Nakar se čez nekaj mesecev spomni banka, da so nekaj narobe izračunali in da mora plačati še neko minimalno vsoto (mislim, da je šlo za cca 30.000 rajnkih SIT).

Človek je rekel, da ne bo plačal, ker je zadevo že plačal. Banka je najprej prijazno "težila", potem pa so stvar dali na sodišče. Sodnik je zadevo pogledal in presodil, da MORA plačat. Človek se je pritožil.

No, potem mi je ob kavici povedal kako je bilo na naslednji obravnavi. Najprej je sodnik poslušal predstavnika banke, potem pa še njegov "zagovor", da je banka nesposobna, pa da kaj se grejo, itd. (isto, kot bi vas poslušal na tem forumu). Nakar sodnik odmahne z roko in reče: zadeva je preprosta. Že od časov Rimskega imperija velja, da je dolg poravnan, ko je poplačan do konca. Dolg boste plačali do konca, vključno s stroški sodnega postopka in zamudnimi obrestmi. To pa je znašalo nekaj okrog 350.000 SIT.

Znanec je potem zadevo plačal (v nasprotnem primeru bi mu rubili na tekočem računu ali doma - tam bi bili stroški še višji), seveda približno desetkrat več, kot bi jo, če ne bi bil tako "pameten".

Naj vsak presodi kaj se splača. Dejstvo pa je, da se terja tudi nizke zneske, saj stroške postopka nosi dolžnik.
sudo poweroff

pozitron ::

Brane2 sem že mel parkrat, da so se mi hotel na plačo obesit, poznam tudi dost tretjih oseb poznam. Ampak sem pol potem pač zadnji čas plačal, ko sem videl, da drugače ne gre. Itak vedno dobiš obvestilo predno gre kar koli na sodišče, imaš pač določen rok plačila. Hotel sem ti samo povedat, da ne bodi paničarsk kreten, pa najbolj brihten. Če se ti pač bojiš vsega kar prebereš tvoj problem. Interpol je bil v sarkazmu, ker delaš tako sceno iz tega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pozitron ()

Brane2 ::

O.K. Lahko tudi tako gledaš na stvar.

Če si iz 20 EUR stroškov sposoben naredit 2000 EUR stroškov in se za to ne sekiraš preveč, potem so moji pomisleki res lahko kretenizem.

Dvomim pa, da se nekdo, ki je šel kupovat računalnik na obroke ne bo sekiral če se bo njegov puf od recimo 2k EUR spremenil v recimo 8kEUR...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Mr.B ::

Kot je rekel nebivedu.
Vrni mašino nazaj, in kupi novo, ali pa ceno temu primerno znižaj...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Spc ::

hmm.
Mogoče pa ima stranka v tem primeru prav? in recimo, da je vse štimalo ob sklenitvi pogodbe?
Sam sem delal v comtronu in vem kakšni ludi so tam - ponavadi študenteki...

To meni zveni podoben primer recimo kot da bi šel kupit nekaj dragega z gotovino recimo za 900€ in ker si dal 1000€ ti mora prodajalec vrnit 100€.
Prodajalec nekaj zameša in naredi napako in dobiš vrnjeno 1000€ namesto 100€.
Greš domov in zapraviš teh 1000€.. in kaj ti potem lahko?

V vseh trgovinah sem videl napis: Kasnejših reklamacij ne upoštevamo (ali to spet velja samo za prodajalce) ?

Drugače pa se strinjam ja.. da najboljše, da se foter pozanima kako in kaj in gre podpisat pogodbo.
:|
 

Brane2 ::

Ampak tu ne gre za "simpl deal na blagajni".

Poleg tega, če kupec ni imel reklamacij na robo, je očitno, da je prodajalec izpolnil svoj del obveznosti.

Logično je, da lahko zahteva plačilo.

In ni nujno, da je sedanje stanje krivda prodajalca. Lahko, da se je stvar zaglupila v banki.

AFAIK pri takih obročnih plačilih v bistvu banka izda kupcu kredit.

Če je banka to zavrnila, to pomeni, da je prodajalec prikrajšan.

Če klavzule v pogodbi ( in določila ZvPOT) dovoljujejo možnost, da je za to odgovoren kupec, ga lahko v tem primeru recimo čakajo zamudne obresti za to obdobje.

Zato jaz ne bi silil nikamor s tem, preden bi prebral zadevo.

Zato tudi vračilo mašine brez da bi vedel, kaj to pomeni, ni pametno.

Lahko da prodajalec lahko to prikaže kot kupčev odstop od pogodbe in mu za to zaračuna posebne penale ali kaj podobnega.
On the journey of life, I chose the psycho path.

pozitron ::

Iz 20e na 2000e, pa kaj neki zdej na pamet govoriš pa daješ neke izmišljene primere. Ne bit butl. Plačaš pač par evrov obresti, TAKRAT/ČE, ko dobiš obvestilo, da če ne plačaš v 8 dneh, bo šla zadeva na sodišče oz. se ti bodo na plačo obeil, davčna ali kdorkoli pač. Kar pa sigurno ni 2000evorv.

Ne nabiji prosim, še nikoli nisem mel nobenih stroškov zarad takih stvari, kvečjemu sem bil na boljšem, pa naj gre to za položnice od policajev, ali pa če sem kaj kupoval na obroke.

Pač si en kurčev pravnik, pa kle neki pametuješ pa strašiš folk.

Brane2 ::

ja, seveda. In sodne stroške in podobno ti opalijo glede na sporni znesek... :\

Tisto malo prakse kar jo imaš s prometnimi prekrški NI NIČ.

Poznam tipa, ki je na vsak EUR originalnega sranja dolžan še 4 EUR tovrstnih obrsti, stroškov, penalov itd.
In teh osnovni EURovje bilo ohoho, skupaj z obrestmi in stroški pa ohooohoooohoo.

Ne mislim se kregat s tabo. Če se rad učiš samo na podlagi lastnih izkušenj prav.

Določen procent folka pač razmišlja ritjo in proti temu ne moreš nič, pa če se na glavo postaviš... :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

pozitron ::

Določen procent folka pač razmišđlja ritjo (pravniki, etc). in proti temu ne moreš nič, pa če se na glavo postaviš...

Bravo :S

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pozitron ()

MadMax ::

Brane2:
Če prodajalec _na željo in obljubo kupca_ slednjemu izda robo na lepe oči, kupec pa se nato izogiba plačilu, je prevarant prodajalec?
Zanimivo. Morda prej nisem dovolj jasno napisal, ampak prodajalec ni silil kupca v nakup na ta način. Vsekakor bi prodajalec raje imel "gotove pare" v roki kakor pa nemiren spanec in na koncu opletanje s policijo in sodiščem.

Ne rečem da je v takem primeru prodajalec ravnal po pravilih in tudi ne zagovarjam Comtronove nedolžnosti (niti koga drugega).
Ampak če bom jaz pustil avto sredi ovinka v vasi in se boš ti neprivezan, alkoholiziran in z neprimerno hitrostjo, z neregistriranim avtom zaletel vame, kdo bo plačal večjo kazen?
Ok, morda boš našel luknjo v zakonu (v končni fazi lahko celo v izvedbi postopka-obravnave policistov) in boš še potegnil odškodnino s strani države, ampak ne zdaj zahajat v ekstreme.

Dopuščam ali določam, ni od mene odvisen razplet.

Razburjam pa se sigurno ne, saj sem 10 ali morda celo 20-letno kvoto razburjenja pokuril v nekaj letih dela s strankami v trgovini.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Brane2 ::

Zanimivo je, kako tiho je tu, ko kdo postavi kako strokovno vprašanje ( elektronika, matematika, tehnika nasploh) in kako "strokovnjaki" kar vzniknejo, ko gre za kako tematiko, ki naravno paše ob kriglu pira.

Deloma tudi po moji krivdi, res, zato se bom potrudil prekiniti vseskupaj, vsaj z moje strani.

Madmax:

Če prodajalec _na željo in obljubo kupca_ slednjemu izda robo na lepe oči, kupec pa se nato izogiba plačilu, je prevarant prodajalec?


Če s tem misliš na ta primer, potem to ni to. TU kupec ni dobil NIČESAR "na lepe oči", sicer mu ne bi bilo treba podpisovati pogodbe.

Vsekakor bi prodajalec raje imel "gotove pare" v roki kakor pa nemiren spanec in na koncu opletanje s policijo in sodiščem.


Vsekakor bi prodajalec še raje videl, da lahko od strank z zanimivimi fizičnimi atributi zahteva da mu ga povlečejo.

To da tega v danem primeru ni zahteval še ne pomeni da je tako nedolžen in bogaboječ ampak da mu položaj na trgu tega ne dovoljuje.

Očitno je pač ocenil, da teh mašin drugače ne bi prodal on ampak konkurenca.

Poelg tega ne vidim, kaj je tu rizik prodajalca. Kot vem, on dobi $$$ od banke, saj ima z njo sklenjeno posebno pogodbo prav v ta namen.

Banka se pa potem ukvarja s preganjanjem kupca.

Ampak če bom jaz pustil avto sredi ovinka v vasi in se boš ti neprivezan, alkoholiziran in z neprimerno hitrostjo, z neregistriranim avtom zaletel vame, kdo bo plačal večjo kazen?


Slaba primerjava. Kupec v tem primeru zelo verjetno ni storil še nič slabega- odvisno od klavzul v pogodbi seveda.
Ampak če je prodajalec zahteval spremembo pogodbe se da domnevati, da za stanje ne krivi kupca neposredno ampak neustreznost pogodbe.
Ja, kupec je mogoče spregledal, da mu tega ne trgajo z računa, kar mu vsaj jaz zlahka oprostim, ker sem osebno podobno nemaren. Denar, ki ga imam na računu, me ne boli.

Sedja je kupec obveščen o problemu in sedaj se ga bo lažje klicalo na odgovornost, če se bo preveč izmotaval- vsaj IMHO...
On the journey of life, I chose the psycho path.
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

pogodba o najemu in novi lastnik

Oddelek: Loža
373079 (1793) St235
»

Močna pritožba na trgovino Rolan - pazite se ga. (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Kaj kupiti
27359600 (32943) slitkx
»

Pravila igre-stanovanjski problem? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5913100 (10874) Aston_11
»

nov lastnik, star najemnik, ni pogodbe (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5310743 (9266) St235

Več podobnih tem