Forum » Loža » Carina
Carina
Temo vidijo: vsi
Okapi ::
Aliexpress ob naročilu že v naprej zakasira DDV in ga tudi odvede Sloveniji. Torej, pričakovali bi lahko, da v tem primeru dodatnih stroškov ne bo, saj carina gotovo vidi na pošiljki, da je gor kaka nalepka ali katerikoli "certifikat", da je DDV že plačan. Žal temu ni tako in teh 2,5€/4€ bo vseeno potrebno plačati:
Spoštovani, če je DDV že poravnan, mora prejemnik urediti predložitev dokumentov za izvedbo uvoznega postopka. Kar v primeru izbire neposrednega carinskega postopka pomeni strošek 2,5 EUR. Več na https://www.posta.si/landing/ukinitev-o...
Me prav zanima, kaj bo na to rekel veliki poznavalec uvoznih postopkov Samael.
8Bit ::
In so že komu carinili (izdelke z majhno vrednostjo) po novem?
Je res strošek samo 2,5€ za postopek in DDV na ceno izdelka? Je temu znesku potrebno dodati še poštnino od carine?
Je res strošek samo 2,5€ za postopek in DDV na ceno izdelka? Je temu znesku potrebno dodati še poštnino od carine?
s1m0n ::
Pri meni so zadnje stvari ( tudi iz USA ) šle skozi brez, da jih je carina pogledala... Verjetno nič drugo kot sreča :)
barakus ::
Meni sploh niso dostavili ničesar že en mesec, imam pa na poti ene 7 paketov manjše vrednosti (od 2 do 15 usd). :-(
Mare2 ::
Meni sploh niso dostavili ničesar že en mesec, imam pa na poti ene 7 paketov manjše vrednosti (od 2 do 15 usd). :-(
Na Aliexpresu lahko dobiš od prodajalca številko za sledenje.
Če je v formatu US01235678UZ, gre preko Uzbekistana.
https://parcelsapp.com/
http://bit.ly/Navodilo123 Podpora za N26 Mastercard za Slovenijo
barakus ::
Hja, dobim nekaj, ampak ne znam nic razbrat iz tega...
https://parcelsapp.com/en/tracking/RV56...
https://parcelsapp.com/en/tracking/RV56...
jocoj ::
Danes sem dobil SMS za postopek pri carinski pošti za 2,99$ vreden izdelek, naročen in odposlan 16.5.2021 iz Kitajske preko Uzbekistana. Da se jim da ukvarjati s takšnimi malenkostmi...
dirkac71 ::
Preko aliexpress naročam veliko drobnarij za v delavnico .. razne kable, skrčke, nastavke in ostale drobnarije, potrošni material. Izdelki so vrednosti 0.5€ - 3€ ponavadi, redko več. Pri meni bo v praksi to pomenilo da moram kupiti za dalj časa v enem kosu, saj tistih 2.5€ podre logiko (0.5€ za izdelek, 2.5€ za carino ..). Do sedaj sem plačal 3 izdelke: šestilo s nastavkom za svinčnik, šestilo brez nastavka ter blazinice za pod noge od stola. Izdelka 1€ in 2€, obakrat okoli 3€ odkupnine - v praksi po tej ceni dobim že v sloveniji izdelek pa še čakati mi ni treba. Je pa tako da ko kupujem kakšno stvar na aliexpress sproti vidim še nekaj kar rabim in na hitro še to kupim - da mi npr. ni treba iti v trgovino samo po neko malenkost in porabiti 1 uro da kupim blazinice za pod stol.
Jaz sicer ureditev podpiram - popolnoma jasno je, da je Azija nelojalna konkurenca evropskim podjetjem. Vendar bi želel da bi stvar bila predstavljena na ta način. Ne pa olepševalna na način, davek je treba plačati ... davek je procent od vrednosti pošiljke in ne more biti več kot sama vrednost izdelka - zame je carinska dajatev enako davku, konec koncev gre v isti žep, carina ni privatno podjetje. Torej 0.7€ izdelek in 2.8€ skupen strošek, to je 400% dajatev, tako ali drugače. Sem zdaj na hitro pogledal in oglobljen sem bil samo za izdelke naročene pred 1.7.2021. Me zanima kako se bo spremenilo za izdelke naročene po 1.7.2021, za katere je že aliexpress odvedel davek. Meni bi se zdelo pošteno da je gor to označeno in da carina drži prste stran od teh paketov. V kolikor pa bomo vseeno morali plačati teh 2.5€ DAVKA, se bo pač naročilo v bulk, da se stvar izide. Sicer mi ni jasno kako na carini uspejo obravnavati teh par miljonov paketov ki naj bi prišlo mesečno v Slovenijo.
Pravzaprav bolj kot davek me moti naslednje. V zadnjem mesecu sem dobil sms za vnos podatkov za mislim da 5 pošiljk, za vsako dobim neko sprejemno številko. Problem je, da mi aliexpress med naročili za nobeno od teh pošiljk ni našel nič pod tracking number. Zdaj .. večina teh drobnarij nima storitve tracking, sploh če gre za brezplačno poštnino. Ime pošiljatelja je ponavadi nek pjong čong, ki nima veze z imenom trgovine, ime blaga napišejo tudi prosto po prešernu kaj je notri ... znesek blaga in poštnine tudi ... in je včasih nemogoče najti podatke, da bi jih sploh posredoval. Vsakič napišem da naj odprejo pošiljko in mi povedo kaj je notri vendar ne dobim nazaj nobenega odgovora. Ima še kdo ta problem ?
Jaz sicer ureditev podpiram - popolnoma jasno je, da je Azija nelojalna konkurenca evropskim podjetjem. Vendar bi želel da bi stvar bila predstavljena na ta način. Ne pa olepševalna na način, davek je treba plačati ... davek je procent od vrednosti pošiljke in ne more biti več kot sama vrednost izdelka - zame je carinska dajatev enako davku, konec koncev gre v isti žep, carina ni privatno podjetje. Torej 0.7€ izdelek in 2.8€ skupen strošek, to je 400% dajatev, tako ali drugače. Sem zdaj na hitro pogledal in oglobljen sem bil samo za izdelke naročene pred 1.7.2021. Me zanima kako se bo spremenilo za izdelke naročene po 1.7.2021, za katere je že aliexpress odvedel davek. Meni bi se zdelo pošteno da je gor to označeno in da carina drži prste stran od teh paketov. V kolikor pa bomo vseeno morali plačati teh 2.5€ DAVKA, se bo pač naročilo v bulk, da se stvar izide. Sicer mi ni jasno kako na carini uspejo obravnavati teh par miljonov paketov ki naj bi prišlo mesečno v Slovenijo.
Pravzaprav bolj kot davek me moti naslednje. V zadnjem mesecu sem dobil sms za vnos podatkov za mislim da 5 pošiljk, za vsako dobim neko sprejemno številko. Problem je, da mi aliexpress med naročili za nobeno od teh pošiljk ni našel nič pod tracking number. Zdaj .. večina teh drobnarij nima storitve tracking, sploh če gre za brezplačno poštnino. Ime pošiljatelja je ponavadi nek pjong čong, ki nima veze z imenom trgovine, ime blaga napišejo tudi prosto po prešernu kaj je notri ... znesek blaga in poštnine tudi ... in je včasih nemogoče najti podatke, da bi jih sploh posredoval. Vsakič napišem da naj odprejo pošiljko in mi povedo kaj je notri vendar ne dobim nazaj nobenega odgovora. Ima še kdo ta problem ?
Danes sem dobil SMS za postopek pri carinski pošti za 2,99$ vreden izdelek, naročen in odposlan 16.5.2021 iz Kitajske preko Uzbekistana. Da se jim da ukvarjati s takšnimi malenkostmi...
Če se jim da? Saj bodo zaslužili 2,50 EUR od vsake pošiljke, pa četudi je vrednost pošiljke zgolj 50 centov.
Ta ureditev zagotovo ni pravilna. Strošek carinjenja naj ne bi presegal 50% vrednosti pošiljke. To bi nekako zneslo.
woman ::
Po novih pravilih sem do sedaj naročila pri AE in tudi dobila dve zadevi, brez zapletov in brez dodatnih stroškov.
DDV sem morala plačati ob naročilu, saj so ga Kitajci kar prišteli znesku. Menda oni plačajo DDV Sloveniji.
Zanimivo pa je, da sta obe pošiljki prišli prek EU države, ena preko Belgije in druga preko Madžarske.
Na ovitku oz. kuverti nisem nikjer opazila oznake, da je DDV bil plačan, čeprav mi je Kitajc, ko sem ga ob prvem naročilu za okoli 20 € vprašala, če na paket napišejo, da je VAT plačan, zatrdil, da napišejo.
DDV sem morala plačati ob naročilu, saj so ga Kitajci kar prišteli znesku. Menda oni plačajo DDV Sloveniji.
Zanimivo pa je, da sta obe pošiljki prišli prek EU države, ena preko Belgije in druga preko Madžarske.
Na ovitku oz. kuverti nisem nikjer opazila oznake, da je DDV bil plačan, čeprav mi je Kitajc, ko sem ga ob prvem naročilu za okoli 20 € vprašala, če na paket napišejo, da je VAT plačan, zatrdil, da napišejo.
blink ::
Seveda se jim da, večino dela itak ti opraviš (vnašanje podatkov v njihovo bazo in plačilo). Tile paketki so za njih zlata jama.
k3k3tz ::
...
AE ti da tracking number, ki se konča s CN in velja dokler pošiljka ne zapusti kitajske. AE večinoma tudi pove, kakšen TN pošiljka dobi po tem... vsaj za pošiljke, ki grejo naprej z UZ pošto.
Podatki, ki ti jih pošlje pošta, so z OCR prebrani s pošiljke. Če v portal pravilno vpišeš/prepišeš podatke z računa, ti bo pošta zaračunala 2,5€ in verjetno boš pošiljko dobil v roku 1 tedna.
Ker je že portal narejen hudo nerodno, večina ljudi pa funkcionalno nepismenih ali pa še vedno poizkušajo "goljufati", so podatki velikokrat napačni. Takoj, ko mora uslužbenec pošte popravljati vnešene podatke, pa ne gre več za neposredno zastopanje in tarifa se poviša. Če hočeš, da na pošti pogledajo v tvoj "paket", bo to kot prvo dražje, kot drugo bo pa zavleklo postopek za vsaj nekaj dni, ker nimajo časa iskat tvojga paketka med 15 - 20k čakajočimi na obdelavo.
Zdaj dobivam praktično 3 sms obvestila od carina na dan. Vse od teh drobnarij ki jih rabim za v delavnico, potrošna roba, razni nastavki, kabli, konektorji, svedri, žagice. In najhuje je da zdaj niti nimam načina da ugotovim kaj je kaj, da bi pač prevzel tisto kar je vredno nad 3 eure, ostalo pa pustil.
Še enkrat, vse kar dobim od aliexpress je tracking number. Od Carine dobim sprejemno številko. Kako hudiča naj jaz zdaj med 30 naročili najdem ustrezno glede na to da nikjer ni napisanega imena trgovine, blago in vrednost pa pišejo kar nekaj v 3 dni. Ravnokar poskušam najti kaj hudiča je "repair material". Vse tole skupaj je bilo hudo nepremišljeno z več strani. Predvsem če bi vnaprej vedel kakšno sranje bo, bi precej drugače naročal. Ni mi tudi jasno od kje imajo na carini naenkrat dovolj kadra da vse te pošiljke pregledajo. Gledar sem 3 zaporedne sms-e dobil ob 22:30 !!
Še enkrat, vse kar dobim od aliexpress je tracking number. Od Carine dobim sprejemno številko. Kako hudiča naj jaz zdaj med 30 naročili najdem ustrezno glede na to da nikjer ni napisanega imena trgovine, blago in vrednost pa pišejo kar nekaj v 3 dni. Ravnokar poskušam najti kaj hudiča je "repair material". Vse tole skupaj je bilo hudo nepremišljeno z več strani. Predvsem če bi vnaprej vedel kakšno sranje bo, bi precej drugače naročal. Ni mi tudi jasno od kje imajo na carini naenkrat dovolj kadra da vse te pošiljke pregledajo. Gledar sem 3 zaporedne sms-e dobil ob 22:30 !!
https://parcelsapp.com/en/tracking/S000...
Sem tole našel vmes, tukaj upam da vsaj za nekatere pošiljke dobim podatke. Je pa skrajno nesramno da se moram s tem ukvarjati. Še enkrat. Če bi radi ekonomsko zjebali kitajsko, sem takoj za. Samo naj to lepo povedo in bom pač naročal iz Indije. Ne pa da mi na vprašanje glede davka reče, ne, če ste na aliexpress plačali potem vam mi ne zaračunamo davka. A bejž no, kaj pa je 3€ odkupnine ? Aa to pa ni davek, to je pa carinsko poslovanje. Glej, državno podjetje. Ista vreča. Meni je čisto vseeno kako se temu reče, to je pač davek, tako ali drugače. In skrajno nesramno da stvar ni % ampak fiksno. In zdaj imamo norost ko je kolega neke par 100€ vredne stvari naročil in je dobil brez da bi mu carina ustavila, meni pa ustavljajo paketke po 0.4€. Res. Govno.
Sem tole našel vmes, tukaj upam da vsaj za nekatere pošiljke dobim podatke. Je pa skrajno nesramno da se moram s tem ukvarjati. Še enkrat. Če bi radi ekonomsko zjebali kitajsko, sem takoj za. Samo naj to lepo povedo in bom pač naročal iz Indije. Ne pa da mi na vprašanje glede davka reče, ne, če ste na aliexpress plačali potem vam mi ne zaračunamo davka. A bejž no, kaj pa je 3€ odkupnine ? Aa to pa ni davek, to je pa carinsko poslovanje. Glej, državno podjetje. Ista vreča. Meni je čisto vseeno kako se temu reče, to je pač davek, tako ali drugače. In skrajno nesramno da stvar ni % ampak fiksno. In zdaj imamo norost ko je kolega neke par 100€ vredne stvari naročil in je dobil brez da bi mu carina ustavila, meni pa ustavljajo paketke po 0.4€. Res. Govno.
Še enkrat...
Sprejemna številka = tracking number. Spremembo iz CN v kaj drugega ti pove AE, pa tudi 17track.
Podatke dobiš od Pošte, ne carine. Dobiš podatke, ki so napisani na pošiljki.
Stroške ti zaračuna Pošta, ne carina. Če boš naročil iz Indije, bo postopek enak.
Stroškov Pošte ne plačaš, če ima pošiljka IOSS številko... na pošiljki ali na računu.
Pošiljk ne ustavlja carina, ampak Pošta, ker jih MORA.
To, da je nekdo dobil pošiljko ne da bi plačal davek... se zgodi. V zadnjem času zaradi malomarnosti/napake na NL in BE poštah.
Carinsko poslovanje plačaš z davki in prispevki in je v teh postopkih "brezplačno"... plačaš izključno usluge Pošte in davek.
edit: to, kar si prilepil zgoraj, ni veljaven mednarodni tracking number
Sprejemna številka = tracking number. Spremembo iz CN v kaj drugega ti pove AE, pa tudi 17track.
Podatke dobiš od Pošte, ne carine. Dobiš podatke, ki so napisani na pošiljki.
Stroške ti zaračuna Pošta, ne carina. Če boš naročil iz Indije, bo postopek enak.
Stroškov Pošte ne plačaš, če ima pošiljka IOSS številko... na pošiljki ali na računu.
Pošiljk ne ustavlja carina, ampak Pošta, ker jih MORA.
To, da je nekdo dobil pošiljko ne da bi plačal davek... se zgodi. V zadnjem času zaradi malomarnosti/napake na NL in BE poštah.
Carinsko poslovanje plačaš z davki in prispevki in je v teh postopkih "brezplačno"... plačaš izključno usluge Pošte in davek.
edit: to, kar si prilepil zgoraj, ni veljaven mednarodni tracking number
Zgodovina sprememb…
- spremenil: k3k3tz ()
Ravnokar naletel na eno uvozno številko ki jo sicer tista stran najde, vendar mi ne da nobene druge cifre. Aliexpress pa mi pod to cifro nič ne pokaže. Še kakšna druga možnost ?
CiClon ::
Carina - ki je del FURS - ti ne obračuna 2,5 €.
Seveda placas, ker moras izbrati carinsko zastopanje. In ko jim das dokumente z IOSS stevilko na portal uvoz-izvoz, ti nabijejo se DDV ceprav je bil ze obracunan in placan pri nakupu.
Fer bi bilo da ne bi nic zaracunali ce je vrednost paketa manj kot 150 eur in je bil DDV ze placan v tujini. Zraven pa bi morali dati se opravicilo, ker so za brezveze tratili tvoj cas.
darkolord ::
Ne, ampak imam izbiro in jasno da ne bom žvečilke pri njih kupoval. Kako točno pa naj pošiljke mimo njih spravim v Slovenijo ? S podmornico ? Noben jih ni prosil da se dotikajo mojih stvari, razen toliko da jo predajo poštarju in mi jo domov dostavijo. In zakaj točno zdaj plačam davek na aliexpress in namesto da bi bila gor ena koda, ki bi jo skenirali in videli da sem plačal in me pustili pri miru, moram zdaj jaz njim za vsako malenkost dokazovat da sem plačal davek na koncu pa za to da sem jaz svoj čas porabil še njim plačam ? Res je to krasno, miljon ljudi ilegalno pride brez težav not, noben ne trzne. Droga se not vozi v tovornjakih, noben ne trzne. Jaz za 2 eura naročim nastavek za dremel in se aktivira "specialna enota" na pošti.
Mi je žal da moram to reči ampak upam da se kitajci, ki mi res niso blazno blizu, domislijo kako zaobiti to neumnost, da bo šla mimo teh "stroškov obravnave".
Takoj ko sem videl plačevanje VAT na aliexpress sem vedel da je to eno težko sranje. Ker mi je bilo popolnoma jasno da bo pri nas vse neurejeno. Res me zanima, kakšen je torej namen da na aliexpress plačam davek ? Če mi potem carina ustavi paket kjer moram dokazovati da sem plačal ? Paket mi bo tako ali tako z odkupnino poslala da jim pokrijem teh 2.5€. A ni potem lažje, da namesto aliexpress samo oni poleg 2.5€ še davek dodajo v odkupnino ?
Mi je žal da moram to reči ampak upam da se kitajci, ki mi res niso blazno blizu, domislijo kako zaobiti to neumnost, da bo šla mimo teh "stroškov obravnave".
Takoj ko sem videl plačevanje VAT na aliexpress sem vedel da je to eno težko sranje. Ker mi je bilo popolnoma jasno da bo pri nas vse neurejeno. Res me zanima, kakšen je torej namen da na aliexpress plačam davek ? Če mi potem carina ustavi paket kjer moram dokazovati da sem plačal ? Paket mi bo tako ali tako z odkupnino poslala da jim pokrijem teh 2.5€. A ni potem lažje, da namesto aliexpress samo oni poleg 2.5€ še davek dodajo v odkupnino ?
UganiKdo ::
Kako točno pa naj pošiljke mimo njih spravim v Slovenijo ?
DHL, UPS, 1001 špedicija v luki koper...
Noben jih ni prosil da se dotikajo mojih stvari,
seveda si jih, s tem ko uvažaš izdelek v EU.
fikus_ ::
Kot (mali) uvoznik si zavezan isti zakonodaji (z nekaj prilagoditvami), kot veliki uvozniki. Če ti ni všeč, se boš prilagodil (in se ne neproduktivno razburjal tukaj).
Zgleda, da si navajen na poceni kitajsko robo, ki si jo kupoval brez carine in DDV.
Zgleda, da si navajen na poceni kitajsko robo, ki si jo kupoval brez carine in DDV.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Seveda placas, ker moras izbrati carinsko zastopanje. In ko jim das dokumente z IOSS stevilko na portal uvoz-izvoz, ti nabijejo se DDV ceprav je bil ze obracunan in placan pri nakupu.
Fer bi bilo da ne bi nic zaracunali ce je vrednost paketa manj kot 150 eur in je bil DDV ze placan v tujini. Zraven pa bi morali dati se opravicilo, ker so za brezveze tratili tvoj cas.
Še zadnjič. VSAKA pošiljka, ki pride iz 3. držav je predmet carinskega postopka, ki pač ne obsega samo pobiranja DDV. Če mora pošta tvojo pošiljko iz kakršnih koli razlogov predložiti carini v postopek se zna zgoditi, da boš moral POŠTI to uslugo plačati, četudi si DDV že plačal.
Če ima pošiljka veljaven IOSS status, zanjo ne bi smel plačati DDV in vedno lahko napišeš mail na službo za pritožbe, ki deluje kar hitro.
Ne, ampak imam izbiro in jasno da ne bom žvečilke pri njih kupoval. Kako točno pa naj pošiljke mimo njih spravim v Slovenijo ? S podmornico ? Noben jih ni prosil da se dotikajo mojih stvari, razen toliko da jo predajo poštarju in mi jo domov dostavijo. In zakaj točno zdaj plačam davek na aliexpress in namesto da bi bila gor ena koda, ki bi jo skenirali in videli da sem plačal in me pustili pri miru, moram zdaj jaz njim za vsako malenkost dokazovat da sem plačal davek na koncu pa za to da sem jaz svoj čas porabil še njim plačam ? Res je to krasno, miljon ljudi ilegalno pride brez težav not, noben ne trzne. Droga se not vozi v tovornjakih, noben ne trzne. Jaz za 2 eura naročim nastavek za dremel in se aktivira "specialna enota" na pošti.
Če imaš čas naročati velike količine majhnih paketkov, potem si pač vzemi čas še za reševanje uvoznih postopkov. In ne, verjemi, da se posebej s tvojimi paketki nihče nima časa ukvarjati. Lahko se ti pa zgodi, da se bo zaradi velikega števila paketkov na isto ime/naslov, kje dvignila kakšna rdeča zastavica in bo carinski postopek malo daljši.
Še zadnjič. VSAKA pošiljka, ki pride iz 3. držav je predmet carinskega postopka, ki pač ne obsega samo pobiranja DDV. Če mora pošta tvojo pošiljko iz kakršnih koli razlogov predložiti carini v postopek se zna zgoditi, da boš moral POŠTI to uslugo plačati, četudi si DDV že plačal.
Če ima pošiljka veljaven IOSS status, zanjo ne bi smel plačati DDV in vedno lahko napišeš mail na službo za pritožbe, ki deluje kar hitro.
Ce placam carinski postopek in predlozim dokaz o placanem DDV in IOSS stevilki je njihova naloga da zadevo izpeljejo zakonito in korektno, ne pa da zabijam svoj cas in energijo da se ukvarjam se z reklamacijo na njihovo slamparijo. In to ni osamljen primer ampak sistematicna praksa po 1.7.2021
Šlamparija ni njihova ampak od pošiljatelja, ki pač ni vpisal pravih IOSS podatkov v najavo pošiljke. Ne boš verjel, tud kitajski trgovci probajo goljufati, ker ste jih vi navadili, da je ok, če pošiljajo fake podatke. Z jamranjem in razburjanjem tukajle pač ne boš dosegel veliko.
Kaj je njihova naloga, povejo zakoni in predpisi in če misliš, da jih kršijo... imamo tudi za to institucije. Je pa na vsakem obvestilu napisana tudi pravna podlaga, tako da kar veselo na delo.
Kaj je njihova naloga, povejo zakoni in predpisi in če misliš, da jih kršijo... imamo tudi za to institucije. Je pa na vsakem obvestilu napisana tudi pravna podlaga, tako da kar veselo na delo.
Šlamparija ni njihova ampak od pošiljatelja, ki pač ni vpisal pravih IOSS podatkov v najavo pošiljke. Ne boš verjel, tud kitajski trgovci probajo goljufati, ker ste jih vi navadili, da je ok, če pošiljajo fake podatke. Z jamranjem in razburjanjem tukajle pač ne boš dosegel veliko.
k3k3tz, a ti moraš na vsako vprašanj odgovorit?
Tvoji odgovori so namreč pomilovanja vredni. Hvala, ker se boš včasih vzdržal. :)
Mare... o točno teh stvareh pač vem veliko več, kot vi vsi skupaj. Tko da zadrži svoje infantilne komentarje zase, ker si že dokazal, da nimaš pojma o čem govoriš.
Aja, pa vprašanja, razen retoričnih, večinoma rabijo odgovor. To si se verjetno naučil v 5. razredu OŠ.
Aja, pa vprašanja, razen retoričnih, večinoma rabijo odgovor. To si se verjetno naučil v 5. razredu OŠ.
Zgodovina sprememb…
Ne bo držalo. En moj primer:
- vrednost paketa < 10 eur
- nakup preko Ebay Nemčija (EU podjetje, IOSS številka, plačan DDV po stopnji 22% ki velja v Sloveniji)
- prodajalec iz USA
- poslano v EU preko Švedske
- origin of goods: USA
Na portal uvoz-izvoz dostavljen dokument Ebay Nemčija z vsemi podatki (IOSS, cena, DDV, kupec, prodajalec... itd.), zaračunanih 2,5 eur za neposredni carinski postopek in ponovno zaračunan DDV (dvojno obdavčevanje). Torej, kje je tukaj šlamparija pošiljatelja in fake podatki?
Primeri so različni, zato pa je pomembno da jih delimo in se iz tega kaj naučimo za v prihodnje.
Boš moral kar sam ugotoviti, kje je problem. Lahko da pošiljatel ni plačal DDV, lahko je plačal, pa napačno prijavil na pošiljki, lahko so pri nas na pošti kaj spregledali....
Recimo en tak preprost način, da prodajalec malo več zasluži, je, da DDV zaračuna, ampak ga ne plača. Pri čemer računa, da bo nekaj takih pošiljk vseeno prišlo brez problema do kupca, ker bo naša Pošta spregledala, da DDV ni plačan.
Pri pošiljkah, ki ne "pridejo skozi", je pa odvisno od kupca. Nekaj se jih mogoče sploh ne bo pritožilo (dodaten zaslužek za prodajalca), tistim, ki se pritožijo, pa pač vrne DDV.
Pri pošiljkah, ki ne "pridejo skozi", je pa odvisno od kupca. Nekaj se jih mogoče sploh ne bo pritožilo (dodaten zaslužek za prodajalca), tistim, ki se pritožijo, pa pač vrne DDV.
destroyer2k ::
Boš moral kar sam ugotoviti, kje je problem. Lahko da pošiljatel ni plačal DDV, lahko je plačal, pa napačno prijavil na pošiljki, lahko so pri nas na pošti kaj spregledali....
Brez skrbi, da je Ebay Nemčija nakazal DDV nemškemu Finanzamt :) Nima prodajalec iz USA nobene veze s tem.
Če ti ni problem a lahko pokažeš račun od prodajalca? Ker če je res odvedel davek, potem po pravilih ebay, ti more prodajalec dati račun kjer je davek napisan.
destroyer2k je izjavil:
Brez skrbi, da je Ebay Nemčija nakazal DDV nemškemu Finanzamt :) Nima prodajalec iz USA nobene veze s tem.
Če ti ni problem a lahko pokažeš račun od prodajalca? Ker če je res odvedel davek, potem po pravilih ebay, ti more prodajalec dati račun kjer je davek napisan.
V tem primeru je Ebay Nemčija avtomatsko odvedel DDV, ne prodajalec.
"VAT collected by eBay on this transaction based on applicable laws."
Starting 1 July 2021, eBay will be required to collect VAT on certain orders delivered to EU addresses."
destroyer2k ::
blink
Iz ebay pravilnika:
To do this you will either have to register for VAT in each of the EU countries where you make sales, or use the EU VAT One Stop Shop.
Torej še vedno ni pogoj da je paket pravilno narejen.
Iz ebay pravilnika:
To do this you will either have to register for VAT in each of the EU countries where you make sales, or use the EU VAT One Stop Shop.
destroyer2k je izjavil:
blink
Iz ebay pravilnika:
Tole glej - zaračunavanje DDV se prenese od prodajalca na tržnico (Ebay). Spodaj, točka 1.
https://www.ebay.com/help/selling/selli...
"From 1 July 2021, the EU will implement legislation which shifts the responsibility for collecting VAT for online purchases from sellers to marketplaces such as eBay in certain circumstances."
eBay is obliged to collect VAT on goods sold through eBay to EU customers in the following circumstances:
1. Goods imported into the EU, with a parcel value of up to EUR 150. Note that there is no longer a VAT exemption for small consignments up to EUR 22
2. Goods of any value sold by a non-EU seller and shipped from inventory stored in the EU. Sellers may still have EU VAT obligations and should consult their tax advisors for further information
destroyer2k je izjavil:
blink
A ni tvoja pošiljka bila iz USA, kar pomeni da moreš gledati 2. točko.
Še najbolje je gledati spodnjo tabelo, kjer so predstavljeni vsi primeri kdaj je Ebay odgovoren za pobiranje DDV-ja in kdaj ne. Pošiljka je bila iz USA.
1. The EU changes at a glance (klikneš na +): https://www.ebay.com/help/selling/selli...
2. Tabela: 5. Overview: When eBay is responsible for EU VAT
3. Ker kot kupec nimam svoje identifikacijske številke za namene DDV, ga pobere Ebay:
Seller location: Outside EU
Consignment value: Up to EUR 150
Item location at the time of sale: Outside EU
eBay to collect VAT: Yes (if the buyer does not have a validated VAT identification number)*
*If a buyer has a valid VAT registration number on account, eBay will not collect VAT.
Ales ::
Ne bo držalo. En moj primer:
- vrednost paketa < 10 eur
- nakup preko Ebay Nemčija (EU podjetje, IOSS številka, plačan DDV po stopnji 22% ki velja v Sloveniji)
- prodajalec iz USA
- poslano v EU preko Švedske
- origin of goods: USA
Na portal uvoz-izvoz dostavljen dokument Ebay Nemčija z vsemi podatki (IOSS, cena, DDV, kupec, prodajalec... itd.), zaračunanih 2,5 eur za neposredni carinski postopek in ponovno zaračunan DDV (dvojno obdavčevanje). Torej, kje je tukaj šlamparija pošiljatelja in fake podatki?
Primeri so različni, zato pa je pomembno da jih delimo in se iz tega kaj naučimo za v prihodnje.
Na žalost, je bilo na pošti kar nekaj problemov s prepoznavanjem IOSS pošiljk z e-Bay-a, pa tudi Etsy-ja, ker ne na računu, ne na paketu ni bilo IOSS številke, z računa je bilo pa jasno razvidno, da je bil davek plačan. V tem primeru se osnova za dajatve zmanjša za že plačan davek in potem po ne vem kakšnem ključu plačaš davek še enkrat. Bojda je treba v teh primerih davek zahtevati nazaj od prodajalca, ker ni dostavil podatkov o že plačanem davku. Zadeva je na meji med nedorečenostjo postopkov in šlamparijo.
darkolord ::
IOSS številka se, kolikor vem, sicer posreduje elektronsko, tako da ni treba, da je na paketu.
Ni treba, ampak v večini primerov pač je... na paketu ali pa na računu. Za dodatno kontrolo pomoje, kot so ble tiste rumene nalepke, da lahko že od daleč vidiš kam paše :)
edit: pri eBay-u in Etsy-ju je verjetno problem to, da sta sicer oba prijavljena v IOSS sistem, vendar nista pošiljatelja in ne moreta poslati podatkov o pošiljki.
edit: pri eBay-u in Etsy-ju je verjetno problem to, da sta sicer oba prijavljena v IOSS sistem, vendar nista pošiljatelja in ne moreta poslati podatkov o pošiljki.
Zgodovina sprememb…
Ni treba, ampak v večini primerov pač je... na paketu ali pa na računu. Za dodatno kontrolo pomoje, kot so ble tiste rumene nalepke, da lahko že od daleč vidiš kam paše :)
Nekaj bom nabavil iz Ebaya iz UK. Kako je najbolje, da bo upoštevan že plačan DDV? Ali moram prodajalcu izrecno reči, da na paket napiše IOSS številko Ebay-a? Pri paketu iz USA sem poslal carinski pošti dokazila o nakupu in so ponovno zaračunali DDV. Ne vem ali sploh pogledajo dokazila ali ne.
Če trgovec ne ponuja možnosti plačila DDV, mu itak ne moreš nič pomagati. Najbolje je, da lepo DDV plačaš pri nas. Pač dodaš še 2,5 evra, in to je to. Se izogneš vsem možnim zapletom. Samo pazi, da ti ne bo zaračuanl britanskega DDV, ki je privzeto vključen v ceno.
SeMiNeSanja ::
Sem ravnokar v prvem 'postopku po nevem sistemu'... zadnjič prejel po pošti obvestilo o pošiljki (očitno niso imeli moje telefonske, ker niso poslali na SMS?). Dobil neko 'oznako pošiljke', UU123456789CN in nekakšno začasno geslo za njihov portal.
Podatek vneseš in ti prezentirajo dodatne podatke - kateri pa se v ničemer ne ujemajo z podatki, katere imaš ti!
Vrednost pošiljke, ki si jo plačal (z DDV obračunanim s strani AE) je podana v USD - ti pa si plačal v EUR. Po katerem tečaju naj zdaj to preračunaš, da boš po vrednosti ugotovil za katero od pričakovanih pošiljk se gre, če se tracking number ne ujema z poštno 'oznako pošiljke'. Ne vem, kje ste vi pobrali 'prevod' AE tracking številk v naše poštne 'oznake'. Meni tega podatke ne poda noben tracking portal (vse pošiljke gredo preko 'Cainiao Super Economy')
Dodatno, se ime pošiljatelja ne ujema z nobeno od AE trgovin, od katerih pričakuješ neko blago. Njihov opis blaga na portalu pa je zgolj 'KABEL'.... vraga- kakšen KABEL? Imam naročen nek USB kabel, ki pa se vrednostno ne ujema... Drugi 'Kabel', ki bi vrednostno bil 'tam nekje', pa je nekakšen varovalni 'kabel', ki drži pokrovček od goriva pri avtu. A hudir, ko ne moreš biti 100%, da je res to 'tisto', kar je v pošiljki.
Toda glede na to, da je bil 22% DDV že obračunan s strani AE, sploh ne vem, kaj še komplicirajo pri pošiljki, katere vrednost je skupaj z poštnino in DDV 1,71€ !!!
Resnično upam, da so to zgolj 'otroške bolezni' postopka, pa da so tudi poštarji malo 'zmedeni' s temi novostmi, ter da se bodo te zadeve v bližnji prihodnosti malo bolje uredile. Nenazadnje nam zato AE že ob nakupu zaračuna DDV, da bi se poenostavilo postopke.
AE je do zdaj DDV prištel šele kasneje, ko si šel na plačilo blaga, zdaj pa očitno že pri brskanju kaže vrednosti s prištetim DDV. Škoda, da v vrednost ne prištejejo še stroška poštnine, tako kot to imaš na Ebay...
Če se torej prodajalci prilagajajo, potem pričakujem, da se bo tudi pošta.
Če pa mi bodo slučajno dvojno zaračunali DDV, potem bo zagotovo odprl dispute in zahteval denar nazaj od prodajalca.
Kar me edino še moti - zgoraj ste omenjali IOSS številko. AE ti omogoča, da si zelo lepo izpišeš račun za naročilo. Ta račun zelo lepo prikazuje vrednost blaga, poštnino in DDV, ki so ti ga zaračunali. Toda na nobenem računu ni nobene IOSS številke! Stavim, da bi marsikaj poenostavili, če bi te številke natisnili tudi na račun.
Vsekakor je trenutni sistem daleč od optimalnega.
Podatek vneseš in ti prezentirajo dodatne podatke - kateri pa se v ničemer ne ujemajo z podatki, katere imaš ti!
Vrednost pošiljke, ki si jo plačal (z DDV obračunanim s strani AE) je podana v USD - ti pa si plačal v EUR. Po katerem tečaju naj zdaj to preračunaš, da boš po vrednosti ugotovil za katero od pričakovanih pošiljk se gre, če se tracking number ne ujema z poštno 'oznako pošiljke'. Ne vem, kje ste vi pobrali 'prevod' AE tracking številk v naše poštne 'oznake'. Meni tega podatke ne poda noben tracking portal (vse pošiljke gredo preko 'Cainiao Super Economy')
Dodatno, se ime pošiljatelja ne ujema z nobeno od AE trgovin, od katerih pričakuješ neko blago. Njihov opis blaga na portalu pa je zgolj 'KABEL'.... vraga- kakšen KABEL? Imam naročen nek USB kabel, ki pa se vrednostno ne ujema... Drugi 'Kabel', ki bi vrednostno bil 'tam nekje', pa je nekakšen varovalni 'kabel', ki drži pokrovček od goriva pri avtu. A hudir, ko ne moreš biti 100%, da je res to 'tisto', kar je v pošiljki.
Toda glede na to, da je bil 22% DDV že obračunan s strani AE, sploh ne vem, kaj še komplicirajo pri pošiljki, katere vrednost je skupaj z poštnino in DDV 1,71€ !!!
Resnično upam, da so to zgolj 'otroške bolezni' postopka, pa da so tudi poštarji malo 'zmedeni' s temi novostmi, ter da se bodo te zadeve v bližnji prihodnosti malo bolje uredile. Nenazadnje nam zato AE že ob nakupu zaračuna DDV, da bi se poenostavilo postopke.
AE je do zdaj DDV prištel šele kasneje, ko si šel na plačilo blaga, zdaj pa očitno že pri brskanju kaže vrednosti s prištetim DDV. Škoda, da v vrednost ne prištejejo še stroška poštnine, tako kot to imaš na Ebay...
Če se torej prodajalci prilagajajo, potem pričakujem, da se bo tudi pošta.
Če pa mi bodo slučajno dvojno zaračunali DDV, potem bo zagotovo odprl dispute in zahteval denar nazaj od prodajalca.
Kar me edino še moti - zgoraj ste omenjali IOSS številko. AE ti omogoča, da si zelo lepo izpišeš račun za naročilo. Ta račun zelo lepo prikazuje vrednost blaga, poštnino in DDV, ki so ti ga zaračunali. Toda na nobenem računu ni nobene IOSS številke! Stavim, da bi marsikaj poenostavili, če bi te številke natisnili tudi na račun.
Vsekakor je trenutni sistem daleč od optimalnega.
Pričujoče sporočilo je (lahko) oglasno sporočilo
- četudi na prvi pogled ni prepoznavno kot tako.
(Zdaj me pa obtožite prikritega oglaševanja, če morete!)
- četudi na prvi pogled ni prepoznavno kot tako.
(Zdaj me pa obtožite prikritega oglaševanja, če morete!)
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Naročanje preko Aliexpress (strani: 1 2 3 4 … 194 195 196 197 )Oddelek: Loža | 1770395 (1998) | Pegart |
» | Kaj se zadnje čase dogaja s carino? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 27333 (3164) | fikus_ |
» | Pošta Slovenija - Carina in nateg (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 23040 (3155) | Legon |
» | Carinska pošta (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Loža | 103984 (58845) | Mare2 |
» | Kako carina ve vrednost izdelka? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 32732 (29300) | Fritz |