Forum » Loža » Carina
Carina
Temo vidijo: vsi
bastyani ::
Update:
nekateri pravijo, da "Daleč preveč kompliciram" pa "da plačaš in dobiš in je to to"... mogoče je res ja, ampak... Stvari očitno le niso tako "straightforward".
(govorim za primer podjetja, ne fizične osebe)
Po dodatnem poizvedovanju na web-u sem našel tole:
https://pages.ebay.co.uk/shipping/globa...
Člen 4 a. - Eligibility:
Non-Commercial Use.
Any GSP Item that you purchase must be for the personal use or consumption of the designated recipient and not for commercial resale purposes. In addition, if you reside in a member state of the European Union (other than the United Kingdom) and are importing the GSP Item from the United States, your purchase of the GSP Item must be for non-business purposes. In the European Union, import VAT incurred on the purchase of goods for non-business purposes cannot be reclaimed or recovered by the Buyer.
Kar pomeni za osebno uorabo, plus vse kar je plačano DDV-ja ne moreš več "odbit" ker verjetno ne dobiš nobenega uradnega računa na davčno številko.
Klical na carinsko pošto - zelo prijazno so razložili, da če gre preko GSP-ja gre s kurirjem in mimo njih (če so vse pristojbine poravnane).
V tem primeru si DDV obrišeš pod nosom. Priporočajo da gre preko pošte, z deklarirano vrednostjo, pride k njim, pripravijo in mi pošljejo papirje,
plačam/poravnam pristojbine in dobim paket. Kasneje dam račun noter in odbijem DDV. Tako kot sem v preteklosti tudi že delal.
Pravijo še, da ni razlike med rabljenim izdelkom in novim - v vsakem primeru če pride iz UK, se obdavči in ocarini (oz. glede na vrednost seveda).
Se bom probal dogovorit s prodajalcem za to opcijo (če bo možno).
Upam, da pride komu prav.
nekateri pravijo, da "Daleč preveč kompliciram" pa "da plačaš in dobiš in je to to"... mogoče je res ja, ampak... Stvari očitno le niso tako "straightforward".
(govorim za primer podjetja, ne fizične osebe)
Po dodatnem poizvedovanju na web-u sem našel tole:
https://pages.ebay.co.uk/shipping/globa...
Člen 4 a. - Eligibility:
Non-Commercial Use.
Any GSP Item that you purchase must be for the personal use or consumption of the designated recipient and not for commercial resale purposes. In addition, if you reside in a member state of the European Union (other than the United Kingdom) and are importing the GSP Item from the United States, your purchase of the GSP Item must be for non-business purposes. In the European Union, import VAT incurred on the purchase of goods for non-business purposes cannot be reclaimed or recovered by the Buyer.
Kar pomeni za osebno uorabo, plus vse kar je plačano DDV-ja ne moreš več "odbit" ker verjetno ne dobiš nobenega uradnega računa na davčno številko.
Klical na carinsko pošto - zelo prijazno so razložili, da če gre preko GSP-ja gre s kurirjem in mimo njih (če so vse pristojbine poravnane).
V tem primeru si DDV obrišeš pod nosom. Priporočajo da gre preko pošte, z deklarirano vrednostjo, pride k njim, pripravijo in mi pošljejo papirje,
plačam/poravnam pristojbine in dobim paket. Kasneje dam račun noter in odbijem DDV. Tako kot sem v preteklosti tudi že delal.
Pravijo še, da ni razlike med rabljenim izdelkom in novim - v vsakem primeru če pride iz UK, se obdavči in ocarini (oz. glede na vrednost seveda).
Se bom probal dogovorit s prodajalcem za to opcijo (če bo možno).
Upam, da pride komu prav.
lolipop2 ::
Sej, če kupuješ za podjetje, je potem smiselno imet tudi business ebay račun. Verjetno je tam drugače, kot na osebnem ebay računu
d4vid ::
Znanec iz Rusije mi je poslal paket, ki se bo najverjetneje ustavil na carini. Gre se za 70€ vredno zadevo, za katero nimam računa. Bo to šlo skozi carino?
Ales ::
Znanec iz Rusije mi je poslal paket, ki se bo najverjetneje ustavil na carini. Gre se za 70€ vredno zadevo, za katero nimam računa. Bo to šlo skozi carino?
Šlo bo, razen če ti je poslal Kalašnjikov. Vprašanje je samo, ali boš plačal še DDV in na katero vrednost. To pa sam boh ve. Počak, pa boš vidu, ali bo šlo mimo pregleda ali ne...
To glede računa je pa tako - če bo šlo v postopek, te bodo vprašali koliko je vredno. Če se ne bodo strinjali s tvojo oceno/dokazilom, bodo presodili sami.
Ti pošilja fizična oseba?
UganiKdo ::
ne razumem kaj bluzijo o tem da bo karkoli bolj zapeleteno. Večji prodajalci (amazon, ebay, aliexrpess...) imajo tako ali tako že v pripravi (večijnoma tudi uporabi) sisteme za zaračunavanje DDV, pri vsem ostalem bo pa enako kot dosedaj, samo da izdelki do 22 EUR ne bodo več oproščeni in boš že v naprej vedel, da te čaka doplačilo.
Okapi ::
Je pa treba biti previden pri uvozu izdelkov, ki imajo pri nas znižano stopnjo DDV 9,5%. Konkreten primer - očala z dioptrijo. Večina teh špediterskih uvoznikov tega ne ve, oziroma se jim ne ljubi preverjati, in udarijo 22% na vse. Našim carinikom je pa tudi vseeno, če špediter prijavi 22%, zaračunajo 22%. Sploh, če špediter ne napše, da so v paketu sončna očala z dioptrijo, ampak napiše samo sončna očala.
harvey ::
https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/sple...
Veliki trgovci bodo to hitro vzpostavili, mali pa pa kot mali bodo v nekem smislu nasrkali.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------
------
FoxKnox ::
Veliki trgovci bodo to hitro vzpostavili, mali pa pa kot mali bodo v nekem smislu nasrkali.
Pa saj je čisto enostavno.
Aliexpress na portalu ali v aplikaciji doda na Checkout, tam kjer vpišeš plačilno metodo in kodo za popust, dodatno vrstico obračun ddv in glede na državo kupca to obračuna pri plačilu.Naši pošti pa pošlješ ob uvozu print screen te strani in voila.
Ampak je treba komplicirat....
kixs ::
Ves kako ima to urejeno eBay za Avstralce/Norvezane... ko placas imas dodano postavko za lokalni DDV, nato se doda stevilka tega racuna v tvoj naslov - pod ime priimek. Carina potem vidi to stevilko in lahko preveri v sistemu. Mora pa biti to povezano. Tako bo verjetno za vse, ko enkrat dobro zalaufa.
Aliexpress na portalu ali v aplikaciji doda na Checkout, tam kjer vpišeš plačilno metodo in kodo za popust, dodatno vrstico obračun ddv in glede na državo kupca to obračuna pri plačilu.Naši pošti pa pošlješ ob uvozu print screen te strani in voila.
Aliexpress ima to morda urejeno, ni pa vsak mali trgovec na svetu na Aliexpressu. Ravno v tem je point.
jocoj ::
Vsi ti mali trgovci bodo lahko uporabljali tovrstne platforme kot je Aliexpress, Ebay, Amazon...tudi v prihodnosti za lažje obračunavanje davkov.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: jocoj ()
Aliexpress ima to morda urejeno, ni pa vsak mali trgovec na svetu na Aliexpressu. Ravno v tem je point.
Za male trgovce se kaj dosti ne bo sapremenilo. Ti so že sedaj pošiljali izdelke z hojladri deklaracijo.
Hej!
Eno vprašanje glede carine, da vidim, če sem zajebal al ne :)
Firma v UK ima napisano takole:
Q1: Will I have to pay anything extra like duties at customs?
A1: No, the price you see at checkout is the final price you pay. All taxes and duties have already been applied to your order. You will not be required to pay import tax or duty when your order arrives at customs.
Se pravi, je to nekako tako, kot Global shipping na eBayu in bi moralo biti vse zrihtano.
A to pomeni, da carina ne bluzi nič, ne glede na višino zneska (250€)?
Eno vprašanje glede carine, da vidim, če sem zajebal al ne :)
Firma v UK ima napisano takole:
Q1: Will I have to pay anything extra like duties at customs?
A1: No, the price you see at checkout is the final price you pay. All taxes and duties have already been applied to your order. You will not be required to pay import tax or duty when your order arrives at customs.
Se pravi, je to nekako tako, kot Global shipping na eBayu in bi moralo biti vse zrihtano.
A to pomeni, da carina ne bluzi nič, ne glede na višino zneska (250€)?
Saj drag je ddv, ne carina. Tako da dva paketa po 125 ne bi bistveno spremenila zadeve.
ma ja... saj če je tako, kot firma navaja, da je vse že vključeno, potem tako ali tako ni kaj skrbeti. Upam samo, da ni najslabša opcija, brez ddv in brez carine.... potem pa zna biti kar krepko za doplačat.
polozweii ::
Danes sem dobil letak z novimi pravili v postopkih pri e-nakupovanu, ki veljajo od 1. julija. Carinjenje..
Bodo torej nova pravila veljala tudi za pakete, ki sem jih naročil pred 1. julijem? Nekaj stvari ki sem jih že naročil bodo prišle šele po omenjenem datumu. Ker je vrednost paketov le par evrov, carina pa stane 5€ bi bilo ceneje če jih ne prevzamem in stvari kupim pri nas
Bodo torej nova pravila veljala tudi za pakete, ki sem jih naročil pred 1. julijem? Nekaj stvari ki sem jih že naročil bodo prišle šele po omenjenem datumu. Ker je vrednost paketov le par evrov, carina pa stane 5€ bi bilo ceneje če jih ne prevzamem in stvari kupim pri nas
mtosev ::
Fail razmišljanje. Jaz še nikoli nisem nič naročil pa ne prevzel.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
Danes sem dobil letak z novimi pravili v postopkih pri e-nakupovanu, ki veljajo od 1. julija. Carinjenje..
Pri brexitu so upoštevali datum odpošiljanja na pošiljki. Predvidevam, da bo tukaj podobno.
destroyer2k ::
Že enih 100x je bilo povedano, da ne glede kdaj je bilo naročeno se ddv plača za vse pošiljke, ki so vstopile v slovenijo 1.7.2021.
In strošek za carinjenje je 2,5€+ddv, če bo plačano preko portala. V primeru da želiš plačati ob povzetju se mi zdi da je okoli 5€+ddv.
In strošek za carinjenje je 2,5€+ddv, če bo plačano preko portala. V primeru da želiš plačati ob povzetju se mi zdi da je okoli 5€+ddv.
Kvinta ::
Pa plus tisti njihovi stroški pošiljanja pa te pol nekaj kar si dal 5€ stane 20€
A.C.A.B
Ganon ::
destroyer2k je izjavil:
Že enih 100x je bilo povedano, da ne glede kdaj je bilo naročeno se ddv plača za vse pošiljke, ki so vstopile v slovenijo 1.7.2021.
Vir? Pri brexitu se je upošteval datum odpošiljanja.
destroyer2k je izjavil:
Vir? Pri brexitu se je upošteval datum odpošiljanja.
Brexit je čisto druga situacija, saj je bila članica EU. In če si zadnji dan pred brexit oddal še vedno je veljalo ko EU članica, čeprav drugi dan niso več bili.
Za blago, ki bo v Slovenijo prispelo iz tretjih držav, bodo od 1. julija 2021 naprej torej pričela veljati nova pravila,
https://www.posta.si/o-nas/novice/sprem...
Če bodo v praksi res upoštevali vse prispele pošiljke po 1.7. ne glede na datum žiga, bodo ljudje gladko zavrnili prevzem drobnarij za par EUR. Carinska pošta si bo pa samo nakopala nepotrebno delo.
Mare2 ::
Če bodo v praksi res upoštevali vse prispele pošiljke po 1.7. ne glede na datum žiga, bodo ljudje gladko zavrnili prevzem drobnarij za par EUR. Carinska pošta si bo pa samo nakopala nepotrebno delo.
Kak izdelek za 1 EUR lahko postane 7 EUR. :)
http://bit.ly/Navodilo123 Podpora za N26 Mastercard za Slovenijo
Te 1 EUR smeti so itak za v kanto. Kdor pa je dejansko naročil kaj, kar rabi, bo že prevzel, brez skrbi.
Kvinta ::
Te 1 EUR smeti so itak za v kanto. Kdor pa je dejansko naročil kaj, kar rabi, bo že prevzel, brez skrbi.
Tebi mogoče ja
A.C.A.B
Kak izdelek za 1 EUR lahko postane 7 EUR. :)
To je čista laž, 1 eur izdelek bo na koncu 3,77€ z vsemi stroški, ampak verjetno ti je lažje zavajati.
Kripto mesi ::
Verjetno da kaj za na kruh namazat al kaj ti ni jasno. Vpiši v brskalnik pa ti bo jasno v sekundi.
Kripto mesi je izjavil:
Verjetno da kaj za na kruh namazat al kaj ti ni jasno. Vpiši v brskalnik pa ti bo jasno v sekundi.
Si že kaj nabavljal tam? Očitno ti je zgolj za to, da spemaš po tem forumu. :)
matobeli ::
Wtf, wish je "kitajski" aliexpress, ena izmed bolj agresivno oglaševanih platform za kitajski junk. Če se še ostali trgovci in ponudniki zganejo je to super za potrošnika.
Wtf, wish je "kitajski" aliexpress, ena izmed bolj agresivno oglaševanih platform za kitajski junk. Če se še ostali trgovci in ponudniki zganejo je to super za potrošnika.
Pomembno je tudi, kake bodo cene. Gledano zgodovinsko, na Aliexpresu nedolgo nazaj povečini poštnine sploh niso zaračunavali ali pa zgolj minimalno.
matobeli ::
Nekaj višje bo, ne pa tako visoko kot če plačuješ ddv+postopek pri naših špediterjih.
Seveda odvisno od same cene naročila, kolk se bo to v realnosti poznalo.
Seveda odvisno od same cene naročila, kolk se bo to v realnosti poznalo.
Tammih ::
Sem očitno slep, ampak jaz nimam na omenjenem zaslonu možnosti izbire obračuna DDV, carine,... Sem preveril v mobile app in preko chroma.
6151 ::
So že sploh sprejeli uredbo? Nekaj se je govorilo kak mesec nazaj da še vlada sploh ni dala v obravnavo zadeve in se bo izvrševanje zakasnilo?
3600 | 32GB | 6800 | 1+3TB
kixs ::
So že sploh sprejeli uredbo? Nekaj se je govorilo kak mesec nazaj da še vlada sploh ni dala v obravnavo zadeve in se bo izvrševanje zakasnilo?
Tule pravijo, da zakon se ni sprejet:
https://www.finance.si/8976578/Po-1-jul...
Sprejeli so pravilnike.
Tudi ce j9h ne bi bi to samo pomenilo da nasa carina tega ne bo mogla izvajat. Ker veliki trgovci postavljajo resitve na nivojo EU bodo IMO defacto to zacel racunat 1 julija.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: UganiKdo ()
6151 ::
Sprejeli so pravilnike.
Tudi ce j9h ne bi bi to samo pomenilo da nasa carina tega ne bo mogla izvajat. Ker veliki trgovci postavljajo resitve na nivojo EU bodo IMO defacto to zacel racunat 1 julija.
So pravilniki dosti za izvajanje postopka? Za naprej mi je tako všeč, da imajo trgovci že pripravljene rešitve, zanima me za cca 20 paketov, ki jih čakam z Aliexpress in bodo zaradi zamud tukaj verjetno naslednji teden.
3600 | 32GB | 6800 | 1+3TB
Zagotovo so dovolj, da lahko začnejo nadzor izvajat. Zdaj ali se bo šek kdo preganjat po ustavnem sodišču in bo lahko dokazal, da podzakonski akti tega področja ne morejo ustrezno urejat bomo pa čez par let videli.
Bodo pa postopki od 1.7. kolikor sem bral precej cenejši, tako da vprašanje kaj te bo res prišlo dražje.
Bodo pa postopki od 1.7. kolikor sem bral precej cenejši, tako da vprašanje kaj te bo res prišlo dražje.
zzitop ::
Aliexpress ob naročilu že v naprej zakasira DDV in ga tudi odvede Sloveniji. Torej, pričakovali bi lahko, da v tem primeru dodatnih stroškov ne bo, saj carina gotovo vidi na pošiljki, da je gor kaka nalepka ali katerikoli "certifikat", da je DDV že plačan. Žal temu ni tako in teh 2,5€/4€ bo vseeno potrebno plačati:
Spoštovani, če je DDV že poravnan, mora prejemnik urediti predložitev dokumentov za izvedbo uvoznega postopka. Kar v primeru izbire neposrednega carinskega postopka pomeni strošek 2,5 EUR. Več na https://www.posta.si/landing/ukinitev-o...
FoxKnox ::
Aliexpress ob naročilu že v naprej zakasira DDV in ga tudi odvede Sloveniji. Torej, pričakovali bi lahko, da v tem primeru dodatnih stroškov ne bo, saj carina gotovo vidi na pošiljki, da je gor kaka nalepka ali katerikoli "certifikat", da je DDV že plačan. Žal temu ni tako in teh 2,5€/4€ bo vseeno potrebno plačati:
Spoštovani, če je DDV že poravnan, mora prejemnik urediti predložitev dokumentov za izvedbo uvoznega postopka. Kar v primeru izbire neposrednega carinskega postopka pomeni strošek 2,5 EUR. Več na https://www.posta.si/landing/ukinitev-o...
V vsakem primeru je potrebno izpolniti-vložiti uvozno deklaracijo za vsako pošiljko, kar ob neposrednem carinskem postopku za nas izvede pošta in računa za to 2.5 €.
ni njuno, odvisno na kakšen način se izvede vnos v EU, če bo aliexpress podobno kot ebay in amazon poskrbel za svoje špediterje potem tega stroška ne bo.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Naročanje preko Aliexpress (strani: 1 2 3 4 … 194 195 196 197 )Oddelek: Loža | 1770402 (2005) | Pegart |
» | Kaj se zadnje čase dogaja s carino? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 27333 (3164) | fikus_ |
» | Pošta Slovenija - Carina in nateg (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 23040 (3155) | Legon |
» | Carinska pošta (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Loža | 103984 (58845) | Mare2 |
» | Kako carina ve vrednost izdelka? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 32732 (29300) | Fritz |