» »

Carina

Carina

Temo vidijo: vsi
««
15 / 90
»»

Tomi ::

Lakotnik29, glede na skoraj fanatično udejstvovanje v tem temi in rigorozno branjenje ali Carinske uprave ali Pošte Slovenije bi verjetno vse sodelujoče, mene pa prav gotovo, zanimalo, ali si pri kateri od teh ustanov zaposlen?
metrodusa.blogspot.com

Furbo ::

Tody je izjavil:

Niso jo naročil, ti jo je pa vsilila država, s svojimi zakoni. Jaz tudi ne naročim policajev da preverjajo mojo hitrost ampak...

Ampak če bo šlo tako naprej, ti bodo kmalu zaračunali to, da so ti pomerili hitrost. Pa četudi je v okviru omejitve.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

k3k3tz ::

Nekdo mora pač spravt tvoje papirje do carine - je posrednik med tabo in carino. Če carina ugotovi, da si oproščen dajatev, moraš še vedno plačat posrednika. Ker gre za poštni promet, kjer veljajo malo drugačni predpisi, kot v ostalem blagovnem prometu, ti ni treba najemat špedicije, ki bi ti isto delo zaračunala parkrat dražje (UPS, DHL, FedEx...). In _poštnina_ je pač samo to, tko kot bi dal gor znamko. S tem nisi plačal ničesar, razem golega prenosa od A do B. Kitajcem jo subvencionira država (ergo "free"), drugi majo pač ceneje ali zastonj zaradi takih in drugačnih pogodb s prevozniki. Hudo dvomim, da bi v "zlatem" kapitalizmu kdo delal v svoj minus.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: k3k3tz ()

Okapi ::

k3k3tz je izjavil:

In _poštnina_ je pač samo to, tko kot bi dal gor znamko. S tem nisi plačal ničesar, razem golega prenosa od A do B.
:)) S tem si plačal vse. Da en poštar prevzame tvojo pošiljko, da jo pošlje v pravo državo, da jo nekdo v to drugo državo odpelje, da jo v tej državi nekdo prevzame, da jo dostavi na pravo pošto, da jo od tam en poštar prinese k tebi domov, da ti pusti sporočilo, da si dobil pošiljko, če te ni doma, da pošiljko na pošti shranijo, dokler ne prideš ponjo ... S poštno znamko si plačal vse, kar je potrebno, da pride pošiljka od tebe do pošiljatelja, vključno z vsemi s tem povezanimi poštnimi storitvami.

A ne bi raj vsega prebral? In probal zastopit? Lahko se prepričuješ v to, da imaš prav, vendar... nimaš.

Ne vem, zakaj se delaš neumnega. Ker smo že obdelali, da ti policaj nič ne kasira, če se ob kontroli izkaže, da nisi pil ali vozil prehitro ... Kar se mene tiče, lahko poštarji in cariniki mirno obdelajo vsako pošiljko, ampak kasirajo pa lahko samo pri tistih, za katere se izkaže, da deklaracija ni izkazovala pravilnega stanja.

O.

Tko, kot polcaju ne moreš pokazat kr enga listka, na katerem piše, da maš izpit, tko tudi nalepke na paketih niso merodajne za vrednost in vsebino. Če je priložen račun se ga preveri, drugače ga morš dostavit ti. Čim se mora pošta ukvarjat s tabo in nesposobnostjo prodajalca, da priloži "pravi" račun, ti to zaračuna. Tudi če je v carinskem postopku naknadno ugotovljeno, da je vrednost manjša od 22€ in mogoče celo enaka, kot na paketu.
Ni vsak pildek račun... še posebi pa ne s kitajske. Tud američanom ni več tolk težko napisat "gift" pa 15$, sam da se prodaja.

igor0203 ::

k3k3tz je izjavil:

Ni vsak pildek račun... še posebi pa ne s kitajske. Tud američanom ni več tolk težko napisat "gift" pa 15$, sam da se prodaja.

To potem lahko naredijo za vsak paket, tudi če vsebuje račun. In se letni promet poveča za par mio€ na račun obvestila uporabniku.

Na žalost imaš prav.

St235 ::

ja, delajo svoje delo, ki je manipulaticija poštnih pošiljk. Kar vključuje tudi predalo pošiljk v carinjenje, pošiljanje pozivov za dopolnitev dokumentov in seveda tudi izstavljanje faktur. Mater so čudni, da za svoje delo izstavijo račun, neviđeno.

Daj pokliči na DHL pa se pozanimaj kakšne so cene njihovih storitev, pa jih vprašaj kaj si mislijo o temu, da tolk računajo za "izstavljanje faktur".

ja, delajo svoje delo, ki je manipulaticija poštnih pošiljk. Kar vključuje tudi predalo pošiljk v carinjenje, pošiljanje pozivov za dopolnitev dokumentov in seveda tudi izstavljanje faktur. Mater so čudni, da za svoje delo izstavijo račun, neviđeno.
Izstavijo račun, in to celo dvakrat za isto storitev - tistemu, ki pošlje, in tistemu, ki prejme. Vse OK in pošteno, po Lakotnikovo.>:D

O.

..in kako navodilo iz vrha CURS-a pa tega ne more spremenit? Niso blodnje, dal sem samo kot primer. ;) In ko bo državi zmanjkalo denarja, ni 2x za reči da pride tudi tako striženje ovc na vrsto.

Brilko ::

Mi lahko da kdo hiter nasvet kaj narediti, da bo hitro in učinkovito.

Naročil paket iz USA, preko trackinga je trajalo skoraj 3 tedne da je napisalo, da je v Sloveniji in da je status of item "Customs Clearance". No, jaz zadevo rabim v torek (darilo). Lahko to kaj pohitrim, da se ne bo preveč zavlačevalo. Načeloma bi moral plačati carino zaradi zneska, a to mi ni problem, le rad bi imel to do torka. Kakšen nasvet iz prakse? Poklicati na carino?

Hvala.

pokliči. se da zment tud če maš samo tracking number - sam če je res že tam.

Furbo ::

Takoj ko dobiš pisarije iz carine jim po mailu pošlji vse potrebne podatke in naslednji dan bo zadeva pri tebi. Če je ta tracking od kakega UPS pa še kliči tja.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

urosh ::

Ravno predvcerajsnjim dobil paket. To vse zaracunajo.

PS: Lakotnik - to je samo v vednost, ne se (spet) spotikati v to. Mislim, da se noben ni dal gor konkretnih cifer oz slike kaj vse je obracunano.

Ja, če je vrednost pošiljke taka, da moraš plačati uvozne dajatve, potem so ostali s tem povezani poštni stroški upravičeni. Problem je, če bi dobil tako specifikacijo, kjer bi pisalo Uvozne dajatve - 0, Skupaj - 6,4.

O:

Jaz sem včeraj dobil domov paket iz HK, vrednost 19USD (račun + pravilno izpolnjen CN22 obrazec), paket so na carini odprli, dobil domov brez plačila česarkoli.

Imam še par zadev v pričakovanju (vsi pod 20EUR), bom videl če bodo zahtevali dokumentacijo in potem zaračunali obvestilo.

mailer ::

urosh, če si moral plačati davek so tile stroški nekako še upravičeni, za vse ostale pošiljke pod 20€ pa ne. Pa tudi tiskanje dokumenta ne stane 1€ imajo pa zato hudičevo hitro poplačane tonerje. Natisnejo 100 obvestil in si lahko kupijo nov toner, ki natisne 5000 strani. Dobra praksa.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

urosh ::

saj se nisem bunil, da sem placal :)
je pa res, da se nabere vse skupaj...

Poceni stvari precej podraži. Je eno cenovno območje od 23 do recimo 50 evrov, ki je zaradi vseh teh dajatev izrazito neugodno za kupovanje izven EU. Pri dražjih zadevah potem teh 6 evrov ni več tako zelo opaznih.

O.

Sploh če ravno presežeš tisto mejo 22€ in moraš plačat dajatve. Cca. 4-5€ dajatev + teh 6€.

koyotee ::

Ta teden sem dobil 3 pakete s kitajske, noben ni bil čez 22€, noben ni imel "pravega" računa in nobenega niso odprli. Lucky me :)
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

OK.d ::

Mogoče so se ustrašili in več ne zaračunavajo, ker so uvideli da ta poizkus ne bo pil vode;)
LPOK.d

Tody ::

Vrjetno samo len uslužbenec :)

Okapi je izjavil:

Ja, če je vrednost pošiljke taka, da moraš plačati uvozne dajatve, potem so ostali s tem povezani poštni stroški upravičeni. Problem je, če bi dobil tako specifikacijo, kjer bi pisalo Uvozne dajatve - 0, Skupaj - 6,4.

O:

to vsi vemo da zavajaš, ker še nihče ni plčal 6,4EUR kadar ni bilo treba plačat DDV.

mailer je izjavil:

urosh, če si moral plačati davek so tile stroški nekako še upravičeni, za vse ostale pošiljke pod 20EUR pa ne. Pa tudi tiskanje dokumenta ne stane 1EUR imajo pa zato hudičevo hitro poplačane tonerje. Natisnejo 100 obvestil in si lahko kupijo nov toner, ki natisne 5000 strani. Dobra praksa.

Daj zračunaj kolk glav mora frizer ostrič preden znuca škarje, pa vseeno računa 20EUR za 15 minut striženja, tako da ne bluzi, če ne veš o čem govoriš

OK.d je izjavil:

Mogoče so se ustrašili in več ne zaračunavajo, ker so uvideli da ta poizkus ne bo pil vode;)

mogoče pa za razliko od uporabnikov tega foruma ločijo med tem:
a.) da ima paket vse ustrezne dokumente
b.) izdelek po njihovi oceni in javno dostopnih informacija ne more presegat 22EUR
c.) ni možno sklepat o točni vrednosti izdelka in ni ustrezne dokumetnacije, oziroma obstaja sum da ni korektna in morajo zato zahtevat dokumente.

In so za razliko od uporabnikov tega foruma tudi tako inteligentni, da razumejo da pri a in b nimajo osnove za karkoli zaračunat.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: St235 ()

refosk ::

Če naročim Xtreamer Prodigy black ( https://shop.xtreamer.net/products/Xtre... ) iz Hong Konga, kakšne bodo dajatve? Ali gre pri Prodigy Silver za manjše dajatve, ker nima TV tunerja? Prosim za konkretna pojasnila.

Plačal boš 22% DDV + carino + 6,XX€ za manipulativne stroške.

Za vse, ki bi radi vedeli, koliko bodo plačali uvoznih dajatev, je tule kalkulator.
http://www.dutycalculator.com/

Alamar ::

Sem probal na primeru 500 EUR vrednega LED monitorja s poštnino 50 EUR iz Hongkonga in pravilno izračuna, ampak je treba dodat še manipulativne stroške.

Danes dobil pismo s carinske pošte. Očitno je bil tudi za njih včeraj delovni dan. Bomo videli koliko mi bodo naračunali poleg ddv-ja.

Evo končno dobil odgovor iz TIRS glede zaračunavanja stroškov..

P.S.: Zame ta odgovor še zmeraj ne pove, zakaj do pred kratkim ni bilo prakse zaračunavanja obvestila, sedaj pa se zaračuna (pri paketih z vrednostjo pod 22EUR).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: igor0203 ()

Torej je treba od prodajalcev ob vsakem nakupu zahtevati, da priložijo originalen račun in izpisek iz paypal transakcije v paket ter na pošilko ne limati listov z oznako gift. Me pa zanima, če je kdo dobil v paketu tudi račun pa so ga vseeno obveščali o pošiljki.

Ja, meni se je že parkrat to zgodilo, da sem moram predložiti (enak) račun, čeprav je bil že v paketu.

Tilen ::

Pa je bila v celoti izpolnjena carinska izjava CN22 CN23? ;)
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Pri enih vem da je bila, ja.

Včeraj dobil paket iz kitajske, vrednosti 120$. Davka je bilo 19,2€, predložitev pošiljke v carinski pregled 3.05€, obvestilo uporabniku 1.28€ in tiskanje dokumentov 1,02€. Je bila pa na paketu nalepka obrazca CN22 označena kot gift in vrednost 28$. 8-O Bo treba pri naslednjih nakupih opozorit prodajalca naj priloži pravi račun in ne označuje okenca za katerim piše gift. Očitno v nakaterih državah to še vedno deluje in carina ne odpira paketov z nižjimi vrednostmi ne glede na realno vrednost vsebine.

"Preplačal" si samo 2,30 EUR. Vse ostale dajatve so normalne.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Tilen ()

igor0203 je izjavil:

P.S.: Zame ta odgovor še zmeraj ne pove, zakaj do pred kratkim ni bilo prakse zaračunavanja obvestila, sedaj pa se zaračuna (pri paketih z vrednostjo pod 22EUR).

kot sem ti že 10x povedal, zato ker do sedaj količina paketov ni predstavljala tako velike količine, da bi jo bilo potrebno zaračuanvat. 20 let nazaj si tudi po centru ljubljane lahko brezplačno parkiral, danes pač ne. Drugače pa popolnoma logičen in pričakovan odgovor.

Vsekakor py dobra osnova, da se takrat, ko so priložene ustrezno izpolnjene carinske deklaraije lahko pritožiš, če vseeno zahtevajo plačilo. Ampak mislim, da je vsem v tej temi kristalno jasno, da je treba pakete s pravilno izpolnjeno deklaracijo iskat z baterijo pri belem dnevu.

bejba21 ::

zanima me;

Pozdravljeni

Naročeni imam 2 trenirki iz srbije (prodaja preko facebooka) tako,da ni to nobeno podjetje niti nič.
plačala bom ženski preko western uniona in potem bom dobila paket

Koliko in kakšne stroške bom imela če je vrednost paketa 130EUR,oziroma koliko bom morala za druge stroske se zraven placati poleg 130EUR ko bodo na banki nakazali 130EUR kupcu ?
hvala na odgovoru

Western Union že kliče po nategu. Na 130 EUR plačaš 22% ddv (28,6 EUR) ter manipulativne stroške cca 6 EUR.

Ter kolikor je provizije za nakazilo preko WU

bejba21 ::

seprav saj 40EUR vse skupi in to je res skoda kesa ,katastrofa

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bejba21 ()

Pithlit ::

bejba21 je izjavil:

seprav saj 40EUR vse skupi in to je res skoda kesa ,katastrofa

Ja sej... 130€ za dve trenirki pa ni škoda keša... Oziroma ~170€.
Life is as complicated as we make it...

Tody ::

Če so pa ADDDIDAS Orižinal :P

Plačilom preko Western Union se izogibaj.

Kralj5 ::

igor0203 je izjavil:

Jaz sem predkratkim dobil 2 paketa, kjer sem moral dokazati vrednost pošiljke s poslanim računom na carino. En paket sem dobil na dom brez doplačila, pri drugem paketu pa sem moral doplačati 1.28+1.02 eur. Vrednost posamezdnega paketa je bila pod 22eur.... :(.

Edit: oba paketa sta bila od istega prodajalca.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Kralj5 ()

Killermode ::

Kralj5 je izjavil:

igor0203 je izjavil:

Jaz sem predkratkim dobil 2 paketa, kjer sem moral dokazati vrednost pošiljke s poslanim računom na carino. En paket sem dobil na dom brez doplačila, pri drugem paketu pa sem moral doplačati 1.28+1.02 eur. Vrednost posamezdnega paketa je bila pod 22eur.... :(.

Edit: oba paketa sta bila od istega prodajalca.

Tole je svinjarija za p**** pildek k ga sprintajo 1€+poštnina. tti so nori
Glih sm dobil isto sraje domu. 2,30€ zato ker so nesposobni ocenit vrednost blaga pa čeprav je na paketu vse lepo označeno z dejansko vrednostjo vso težo in vsebino samega paketa.

Očitno država ne ve več kje bi kradla dnar državljanom!

ali pa ima država dovolj tega, da vsak mujo, ki ima pet minut časa poskuša zatajit davke.

Če je bil notri račun s pravilno vrednostjo in se sklada z izpolnjenim obrazcem na paketu, je to samo lenoba carinika. 2min mu vzame da na netu vidi ali vrednost ustreza napisani ali ne. Tako pa je lažje poslati obvestilo in prejemnika olajšati za 2,30€.
««
15 / 90
»»