» »

Zaustavljanje računalnika - Pregrevanje?

Zaustavljanje računalnika - Pregrevanje?

Pery ::

Pozdrav vsem!

Pred dnevi sem se mal lotil čiščenja mojega že kar starega računalnika. Zakaj? Ker mora biti čist in gre v prodajo.

Problem pa se je pojavil zdaj, ko je čist in ko bi moral delati vsaj tako dobro, če ne še bolje (vsaj kar se kakšnih temperaturnih razlik zaradi prahu in podobnih stvari tiče) kot poprej. A temu ni tako.

Vse je več ali manj uredu v Win XP SP2, dokler ne odprem kar nekaj Flash only web strani, potem se sčasoma zgodi, da se mi začne slika na monitorju ugašat za kako sekundo, pa spet nazaj prižge in tako nekajkrat, dokler vse skup ne freezne in ... restart.

Podobno je v igrah. Zaženem UEFA Champions League, igram kako minuto, 2, 3, nakar freeze in ... reset tipka.

Ko spremljam temperaturo procesorja, se ta ne spremeni kaj prida. Poraste za stopinjo ali 2, pa mislim, da ne bi smelo biti kritično (zunanji del procesorja kaže od 35-43, notranji del pa cca. 4-5 stopinje več (razlika zaradi spremembe temperature zraka)).

Na žalost nimam nobenega kazalca za temperaturo grafične kartice. Če jo primem je sicer kar topla na hladilnih režah, a še zdaleč ne tako zelo, da je ne bi mogel brez problema držati 10 sekund (lahko tudi dlje).

Poskusil sem tudi z drugo grafično kartico - Ati Radeon 9200 SE, a je stvar podobna.

Zdaj pa me zanima, če kdo mogoče ve, kaj bi bil lahko nenaden vzrok za nastalo situacijo?

Pa še konfiguracija sistema:
MSI KT6 Delta
Amd Athlon XP 2800+
512Mb Ram DDR
Geforce4 Ti4200 128Mb
... pa ostalo, ki po mojem ne igra vloge (SB Audigy, CDRW)

Daedalus ::

Dobro preveri, če so vse stvari vredu posedene v svoje reže...lahko, da si samo kaj premaknil med čiščenjem. Se pravi, vse napajalne kable, RAM, PCI kartice...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Snegec ::

Pa se je ta problem pojavljal tudi že pred čiščenjem ali je ta anomalija nova?

V primeru, da se je to pojavljalo že prej, preizkusi na svežem sistemu (WinXP) z najnovejšimi gonilniki in popravki.
Snegec & Snežinka, mala potepinka.

Daedalus: Kakor sem že poprej preverjal, je vse na svojem mestu tako kot naj bi moralo biti. Sem tudi nekajkrat vse skupaj preveril, pa so bili rezultati podobni.

snegec: Poleg čiščenja sem tudi na novo postavil operacijski sistem in vse z njim povezano (gonilniki, ...). Tako da je praktično vse na frišno gor. Bom še malo testiral, mogoče kaj novega ugotovim.

Hm, prišel sem do dokaj zanimivih ugotovitev.

Pozabil sem povedat, da sem zamenjal napajalnik, ker je prejšnji občasno nagajal, pa sem nekega drugega dal, ki ne nagaja in je po moči še močnejši (prejšnji 350W, tale zdaj 400W).

Poskusil sem dati noter še GeForce4 MX440, 64Mb, stara grafa, vem, in z njo je bila stvar na začetku podobna. V windowsih se mi je pri pretikanju okenskih TABulatorjev v IE slika ugašala za sekundo in spet prižgala nazaj, vendar, ko sem pod lastnostmi spremenil frekvenco osveževanja monitorja iz prej nastavljenih maximum 85Hz na 75/72/70Hz, je omenjena napaka izginila.

Enako se je zgodilo, ko sem dal nazaj noter GF4 ti4200, 128Mb, in zaenkrat vse deluje kot mora.

Ampak grize pa me, ker ne vem, v čem je fora? Kaj z napajalnikom težko verjamem? Kaj drugega? Zakaj pa je prej vedno delalo na 85Hz brez problemov?

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

3DMARK 2001SE build330 (strani: 1 2 3 422 23 24 25 )

Oddelek: Navijanje
122458853 (27585) LittleDevil
»

Katero graf. kartico za 25.000 sit (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
564916 (4081) Jaffa
»

navijanje gf ti4200 (strani: 1 2 )

Oddelek: Navijanje
825127 (3989) mloncar
»

V igricah mi vedno zašteka

Oddelek: Pomoč in nasveti
14878 (729) ERGY
»

Problem z Colinom McRae Rally3!!!!!