» »

slovani imajo čisto drugačno kulturo

slovani imajo čisto drugačno kulturo

slovencl ::

Včeraj so v pri v zrcalu tedna ob 50 obletnici EU spraševali ljudi, kaj menujo o EU, in je ena od vprašanih (italjanka) rekla, da je bila nekoliko zmedena ob vstopu slovanskih držav v Unijo, ne zaradi rasizma, ampak zato, ker meni, da je naša kultura čisto drugačna.

Kaj pa je tako drugačno v kulturi slovanov? :\

BigWhale ::

Oni so slavili Apolona, mi pa Svaruna.

jamiroq ::

otroke jemo. pa "dobre ljudi", ki so nas bili pripravljeni tako prijazno civilizirati, mečemo v fojbe.
tbfh ti, po mojem, tudi tista italijanka tega ne bi znala razložiti.

Oxford ::

Mislim, da je vse slovane vrgla v 'pravoslavni koš'. Drugega razloga ne vidim. Ali pa je največji razlog za njeno izjavo to, da je popolnoma zaplankana in nerazgledana. Estonija, Malta in sedaj Romunija mi nekako ne delujejo slovansko. :\

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Oxford ()

opeter ::

Kako leto nazaj je en profesor v eni oddaji govoril, da mi nismo slovani... no, ne vem točno, kaj smo, ampak je rekel, da slovenci niso slovani.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

krneki0001 ::

Slovenci in del hrvatov naj bi bili potomci venetov.
O venetih boš pa več našel tukaj.

gzibret ::

V bistvu je zadeva še bolj zapletena. Območje Karantanije je obsegalo današnjo Slovaško, Slovenijo, Madžarsko, dal Avstrije in del Hrvaške. Po vpadu Ogrov pred letom 1000 se je enotno etnično območje razdelilo in separiralo. Hrvati so neka mešanica Ogrov in Slovanov, razen kajkavskega dela (Hrvaško Zagorje), kjer je njihov jezik lingvistično gledano še vedno bolj podoben slovenščini, kot hrvaščini.

Kaj pa je bilo pred Karantanijo, pa bogsigavedi....
Vse je za neki dobr!

A. Smith ::

Iz linka:

V Švici se poleg imen Wen(e)denstock, Wendenwasser, Wendenalm, Wendengletscher idr. po Vendih ali Venetih imenuje tudi pokrajina Windisch, ki je v rimskem času služila kot vojaško oporišče, takrat znano pod imenom Vindonissa.

Nekje sem bral, da so se nacisti med okupacijo po ulicah drli "Weiss, blau, rot, windische Kröt!". Očitno so poznali naše venetske korenine?
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

SmeskoSnezak ::

Vse pa se začelo s preseljevanjem naših potomcev iz območja Rusije semkaj v to prečudovito deželo, kjer je kasneje nastala Karantanija. No, vsaj tak so nas učili pr zgodovini. Te Italiji tud Ruse mečejo v isti koš kot nas? :D No, saj v bistvu poznamo verjetno vsi , da z Rusi zelo podobno govorimo in se zato kličemo bratje in sestre. 8-)
@ Pusti soncu v srce... @

kixs ::

Se nikoli nisem kogarkoli od "slovanov" imenoval bratje ali celo sestre 8-O Najblizje temu pridejo Srbi in Rusi.

Ja, no... saj za Ruse sn rekel. Sploh za full luštne rusinje. 8-) No ja, v takih primerih lih nebi je klical sestra, haha....
:8) :D :8)

A preden so sem prisli slovani tukaj ni bilo nikogar?

Ja, pred tem so bli tu Romani in Germani. Kaj si falil zgodovino, BW? :P Mislim, da bi mogla nekje na netu bit slikca o poselitvi teh starih ljudstev.

Sam baje oni niso zelo naseljevali Balkana. Kolko jaz vem, so vsa ljudstva bolj ali manj se selila preko balkana vedno nekam drugam. Na sam Balkan pa bi naj prišli se preselit Slovani. Si bo treba mal spet pogledat to poglavje, nisn v vse čist ziher.

Zeberdee ::

Iliri mogoče? Kelti?

Smesko,

Jaz sem bolj v to smer ciljal, da nekateri so/smo morda potomci tudi tistih, ki so ziveli na nasem ozemlju pred slovani. :)

urban99 ::

kočevarji? :D

Ja, BW. Veš, mi smo mešanica med Germani, Romani in Slovani. :P

Shegevara ::

dinozavri? :D

ok. OT:
če smo veneti... so le te res podobni/identični slovanom al so dalni sorodniki? kajti marsikej mamo skupnega, al je pa to razlog pritisk slovanov iz jugovzhoda?

Zgodovina sprememb…

Maš neke informacij tu gor. Hervardi

Jinto ::

"The observed northern Slavic Y-STR genetic homogeneity extends from Slovakia and Ukraine to parts of Russia and Belarus, but also involves Southern-Slavic populations of Slovenia and western Croatia, and is the most probably due to a homogeneous genetic substrate inherited from the ancestral Slavic population.
.
.
On the other hand, our results indicate no significant genetic traces of pre-sixth-century inhabitants of present-day Slovenia in the Slovene Y chromosome genetic pool."

Vir.

kekz ::

Vsi ste vi južnjaki, samo jaz, JAZ Hans Švarcmiler sem pravi Slovenec! >:D

Tu, kjer jaz živim, v sosednji vasi so avtohtoni priimki: Šifrer, Hafner, Hartman, Lakner.
Sami čistokrvni Slovani :D (pa nisn Štajerc)

Shegevara ::

haha.. pri nas isto Hafner, Bach (potočnik), šmid, šifrer, rihtaršič, miler, kafol... pa tudi nism s štajerske

Tear_DR0P ::

men je bilo vedno najbolj všeč statistično poročilo, ki pravi da je najpogostejši slovenski priimek novak, sledijo pa mu novakovič, novina in podobne izpeljanke - vsi tudi vemo, da so vrli slovani te priimke limali na prišleke - torej najpogostejši slovenec je prišlek

rad živim v tem talilnem loncu
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Big_Al ::

Pred časom sem se sam čisto naključno ukvarjal s pojmom "Vendi". Koliko sem sam uspel izvedeti iz pričevanj starejših ljudi iz prekmurja in okolice ter strokovne literature je to bil zaničevalen izraz Madžarov za Slovence. Ob oblikovanju SHS so določene skupine izrabile pojem "Vendi" z namenom da se ta del Slovenije ne priključi SHS z razlogom, da oni niso Slovenci ampak "Vendi" - raje se bi prilkjučili Madžarski. Ker je v tistem času ljudi veliko ljudi odšlo v tujino se ponekod potomci teh Slovencev še vedno kličejo "Vendi". Sam poznam tak primer sorodnikov iz ZDA, ki ravno v tem času ponovno odkrivajo svoje korenine.

To sem sam uspel izvedeti. Če pozna kdo stvar bolj konkretno, naj me prosim popravi.

krneki0001 ::

kekz a si ti iz kranja?

poweroff ::

Včeraj so v pri v zrcalu tedna ob 50 obletnici EU spraševali ljudi, kaj menujo o EU, in je ena od vprašanih (italjanka) rekla, da je bila nekoliko zmedena ob vstopu slovanskih držav v Unijo, ne zaradi rasizma, ampak zato, ker meni, da je naša kultura čisto drugačna.

Ja, tudi kultura Strojanovih in Romov na splošno je čisto drugačna. Ne sodijo k nam, tako kot Sloveni "ne sodimo" v EU.

Hehe, kolk je rasizem fina stvar...
sudo poweroff

Fatboyslim ::

Zakaj je pomembno kaj je rekla ena izmed najljučno vprašanih :\

jype ::

Ker je bla na televiziji!

A. Smith, izraz "vindišarji" označuje Nemce, ki so govorili Slovensko, ne pa Venete :)

Thomas ::

> Zakaj je pomembno kaj je rekla ena izmed najljučno vprašanih

To je ključno. Če se novinar nekoliko potrudi, bo za vsako kombinatorično možno izjavo našel nekoga, ki jo bo izrekel.

Da se s to vprašano strinja vsaj 50% Italijanov, je pa realno dejstvo. A se bomo zato jokali. Vprašaj svoje rojake Slovence, o kom imajo dobro mnenje. Še o Dolenjcih ne.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kekz ::

Ko sem šel prvič, res že pred davnimi časi v Trst po nakupih za cunjami, se je moj fotr, kleni Gorenjc čisto zgrozil in popenil: "Kaj, k tistim ciganarjem boš hodil!?"
Če vprašaš ta stare Gorenjce, Italijani nimajo kaj iskati v EU :D. Sami lenuhi, tatovi in mafija.

Prav zanimivo, da imajo po drugi strani dokaj dobro mnenje o Čehih. Na Češkem so po njihovem vedno imeli zelo kvalitetno železnino, orodje...
Seveda pa je Nemčija še vedno neprekosljiv ideal, katerim do kolen sežejo samo še Avstrijci in samo malo manj Slovenci.
Francozi, Španci, ...? Ah, kje pa!

Predsodki so res huda stvar ;(

opeter ::

Saj večina ciganov gre v Italijo. Ker imajo skoraj isto barvo kože, kot stari ("klasični") italijani, se lahko brez problemov mešajo z folkom. Tudi jaz menim, da je 30% prebivalcev Italije romskega porekla... isto je v Romuniji. Na Madžarskem pa cca. 10-15%...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zgodovina slovencev

Oddelek: Problemi človeštva
363374 (1672) T-h-o-r
»

venetska teorija

Oddelek: Znanost in tehnologija
164315 (3737) Jinto
»

Nova slovenska zastava in grb (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
23336681 (31872) Ziga Dolhar
»

Zakaj se Slovenija čez čas zmanjšuje? (strani: 1 2 )

807451 (5193) MadMicka
»

Zgodovina

462623 (2017) Barakuda1

Več podobnih tem