» »

Zgodovina

Zgodovina

Bob Rock ::

Slucajn sn prletel na tole stran link

pol sn pa sel mal googlat, pa sn najdu se to klik

Ker nisn zgodovinar, al pa se kdaj kej velik s tem ukvarjal, me zanima, ce kdo ve, kak je kej s tem, pa kulk to drzi?

BigWhale ::

Zanimivo... Torej si zasluzimo zvezdo na sredini evropske zastave! ;) Tako veliko, najvecjo, rdeco... Da se bo videlo... ;)

Je pa res, da je zanimivo branje :)

root987 ::

Hm, pa je to že tolk potrjeno, da se lahko grem o tem kregat s profesorco za zgodovino? [:D] Sicer pa da, zanimivo branje.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Thomas ::

1 - Slovani niso nič več/manj vredni kot Veneti.

2 - Težko, da so v krvi povprečnega Slovenca eni ali drugi zastopani nadpolovično.

3 - Rodovniki so podobni koreninskemu sistemu in ne koreniki.

4 - |O
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Dr_M ::

nadvse zanimiva rec :)

upam, da je resnicno tole.
:)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

demoness ::

Thomas ima prav. Zakaj bi bili Veneti več/manj vredni od Slovanov? In zakaj naj bi bilo to važno?
Mi smo bili pa prej tuki kot viiii! Beeee! Luzerjiiii!

Eh.
Če gremo dovolj daleč nazaj, smo itak vsi prišli iz iste pracelice.

Zanimivo sicer zato, ker me arheologija na splošno zanima.
Ampak da ne bomo postali narod samih Jelinčičev, ki bo toliko časa raziskoval svoje korenine, dokler ne bo med njimi našel vsaj enega vodje tropa kromanjoncev...
Don't you want to die, walk beside me evermore,
Don't you feel alive, like you never felt before...?

Thomas ::

90% bula in dejstvo, da večina od nas ima kakšnega daljnega prednika z Laškega.

Bodisi ko so Lahi letali okoli "naših" deklic, bodisi ko so se iz Ogleja priseljevali sem, bodisi kaj tretjega.

Velja seveda tudi obratno.

Ob nacionalizmu tipa "Slovenci smo taglavni Evropejci, izhajamo direktno od Julija Cezarja, on pa od Venere, kot je znano ..." - mi gre pa na bruhanje.

Potomci ljudi smo, ki se že 12000 let podijo v večjem številu po Evropi, prej so se pa v manjšem, še prej so se pa po Bližnjem Vzhodu, še prej pa po Afriki.

Če so bili Veneti ali kakšni drugi divjaki iz tistih časov naši predniki in koliko so bili, je pa popolnoma vseeno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Srbi so imeli enega "Milića od Mačve". Nekoga ki jih je prepričeval, da Srbi so ustanovili Sibirijo, Sirijo, Mohamed je bil Srb ... itd., itd.

No naš Mačvanski Milič je postavil Website. To je pa vsa razlika. :D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Bob Rock ::

Vsi zahodni narodi so si na cistem s svojo zgodovino, so na njo ponosni, ko pa zacnejo nasi brskat mal nazaj, so pa nacionalisti? :O

Thomas ::

Prav je, če brskaš za nazaj. Ampak delaj to z analizo DNA, arheološkimi izkopavanji in podobno.

Tole "venetiziranje" - češ, "nismo navadni Slovani" - je pa smešno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Gandalfar ::

Tudi kaksen viri in citiranje neb tej strani skodili ..

BigWhale ::

Meni je pa v bistvu vseeno kaj so bili moji predniki... Veneti, slovani, aborigini... Vazno, da so bili :P

Intifada ::

Kakšni veneti nekaj! Prosim vas...

To teorijo gonijo oni Slovenci v Trstu. Pojdite v Biblioteca Nazionale Slovene pa bote videli, da je vsaka druga knjiga vezana na te smrdljive venete.

Slovenec je čisti Slovan in sicer pripadnik zahodnih Slovanov(Čehi, Slovaki, Poljaki in Lužiški Srbi), ki se je odcepil od te raje in se pridružil južnim Slovanom. To so že zdavnaj dokazali fonetiki in forenzičarji. Ta fakt pa ignorirjao ti neumni veneti in si domišlajo, da je Slovenec prišel sem celo iz Baskije.

Bob Rock ::

Kulk sn js razumel, ni bistvo, al smo slovani al veneti, ampak, da se niso priselil izza Karpatov, ampak, da so bli tu ze veliko prej.

Aja, pa kar se tice slovanov pa venetov, sn na eni strani prebral
(pa zaboga ne najdem vec linka ;( ):
Sloveneti = Slovani, ampak se je "slo" zaradi neznanega razloga izgubil, pa je ostalo Veneti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Bob Rock ()

Intifada ::

Kakšni SLOveneti? Pa kdo si je sedaj izmislil to neumnost?

A veš kako Slovaki v slovaščini kličejo same sebe? Slovenci Da ne omenjam še malo morje ostalih besed, ki imajo identično oznako in povsem enako vsebino. Sedaj pa poglej koliko venetskih besed je enakih našim? Niti ena... Vse besede, ki so kolikor toliko podobne našim so izpeljanke ala Nostredamus in jih lahko na isti način primerjaš z germanskim ali romanskim jezikom. To so dejstva!!!

Thomas ::

Uuuu kakšen nacionalizem! Slovanski in antiSlovanski, kakor kdo.

Pa denimo, da imaš res cel kup Slovanskih prednikov iz 9. stoletja. Ampak a tiste čefurje iz Bavarske in Italije izpred 500 let boš pa kar zatajil?

Ali pa obratno: Busaš se, kako si potomec nekega viteza in barona iz 13. stoletja (posilil je tvojo prababico, vendar je potem še večkrat šla prostovoljno na grad), vse kmete in kmetice ki so se tudi postavili za tvoje prednike prej in potem, boš pa kar zatajil?


Rodovnik je kombinatorično prekomplicirana zadeva, da bi jo povprečna pamet sploh štekala. Žal.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

username ::

Thomas, tuki pa nimaš čisto prav. Ker se obešaš na biološki vidik, kjer je sicer povsem res to, kar pišeš. DNA Slovencev ali katerihkoli drugih Evropejcev je bolj zmešana kot milkshake.

Treba pa se je zavedati, da je zgodovina ena taka posebna znanost, ki je včasih varljiva, vedno pa je tudi pod vplivom političnih interesov.

Ne trdim, da je uradno sprejeta verzija zgodovine Slovencev in Slovanov napačna, bi jo pa bilo dobro malo prevetriti. Za kar pa seveda rabiš dobre strokovnjake, ki bi neobremenjeno pristopali k stvari in temeljito NA NOVO prečesali stare arhive, originalne vire, arheološke dokaze ... (zgolj preučevanje knjig izpred 100-200 let v ta namen nima nobenega smisla, to pač počnejo zdaj). Seveda je težko dobiti take strokovnjake (vsi so biased v to ali drugo smer), pa tudi če bi jih, bi tak podvig bil zahteven tudi v finančnem smislu.

Sicer pa upam da veste: zgodovina Slovanonv in Slovencev, ki se jo učimo še danes, ima osnovo v pisanjih nemško nacionalnih zgodovinarjev 19. stoletja. Ti pa so napisali tako zgodovino, ki je bila v prid tedanjim nemškim interesom v Avstro-Ogrski. Ohranila se je zato, ker je bila pač (iz nekoliko drugih razlogov kot Nemcem) povšeči tudi interesom jugo-kraljevske (srbske) dinastije, po vojni pa njenim naslednikom v SFRJ, centralističnim komunistom.

To ne pomeni, da je v celoti zgrešena, vendar pravim, da ne bi bilo slabo včasih malo preveriti... kar pa seveda velja tudi (ali še bolj) za venetsko teorijo. Potrebni so trdni znanstveni dokazi na podlagi originalnih virov, če se le da.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Gandalfar ::

Kaj pravi o tem strokovni zgodovinski tisk?

Thomas ::

Jah mislim, da imam prav. Namreč biološko smo Evropejci dodobra izpremešani, v tem se strinjava.

Kar se jezika tiče, naš jezik je slovanski. Kar se kulture tiče, smo pa precej alpinski.

Klasični pogledi zgodovine na to tematiko bi se morali prevetriti, tako kot mora biti stalno na prepihu vsa znanost.

Kaj bi po moje dobili:

- biološko mešanico

- jezikovna prisvajanja

- kulturno pestrost po Sloveniji

V glavnem, nič pretresljivega.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BSD-jas ::

V nekih zgodovinskih knjigah označujejo južne Slovane za Slovane, vzhodne Slovane za Ante, zahodne Slovane pa za Venete. Glede na to, da brez prejšnjega predzanja razumemo češčino in slovaščino bolj kot kakšno hrvaščino in srbščino (za lužiško srbščino ne vem, poljščine pa skoraj nič), je čisto možno, da so se naši davni predniki res bolj družili s predniki Čehov in Slovakov kot z drugimi.

Slovaki svoji državi res rečejo Slovensko, tudi pridevnik slovaški je slovenski, ampak Slovaki so tudi v slovaščini Slovaki. Preverjeno pod samimi Tatrami.

Vice ::

BSD-jas ne vem kaj si ti preverjal pod tatrami samo mene so tam spraševali če sem polak ker pač naj bi govoril poljščino, ki pa jo tudi rahhlo do pritežno zastopim, podobnosti slovenščine s češčino rajši nebi omenjal kaj šele s slovaščino. Enako se mi je ena utrujala v Brnu. Tak da se mi zdi da ne drži ravno to kar si napisal, glede na to da čehi in slovaki naš jezik mešajo s poljščino med sabo pa se zastopijo podobno kot mi z bizantinci.

Intifada ::

Zgodovinopisje je z vsemi možnimi pisnimi dokazi močno na strani teorije, da je Slovenc Slovan. Za dodatno potrdilo pa so še forenzične raziskave, ki so odkrile, da ima Slovenec največ podobnih genov z zahodnimi Slovani, kar pa je zelo zanimivo saj Slovenec že tisočletje biva med južnimi Slovani, ampak se z njimi ni nič kaj preveč mešal. V Sloveniji še sedaj obstaja velik del ljudi, ki imajo čisto zahodno slovansko raso. Nad tem se je začudil tudi Hitler, ker je pričakoval da bo naletel na mešanico suženjske rase. To dokazujejo tudi pisni viri za časa druge svetovne vojne.

Tudi naša anatomija obraza je povsem podobna zahodno slovanski. Obojni imamo bolj okrogle glave za razliko od južnih Slovanov, ki nasplošno slavijo po tem, da so kvadratnoglavci. Tudi razmerje med očmi je en tak specifičen dokaz, ki nam jasno potrjuje to, da smo čisti zahodni Slovani oziroma Slovani.

Seveda so k nam prihajali tudi germanski in romanski čefurji, ampak takšnih mešanic je zanemarljivo malo.

Thomas, kaj si mislil s tem, da je naša mentaliteta alpska? Tebi to kaj dokazuje?!?! Seveda smo dobili nov podoben način razmišlanja, kot ga imajo ostali alspki čefurji, ker so nas v takšen način življenja prisilile gore in smo morali svoj entuziazem in barbarsko kri pomiriti, saj nam je to omogočalo manjši napor za preživetje.

Matev ::

huh

a glih mi slovenci naj bi bili nekaj posebnega

vsi ostali (čehi, poljaki, hrvati, bosanci, srbi, slovaki.....) vsi govorijo jezik ki je zelo podoben našemu
preberte si kdaj embalaže na kakih keksih ko so v večih slovanskih jezikih napisane.... vse je skoraj eno in isto

in sedaj naj bi bili mi nekaj posebnega.....

isti narod smo .... slovani izza karpatov.... razlika je samo v tem kje smo se naselili in kaj se je potem na tem področju dogajalo

na slovenskem področju so bili ob naselitvi slovanov ostanki rimljanskih plemen 8ajdna in podobno)
čez te kraje so pa potem plenili različni narodi

Gandalfar ::

Zakaj je pomembno ali smo slovani ali pa veneti?

demoness ::

Ah, Intifada, pa kaj pol?

Kako lepo in inspirativno, da je Hitler mislil, da nismo "podobni" suženjski rasi. Zaradi tega bom danes zaspala z nasmehom na ustnicah. (a lahko še kakšen link, prosim? Da si to sprintam in obesim na častno mesto na steno...)
Kako ganljivo, da mi pa nismo kvadratnoglavi južnjaki, ampak okrogloglavi zahodnjaki. Zahod pa vemo, da je boljši kot jug, a ne? Že Tolkien je pripravljal podlago za Venetsko teorijo, ko je Numenor postavil na zahod, Mordor pa na jug (OK, jugovzhod, IIRC).

Mogoče pa mal prevečkrat gledaš tisto Sonyjevo reklamo na TVju zadnje čase. Ne, Intifada, če dokažemo, da nismo kvadratnoglavi, NE bomo dobili vsak novega Sony flatscreen TVja.

BSD-jas, če pa ti BREZ predznanja bolje razumeš češčino kot hrvaščino, potem ti lahko samo čestitam. In mislim, da si eden redkih.
Don't you want to die, walk beside me evermore,
Don't you feel alive, like you never felt before...?

Matev ::

zakaj se nekateri sramujejo da so slovani????

a je to kaj slabega????

če kdo hoče biti venet ali lah ali čefur - pa naj bo

BaRtMaN ::

In zakaj naj bi se zgodovina našega naroda začela šele po velikih selitvah ljudstev? Koga so na našem ozemlju podjarmili Rimljani? Sataroselce, ki so bili Kelti. Pa Iliri so bili tukaj. Je sicer res, da so prišli Slovani in jih ponekod izrinili. Toda ne povsod. Slovenski narod je zelo heterogen, tako da je po moje smešno govorjenje o skrajnostih, da smo samo Slovani ali samo Veneti. Dejte malo po Gaussovo razmišljat.

Thomas ::

Ja, tako je.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BigWhale ::

Infantida,

potem moram biti nekaj posebnega, ker moja glava je izrazito trikotna...

Le od kje so MOJI predniki...

;>

Black Dragon ::

Demoness :D nisi edini ki bi si nalimal besedilo iz arhiva na steno... Hitler se je čudil !!,odlično...:D

Intifada ::

Demoness. Kaj je že tvoj problem? Sem kje dejal, da nas Hitler ni imel za sužnje morda? Rekel sem samo to, da je bil presenčen nad raso Slovencev, ker jih je pričakoval večji vpliv južno slovanskega gena.

Tvojega Tolkiena in ostale pa si zatakni v svojo rit, ker človek, ki se upa postaviti tako nemuno teorijo ne morem opisati drugače kot vandala I. kategorije. Takšne in ostale idiote bi jaz lastno ročno obseil za jajca, ker širijo krivo vero!

Bigwhale. Trikotna oblika glave je sinonim za germansko ljudstvo. Si prepričan, da v tvojem družinskem korenu ne najdeš kakšnega Hansa?

Za vse ostale, ki se pa norčujete iz teh fraz pa vam lahko povem samo to, da ste neandertalci, ki ste po čudnem naključju prišli na slovansko ozemlje. Slovani imajo značilno obliko lobanje, ki preko temena do arkade nima takšnih radikalnih prelomnic kot naprimer ostala ljudstva. Če verjamete ali ne, je okrogla glava žargon v forenzični medicini...

In še en odgovor za Thomasa. Boli me kurac, če sem slovan ali pa roman. Ne bom pa poslušal inkvizitorjev, ki se pod krizo identitete sprenevedajo o lastni ekstitenci.

Veneti... Kateri gumpci

Zheegec ::

Pri nekaterih pač lastna eksistenca nima povezave s tem iz kje je prišel, ampak kam gre.
Drugače pa so tudi tvoji predniki neandertalci, tako da je tvoja trditev pravilna in so vsi ostali v bistvu res neandertalci.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

BigWhale ::

Alien, to ne bo drzalo, ker neandretalci so izumrli... mi nismo njihovi potomci...

... no ja, vsaj tako pravijo arheologi... ;)

perci ::

jap, nas prednik je takozvana Lucy - avstralopitek

Gandalfar ::

Nah zanimajo nas samo bolj natancni pisni viri s katerimi lahko podkrepis tole izjavo:

V Sloveniji še sedaj obstaja velik del ljudi, ki imajo čisto zahodno slovansko raso. Nad tem se je začudil tudi Hitler, ker je pričakoval da bo naletel na mešanico suženjske rase. To dokazujejo tudi pisni viri za časa druge svetovne vojne.


glede na to, da se sklicujes na njih..

Intifada ::

Tega je kolikor želiš želiš, samo pojdi v knjižnjico...

Predin: Balkanski okvir slike Slovenaca i Hrvata u
austrijskom i njemačkom zavičajnom romanu

Ta je za začetek...

Potem imaš pa še malo morje spisov od Kozinca, Wasslugerja in ostalih...

Kot že verjetno veš, je Hitler delal ogromno na tem, da bi vzopstavil en sistem, ki bi delal selekcijo med rasami. S tem se je ukvarjala cela znanost, ki je noč in dan študirala anatomije različnih ras ter na podlagi raziskav ustvarila celo vrsto šablon. Danes je že znano, da so marsikatero stvar nenamerno zgrešili ali pa je bila zaradi političnih razlogov namerno zgrešena. En lep primer so sudetski nemci, ki po osnovnih merilih več niso spadali v čisto raso in potemtakem tudi ne bi opravičevali ideje med nemškim prebivalstov, da je potrebno "čisto raso" združiti. Tako so pa malo razširili šablono in je bil volk sit ter koza cela. No ampak to ni bistveno...

Hitler je zelo dobro zadel Slovence in jih je distanciral od Hrvatov, Bošnjakov ter Srbov. Hočeš nočeš pa to danes poterjuje tudi forenzika, ki je v teh petdesetih letih naredila ogromen korak. Ti izsledki so še najbolj verodostojen dokaz o tem, da so Slovenci prišli na ta del Evrope skupaj z ostalimi zahodnimi Slovani...

Pa kaj ste vi res takšni inkvizitorji, ki smatratate to najnovejšo tehnologijo in njene raziskave za neverodostjne in krivoverstvo? Meni se že počas vsi skupaj smilite s temi Veneti...

Ena bukva o Venetih je danes očitno bolj verodostojen vir kot nešteto pisnih izročil in tehnolških raziskav na tem področju...

username ::

BSD-jas, če pa ti BREZ predznanja bolje razumeš češčino kot hrvaščino, potem ti lahko samo čestitam. In mislim, da si eden redkih.
Po mojem pa to ni tako težko. Najbrž se nihče ne zaveda prav dobro, da ima večina nas odlično znanje hrvaškega/srbskega/bosanskega/whatever jezika (ki je v bistvu en sam jezik, da si ne bo kdo kaj umišljal). Od malih nog smo gledali tudi hrvaško televizijo, brali stripe, se učili jezika v osnovni šoli, malo starejši so imeli tudi učbenike na univerzi v srbohrvaščini....

Ni čudno torej, da razumemo hrvaško in znamo jezik tudi govoriti. Sem bil emkrat v mešani družbi (par Slovencev, par Hrvatov) in so Hrvati rekli, da ne razumejo nič, ko smo se mi pogovarjali med sabo slovensko. Mi smo njih seveda razumeli vse.

Bil pa sem tudi na Češkem pred 2 letoma. Sicer le za en teden, ampak v tistem tednu sem se toliko navadil, da sem razumel večino povedanega (če niso govorili prehitro) in zadnji dan sem (tako za hec) v gostilni naročil hrano in pijačo kar v češčini (zase, pa še za kolege). In, ja, vsak je dobil, kar je želel, torej sem že dovolj pravilno povedal.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Matev ::

naši bratje iz skupne države nas ne razumejo ker nas NOČEJO razumeti

zanimivo je ko kak tak pride v slovenijo in se potem vsi slovenci trudijo govoriti po njegovo

drugače smo pa vsi slovani in imamo zelo podoben jezik - res se je skozi stoletja malo spremenil ampak vseeno je ZELO podoben

Gandalfar ::

Tega je kolikor želiš želiš, samo pojdi v knjižnjico...


A-a, povej tocen vir. NUK je jebeno velika zadeva. Ne bi preostanek mladosti iskal tega citata.

demoness ::

naši bratje iz skupne države nas ne razumejo ker nas NOČEJO razumeti


Ah, ne, no... ne razumejo slenga in narečja... ki se pa od knjižne slovenščine ZELO razikujejo. Ravno pred par dnevi sedim na faksu in se učim, pa pristopita do mene dva hrvata, ki ju zanima vse o našem faksu za tuje državljane, pa na splošno o programu. Onadva sta govorila hrvaško, jaz slovensko (skoraj knjižno), pa smo se odlično razumeli. Samo če mi je kdaj ušel kakšen "glih za glih" oziroma kaj podobnega, sta malo čudno pogledala.Drugače pa ni bilo problema.

Priznam pa, da sem češčino slišala samo na TVju ene parkrat, in da se mi je zdela "čudna". Nisem pa še bila ne na Češkem ne na Slovaškem.
Ampak OK, OT smo.
Don't you want to die, walk beside me evermore,
Don't you feel alive, like you never felt before...?

frnikola ::

Z eno besedo: dogmatiki.:)

Bob Rock ::

demoness, iz kirga dela hrvaske pa sta bla? ker oni iz zagreba al pa zagorja bojo ziher velik bolj razumel slovensk ko pa kaki dalmatinci al pa slavonci.

Intifada ::

A-a, povej tocen vir. NUK je jebeno velika zadeva. Ne bi preostanek mladosti iskal tega citata.

Kaj se ti delaš norce iz mene?

Sem ti rekel, da si sposodi Predina(ne to ni ta lačni franz). Naslov knjige že imaš napisan...

Noter boš našel še cel kup virov, od bukev do raznih spisev. Mater za vsakega pa res ne morem vedet kako se imenuje...

Thomas ::

Po moje bi bil Lačni Frantz ravno tako dober. Tudi ta je pesnil o "Praslovanu in Ruski reki". Mislim, da sta oba izvedena.:D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Intifada ::

Pa še zelo dobra pesem je...

Horde slovanske krvi preko reke skozi dni,
spredaj poglavarji in direktorji,
za njimi kurbe, mladci, upokojenci.
Spolno močni, silno zdravi,
zakladi step iz pradavnine so prišli
po stotih generacijah sposobnih gospodinj
in nam po vseh predpisih
zajebali vse, kar se je zajebati dalo.

Kdo je tebe Praslovan plavati učil,
da si preplaval tisto rusko reko
in se v mojih genih naselil.

Usmerjeno izobraženi, zjutraj v službo skozi dni,
spredaj so grobovi in sirote,
za njimi mrtve ribe in crknjeni psi.
Brez pigmenta smo spočeti,
sodobna brozga iz betona
se množimo križani, kastrirani, korakajoči,
da bomo vsi po vseh predpisih
zajebali vse, kar se bo zajebati dalo.

Thomas ::

Predinovo pesništvo je dokaj imbecilno. Iz zgoraj priloženega jasno razvidno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Barakuda1 ::

:|

Če mislite nadaljevati v tem tonu, bi morda ne bilo napak, da se tema zaklene, ker očitno ni več nič konstruktivnega za povedat.

Torej, nazaj k resni in konstruktivni debati, sicer sledi zaklep.

Hvala


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zgodovina slovencev

Oddelek: Problemi človeštva
363298 (1596) T-h-o-r
»

slovani imajo čisto drugačno kulturo

Oddelek: Loža
302691 (1952) opeter
»

venetska teorija

Oddelek: Znanost in tehnologija
164194 (3616) Jinto
»

Nova slovenska zastava in grb (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
23335919 (31110) Ziga Dolhar
»

Arbeit mach frei (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
1018905 (6811) MadMicka

Več podobnih tem