Forum » Zvok in slika » Hišni kino (receiver) z ali brez HDMI?
Hišni kino (receiver) z ali brez HDMI?
UrosTT ::
Nameravam sestaviti hišni kino iz receiverja, 5.1 zvočniškega sistema in plasme... na to bom povezal še PC in nekoč XBOX.
Zdaj pa bistveno vprašanje. Receiver z ali brez HDMI? Kaj mi pravzaprav ponuja?
Recimo, če DVD preko HDMI povežem na Receiver in naprej preko HDMI na plasmo... ali je to kaj bolje (pomoje ni), kot če povežem DVD direkt na plasmo preko HDMI in potem dodam še ločeno zvok preko optike / koaksialnega kabla?
Kar se računalnika tiče, bi ga vezal direkt na plasmo prek VGA vhoda... sam problem se pa pojavi, če hočem na vse skup dat še kak XBOX prek HDMI (ta novi naj bi to imeli, ne?). Potem mi nekak zmanjka HDMI priključkov... v tem primeru bi bilo pa verjetno fino imet kak Receiver z vsaj dvema HDMI vhodoma.
No, potem pa še ključno vprašanje.... ali se da HDMI trenutno sploh izkoristiti? Glede na to, da DVD ne podpira višje resolucije kot PAL standard... v čem je sploh bistvo HDMI izhoda na DVD predvajalniku?
Torej, kaj mi svetujete... kupim kak receiver s HDMI ali je to nepotrebna navlaka, ki jo lahko obidem z direktnimi povezavami oz. alternativami (optika, koaks.).
Drugače pa, kaj mi priporočate... za Receiver bi dal kakih 200k... oz. max 900€. Zraven pa rabim majhne zvočnike, zadnji par bi bil na stojalih. Bose so sicer majhni, a zame predragi. Gledal sem Infinity Oreus, ki so mi zlo všeč, samo je tud cena skor mal čez mojo zgornjo mejo. Ima kdo kako idejo?
Hvala za morebitne odgovore!
Uroš
Zdaj pa bistveno vprašanje. Receiver z ali brez HDMI? Kaj mi pravzaprav ponuja?
Recimo, če DVD preko HDMI povežem na Receiver in naprej preko HDMI na plasmo... ali je to kaj bolje (pomoje ni), kot če povežem DVD direkt na plasmo preko HDMI in potem dodam še ločeno zvok preko optike / koaksialnega kabla?
Kar se računalnika tiče, bi ga vezal direkt na plasmo prek VGA vhoda... sam problem se pa pojavi, če hočem na vse skup dat še kak XBOX prek HDMI (ta novi naj bi to imeli, ne?). Potem mi nekak zmanjka HDMI priključkov... v tem primeru bi bilo pa verjetno fino imet kak Receiver z vsaj dvema HDMI vhodoma.
No, potem pa še ključno vprašanje.... ali se da HDMI trenutno sploh izkoristiti? Glede na to, da DVD ne podpira višje resolucije kot PAL standard... v čem je sploh bistvo HDMI izhoda na DVD predvajalniku?
Torej, kaj mi svetujete... kupim kak receiver s HDMI ali je to nepotrebna navlaka, ki jo lahko obidem z direktnimi povezavami oz. alternativami (optika, koaks.).
Drugače pa, kaj mi priporočate... za Receiver bi dal kakih 200k... oz. max 900€. Zraven pa rabim majhne zvočnike, zadnji par bi bil na stojalih. Bose so sicer majhni, a zame predragi. Gledal sem Infinity Oreus, ki so mi zlo všeč, samo je tud cena skor mal čez mojo zgornjo mejo. Ima kdo kako idejo?
Hvala za morebitne odgovore!
Uroš
SasoS ::
HDMI je kul ker je digitalen (to je DVI+zvok v enem kablu), slab pa zaradi HDCP. V Visti baje sploh ne gre nič več ven preko spdif ker ni kodiran, mora bit HDCP .
UrosTT ::
Ja, to je sicer res, da je preko HDMI digitalen prenos... amapk, ali ga rabim na Receiverju? Iz DVD-ja lahko peljem video signal preko HDMI direkt na Plazmo... zvok pa pripeljem na Receiver preko druge poti. Vprašanje je, koliko "uporabnosti" profitiram, če plačam še tist HDMI na receiverju.
LP Uroš
LP Uroš
Baleno ::
Naj še jaz pristavim svoj lonček. Imam Samsungov DVD rekorder HR738 s HDMI izhodom, ki predvaja DivX MPEG4 in ki podpira upscaling 720p, 1080i. To okoli upscalinga mi ni vse jasno. Mislil sem da bom lahko gledal divx z večjo resolucijo kot 576, vendar joh rekorder ne prepozna. Zdaj pa ne vem ali je aparat povarjen, ali pa to z upscalingom ne razumem prav. Če bi se odločal v tem trenutku bi zdaj verjetno nabavil raje LG LH-RH361SE, ki je rekorder in receiver z zvočniki.
Tudi jaz de zahvaljujem za odgovore.
Tudi jaz de zahvaljujem za odgovore.
SasoS ::
upscaling pomeni da sam predvajalnik resolucijo poveča, ne da vrti filme take resolucije
@UrosTT: zaenkrat z HDMI na receiverju ne profitiraš nič, saj je signal isti kot coax (ali optical) spdif. Je pa možno da v prihodnosti DVD predvajalniki ne bodo več pošiljali nič preko spdif ker ne podpira enkripcije in boš moral met HDMI (seveda z ustrezno HDCP podporo).
@UrosTT: zaenkrat z HDMI na receiverju ne profitiraš nič, saj je signal isti kot coax (ali optical) spdif. Je pa možno da v prihodnosti DVD predvajalniki ne bodo več pošiljali nič preko spdif ker ne podpira enkripcije in boš moral met HDMI (seveda z ustrezno HDCP podporo).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: SasoS ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Priklop hišnega kinaOddelek: Zvok in slika | 5792 (3632) | ninjaxx |
» | Nakup A/V Receiverja (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Zvok in slika | 48475 (29940) | Anney |
» | Kateri A/V reciever? (strani: 1 2 )Oddelek: Zvok in slika | 11193 (8204) | BigWhale |
» | Zvočniki k LCD TV (strani: 1 2 )Oddelek: Zvok in slika | 10916 (10191) | T-Majo |
» | [Hi-Fi] - Hišni kino sistemi 3.1, 5.1, 7.1... (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Zvok in slika | 34728 (17499) | josko674 |