» »

Domače branje: "Golding, William. 1954. Gospodar muh"

Domače branje: "Golding, William. 1954. Gospodar muh"

Slo-Tech - Letalo strmoglavi na samotnem otoku, daleč od prometnih ladijskih poti. Preživeli se morajo znajti sami, saj v letalskih razbitinah ne najdejo prav dosti uporabnega. Otok se zdi prijazen in neobljuden, a v grozečih nočnih sencah nekdo že kmalu opazi "pošast". Med prebivalci otoka se vse bolj izražajo njihove osebnostne razlike, razvijejo se boj za prevlado, hrano in vodo, življenje preživelih začnejo greniti nesložnosti in spletke. Postopoma se razdelijo na dve skupini, odnosi se vse bolj zaostrujejo, kmalu pade prva žrtev.

Če bi začeli v domačih branjih predstavljati tudi filme in nanizanke, bi lahko kdo upravičeno pomislil, da opisujemo znano ameriško televizijsko nanizanko Lost. Vendar pa je zelo podoben zaplet (preživelih na samotnem otoku) že leta 1954 uporabil britanski pisatelj William Golding v svojem najbolj znanem romanu Gospodar muh. V glavne vloge je postavil 6-12 let stare dečke, ki naj bi jih med drugo svetovno vojno hoteli njihovi starši nekam evakuirati (kritiki si niso enotni, ali je hotel Golding dečke umakniti pred drugo svetovno vojno ali celo namišljeno tretjo, atomsko vojno), vendar letalo strmoglavi, zato se morajo preživeli znajti sami.

Golding je v Gospodarju muh združil dve življenjski izkušnji. Spoznanja, ki jih je pridobil med vojno, ko je služil kot častnik na britanskih vojnih ladjah, in vse tisto, kar mu je o otroški naravi razkrilo dolgoletno učiteljsko delo. Ko opisuje postopen prehod od civilizacije v divjaštvo in razkriva, kakšnih krutosti so lahko sposobni "nedolžni" otroci, ko vse družbene norme popustijo in začnejo mladi junaki ponavljati (in potencirati) najhujše napake odraslih, odgovarja tudi na temeljno vprašanje zla v človeku. Golding je prepričan, da morala le redko prihaja "od znotraj", zato razpad družbe, njenih vrednot in občutka za prav in narobe, nujno vodo v barbarstvo, anarhijo in nasilje. Hkrati se Golding zelo resno posveti lastnostim mladih posameznikov in pri tem izpostavlja zelo podobne odnose kot nekoč George Orwell na Živalski farmi. Med dečki tako izstopajo pravičen in ne preveč bister športnik, moder debelinko, hinavski pripadnik visoke družbe, ki hoče s spletkami prevzeti oblast, oportunistična dvojčka, nasilnež ter kopica "ovčk" brez lastnega mnenja in posebnosti.

Iz razvoja njihovih značajev in medsebojnih konfliktov Golding izpelje še druga sporočila knjige -- zlorabo moči, obnašanje človeka v kriznih razmerah, (ne)obvladovanje notranjega divjaštva in zlorabljanje strahu pred neznanim za obvladovanje podrejenih in utrjevanje oblasti. Povedano drugače -- opozarja na znani recept, ki v nepravih rokah vedno znova pripelje do vzpona totalitarizma.

13 komentarjev

mumbo ::

super rubrika. nekaj knjig, ki so bile predstavljene sem že prebral, nekatere pa bom. a obstaja topic, kjer so zbrane vsi članki domačega branja? če ne, bi bil zelo hvaležen, da se naredi.

[D]emon ::

temeljno vprašanje zla v človeku

Tukajle mi v tem trenutku pade na pamet samo eno:

"In the first years of the twenty-first century, a third world war broke out. Those of us who survived knew mankind could never survive a fourth. That our volatile natures could simply no longer be risked. So we have created a new arm of the law. The Grammaton Cleric, whose sole task it is to seek out and eradicate the true source of Man's inhumanity to Man. His ability to feel."



Pac, 7 zjutraj, zaspan sem in mozgani so na parkingu.
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

krho ::

Mogoče, bi se splačalo omeniti, da sta po romanu posneti 2 verziji filma...
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Yossarian ::

[D]emon, dober film si izbral za primerjavo.
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

MrStein ::

[D]emon: carski film 8-)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

jlpktnst ::

"oglejte si še". Vsak članek je povezan na 3 predhodne. Na ta način prideš do začetka iirc? Razen če je kje kaj izpuščeno.

Večino omenjenih knjig sem sicer prebral, te pa še ne :D bo treba poiskat heh.

kuglvinkl ::

Iskalni niz je Domače branje:

Tako lahko pridete tudi do Matthaievih objav, ki smo jih objavili v prvem sklopu naših domačih branj.

MCSE ::

Tokrat moram komentirat izbor knjige, ostali so bili dobri, tale pa je malce nenavadna. Ne vem kaj je hotel Golding povedat s to knjigo, namreč napisal je otroško pripovedko, ki ni primerna za otroke, ker je preveč krvava, in ni primerna za odrasle, saj ne pove nič bistveno presenetljivega, pa še končla se kot kakšen ameriški "happy end" film. Po mojem mnenju je knjiga priznana samo zato, ker je Golding že prej postal slaven, s tem romanom pa je brcnil v temo. Če je hotel opisati človeški karakter, in to kako je krut, bi to moral opisovati z odraslimi, zrelimi knjižnimi junaki, ne pa s 10 in 11 letnimi predpubertetniki, ki se bodo prej ko slej začeli obnašati tako kot so se v knjigi. In kaj je hotel povedati s tistim mrtvim pilotom na gori? In zakaj se oni tamali ki omedleva pogovarja z "gospodarjem muh"? ... Se človeštvo lahko primerja s ponorelimi 10 letniki na samotnem otoku? Če že, potem res rabimo "zunanjo intervencijo".

overlord_tm ::

Se človeštvo lahko primerja s ponorelimi 10 letniki na samotnem otoku?


NE, 10 letniki so preveč odrasli.

NeDiCaprio ::

MCSE: "Po mojem mnenju je knjiga priznana samo zato, ker je Golding že prej postal slaven, s tem romanom pa je brcnil v temo."

Prav nasprotno: Gospodar muh je PRVI Goldingov uspeh, zaradi katerega je sploh postal slaven ... :D
bolje ispast' glup nego s' aviona ...

Thomas ::

Tole je ODLIČNA knjiga, ena najboljših sploh, po mojem mnenju.

Realnost je okrutna in ta knjiga je spogled z njo od blizu. Bolj od blizu, kot si večina ljudi kdaj drzne.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

alsb ::

Golding je nasploh odličen. Priporočam še Dediče. Da se vid, od kdaj je človek človeku volk.

Jst ::

Okej, saj izbirate različne tematike, a vendar imam občutek, da je preveč opisanih knjig na temo totalitarizma.

Just a thought...
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dobre knjige

Oddelek: Loža
214356 (1408) SonjaP
»

Problematika kaznjencev (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
7612992 (11531) jype
»

Domače branje: "Golding, William. 1954. Gospodar muh"

Oddelek: Novice / Domače branje
1310359 (9703) Jst
»

Poznate kj dobrih knjig?

Oddelek: Sedem umetnosti
433666 (3096) madonch

Več podobnih tem