Forum » Šola » [Fizika] Sile
[Fizika] Sile
celada ::
Pa nehaj gledat na fiziko kot na formule. F_n in F sta neznanki, maš pa 2 enačbe. Prej si imel isto, samo da si imel F_p in F. Kaj ti tukaj ni jasno?
Kaj pa je narobe s tem ce gledas na fiziko kot na formule, formule ti vse povejo.
Fizikalko ::
Formalist si lahko šele, ko razumeš osnove. IMHO. Razen morda v QM, kjer predstava ne igra vloge.
Kako bo, npr, sploh narisal pravilno skico, če problema ne razume. In še to: tudi formulo je treba razumet in jo znat uporabit. Zgornji primer z mešanjem alfe in bete je tipičen dokaz tega.
Kako bo, npr, sploh narisal pravilno skico, če problema ne razume. In še to: tudi formulo je treba razumet in jo znat uporabit. Zgornji primer z mešanjem alfe in bete je tipičen dokaz tega.
mare_ ::
btw, v knjigi za fiziko gibanje, sila, snov al kaj je že, imaš klanec razložen na straneh 99 - 102 ;)
celada ::
Formalist si lahko šele, ko razumeš osnove. IMHO. Razen morda v QM, kjer predstava ne igra vloge. Kako bo, npr, sploh narisal pravilno skico, če problema ne razume. In še to: tudi formulo je treba razumet in jo znat uporabit. Zgornji primer z mešanjem alfe in bete je tipičen dokaz tega.
Ce nisi opazil sem se malo hecal, dobra predstava je v klasicni mehaniki najpomembnejsa brez nje negre toda, ko imas njo si pa lahko s formulami dosti prestavljas
seminal ::
Pozdrav
@mare saj sem gledal
@fizikalko oni zgornji list, tovariš je rekel da je FsinAlfa + FgcosAlfa ne sinus alfa tako kot si napisal??
Pa tole nalogo sem samo jaz naredil oz. fizikalko....v celem klasu. Gim.
@mare saj sem gledal
@fizikalko oni zgornji list, tovariš je rekel da je FsinAlfa + FgcosAlfa ne sinus alfa tako kot si napisal??
Pa tole nalogo sem samo jaz naredil oz. fizikalko....v celem klasu. Gim.
Fizikalko ::
>>@fizikalko oni zgornji list, tovariš je rekel da je FsinAlfa + FgcosAlfa ne sinus alfa tako kot si napisal??
True, true. Maš že popravljeno verzijo gor.
>>Pa tole nalogo sem samo jaz naredil oz. fizikalko....v celem klasu. Gim.
Dost žalostno za prfoksa.
True, true. Maš že popravljeno verzijo gor.
>>Pa tole nalogo sem samo jaz naredil oz. fizikalko....v celem klasu. Gim.
Dost žalostno za prfoksa.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Fizikalko ()
Kje imam popravljeno verzijo....?
Ja prfkos je pač taki, on res zna samo znanje ne zna prenašati
Ja prfkos je pač taki, on res zna samo znanje ne zna prenašati
POzdrav spet rabim malo pomoči
1. Telo z maso 160kg leži na vodoravni podlagi in je z vrvjo prek lahkega škripca povezano z visečim telesom z maso 80kg. IKolikšen mora biti minimalen koficient lepenja med telesom in vodoravno podlago, da telo ne zdrsne? kolikšna sila deluje na vrvi?
Slia vrvi je 800N do tega sem prišel ker je masa2 telesa 80kg krat težni pospešek 10m/s2. Potem pa sem Fvrvi je enaka Flepenja. Sila Normale pa je enaka sili gravitacije in sem dobil 800N/1600N=0,5n je Kl ??
Imam prav?
pa še ena druga katere ne znam rešiti
Na klancu z naklonskim kotom 30° leži 200kg telo in je z vrvjo preko škripca povezano z 50kg. Koliko je koficient lepenja da telo miruje? in koliko je sila vrvi
1. Telo z maso 160kg leži na vodoravni podlagi in je z vrvjo prek lahkega škripca povezano z visečim telesom z maso 80kg. IKolikšen mora biti minimalen koficient lepenja med telesom in vodoravno podlago, da telo ne zdrsne? kolikšna sila deluje na vrvi?
Slia vrvi je 800N do tega sem prišel ker je masa2 telesa 80kg krat težni pospešek 10m/s2. Potem pa sem Fvrvi je enaka Flepenja. Sila Normale pa je enaka sili gravitacije in sem dobil 800N/1600N=0,5n je Kl ??
Imam prav?
pa še ena druga katere ne znam rešiti
Na klancu z naklonskim kotom 30° leži 200kg telo in je z vrvjo preko škripca povezano z 50kg. Koliko je koficient lepenja da telo miruje? in koliko je sila vrvi
gzibret ::
OK, bom pa še jaz malo pomagal, ker so tele naloge tako simpl, da.....
Seminal - pri prvi nalogi prav razmišljaš. Sila vrvi je tista, ki drži manjše telo pri miru, torej mora ta sila biti nasprotno enaka Fg2, torej 800N.
Sila lepenja je: Fl=kl*Fg
iz tega sledi: kl=Fl/Fg
F_lepenja mora biti enaka sili vrvi, da sistem stoji pri miru, torej 800N, Fg pa tudi imamo, saj je ta sila tista, ki pritiska 1. klado navzdol, da se ne premika, torej 1600N. kl je torej 0.5.
2)
Rešiš podobno, samo, da moraš prej razstaviti silo teže 1. telesa na komponenti. Ena je pravokotna na klanec (to uporabiš za računanje lepenja), druga pa je vzporedna s klancem - ta sila vleče vrv. To rešiš s pomočjo sinusov in kosinusov, saj ti vse tri sile tvorijo lep pravokotni trikotnik.
Za ravnovesje mora biti vsota sil v vrvi enaka 0. Na vrv delujejo sledeče sile:
sila teže 2. telesa (500N)
sila, ki potiska 1. telo po klancu navzdol M1*g*sin30=2000N*0.5=1000N
Torej druga klada potiska cel sistem navzdol, drugo telo bi se gibalo gor, če nebi bilo lepenja. Sila lepenja je torej 1000N-500N=500N in pomaga drugi kladi, da je zadeva v ravnovesju. Torej imamo: 500N (2. telo) = 1000N - 500N oz. 500N = 500N
Pol pa imaš isti šmorn, kot pri prejšnji nalogi:
Fl=kl*Fpodl. => kl=Fl/Fpodl = 500N / 2000N*cos30 = 0,288
Vrv je pač napeta toliko, kot je sila teže drugega telesa, torej 500N
Seminal - pri prvi nalogi prav razmišljaš. Sila vrvi je tista, ki drži manjše telo pri miru, torej mora ta sila biti nasprotno enaka Fg2, torej 800N.
Sila lepenja je: Fl=kl*Fg
iz tega sledi: kl=Fl/Fg
F_lepenja mora biti enaka sili vrvi, da sistem stoji pri miru, torej 800N, Fg pa tudi imamo, saj je ta sila tista, ki pritiska 1. klado navzdol, da se ne premika, torej 1600N. kl je torej 0.5.
2)
Rešiš podobno, samo, da moraš prej razstaviti silo teže 1. telesa na komponenti. Ena je pravokotna na klanec (to uporabiš za računanje lepenja), druga pa je vzporedna s klancem - ta sila vleče vrv. To rešiš s pomočjo sinusov in kosinusov, saj ti vse tri sile tvorijo lep pravokotni trikotnik.
Za ravnovesje mora biti vsota sil v vrvi enaka 0. Na vrv delujejo sledeče sile:
sila teže 2. telesa (500N)
sila, ki potiska 1. telo po klancu navzdol M1*g*sin30=2000N*0.5=1000N
Torej druga klada potiska cel sistem navzdol, drugo telo bi se gibalo gor, če nebi bilo lepenja. Sila lepenja je torej 1000N-500N=500N in pomaga drugi kladi, da je zadeva v ravnovesju. Torej imamo: 500N (2. telo) = 1000N - 500N oz. 500N = 500N
Pol pa imaš isti šmorn, kot pri prejšnji nalogi:
Fl=kl*Fpodl. => kl=Fl/Fpodl = 500N / 2000N*cos30 = 0,288
Vrv je pač napeta toliko, kot je sila teže drugega telesa, torej 500N
Vse je za neki dobr!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: gzibret ()
Ja samo M2 ima tudi trenje ob steni??oziroma lepenje...
tako da se potem rezultat spremeni?
tako da se potem rezultat spremeni?
S kolikšno silo pa M2 pritiska na steno? Zakaj kompliciraš tam, kjer ni treba
Vse je za neki dobr!
Lahko narediš na tem konkretnem primeru to kar si sedaj povedal?
Kaj te moram v osi X vse zmnožiti in potem samo delim f:m
zaj pa me zanima za maso a moram deliti z maso top pomeni da sešetejm maso velikega in melga telesa?
al kako
Kaj te moram v osi X vse zmnožiti in potem samo delim f:m
zaj pa me zanima za maso a moram deliti z maso top pomeni da sešetejm maso velikega in melga telesa?
al kako
Ekola sedaj sem jo rešil
x; Fd-Fv-Fl=m*a
x1; Fv-Fg2=m*a
x1; 500N-500N=0N
x; m*a=1000N-500N-346N=154N
a=154N:250kg
m=m1+m2
a=0,616
A imam prav?
x; Fd-Fv-Fl=m*a
x1; Fv-Fg2=m*a
x1; 500N-500N=0N
x; m*a=1000N-500N-346N=154N
a=154N:250kg
m=m1+m2
a=0,616
A imam prav?
a=F/m=500N/250kg=2m/s
Hint - lepenje NI ENAKO trenje
edit - če pa bi pisalo: "koeificient TRENJA je 0,2", pa bi bila naloga prav rešena.
Hint - lepenje NI ENAKO trenje
edit - če pa bi pisalo: "koeificient TRENJA je 0,2", pa bi bila naloga prav rešena.
Vse je za neki dobr!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: gzibret ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | 6 nalog za fiziko ... prosim pomoč (strani: 1 2 )Oddelek: Šola | 12298 (9993) | lebdim |
» | Fizika [Navor]Oddelek: Šola | 4661 (4093) | KandazaR |
» | Statika- trenjeOddelek: Šola | 2637 (2284) | gzibret |
» | Pomoč pri fizikiOddelek: Šola | 2238 (2074) | Michaelosz |
» | Dirkalni avtomobili in downforce (strani: 1 2 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 6853 (5655) | dzinks63 |