» »

EURO; in prve težave

EURO; in prve težave

1
2
3 4

frudi ::

že decembra sem v vrstah zaradi debilov, ki se jim je zdelo duhovito opravljat še zadnje SIT nakupe s samimi kovanci, porabil vsaj kako uro časa več, kot bi ga sicer; skoraj vsakokrat je nekdo pred menoj plačeval po par kSIT račune s kovanci, seveda nesortiranimi in nepreštetimi.
zdaj so vrste še daljše in se premikajo še počasneje, ker kupec in prodajalec vsak še N-krat prešteva in preračunava denar. komu se pa da čakat in zgubljat živce s tem...
meni še na pamet ne pride, da bi tistega cankarja in par prešernov, ki sem jih slučajno imel pri sebi po novem letu, zdaj po obrokih v trgovinah menjaval v kupe € kovancev, pri tem pa še živciral prodajalce in kupce v vrsti za menoj. v banki sem jih spotoma v dveh minutah zamenjal za € in imam mir...
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

BlackHole ::

vsesorte bi se dalo, če bi človek vsaj malo premislil situacijo! tako bi prhranu ogromno dela in časa prodajalki in vsem nam k smo stali za njim


Nemelko. Jaz si tudi prej ne bi mislil, da bi bil tak problem plačat kokice s 5-tisočakom. Evo, kot nalašč, (ampak ni bilo nalašč) sem danes kupi robe za 4.86 € s 5-tisočakom. V 5-tih sekundah mi je blagajničarka vrnila € (ne samo v kovancih). Drobiža imam skoraj toliko (malo pretiravam), kot jih je bilo v tistih paketkih, za katere so ljudje po 2h stali v vrstah.
LP Marko

Timmah ::

nekaj dni pred novim letom sem imel doma se 4 cankarje pa 8 presernov in seveda za ene 2-3k kovancev.
40k sem zamenjal za evre v bliznji menjalnici (kjer ni bilo gnece, zdi se mi da je bil nakup evra za pol tolarja drazji na evro:\ ) se pred novim letom, 8k sem obdrzal za sprotne manjse nakupe za kaj vec sem placeval s plastiko.
kovance sem mislil na banko menjat a ko sem ugledal vrste na bankah sem se odpeljal do bliznjega petrola in vsul vse kovance v plastenko kjer so zbirali denar za zvezo Soncek (zveza drustev za cerebralno paralizo slovenije).
danes sem imel v denarnici se 3k ki sem jih na avtocesti nalozil na ABC in stvar je bla ocvrta. ze pol leta nam po vseh medijih morijo s temi evri in tolarji da mi gre ze na kozlanje ko samo slisim kaj od bank, trgovin, evrov, tolarjev,..., in vrjetno nam se pol leta bojo morili.
skratka lepo bi bilo od nas da bi si priskrbeli ze nekaj evrov prej oziroma zamenjali saj vecje kolicine tolarjev v evre ali jih polozili na banko. ce vam je ostalo 10k ali 5k pa ne bodite taki idioti in placujete kave za 1€ z cankarjem in pricakujte drobiz. Verjamem da so si trgovci danes nabavili se vec evrov da bodo kretenom, ki hocejo dokazat svoj bedasti prav, zaprli gobce.
donde esta francesca

Company ::

Drobiža imaš več, saj so bili paketki v vrednosti cca 3000 SIT, ti si jih pa dobil nazaj cca 16.
Mimogrede, taki kot so Fizikalko in ostali, ki novoletno darilo v celoti odnesejo v eno trgovino, potem so pa carji, mi gredo direktno nekam. Pa kaj vraga imaš za šparat velike bankovce in kovance doma, da boš pizdil okoli trgovk, kako nimajo dovolj drobiža. Jaz bi v enem šusu čez noč preklopil na evro, pa basta! Ma ti si mi neki frajer, češ, imam toliko gotovine doma, da jo bom komaj porabil do 14. januarja. Itak!
Mimogrede, svoje zadnje tolarje sem porabil za kavo danes ob 7:15 (ker sem pač zadnja dva dni plačeval le s kartico), kar je ostalo v denarnici, je šlo natakarici za napitnino. Me bo še lepše gledala, kot do sedaj ;) Razmisite akj tudi v to smer.
Pa lep pozdrav!

sese12 ::

Sicer je pa EVRO super zadeva.

Sem bil prej 200.000,00 SIT v minusu (limit), sedaj pa sem po novem samo
834,59 €. :P :))

Fizikalko ::

Company, ne vem, kje jemlješ vse svoje nebuloze. Jaz sem vstopil v novo leto zgolj z nekaj tolarskimi kovanci.

Nemelk ::

@blackhole
znašel si se v povesem drugačni situaciji kot tist gospodič v koloseju. tam niso imeli dovolj papirnatih (zakaj ne, ne vem in res ni ok, da niso meli!) tvoja prodajalka jih je pa mela! in kot sem omenil, tistiemu gospodiču je potem punca plačala kokakolo u evro kovanci. skratka povsem druga zgodba...
Nemelk ™

nastyboy ::

Problem nas vseh je ta da trgovine dobijo 95% denarja sedaj v tolarjih, vračat pa MOREJO po zakonu vsem v evrih. Ja itak da ne gre tk fajn... vsak da 5000sit in hoče eure... in drugi, tretji,..... in tako naprej... sej pol ko bo začel folk tut kaj plačevat v evrih se bo zadeva stabilizirala. Za tiste ko mate še kr dost denarja.. pejte pa avto tankat.. itak ga boste mogli. Ne pa plačevat čigumijev z Cankarjem.

Itak bo pa tale tema čez dobrih 10 dni neuporabna.

Timmah ::

Itak bo pa tale tema čez dobrih 10 dni neuporabna.

ze sedaj je
donde esta francesca

sverde21 ::

Heh penzjonisti majo res probleme... ko bi človk pričakval, da bojo oni najbolš prenesl zamenjavo, ker so že naredl ene par zamenjav...

Sicr se pa men tud glupo zdi da se eni preseravajo z 5kSIT. Dons je en v vrsti pred mano šou ob 7:15 kupt senvič za 200 SIT z 5kSIT, prodajalka mu je rekla da nima za vrnat v € in mu je vrnala v SIT, sicr je pomoje mela dost drobiža v € ampak pomoje bi stal tam ene 10 min, da bi poračunala.

Jst sm tolarje porabu do pred počitnic, dons zjutri sm se enostavn sprehodu do bankomata in dvignu 10€. Nism meu nobenih problemov, prodajalka je ubistvu še vesela bla, kr ji ni blo treba računat...

BTW opazu sm da se da na nekaterih avtomatih še mal zgolfat podražitve, ker še kr sprejemajo tolarje in je cena v € malce višja (zaokrožena), cena v SIT pa enaka kot prej ;) .
<?php echo `w`; ?>

Ejsi_Disi ::

Preseravanje gor ali dol. V vsakem primeru 1x moraš Cankarja ali Kobilico dat. Če ni drobiža, ni druge variante.

Shegevara ::

fak.. ste pa bogati da nimate za drobiž ni kej. Sem pa že slišav da se denar lahko da na banko in ti sam pretvori tisti denar, kot pa da si z vračanjem kovancev delaš strašanske bruke

Matev ::

Jaz imam še eno kobilico in 300 sit v papirju ter cca 350 sit kovancev.

Jutri grem tankat za 21€ in se bom znebu kobilice ter nekaj kovancev.

Z preostankom pa na tržnico in rečem za 300 ali kolikor pač bo ostalo mi dajte sadja.

Company ::

fizikalko,
tole je le posledica tvojih vzvišenih izjav, kaj kdo mora, pa kdo mora čakati, pa komu je vseeno, če ljudje za njim stojijo, kdo je kupec, ... Ja, morajo imeti drobiž, veliko drobiža, zaradi takih, kot si ti, ki boste nekaj bankovcev menjavali na tak način. Če drugače ne gre, pojdi si po 10 evrov na bankomat, pa jih uporabljaj, s tolarji pa natankaj avto pa bo mir.
Ma zatlači si ti take kupce nekam, ki bodo povlekli iz cankarja za nekaj tisočakov drobiž. Misliš, da si jih resnično kdo želi, čeprav je kupec "kralj"?
Veliko ljudi je zdaj takih, da gredo zjutraj na kavo s cankarjem, v upanju, da reva za šankom ne bo imela drobiža in bodo dobili kavo zastonj. In kralj kupec zmaga!!! Potem se pa menimo o strpnosti, potrpežljivosti, ...
Pa upam, da se v tem ne prepozna nihče s foruma.

OldSkul ::

Pa kakšen cankar neki... to je pa res že pretiravanje. Pa ne boš plačal kave z cankarjem. Nehite nabijat bedarije.

Fizikalko ::

Company, you've lost it, man.

Pa kdo ti kaj hoče? ZAKON je tisti, ki nalaga trgovcem, kar jim pač nalaga. Moja dobra volja paje, če tega ne izkoriščam. In to je vse.

Jaz, recimo, sem se odločil, da se znebim tolarjev že prej. Želim le povedati, da je to moja dobra volja (oziroma dobra volja stranke), na pa neka moralna dolžnost. Zato se nima noben trgovec kej za bunit, če te dobre volje ne bi bilo. Štekaš, Firma?

Zgodovina sprememb…

Matev ::

Baje da v Sparu prve dni niso imeli gumbcev ki bi kupovali malenkosti z Cankarji ali Kobilcami, kar propagira fizikalko - da je kao zakonsko dovoljeno.

Fizikalko ::

Nič "kao".

Timmah ::

@sadarj79 Pa kakšen cankar neki... to je pa res že pretiravanje. Pa ne boš plačal kave z cankarjem. Nehite nabijat bedarije.

moj sodelavec se je ravno danes zjutraj hvalil kako je to ze 3x prakticiral pa se smesno se mu je zdelo ceprav ma ze evre v denarnici
donde esta francesca

blue ::

Moja banka (sm poklical) nima stroja za štet kovance.
Če nesem vrečo kovancev na banko pri kateri nisem komitent, a mi ta banka lahko računa kako provizijo ali kaj podobnega ??

STASI ::

blue:
Na Banki Slovenije imajo tudi stroj za štetje kovancev. IIRC delajo vsak dan do 1200.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

dexterboy ::

Uf Uf, zdej pa še jest moram piskrček dodat :D
Kot prvo: pa kwa je z vami, folk???
A ste fsi 13 let stari la koga???
Tole preseravanje, da z raznimi cankarji plačujejo zneske, ki ne presegajo 5 €, haloooo???
Če še ne veste... tolarje boste v vseh bankah lahko mejavali za evre tudi po 14. januarju...
Pa zakaj se je treba spravljat na trgovce in jim "parat živce", ker vam bejba ni dala na silvestrovo...
Tista štorja v Koloseju s cankarjem pa kokicami in pijačo; da sem na mestu prodajalke, bi ga zavrnu-ila!
Če majo ljudje težave s svojo osebnostjo, obstajajo za to primerne ustanove ter institucije, ki so namenjene zdravljenju takšnih bolnikov. Mar je res treba sedaj v teh dveh tednih pokazat svoj mačo-ego?
Koga pa sploh zanima, koliko ima kdo denarja? Delam na banki, pa nisem nikoli gledal za stanji ostalih ljudi. Ker je to čista zguba cajta - obstajajo lepše stvari v življenju.
Ali ni bolje, da tolarje, ki ga imaš, položiš na račun ali pa zamenjaš v eni od bank in lepo plačuješ manjše zneske (kava, pijača, kino, kokice :) ...) z evrko kovanci, za večje zneske pa imamo tako ali tako vsi bančne kartice. Včeraj sem šel s sodelavcem na kavo v merkiča pri metalki (center LJ) in sem gledal bejbo, kako je 15 minut čakal v vrsti za blagajno, pred njo so pa bile samo dve bakice... zelo smešno na pogled, v resnici pa zelo žalostno. Pa sploh so bile take vrste na vseh blagajnah, da sva potem raje odšla na pizza kos... in veste kaj? Prodajalec ni imel evro drobiža za vrnit in mu je dal 80 sit.
Mislita, da sem se jezil? Ne, zakaj pa bi... malo komičnih situacij nikoli ne škodi zdravju :P

Mah, me je tole branje mal preveč pogrelo, nej nekdo drugi to še malo lepše napiše, nekdo, ki mora vračati evro denar. Sploh bo pa vsega teka konec v 2 tednih.... res je.
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

Matev ::

Naj se Tolarji končno porabijo. Vsi, ki jih še imate jih čimprej porabite; kupite za njih kaj in pozabite nanje.

pa bo

BigWhale ::

PR*** POF*** KU*** PI*** PI** MA*** Tolk mam drobiza, PRR** KU**MA*** Mi vracajo sam kovance k da ni za 10 ojrov bankovcev pa pet pa 15 pa unih za 12 EUR bi mi lahko tud neki vrnl!!!!! NE pa sam ta dorbiz! ZAKON JE TAK!!!111!!! po zakonu mi morjo vrnct dnar! In lahk placam eno kavo s tremi cankarji in desetimi kobilcami ce mi pase! K lahko k je to zAKON!!! In sem kiupec in sem kralj1!!!1111 In to bi mogl prdajalci vredt!

Vsaka podobnost z resnicnostjo NI zgolj nakljucna. ;)

Timmah ::

>:D
donde esta francesca

opeter ::

@BigWhale

Kdor z malim ni zadovoljen, velikega ni vreden. Kaj se pritožuješ?
Raje bi bil vesel, da lahko končno za 10 centov kaj kupiš (recimo jaz kupujem rogljič za 10 centov), da o 1 Evroju sploh ne govorimo...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

Ejsi_Disi ::

Torej, do banke imam 15 km (skupaj 30 km, še nazaj), potem moram v vrsti stat in čakat, zato da bom tebi na čast, Company, zamenjal kobilico ali cankarja, nima veze. Sem šel danes na malico pa sem imel samo kobilico. Sva se s prodajalcem lepo zmenila, da mi zamenja za 5 prešernov in sem s prešernom plačal. Razlika je prišla nazaj v €. Eni sicer res komplicirajo in pretiravajo, samo koliko pa je takih? Pa tudi dolgo se ne bojo preseraval. Najboljše, da začnemo kar odštevat.:D

Sergio ::

BigWhale is now known as Sarcasmo. :)
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

SasoS ::

Ne vem kje zdaj naenkrat vsi vidite problem s temi cankarji in kobilicami. So what...tudi prej sem plačal kaj s petimi jurji pa ni blo nikol problem vrnt. In ne, niso mi dal kovance po 50 sit, lepo sem dobil prešerne in plečnike...pa kšnga galusa in jakopiča. Pač, jebat ga, nimaš drobiža..5 jurjev je dnar, gor ali dol. Isto zdaj, 20€ ni neka strašna vsota, tudi če plačam 2 ali 3€ s 5K SITi se da lepo vrnit 5 in 10€, pa nekaj malenkosti drobiža. A ko boš pa na bankomatu dvignu 40€ pa ti bo dal 2 po 20, boš šel prej na banko če boš hotel kavico spit?

Tilen ::

Danes sem bil primoran razloziti menjalni tecaj nekomu, ki pac vsega denarja le ne bi dal v € ampak v kaksno drugo valuto in je obiskal tole stran oziroma dobil v roke popolnoma enako obliko menjalnega tečaja.

Zelo slabo nastavljena zadeva na strani [vrednosti so zapisane v EUR-vse ali samo nekatere?:\ ]. Sprva je clovek mislil, da mora za 1 USD recimo odstet 1.3233 EURa.

Država Enota Valuta Nakupni Prodajni
ZDA 1 USD 1.3334 1.3233


Potem sem pa se poslusal glede EUR, kako je to zdaj slabo, da za EUR se dobi dosti manj $, kot pa za tolarje ipd... Groza.

Na NLB ali Abanki, NKBM ze malo boljse prikazano kako in kaj.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

dolenska ::

ma kurc in ta evro. sm šel včeri neki nabavt v trgovino, pa so mi dal za dve kile kovancev. že prvi dan poslovanja z evri, sem 2 kile težji zarad kovancev. Zdj treba pa še denarnico oz. žakelj kupt, da bom vse skup s seboj nosu. preveč je kovancev.

opeter ::

Mogoče je, ampak se bo končno (ponovno) folk navadil, da so tudi kovanci kaj vredni :D Bil je že skrajni čas. Je pa res, da sem v službi na nekaterih - katerim sem kifeljce kupoval v pekarni - zaslužil čez 1000 SIT v dveh-treh mesecih. Hja, niso želeli, da jim vrnem 10, 20, 50 SIT... pa se je hitro nabralo :D Rekli so: "mah, oni ne bodo nosili "drobiž v žepih". Saj še denarnice nimajo. :D
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Samsung06 ::

Mene pa recimo tole moti. EURO
A lahko kdo pošlje kak mail našemu ministrstvu za zunanje zadeve 8-)

opeter ::

13 je za nekatere nesrečna številka (tudi za Rupla).
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

dolenska ::

hja navadt se bo treba ja da bomo mel polne žepe kovancev. ko bom slekel hlače bo pa itak vse vn letelo. mrzim jst to

Tic ::

Samsung06: Sem jim poslal mejl.
persona civitas ;>

Shegevara ::

Bigwhale. A ni tako, da lahko trgovec odkloni plačilo z desetimi jurijimi, zaradi tehničnih težav kaj?

OrkAA ::

Zaradi tehničnih težav lahko zavrne tudi plačilo s 100SIT, d0h.

sidd ::

lahko pa te tud zavrne, če mu(ji) nisi ušeč :P .
(BW, good point)
No, malo še, pa ide tolar u pozabo. Vsi z fobijo pred tem do takrat doma ostat :P.
Jaz pa še imam 7 jurjev v denarnici, pa grem ju3 si žveke z kobilico kupit! Ma kdo kaj proti? Ja, prodajalka bo mela :D

ok, dost heca. V pon. se začnejo razprodaje, kaj češ lepšega, kot pa "odvečen" denar ;)
no idea for signature
signed
I

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sidd ()

BigWhale ::

Vsi, ki imate prevec drobiza in tolarjev, ki se vam jih ne ljubi menjati, mi vse skupaj posljite na moj naslov, bom jaz zamenjal.

Vrste na postah so bistveno manjse kot vrste v bankah! Postnino placam jaz! ;)

OldSkul ::

Danes je bilo zjutraj na banki taka gužva... na treh okencih je bla vrsta do vrat. Ne vem kaj ljudje delajo tako množično v bankah :/ Prej zgleda ni bilo interesa.

sverde21 ::

LOL dons je na BUS uletu en model z cankarjem v rok :D , šofer mu je reku, de mu ne more vrnat, pol se je pa hotu zastoj pelat z busom, kao de mu bo drugič plaču, ampak ga je vseen dol vrgo >:D . Prov mu blo, ka se pa z 10 kSIT okol zajebava... :)

Ne vem zakaj se eni bunte, da mate nevem kok šudra v denarnc. A v vsako trgovino uletite z najmanj 5 kSIT in vam pol prodajalka pol ure šteje kovance :| . Sej pol ni čudn, da mate tok šudra... Js sm še tolarskega šudra ponavad meu več v denarnc, kot mam zdej evrskega.

Aja pri zmanjšanju količine šudra v denarnc pomaga tud, če dejansko kej plačaš tud z kovanci, npr. namest da plačate z papirnatimi 5€, lahk plačate z 2x 2€ + 2x 50cent kovanci, pa ste se znebil 4ih kovancev!!!
<?php echo `w`; ?>

mavec ::

Aja pri zmanjšanju količine šudra v denarnc pomaga tud, če dejansko kej plačaš tud z kovanci, npr. namest da plačate z papirnatimi 5€, lahk plačate z 2x 2€ + 2x 50cent kovanci, pa ste se znebil 4ih kovancev!!!


Ali pa recimo Fruc 0.5l plačate s kovanci za 1 euro cen oz. po 5 centov. Pa boste takoj imeli manj drobiža. :D
Problem je v tem, ker večina na to ne pomisli, ampak je fijakarsk konj. Še manj pa se da ljudem štet drobiž, zato na dan vržejo bankovce pa je zadeva rešena. Z drobižem se pa ukvarjajo prodajalke/prodajalci.

Ejsi_Disi ::

Bom za 100 € robe plačal s kovanci pa bo spet hudič, češ kaj mečkam, zakaj ne plačam s papirnatim. :D Zanima me samo, zakaj hudiča se tako sekirate kako kdo plačuje?

sverde21 ::

Mogoč, ker mi ni useen al bom čaku v vrsti za enim, ki se mu ne da par kovancov vn vzet 10 min, ko mu trgovka nazaj deva celo kilo kovancev. :|
<?php echo `w`; ?>

Shegevara ::

Ejsi disi

to je pa čist od trgovke odvisn.

sm šev v neko kmečko zadrugo po čips, pa sm s kovanci v tolarji plaču. Mev sm skor cev šparovček. Pa ni bla trgovka nč ohrna pa prstjena, pa je sam rekla hvala, jst sm pa tud kr šov pol.

aodius ::

Nam pa je senviče podražla za 30 SIT:\

kekz ::

Jaz sem pred časom kupil kos pice pri uličnem prodajalcu v Italiji. Plačal sem z 200€ bankovcem. Človek je kar izbulil, potem ga ~10 minut ni bilo in končno je od nekod privlekel vračilo v 5€ bankovcih :D. Cel šop!
Se moram tudi jaz pritoževati? :\

Gr0unD Zer0 ::

nevem zakaj so taki problemi s tem...
vso tolarsko gotovino sem porabil ze pred novim letom, silvestrovali smo itaq privat.
naslednji dan sem lepo z bankomata dvigno eure pa je to blo to.
na pamet mi ne pride da bi skakal po trgovinah z tolarji...
sicer je malo čudno ker so zneski taki češki da dol padeš, pa tudi pretvorba ni tak ajnfoh kot je bla še za cajta DEM ampak človek se vsega navadi, tudi tega se bo... eni prej drugi kasneje(čeravno mi najeda zmanjsano stevilo cifer na bankomatu)>:D

Fizikalko ::

Ne me narobe razumet, drgač. Jaz ves čas trdim, da ima stranka pravico plačat z 10k karkoli hoče.Da se izogneš temu,če se pač da brez dodatnih komplikacij, je razumljivo.

Bolj mi gre na k... zakon, ki nalaga vsem, tudi malim, trgovcem, da morajo vzet 500 €. Pa četudi za kavo. ZAKOn jeglup, ne stranke, ki potem ta zakon izkoriščajo. Ja?
1
2
3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Drobiž

Oddelek: Loža
479908 (7773) Furbo
»

Trafika - nima denarja za vrnit (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
859885 (4985) 'FireSTORM'
»

Ste že kupili začetne evro pakete? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
878916 (6186) Manu
»

tolarski kovanci v praksi (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
748080 (6086) Nejc Pintar
»

50 tolarjev papirnat bankovec

Oddelek: Loža
323544 (2815) Daedalus

Več podobnih tem