» »

EURO; in prve težave

EURO; in prve težave

«
1
2 3 4

cryptozaver ::

Kot je bilo pričakovati, so se ob uvedbi eura (€) pojavile prve težave. Med njimi tudi čisto tehnične. :(

LapD ::

Jst sm pa zelo malo plačil z evri vidu včeraj in danes... večinoma ljudje še tolarje porabljajo pomojem. In ker morš njim vračat evre pomeni, da v blagajni evri samo odtekajo pritok je pa minimalen. Zato potem ni drobiža za vračanje.

jerneju ::

Menda so bile te težave, da ljudem, ki so imeli na osebnem računu denar v tolarjih in evrih, se na nove evro račune niso prišteli prejšnji evri - torej so pretvorili zgolj tolarji.

MihaFirst ::

Učeri sm bil u McDonaldsu.... Mi je povedala, kolk mam za plačat v evrih, jst sm pa hotu plačat v SIT in ona ni vedla, kolk je to tolarjev :( Ko je šla na listek računat sm se je usmilu pa svojo mobi-batino vn potegnu :D

Koma :\
www.gamma.si

_Sajmon_ ::

NLB je opozoril, da bodo evre iz deviznega konta prenesli kasneje (se mi zdi, da 3.1.)...

miko 55 ::

meni 1.1. ob 3 uri zjutraj še vedno niso eurov nakazali iz deviznega tr. ker sem pri ba-ca me to niti 0,000005% ne skrbi, ker so mi dosedaj vse zategate, za katere so bili krivi, rešili sami od sebe in niti 1x nisem vstopil v matično enoto in jih namignil za težavo oz napako. :D

medtem ko nlb je veliko bolj v težavah, pa če sem jih jaz rešil rešil so samo gledat WTF.8-O
LP
2 GOOD 2 B 4GOT10
NAJPREPROSTEJŠA RAZLAGA JE NAJVERJETNEJŠA

Amisovc ::

Eno vprašanje;
Kaj to pomeni?!Mogoče to pomeni, da bom kaznovan za 25.000€, če bom kupil avto, ki stane 4500€ in bom plačal z bankovci po 500€? 8-O
http://www.messblack.com/index.php?page=getpro&mb_id=1312207329020

Fizikalko ::

Bučman. Kaznovan bo tisti, ki ne bo hotel sprejeti 500 evrskega bankovca. Četudi kupiš samo robčke.

Enkar se je meni zgodilo, da mi v trafiki ni hotla vzet jurja, ko sem kupoval 3 paketke robčkov. Sem popenu.

ShowDown ::

Ne, to velja za trgovine ki nočejo sprejemat tako velikih bankovcev.

MarkV ::

Ne, to je če branjevka postavi plakat: "Ne sprejemam 500 € bankovce"

jerneju ::

Torej mora imeti prodajalec hamburgerjev na plaži s seboj vedno 500€ drobiža...

kobe ::

Mene pa zanima če se da kje dol potegnt evro kalkulator?

Hvala
Mili

Ziga Dolhar ::

Glede vračanja tolarjev namesto evrov:

Berem zakon (ZUE), ki v 4. členu nalaga vračanje v evrskih bankovcih.

V kazenskih določbah ne najdem kazni/globe za kršitev 4. člena.

Sklep? [klasičen lex imperfecta in vračanje tolarjev pač ni sankcionirano, ali sem kaj zgrešil?]
https://dolhar.si/

MihaFirst ::

Da se razjasnimo.

PREPOVEDANO je, če maš obešen napis "Ne sprejemam 500€ bankovcev"

DOVOLJENO je, da ti nekdo da 500€ pa rečeš, da NE MOREŠ zamenjat - to se šteje kot "tehnična težava" in je dovoljeno.

LP
www.gamma.si

OldSkul ::

Menda ne boš šel po čigume pa plačat z 500€. Pa itak, kdo pa bo mel 500€ bankovec... to bo redek, saj je vreden 120k8-O

sidd ::

ju3 pa se začnejo težave ja, prvi delovni dan. To bo veselica.
Hujše bo sedaj prvih 14 dni, ko bo folk prišo z 5 jurji, pa mu pol vrni evre. Ta bo kovancev sfalilo da joj.
no idea for signature
signed
I

sese12 ::

kobe "Mene pa zanima če se da kje dol potegnt evro kalkulator?"

evrokalkulator program

:))

sniffo ::

eni smo že delali danes. ni bilo nič pretresljivega. ljudje sicer plačujejo še 95% s tolarji

cryptozaver ::

Kdo ve kje se da kupit portable euro-SIT kalkulator (obesek za kljuce recimo)?

Brane2 ::

Kje so sploh specifikacije in fotke vseh evro bankovcev, ter najmannjši skupni imenovalec bankovcev vseh držav, da ne fašemo kakih ponaredkov ? :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

SodVina ::

bozjak ::

evo danes sem imel dober namen zamenjati vse tolarje v € in iz prve roke povem, da stvari niso take kot bi morale biti.

Ob 9ih zjutri sem prikolesaril do najbližjega avtomata z možnostjo depozita. Ok vse lepo in prav, vstavim kartico, vpišem kodo, izberem depozit in čakam na ovojnico... opa kaj pa zdaj? Kuverte od nikoder, zato laufam do enga zaposlenga da vprašam kaj je zdj to (?!). Pove mi, da od 22.12.06 možnost depozita ne obstaja več. Ok sej vrjamem da je biu narod obveščen, a nisem bil v Slo in sem se naravnost zgrozil nad dejstvom, da denarja ne morem preprosto "vrčt" na banko...

Ok, pogledam v vrsto na banki, dela le eno okence in na vrsto čaka več kot 30 penzionistov. Torej se poberem stran in se sprašujem kako naj se zdaj znebim tolarjev, ki so mi ostali od silvestrovanja...

Stopim še v trgovino in tam doživim pravi šok o nepripravljenosti trgovin (ok, možno da je bila le ta nepripravljena, a vseeno). Pred mano je stranka nabrala za 40€ robe, in trgovki ponudila 3k SIT, ostalo pa bo poravnala z €. Vse lepo in prav, dokler gospa ne privleče ven bankovca za 100€, trgovina pa nima nobenih evrskih bankovcev, le kovance. Tako ji je vrnila okoli 70 € v kovancih. Mislim ok sej vse lepo in prov da so založeni, sam kar je preveč je pa preveč. Vsi smo vedl da bo sedaj veliko več kovancev, ampak če ne bodo trgovine kmalu dobile bankovcev, bomo doma očitno res rabili srednjeveško skrinjo za našo "bogastvo".

Seveda obstaja možnost, da je takšno stanje le v tej trgovini ampak vseeno se mi zdi, da je bil splošen poudarek na kovancih prevelik in da so bankovci nekako izviseli.

Lp
http://upor.blogec.si
http://bozjak.deviantart.com

_marko ::

bozjak:
Včeraj sem na bowlingu v Planetu Tus plačal pijačo za 4 € z 5000 SIT.
Nazaj sem dobil le evrske kovance po 50 centov ter mogoče 3 kovance po 1€.

Učitno tole ni osamljen primer...
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Nemelk ::

moja zgodba gre pa tkole:
2.1.2007 zvecer sem bil v koloseju. po nakupu kart, sem se postavil še v vrsto za kokice in kokakolo :) pred mano je bila druzba, v kateri si je nekdi zazelel malo kokakolo in zelel plačati z bankovcem za 5000 SIT! ko je prodajalka prijazo odvrnila da nima drobiza za vrnit, sem nažalsot preslišal odgovor gospoda, vsekakor pa je vstrajal pri plačilu kokakolice z 5000 SIT. prodajalka je odšla "zadaj" kjer so pridno začeli zbirat rumene euro kovance, da so gospodu vrnili. ta postopek štetja je trajal dobrih 10min+!!!

ok, res je čudno, da blakajna kot je kolosejeva nima več paprinate gotovine, ne vem v čem jje težava, tako da tega ne bom komentiral dalje, bolj me jezi tole kar sledi.

po teh dobrih 10min, prodajalka gospodu prnese 3dcl pol kovancov, češ, da je to kar majo za vračati! gospodova družba se začne smejati in kohotati, nakar gospodična iz te družbe vendarle (čudežno) NAJDE v denarnici euro drobiž in plača v 10 sekundah!!!

zanima me, kaj je un model mislil dokazat s tistmi 5000 SIT v rokah? da je bogat? da je frajer? da je smešen? men je zgledal prav bedasto :) kje je bla ta kokoš prej, s tem eurom in še malo, da smo vsi ostali stali v vrsti več kot 10min?

a je komu sploh kej jasno? meni ne
Nemelk ™

OldSkul ::

Ja in kaj če je plačal z 5 jurji? Jst sem danes na vlak postaji plačal karto za 2,35€ z 5000SIT in ni blo problema. Problem so ostali, ko vam gre vse na k.

V Koloseju je pa zmeraj problem z denarjem bil. Vsi pridejo z petimi jurji, pol pa zmanka drobiža, samo to ni moj problem. Še posebej zdej ko so ble karte 1186 se mi zdi-v Lj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: OldSkul ()

sese12 ::

Od vseh kritih, ki sem jih do sedaj prebral so v glavne take, da se pritožujejo "tisti in na nekaj", za kar je bilo več ali manj vse objavljeno, kako bo potekalo.

Samo eni so pač taki, da sedaj namerno provocirajo na blagajnah tiste zaposlene, ki vsekakor po svoji močeh želijo delati in poslovati z EVRO gotovino, kot je po novem predpisano.

ps. Po moje je čisto normalno, da dobiš pri plačilu s 5.000,00 SIT ven samo evrokovance.
Že nekaj časa se govori, da se bo na to treba privadit (na evrokovance), vendar tega nekateri še sedaj niso dojeli. :P

Ejsi_Disi ::

Problem so ostali, ko vam gre vse na k.

Točno tako. Potrpite še 14 dni in potem bodo samo €. Ko je bejba plačala par sendvičev, dobila vrnjeno v € in v tolarjih. PAč zmanjkalo drobiža, ampak zato ni noben kompliciral.

OldSkul ::

Jst komaj čakam, da mineta ta dva tedna in da bojo samo evri, ker ni lahko poslovati v dveh valutah... Pa več časa bo minilo, več bankovcev bo v obtoku. Zdej so se pač gostilničarji oborožili predvsem s tistimi paketi kovancev, bankovcev pa nimajo. Bo že bolje!

Vikking ::

Ma tale zmešnjava bo samna začetku, nato bo opravka s kovanci bistveno manj kot smo jih imeli s tolarskimi kovanci. Poleg tega sedaj vsak gumpec gre probat v trgovino pa da malo plača z evri, pa da porabi še tolarje. Konec koncu, ko se bo normalizirala situacija bo folk ugotovu da "spet" obstajajo kartice, da € niso nič posebnega, in boš rabu kakšen kovanec za kak kofetek, če greš v trgovino pa itak pustiš najmanj jurja to se pa že tak komot plača s kartico.

Tole z drobižem je na začetku čisto preseravanje, problem tudi zaradi plačevanja v tolarjih in vračilo v ervskih...

BlackHole ::

zanima me, kaj je un model mislil dokazat s tistmi 5000 SIT v rokah? da je bogat? da je frajer? da je smešen?


Ja kaj?! A po tvoje bi moral nakupit kokic za 5 jurjev, da bi pravilno ravnal al kako? S 5 jurji pa še v najbolj revni državi ne bi (po)kazal, da si kao bogat.
LP Marko

SasoS ::

To da za 5K dobiš ven samo kovance NI normalno. Zakaj pa obstaja bankovec za 5 in 10€?

Tilen ::

Mogoce pa hocejo tudi malo zafrkavat. Tip je mogoce imel jurja in je vseeno 5k tja porino potem pa nekaksna podobna situacija na drugi strani, ko enostavno 5€/10€ "ni blo".>:D
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

STASI ::

ps. Po moje je čisto normalno, da dobiš pri plačilu s 5.000,00 SIT ven samo evrokovance.

Ta je pa dobra. Glede da je to čisto normalno, ti priporočam, da do 14. januarja vse plačuješ s tolarji (morajo biti bankovci za 5000 sit), seveda moraš kupovati stvari, katerih vrednost ne presegajo 1000 sit, ter vsakič zahtevaj, da ti povrnejo v kovancih. Boš videl kako ti bo potem normalno. Boš moral hoditi v trgovino ter lokale z kovčkom, kjer boš imel shranjen drobiž. Normalno je dobiti nazaj bankovce, kovance kolikor manjka do prvega bankovca. :|
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

Tr0n ::

Se kr navadite na kovance. Na tone kovancev.

Nemelk ::

@blackhole
ne, po moje mu ni bilo treba kupiti kokic za 5k, ampak bi si lahko prej zrihtl kak evro ali 2 drobiža, al pa vsaj najdu kak manjši tolarsk bankovec, al pa prosu kolega če ma kej drobiža, al pa... še bi lahko našteval. vsesorte bi se dalo, če bi človek vsaj malo premislil situacijo! tako bi prhranu ogromno dela in časa prodajalki in vsem nam k smo stali za njim!

sam ne, on je mogu mahat tam z 5k bankovcem...
Nemelk ™

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Nemelk ()

sidd ::

kovanci so definitivno cenejši od bankovcev, država pa špara, tak da stvar je jasna :)
bo pač american style: look, a dolar! (euro)

aja, pa vam res gre lepo, zgleda da imate same kobilice a....kaj se sploh pritožujete :P
no idea for signature
signed
I

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sidd ()

roscha ::

Če ljudje ne bi bili BUTASTI in ZABITI bi vse potekalo lepo...

Pa za koji ku*** je tako težko zamenjat tolarje v € in začet plačevat z novo valuto?

100x manj problemov. Račun dobiš v €, plačaš z € ali plastiko, eventuelni drobižek s5 dobiš v €.
Ampak za večino slovenceljnev je to znanstvena fantastika. Je kot kaže vsakomur nekakšen fetiš
namesto 1x stat v vvrsti in zamenjati denar, stat vsaj 30x in čakat, da revež za blagajno nekako preračuna
koliko € vrnit, obenem pa delat živne še vsaj 10 ljudi v vrsti.

Zadnje moje plačilo je bilo za 1200 SIT (kofetkanje), dal točno, pozabil na SIT in obratujem z €. Nobenega problema.

Večina ljudi pa se obnaša kot da jih je presenetila 3 svetovna vojna, za menjavo valute pa se je vedelo že
pol leta, zadnji mesec pa so mediji s tem dobesedno NAJEDALI.


Balkanci...

BendeR ::

roscha: načeloma se strinjam s tabo, a to v primeru, ko ima oseba doma neke večje vsote. Jaz npr. imam vsega skupaj doma še 4k pa nekaj drobiža in zato se mi res ne splača čakat pol ure v vrsti in poslušat penzioniste, kak je bilo s tolarji vse lažje in z dinarji vse zlato. :\
:=)

OldSkul ::

Zakaj bi moral menjat v banki tistih 5k, če ga po zakonu lahko še vedno zapravim?:\

Nemelk ::

roscha
se strinjam

sadarj79
ti to kej pove --> keep it simple!
Nemelk ™

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Nemelk ()

Fizikalko ::

Sej se hecate. Jaz naj namesto trgovca menjam keš al kaj? Dolžnost trgovca je imeti dovolj evrov, da mi lepo vrne v evrih. Zgodba zaključena.

Beri: kdo je stranka? Trgovec?

roscha ::

Zato, ker bosta obadva tiste 5 jurjev zapravljala najmanj 3x in 3x delala gužvo na blagajni.

In to počne še 90% ostalih, potem imamo pa gužvo za brezveze.
Sploh lepo je pa na "koncu" ko imaš še malo SIT plačat mal v € mal v SIT.
Mora imet blagajnik(čarka) skoraj fakulteto. >:D


Zamenjat, pozabit na SIT in novim zmagam naproti.Pa dedke in babice me pozabit doma za radiator zaklent. Danes so na banki samo penzionisti delali gužvo,
ker so tepci vseh tepcev hodili gledat, koliko denarja majo.
Moronom ni nihče razložil da se to lahko preračuna tudi doma. 1€=239,64SIT >:D
Sploh pa who cares. Vrednostno je povsem enako....

Fizikalko ::

Sori, ampak samo zato, da ti ne boš tistih par sekund dlje čakal v kinu, pa jaz že ne mislim par jurjev v banko it menjat. In za to porabit znatno več časa kot tistih par sekund.

Nemelk ::

mislim da obstaja tudi zelo preprosta pot, ko se z vso tolarsko gotovino odpraviš na banko, streseš na šalter in rečeš, to bi rad položil na svoj račun...
ABC tablice tudi radi nafilajo, pa čeprav jim prneseš 3257 SIT...
pa še kaj bi še našlo :)
Nemelk ™

Fizikalko ::

Še vedno čakaš v vrsti.... brez veze.

Shegevara ::

Fantje ljubi moji zlati.

Pa kaj mi blatite slovenijo? :O kaj vam je naredila?

Ko greste kam na tuje recimo london, berlin, pariz... boste verjetno imeli predstavo da je po tem kopitu vsa država. VENDAR.

Bil sem in v Nemčiji;berlin,erlangen,Nurnberg in V.britaniji:London,southampton,... In sem mnogo spoznal tam.
bom dal sedaj primer Anglijo. Bil sem tam na izletu 2x. Prvič resnično tisto: London, london eye, pa te stvari, po katere si prišel tja. Ta drugič pa sem šel gledat umirjeno urejeno življenje.
In spoznal da tudi tam mnoge prodajalne imajo obešene: Sorry, we cannot accept 20£ and 10£ money in cash. Thanks for...
Šel v trgovino po tipkovnico. Spravil ven tisti 20£ bankovec, pa ga je trgovec preverjal pol ure s takim sumom da bi mu najraje eno prilimal čez vrat. Greš do samopostrežne trgovine, star fotr pride po čike pa da 10£, spet, prodajalec mu kopiči prostornino žepov s kovanceljni. Ni le slovenija taka. Povem vam iz prve roke.

sidd ::

ste pa pol leta prej vedli, kak zaj kr naenkrat vsi po 5 pa 10 jurjev (tolarjev!) še po denarnicah vlačite. Je res krivda na trgovcih, ker nekateri so se PREMALo pripravili. Čista resnica. Sem hotel danes it kupit knjigo, pa ženska sploh ni imela denarja! Bom pa jutri kupil, big deal.

sicer pa katere to kaj moti, tehle 10 dni se še zaklente doma, pol pa bo že na bankah normalno, tolarje pa bodo še vedno menjavali, pač ne v trgovini.

p.s.
mi pa grejo na jetra ljudje, ko so hodli na banko, pa dvigovali vse kar so meli na računu, pa s tem kupili evre, pa nazaj položili. Teh in podobnih primerov pa ne prenesem. Tudi penzičev ko hodijo gledat kak malo majo zaj gor.
Jao!

lp
no idea for signature
signed
I

BendeR ::

Stari ludi + € = komedija vredna oskarja.

Dedek gre popisat števec za elektriko, nakar dobi še račun od elektra v višini 38€ (nekaj čez 340kW/h se mi zdi da je računica). Razlika v porabi je 120kW/h (smo več porabli). No, dečko gre računat razliko v € in dobi ven znesek 79€.:\ Ko, konju prokletemu hočem dopovedat, da je očitno čez dan spil preveč šnopsa se skoraj do hudega skregama, češ da jaz nimam pojma o tem - fora je, da sem jaz štromar, on pa šlosar. No, ven je dobo zabavnih 19k (torej bi on za 120kW plačal dobih 41€, za 340kW + odjemna moč bajte pa 38€).

Mati mu zdaj že pol ure doli v kuhni poskuša razložit, da je njegov izračun napačn, a brez uspeha. Babica mi je tudi razlagala, kak so ga v trgovini nagnili za 2€ (pa je mel poleg famozni € kalkulator). Ded računa pa računa pa računa ... pa nič ne zračuna. >:D

Tak kot je roscha reko. Dedeke pa babice zaklenimo za radiatorje. :D
:=)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BendeR ()

Ejsi_Disi ::

Preden sem šel v tujino (lansko leto) sem imel še 10 jurjev v denarnici. Včeraj sem prišel nazaj v SLO in še zmeraj imam tistih 10 jurjev. Na banko se ne grem gužvat, torej jih bom zapravil v 14 dneh. Kaj tukaj enim ni jasno. Balkanc si zgleda ti, ker se ne znaš kontrolirat.

Jackal ::

Sem šel pred novim letom kupit nekaj malega eurov. Ker pa poznam tisto za okencem me je prav čudno spraševala zakaj že hočem imet evre... češ da lahko še celih 14 dni po novem letu plaujem v trgovinah s tolarji in je brezveze menjavat.

Nekaj malega tolarjev mi je seveda ostalo - in s temi nameravam v naslednjih dneh plačevat v trgovinah in drugod, dokler jih ne zmanjka - na banki jih ne mislim menjavat.

Starejši ljudje pa itak skoraj vedno delajo gužvo na bankah - vsakega 1. v mesecu, ko je penzija se mi zdi da vsi navalijo na banke... čeprav pravega razlogta za to NI. Verjetno se bojijo da če ne bodo tistega denarja vpisali v hranilno knjigo oz. kamorkoli že, da jim ga bo kdo vzel.
Njihova matematika je pa itak razred zase. Pa en filmček za malo smeha - Rural math.

Take it easy teh 14 dni no.
Walking the way is something completely different than imagining the way.
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Drobiž

Oddelek: Loža
479670 (7535) Furbo
»

Trafika - nima denarja za vrnit (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
859653 (4753) 'FireSTORM'
»

Ste že kupili začetne evro pakete? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
878682 (5952) Manu
»

tolarski kovanci v praksi (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
747878 (5884) Nejc Pintar
»

50 tolarjev papirnat bankovec

Oddelek: Loža
323510 (2781) Daedalus

Več podobnih tem