» »

Koliko so krivi počasni vozniki?

Koliko so krivi počasni vozniki?

Temo vidijo: vsi
««
40 / 81
»»

RejZoR ::

Mogoče zato ker jezst ob registraciji plačam takso za uporabo cest, biciklisti pa ne. Naj se vozijo po makadamu. Dost dober argument?
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

jype ::

RejZoR> Mogoče zato ker jezst ob registraciji plačam takso za uporabo cest, biciklisti pa ne. Naj se vozijo po makadamu. Dost dober argument?

Ne, ker mora za enako obremenitev, ki jo ti na cestišče izvajaš z vozilom, po isti špuri peljat štirideset miljard koles.

BlaY0 ::

Da ne govorimo o obremenitvi okolice...

Xserces ::

jype je izjavil:

RejZoR> Mogoče zato ker jezst ob registraciji plačam takso za uporabo cest, biciklisti pa ne. Naj se vozijo po makadamu. Dost dober argument?

Ne, ker mora za enako obremenitev, ki jo ti na cestišče izvajaš z vozilom, po isti špuri peljat štirideset miljard koles.

jype ti podperas to da se s kolesom vozi po glavnih cestah? kaj pa potem ko kšn vijuga in ga kšn nabaše? bos se zmer podperu?? cesta je narejena za avtomobile... če je pločnik potem kolesar lahko gre po pločniku, če ga ni se pač nima kej tm vozit in kot ponavadi te "kolesarji" ne peljejo v vrsti ampak v štric da so ja široki kot 1 avto....

pri nas v trzinu imajo kolesarji pločnike namenjenim samo njim a vidš tastare dede pa mame k se po cest pele... k te prime da bi ga zanalsc povozu... isto pa sem že vidu na tomačevmu neke stare k so se ukol vozil...
Intel i5-3570k @4.7GHz|MSI GTX 970 4G|MSI Z77 MPower|
G. Skill 8 GB 1600MHz|Corsair AX750|Seagate Barracuda 2TB|NZXT Gamma|

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Xserces ()

Xserces> jype ti podperas to da se s kolesom vozi po glavnih cestah?

Podpiram? Misliš če zvonim po bajtah in pobiram prispevke za vožnjo s kolesom po glavnih cestah?

Ne.

Tam, kjer je vožnja s kolesom po cesti zakonita, se mi s tako vožnjo ne zdi prav nič narobe.

Xserces> kaj pa potem ko kšn vijuga in ga kšn nabaše?

Ja nej ne vijuga, ane. Bolj se mi zdi problematično, da vijuga voznik motornega vozila "in kšnga nabaše", ali pa tisti, ki prehitevajo tako, da zapeljejo že na nasprotno bankino "in kšnga nabašejo".

Xserces> pri nas v trzinu imajo kolesarji pločnike namenjenim samo njim a vidš tastare dede pa mame k se po cest pele... k te prime da bi ga zanalsc povozu... isto pa sem že vidu na tomačevmu neke stare k so se ukol vozil...

To, da ima "pločnike, namenjene samo njim" nikakor ne pomeni, da jim je vožnja po cesti prepovedana, ali pa da imajo kaj manj pravic pri udeležbi v prometu kot ti. Če ne moreš varno prehiteti, pač ne boš - v tem primeru nisi ti asshole, temveč tisti na biciklu.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

@Xserces:

...cesta je narejena za avtomobile...

Kje si pa to pobral? Na cesti kjer ni znaka prepovedi vožnje s kolesom (razen na cestah rezerviranih za motorna vozila in "avtocestah"), se seveda lahko voziš s kolesom in si popolnoma enakovreden vsem ostalim vozilom.

če je pločnik potem kolesar lahko gre po pločniku, če ga ni se pač nima kej tm vozit

A si ti mogoče kakšen stand-up komik/komedijant? Mislm kakšne strelaš 8-O

in kot ponavadi te "kolesarji" ne peljejo v vrsti ampak v štric da so ja široki kot 1 avto...

Vožnja vštric je prepovedana ampak to še ne pomeni, da ti lahko z avtom kar povoziš tista dva ki se vštric peljeta. Kaj pa v traktor se tudi kar zaletiš, ker je širši od avtomobila in se zelo počasi pelje, počasneje kot marsikateri kolesar?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: BlaY0 ()

mislu sm na obvoznice... tist z kolesarsko potjo se mi pa neumn zdi da ne pele po kolesarski ampak po cesti... ke je logika?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Xserces ()

Kjer obstaja kolesarska steza, je vožnja po cestišču prepovedana. Moram pa priznati, da se dostikrat sam v takem primeru peljem po cestišču, ker mi ni jasno kako naj bi se po tisti kolesarski stezi.

Tole zgoraj je šolski primer dobre prakse, kako zHebati kolesarje.

Zgodovina sprememb…

tukaj je pot prosta za kolesarje saj je na drugi strani za drugo smer... :D ampak ja tko se zajebe cela stvar ampak da ti pa kolesar pripizdi čez tomačevo (RONDO) cez rdeco luc ali pa po obvoznici je pa rahlo bolano...

Jah, označeno je čisto OK in pusti tiste avtomobile, ki štrlijo na del pločnika namenjenega pešcem, samo poglej si bočni profil te steze. Jaz se žal po taki stezi ne morem vozit s kolesom. Mogoče 10 na uro, kaj več pa ne.

Se pa strinjam glede rondoja, tam je kolesarska steza speljana korektno pa tudi čez rdečo se s kolesom ne sme.

Zgodovina sprememb…

BlaYO> Kjer obstaja kolesarska steza, je vožnja po cestišču prepovedana.

Za prekršek je predpisana kazen 80 evrov, a kljub temu me še noben policist ni oglobil, ko uporabljam cesto, čeprav je na pločniku narisan pas za kolesarje, pa sem že vsaj stokrat pripeljal mimo policista, ki bi me moral ustaviti.

Prepričan sem, da popuščajo zato, ker so kolesarske steze skozi mestno jedro praviloma neprevozne in nevarne.

BlueRunner ::

krneki0001 je izjavil:

Ne govori, če ne poznaš situacije.

Ne seri s takšnimi, če "sitacije" ne obelodaniš.

krneki0001 je izjavil:

Gume na mojem osebnem avtu so vedno pravilnih dimenzij in najboljše kar se jih da dobiti.

Super, torej si storil vse, kar je smiselno.

krneki0001 je izjavil:

Pa ne gledam na razmerje price/performance, ampak samo performance. Delam od 1100km naprej na teden, tako da si zanič gum ne morem privoščit.

Nerelevantno smetje.

krneki0001 je izjavil:

Če hočem pa večje diske na avtu (posledično boljše in močnejše zavore),

Neumnost. Vsake bremze, ki so ti na avtomobilu sposobne blokirati kolo oziroma sprožiti ABS na idealni podlagi so dovolj močne. Vse ostalo je v javnem prometu šminka.

krneki0001 je izjavil:

rabim pa homologacijo, pa tudi če mi jih NAKNADNO vgradi proizvajalec vozila. Enako velja za pasove. In malo je avtomobilov, ki imajo štiritočkovne pasove serijsko, še manj pa takih, ki bi bili meni všeč (oziroma jih ni).

Kot sem napisal: če jih dobiš tovarniško, potem OK, če ti jih naknadno privijačijo je homologacija tam z razlogom. Oprosti, ker sem notri vmešal "domačo delavnoco". Bom to razširil na "katero koli posrano zastopnikovo ali drugo delavnico". Samo zato, ker je nekdo uraden zastopnik, to še ne pomeni, da zna pravilno narediti vse, kar se zmisliš. Jaz svojega še vedno čakam, da bo ugotovil, kako se naknadno namontira prostoročen komplet (t.i. dilerska opcija).

Ker ga ne rabim, mi je zabavno, ko poslušam tedenske izgovore. Izgovor tega tedna: spremenili so številke delov, dobiti moram nov katalog... pridite čez dva tedna. :))

amigo_no1 ::

RejZoR je izjavil:

Mogoče zato ker jezst ob registraciji plačam takso za uporabo cest, biciklisti pa ne. Naj se vozijo po makadamu. Dost dober argument?

Tudi jaz jo plačam ob registraciji, vozim pa tudi kolo.Dost dober argument ?
Ni vsako kolo primerno za vožnjo po makadamu.

BlaY0 je izjavil:

Kjer obstaja kolesarska steza, je vožnja po cestišču prepovedana. Moram pa priznati, da se dostikrat sam v takem primeru peljem po cestišču, ker mi ni jasno kako naj bi se po tisti kolesarski stezi.

Tole zgoraj je šolski primer dobre prakse, kako zHebati kolesarje.

Kdor je tole požegnal kot urejeno kolesarsko stezo je zrel za šus v glavo.Takoj.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: amigo_no1 ()

šernk ::

Prometni minister Patrick Vlačič je pojasnil, da so spremembe na področju pravil med drugim usmerjene k zmanjšanju števila hudih prometnih nesreč, povečanju varnosti šibkejših udeležencev v prometu, znižanju povprečnih hitrosti in zmanjšanju števila voznikov, ki vozijo pod vplivom alkohola.

znižanju povprečnih hitrosti? na cesti kjer je 70% omejitev hitrosti 90, 20% 70 in 10% 50 (približno) imam povprečno hitrost zadnji mesec ali dva manj kot 60km/h, kam bi jo radi še znižali? na 40?
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

krneki0001 ::

BlueRunner je izjavil:

krneki0001 je izjavil:

Neumnost. Vsake bremze, ki so ti na avtomobilu sposobne blokirati kolo oziroma sprožiti ABS na idealni podlagi so dovolj močne. Vse ostalo je v javnem prometu šminka.

Če imaš odlične gume in boljše zavore od serijskih, se lahko avto hitreje ustavi. Za mene je to prednost. Zate očitno ne.

Pyr0Beast ::

Če imaš odlične gume in boljše zavore od serijskih, se lahko avto hitreje ustavi. Za mene je to prednost. Zate očitno ne.

Zame je to neumnost. Zate očitno ni. Do your research plz.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Sam ti imaš pa vedno cel kup pripomb na neko stvar brez kakršnegakoli utemeljevanja. Logično, da boljše gume in boljše zavore pomenijo krajšo pot ustavljanja, tudi če se proži ABS. Če to ne bi držalo, potem bi na Ferrarije montirali bobnaste ker so itaq očitno dost ane? Pa ajde pustimo, da so tam keramične, ker so tud obremenitve bistveno višje. Zavore na osebnih so narejene po specifikacijah "highway code" kjer se določa da se mora avto pri tej in tej hitrosti ustaviti v določeni razdalji. Zato so načeloma vse zavore dost dobre. Ni pa neobičajno, da na športnih avtomobilih slednje opravljajo delo bistveno boljše, ker so pač boljše in se avti ustavljajo tud pol hitreje kot če bi pri isti hitrosti hotel ustavit navadnega Golfa 6. Enostavno, ker so boljše. Zato enako velja tud za navadne avte. Če bi dal gor boljše zavore bi se tud hitreje ustavil. As simple as that.

Torej. Če bi na avto namontiral diske, ki imajo dober meter premera in ustrezne ploščice bi bil to ekvivalent direktnemu naletu v betonski zid, tako hitro bi se avto namreč ustavil.

Gray_Warden_ ::

ReJZoR

tvoja trditev nikakor ne drži. Boljše zavore pomeni izključno samo to, da se kasneje pregrejejo, kar pomeni da je zavorna pot dlje časa ista.

na kratko....kasneje pride do tega kar se jasno vidi na posnetku, ko avto zavira pred ovinkom. poglej kako pregrete so zavore:

če daš na avto boljše zavore se avto NE BO hitreje ustavil, saj se ne more. Ko ABS začne delovati, to pomeni da kolo blokira in tudi če boš ti dal gor 2 meterske zavore, ko bo kolo začelo blokirat bo abs zadevo odblokiral in bo zavorna pot ista. Če pa ABSa ne boš imel, bo pa kolo blokiralo in bo zavorna pot SPET ISTA kot če bi imel navadne zavore.govorim seveda o hladnih zavorah ne po 10 km divje vožnje med ovinki.

kot sem rekel, boljše zavore na avtu pomeni izključno samo to, da se bodo kasneje začele pregrevati, kar pomeni da bodo dlje časa avto zaustavljale kot je treba. Ko se zavore pregrejejo pa itak vsi vemo da lahko avto samo še parkiraš nekam ob cesto in počakal da se ohladijo, ker se z njimi enostavno ne boš mogel ustaviti. sploh. potem pa k trgovcu po nove zavorne ploščice=)

edit: seveda je super imeti boljše zavorne ploščice, saj kakor sem rekel, če greš po kakšnem res DOOOOOLGEM ovinkastem klancu navzdol, se bodo zavore kasneje pregrele kar pomeni varnejšo vožnjo. Le bedak pa bo zaradi boljših zavor mislil da lahko hitreje vozi saj misli da se bo zaradi boljših zavor hitreje ustavil. Ja, se bo, nekje v grabnu ob cesti ali v kakšnem vozilu ali mogoče srni.
There are things that go bumping the night. We are the ones who bump back.

Zgodovina sprememb…

Gray_Warden> če greš po kakšnem res DOOOOOLGEM ovinkastem klancu navzdol

Daš v nizko prestavo, da motor dovolj zavira.

v ovinke moraš še vedno zavirat, se ti ne zdi? recimo če greš po klancu iz vršiča navzdol ali recimo čez korensko sedlo v avstrijo. pojdi ti po teh 2 klancih brez zavor če zmoreš=)

Zgodovina sprememb…

Ne morem.

no, takšne klance sem imel v mislih in seveda normalno obremenjen avto (če se v avtu voziš sam nekako ne vidm poante zakaj bi dajal na avto boljše zavore....razn če si kakšen rally dirkač?)

Če pa imaš v avtu polne vse 4 sedeže, pa se po takih klancih zna dokaj hitro pokadit iz zavor, saj 2. prestava nikakor ne zadostuje za zadostno zaviranje in moraš motorju pomagati tudi z zavorami.

sicer pa to ni topic te teme, hotel sem le nebivedu in rejzorju razložit da boljše zavore nikakor niso sposobne hitreje zaustaviti vozila. Pomagajo popolnoma samo v tem smislu, da se kasneje pregrejejo. Ko pa se zavore pregrejejo pa je ponavadi zanič tudi zavorno olje saj izgubi svoje lastnosti, zavorne ploščice so brez dvoma zanič saj postanejo trde, zavorni koluti pa se znajo skrivt. (zato se pri mnogih avtih sliši nekakšen čuden utripajoč zvok ko zavirajo ob izhodu iz avtoceste iz 130 na 40 kmh)

edit: typo

Zgodovina sprememb…

Očitno nekateri poznate samo no brakes in aktiviran ABS. Z mal občutka se da stisnit zavore do mere ko maksimalno prijemajo ampak ne prožijo ABS-a. Kar vbistvu pomeni idealno kratko zaviranje (vsi vemo da ABS dejasnko podaljša zavorno pot ampak ti med tem daje nadzor nad vozilom). Zato večji diski in večje zavorne čeljusti pomenijo več trenja in posledično hitrejše ustavljanje. Poleg tega, da se zaradi velikosti bolje hladijo ob takem početju in ob bolj agresivni vožnji.

če zavore stisneš do te mere, da abs ne prime, to pomeni da lahko tudi serijsko vgrajene zavore stisneš do te mere da abs ne prime.

Večji diski res pomenijo več trenja ampak zaradi tega ker je površina večja. Zaradi tega se tudi kasneje pregreje zadeva. In spet lahko prebereš tisto kar sem napisal zgoraj.

NIKAKOR pa te večji diski ne morejo hitreje zaustaviti saj imajo pnevmatike svojo omejitev. Slej ko prej bo kolo zdrsnilo in boš na istem kot če bi imel serijsko vgrajene zavore in bi jih malo bolj pritisnil.

kot sem rekel že 10 krat. boljše, večje zavore pripomorejo letoliko, da se kasneje pregrejejo in s tem povečajo varnost pri vožnji, NIKAKOR PA NE MOREJO AVTA PREJ USTAVITI.

tudi serijske zavore namreč lahko toliko pritisneš da abs ne prime. se ti ne zdi?

_to poudarjam samo zato, da ne bi slučajno kdo mislil da bo zaradi boljših zavor zavorna pot dejansko krajša, ker bo brez dvoma enkrat zletel s ceste_

Zgodovina sprememb…

šernk je izjavil:

Prometni minister Patrick Vlačič je pojasnil, da so spremembe na področju pravil med drugim usmerjene k zmanjšanju števila hudih prometnih nesreč, povečanju varnosti šibkejših udeležencev v prometu, znižanju povprečnih hitrosti in zmanjšanju števila voznikov, ki vozijo pod vplivom alkohola.

znižanju povprečnih hitrosti? na cesti kjer je 70% omejitev hitrosti 90, 20% 70 in 10% 50 (približno) imam povprečno hitrost zadnji mesec ali dva manj kot 60km/h, kam bi jo radi še znižali? na 40?

Pa kje vi to vozte divjaki??? Samo po avtocestah? Moja letna povprečna hitrost je 33 km/h, tako da tukaj je še precej fore.

'Boljše' zavore imajo tudi problem prenizke rabe in zato prehitro propadajo, saj se pri normalni rabi ne čistijo dovolj

se strinjam.

Edino kar se mi zdi mogoče smiselno pri izboljšavi zavor je, če imaš zadaj bobnaste zavore in jih zamenjaš za kolutne. Pa še to nima nekega smisla saj proizvajalec verjetno ve zakaj je zadaj dal bobnaste zavore.....

(ravno tako kot proizvajalec ve zakaj nek avto potrebuje spojler na strehi in zakaj ga nek peugeot 206 ne potrebuje)

Zgodovina sprememb…

Zato pa je istočasno z dobrimi zavorami pomembno imeti tudi zelo dobre gume. Torej ne šparat na enem in drugem sploh.

Dobre gume imajo prav tako svojo mejo.

Nakup dobrih pnevmatik: izjemno dobra ideja!!!!!!
Nakup boljših zavor: nesmiselno, rajši vsake toliko časa zamenjam originalne zavorne ploščice.
ob normalni vožnji ne rabiš nobenih športnih zavor. če pa meniš da jih potrebuješ, pa hitro pojdi prašat v Imolo v Italijo, če lahko nareš kakih 30 krogov po dirkališču, potem pa povej če res meniš da si tak dirkač da rabiš extra boljše zavore.

Utk ::

jype je izjavil:

BlaYO> Kjer obstaja kolesarska steza, je vožnja po cestišču prepovedana.

Za prekršek je predpisana kazen 80 evrov, a kljub temu me še noben policist ni oglobil, ko uporabljam cesto, čeprav je na pločniku narisan pas za kolesarje, pa sem že vsaj stokrat pripeljal mimo policista, ki bi me moral ustaviti.

Prepričan sem, da popuščajo zato, ker so kolesarske steze skozi mestno jedro praviloma neprevozne in nevarne.

Jaz sem pa prepričan, da je to zato, ker ne živimo v pravni državi. Tvoja katarinca pa tudi ne pomaga dost pri tem. Prekršek je ali ni, policaj nima pravice odločat katera pravila bo vsiljeval in katera ne.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Kaj me briga če je vožnja po kolesarski stezi po mnenju kolesarja nevarna?? če bo rogovilil po cesti in se butnil ob moj avto, bom zaradi njegove egoističnosti kriv jaz. In spet bo nekdo rekel da naj vozim počasi in pazim na kolesarja, kajne? ZAKAJ, ČE IMA KOLESARSKO STEZO??? kot da bi jaz z avtom vozil po pločniku, ker me skrbi da se bo kšn nadut voznik zaletel v zadek mojega vozila ker ni sposoben držati varnostne razdalje.

Kolesarji so največji problem na cesti. Presneta golazen se ne zaveda kako šibki so v prometu in idioti vozijo po 2 vzporedno ali pa eden sredi ceste, rogovili malo levo malo desno, potem pa ga prehiti varno če moreš. Preseneča me da pri nam ni več nesreč s kolesarji!!!

Zgodovina sprememb…

Kaj pa če kolesarja zaradi na prejšnji strani dokumentirane kolesarske steze odf*** na cesto naravnost pred tvoj avto?

Lej, ko zagledaš kolesarja pred sabo si zamisli da je traktor in ga prehiti kot da bi prehiteval traktor. Boš videl, dobro ti bo delo ;)

BlueRunner ::

krneki0001 je izjavil:

BlueRunner je izjavil:

krneki0001 je izjavil:

Prečrtal sem ti beli šum. Tisti trenutek, ko so čeljusti in disk sposobni blokirati kolo, je dosežena edina meja sposobnosti zavor. Lahko daš notri super-duper de-luxe luknjane keramične, pa še čeljusti pobarvaj na rdeče in videl boš, da bo isto vozilo z istimi gumami ustavilo na natančno isti razdalji, kot bo to storilo s tovarniškimi zavorami.

RejZoR je izjavil:

Sam ti imaš pa vedno cel kup pripomb na neko stvar brez kakršnegakoli utemeljevanja. Logično, da boljše gume in boljše zavore pomenijo krajšo pot ustavljanja, tudi če se proži ABS.

Čeprav kritika ni bila namenjena meni, sem tudi tebi prečrtal beli šum. Razlago glej zgoraj. Argumentacija je srednješolska fizika. Namig: vozilo ustavljajo gume na stiku s podlago. Ko imaš dovolj trenja na zavorah, da lahko kolo blokiraš, je potrebna moč dosežena.

RejZoR je izjavil:

Če to ne bi držalo, potem bi na Ferrarije montirali bobnaste ker so itaq očitno dost ane? Pa ajde pustimo, da so tam keramične, ker so tud obremenitve bistveno višje.

Da, če se greš igrati z dirkalnimi vozili, imaš zavore, ki so primerne za na dirkališče. Zato sem izrecno poudarjal, da se gre za običajen promet. Ne specifične okoliščine dirkališč, ki nimajo z običajno vožnjo nič. Oziroma vsaj naj ne bi imele.

RejZoR je izjavil:

Zavore na osebnih so narejene po specifikacijah "highway code" kjer se določa da se mora avto pri tej in tej hitrosti ustaviti v določeni razdalji. Zato so načeloma vse zavore dost dobre. Ni pa neobičajno, da na športnih avtomobilih slednje opravljajo delo bistveno boljše, ker so pač boljše in se avti ustavljajo tud pol hitreje kot če bi pri isti hitrosti hotel ustavit navadnega Golfa 6.

Znova bedarija. Fizika te postavlja na laž. "Dirkalne zavore" imajo večje kolute in kolute iz materialov, ki bolje odvajajo toploto zato, ker boš imel v roku minut nekajkrat zaviranje iz 200km/h na 50km/h. Običajne zavore bi tukaj svojo sposobnost delovanja praktično izgubile. Vendar pa se na cestu niti pod razno ne reče "normalna vožnja". Na javni cesti se temu reče preseravanje in ogrožanje sebe in drugih.

RejZoR je izjavil:

Enostavno, ker so boljše. Zato enako velja tud za navadne avte. Če bi dal gor boljše zavore bi se tud hitreje ustavil. As simple as that.

Fizika. As simple as that. Kot je Pyr0 rekel: do your research.

blayo

tiste slike ne najdem, vem pa da veliko takih stez v mestih obstaja, kjer se steza enostavno zaključi tako da kolesarja popelje direkt na cesto. Okej, pa naj ga pripelje na cesto, pač ga bom kot si predlagal, prehitel kot traktor. Samo dokler pa obstaja kolesarska steza pa kolesar nima kej praskat po cesti!!!

Druga reč je seveda ko na kakšni stranski ovinkasti cesti dohitiš 2 kolesarja ki vozita vzporedno in se veselo pogovarjata. Prehiteti enega kolesarja ni panike, prehiteti 2 kolesarja ki vozita vzporedno pa je včasih res podobno prehitevanju traktorja.....=)

Utk ::

Gray_Warden_ je izjavil:

Kaj me briga če je vožnja po kolesarski stezi po mnenju kolesarja nevarna?? če bo rogovilil po cesti in se butnil ob moj avto, bom zaradi njegove egoističnosti kriv jaz. In spet bo nekdo rekel da naj vozim počasi in pazim na kolesarja, kajne? ZAKAJ, ČE IMA KOLESARSKO STEZO??? kot da bi jaz z avtom vozil po pločniku, ker me skrbi da se bo kšn nadut voznik zaletel v zadek mojega vozila ker ni sposoben držati varnostne razdalje.

Ti se zajebavaš, ampak v resnici je tako. Če moramo v avtu hitrost prilagajat cesti, ne vem zakaj bi blo to za kolesarje tako nezaslišano. Se pač naj pelje 5 na uro po tisti stezi. Jaz se tudi moram marsikje 40, ko se bi lahko 90, če bi bla normalna cesta. Niti se ne vozim z avtom po kolesarski in pločniku, če je na cesti kolona.

BlueRunner, lepo napisano!

Pod nakup boljših zavor sem jaz ciljal na nakup zavor ISTIH dimenzij, zavor ki jih enostavno montiraš na originalen zavorni kolut, le boljši material. Na zadnjih zavorah pa jaz nimam kej dost spreminjat ker imam itak bobnaste zavore, za te pa vsak ve da so pri 100.000 km videt kot nove, vendar jaz zavorne obloge v bobnu vseeno vsakih 100.000 km zamenjam enostavno zaradi boljšega občutka (zaradi tistih ubogih 50 eur se pa tud ne mislm sekirat). Ceneje je menjat zavorne obloge kot kaj drugega ko je prepozno..

Utk> točno tako. Če moram jaz paziti na kolesarja, mora tudi on paziti name. Zakaj moram jaz paziti nanj, držati varnosnto razdaljo medtem se on zame niti zmeni ne? Nekako tako kot pešci, k ti kar skočijo čez cesto, kriv si pa ti ker nisi predvidel da obstaja norec ki ti lahko skoči pod kolo in si pripeljal 50 kmh namesto 30.....

Zgodovina sprememb…

@Gray_Warden: Kot sem že napisal... vožnja vštric je prepovedana, jo je pa enostavno tolerirati. Jaz na kratko pohupam (da se ne ustraši in mi ne pade pod kolesa), če me kolesarja że prej nista slišala. Do zdaj se še ni zgodilo da se mi kdo ni umaknil. Moram pa priznati da imam kar se tega tiče kar nekakšno deformacijo in se mimo teh kolesarjev prav počasi peljem, ker me zanima kakšen bicikel furajo, katera grupa (komponente) je gor, feltne in podobno ;)

Skratka vse te zadeve se da lepo rešit in tolerirat.

Drugače pa ni se nič treba spraševati "Ja zakaj morm pa sam jest pazt unmu pa ni treba...", zate je bistveno, da si sam strpen in toleranten, na druge boš težko vplival še posebej, ker si zaprt v svoji kletki (avtu) in nimaš osebnega stika z ostalimi udeleženci.

BigWhale ::

WarpedGone je izjavil:

Ščitenje ljudi pred njihovo lastno neumnostjo tako, da buzeriraš tudi pametne je pristop fašistične države. Like it or not.

A si si kako drugace to predstavljal? Ce izobrazba neumnih ne pomaga potem jih moras spametovat tako, da buzeriras vse. To ni pristop fasisticne drzave ampak edini pristop.

Drzavi je v interesu, da se cim manj ljudi ubije na cestah ali pa da ratajo invalidi. Dokler pripenjanje ni bilo obvezno je bilo smrtnih zrtev na cestah vec kot jih je sedaj. In _prisilna_ uporaba varnostnega pasu se drzavi splaca. Posledicno se splaca tudi vsakemu posamezniku. Pa ceprav le posredno. Zato ker se je janez privezal in je iz avta sam zlezel po nesreci gre resilec lahko na drug konec mesta po tebe, kjer so te gasilci ravno izrezali iz avtomobila. Tvoja nesreca je bila hujsa kot janezova in ti sam ne mores domov.

Ce bi se neumni janez ne privezal, ker mu zakon tega ne bi nalagal, bi sel resilec ponj, med potjo bi umrl v resilcu, ti bi pa izkrvavel, ker ni bilo resilca pravocasno.

Ja, fasizem je dober zate. Vsaj v tem primeru.

Utk> Tvoja katarinca pa tudi ne pomaga dost pri tem.

Ti si z njo v žlahti, ne jaz. Ti ji reci, da naj pomaga.

Utk> Prekršek je ali ni, policaj nima pravice odločat katera pravila bo vsiljeval in katera ne.

Ja, ima jo (le da tebi to očitno ni in verjetno še dolgo ne bo jasno).

BlaYo> zakaj se mi ne bi bilo treba spraševat? Jaz na njih pazim, bodi brez skrbi, vendar to ne pomeni da sem jih pripravljen tolerirati niti da je njihovo obnašanje sprejemljivo.

Gray_Warden> Če moram jaz paziti na kolesarja, mora tudi on paziti name.

Če bi jaz pri kolesarjenju upošteval prometne predpise, bi bil že zdavnaj mrtev.

Zgodovina sprememb…

zanimivo da pri vožnji avta tako forsiraš upoštevanje prometnih predpisov, pri vožnji s kolesom pa si tak kot vsi ostali kolesarji. Vsi morajo poaziti nate ko kolesariš saj ti je popolnoma vseeno za predpise.

Gray: To je bistveno da jih toleroraš, čeprav njihova dejanja niso sprejemljiva.

eh. ni lepšega kot vožnja po cesti od konca jeseni do začetka pomladi, ko na cesti kolesarjev ni=)

Gray_Warden> Vsi morajo poaziti nate

Bi morali, ja. Pa ne. Ko sem v avtu imam okoli sebe tono pleha - ko sem na biciklu, jo imajo pa drugi, jaz pa ne.

Ko sem v avtu moram jaz paziti na druge, ker nočem nikogar poškodovati - najboljša možna rešitev je, da upoštevam predpise, v izrednih situacijah pa se prilagodim tako, da preprečim nesrečo.

Na kolesu moram paziti na druge, če bi rad preživel, ker oni nikdar ne pazijo name. Ne smem zapeljati v zeleno luč in ne smem voziti po kolesarski stezi, ker me sicer pogosto kdo direktno ogrozi. Vedno moram vsakega voznika gledati v oči, da sploh ugotovim, ali bo upošteval predpise, ali mi bo zaprl pot. Pred nepreglednimi križišči se moram pred zeleno lučjo ustaviti, ker pojma nimam, če ne bo kdo "lovil rumene" in priletel skozi popolnoma rdečo. Pri vožnji mimo križišča moram pogosto ustaviti, ker ljudje zavijajo desno, ne da bi upoštevali, da pri tem nimajo prednosti. V rondojih bi v teoriji moral kolesar _vedno_ imeti prednost _na vseh uvozih in izvozih_, pa na vsakem rondoju stojim, ker se vozniki tega v povprečju očitno ne zavedajo.

Gray_Warden> eh. ni lepšega kot vožnja po cesti od konca jeseni do začetka pomladi, ko na cesti kolesarjev ni=)

Jaz in dekle sva s kolesi na cesti tudi ko sneži.

Zgodovina sprememb…

že samo to da kolesariš ko sneži, lepo pokaže kako skrbiš za svojo varnost in varnost svojega dekleta. Me zanima kaj boš razlagal na forumu ko ti bo zdrsnilo na spolzki podlagi in boš odletel pod kakšen avto...da je krivda na vozniku?

M-XXXX ::

Na kolesu moram paziti na druge, če bi rad preživel, ker oni nikdar ne pazijo name. Ne smem zapeljati v zeleno luč in ne smem voziti po kolesarski stezi, ker me sicer pogosto kdo direktno ogrozi. Vedno moram vsakega voznika gledati v oči, da sploh ugotovim, ali bo upošteval predpise, ali mi bo zaprl pot. Pred nepreglednimi križišči se moram pred zeleno lučjo ustaviti, ker pojma nimam, če ne bo kdo "lovil rumene" in priletel skozi popolnoma rdečo. Pri vožnji mimo križišča moram pogosto ustaviti, ker ljudje zavijajo desno, ne da bi upoštevali, da pri tem nimajo prednosti. V rondojih bi v teoriji moral kolesar _vedno_ imeti prednost _na vseh uvozih in izvozih_, pa na vsakem rondoju stojim, ker se vozniki tega v povprečju očitno ne zavedajo.

Sicer se načelno glede kolesarjenja v prometu kar strinjam, po drugi strani pa vsaj jaz večino teh stvari delam (opazujem) tudi v avtu, pa čeprav me spremlja skoraj 1700kg pleha...

Bom izpostavil en primer kjer kolesar najHebe, ko se preveč ukvarja s tem, kako bo vozniku avta za sabo olajšal prehitevanje... postavi se čisto na desni rob cestišča namesto da bi vozil najmanj pol metra od njega ter s tem da povod vozniku avtomobila, da ga začne prehitevati kar po desnem (svojem) pasu. Kolesar zagleda pred sabo luknjo na vozišču in podzavestno cukne v levo tebi točno pod prednje desno kolo.
««
40 / 81
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prehitevanje kolone (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Na cesti
15224352 (20742) facepalm

Počasni vozniki (strani: 1 2 3 433 34 35 36 )

1776269958 (240989) dzinks63

Omejitve hitrosti za motoriste (strani: 1 2 3 4 )

17334533 (28761) bluefish
»

Posnetek prometne nesreče - Pravilna reakcija? (strani: 1 2 )

9517742 (14142) solatko

Več podobnih tem