» »

Koliko so krivi počasni vozniki?

Koliko so krivi počasni vozniki?

Temo vidijo: vsi
««
29 / 81
»»

solatko ::

mikic007 - Glede na moje osebne izkušnje in veliko varno prevoženih kilometrov, ti lahko povem, da v koloni na omejitev +5(števec), me morda prehiti eden ali dva, res hitra voznika, ki potem tudi zelo hitro zgineta iz vidnega polja, pa glej začuda, ko prevozim to njihovo hitro špuro, ne vidim nesreče, kakšnega v grmovju, morda včasih kakšnega, ki ga obravnava inkasant, drugače pa se fantje kljub hitri vožnji ne razbijajo in ne uničujejo nasproti vozečih avtomobilov. Torej je zaključek, da kršijo predpise, so pa vseeno varni na cesti (ali pa imajo tako veliko srečo, v kar dvomim).
Doživel pa sem že nekaj nesreč, hvala bogu nisem bil udeležen, ko je počilo ob počasni koloni.
Tudi voznika, ki pelje 90+5, se da varno prehiteti, seveda mora kazalec poskočiti do 130-140, vendar je to prehitevanje varno, če se ima voznik kam umaknt. Pri hitri koloni se ima, pri počasni, ne.
Po navadi je vožnja v koloni, kakršna koli je, varna, vprašljiva pa je varnost nasproti vozečih, ob počasni koloni.
Tudi traktorja, ki vozi 20, se ne da varno prehiteti, če sta za njim že dva strica, ki se ne upata mimo. Vsak dan vidiš na stari cesti Vrhnika - LJ domače traktoriste, ki veselo, kljub desnemu makedamskemu pasu, vlečejo kolone avtomobilov proti LJ. Niti eden se ne umakne, da bi šla kolona mimo, na hupanje sledi egoistični, kmečki sredinec.
Delo krepa človeka

Zgodovina sprememb…

• spremenil: solatko ()

WarpedGone ::

Verjetno pa serijski prekrškar, ki sam izjavlja, da izven naselij praviloma vozi nad omejitvijo, ne more razumeti.

Kaj pa serijski prekrškarji, ki vedno kršijo omejitev za cestninskimi postajami in na izvozih iz AC?
So ti po tvoje kej bolj sposobni razumevanja?

(-- devil advocate)
Zbogom in hvala za vse ribe

Serijski prekrškarji so tudi vsi počasni vozniki, ki ne sproščajo prometnega toka. Aja te so počasni, so varni.
Sicer je pa toleranca okoli 3% pri radarjih in redko grem čez, seveda pa tam kjer pričakujem, da inkasantov ni, da je cesta pregledna, da ni gostega prometa, si pa privoščim malo hitrejšo vožnjo, ja sem prekrškar, nisem pa kamikaza in zaradi mene še ni nihče trpel in verjetno tudi ne bo. Tudi avte imam vedno zavarvane samo minimalno obvezno, ker se ne hodim na ceste zaletavat in delat pizdarije, če prav jih vsakodnevno doživljam.
Delo krepa človeka

smash ::

ne nasedajte provokatorjem

1. če pelješ pod omejitvijo in nad najmanjšo dovoljeno hitrostjo, se ti ni treba umakniti NIKOMUR!

2. če je nekje omejitev 80km/h, še ne pomeni, da je treba peljati 80-90 km/h, ampak lahko mirno voziš 60-70 km/h, brez da bi se sekiral za kolono za tabo!

3. se strinjam da so omejitve pri cestninskih postajah malo pretirane

jype ::

smash> 1. če pelješ pod omejitvijo in nad najmanjšo dovoljeno hitrostjo, se ti ni treba umakniti NIKOMUR!

Tudi če to pravno gledano drži, je najmanj nevljudno.

smash> 2. če je nekje omejitev 80km/h, še ne pomeni, da je treba peljati 80-90 km/h, ampak lahko mirno voziš 60-70 km/h, brez da bi se sekiral za kolono za tabo!

Tudi v tem primeru lahko, če za seboj vidiš nekoga, ki bi rad peljal hitreje, poskrbiš za to da te lahko varno prehiti.

smash> 3. se strinjam da so omejitve pri cestninskih postajah malo pretirane

Tudi pri izvozih z avtocest so zelo nizke in jih ne upošteva skoraj nihče, dokler ne zavije z avtoceste na tistem ocepu, kjer je tudi 40 prehitro.

V zakonu so torej zapisane provokacije. Good to know.

>> 3. se strinjam da so omejitve pri cestninskih postajah malo pretirane

Torej ti to daje alibi, da ti jih ni treba upoštevat?

Zgodovina sprememb…

Phil ::

1. če pelješ pod omejitvijo in nad najmanjšo dovoljeno hitrostjo, se ti ni treba umakniti NIKOMUR!

Voznik ne sme brez upravičenega razloga voziti tako počasi, da bi oviral druge udeležence v cestnem prometu. Kadar se za vozilom, ki vozi na čelu kolone s hitrostjo, ki je nižja od največje dovoljene hitrosti na cesti ali delu ceste, po katerem vozi, in nižja od hitrosti prometnega toka vozil na smernem vozišču, nabere kolona vozil, ki ga ne more varno prehiteti, se mora voznik na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo.

Klik klak.

BTW IMO bi morali tale zakon začeti čim prej izvajati. Ni treba kakšne denarne kazni, 30min izločitev iz prometa bi bila čisto zadostna.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Phil ()

BlueRunner ::

WarpedGone je izjavil:

Verjetno pa serijski prekrškar, ki sam izjavlja, da izven naselij praviloma vozi nad omejitvijo, ne more razumeti.

Kaj pa serijski prekrškarji, ki vedno kršijo omejitev za cestninskimi postajami in na izvozih iz AC?

To je bil izključno zajedljiv očitek solatku, ki je za mikca in mene razglasil, da ne znava pravilno uporabljati vzvratnih ogledal.

solatko je izjavil:

Serijski prekrškarji so tudi vsi počasni vozniki, ki ne sproščajo prometnega toka. Aja te so počasni, so varni.
Sicer je pa toleranca okoli 3% pri radarjih in redko grem čez, seveda pa tam kjer pričakujem, da inkasantov ni, da je cesta pregledna, da ni gostega prometa, si pa privoščim malo hitrejšo vožnjo, ja sem prekrškar, nisem pa kamikaza in zaradi mene še ni nihče trpel in verjetno tudi ne bo. Tudi avte imam vedno zavarvane samo minimalno obvezno, ker se ne hodim na ceste zaletavat in delat pizdarije, če prav jih vsakodnevno doživljam.

To je tvoj opis "varnega pristopa k prekrškom", ki je lasten veliki večini vozinikov v Sloveniji in nikakor ne predstavlja izjeme, temveč žalostno pravilo.

Naslednjič, ko se bo kdo želel primerjati z Nemčijo in njihovo "boljšo" prometno zakonodajo, naj se spomni tudi na njihovo kulturo in razmisli kakšen je verjetno tipičen odnos nemškega voznika do omejitev napram tem domačem (da ne rečem domačijskem) odnosu pri nas.

Pa ne mi sedaj srati z t.i. "nemogočimi pravili". Da, so. Vendar pa ravno vožnja nad omejitvijo ni nekaj, kar povzroča nevarnost. Nevarnost povzročajo budale, ki omejitve ignorirajo, ker se jim s tem ne zdi nič narobe. Tega ne rečem velikokrat, vendar pa v teh primerih tudi to, da je 90% voznikov nekulturnih, še ni opravičilo, da je dobro ali varno biti nekulturen.

smash je izjavil:

Ni nujno, je pa zaželjeno in znak kulture. Kultura pa je tisto, kar loči urejen promet od neurejenega poligona za pobijanje.

smash je izjavil:

2. če je nekje omejitev 80km/h, še ne pomeni, da je treba peljati 80-90 km/h, ampak lahko mirno voziš 60-70 km/h, brez da bi se sekiral za kolono za tabo!

Samo, če si nekulturna opica. Če voziš opazno pod omejitvijo, potem si lahko kulturen. Ne zaradi solatka, ne zaradi nekaj tretjih budal, ki ogoržajo sebe in druge, temveč zaradi čisto normalnih ljudi, ki v koloni potrpežljivo in mirno čakajo, da boš tudi ti pokazal nekaj kulture.

ABX ::

jype je izjavil:

smash> 1. če pelješ pod omejitvijo in nad najmanjšo dovoljeno hitrostjo, se ti ni treba umakniti NIKOMUR!

Tudi če to pravno gledano drži, je najmanj nevljudno.

In nesramnost na cesti je velik faktor nesreč.

Tukaj imaš tipičen primer kako vozit po omejitvah in predstavljat nevarnost za ostale.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

To je bil izključno zajedljiv očitek solatku, ki je za mikca in mene razglasil, da ne znava pravilno uporabljati vzvratnih ogledal.

OK, moj namen je pa deževanje na parado pravičnikov, ki so prepričani v svojo svetost oz. nezmotljivost in pravilnost.

Ker sploh ni važno v kaj točno so prepričani. Da so varni ker vozijo prehitro, da so varni ker vozijo počasi, da so varni ker vedno upoštevajo predpise, da so varni ker vedno vozijo po svoji presoji ipd.

Problem je da so prepričani da so varni vozniki. Accident waiting to happen.

ABX ::

Če ne drugo so samozavestni pri vožnji, kar ni slabo. Problem je če postanejo nesramni.

Ampak cesto je potrebno vedno spoštovat, v resnici je glavni faktor za smrt od 20 do 40 let.

Najboljši voznik je tisti ki zna drset čez ovinek 200km/h, ampak zaradi ostalih se vozi bistveno bolj počasi.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: ABX ()

kar zadeva mojo vožnjo, spadam med tiste, ki vedno peljejo vsaj 10-20km nad omejitvijo, postanem malo živčen, če nekdo vozi počasi in podobno....pri cestninskih postajah pa sem živčen ker moram zmanjševat na vsakih 100 metrov za 20km/h..ponavadi vedno držim vsaj 20-30km/h nad omejitvijo na znaku....in potem gledam ko budala na cestninsko postajo, če kdo meri ali stoji in mi bo napisal kazen...in gledam v ogledalo, da mi ne bo kakšna budala še hitreje priletela v rit...

gledam pa tudi z druge strani na ta problem...

čedalje manj se jezim na tiste, ki peljejo striktno po omejitvah, saj mi je jasno, da si nekdo težko privošči 80€ kazni.
kulture v državi pa tudi ni več, je samo še boj iz meseca v mesec in gledanja, kje se denar nepotrebno porablja..in to zagotovo niso kazni

poleg tega ne morem vedeti, zakaj prvi vozi tako hitro kot vozi..lahko ima miljon razlogov, tako kot jih bom lahko nekoč imel jaz..zato mirno kri

para! ::

Torej, ko nekdo povzroči nesrečo med prehitevanjem, je kriv tisti, ki je vozil tako počasi, da je povzročitelj moral prehitevat?

Če počasne ne bi vozil počasi, do nesreče ne bi prišlo.

Če počasneta ne bi bilo na cesti, do nesreče ne bi prišlo.

Če ne bi izumili avtomobilov, do nesreče ne bi prišlo?

Kot je omenil billi, kriv je big bang.

Kar me preseneča je pa to, da nekateri res vlečete takšne povezave med dogodki - ki sicer držijo (prehitevajočega je izživciral počasne), ampak niso pa vzrok za nesrečo.

lp
Death before dishonor!

V bistvu je res, da če voziš po regionalki, lahko vedno pričakuješ najhujše - torej nekoga, ki prehiteva tebi nasproti.

Ampak voznik po regionalki se naj ne boji prehitevajočih, ampak počasnih voznikov, ki _silijo_ hitrejše k prehitevanju.

Right. Če je omejitev 90, vožnja 70km/h ni napaka, prehitevanje tako, da povzročiš nesrečo je pa ogromna napaka v prometu. Pa če te je izživciral počasne pred tabo, ali pa ob gozdu stoječa srna, to je povsem irelevantno - če prehitevaš in se zabiješ, si seveda kriv ti in samo ti.

Če voziš po ne ravno najboljši cesti in zletiš iz nje v skupino otrok, ki nabira gobe - ali je krivo cestno podjetje, ali ti, ki se nisi znal prilagoditi razmeram?

Meni je odgovor jasen. Skrbi me, da ostalim ni.

lp
Death before dishonor!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: para! ()

BlueRunner - zajedljiv očitek meni ni na mestu, ker veljam za zelo kulturnega in strpnega voznika, če prav, takrat, ko razmere dopuščajo, rad pritisnem malo bolj na gas in seveda priznam, da nisem brezmadežen, sta morda vidva z jype.
Viidva govorita v smislu lepo bi bilo, če bi bilo tako, vendar ni in s tako prometno politiko in družbenim dogajanjem tudi nikoli ne bo. Tako kot imamo neurejena vsa področja našega življenja, prometna politika niti ni najslabše, kar se nam dogaja.
Sam redno z zmanjšanjem hitrosti, omogočim vključevanje vozil iz stranskih neprednostnih cest, dajem prednost pešcem, pa tudi tistim kolesarjem, ki mi čez prehod za pešce, pripeljejo v kontra smeri, če prav mi ravno v takih nek notranji glasek šepeta, pikni ga malo, da bo poletel.
Nikoli ne predstavljam ovire na cesti, če imam možnost vozim konstantno na omejitvi +5, tudi v ovinkih, pred katerimi ni znaka o nevarnem ovinku, tam pa kjer terena ne poznam, imam pa navado čim prej spustiti kakega domačina in ga lepo sledim, dokler gre. Do sedaj se mi je še vedno obneslo, saj sem neznane relacije prevozil dosti hitreje, kot bi jih sicer.
Kot pravim, treba se je prilagajat in pazit druge, potem bomo tudi sami varni, predvsem pa ne vozit, če vam vožnja predstavlja strah, travme in muko.
Na žalost je na cesti izredno veliko voznikov, ki imajo dejansko z vožnjo same traume, pa se ne odločijo, avto prodat in uporabljat voznike, ki v tem uživajo ali se s tem preživljajo - taxi, avtobus, morda sin, hči......, možnosti je ogromno. Čemu se mučit in namesto v nek drug kraj priti spočit in dobre volje, tja hodit zmatran, psihično uničen in zopern za vso okolico.
Delo krepa človeka

mikic007 ::

Tocno to je point :-). Pocasni ni kriv za posledice, ki jih stori nekdo drug, pa cetudi zaradi tega pocasneza. Vsak mora biti odgovoren za lastna dejanja.

In ker se ponavlja ta mantra s pravicniki. Stopal sem skoraj 15 let, vsak teden veckrat, dolge razdalje, tudi tujina. Videl vse in svasta in zakljucek je, da vsi bolj ali manj mislimo (predvsem imam v mislih moske, ceprav tudi nekaj zensk ne odstopa), da vozimo boljse od vecine. Tega se veckrat spomnim in se predobro se zavedam, koliko pomanjkljivosti je v moji voznji, ceprav 99.9% casa niso vidne. Pokazejo se ob okoliscinah, kot je nepozanavanje ceste, slabo vreme ipd. Ker pa zlahka te ovire identificiram, spet skusam voziti po pameti.

Torej, se zdalec se nimam za najboljsega in edino pravicnega voznika, se pa jezim, ko vidim resne norosti na cesti. In videl sem ze tudi nekaj nesrec, nekaj celo resnicnih nesrec (trenutna slabost in epilepsija). Te so bile tudi edine, ki jih ni povzrocil objesten voznik (parkirisc in mestnih prask tukaj res ne stejem, ker pleh zame ni svet). Leta sem se tudi vozil po najbolj obremenjeni cesti v slo, cez Trojane in vsak petek ena ali dve nesreci, vedno ista pesem. Nekomu je kljub koloni do MB "pocil film" in seveda celno, ali s ceste ipd.

solatko> sta morda vidva z jype.

Ja, sva.

Pa kaj?

Nate in na tvoje dolžnosti v prometu to _popolnoma nič ne vpliva_!

Mene pa preseneča, da po tolikih letih šolanja in aktivnega sodelovanja na forumih, ljudje še vedno niso sposobni razumet, kaj je napisano, se izražat razumljivo in uporabljat pravilne besede. Funkcionalna nepismenost, le kako jo izkoreniniti??!?

Če sta res brezmadežna, zajedljivost sprejmem in se kesam, poboljšal se pa ne bom, še vedno, bom, tam kjer lahko, pohodil gas in še vedno se bom obnašal strpno do vseh, tudi tistih, ki se v prometu ne obanšajo normalno in še vedno me bo strah, ko bom srečeval počasno kolono, vama pa želim srečno vožnjo in osstanita brezmadežna naprej.
Delo krepa človeka

T-h-o-r ::

Funkcionalna nepismenost, le kako jo izkoreniniti??!?

prvo morajo naše (vaše) otroke nehati učiti najslabši dijaki, to so seveda tisti, ki se vpisujejo na pedagoške fakse
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Naslov teme je "Koliko so krivi počasni vozniki?".

Odgovor (vsaj nekaterih) je, da počasni vozniki ne morejo biti krivi za morebitne nesreče v prometu (v kolikor jih sami neposredno ne povzročijo).

Drugi pravijo, da gre del krivde pripisati tudi tistemu, ki je nekoga izživciral in ne zgolj tistemu, ki se je izživcirati pustil.

Kako je lahko debatiranje o zgoraj napisanem znak kakršnekoli nepismenosti? Ali ne teče o tem debata?

lp
Death before dishonor!

darkolord ::

En citat, nevem več točno od kje sem ga dobil:

If you drive the speed limit, it's because you want to obey the authority, not
because the sign says so, or the police officer says so. The only thing stopping you from
going faster is the press of your foot on the gas pedal

Zgodovina sprememb…

Utk ::

Vi ne dojamete, da pocasnejsa voznje na more biti bolj nevarna od hitrejse.

Seveda, če se bi vsi vozili 5 km/h, bi bilo zelo malo mrtvih na cesti. Ampak ponavadi ima ta počasna vožnja nek vzrok, ponavadi nesposobnost voznika. Zadnjič sem se čez celo mestece peljal za nekom, ki se je vozil 35, čeprav se bi res lahko 50. Najbrž je bil zelo prepričan vase kako strašno previden, pameten in dober voznik je. Dokler ni prišel do neke glavne ceste (no, on tega očitno ni vedel) in zapeljal direktno na njo, da se mu je nekdo skoraj v rit zabil. Ni skoraj naredil nesreče, ker je vozil počasi, ampak ker je nesposoben debil, ki bi mu morali vzet izpit. Dobro, da ima vsaj tolk pameti, da se vozi počasi...No, videl sem tudi žensko, ki se je prav počasi in previdno pripeljala čez rdečo na semaforju in me pri tem skoraj podrla (dobro, da hodim počasi). Tudi najbrž prepričana, kako strašno varno vozi. Ali pa en previdnež, ki se je vozil 60, kjer se vsi lahko 90, potem pa skoraj zbil kolesarja čisto brez veze... Seveda pri takih ni problem v tem, da vozijo počasi, je pa problem, da sploh ne bi smeli vozit. Če se nekdo ne zmore normalno peljat, naj ima vsaj tolk pameti, da se temu privilegiju odpove, ker očitno ni za na cesto, sploh.

Izza nekaterih cestninskih postaj ni znakov za konec omejitve. Tako da se zarad tistih omejitev po postaji pač ne sekiram, očitno so brez veze.

Utk> Ampak ponavadi ima ta počasna vožnja nek vzrok, ponavadi nesposobnost voznika.

In po kateri teoriji bi nesposoben voznik bil varnejši, če bi vozil hitreje?

jype je izjavil:

Utk> Ampak ponavadi ima ta počasna vožnja nek vzrok, ponavadi nesposobnost voznika.

In po kateri teoriji bi nesposoben voznik bil varnejši, če bi vozil hitreje?

Am, a ni jasno, da takšni sploh ne bi smeli vozit? Če jim je že kdo dal izpit, bi pa morali stalno plačevat kazni, da se bi sami naveličali vozit.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Utk> Am, a ni jasno, da takšni sploh ne bi smeli vozit?

Ne, ni. Če so motorični invalidi to ne pomeni, da ne smejo vozit. Če se sami svoje hibe zavedajo in posledično vozijo počasneje - toliko bolje.

Utk> Če jim je že kdo dal izpit, bi pa morali stalno plačevat kazni, da se bi sami naveličali vozit.

Isto kot vsi tisti, ki si mislijo, da smejo kršit predpise, ker da so predpisi nesmiselni.

A velja to tudi za prehiter izvoz iz AC?

Seveda ne bi smeli, ker so enostavno nevarni. Sicer najbrž ne bojo prehitevali v škarje, bojo pa zbili kakega pešca ali kolesarja, spregledali kak stop znak itd. Koliko motoristov samo pokosijo razni 84 letniki z izsiljevanjem prednosti...res da motoristi niso ravno počasni, ampak kako zmeraj naletijo ravno na 80+ letnike, kot da je pol voznikov starejših od 80? Ali pa na kakšne drugačne motorične invalide.

Zgodovina sprememb…

WarpedOne> A velja to tudi za prehiter izvoz iz AC?

Tudi.

Utk> Seveda ne bi smeli, ker so enostavno nevarni.

Torej je avtomobile treba prepovedat vozit - ker so vsi nevarni, ko se premikajo?

Utk> Sicer najbrž ne bojo prehitevali v škarje, bojo pa zbili kakega pešca ali kolesarja

Včasih res. Se zgodi. Žal v tem niso nič drugačni od ostalih udeležencev, ki se ne držijo predpisov.

Utk> Koliko motoristov samo pokosijo razni 84 letniki z izsiljevanjem prednosti...

Koliko pa jih pokosijo razni 43 letniki, ki že ne bodo vozili 110km/h (in brez pogleda v ogledala, preko levega stebrička in smerne utripalke sunkovito zapeljejo na prehitevalni pas)?

jype je izjavil:

Torej je avtomobile treba prepovedat vozit - ker so vsi nevarni, ko se premikajo?

Ja to sem že jaz napisal, da ne bi blo nobenga mrtvega, če se bi vozili vsi s 5 na uro. Ampak to ni rešitev. Rešitev je, da se odstrani vse, ki niso sposobni za vožnjo.

jype je izjavil:

Utk> Sicer najbrž ne bojo prehitevali v škarje, bojo pa zbili kakega pešca ali kolesarja

Včasih res. Se zgodi. Žal v tem niso nič drugačni od ostalih udeležencev, ki se ne držijo predpisov.

Tu ni problem v držanju predpisov, ker bojo pešca lahko zbili tudi pri 50 na uro, kjer je omejitev 90. Če si invalid, si invalid. Noben predpis tu ne pomaga. Razen tega, da se ne sme zbijat pešcev, kar je pa menda že prepovedano.

jype je izjavil:

Utk> Koliko motoristov samo pokosijo razni 84 letniki z izsiljevanjem prednosti...

Koliko pa jih pokosijo razni 43 letniki, ki že ne bodo vozili 110km/h (in brez pogleda v ogledala, preko levega stebrička in smerne utripalke sunkovito zapeljejo na prehitevalni pas)?

Bi rekel, da statistično gledano na njihovo število in prevožene kilometre dosti manj.

Zgodovina sprememb…

Utk> Bi rekel, da statistično gledano na njihovo število in prevožene kilometre dosti manj.

Rekel bi narobe.

solatko je izjavil:

BlueRunner - zajedljiv očitek meni ni na mestu, ker veljam za zelo kulturnega in strpnega voznika

Zajedljiv sem bil zato, ker si ti zame (in Mikca) rekel, da pač ne gledava v ogledala. Kar je kvečjemu zajedljiv komentar iz tvoje strani. Potem ti pa lahko še enega nazaj serviram, da boš videl kako b.v. je nekoga proglasiti za nesposobnega/nevarnega samo zato, ker vozi drugače od tebe/mene.

solatko je izjavil:

če prav, takrat, ko razmere dopuščajo, rad pritisnem malo bolj na gas in seveda priznam, da nisem brezmadežen, sta morda vidva z jype.

Zase lahko rečem, da sem daleč od brezmadežnega. Če boš malo pobrskal boš tukaj našel primer v katerem sem pa jaz "serijski prekrškar". Se pa trudim in izboljšujem, pa čeprav imam pogosto občutek, da ščijem proti vetru.

solatko je izjavil:

Viidva govorita v smislu lepo bi bilo, če bi bilo tako, vendar ni in s tako prometno politiko in družbenim dogajanjem tudi nikoli ne bo. Tako kot imamo neurejena vsa področja našega življenja, prometna politika niti ni najslabše, kar se nam dogaja.

Ne, ni. Ampak to še ne pomeni, da moram pristati na status quo. Lahko se trudim v dejanjih in besedah, da se bi to spremenilo. Seveda začnem pri sebi, nato pa šele solim pamet drugim.

solatko je izjavil:

Kot pravim, treba se je prilagajat in pazit druge, potem bomo tudi sami varni,

Da, DA in še enkrat DA!

solatko je izjavil:

predvsem pa ne vozit, če vam vožnja predstavlja strah, travme in muko.

Človek nima vedno izbire. "Sodelavci" takšnega voznika pa lahko na cesti storijo samo dobro, če ga s svojimi dolgoletnimi izkušnjami hitro prepoznajo in mu dajo dovolj prostora, da ne bo postal nevaren sebi ali pa drugim. Kultura, kultura, kultura. Samo zato, ker ste nekateri nadpovprečno dobri vozniki, to še ne pomeni, da je iz cest potrebno pregnati povprečne in podpovprečne, ker niso v vašem rangu.

Bi pa bilo zanimivo narediti raziskavo koliko jih je med vožno prestrašenih, utrujenih, razrvanih in še kaj na račun divjakov, ki se jih ne pospravlja sprotno. Divjakov tipa nepregledna prehitevanja, izsiljevanja, škarje, prehitevanja po desni, nenadna zaviranja in ostale oblike dokazovanja pomakanja osnovne inteligence.

To so pa stvari, ki se jih spreminja na dolge proge, ne iz danes na jutri.

Zgodovina sprememb…

nekaterim bi starejšim (čez 80 let) prepovedali vožnjo, zato ker niso sposobni voziti preko omejitev :)

pa to je bolano, počakajte da pridete v leta

smash je izjavil:

nekaterim bi starejšim (čez 80 let) prepovedali vožnjo, zato ker niso sposobni voziti preko omejitev :)

Ne, tega ni nihče napisal. Bi pa treba prepovedat vožnjo tudi takšnim nepismenim osebkom kot si sam, ker dvomim, da so sposobni upoštevat pol stvari, ki se ti lahko zgodijo.

Utk je izjavil:

smash je izjavil:

Ne, tega ni nihče napisal. Bi pa treba prepovedat vožnjo tudi takšnim nepismenim osebkom kot si sam, ker dvomim, da so sposobni upoštevat pol stvari, ki se ti lahko zgodijo.

ti nimas prav nobene pravice razmisljat o tem, zakaj neki voznik pred tabo vozi tako ali drugace....ce te njegova voznja spravlja ob zivce, potem si slab voznik in zgleda da je res tako, glede na to, kako si se razpisal

Mehmed ::

solatko je izjavil:

Mehmed - Preberi zakon - delanje kolon, z nižjo hitrostjo JE prekršek, saj se moraš umaknit ža, ko imaš dva za seboj, če jih imaš več, se pravi, da voziš zase varno, toda v stalnem prekršku - ti je to jasno!!!!!!!!!!!!!

Tudi ce vozim s pokvarjeno lucjo al pa poteklo registracijo je prekrsek. A pri kateremkoli prekrsku pise, da je tebi dovoljeno ogrozat ostale, krivdo pa nesem jaz?
Ni ane. Ker so to tvoje blodnje. Moj prekrsek tebe ne sili v tvojega, se manj si lahko operes roke z njim.

Posledica hude psihične motnje je tudi ustvarjanje kolon.

Ma ne ga srat. Ce se meni ne mudi, sem prvic na neki cesti, po moznosti noc pa tabla za divjad pa peljem 80 namest 90 se bo zagotovo nabralo par domacinov za mano. In ker se tud ne mores umikat varno vsakih 100 metrov imam jst psihicno motnjo?
A je kako ime za to zadevo? Bom ji reku solatkizem zaenkrat.

Ne morem opisat kok mi je debilen folk, ki sami sebe oznacujejo za varne voznike, vse skupi pa gradijo na tem da oni odstopajo prednost in podobne stvari, ki se itak spodobijo, zato ni nic hudega, ce ga kdaj stisnejo cez mejo. Mi je cisto jasno, da imas ze razdelane krivce in izgovore za nesreco, ko jo bos naredu. Sej vse kar pises je bolj kot ne polaganje terena za vnaprej. Gremo raje javno mnenje menjat kot svoje slabe navade pa to. No se enkrat, to so debate za v gostilno pa internet, kej vec pa ne.

Buggy ::

ajoj..ker znanstvenik

delavec44 ::

smash je izjavil:

Utk je izjavil:

smash je izjavil:

ti nimas prav nobene pravice razmisljat o tem, zakaj neki voznik pred tabo vozi tako ali drugace....ce te njegova voznja spravlja ob zivce, potem si slab voznik in zgleda da je res tako, glede na to, kako si se razpisal

Ti MORAŠ razmišljat zakaj voznik pred tabo vozi tako ali drugače. Kako boš pa potem bil varen voznik in predvideval?

Me prav zanima, če bi imel pijanca pred sabo, ki vijuga čez celo cesto ali bi poklical policijo ali bi pač rekel, da to ni tvoja stvar.

Zgodovina sprememb…

Ja, moraš razmišljati. Ampak ne rabiš pa zaradi tega izgubljati živcev, temveč moraš ohraniti trezno glavo.

Iz istega razloga, iz katerega tudi moraš razmišljati.

mikic007 ::

Tema je koncno malo dozorela. Ne mores ti presojati, kdo je za na cesto, se posebej ce nekdo ne krsi zakona, oz. ga minimalno (3. tocka je razmeroma "poceni"). POcasni voznji lahko botruje 1000 stvari, ki jih ti ne mores vedeti. Lahko prevazam obcutljive predmete, imam relativno slab vid (vendar lahko vozim, vendar previdneje), sem MLAD voznik (v tujini celo morajo voziti pocasneje), sem star in s pocasnejsimi refleksi ... Ce bi ti vozili hitreje, kot vozijo, bi bili se nevarnejsi. Oni se zavedajo svojih omejitev, ki bi jih moral spostovati tudi vsak drug udelezenec v prometu. Vsi lahko enkrat pristanemo na njihovem mestu ...

Visji hitrosti pa obicajno botruje samo egoisticna pobuda, ne sicer vedno, velikokrat pa. Pa visja hitrost sama po sebi, ob upostevanju drugih udelezencev ter pravil sploh se ni problem in nihce nikogar ne obsoja za tak prekrsek.

Vse kar hocem dopovedat (ja, si pridrzujem pravico do tega ;-) je, da je treba pocasnega voznika razumeti in ne sme vplivati na mojo voznjo, ker na koncu bom posledice nosil jaz ter po moznosti se nekdo 3., pocasen pa ne in prav je tako. Nimas pravice zaradi prekrskov drugih, obicajno ob hkratnem lastnem krsenju ter nepoznavanju predpisov, kakorkoli ogrozati drugih.

P.S.: Ni mi treba dati prav tukaj, seveda ne, vseeno pa upam, da se boste naslednjic na kaki zasavski cesti spomnili, da je mogoce bolje biti 5 minut na dan strpen, kot nekdo drugi ali sami prehitro do neskoncnosti v trugi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mikic007 ()

BigWhale ::

solatko je izjavil:

Če sta res brezmadežna, zajedljivost sprejmem in se kesam, poboljšal se pa ne bom, še vedno, bom, tam kjer lahko, pohodil gas in še vedno se bom obnašal strpno do vseh, tudi tistih, ki se v prometu ne obanšajo normalno in še vedno me bo strah, ko bom srečeval počasno kolono, vama pa želim srečno vožnjo in osstanita brezmadežna naprej.

Ker ste se ze ravno spravili na tak osebni nivo...

Nekdo, ki se gre nek 'vigilante' pristop, do tistih, ki narobe parkirajo in jih zagovarja vandaliziranje vozil in to argumentira z 'smo vse drugo sprobal, samo to pomaga', enostavno me z nicemer ne bo preprical, da je strpen do do drugih v prometu in da je kulturen voznik.

Phil ::

POcasni voznji lahko botruje 1000 stvari, ki jih ti ne mores vedeti. Lahko prevazam obcutljive predmete, imam relativno slab vid (vendar lahko vozim, vendar previdneje), sem MLAD voznik (v tujini celo morajo voziti pocasneje), sem star in s pocasnejsimi refleksi ... Ce bi ti vozili hitreje, kot vozijo, bi bili se nevarnejsi. Oni se zavedajo svojih omejitev, ki bi jih moral spostovati tudi vsak drug udelezenec v prometu. Vsi lahko enkrat pristanemo na njihovem mestu ...

Pa bom povedal še stoprvič. Vse lepo in prav kar si napisal. Saj nihče ne sili nikogar da naj vozi hitreje. Ampak da se _umakne_ in spusti kolono za sabo mimo ko se pojavi priložnost. Na žalost so taki redki in tudi zaradi tega pride do nepotrebnih prehitevanj.

Phil> Ampak da se _umakne_ in spusti kolono za sabo mimo ko se pojavi priložnost.

Seveda to mora storiti. Tudi vsi, ki smo po božje nezmotljivi, to vedno storimo, ob prvi priložnosti.

A tudi če kdo tega ne stori, to nikogar ne odvezuje od spoštovanja prometnih predpisov. Specifični nekdo je v prekršku, a to ne pomeni, da to kakorkoli vpliva na pravice in obveznosti kogarkoli drugega. Kot v tej temi že rečeno - pokličeš lahko policijo, da ga odstrani, ničesar drugega ne smeš. Mnogi se raje odločijo za nevarno prehitevanje, še več pa se jih odloči bodisi trpeti idiota in se ne razburjati (ali pa se razburjati, pa storiti ničesar), bodisi prekiniti vožnjo za nekaj časa in se nekajkrat sprehoditi okoli avtomobila, potem pa vožnjo nadaljevati.

gokky ::

Utk je izjavil:

...Izza nekaterih cestninskih postaj ni znakov za konec omejitve. Tako da se zarad tistih omejitev po postaji pač ne sekiram, očitno so brez veze.

Ali lahko prosim konkretno navedeš, na katerih. Z izjemno velikim veseljem bom ob prvi vožnji čez tako cestninsko vozil še naprej 40 in potem klical na policijo, kako neki norci divjajo mimo 130 >:D (po tistem, ko sem jih enkrat obveščal, pa niso naredili nič, jih imam počasi dosti press)

WarpedGone je izjavil:

A velja to tudi za prehiter izvoz iz AC?

Omejitev na izvozu iz AC je t.i. hitrostni most. Kot je nekdo na eni izmed predhodnih strani že ugotovil, se telo navadi hitrosti. Da se navadi nazaj na počasnejše ceste, se s precej nižjo hitrostno omejitvijo, kot bi bilo sicer potrebno, vzpostavi drugačno dojemanje hitrosti.

Je pa pri tej omejitvi eno cestno-pravno vprašanje. Na AC je omejitev 130km/h, kar pomeni, da moram pri hitrosti 65km/h vključiti vse štiri utripalke. Ker omejitev 40 velja šele in natanko od znaka naprej, moj avto pa ne zna na razdalji 0m zmanjšati iz 65 na 40,... >:D

gokky je izjavil:

Utk je izjavil:

...Izza nekaterih cestninskih postaj ni znakov za konec omejitve. Tako da se zarad tistih omejitev po postaji pač ne sekiram, očitno so brez veze.

Ali lahko prosim konkretno navedeš, na katerih. Z izjemno velikim veseljem bom ob prvi vožnji čez tako cestninsko vozil še naprej 40 in potem klical na policijo, kako neki norci divjajo mimo 130 >:D (po tistem, ko sem jih enkrat obveščal, pa niso naredili nič, jih imam počasi dosti press)

sam ti bi pa lahko malo omilil svoje upoštevanje pravil...saj ti logika pove, da če ni znaka po cestninski postaji, in da ostali vozijo 100km/h hitreje od tebe, da je verjetno bilo kaj narobe z znakom.....saj vidiš cesto pred seboj ane - ti je pa ja jasno koliko je treba peljat brez znaka

če bi bil jaz policaj in bi dobil tak klic, verjetno nebi postavil to na prioritetno listo

roCkY ::

Nekateri osebki očitno niso sposobni realno dojemat sveta okoli sebe. Niso sposobni dojemat drugačnosti. Pa magari je to le počasneje se premikajoč objekt na cesti kot bi jim v dam momentu ustrezalo.
Vse so sposobni dojemat edino skozi sebe. Skozi svoja privzgojena načela in vzorec obnašanja. Ta del populacije še najmanj sodi na cesto.

smash je izjavil:

sam ti bi pa lahko malo omilil svoje upoštevanje pravil...saj ti logika pove, da če ni znaka po cestninski postaji, in da ostali vozijo 100km/h hitreje od tebe, da je verjetno bilo kaj narobe z znakom.....saj vidiš cesto pred seboj ane - ti je pa ja jasno koliko je treba peljat brez znaka

če bi bil jaz policaj in bi dobil tak klic, verjetno nebi postavil to na prioritetno listo

Verjemi. Velikokrat sem ustrezne organe (pa ne tiste moške, čeprav se včasih obnašajo tako), opozoril na neurejeno prometno signalizacijo, pa ni bilo neke pametne reakcije. Pred leti so mi na občini Velike Lašče gladko rekli, da nimajo denarja za postavitev table za konec naselja Rašica, zato sem jih pač prijavil na prometni inšpektorat. V Škofljici so rabili več kot mesec, da so nadomestili odstranjeno tablo za začetek naselja in to na tisti strani, kjer je šola.

Ob "ceni" za prekoračitev hitrosti, ki jih predideva novi ZPrCP, pa spoštujem samo še prometne znake. In verjemi. Da si policist, bi od tebe, ko ti sporočim, zahteval tudi tvojo številko, jasno povedal, koliko je ura in opozoril, da bom ob neukrepanju ali prepočasnem ukrepanju pisno ukrepal. (res sem našpičen danes, pa sem se peljal samo do Zaloga in videl samo eno pomanjkljivost) >:D

gokky je izjavil:

smash je izjavil:

Verjemi. Velikokrat sem ustrezne organe (pa ne tiste moške, čeprav se včasih obnašajo tako), opozoril na neurejeno prometno signalizacijo, pa ni bilo neke pametne reakcije. Pred leti so mi na občini Velike Lašče gladko rekli, da nimajo denarja za postavitev table za konec naselja Rašica, zato sem jih pač prijavil na prometni inšpektorat. V Škofljici so rabili več kot mesec, da so nadomestili odstranjeno tablo za začetek naselja in to na tisti strani, kjer je šola.

Ob "ceni" za prekoračitev hitrosti, ki jih predideva novi ZPrCP, pa spoštujem samo še prometne znake. In verjemi. Da si policist, bi od tebe, ko ti sporočim, zahteval tudi tvojo številko, jasno povedal, koliko je ura in opozoril, da bom ob neukrepanju ali prepočasnem ukrepanju pisno ukrepal. (res sem našpičen danes, pa sem se peljal samo do Zaloga in videl samo eno pomanjkljivost) >:D

pa zaboga, če ni denarja za tablo, ga ni - ne greš to prijavljat no

tudi jaz čedalje bolj peljem po omejitvah, ampak nebi mi pa nikoli padlo na pamet peljat do vrhnike 40km/h če bi slučajo manjkal znak pri cesninski postaji brezovica pri ljubljani

skoraj bi rekel, da malo zajebavaš sistem in naše modre može

amigo_no1 ::

Nope, on samo dosledno upošteva prometno signalizacijo, ker kot pravijo modrijani jo je potrebno.
Res da je kretensko (del z manjkajočo tablo na AC za konec omejitve 40 km/h), vendar tako pač je.Najmanj kar lahko narediš je, da se pelješ po reglcih in pokličeš ustrezne organe, da uredijo manjkajočo signalizacijo.

Zgodovina sprememb…

««
29 / 81
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prehitevanje kolone (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Na cesti
15224121 (20511) facepalm

Počasni vozniki (strani: 1 2 3 433 34 35 36 )

1776268400 (239431) dzinks63

Omejitve hitrosti za motoriste (strani: 1 2 3 4 )

17334259 (28487) bluefish
»

Posnetek prometne nesreče - Pravilna reakcija? (strani: 1 2 )

9517649 (14049) solatko

Več podobnih tem