Forum » Problemi človeštva » Krst otroka; da ali ne?
Krst otroka; da ali ne?
Temo vidijo: vsi
garamond ::
Negativne stvari institucije sploh niso bile omenjene v tvojem razmišljanju, ampak samo to, da je krst neizbrisno znamenje in tega nikoli več ne bo mogel vrniti nazaj ampak bo mogel živeti s tem.No pa vzemimo drugo možnost, da je recimo zakrament krsta neizbrisljiv. Ampak otrok se razvije v odraslega in ima mnenje, da je zakrament izbrisljiv. Je še vedno problem? Krščen odrasel nima problema, ker ne verjame. Problem je, ker ti ostaneš na poziciji neizbrisljivosti, čeprav se je odraslemu mnenje obrnilo, to mnenje je pa zanj absolutno.
V primeru, da je zakrament izbrisljiv, odrasel pa pridobi lastno mnenje, da je zakrament izbrisljiv pa ne vidim paradoksa.
No pa vzemiva drugo moznost, mali odraste in se razvije v človeka, ki je sposoben kritično presojati
organizacijo, kateri nehote pripada. Potem vrže kakšno opasko staršem, si vzame čas in se izpiše iz
cerkve, po možnosti se še pol leta zahebava z lokalnim župnikom, ki pa noče ene številke v fari izgubiti.
(tule imaš brezplačno pravno svetovanje ob izstopu, običajno to pomeni komplikacije:
http://www.zrtve-cerkve.org/html/izstop...
Popolnoma odveč.
Tvoj primer vzdrži samo, če se malemu, ko odraste, gladko hebe za vse.
Grumf ::
Ja, lahko si misliš, da se bo kot bodoči satanist gabil samemu sebi Poglej, če si zadevo razumel
samo tako kot si jo hotel razumeti - meni je prav.
Še malo razmišjanja iz www.zrtve-cerkve.org:
Po nauku Katoliške cerkve torej oseba, ki izstopi iz te cerkve, ostane brez pravic, še vedno pa jo vežejo
vsi Božji in cerkveni zakoni. Po cerkvenem mnenju v bistvu torej sploh ni izstopa, saj mora biti izstop
celovit in ne samo formalen. To pa je v nasprotju z 41. členom ustave, ki garantira vsakomur svobodo vesti.
Nerazumljivo je, da nekdo izstopi iz neke organizacija, pa ima še vedno dolžnosti do te organizacije. Ali
ne gre pri tem za neke vrste suženjstvo?
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.
to do so.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Grumf ()
Ja, lahko si misliš, da se bo kot bodoči satanist gabil samemu sebi Poglej, če si zadevo razumel
Po nauku Katoliške cerkve torej oseba, ki izstopi iz te cerkve, ostane brez pravic, še vedno pa jo vežejo
vsi Božji in cerkveni zakoni. Po cerkvenem mnenju v bistvu torej sploh ni izstopa, saj mora biti izstop
celovit in ne samo formalen. To pa je v nasprotju z 41. členom ustave, ki garantira vsakomur svobodo vesti.
Nerazumljivo je, da nekdo izstopi iz neke organizacija, pa ima še vedno dolžnosti do te organizacije. Ali
ne gre pri tem za neke vrste suženjstvo?
Jp, zadevo sem razumel tako kot sem jo hotel, ne nujno tako kot si jo mislil.
Ampak točno tale citat iz www.zrtve-cerkve.org je pa zelo jasen, in ga ne morem razumeti drugače kot je napisan; kot paradoksnega, kot sem rekel že zgoraj. No, v širši sliki (taki kot jo je opisal Saladin) ga pa lahko povsem razumem.
LuiIII ::
Pri vsej tej debati se je potrebno zavedati, da -io- očitno verjame v krst in zato se tudi seveda zaveda da ga nikakor ne bo mogel vrniti ker je zapisano pri t.i. najvišji inštanci aka. Bogu. In da v tem primeru boš moral živeti s tem. Sploh če hočeš biti satanist je zadeva verjetno precej strupena.
OK glede Cerkve je torej stvar popolnoma jasna. Po krstu si član Cerkve za vedno. Pri tem je treba vedeti, da je Cerkev ne samo občestvo tu živečih ampak tudi vseh verujočih v onostranstvu in kot taka je samo v manjšem delu tuzemska. In če Bog je, te ti zakoni tako ali tako vežejo, če jih poznaš ali pa ne. Če si veren ali pa neveren, če si musliman ali pa satanist. So pa ti zakoni tako univerzalni in človeški, da z malo truda ne bi smelo biti težav, a ne? OK pravi satanisti z večjimi težavami.
OK glede Cerkve je torej stvar popolnoma jasna. Po krstu si član Cerkve za vedno. Pri tem je treba vedeti, da je Cerkev ne samo občestvo tu živečih ampak tudi vseh verujočih v onostranstvu in kot taka je samo v manjšem delu tuzemska. In če Bog je, te ti zakoni tako ali tako vežejo, če jih poznaš ali pa ne. Če si veren ali pa neveren, če si musliman ali pa satanist. So pa ti zakoni tako univerzalni in človeški, da z malo truda ne bi smelo biti težav, a ne? OK pravi satanisti z večjimi težavami.
Blinder ::
tapravi slovenci so katoliki.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija
Tole bo sicer že malo osebno: ko bom zmožen pisati trol poste na to temo, bom korak bližje nepristranskosti. Saj sem prej hotel odgovoriti D3m-u, ki je bil krščen ("zdaj je kar je"), da bo za vedno Božji otrok, ampak se mi nekako ni zdelo smešno.
jype ::
Življenje brez humorja nima smisla, tudi ko gre za resne reči.
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: LuiIII ()
Pri vsej tej debati se je potrebno zavedati, da -io- očitno verjame v krst in zato se tudi seveda zaveda da ga nikakor ne bo mogel vrniti ker je zapisano pri t.i. najvišji inštanci aka. Bogu. In da v tem primeru boš moral živeti s tem. Sploh če hočeš biti satanist je zadeva verjetno precej strupena.
Poglej LuiIII (si razmisljal kaj o spremembi nicka v LuiXVI?), nekako smo preskočili debato malo naprej
od tvojega stereotipnega doumevanja sveta. Brez zamere ampak čisto odveč si.
Te bom pa samo malo "brcnil", zame je satanizem in ostale vere enak nesmiselno, s tem, da so satanisti
precej bolj z obema nogama na trdnih tleh kot ostali pravljičarji. Vendarle pa si boš moral o tem kaj
prebrati, ne moreš se s stereotipi, s katerimi te futrajo tercialke spraviti name, kot da bi me hotel žgečkati,
in poglej ga zlomka, res se bom smejal
tapravi slovenci so katoliki.
Ta pravi Slovenci so verjeli v Svaroga, Peruna, Triglava, Morano, ... pa jim je krščanstvo uničilo celotno
mitologijo in kulturo, sedaj pa so samo še bedna, dolgočasna, kopija ostalih.
to do so.
to do so.
Zgodovina sprememb…
lonz ::
Za vse sodelujoče v tej temi obvezno branje (kratek strip), ki lepo povzema moje stališče okrok religij:
http://theoatmeal.com/comics/religion
IN ZA BOŽJO VOLJO (*pun intended), ŠE ENKRAT; TEMA JE ŽE STARA 3+ LETA IN SINE NI(!!!) KRŠČEN.
(Bomo pa vidl kako se bo kasnej odločil.)
IN ZA BOŽJO VOLJO (*pun intended), ŠE ENKRAT; TEMA JE ŽE STARA 3+ LETA IN SINE NI(!!!) KRŠČEN.
...arrrrrr, shiver me timbers...
Oberyn ::
Če ima nekdo težave z RKC - potem je najlažji in najboljši način za spremembo njenih dogem na strpen način - da pokažeš da ta običaj ni potreben in da je nesmiseln. Napihovanje tega nedolžnega obreda kot izgovor za iskanje vsega slabega in zlobnega v religiji le pokazuje sovraštvo in prezir do vere na povsem zgrešenem mestu, kar ima skoraj gotovo za efekt defenzivo in protiofenzivo z strani vernikov - do neke mere povsem upravičeno. Da ne omenjam, da tako vzpodbujanje sovraštva seje seme za vsake vrste novih ekstremistov. Povsem brez potrebe.
Če ima nekdo težave z neverujočimi - potem je najlažji in najboljši način za spremembo njihovih dogem na strpen način - da pokažeš da to stanje ni potrebno in da je nesmiselno. Napihovanje tega nedolžnega pomanjkanja vere kot izgovor za iskanje vsega slabega in zlobnega v neverujočem le pokazuje sovraštvo in prezir do neverovanja na povsem zgrešenem mestu, kar ima skoraj gotovo za efekt defenzivo in protiofenzivo s strani neverujočih - do neke mere povsem upravičeno. Da ne omenjam, da tako vzpodbujanje sovraštva seje seme za vsake vrste novih ekstremistov. Povsem brez potrebe.
Saladin, ti obrneš pozicije, kar je sicer tipično v tovrstnih debatah. Svojemu lastnemu stavku, povedanemu z nasprotne strani, seveda ne boš dal prav. Se motim?
Oberyn ::
lambda ::
Če ima nekdo težave z RKC - potem je najlažji in najboljši način za spremembo njenih dogem na strpen način - da pokažeš da ta običaj ni potreben in da je nesmiseln. Napihovanje tega nedolžnega obreda kot izgovor za iskanje vsega slabega in zlobnega v religiji le pokazuje sovraštvo in prezir do vere na povsem zgrešenem mestu, kar ima skoraj gotovo za efekt defenzivo in protiofenzivo z strani vernikov - do neke mere povsem upravičeno. Da ne omenjam, da tako vzpodbujanje sovraštva seje seme za vsake vrste novih ekstremistov. Povsem brez potrebe.
Če ima nekdo težave z neverujočimi - potem je najlažji in najboljši način za spremembo njihovih dogem na strpen način - da pokažeš da to stanje ni potrebno in da je nesmiselno. Napihovanje tega nedolžnega pomanjkanja vere kot izgovor za iskanje vsega slabega in zlobnega v neverujočem le pokazuje sovraštvo in prezir do neverovanja na povsem zgrešenem mestu, kar ima skoraj gotovo za efekt defenzivo in protiofenzivo s strani neverujočih - do neke mere povsem upravičeno. Da ne omenjam, da tako vzpodbujanje sovraštva seje seme za vsake vrste novih ekstremistov. Povsem brez potrebe.
Saladin, ti obrneš pozicije, kar je sicer tipično v tovrstnih debatah. Svojemu lastnemu stavku, povedanemu z nasprotne strani, seveda ne boš dal prav. Se motim?
No, pozabil si na eno pomembno dejstvo - da se v tej temi nihče ne vtika v neverujoče, saj jih nihče ne sili v to, da krstijo svoje otroke. Nasprotno pa neverujoči poskušajo oz. želijo preprečit vernim krstit njihove otroke.
Zato je popolnoma razumljivo in pravilno, če Saladin temu obračanju besed ne bo dal prav.
nubes> da se v tej temi nihče ne vtika v neverujoče, saj jih nihče ne sili v to, da krstijo svoje otroke.
HALO!
Vajenc, včeraj, 17:26:32> V kakšni vasi pa lahko krst nekomu prinese bolj lagodno življenje.
HALO!
Vajenc, včeraj, 17:26:32> V kakšni vasi pa lahko krst nekomu prinese bolj lagodno življenje.
Cervantes ::
Cervantes> Pravi Slovenci bodo muslimani!
Ja pa kaj še. Slovenstva ne definirajo vere, temveč jezik. Da so ga prvi pisali ravno krščanski menihi, ni presenetljivo - ti so bili v mračnem srednjem veku eni redkih, ki jim je bilo omogočeno naučiti se brati in pisati.
Ja pa kaj še. Slovenstva ne definirajo vere, temveč jezik. Da so ga prvi pisali ravno krščanski menihi, ni presenetljivo - ti so bili v mračnem srednjem veku eni redkih, ki jim je bilo omogočeno naučiti se brati in pisati.
Za vse sodelujoče v tej temi obvezno branje (kratek strip), ki lepo povzema moje stališče okrok religij:
Želim ti, da ti bo čestital.
to do so.
to do so.
Nasprotno pa neverujoči poskušajo oz. želijo preprečit vernim krstit njihove otroke.
Ne, ti si pozabil eno dejstvo, da verujoča mama sili neverujočega očeta da naj da krstiti otroka. Si ze pozabil?
In tudi te podlosti, da vero enačiš z institucijo RKC, se odvadi, vem sicer da je to pogost trik zagovornikov
RKC, da preusmerijo temo iz kritike RKC na kritiko vere kljub temu sem večkrat eksplicitno povedal, da z vero
ni nič narobe.
to do so.
to do so.
Zgodovina sprememb…
Mufasa ::
Še en meta-komentar...sam sem pa, kot ateist (ne anti-teist), kar vesel da so me starši krstili. Sem imel pri (cerkveni) poroki manj sitnosti kot prijatelj.
"Es ist nicht genug, zu wissen, man muss auch anwenden;
es ist nicht genug, zu wollen, man muss auch tun."
- Johann Wolfgang von Goethe
es ist nicht genug, zu wollen, man muss auch tun."
- Johann Wolfgang von Goethe
Vajenc ::
pithlit> Kolikor je meni znano pri nas pokop kjerkoli drugje kot na pokopališču sploh ni možen. Žare ne smeš met doma. Pepela ne smeš v sočo raztrosit. Al pa v morje. Jaz ne bi imela nič proti če me potomci lepo sežgejo pa s pepelom pognojijo lokalno njivo. Recimo. Pa tega (trenutno) ne morejo.
Lahko se raztrosiš (s trupli je bolj zakomplicirano) tudi v morje ali njivo. Ni pa občinam to najbolj všeč, ker imajo precejšnje zaslužke s pogrebi in oddajanjem grobov.
pithlit> Poznam starše ki so iz žare 'kradli' sinov pepel zato da ga imajo shranjenega nekje v bližini. Poznam tudi starše ki jih je zaradi takega početja doletela kazen (sicer skoraj 20 let nazaj, mogoče se je vmes kaj premaknilo).
Verjetno zato, ker potrebuješ za izkop soglasje upravne enote.
Pithlit> Lakotnik je predstavil svojo interpretacijo zakonov. Če gremo po črki zakona pač krst ni zakonit (ni pa tudi protizakonit). Nurmaln je pa predstavil drugo interpretacijo. In sicer da vzgoja (kar zakon omenja) nikakor ni enako nekoga silit v neko veroizpoved (kar krst, striktno gledano, dejansko je).
Obnova Lakotnika.
41.čl.Ustave: Starši imajo pravico, da v skladu s svojim prepričanjem zagotavljajo svojim otrokom versko in moralno vzgojo.
2. čl. konv. o člov. pravicah: Pri izvajanju funkcij, ki so v zvezi z vzgojo in izobraževanjem, mora država spoštovati pravico staršev, da zagotovijo svojim otrokom takšno vzgojo in izobraževanje, ki sta v skladu z njihovim lastnim verskim in filozofskim prepričanjem.
Konvencija o otrokovih pravicah.
12. člen
1. Države pogodbenice jamčijo otroku, ki je sposoben izoblikovati lastna mnenja, pravico do svobodnega izražanja le-teh v vseh zadevah v zvezi z njim, o tehtnosti izraženih mnenj pa se presoja v skladu z otrokovo starostjo in zrelostjo.
14. člen
1. Države pogodbenice spoštujejo otrokovo pravico do svobode misli, vesti in veroizpovedi.
2. Države pogodbenice spoštujejo pravice in dolžnosti staršev oziroma zakonitih skrbnikov, da otroka pri uveljavljanju te pravice usmerjajo na način, prilagojen njegovim razvojnim zmožnostim.
3. Glede svobodnega izražanja veroizpovedi ali prepričanja so dopustne le tiste omejitve, ki jih določa zakon in ki so nujne za zavarovanje državne varnosti, javnega reda, zdravja ali morale ali pa temeljnih pravic in svoboščin drugih.
Še nekaj o opravilni in poslovni sposobnosti.
Opravilna ali procesna sposobnost (legitimatio ad processum) je sposobnost osebe, da podaja izjave volje, za katere pravni red določa, da naj bi se glede na značilnosti (npr. starost in zrelost ter psihično zdravje fizičnih oseb) zavedala njihovih pravnih učinkov, zato ti učinki nastopijo.
Poslovna sposobnost je sposobnost osebe, da z dejanji lastne volje nase prevzema pravice in obveznosti ter se pravno relevantno zavezuje. Gre za sposobnost osebe, da more imeti za pravna dejanja potrebno voljo oz. da more z lastnimi dejanji ustanavljati, spreminjati, prenašati ali ukinjati pravice in obveznosti.
Prvi odstavek 46. člena ZUP določa, da stranka, ki je poslovno popolnoma sposobna, lahko sama opravlja dejanja v postopku (procesna sposobnost). Stranko, ki ni procesno sposobna, glede na prvi odstavek 47. člena ZUP zastopa njen zakoniti zastopnik.
Popolno poslovno sposobnost pridobi fizična oseba s polnoletnostjo, ko dopolni osemnajst let, prav tako tudi s sklenitvijo zakonske zveze pred svojo polnoletnostjo; po odločbi sodišča pa tudi mladoletnik, ki je postal roditelj
pithlit> Na koncu pa gre za dilemo: pravica staršev do prakticiranja svoje veroizpovedi vs. pravica otroka do svobode veroizpovedi.
Dokler otrok ni sposoben izoblikovati lastnega mnenja o njegovih verskih prakticiranj odločajo starši. Ko je zmožen izoblikovati lastno mnenje ali ko pridobi opravilno in poslovno sposobnost pa lahko sam izbere svojo veroizpoved.
Rešitev? Hja, jype je lepo povedal... RKC mora spremenit 'inštitut' krsta. Pa bo koza cela in volk sit.
Meni je vseeno, vprašanje, če je vernikom to po godu. Rešitev je imo ta, da se ateisti ne vtikate v verske posle (razen, da mora cerkev nastopati kot vsako drugo podjetje), cerkev kot religija pa ne v ateiste. Volk sit in koza cela?
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen
Woody Allen
Vajenc> cerkev kot religija pa ne v ateiste.
Se pravi - nobenega "neizbrisnega" krsta, dokler otrok ne more soglašati s tem?
Meni je prav.
Meni je prav.
Vajenc ::
Vajenc> cerkev kot religija pa ne v ateiste.
Meni je prav.
A ti je cerkev ugrabla otroka?
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen
Woody Allen
@-io-: Ne nabijaj o moji stereotipni predstavi sveta ker ne veš praktično nič o meni! Prav?
@jype: Kje pa piše, da je novorojenček ateist? Za ateista se opredeliš prav tako kot za verujočega. Tako kot te sam krst še ne opredeli za res verujočega vsaj po mojih skromnih kriterijih.
@jype: Kje pa piše, da je novorojenček ateist? Za ateista se opredeliš prav tako kot za verujočega. Tako kot te sam krst še ne opredeli za res verujočega vsaj po mojih skromnih kriterijih.
Vajenc> A ti je cerkev ugrabla otroka?
Ne, tistemu vaščanu, ki si ga ti omenu ga je.
LuiIII> Kje pa piše, da je novorojenček ateist?
Kje pa piše, da ni?
LuiIII> Za ateista se opredeliš prav tako kot za verujočega. Tako kot te sam krst še ne opredeli za res verujočega vsaj po mojih skromnih kriterijih.
Ne. Novorojenček drugega kot ateist ne more biti, ker vero lahko pridobi šele z zadostnim kognitivnim razvojem.
Ne, tistemu vaščanu, ki si ga ti omenu ga je.
LuiIII> Kje pa piše, da je novorojenček ateist?
Kje pa piše, da ni?
LuiIII> Za ateista se opredeliš prav tako kot za verujočega. Tako kot te sam krst še ne opredeli za res verujočega vsaj po mojih skromnih kriterijih.
Ne. Novorojenček drugega kot ateist ne more biti, ker vero lahko pridobi šele z zadostnim kognitivnim razvojem.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()
BigWhale ::
SplitCookie je izjavil:
Tudi če je običaj domnevno neškodljiv (Kopanje v vprašljivo čisti vodi, v objektu kjer ni možno zadostovati higienskemu minimumu?), sama religija, ni.
Debata je dosegla vrhunec! Jaz predlagam, da se podpise peticija, kjer od cerkva zahtevamo, da blagoslovljeno vodo ustrezno razkuzujejo, ker drugace verniki prenasajo hude nalezljive bolezni, s tem, ko vsi namakajo prste v tisto vodo in se potem krizajo.
... se mi zdi, da smo ravnokar pojasnili izvor kuge in zakaj je bilo toliko mrtvih.
<3
Ateist je tisti, ki se zavestno odloči, da ne veruje v nič. Na enaki ravni je vernik, ki veruje v boga. Zato je debata o tem ali je dojenček ateist ali pa verujoč pravzaprav res popolnoma brezpredmetna.
zee ::
Ateist je tisti, ki se zavestno odloči, da ne veruje v nič.
Narobe. Atheist sploh ne verjame. Koncept vere mu je tuje. To ni enako citiranemu delu.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
energetik ::
Ateist je tisti, ki se zavestno odloči, da ne veruje v nič. Na enaki ravni je vernik, ki veruje v boga. Zato je debata o tem ali je dojenček ateist ali pa verujoč pravzaprav res popolnoma brezpredmetna.
Mhm, to je še ena klasična retorična akrobacija v taksnih temah:
"Pojdimo se igrat da je tudi ateizem vera, potem pa zvlecimo ateiste na naš nivo in jih premagajmo z izkušnjami."
Ampak tukaj obstaja spet že znana težava, na katero preusmerjaš temo, pogovarjamo se o instituciji ne o veri. Vera
je stvar posameznika in glede na način povezovanja nevronov, je nemogoče, da bi imela dva človeka na svetu by default
isto percepcijo vere, tega se je treba naučiti (ali indoktrinirati od malih nog), za kar skrbijo institucije (for fun
and profit).
Mimogrede, če te takšne stvari begajo ti priporočam odlično knjigo prof. dr. Branislav Cvetka, Sedemnajst trenutkov misli.
Mi je pa prava znanstvena fantastika, do kakšne mere je institucija sposobna zbegati človeka in mu sprati možgane do te
mere, da dejansko vero enači z institucijo. Samo še en dokaz, da pogostokrat uporabljen izraz v zvezi z RKC obredi "ovčice"
ni tam kar tako.
to do so.
to do so.
Zgodovina sprememb…
Mislim, da ne, ker je potem ateist pravzaprav glede na naravo človeka precej virtualen pojem ali se pač motim? Do sedaj še nisem srečal človeka, ki bi taki definiciji ateista namreč ustrezal. Že iz razvoja osebnosti je nekako logično, da je tudi za ateizem potrebno priti do spoznanja in ga seveda sprejeti. popolnoma enako kot do vere v boga.
Še bolje - dojenček je Apateist.
is acting with apathy, disregard, or lack of interest towards belief or disbelief in a deity.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
Aston_11 ::
Pa kaj ima veze klasifikacija? Splošna uporaba besede vernik je v smislu, da verjame v boga, ateista pa da ne verjame oziroma da se mu jebe za te stvari. Kako se je treba strokovno izražati, verjetno ni važno, saj se potem o nobeni stvari ne bi bilo mogoče pogovarjati. Agnostiku se še bolj jebe kot ateistu.
Mipe ::
Ljudje, ljudje... Nič od tega nima veze. Dojenček se namreč tako naveže na svojo mater, da jo praktično časti. Je mamateist. Boli ga za Boga, ker nima zizik s slastnim mlekom.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Mipe ()
Nihče nima enake percepcije vere in boga kot takega. To sploh ni vprašanje. Moja osebna vera se gotovo razlikuje od vere, ki jo ima npr. papež.
@Mipe: Word!
@Mipe: Word!
Ljudje, ljudje... Nič od tega nima veze. Dojenček se namreč tako naveže na svojo mater, da jo praktično časti. Je mamateist. Boli ga za Boga, ker nima zizik s slastnim mlekom.
Evo glas razuma. Dejstvo. :D
In se je zopet debata izrodila v kroženje okrog semantičnega kotla...
Ne v bistvu nima veze semantika, gre za preciznost. Zelo pogost pojav je, da se počutijo verniki užaljene,
če rečeš kakšno čez njihovo organizacijo, češ da žališ vero. To je pribljižno tako, kot če bi se član društva
ljubiteljev praženega krompirja ponorel, da nehaj žaliti moj krompir, ko bi mu rekel, da je pa to društvo malo
za lase povlečeno.
Seveda pa institucija to veselo zlorablja, da se v njej nič ne spremeni in lahko striže svoje ovce (in vse
ostale preko njim ljubih politikov) neovirano.
to do so.
to do so.
Zgodovina sprememb…
jusv ::
Res je, da ta mali sploh ne ve zakaj se gre. Se nasesa in pije. Če pa bi Bog res obstajal, potem ne bi imeli takšnega sranja po svetu kot ga trenutno imamo. Tako da...
Pametne smo podnevi z lučjo iskali!
Pithlit ::
Lahko se raztrosiš (s trupli je bolj zakomplicirano) tudi v morje ali njivo. Ni pa občinam to najbolj všeč, ker imajo precejšnje zaslužke s pogrebi in oddajanjem grobov.
Hvala za tole.
Verjetno zato, ker potrebuješ za izkop soglasje upravne enote.
Nihče ni nikogar izkopaval. Žaro ti pred pogrebom dajo domov. Tako kot krsto. Problem je da je zapečatena... no, vsaj bila, takrat skoraj 20 let nazaj (ne vem kako je sedaj s tem).
No, sicer pa lahko verjetno birokrati odprtje žare doma enačijo z izkopom. Ne bi bilo prvič da bi se šli take igrice.
Obnova Lakotnika. ... ... Konvencija o otrokovih pravicah. ... ... Še nekaj o opravilni in poslovni sposobnosti.
In kje piše da lahko ljudje otroka kar tako krstijo? Krst ni del vzgoje. Krst ni enako vzgoji.
Dokler otrok ni sposoben izoblikovati lastnega mnenja o njegovih verskih prakticiranj odločajo starši.
Pazi. Si na zelo, zelo tankem ledu. Lahko 'verskih' zamenjamo za kaj drugega pa se zgodba zelo hitro spremeni. Konec koncev lahko 'otrok' spremenimo za kaj drugega pa je rezultat prav tako hitro drugačen.
Ko je zmožen izoblikovati lastno mnenje ali ko pridobi opravilno in poslovno sposobnost pa lahko sam izbere svojo veroizpoved.
V primeru krsta je prepozno. Je otrok že neizbrisno zaznamovan... ne grede na to za kaj se pol otrok odloči. Saj veš... zaradi manj problemov na vasi - torej ni važno kaj si otrok misli (sploh ni treba da v krst verjame), važno je kaj folk na vasi misli (krščen si, krščen tudi ostaneš).
Meni je vseeno, vprašanje, če je vernikom to po godu.
Vernikom marsikaj ni po godu.
Rešitev je imo ta, da se ateisti ne vtikate v verske posle (razen, da mora cerkev nastopati kot vsako drugo podjetje), cerkev kot religija pa ne v ateiste. Volk sit in koza cela?
Problem je to da se vera vtika v ateistične posle, ne pa obratno. Ateistom dol visi če se kdo zavestno odloči za verovanje... pa vstop v razne cerkve. Problem je da si cerkev prilašča podanike ki se ne morejo branit oz. se o tem ne morejo izreči.
Meni, osebno, vera ne predstavlja nobenega problema (je mogoče kdo spregledal da sem pripravljena hčerki omogočit krst kadarkoli si bo to zaželela?). Problem predstavlja le to da nekdo reče 'ti _moraš_ verjeti' (kar starši s krstom dejansko počnejo, zavedno ali ne).
Life is as complicated as we make it...
Otrok je kvečjemu agnostik ali celo ignostik, če lahko dojenčku sploh pripišeš kakršnikoli pogled na verovanje.
Še bolje - dojenček je Apateist.
Vse tole se dokaj pogost enači z ateizmom.
Tako kot se krščanstvo enači z RKC.
Za potrebe debate povsem dovolj. Namreč, RKC ni edina ki opravlja krst (pa je v debati vseeno edina omenjena), ateisti (od prej navedenih) pa niso edini ki imajo s krstom probleme.
No, apateistom pa (načeloma) vse skupaj dol visi. Sam tem pol lahko naložiš vse sorte zakramentov in s tem (načeloma) načeloma pripadnost mnogim veroizpovedim. Preveč? Imho se kle ni dobro spuščat v detajle...
judoka ::
St235 ::
In kje piše da lahko ljudje otroka kar tako krstijo? Krst ni del vzgoje. Krst ni enako vzgoji.
Krst nikakor ni enako vzgoja, je pa krst del iniciacije v vero in kot tašen neločljiv del verske vzgoje. Kot že 100x rečeno po taki logiki otroka starši ne smejo včlanit nikamor, še v vrtec ne, ker otrok ni jasno razlođil svojega odnosa do imena skupine v katero ga želi vpisati. Kaj če mu bolj kot čebelice ustrezajo medvedki?
Kot že 100x rečeno otrok ima pravico izrazit svojo voljo, dokler tega ni sposoben to namensto njega počnejo starši. In ja ateizem je pač druga oblika pranja možganov. Vse enake razloge, ko se jih tukaj našteva zoper krst je mogočen naštet tudi zoper ateizem. Je enako zavestna odločitev, ki jo sprejme posmaeznik. Dokler je ni sposoben jo zanj sprejemajo starši. In 1001 in eno jokanje tega ne bo možno spremenit brez da vedemo enoumni sistem odločanja (ateistični ali verski) in starše izločimo iz enačbe o vzgoji otroka.
Vajenc je danes ob 08:49:07 izjavil:
Dokler otrok ni sposoben izoblikovati lastnega mnenja o njegovih verskih prakticiranj odločajo starši.
Pazi. Si na zelo, zelo tankem ledu. Lahko 'verskih' zamenjamo za kaj drugega pa se zgodba zelo hitro spremeni. Konec koncev lahko 'otrok' spremenimo za kaj drugega pa je rezultat prav tako hitro drugačen.
Lahko zamenjamo s čimerhočemo, pa to no nekaj ni v neposredno škodo otroku in boš dobila enak odgovor. Starši lahko odločajo o vseh aspektih otrokovega đivljenja, dokler se ni sam sposoben jasno izrazit. Besede otrok pa seveda ni mogoče zamenjat, ker je jasna predpostavka, da gre za nekoga, ki ni sma sposoben odločat.
St235 ::
Vajenc je danes ob 08:49:07 izjavil:
Ko je zmožen izoblikovati lastno mnenje ali ko pridobi opravilno in poslovno sposobnost pa lahko sam izbere svojo veroizpoved.
V primeru krsta je prepozno. Je otrok že neizbrisno zaznamovan... ne grede na to za kaj se pol otrok odloči. Saj veš... zaradi manj problemov na vasi - torej ni važno kaj si otrok misli (sploh ni treba da v krst verjame), važno je kaj folk na vasi misli (krščen si, krščen tudi ostaneš).
Zaznamovan s čim? Tremi kapljicami vode? Pa saj starši otroka lahko včlanijo tudi v plavanje z novorejenčki, pa je tam dosti več vode? Ali ga s tem ko ga vpišejo v xy vrtec kaj manj zaznamujejo? Ali lahko otrok naprimer sprmeni dejstvo, da je bil v skupinici čebelic in ne medvedkov? Ali ga ne zaznamujejo z določitvijo imena? Stalnega bivališča? Barvo vozička?
Kaj od tega lahko otrok spremeni ko odraste?
Meni, osebno, vera ne predstavlja nobenega problema (je mogoče kdo spregledal da sem pripravljena hčerki omogočit krst kadarkoli si bo to zaželela?). Problem predstavlja le to da nekdo reče 'ti _moraš_ verjeti' (kar starši s krstom dejansko počnejo, zavedno ali ne).
Tukaj se popolnoma motiš. Starši dajo otroku možnost da verjame. Ali bo res verjel ali ne je njegova odločitev ko odraste, dokler te odločitve ni sposoben zavestno sprejet pa je naloga staršev, da ga vzgajo v skladu s svojimi prepričanji.
judoka ::
Ateist je tisti, ki se zavestno odloči, da ne veruje v nič.
Narobe. Atheist sploh ne verjame. Koncept vere mu je tuje. To ni enako citiranemu delu.
Torej ateist ne verjame v nič? Je 100% racionalen? Izven teologije mislim...
Res je, da ta mali sploh ne ve zakaj se gre. Se nasesa in pije. Če pa bi Bog res obstajal, potem ne bi imeli takšnega sranja po svetu kot ga trenutno imamo. Tako da...
Kaj ima Bog veze z človeškimi dejanji? V vsaki religiji je prosta volja jasno definirana.
Če že povezujemo obstoj Boga z stanjem človeštva, potem je to, da sploh še obstajamo lahko dokaz Boga in njegove ljubezni.
Pač glede na to kakšni barbari smo.
r3dkv1c4 ::
Boljša polovica pravi, da hoče imeti najin bodoči teoretični novonastali dodatek slovenski populaciji krstiti. Moje skromno stališče je, da sem totalno proti tiščanju ubogih bitjec v neko religijo(institucijo?) katere si niso imeli možnosti sami izbrati. Naj mularija odraste, ker se kasneje še zmeraj lahko gredo v cerkev z vodo polivat (ali seveda druge oblike pristopa h veram...).
Kakšno je vaše mneje?
Ali bodem antikrist na grmadi gorel, ali pa je moje dekle vseeno malček preveč olesenelo s starimi nazori?
za krst je treba plačat, kar pomeni, da s tem podpiraš cerkev kot ustanovo...
Če boljša polovica meni drugače potem ti svetujem, da jo zamenjaš, ker ima oprane možgane.
Sem sveto proti kakršnemukoli posegu v otrokovo svobodo volje, med to spada tudi siljenje v krst
, pošiljanje otrok k verouku in podobno v zvezi s cerkvijo.
Nič pa nimam proti sami veri.
Odloči se pa sam.
Lakotnik: Kot že 100x rečeno otrok ima pravico izrazit svojo voljo, dokler tega ni sposoben to namensto njega počnejo starši. In ja ateizem je pač druga oblika pranja možganov.
Prosim?
Se pravi po tvoji logiki bi predpostavljeno otrok želel igrati košarko ampak ker se mora odločiti ata/mama bo moral proti svoji volji trenirati karate ker sta ata/mama trenirkarja in jima je to ljubše......
....lepo te prosim no...pa od kje tebi take izjave?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: r3dkv1c4 ()
Nesta ::
Krst je ena od boljsih stvari kar nam jih je se ostala in moznost pa naj bo se tako majhna da otrok postane del necesa vec. Ce ze ne vzgoja v dobroto, je vsaj ena od nasih lepih tradicij ki je lepo da se ohranja. Ali otrok s tem kaj izgubi? Iz vseh stalisc pa nekaj dobi :) Tudi materialnega ce ze hocete :) A pridobi se veliko vec, moznost da se odloca. Ce nisi krscem naceloma nisi nic izgubil ampak tudi nic pridobil...
V svetu kjer se moralne vrednoste komaj da se poudarjajo in kjer je v ospredju samo se lasna korist in lastno kopicenje materialnih stvari je vera v dobroto in skupno delovanje najvecji dar ki ga lahko dozivis.
Ni vecjega veselja ki ga v krogu prijateljev brez ene kapitalne miselnosti dozivis. Je dar ki ga imas vedno v sebi in je veselje ki ga lahko delis. V materilnih stvareh ne mores dobiti tega kar lahko v druzenju pozitivno mislecih ljudeh...
Zanimivo mi je vase razmisljanje o ateistih :) Kako je mozno da nekdo v nic ne veruje? :D Ateizem sam po sebi je neuresnicljiv :) Ce nekdo
verjame v življenje, v to da nekaj doseze, da ima nek cilj... potem ne more biti ateist :D Pac veruje v nekaj...
Ateist ne verjame v nic.. Torej Ateist ali ne obstaja ali pa je obupal nad tem da živi ker itak ne verjame v nic, ne verjame v življenje :)
V svetu kjer se moralne vrednoste komaj da se poudarjajo in kjer je v ospredju samo se lasna korist in lastno kopicenje materialnih stvari je vera v dobroto in skupno delovanje najvecji dar ki ga lahko dozivis.
Ni vecjega veselja ki ga v krogu prijateljev brez ene kapitalne miselnosti dozivis. Je dar ki ga imas vedno v sebi in je veselje ki ga lahko delis. V materilnih stvareh ne mores dobiti tega kar lahko v druzenju pozitivno mislecih ljudeh...
Zanimivo mi je vase razmisljanje o ateistih :) Kako je mozno da nekdo v nic ne veruje? :D Ateizem sam po sebi je neuresnicljiv :) Ce nekdo
verjame v življenje, v to da nekaj doseze, da ima nek cilj... potem ne more biti ateist :D Pac veruje v nekaj...
Ateist ne verjame v nic.. Torej Ateist ali ne obstaja ali pa je obupal nad tem da živi ker itak ne verjame v nic, ne verjame v življenje :)
Sem sveto proti kakršnemukoli posegu v otrokovo svobodo volje, med to spada tudi siljenje v krstIn spet vpade nekdo, ki ni prebral nič, razen 1. posta.
, pošiljanje otrok k verouku in podobno v zvezi s cerkvijo.
Povej, kaj od spodaj citiranega ti ni jasno:
Nurmaln, najprej poglej ustavo RS:
41. člen
(svoboda vesti)
Izpovedovanje vere in drugih opredelitev v zasebnem in javnem življenju je svobodno.
Nihče se ni dolžan opredeliti glede svojega verskega ali drugega prepričanja.
Starši imajo pravico, da v skladu s svojim prepričanjem zagotavljajo svojim otrokom
versko in moralno vzgojo. Usmerjanje otrok glede verske in moralne vzgoje mora biti v
skladu z otrokovo starostjo in zrelostjo ter z njegovo svobodo vesti, verske in druge
opredelitve ali prepričanja.
Potem poglej Protokol k Evropski konvenciji o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin:
2. člen
Pravica do izobrazbe
Nikomur ne sme biti odvzeta pravica do izobraževanja. Pri izvajanju funkcij, ki so v zvezi z vzgojo in izobraževanjem, mora država spoštovati pravico staršev, da zagotovijo svojim otrokom takšno vzgojo in izobraževanje, ki sta v skladu z njihovim lastnim verskim in filozofskim prepričanjem.
Zaznamovan s čim? Tremi kapljicami vode?
Ja ne vem. Baje cerkev pravi da je krst neizbrisno znamenje. Če oni to pravijo jim jaz verjamem. Saj so ja njihova pravila.
Vem pa za ziher ne... ker se v njihove zadeve ne vtikam dokler mene pustijo pri miru.
Starši dajo otroku možnost da verjame. Ali bo res verjel ali ne je njegova odločitev ko odraste, dokler te odločitve ni sposoben zavestno sprejet pa je naloga staršev, da ga vzgajo v skladu s svojimi prepričanji.
Read above. Jaz imam še vedno vse možnosti za vstop v cerkev. Še več možnosti pa imam za to da verjamem.
Nekdo ki je 'marked' pa težko ima vse možnosti da izstopi. Ima pa vse možnosti da ne verjame - ampak to nekako ni relevantno če ti ostali tega ne dopustijo (ker si ja neizbrisno zaznamovan).
Se strinjam da starši otroka lahko krstijo. Se mi pa ne zdi moralno... oz. se mi zdi abotno. Tudi povsem neprimerno (in z nekaterih vidikov nedopustno). Kot sem že rekla, pravica staršev vs. pravica otroka. Tukaj se jaz pač močno nagibam k pravicam otrok... predvsem zato ker manjko krsta naredi veliko manj škode kot krst. Dasiravno je ta škoda več ali manj le na nivoju debate. Še posebej za neverujoče. Verujoči bodo krst seveda zagovarjali do onemoglosti (tako da nekaj očitno je na tem - če je krst le tri kapljice vode pa nič drugega... zakaj ga torej tako goreče zagovarjat?).
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Gibanje proti omadeževanju otrok! (strani: 1 2 )Oddelek: Problemi človeštva | 12860 (10952) | donfilipo |
» | Kako izstopiti iz rimokatoliške cerkve? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Problemi človeštva | 16624 (6915) | poweroff |
» | tikanje babic in dedkov v vzgojo naših otrok in krščanstvo (strani: 1 2 3 )Oddelek: Problemi človeštva | 9297 (7119) | cbelica |