» »

Sun Cu: Umetnost vojne (Sun Tzu: The Art of War)

Sun Cu: Umetnost vojne (Sun Tzu: The Art of War)

Slo-Tech - »Moj brat vidi duh bolezni, ko ga telo obolelega še ne zazna. Zato glas o njegovi veščini nikoli ne prestopi hišnega praga. Drugi brat pozdravi bolezen, ko je še povsem nemočna, zato glas o njegovi veščini ostane skrit v domači vasi. Jaz pa puščam kri, predpisujem zdravila in napadem bolečino z masažo. Zato je glas o mojem znanju segel tudi do vladarja,« je odgovoril slavni prastari kitajski zdravnik, ko so ga vprašali, kako je postal cesarjev osebni zdravnik. Nato je mirno razložil, da je njegov uspeh v resnici neuspeh – je najslabši zdravilec v družini.

Njegova misel lepo povzame bistvo Cujeve filozofije o bojevanju. Čeprav se zdita zdravilstvo in umetnost bojevanja povsem nasprotni veščini, ju taoistična misel poenoti: obe poskušata obvladati disharmonijo, obe je treba uporabiti le v skrajnem primeru. Za mitske kitajske mojstre borilnih veščin je bila vsaka raba orožja (tudi telesa kot orožja) le odziv na brezizhodne razmere – ko nasprotnika zaslepi bes ali drugo »negativno« čustvo, kadar se mora bojevnik spopasti s svojim nasprotjem, absolutnim demonskim zlom. Zato je ideal vrhunskega bojevnika za zahodnjaške pojme precej nenavaden: dobiti boj brez boja, če že ne uspe preprečiti konflikta.

»Dober general bo poskusil najprej preprečiti sovražnikove načrte in zrahljati njegova zavezništva. Šele nato bo napadel njegovo vojsko in oblegal njegova mesta,« piše Cu, ko še okrepi primerjavo bojevanja z zdravilstvom. Spremljati sovražnikove namene pomeni skrbeti za svoje zdravje (zdravo živeti), rahljati zavezništva je podobno izogibanu okužbi, napasti vojsko je jemanje zdravil, oblegati mesta pa pomeni kirurško operacijo. Največja veščina generala je zato podobna tisti, ki jo ima prvi brat vladarjevega zdravnika: videti duh konflikta in ga izgnati, še preden okuži bojevnike.

Opisana vojaška filozofija je v popolnem nasprotju s tisto, ki jo je dobrih 2000 let pozneje utemeljil pruski oficir Carl von Clausewitz. Njegovi biografi verjamejo, da je dobro poznal delo svojega starodavnega kitajskega predhodnika, saj je bilo mogoče v evropskih vojaških knjižnicah že v 18. stoletju najti prevode vzhodnjaških vojaških doktrin. Clausewitz Cuju ni odrekal modrosti – strinjal se je, da je »nepremagljivost odvisna od nas, ranljivost pa od sovražnika« – nikakor pa ni verjel, da pomeni zmaga brez boja vrhunec vojaške umetnosti. Še več: »brahmanistične« vojskovodje, ki hočejo izogniti prelivanju krvi, je označil za šibke. Podobno zgovoren je odnos obeh vojakov filozofov do zmage. Za Clausewitza pomeni zmaga smoter vojne – dokončno obvladanje nasprotnika in pomiritev napetosti. Cu pa opozori, da orožje ni namenjeno izboljševanju sveta, zato je lahko med zmagoslavjem in krvoželjnostjo le majhna razlika.

Kaj je torej uspeh? »Imeti vse«, kar si želimo zahodnjaki, ali se odreči želji po »imeti vse«, na kar prisega vzhodnjaška misel?

23 komentarjev

Gregor P ::

To je podobno kot cunami pa tsunami: Za nas Slovence je bolj pravilno cunami ker "japonska pisava ni latinična, ampak zlogovna logografska, ima posebne simbole za zloge. In eden od teh simbolov je zlog – fonetično – cu. Nekateri latinično pišoči jeziki (npr. angl., franc., ital.) morajo ta zlog zapisovati tsu, saj bi cu pač brali ku." Domnevam, da za kitajščino velja podobno pravilo. (Vir: Delo.si/Cunami ali tsunami?)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

jlpktnst ::

Meni osebno je cujeva filozofija vojne veliko bolj atraktivna. Vojna brez vojne. Premagaš nasprotnika tako da odstraniš jedro spora samo.

Tudi za preprečitev terorizma sta 2 načina. Prvi je pobiti vse teroriste, drugi pa najti duha spora in ga izgnati.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: madviper ()

Thomas ::

Kitajci pravkar probavajo Cujevo filozofijo kar se tiče Severne Koreje in Irana.

Vzhodnjaška modrost je ... nekoliko iracionalna.

Nazadnje je več mrtvih, kot bi bilo potrebno. Predvsem na njihovi strani.

Je pa res, da hipnotična moč "vzhodnih modrosti" - je neverjetna.

Pa tudi zelo stara tradicija. Že Jezusa so "morali potrditi modri z Vzhoda".

Neka grozna referenca naj bi bile vzhodne filozofije za povprečnega Zahodnjaka.

Beh ...
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

cryptozaver ::

...pa vendar sta njuni deli vojaska (in se za koga) 'biblija'. vedno si ju bomo razlagali vsak po svoje...

OZZY ::

vsekakor zanimiva knjiga
Go with the flow.

Looooooka ::

Umetnost Vojne....aka...The book of DOH.
Sm glih zdej na pocitncah zadevo prebral in mislm da ce mas mal logike v glavi v njej ne najdes velik novega.
Najbl zanimivo je pa sam to da jo poslovnezi na velko uporablajo za svoje poslovne "strategije".

madviper ::

Brisano samo tisto kar je bilo off-topic. Kako se napiše oz. se ne napiše lahk debatirate kje drugje (priporočam da odprete temo v oddelku Problemi človeštva). Tukaj pa so sprejemljive komentarji in debate, ki so vezane na izključno na vsebino knjige, ne pa na njen pravopis!

Lp, madviper
I'd like to do something crazy!

Thomas ::

Največji vojaški dosežek Kitajske, ki mi pride na misel je bil ukaz 7000 lastnim vojakom, naj si prerežejo vrat. To so storili, sovražnik je v paniki pobegnil.

Baje.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Ales ::

Največji Kitajski vojaški dosežek je poenotenje, varovanje in obvladovanje 1,3 MRD prebivalstva v eni največjih držav na svetu.

VolkD ::

Povprečen američan ne bo nikoli niti približno dojel Kitajske filozofije. Povprečen Evropejec mogoče. A za kaj takega je treba Kitajsko doživeti. Zelo težko je to razložiti nekomu, ki ni tam preživel vsaj par mesecev.

Če imaš hudega sovražnika se ne bojuj z njim, sedi na breg reke in počakaj, da reka naplavi njegovo truplo (Kitajski pregovor).
Za nas nekako težko razumljiva filozofija, ki pa po svoje razlaga naše dvome o tem kaj je prav oziroma kdo ima prav.
Še dodatek za prehudo Evropsko razmišljujoče:
Če imaš sovražnika, pomeni, da ima tudi ta tebe za sovražnika. Sovražnika sta zaradi nasprotja idej. In kdo ima prav? Samo čas (voda, ki teče) bo to zanesljivo pokazal.
Lahko tudi banaliziramo v vojaškem smislu:
kdor nima prav bo imel dovolj sovražnikov, da ga ubijejo in vržejo v reko.

Do tako banalnih razlag kitajski način razmišljanja nikoli ne seže. In v tem je zanimivost in lepota doživljanja njihove filozofije.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

Thomas ::

Iracionalne neslanosti.

Drž se vicev, Volk. Ti gre bolš od rok. Tale tvoja "filozofija" pa ni vredna ... niti horoskopa. Tisti je vsaj random, tole je pa direkt narobe.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

mp218 ::

hja. pri kitajski/ameriški filozofiji je zanimivo še eno dejstvo. Ko govoriš o tem, da je potrebno biti potrpžljiv in "počakati, da truplo sovražnika priplava mimo", se moraš vedno vprašati koliko časa imaš, in takrat racionalen človek naredi:
IF enough time THEN
"kitajska" filozofija
ELSE
"ameriška" filozofija
ENDIF.

Vsak ELSEIF je cincanje...

sm0key ::

Fju, še dobro da programerji ne vodijo sveta :8)

Thomas::\ zakaj je nrobe? :P

Thomas ::

> Če imaš sovražnika, pomeni, da ima tudi ta tebe za sovražnika.

Tole, že ni nujno. Naprimer.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Brane2 ::

Se strinjam. In če je kitajska filozofija tako polna modrosti, kako potem, da so izpu*ili toliko vojn ?

Zakaj recimo sploh tekmujejo z zahodno tehniko in rinejo na luno ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

mp218 ::

Smokey.

Da me slučajno ne boš imel za programerja. NISEM. namreč, hotel sem le plastično ponazorit računalničarjem moje videnje stične točke med ti. kitajsko in ameriško filozifijo. Filozifijo takojšnje akcije, ki je velikokrat dobra in filozofijo čakanja, ki se tudi velikokrat izplača.

Neke ulitmativne in edino dobre filozifije najverjetneje ni. So le dobre in manj dobre. Pa še te dobre ponavadi palijo v nekem obdobju in okoliščinah.

Thomas.

Ko rečeš: "ni nujno", je to isto kot bi rekel "dvomim, torej sem.". Seveda ni nujno, da je neka stvar dobra v vseh rečeh. Je le smernica, ki se ji splača sledit. Nikakor pa se je ne splača držat kot pijanec plota samo zato, ker se vzhodna filozofija sliši ql.

Zakaj so Kitajci pušili toliko vojn?

Ker ti. "Kitajska filozofija" ne obstaja, kakor ne obstaja evropska ali ameriška. So pa v Evropi/ameriki/na kitajski struje, ki zagovarjajo različne filozofije oz način življenja. Enkrat prevladajo ene, drugič druge. Tako tudi zmaga ena, drugič druga. Važno je le, katera prinese manjše zlo. Skoraj prepričan sem, da Mao ni sledil Sun cu-ju.

Ko si mlad, zagovarjaš akcijo, ker je to tvoja konkurenčna prednost. Si poln energije, elana, zadosti neumen (oz neizkušen), da misliš, da lahko spremeniš svet v trenutku. Ko si starejši veš, da tega ne moreš storiti v trenutku, se pa na dolgi rok, z veliko več truda, kot bi pričakoval mlad človek, da narediti marsikaj. (op. a: Obe trditvi sta plod opazovanja in ne dejanske izkušnje :) )

Bodi dovol za to tematiko.

VolkD ::

.
> Če imaš sovražnika, pomeni, da ima tudi ta tebe za sovražnika.

Tole, že ni nujno. Naprimer.


prečitaj pozorno moj naslednji navedek !

Zelo težko je to razložiti nekomu, ki ni tam preživel vsaj par mesecev.


Pri tebi v razlagi očitno nisem uspel. Me je pa zato skoraj 2 leti mnogo kitajcev dovolj dobro razumelo. In jaz njih. Čeprav sem se prvi teden zgrozil, ko sem videl da je kitajček zidar v debeli uri postavil eno samo "opeko" ( 30x40x70 cm velik kamnit blok). Čez 8 mesecev mi šele ni bilo jasno, kako je mogoče, da je cela stavba sezidana. Še manj mi je bilo jasno, ko sem dojel, da je kitajček zidar delal za zelo malo riža ( približno 0.26 kg) na dan.
Ko boš uspel vse to dojeti in preživeti ti bo mogoče malo bolj jasno kaj sem hotel povedati. Če v to ni upati boš sigurno lahko uspel v Ameriki.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

Looooooka ::

osebno ne mislm sledit nobeni filozoviji ,ki so jo spisali kitajci...vsaj dokler jim ne klikne da jih je tok, da nas lahko vse pohodijo in da nimajo cist nobenga razloga da bi poslusal svojo komunisticno vlado,ker s tem delajo uslugo sam celmu svetu sebe pa tlacjo v drek.
screw that.

destiny ::

Loooooooooka
, ko so nastale razne 'kitajske modrosti', o komunistični vladi še ni bilo ne duha ne sluha, ja?

Odin ::

VolkD, a si se malo zmotil in vice pises v to temo?
Kaj zdaj predlagas, da bi vsi morali it na Kitajsko in se ucit nam skritih modrosti od nekih lenih zidarjev?? Ja dober vic, moram priznat.
Se boljsa pa je ona finta o "priblizno" 0.26kg riza. Kak si to 'natancno in priblizno' cifro nasel je verjetno jasno tudi samo tistim, ki razumejo modrosti kitajske filozofije.

VolkD ::

Odin, daleč od tega, da bi vsi morali iti na Kitajsko. Je pa res, da je njihov način razmišljanja skoraj nemogoče dojeti, če ne živiš z njimi. Ti očitno sploh nisi dojel tega kar sem jaz napisal, kaj šele, da bi dojel tak način razmišljanja. "kitajski zidarji" še zdaleč niso bili leni. Le izredno racionalno so razpolagali s svojo energijo. Tu se pač naša in njihova filozovija razlikuje.
0,26kg riža ni finta. Riž e pri njih namreč meri volumsko in ne po teži. Uradno naj bi taka merica bila pretvorjena v težo 0.26kg. V resnici pa je stvar precej drugačna. Merica je zajeta na hitro in največkrat ni polna. Riž je za naše pojme takorekoč moker. Teža je tako največkrat precej večja, riža pa je kljub temu manj.
Pri tako pičli prehrani je torej skakanje okrog in neenakomerno delo dobesedno potrata energije. Zato sem tudi navedel kakšno je plačilo.
Z tako merico riža in našim načinom razmišljanja se ne da preživeti.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: VolkD ()

madviper ::

@Odin
Prosim da si drugič za kakšen odtenek bolj prijazen in vljuden do drugih članov foruma.

@Vsi ostali
Tole res ni primerna tema za besedne vojne! Če se hočete se lahk dobite na pijači pa ste pol tam glasni.

Lp, madviper
I'd like to do something crazy!

Brane2 ::

VolkD:

Se strinjam. Zato jaz hodim v kitajske kuhinje. Tko kot "bratje srbi", kitajci znajo pripravit svinjino.
Zdaj za študij kulture je mogoče bolj praktična Srbija (uporaba grabljic za pisavo itd), edino ta fora s šparanjem energije je bolj zaživela pri črnogorcih... :D :D
On the journey of life, I chose the psycho path.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Slovenija v NATO (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
20939314 (35964) SimplyMiha
»

A dejansko obstaja tak caj? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6214525 (9399) diler515
»

Borilne veščine specialnih enot (strani: 1 2 )

Oddelek: Šport
7013276 (10806) Andrej14

Potreba po samoobrambi - kateri trening bi mi biu primeren? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
26151307 (46009) bluefish
»

Domače branje: "Carl von Clausewitz, O vojni"

Oddelek: Novice / Domače branje
94978 (4332) Vajenc

Več podobnih tem