» »

Plastične baterije

Plastične baterije

TechFreep - Pred nekaj dnevi smo poročali o zabavni inovaciji na področju baterij, danes pa smo dobili podatke o mnogo bolj revolucionarni tehnologiji. Raziskovalci z univerze Brown so namreč predstavili plastično baterijo -- po njihovih besedah hibrid med trenutno razširjenimi baterijami in kondenzatorji, ki združuje pozitivne lastnosti obeh tehnologij (daljši čas shranjevanja baterij in hitro polnjenje kondenzatorjev). Izum temelji na plastični masi, imenovani polipirol, katere izumitelji so leta 2000 prejeli tudi Nobelovo nagrado za kemijo, nudil naj bi ogromno, do 100-krat večjo moč od danes najbolj pogostih, alkalnih baterij, obenem pa se odlikuje tudi s privlačnimi dimenzijami, ki odpirajo mnoge potenciale v proizvodnji prenosnih elektronskih naprav.

O izvorni novici na TechFreep nas je obvestil ljubitelj tehnologije -- Thomas, za kar se mu iskreno zahvaljujemo.

19 komentarjev

galimim ::

če le ne bo drago je to super novica
Born To Bleed, Fighting To Succeed, Built To Endure What This World Throws At Me

Eschelon ::

1 AA Baterija ima okrog 8 kubičnih centimetrov volumna.
1 Farad = 1 Coloumb/Volt
Moderen kondenzator shrani v volumen 1 AA Baterije okrog 2,5 F ( kondenzator z volumnom dveh AA baterij) Dotični z linka ima nazivno napetost 5,5V.
Material z novičke menda zmore 2x večjo kapacitanco pri istem volumnu - torej 5F pri 5,5V v volumnu AA baterije. Torej bi shranil 25As - to je amper-sekund energije pri 5,5V. Vanj se torej steče do 140 J.
Navadna alkalna AA zmore 2,8Ah pri 1,5V, to da 15kJ, se pravi več kot 100x več kot novi polimerni kondenzator.

Vsebina novice je, da zmore kondenzator energijo zelo hitro oddati - veliko hitreje kot baterija - torej ima večjo moč. Tukaj ni bilo nobenega govora o več energije.:P

Edit - :) Nekdo je že popravil novičko, da ne maha toliko mimo. Moj preračunček pa naj kar ostane za ilustracijo.
Vedeti, razumeti, znati.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Eschelon ()

Pyr0Beast ::

se mi je zdelo, da je to BS
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

edge540 ::

Kaj se mi samo zdi al gre samo za malo sfriziran kondenzator?

yimi ::

Eschelon, ubistvu ima avtor prav, da gre za kondenzator in delno baterijo, ki jo je mogoče zelo hitro polniti in hitro prazniti (100krat hitreje kot alkalne baterije).

rdecaluc ::

mogoce pa bodo ugotovili nacin da se bo ta baterija hitro polnila potem pa dodali kaksen pretvornik ... da se ne bo tako hitro izpraznila .
Est modus in rebus. ,typos

Gundolf ::

Kakšen pretvornih neki. Izpraznila se bo tako hitro, kot bo breme (stvar, ki jo bo baterija poganjala) to zahtevalo. Pomembno ostaja dejstvo, da kapaciteta ne bo prav blazno velika.

CaqKa ::

nič pretvornika. to da se bo izpraznila tako hitro je samo dobra lastnost, saj lahko vlko amperažo vun potegneš. recimo za kake elektro motorčke pri kakih modelčkih ti kaj takega prav pride ;)

simnov ::

ja to res potrebujemo

...:TOMI:... ::

NO zdej mi pa pokažte kondenzato k ma 1F. Prou rt bi ga vidu. Farad je FUUUUL velika enota. Pa ne pol tle nabijat 5F pa nevem kaj.
Tomi

Roadkill ::

Kot je ze Eschelon prilepil: http://www.globar.com/ec/capacitor.php....

Key Features

* Very High Capacity in Small Size
Up to 100 times that of conventional capacitors. Circuit board space and equipment size can be reduced.

* Useful Voltage Ratings:
3.5 & 5.5 volt - Ideal for CMOS operating voltage range.11 volt - LV Series, backup for relays, actuators, small motors.

* Full Range of Sizes
From 0.01 to 5.6 farads @ 5.5 volts; 0.47, 1.0 & 5.0 farads @ 11 volts."
Ü

Gundolf ::

Ja nam so tud na srednji elektro razlagal kok je pa Farad velka enota itd itd. Ampak lej ga zlodja, maš kondenzatorje ki so toliko in še več veliki. Samo poglej si naprimer superkondenzatorje: Supercapacitor @ Wikipedia.

Highlag ::

Kondenzatorji z kapacitivnostjo nad 1F danes niso nič posebnega.

Tule je že ena firma, ki jih dela. Do 60F: Nuintek
Never trust a computer you can't throw out a window

WarpedGone ::

Za vse, ki še vedno verjamejo, da je 1F ogromna enota.
Stvari gredo naprej: 2600F kondenzator
Zbogom in hvala za vse ribe

...:TOMI:... ::

Po moje je to fora kt watti na zvočnikih. Ne more met zvočnik premera 5 cm 3000W. To bi pomenilo da pri napetost npr. 5V bi tekel tok 600A (zvočniki imajo izmenične signale). To ni mogoče. Tudi kondezatorji so pomoje nekaj podobnega. To je moje mnenje vendar, z preprostimi matematičnimi izračuni se da ugotoviti, da je potrebno imeti zelo veliko površino za 1F in zelo majhno oddaljenost plošč med seboj ter dobr dielektrik. V praksi še nisem opazil kondenzatorja z 1F kaj šele 1kF oz. več.
Tomi

WarpedGone ::

Kje si bil, ko je Airbus te kondenzatorje vgrajeval v mehanizme za odpiranje vrat v primeru nesreče? To pomeni, da stvari dejansko niso dovol močne da lahk vrata odprejo. Škandal!!!!

:\

Edit: če bi si izvolil malo prebrat zadevo bi ugotovil, da je fora v tem, da površina ni gladka ampak je prepredena z grbinami na nanonivoju. Na ta način se ustvari ogromna površina, ki je sposobna nosit sorazmerno večji naboj. Če si ti ne moreš nečesa predstavljat, še ne pomeni, da ne deluje.
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

Gundolf ::

Na kratko zakaj taka kapaciteta iz wikipedie:
Electrolytic double-layer capacitors (EDLCs), also known as Supercapacitors or Ultracapacitors, have very high capacitance values but low voltage ratings. They use a molecule-thin layer of electrolyte, rather than a manufactured sheet of material, as the dielectric. As the energy stored is inversely proportional to the thickness of the dielectric, these capacitors have an extremely high energy density. The electrodes are made of activated carbon, which has a high surface area per unit volume, further increasing the capacitor's energy density.

neoto ::

Zadnjič mi je kolega prinesel pokazat 5F kondenzator... Velik kot baterija velikosti C (oziroma celo malo nižji) 8-O Fora je edino v tem, da prenese nekaj voltov (kolikor se spomnim je nekaj okoli 2-3V gor pisal).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: neoto ()

francka45 ::

meni so ravno kake dva tedna nazaj kot vzorce poslali dva 5F kondenzatorja ki zdržita 5V. sta pa tako majhna da sem najprej mislil da so jih pozabili dati v pošiljko kajti škatlica v kateri sta bila dva je merila nekako 1x3x4cm in napolnjena z peno:D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tesla Motors - Avto, bolje rečeno "Športni avto" - Tesla Roadster (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
12421332 (15394) popster
»

kateri UPS za PC kupiti

Oddelek: Kaj kupiti
182641 (2077) schurda
»

Epox 8RDA+ prenizek VDD

Oddelek: Strojna oprema
302595 (2322) Pyr0Beast
»

neonka

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
181379 (1139) Pyr0Beast
»

Razvoj računalniške tehnologije dolgoročno

Oddelek: Znanost in tehnologija
332808 (2222) Yohan del Sud

Več podobnih tem